Het is realisme, geen propaganda.
- We hebben gezien dat de mens niet altijd even goed in staat is de juiste keuze te maken. Juist als in, moreel/ethisch juist.
- Oorlog veroorzaakt haat, ook al zit je in een professioneel leger, niet iedereen gaat hetzelfde met emoties om. Dit verstoort het maken van de juiste keuze.
- Angst is altijd aanwezig zolang de soldaat in eigen persoon op het slagveld moet acteren. Angst is ook de voornaamste oorzaak van 'collateral damage'. Het 'shoot first, ask questions later' komt daar vandaan. Als je je veilig waant, heb je geen reden om te schieten anders dan wanneer je missie dat verlangt. Als je je onveilig voelt, zal het instinct eerder dwingen tot schieten, er is heel veel training en ervaring nodig om die instinctieve reactie uit te schakelen of te onderdrukken. Het is ook een mechanisme dat de mens evolutionair heeft ontwikkeld om te overleven.
- Burgerslachtoffers willen de Westerse machten altijd voorkomen. 'Wij' hebben geen enkel profijt van burgerslachtoffers. Keer op keer is bewezen door zowel onderzoek als dagelijkse praktijk dat een burgerslachtoffer enorme gevolgen heeft voor het verloop van conflicten. Het pakt altijd negatief uit voor de 'bezetter' (want dat zijn we, hoe je dat ook uitlegt). Toch zijn er situaties dat het belang van de missie zwaarder wordt gewogen dan een X aantal burgerslachtoffers. Wat als je voor de keuze staat: nu 10 onschuldigen offeren om een conflict voortijdig te beeindigen en daarmee honderden andere slachtoffers kunnen voorkomen, is het dan ethisch verantwoord om die eerste tien te laten leven?
Dus nogmaals, dit is geen propaganda, kan het niet zijn, en wat BenVenNL zegt is zonder meer waar. Hoe schoner een oorlog kan zijn, hoe beter. Want dát er oorlogen zijn en zullen blijven zal nog héél lang een realiteit zijn waar we mee moeten leven. Dan kun je ze maar beter zo efficient mogelijk voeren.
Deze uitspraak is ook uit 1999 en moet je niet 1 op 1 verbinden aan de gang van zaken bij (langdurige) conflicten. Daarin spelen de basisvoorwaarden wel mee (burgerslachtoffers zijn in principe niet handig) maar ook allerlei andere overwegingen, met als voornaamste 'hoe win ik dit conflict'.
En als je koste wat kost wil winnen, is alles daaraan ondergeschikt. Kijk naar ISIS, kijk naar de VS, kijk naar Hitler, kijk naar Stalin. Allemaal doen ze hetzelfde, ze verpakken het alleen anders. De een noemt het communisme, de ander kapitalisme, religie, of nationalisme. Het gaat allemaal om macht en als je niet bovenaan de voedselketen staat, is er winst te behalen. Dit is al meer dan 2000 jaar zo en zal voorlopig nog wel even zo blijven.
[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:30]