over 12 jarige (en zelfs jongere) kinderen met een iphone:
doorschuiven: paps koopt regelmatig een nieuwe iphone -> kinderen krijgen de oude 3G(S) die nog prima werkt (ik zie bijvoorbeeld kinderen veel jonger dan 10 jaar oud zeer snel vreemde talen leren met apps en creatieve stop-motion filmpjes maken).
Maar ik ben het met je eens dat wanneer je nieuwe iphones koopt voor zulke jonge kinderen het ook om de ijdelheid en 'trots' van ouders kan gaan. Ik vermoed dat het bewust of onbewust zelfs gaat om hun eigen kinderen 'populairder' te maken zodat ze bijvoorbeeld niet gepest worden (al blijven irritante kinderen alsnog irritant, ook al hebben ze dure gadgets).
Je zou voor de grap ook eens kunnen kijken naar verjaardagsfeestjes die ouders voor hun kinderen geven als ze nog op de lagere school zitten. Die zijn op sommige scholen zo exorbitant overdreven geworden door de competitiedrang van ouders..
Vaak kun je op ouder avonden ook al precies zien wie de ouders zijn van welk kind. Je identiteit (of gebrek daaraan) projecteren op je kinderen met materialistische rijkdom bestaat natuurlijk altijd al, maar zeker nu de wereld steeds meer om geld begint te draaien, kan het gebruikt worden om sociale oppervlakkigheid/armoede te maskeren.
Elitair gedrag, ofwel jezelf beter voelen dan de groepen waarin je je het meest in bevindt, leren kinderen dan ook al op hele jonge leeftijd. Het gedrag van een kind is voor een zeer groot deel een spiegeling van het gedrag van de ouders. Onbewust weet iedere ouder dit zeer goed, want anders zou de schuld van ongewenst gedrag niet doorgaans in externe factoren worden gezocht. Kritiek op het gedrag van het kind is immers kritiek op de ouder, en zowaar: een blinde vlek is gecreëerd.
Het argument: 'Je wilt toch het beste voor je kind' dat vaak gebruikt wordt, kan dan in dit soort gevallen van materialisme dan ook als beste worden vertaald met: 'Ik geef mijn kind de beste materialistische voorwaarden die ik kan geven, dus als hij of zij sociaal niet goed in de groep ligt, dan kan ik de schuld geven aan de school / klas / pestkoppen'.
'Capitalism roars it's ugly head' - Je identiteit spiegelen op basis van de dingen die je bezit, in plaats van de relaties met mensen die je hebt. Hoe eerder je dit kinderen leert, hoe meer je er zeker van kunt zijn dat ze een sociale angst ontwikkelen voor mensen die buiten hun sociale groep vallen.
Nog even en jonge kinderen verliezen het zo typische kenmerk om makkelijk vriendjes te maken. Gelukkig hebben ze hun witte oordopjes al in hun oren op 10 jarige leeftijd en hun smetteloos positief gepoetste online Facebook identiteit om te laten zien aan de buitenwereld wie ze zijn.
Ach, heeft de farmaceutische industrie ook weer iets te doen als blijkt dat steeds meer tieners en jongvolwassenen in een identiteitscrisis belanden. Want niet de omgeving / opvoeding / cultuur zijn de schuldigen, maar waarschijnlijk een recent ontdekt specifiek soort gen dat er voor zorgt dat de balans 'van die stofjes in de hersenen' niet helemaal goed is.
Maak je verder niet druk als ouders, want daar ben je als kind mee geboren, dus daar kun je niets aan doen en er is geen schuldige. Meer informatie is te vinden in de psychiatrische handleiding DSM VII, onder de psychologische stoornis genaamd ASID (Analog Social Identity Disorder - Stoornis die zich ontwikkelt bij kinderen op zeer jonge leeftijd en zich kenmerkt door het onvermogen om diepgaande sociale contacten aan te gaan buiten de digitale wereld en daardoor een analoge identiteit blokkeert).
Tip: XTC helpt heel goed om je sociaal verbonden te voelen... o nee, wacht... die medicijnen bestaan al: SSRI's tegen depressies en sociale angsten... (en 'toevalligerwijs' worden deze op steeds jongere leeftijd voorgeschreven)...
En dat alles is de schuld van Apple
[Reactie gewijzigd door SecondReality op 23 juli 2024 01:56]