Heel simpel: je ouders zitten op Facebook (en steeds vaker ook op Instagram) dus als tiener ga je dat niet gebruiken.
De heersende opvatting van de echo-kamer die internet heet, dus wie ben ik om het daarmee oneens te zijn; maar zou er
behalve dat nog meer aan de hand zijn?
Ik vermoed namelijk van wel, maar helaas heb ik geen Snapchat om echt goed het verschil te bekijken. Maar het lijkt me, dat Snapchat was wat vroeger Facebook en ver daarvoor 'het internet' was: Een manier om met je vrienden / kennissen / (vak)collega's te communiceren; en
nog(?) niet verworden tot reclame-zuil ten behoeve van de aandeelhouders.
De teloorgang van 'het zich aan de hoogste bieder uitverkopende' Altavista destijds, en de opkomst van uitgerekend het 'reclamevrije' Google (!) leek er al op te wijzen dat consumenten hun rug toekeerden naar iets dat tot reclamezuil verworden was; Google was 'hippie' en 'wereldverbeteraar' tov Altavista. Wie gebruiken er tegenwoordig vooral Adblockers? Dat blijken
vooral jongeren te zijn.
Met andere woorden, mensen hebben er een hekel aan als hetgeen ze veel gebruiken tot reclamezuil verwordt. 'Oudere' mensen hebben kennelijk meer moeite en / of minder wil zich aan te passen om reclame's tegen te houden dan jongeren.
En belangrijker: Een tiener 'verliest' nog niet zoveel contacten als ze "uit Facebook" stappen, immers, als ze allemaal op Snapchat zitten is er weinig behoefte aan Facebook, terwijl 'dertigers' als ikzelf als ze uit Facebook stappen ernstige FOMA hebben en bang zijn contacten kwijt te raken. En die angst zorgt er dan weer voor dat ze spy- en malware (anders kan ik de Facebook-client op Android echt niet noemen)
vrijwillig (!) installeren; terwijl ze juist op hun (overwegend Windows-) computers allerlei ad- spy- en malware
verwijder tools draaien.
Facebook is dus een optimalisatie-probleem: Wat is de maximale hoeveelheid
stront reclame-folders,
klik-beet nep-nieuws die ik mijn gebruikers kan voorschotelen
zonder dat ze weglopen? Want bij die hoeveelheid maak ik maximale winst. Welnu, wat blijkt: Bij dertigers kan je ze meer reclamefolders door de strot duwen dan bij tieners; tieners zeggen gewoon 'houdoe'. En als je dan als FB zegt: "Maar dan verlies je contact met al je FB-'vrienden" dan werkt dat bij dertigers, maar tieners zeggen: 'Nou en'?