Sharp toont nieuwe generatie Quattron-technologie

Sharp heeft op de CES 2013 aangekondigd bezig te zijn met de ontwikkeling van een nieuwe generatie Quattron-pixeltechnologie die een scherpere weergave op moet leveren. De verwachting is dat de nieuwe Quattron-technologie in 2014 voor het eerst gebruikt zal worden.

Bij de next gen Quattron-technologie van Sharp wordt gebruikgemaakt van twee afzonderlijk aan te sturen segmenten per subpixelkleur. Schuine lijnen kunnen daardoor scherper weergegeven worden. Volgens Sharp is met de nieuwe technologie een effectieve verdubbeling van de weergaveresolutie mogelijk.

Sharp denkt met zijn nieuwe Quattron-technologie een goedkoper alternatief te bieden dan uhd-tv's, maar wel met een betere resolutie dan huidige full hd-schermen. Sharp zou de nieuwe Quattron-versie in 2014 gaan gebruiken in nieuwe tv-series. Ook zouden deze tv's voorzien zijn van zogeheten Moth-eye-technologie. Dit is een geavanceerde anti-reflectielaag die een beter contrast moet opleveren bij omgevingslicht. Philips maakt bij zijn high-end PFL9706 en PFL9707-series al gebruik van Moth-eye-technologie.

Sharp toonde op de CES al een prototype van een tv met zowel de nieuwe Quattron-generatie als Moth-eye. Bij het prototype was het beeld in tweeën opgedeeld met links zonder de speciale subpixelaansturing en rechts met de nieuwe technologie geactiveerd, waarbij het verschil goed zichtbaar was.

Sharp toonde op de CES-beurs onder meer ook een prototype van een 70"-uhd-tv met Moth-eye-technologie, een flexibel 3,4"-oled-paneel op basis van Sharps IGZO-transistortechnologie, en de ICC Purios-uhd-tv. Tevens toonde het Japanse bedrijf zijn nieuwe tv-lineup voor 2013 met 60"-, 70"- en 80"-tv's. Deze hebben aluminium bezels, een open voet en zijn aanmerkelijk dunner dan voorgaande modellen.

Sharp CES 2013 8k-tv prototype Sharp CES 2013 8k-tv prototype Sharp CES 2013 flexibele 3,4"-oled op basis van igzo Sharp CES 2013 flexibele 3,4"-oled op basis van igzo Sharp CES 2013 tv-lineup Sharp CES 2013 tv-lineup Sharp CES 2013 tv-lineup Sharp CES 2013 tv-lineup Sharp CES 2013 tv-lineup

Door Pieter Molenaar

13-01-2013 • 16:14

29 Linkedin

Reacties (29)

29
26
15
2
1
4
Wijzig sortering
Quattron met de gele pixels. Zijn dat niet de tv's die juist gigantisch slecht uit de bus komen qua kleurweergave? Staat me bij dat hij ook hier op t.net getest en men verre van positief was. Kan de test met de search helaas niet snel vinden.
De 'eerste generatie' kwam volgens de reviews van T.net niet erg positief uit de bus inderdaad. Een tweede review van een Quattron was echter heel wat beter:

De problemen met de kleurweergave van de Quattron-panelen lijken te zijn verholpen. Bij de vorige modellen met zulke panelen slaagden we er niet in, ondanks het gebruik van het uitgebreide kleurenmanagementsysteem, om de kleuren aan de Rec. 709-hdtv-norm te laten voldoen; bij de LE830 liepen de meeste kleuren na de tweepunts grijswaardenkalibratie al netjes in de pas. Wel is het vreemd dat het kleurbereik in de Movie-modus standaard op 'Expanded' staat en dat de dot-by-dot-optie juist niet standaard aanstaat.

Hoewel de kleuren nu weinig problemen meer opleverden, was de witbalans bij gebruik van de fabrieksinstellingen niet geweldig. Met de tweepunts kalibratie is dit effect weliswaar te verminderen, maar wie de witbalans perfect wil hebben, heeft de tienpunts kalibratie nodig. Juist die gaf bij ons weer nieuwe problemen.


reviews: De Sharp Aquos LE830E tegen het licht


Betreft dat het bij UHD in de buurt komt:
1920x1080x3=6220800 subpixels = gewone HD-resolutie
1920x1080x4=8294400 subpixels = dus 33% meer subpixels
Pakken we een 4K-tv:
3180x2160=8294400 pixels x 3 = 24883200 subpixels
= dus een 3x meer aantal subpixels.

Oftewel: de pixels bij deze Sharp zijn 3x zo groot = dat de conclusie van Sharp betreft 'similar to UHD' niet klopt.

[Reactie gewijzigd door Charles Nasi op 13 januari 2013 20:08]

Even een kleine aanmerking op jouw laatste stukje: Sharp bedoelt volgens mij dat het in de buurt van UHD komt, door dat ze de subpixels in twee delen kunnen aansturen.
Daardoor zou je dus effectief dit krijgen:

1920x1080x4x2=16.588.800 subpixels.

Wat ik me dan afvraag: is het zo niet gewoon een resolutie van 1920x2160 (maar dan in een 16:9 beeldverhouding)?
En zo niet, is dan het gebruikte algoritme echt zo goed dat het aansturen van die tweedelige subpixels echt werkt?

Ik ben zelf nooit zo van de beeldverbetering, omdat het ook ongewenste effecten kan opleveren. Hier de Intelligent Frame Creation uitgezet. Maakte het beeld heel mooi soepel hoor, maar leverde ook de nodige artefacten op. Ik vraag me dus af of hier niet ook lijntjes worden afgerond die niet afgerond moeten worden bijvoorbeeld.
Ik ben het met je eens, wat betreft het tweede deel van je reactie.

Feitelijk wordt voor deze techniek een subpixel toegevoegd. Maar de beeldinformatie die wordt verwerkt (de bron) is nog steeds RGB 1920 bij 1080. Er moet dus interpolatie plaatsvinden om de vierde subpixel aan te sturen. Deze moet door de televisie worden verzonnen (berekend). En wat wordt hiermee bereikt? Meer beeldinformatie krijg je niet. Bovendien los je zaken als aliasing niet op, want in films is überhaupt geen sprake van aliasing. Naar mijn mening wil je de bron zo exact mogelijk weergeven om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Dus exact 1920 bij 1080 vierkante pixels en het liefste zelfs helemaal geen subpixels. Subpixels zijn noodzaak, geen luxe.

Ik ben trouwens benieuwd hoe een horizontale strakke witte lijn op een zwarte achtergrond eruit zal zien met deze techniek. De hier besproken techniek is echt technisch gezien regressie en heeft alleen marketingwaarde.
@nesQuick: Quattron-technologie met een vierde, gele subpixel bestaat al enkele jaren. De vernieuwing die Sharp op de CES heeft aangekondigd bestaat eruit dat de subpixels in de hoogte in twee segmenten afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Met heel wat subpixel-'magie' is dan een scherpere weergave te verkrijgen, maar haalt het natuurlijk niet bij 'echt' 4k.
Maar is wel veel goedkoper. De manier waarop nu over OLED en 4K wordt gesproken suggereert een beetje dat dat de nabije toekomst is. Maar feit is dat dat het komende jaar alleen maar toestellen zullen zijn voor de happy few. OLED-schermen zijn amper verkrijgbaar, momenteel een toestel van LG dat alleen in Zuid-Korea te verkrijgen is slechts FullHD is en 10.000 Euro kost.

Wat Sharp nu aanbiedt is veel realistischer, namelijk zeer merkbare upscaling van (goed, als in met veel high frequency info) FullHD-materiaal op een televisie.
Ik wil je even aanvullen betreft de subpixels: de zogenaamde sub-cells zoals jij aangeeft in twee delen worden aangestuurd.

Deze techniek wordt onder andere gebruikt in de Samsung UE-40B6000 en wordt eigenlijk toegepast in bijna alle 'recente' (vanaf 2005) CMO en Samsung A-MVA, P-MVA en S-MVA panelen. En om het helemaal speciaal te maken: die (chevrons) kunnen in 3 delen aangestuurd worden: bijna uit - half open - vol open. Het is dus geen resolutie van v.2160 omdat de pixel half geactiveerd kan staan.

http://img1.lesnumeriques.com/article/1547/avforums-mva.jpg

Wat wel interessant is bij deze techniek, betreft dat zigzaggen, is dat er zo zeg maar een soort van anti-aliassing kan komen: Loopt een beeldje waarvan een lijn scheef door een pixel heen, dan kan de subpixel alleen het bovenste of onderste belichten; en dat is waar UV2A anders is dan VA: door de andere layout van de pixels heeft Sharp praktisch gezien een dubbel zo hoog contrast dan VA én is de responsetijd van de subpixels gehalveerd mét behoud van 3d-compatibiliteit :)
Waarom geen groter plaatje van het verschil tussen gen 1.0 en gen 2.0?

Op dat plaatje van een paar pixels zie ik namelijk geen verschil...
Zowieso is het moeilijk om het vershil te zien op een beeldscherm. Het is namelijk moeilijk om na te bootsen wat de 4de gele pixel doet op een scherm dat deze subpixel helemaal niet heeft.

Over het algemeen heeft het geen zin om beeldschermen te vergelijken op basis van foto's, je zult het in het echt moeten zien.
Sharp toonde op de CES al een prototype van een tv met zowel de nieuwe Quattron-generatie als Moth-eye. Bij het prototype was het beeld in tweeën opgedeeld met links zonder de speciale subpixelaansturing en rechts met de nieuwe technologie geactiveerd, waarbij het verschil goed zichtbaar was.

En juist daarvan zou ik dan een foto willen. Als het verschil "duidelijk zichtbaar" was, dan interesseert mij juist daarvan een foto 10x meer dan 5 foto's waarop slechts een kwart scherm staat... nutteloos dus.
Ik heb bij dit soort demo modes altijd het gevoel dat het nep is. Ze leggen gewoon een wazige blur over het beeld en dan lijkt de nieuwe technologie superieur.

En het zal ongetwijfeld ook wel beter zijn, maar gezien dit simulaties zijn, kun je je afvragen of het verschil dat je ziet, ook daadwerkelijk het verschil is dat je krijgt :p
Dat zal hopelijk wel meevallen. Echter kunnen ze wel het beeldmateriaal zo kiezen dat het voordeel van de nieuwe technologie maximaal is. Ik zie bijvoorbeeld bomen, die een hoop schuine lijnen hebben.
Bij beelden met grote effen vlakken is het voordeel misschien minder
Op het gebied van het weergeven van grote effen vlakken zal de afgelopen vijftien jaar dan ook weinig vooruitgang geboekt zijn. Daar volstaat een 1024x768 TFTtje immers ook al voor en die is dan net zo scherp als het nieuwste UHD scherm dat je daar tegenover zet.
Het lijkt mij gewoon dat ze een soort van anti-aliasing hebben toegepast. maar of dat nou nut heeft, hele scerpe contrasten ben ik nog niet tegengekomen bij normaal tv kijken.
Tuurlijk heeft dat nut, maar natuurlijk enkel bij de juiste content, ik heb nu een fullHD tv maar heb wel digitenne :P
Is dit nu bedoeld om 1080p content er beter uit te laten zien of is het nu bedoeld om hogere resoluties beeld weer te geven op een goedkopere manier? De eerste zou nu veel nuttiger zijn dan de tweede.
Deze technologie maakt Ultra hd dus een stukje goedkoper?
Maar wachten tot ze dit in monitoren aanbrengen!
Nee.
"Sharp denkt met zijn nieuwe Quattron-technologie een goedkoper alternatief te bieden dan uhd-tv's, maar wel met een betere resolutie dan huidige full hd-schermen."

Tenzij u bedoelt dat de uhd schermen mee moeten met de concurrentie en de prijzen dus iets verlagen om concurrerend te blijven.
Anoniem: 256386
13 januari 2013 17:09
Het blijft natuurlijk een gekunstelde stukje.
3D kijken zonder bril is ook geen full HD.
Je moet de real deal hebben en dat is gewoon 4K.
scherpere weergave krijg je met hogere resolute scherm en contend als 4k aanslaat is dit natuurlijk een slechtere techniek dus erg interesant vind ik het niet.

sharp lijkt zoiezo achter de feiten aan te lopen.
hun nieuwe tv designs lijken ook de designs uit 2011 begin 2012 te zijn niet erg indrukwekkend.

en de kleursaturatie staat zo te zien ook veel te hoog.
dat is nog steeds een helaas te goed verkopende hype.
ik snap niet dan mensen de oversaturatie die gewoonweg onwergelijk is mooi vinden.
maar helaas verkoopt het dus zien we het nog steeds meer en word het ook nog eens realistisch genoomd wat het natuurlijk in de verste verte niet is.

en wederom weggemod zonder reden door een paar mensen die nog steeds het woord ongewenst niet begrijpen (hun modden is ongewenst btw)

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 13 januari 2013 22:50]

hoeveel meer mooier kan het beeld nog worden? waar stopt het? wat is dan het resultaat?
Een raam waardoor je naar de andere kant van de wereld kan kijken ;)
Zij werken met 4 kleuren? Geel als extra kleur?
Of moet dat wit voorstellen?

Wat voor een kleurenprofiel gebruiken ze dan?
Eindelijk een SHARP topic. Beetje oftopic maar ik wou graag wat weten.

Hoezo is het dat er op de tweakers forums helemaal geen sharp modellen lijst is waar je de overzicht kan zien van de afgelopen modellen van 2012. Check de forum is.

LCD, Plasma & Projectie

Het lijkt net als of niemand sharp koopt, daarom vind ik het ook raar dat ze nog bestaan en niet faillet gegaan zijn.

En waarom is er ook geen review te vinden over de Sharp LE840E. Zou graag is willen weten hoe goed die presteert, wel op het zwartwaarde gebied als op het kleurweergave gebied.

Als iemand een review heeft over Sharp LE840E links zijn altijd welkom.

M.V.G.
Parish
Wat moet je met een review, maak het jezelf niet te moeilijk, ga naar de winkel en geef je ogen de kost.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee