Concurrenten
Als we in onze Pricewatch kijken welke recente toestellen in dezelfde prijsklasse vallen en ongeveer dezelfde beeldiagonaal hebben, zien we onder meer de UE40D6500 van Samsung, de LW570s van LG en de 42PFL7606 van Philips.
De onderlinge verschillen tussen Samsungs 6-modellen zijn soms niet heel erg duidelijk. De UE40D6500 is een 40"-tv met edge-lit led-backlight en waarschijnlijk een pva-paneel van Samsung. Het toestel heeft ondersteuning voor 3d, maar om die functionaliteit te kunnen gebruiken, moet een 3d-brilletje apart aangeschaft worden.
Net als de LG830E heeft de UE40D6500 vier hdmi-poorten en drie usb-aansluitingen. Daarnaast beschikt deze Samsung over een satelliettuner, een scart-aansluiting en een vga-poort. De D6500 heeft net als de LE830 geen ingebouwde wifi, maar deze laatste wordt wel geleverd met een wifi-usb-dongle. Wel heeft de D6500 een ethernetaansluiting.
De tv is voorzien van Samsungs nieuwe Smart TV-online-platform, waarmee onder meer films kunnen worden gehuurd. Deze tv heeft geen anti-reflectielaag aan de voorkant. Dit komt het contrast ten goede, maar zorgt er wel voor dat de tv last kan hebben van reflecties.
De LG LW570s is een tv met 42"-ips-paneel. Vanwege de ips-technologie biedt de tv goede kijkhoeken in 2d, maar de tv is vooral bijzonder vanwege de passieve 3d-technologie. Omdat er geen actieve, knipperende bril nodig is, geeft de LW570s een rustiger 3d-beeld. Ook zijn er door de passieve 3d-technologie minder problemen met lichtopbrengst en kleurverandering bij 3d-weergave.
Een nadeel van deze oplossing is wel dat per oog slechts de helft van de 1080p-resolutie wordt getoond. LG heeft inmiddels nieuwe firmware uitgebracht om voor elk oog 1080i- in plaats van 540p-beeld weer te geven, maar deze 'pseudo'-full hd-3d hebben we nog niet kunnen testen.
LG levert ook de ips-panelen met passieve 3d-technologie die in de Philips 42PFL7606 worden gebruikt. De 42PFL7606 heeft op designgebied een streepje op de LW570s voor en heeft als extraatje twee Ambilight-ledbalken aan de achterkant van de tv.
Conclusie
De Aquos LE830E heeft een goede indruk bij ons achtergelaten. Sharp heeft de zware glasplaat van de 2010-modellen bij de nieuwe line-up verwijderd, waardoor de tv duidelijk steviger op zijn sokkel staat. In dit opzicht benadert de LE830E zelfs de stevige constructie waar Panasonic naam mee heeft gemaakt.
De problemen met de kleurweergave van de Quattron-panelen lijken te zijn verholpen. Bij de vorige modellen met zulke panelen slaagden we er niet in, ondanks het gebruik van het uitgebreide kleurenmanagementsysteem, om de kleuren aan de Rec. 709-hdtv-norm te laten voldoen; bij de LE830 liepen de meeste kleuren na de tweepunts grijswaardenkalibratie al netjes in de pas. Wel is het vreemd dat het kleurbereik in de Movie-modus standaard op 'Expanded' staat en dat de dot-by-dot-optie juist niet standaard aanstaat.
Hoewel de kleuren nu weinig problemen meer opleverden, was de witbalans bij gebruik van de fabrieksinstellingen niet geweldig. Met de tweepunts kalibratie is dit effect weliswaar te verminderen, maar wie de witbalans perfect wil hebben, heeft de tienpunts kalibratie nodig. Juist die gaf bij ons weer nieuwe problemen.
Ten opzichte van het vorige 3d-model van Sharp is de 3d-weergave duidelijk verbeterd, met onder andere minder crosstalk. Onder een hoek laat het beeld nog wel iets te wensen over, maar wie recht voor de LE830E gaat zitten, krijgt een zeer goed beeld voorgeschoteld.