Door Pieter Molenaar

Sharp Aquos LC-46LE820E

04-06-2010 • 09:00

69

Singlepage-opmaak

Inleiding

Sharp benadrukte vorig jaar in de marketingcampagne voor de LE600E- LE700E-hdtv's de energiezuinigheid van die twee series. De toestellen waren voorzien van een full-led backlight. In tegenstelling tot high-end hdtv's met local dimming zoals de Philips 9704H en de Toshiba RV685D, maakte Sharp voor de backlight gebruik van een relatief klein aantal leds, die op een grotere afstand tot de lcd waren geplaatst. Dat was niet alleen voordelig voor het energieverbruik; ook werd de lcd hierdoor bovengemiddeld egaal verlicht.

Een nadeel was wel dat de LE600E en de LE700E hierdoor een diepe behuizing nodig hadden, die ook nog eens redelijk hoekig was vormgegeven. Vooral in vergelijking met de 2009-modellen van Samsung waren de twee Sharp-hdtv's aan de achterkant behoorlijk uit de kluiten gewassen.

LE820

Op de CES in januari van dit jaar kondigde Sharp zijn 2010-televisies aan. De nieuwe serie, bestaande uit de LE820 en de LE920, is beduidend dunner dan de vorige serie. Hiervoor is Sharp overgestapt naar edge-lit led-backlights in combinatie met de in eigen huis ontwikkelde ASV-panelen, die de zogeheten u2va-pixeltechnologie gebruiken. Deze technologie zou met name voor goede contrastwaarden zorgen.

Sharp LE820E inleiding

Ook zouden de nieuwe panelen meer licht doorlaten, zodat de backlight minder fel hoeft te schijnen. Dat zorgt wederom voor een lager energieverbruik, terwijl de vloeibare kristallen in een u2va-paneel ook sneller kunnen schakelen. Hierdoor is het paneel volgens Sharp zeer geschikt om dienst te doen in een 3d-tv, omdat de sneller schakelende pixels de crosstalk bij 3d-weergave verminderen. Sharp heeft inmiddels de eerste 3d-tv op basis van de nieuwe technologie aangekondigd.

Quattron

Naast het verbeteren van de efficiëntie van de afzonderlijke pixels, heeft Sharp ook de Quattron-technologie ontwikkeld. Bij deze technologie wordt het beeld opgebouwd uit rode, groene, blauwe én gele subpixels. Volgens Sharp zouden de gele subpixels de weergave van onder meer goudkleuren en donkergeel verbeteren.

Sharp LE820E Quattron pixelsOm toch een vierkante pixel te behouden, heeft Sharp de blauwe en rode subpixels extra breed gemaakt, terwijl de groene en gele exemplaren wat dunner zijn. Op de foto rechts is duidelijk te zien dat de afzonderlijke subpixels bovendien uit twee delen bestaan, die elk een verschillende lichtintensiteit kunnen hebben.

Tweakers.net ontving de 46"-versie van de nieuwe LE820E-serie en zocht uit hoe dit systeem zich in de praktijk houdt.