Duitse wetenschappers hebben een doorsnee mobieltje dusdanig gemodificeerd dat het in staat is om bij andere telefoons binnenkomende telefoongesprekken of sms'jes te blokkeren. Hiervoor pasten zij de software voor de basebandprocessor aan.
De Duitse wetenschappers, werkzaam aan de technische universiteit van Berlijn, hebben hun hack gedemonstreerd in een video, meldt Technology Review. Daarin is te zien hoe met een Motorola-telefoon de verbinding tussen twee andere toestellen wordt geblokkeerd.
Volgens de wetenschappers wordt er gebruikgemaakt van het gsm-netwerk om de hack uit te voeren. Met softwarematige aanpassingen aan de basebandprocessor, die verantwoordelijk is voor communicatie via bijvoorbeeld 2g of 3g, worden de signalen geblokkeerd. De hack werkt doordat de gemodificeerde telefoon zichzelf identificeert als de ontvanger voor een binnenkomend telefoongesprek of sms-bericht. Daarmee is de gehackte telefoon het toestel dat de eigenlijke ontvanger is te snel af.
Met de hack is het ook mogelijk om de signalen die binnenkomen op een basisstation te blokkeren. Daardoor zouden in theorie veel meer telefoons hun binnenkomende telefoongesprekken en sms'jes missen. Daarnaast is het volgens de wetenschappers mogelijk om met meerdere gehackte telefoons een geheel gebied plat te leggen.
Volgens de wetenschappers kan de hack worden verholpen door het gsm-protocol aan te passen. Het is echter onduidelijk of dit zal gebeuren. Het aantal telefoons dat gebruikt kan worden voor de hack is beperkt, omdat de broncode die voor de basebandprocessor wordt gebruikt geopenbaard moet zijn. Enkele jaren geleden lekte die code van de basebandprocessor van de Vitelcom TSM30, de Texas Instruments Calypso, uit. De onderzoekers gebruiken deze code om de Motorola C1-telefoons aan te passen. Tevens werkt de hack niet via 3g of 4g. Overigens zijn gsm-jammers al te krijgen voor, in de VS, enkele tientallen dollars.