Onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews hebben een nieuwe toetsenbordindeling bedacht die op tablets optimaal te bedienen zou zijn met twee duimen. De indeling is 'Kalq' genoemd, naar een rij toetsen op het toetsenbord.
De onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews, in Schotland, hebben samengewerkt met het Duitse Max Planck Instituut en Montana Tech in de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers is het standaard qwerty-toetsenbord, dat ontworpen is om met tien vingers bediend te worden, niet geschikt voor twee duimen. Op een qwerty-schermtoetsenbord haalden de onderzoekers een gemiddelde typsnelheid van twintig woorden per minuut. De kalq-indeling zou met 37 woorden per minuut bijna twee keer zo snel zijn als de 'klassieke' toetsenindeling.
Bij het ontwerpen van de kalq-indeling hebben de onderzoekers ervoor gezorgd dat één duim zo min mogelijk achtereenvolgende aanslagen hoeft te doen. Idealiter wordt om de letter een andere duim gebruikt. Daardoor kan bij het aanslaan van de eerste letter de vrije duim zich al richting de volgende letter bewegen. Resultaat is dat de meeste klinkers zich aan de rechterkant van het toetsenbord bevinden, terwijl aan de linkerkant bijna alleen medeklinkers staan. Dankzij de indeling zou er vooral een grote snelheidswinst geboekt kunnen worden bij veelgebruikte Engelstalige woorden, zoals 'on, see, you, read, dear en based'. Het is onduidelijk of de indeling dezelfde versnelling bij andere talen dan Engels oplevert. De letterfrequentie in het Nederlands is anders dan die in het Engels.
De toetsenbordindeling zal voor Android gratis als app onder de naam KALQ aangeboden worden. Kalq is niet het eerste alternatief voor de qwerty-indeling, die oorspronkelijk ontworpen is om te voorkomen dat de 'hamertjes' in een typmachine elkaar raken. In 1932 werd bijvoorbeeld al de Dvorak-layout ontworpen. Hoewel Dvorak efficiënter zou werken dan qwerty, is de indeling nooit echt aangeslagen. Toch wordt de indeling door de meeste besturingssystemen wel ondersteund. Android ondersteunt niet-standaard toetsenbordindelingen sinds versie 4.1.