'Kalq'-toetsenbord voor tablets als alternatief voor qwerty voorgesteld

Onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews hebben een nieuwe toetsenbordindeling bedacht die op tablets optimaal te bedienen zou zijn met twee duimen. De indeling is 'Kalq' genoemd, naar een rij toetsen op het toetsenbord.

De onderzoekers van de Universiteit van St. Andrews, in Schotland, hebben samengewerkt met het Duitse Max Planck Instituut en Montana Tech in de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers is het standaard qwerty-toetsenbord, dat ontworpen is om met tien vingers bediend te worden, niet geschikt voor twee duimen. Op een qwerty-schermtoetsenbord haalden de onderzoekers een gemiddelde typsnelheid van twintig woorden per minuut. De kalq-indeling zou met 37 woorden per minuut bijna twee keer zo snel zijn als de 'klassieke' toetsenindeling.

Bij het ontwerpen van de kalq-indeling hebben de onderzoekers ervoor gezorgd dat één duim zo min mogelijk achtereenvolgende aanslagen hoeft te doen. Idealiter wordt om de letter een andere duim gebruikt. Daardoor kan bij het aanslaan van de eerste letter de vrije duim zich al richting de volgende letter bewegen. Resultaat is dat de meeste klinkers zich aan de rechterkant van het toetsenbord bevinden, terwijl aan de linkerkant bijna alleen medeklinkers staan. Dankzij de indeling zou er vooral een grote snelheidswinst geboekt kunnen worden bij veelgebruikte Engelstalige woorden, zoals 'on, see, you, read, dear en based'. Het is onduidelijk of de indeling dezelfde versnelling bij andere talen dan Engels oplevert. De letterfrequentie in het Nederlands is anders dan die in het Engels.

De toetsenbordindeling zal voor Android gratis als app onder de naam KALQ aangeboden worden. Kalq is niet het eerste alternatief voor de qwerty-indeling, die oorspronkelijk ontworpen is om te voorkomen dat de 'hamertjes' in een typmachine elkaar raken. In 1932 werd bijvoorbeeld al de Dvorak-layout ontworpen. Hoewel Dvorak efficiënter zou werken dan qwerty, is de indeling nooit echt aangeslagen. Toch wordt de indeling door de meeste besturingssystemen wel ondersteund. Android ondersteunt niet-standaard toetsenbordindelingen sinds versie 4.1.

Kalq-layout

Door Jelle Stuip

Redacteur

26-04-2013 • 14:42

86

Reacties (86)

86
82
61
5
2
7
Wijzig sortering
Het grootste probleem met dit soort nieuwe toetsenborden is dat het erg wennen gaat worden voor de gebruiker. Ik ben erg benieuwd of dit gaat aanslaan of dat de gemiddelde gebruiker toch liever het qwerty toetsenbord gebruikt.
Ga er maar niet vanuit. Om over te gaan naar een nieuwe layout heb je een bepaalde impuls nog: is er (op de korte termijn) een voordeel mee te behalen?

Er zullen weinig gebruikers zijn die daadwerkelijk tijd gaan investeren in een nieuwe layout. Allereerst kost het tijd om de nieuwe methode onder de knie te krijgen. Vervolgens moet je bij het switchen naar een 'gewoon' toetsenbord weer schakelen naar de standaardlayout. Mocht je dan daadwerkelijk zo ver komen dat je 'je hebben en houden' aanpast naar de kalq-layout, dan moet je alsnog switchen als je op het werk bent, een keer bij iemand thuis achter een andere pc moet werken e.d.

Standaarden als qwerty zijn theoretisch niet de meest efficiente methoden, maar de praktijk bewijst anders. Omdat deze standaarden al breed geaccepteerd zijn bestaat er een grote drempel om te switchen naar alternatieve layouts. Zoals het artikel al aangeeft; dit is ook gebleken bij de dvorak-standaard.
Anoniem: 290452 @-Tom26 april 2013 15:03
dvorak heeft als grootste probleem dat de xcv toetsen op een andere positie staan.

vandaar dat er Colemak is gekomen:
- lijkt goed op qwerty
- xcv is op zelfde positie
- toch geoptimaliseerd, meeste klinkers op rustpositie


makelijk te gebruiken met portable software
http://sourceforge.net/pr...=213088&package_id=264387

tip:
- link plaatsen in de "opstarten map" => autoboot
- met windows + F1: toont of hide de layout op uw scherm


mobiel is Colemak ook terug te vinden in Swiftkeys.
Kalq is mss wel handig op mobiel maar als je met voorspeling typt zoals Swiftkeys dan is voorspelling steeds sneller.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 290452 op 26 juli 2024 23:14]

Nou~ Wou net een lekkere comment over Colemak gaan schrijven ja:
  • Your fingers on QWERTY move 2.2x more than on Colemak.
  • QWERTY has 16x more same hand row jumping than Colemak.
  • There are 35x more words you can type using only the home row on Colemak.
Het is natuurlijk een vorm van verkoop praat, maar het feit blijft wel dat de bovenstaande dingen kloppen. Qwerty is gewoon bizar inefficient en zover ik weet haal je het er uiteindelijk wel gewoon uit als ICT'er (anders dan met het lezen van dit artikel :D ) .

Zelf heb ik een jaar of 4 geleden een script gemaakt wat de werken van shakespear virtueel zat te typen en dan de bewogen afstanden van de vingers mat. En als ie klaar was dan ruilde hij een willekeurige toets om en deed ie hetzelfde, was het beter dan nam hij dat als z'n nieuwe basis, anders ging hij terug. Natuurlijk super inefficient manier van werken (+ 'evolutionaire' systemen werken voor nog een paar andere redenen in de praktijk voor geen meter), maar het was wel leuk om te zien hoe het steeds verder en verder begon af te wijken.
Leuk! Doen ze hier ook:
http://mkweb.bcgsc.ca/carpalx/
http://mathematicalmultic...-keyboard-layout-project/ (broncodes staan op Github).
Je leest er ook vele studies over keyboards, optimaliseringsmethodes e.d.

O ja, deze zijn leuk om web based te experimenteren met keyboards:
http://patorjk.com/keyboard-layout-analyzer/
http://www.andong.co.uk/dvorak/


Je kunt bij keyboards verschillende zaken optimaliseren:
  • meeste afwisseling van handen (zoals Dvorak en zoals Kalq). Klinkers aan één kant zetten helpt daarbij, maar het is wel een vrij lompe manier
  • meeste "rol" bewegingen. Op een qwerty -toetsenbord 'rolt' SDF of LKJ lekker. Ook FDS en JKL rollen lekker, maar net want minder (rollen naar het midden is plezieriger). Dus je kunt een rol naar binnen een hogere bonus geven.
  • eventueel bepaalde vingers zwaarder belasten (wijs, middel) dan wel juist lichter (pinken)
  • minste "grote spongen" (zoals van qwerty Z naar R)
  • veel voorkomende combi's zoals "en" of "str" moeten lekker lopen, eventueel ten koste van weinig voorkomende combi's
  • het moet ook nog te onthouden zijn en liefst lijken op qwerty
Om het nog leuker te maken: eigenlijk heb je dus ook een verschillende indeling nodig:
  • per persoon (de een heeft sterke pinken, de ander korte vingers, een stramme pols e.d.)
  • per taal/gebruik (voor Engels e-mails een ander toetsenbord dan voor Nederlands chatten; voor programmeren in Java een ander bordje dan voor het maken van html-pagina's)
Maar je wordt natuurlijk helemaal gek als je 10 toetsenborden zou moeten leren - dan maar iets minder optimaal! Dvorak is OK, Colemak is OK, een zelf gemaakte indeling is OK, maar hou het bij één!
"Qwerty is gewoon bizar inefficient en zover ik weet haal je het er uiteindelijk wel gewoon uit als ICT'er "

Deze ICT-er denkt meer dan dat ie typt. En als ik type dan is het niet beperkt tot [a-z,. -]. Het verspringen over de regels blijft dan ook ongeacht de layout.

qwerty is in de loop van 30 jaar onderdeel van mijn muscle memory geworden, als het geen qwerty is moet ik naar het toestenbord gaan kijken om te typen, dat is pas uitermate inefficient (omdat ik continue mooet corrigeren). Dat zal in de loop van de tijd wel weer goed komen, maar deze investering weegt waarschijnlijk niet op tegen de frustraties en investering om alle toetsenborden te vervangen (als dat uberhaupt al mogelijk is).
xcv is pas belangrijk geworden ergens na 1990, dvorak had toen al 50 jaar falen achter zich.
Dvorak heeft niet gefaald in de opzet, namelijk een ergonomische indeling voor iemand met maar 1 arm, en daarna ook voor mensen met twee armen.

Als het doel was "standaardindeling worden" op toetsenborden, dan wel.
Als Dvorak faalt, dan faal ik met veel plezier met 50 woorden per minuut op een mechanisch keyboard.
lijkt me echt te iritant om op je telefoon / tablet met bijvoorbeeld Colemak te werken en op je pc weer met qwerty

ik typ standaard blind, en weet zeker dat als ik over zou gaan op een andere layout dat het veel irritatie gaat oplopen, daarom zou ik er al niet eens aan beginnen

en voorspellingen werken natuurlijk ook prima met qwerty
Net zoveel irritatie als het switchen tussen de Nederlandse en Engelse taal?
In mijn ervaring is het dezelfde moeite die je moet doen, maar dan met je handen. Hoe vaker je het gebruikt/oefent, hoe gemakkelijker het je afgaat. :)
xcv is op zelfde positie....

En dat is juist niet goed. Ik gebruik zxcv nooit vanwege de risicos. Die x is de boosdoener, ik gebruik het copy commando te vaak. En als je dan niet oppast ben je kwijt wat er op stond.
Dus ik gebruik de 'oude' shortcuts, inclusief Alt-Backspace.
ctrl-xcv is inderdaad een misser. Want hoe vaak staat er in plaats van iets te kopiëren niet opeens alleen nog eens een c? De oude shortcuts als ctrl-insert, shift-insert waren echt handiger maar worden helaas niet meer overal ondersteund.
Uhm.. oude shortcuts? je bedoelt nieuwe shortcuts zoals ctrl-insert etc., want die zijn pas gekomen NA de <ctrl><c><v><x>.
enuh, tja, ik heb ook wel eens dat ik de ctrl mis, maar dan heb je gewoon <ctrl><z> nog.. Juist het voordeel van <ctrl><c,v,x> is dat ik die combinatie gewoon met mn linkerhand kan doen zonder dat ik mijn hand hoef te verplaatsen (bolling onder de pink op de <ctrl> en de vingers voor de letters)..
Ctrl-Z en nog een keer proberen? Ik moet zeggen dat ik niet zo heel vaak mis zit hoor.
In een terminal kun je ook gewoom ctr + shift + c/v/x gebruiken, dat typt toch wel wat handiger. Vaak ben je met je muis bezig als je aan het kopiëren bent en dan kun je gewoon met een hand kopiëren/plakken zonder je hand van je muis af te halen.
Ja, soms vergis ik me wel eens en kill ik een proces, maar "gevaarlijk" is dat meestal niet...
Maar toch, wanneer het echt makkelijker / sneller is, waarom niet.

Toen de mobiele telefoons hun opmars maakte, weet je nog hoe we met zijn alle aan het SMSen waren? Zeker voordat T9 opkwam? Voor het woordje 'vol' moest je 9x tikken! Voor het woordje 'volledig' 19x en dan nog wachten tussen de e / d, en de i / g. Toch belde er niemand meer naar elkaar, en was het SMSen geboren.

Ik ben nooit zo'n SMSer geweest, maar als ik zag hoe snel iedereen die SMS kreeg getypt, denk ik dat mensen best in staat zijn snel wat anders te leren. Anderzijds, gezien de hoeveelheid 'extra moeite' die we er voor over hadden, vinden we het schijnbaar ook niet erg om extra toetsaanslagen te doen.
Deze indeling is dan misschien optimaal om met twee duimen te gebruiken en bijgevolg ook optimaal voor mensen die met twee wijsvingers op een gewoon toetsenbord typen.
Op tablets en telefoons tik ik meestal maar met één vinger. Dan is het juist voordelig om letters die vaak gecombineerd worden dicht bij elkaar te hebben. De voorgestelde indeling is dus juist de slechtst mogelijke indeling voor mensen die met één vinger typen. Los van de leercurve voorzie ik dus geen grote toekomst voor deze indeling.
Inderdaad.. ik gebruik zelf inmiddels al weer een paar jaar MessagEase, dat optimaal gebruik maakt van de huidige touchscreens. Hiermee tik ik aanzienlijk sneller dan de rest op qwerty-toetsenbordjes. Zelfs degenen met hardware-keyboardjes. Echter, ook de collega-nerds die er niet voor geschroomd hebben om vim onder unix aan te leren (ook zo'n programma met leercurve), durven er toch niet aan omdat het 'anders' is. Op een enkele uitzondering na.

[Reactie gewijzigd door brama op 26 juli 2024 23:14]

Ik gebruik MessagEase als os kb omdat qwerty gewoon niet zinnig past, ik heb te dikke vingers en zelfs met een Note2 blijft het allemaal te klein om een zinnig 5 regelig toetsenbord te tonen. MessagEase is ondanks de leercurve een mooie uitkomst, maar voor (lap|desk)tops blijf ik lekker bij qwerty aangezien dat er nu eenmaal ingesleten is.
Zelfs met een qwerty-keyboard type ik trager dan wanneer ik mijn gsm/tablet verticaal vast heb. Horizontale stand van een tablet of gsm typt zeer ongemakkelijk omdat je je vingers te veel moet verplaatsen.
Ik weet dat Apple ook een Splitkeyboard heeft. Werkt echt perfect met alleen je duimen. Denk dus dat dat een stuk beter aangezien het ook gelijk qwerty is. Dit is idd weer een nieuwe indeling en erg wennen. Aangezien vaak oudere mensen niets nieuws willen is dit een nadeel met deze nieuwe indeling.
waarom? wederom een afwijkende indeling van standaard ....
Omdat de standaard ruk is. QWERTY werd ooit ontwikkeld om te voorkomen dat bij snel typen op een typmachine de letterstangetjes elkaar zouden raken. Het is toch krankzinnig om die beperking op te leggen voor smartphones en tablets?

@Wixed: kijk eens naar alternatieve keyboard layouts. Ben zelf een enthousiast Dvorak-gebruiker, en enige posts hieronder zit een Colemak-gebruiker.
Hoezo beperking? ik zie hier geen beperking, want het is gewoon een standaard die gebruikt wordt.. Als ik voor elk device dat er is een andere layout toetsenbord zou moeten gebruiken, dan zou ik er helemaal gek van worden.. Maar als iemand perfect kan typen met qwerty, waarom zou je daar dan van af moeten wijken? JIJ ben blijkbaar enthousiast over Dvorak, maar ook dat is niet zaligmakend, het werkt voor jou, maar er zijn ook genoeg mensen die het ruk vinden..

Het is maar gewoon wat je gewend bent, en het is toch wel handig als ook overal waar je komt dezelfde layout gebruikt wordt.. Ja QWERTY (maar je hebt ook bv AZERTY) mag dan wel in het verleden ontwikkeld zijn ivm een bepaalde beperking van de letterstangetjes, het werkt perfect.... Enuh, if it ain't broke, don't fix it...
Zelfde is bv dat IK zweer bij het oude Microsoft natural pro toetsenbord, er is IMHO geen fijner/beter toetsenbord, zelfs niet de nieuwere versies (welke een veel mindere knik hebben).. Maar IK ben me er van bewust dat IK dat vindt, maar dat er een boel mensen zijn die het verschrikkelijk vinden.. Zelf kan ik niet typen op een recht toetsenbord zonder dat ik na een paar minuten typen al last van mijn polsen/schouders krijg, en op de natural kan ik uren doorgaan zonder problemen...
Anoniem: 55563 @SuperDre27 april 2013 21:47
Als van al deze "gewone standaarden" nou blijkt dat na enig oefening de ene indeling een stuk vlotter tikt dan de andere dan is dat toch genoeg bestaansrecht? In ieder geval is qwerty nooit ontwikkeld om snel mee te kunnen typen dus ik denk dat de voorstanders van alternatieven een punt hebben. En ja, het is inderdaad maar wat je gewend bent maar tegenwoordig eten de Hollandse boer ook Chinees dus waarom zouden we dvorak en nu dus kalq dan geen kans geven? Zeker jongeren moeten dat geen probleem vinden want die konden zelfs met T9 op de voormalige dumb phones al erg snel uit de voeten.
Omdat de qwerty indeling stamt uit de tijd van de mechanische typmachines. De indeling moest er voor zorgen dat de letters die tegen het papier gebeukt werden niet aan elkaar vast zouden komen te zitten. Dat argument gaat bij een toetsenbord eigenlijk al niet meer op.

De juiste vraag is dus; waarom zijn we niet al veel eerder over een andere indeling na gaan denken.
Windows 8 heeft ook een heerlijk splitkeyboard, echt heel handig. Je hoeft hierbij ook niet te wennen aan de nieuwe indeling, want het is ook gewoon qwerty. Ik zou er als jongere ook niet graag een nieuwe indeling leren als de oude nog aardig voldoet.
Voor android is er een app genaamd thumb keyboard. kost een paar euro maar het werkt geweldig.

Het mooie aan die app is nog dat alle toetsen handmatig aan te passen zijn. Je kunt zelfs een extra balk toevoegen waarmee je commandos kunt geven zoals een knop om iets te kopieeren, of woorden e.d.

Ik heb nog nooit zo'n fijn toetsenbord gezien. Dit is echt een must have voor iedere android tablet gebruiker!
De enige manier om dit soort dingen snel te leren is dan ook je PC toetsenbord aan te passen en dat van je laptop en dan alleen nog maar op de nieuwe manier gaan werken. Maar dat wordt heel lastig aangezien die toetsenborden er nog niet zijn.
En die zullen er ook niet komen, want deze indeling is dus specifiek bedoeld om met twee duimen te gebruiken.
Ik denk dat de gemiddelde gebruiker zijn QWERTY toetsenbord niet met zijn duimen bedient :)
Dus dit kan best handig zijn als de indeling daadwerklijk werkt...
Ik herinner me Fitaly nog uit de Windows Mobile tijd... Die was geoptimaliseerd om met 1 stylus te bedienen.
Denk niet dat dit echt een succes wordt. Hoop mensen zijn gewend aan de Qwerty (of Azerty) standaard waardoor je eerst moeten "leren typen" op deze indeling. Is het niet makkelijker dat ze zo'n gescheiden toetsen indeling doen maar dan wel met de Qwerty standaard?

Edit: dit dus ;)

[Reactie gewijzigd door NL-RaVeR op 26 juli 2024 23:14]

Voor mij persoonlijk zal het denk ik niet werken.

Ik heb blind leren typen dus kan zonder te kijken deze tekst neer zetten en als ik zou oefenen mijn snelheid nog omhoog gooien,

Op een tablet gaan mijn vingers automatisch naar de plek waar ik moet zijn (maar ik kijk nog wel even omdat het kleiner is en niet aanvoelt als een toetsenbord.

Mensen weten nu eenmaal ongeveer waar de letters zich bevinden, Neemt niet weg dat je dingen opnieuw kan aanleren maar een patroon doorbreken wat redelijk lang in je hoofd zit is best lastig.

Maar het is op zich goed dat er gekeken wordt naar alternatieven, Nu kan je niet zonder tekstinvoer op een tablet maar het heeft wel zijn beperkingen met zijn spanningsboog qua invoer , daarvoor zou een blue tooth toetsenbord toch beter zijn.
Je leert de nieuwe posities vrij snel aan.
Ik heb ook blind leren typen op Azerty (woon in België) en later overgeschakeld op een laptop met qwerty. Na enige oefening (zijnde een weekje gebruiken) type je bijna even vlot in qwerty als in azerty.

Het vereist enige gewenning zeker voor de exotische letters maar, als je al blind kan typen, dan ben je er zeer snel mee weg.
maarja, als jij telkens moet switchen tussen devices waarbij de ene azerty is en de ander qwerty dan wordt je daar toch wel gek van.. Maargoed, als je blind kunt typen, dan maakt het niet uit wat er op de toets zelf staat, zolang je driver maar op azerty of qwerty staat..
Ik schakel zelf moeiteloos over van Azerty naar Qwerty. Een derde standaard kan er ook nog wel bij ;)
Ik denk dat het punt is dat vele mensen gewend zijn aan het QWERTY toetsenbord.
Bijvoorbeeld weet ik bij mezelf dat ik, makkelijk kan typen zonder naar de toetsen te kijken, en dat je met een nieuw toetsenbord weer helemaal vanaf vooraan moet beginnen, wat mn productie voor het werk verlaagd , en generaal gezien dat , chats op facebook etc af gaat nemen , want als het typen onhandig wordt , zal het gros denken ....mja laat maar.
Maar het punt is dat mensen die gewend zijn aan QWERTY (of AZERTY) meestal blind typen,
en dus een normaal toetsenbord gewoon zijn.
Op dat toetsenbord gebruik je je duimen enkel om de spatiebalk te bedienen.

Hier ben je verplicht om de tablet dus met beide handen vast te nemen en ENKEL met je duimen te typen,
dus het lijkt met dat het perfect mogelijk moet zijn om je duimen te trainen op Kalq en je day-to-day typen op een normaal toetsenbord te blijven uitvoeren.
Dat denk ik dus ook. Blind typen gaat toch voornamelijk op spiergeheugen en als je hele andere vingers gebruikt in een hele andere houding hoeven de twee indelingen elkaar niet in de weg te zitten.
het feit dat ik al kan blind typen met qwerty zal deze kalq layout niet ten goede doen.
ook al werkt het efficiënter het blijft een leer punt en daar zit ik persoonlijk niet op te wachten.
Maar kan je ook blind typen met enkel je duimen?
Ik kan ook blind typen met mijn 10 vingers op een keyboard. Op een touchscreen met enkel mijn duimen kan ik dat echter niet.
Voor mij persoonlijk zie ik dan ook geen enkel probleem om op mijn smartphone een andere layout te gebruiken dan op mijn laptop.

Vroeger in het Nokia 3210 tijdperk deed iedereen dat: qwerty/azerty op je PC, T9 op je gsm.
ook met mijn duimen weet ik de toetsen te vinden

het gaat niet zo zeer om met welke vinger ik type eerder dat ik weet waar de letters zich bevinden dat ik dan heel even moet mikken is het probleem niet

het zoeken is irritanter dan het mikken :Y)
Waar ik vaak tegen stoot is dat ik perfect zeer snel blink kan typen maar dat ik niet snel kan zeggen waar een bepaalde letter staat.

Mijn vingers weten de posities van de letters op één of andere manier sneller uit mijn onderbewustzijn te halen dan dat ik dat zelf bewust kan terugvinden.

Het is dan ook zo dat ik vaak de letter in mijn gedachten even typ om te weten te komen welke vinger ik naar waar beweeg om een letter snel terug te vinden.
Het is toch jammer dat indelingen als Dvorak nooit zijn aangeslagen. Ik heb het zelf wel eens geleerd, maar ondanks het feit dat de indeling superieur is aan qwerty is het niet praktisch omdat je op andere computers altijd aan qwerty vast zit.
Dvorak 4tw, ik typ er al jaren mee. Gaat niet alleen sneller, maar is vooral veel comfortabeler.

Maar je moet natuurlijk Qwerty niet compleet verleren, dat is idd wel erg onhandig.

Nadelen heeft het overigens ook: het is niet geoptimaliseerd voor programmeren, bv. [ ] zit nog verder weg dan bij Qwerty. En als je graag met vi werkt, tja. En Ctrl-C/V is ook niet echt handig.
Typ ook met Dvorak. Gewoon op alle pc's waar je werkt even Dvorak toevoegen. Erger dan qwerty is dat de toetsen nog steeds schuin achter elkaar zitten. Vanwege de stangen die elkaar niet mogen raken.
Zijn die witte vlakjes zonder letter beide een spatiebalk? Enigste wat ik echt mis zijn de punt, komma, en andere veelgebruikte leestekens. Of is het plaatje niet helemaal representatief?
En voornamelijk gericht op de Engelse taal. Het toetsenbord zal geoptimaliseerd zijn op bepaalde lettercombinaties en frequenties uit de Engelse taal en niet de Nederlandse taal. Wat dat betreft is het eigenlijk niet mogelijk om een geoptimaliseerd toetsenbord te maken dat voor iedereen in alle talen beter werkt. En dat is dan de reden dat we nog wel even aan qwert vastzitten, dat is voor niemand optimaal :-)
Waarom niet gewoon abc indeling, is toch geen rede mee om letters door elkaar te gooien on snelheid van type af te remmen waar qwerty voor bedacht is, men kon te snel typen omdat bepalade letters dicht bij elkaar lagen en schijfmachine mechanica die snelheid niet aankon en dus geregeld tegen elkaar botsen. Vooral nieuwe gebruikers zullen het type dan veel makkelijker leren.

Edit/
Nu ik er over nadenk, ik type nooit met mijn duimen, type altijd met mijn wijsvinger als tablet of telefoon in mijn hand heb, maar kom ook niet uit de sms generatie van afgelopen 10 jaar, heb die net gemist. :D

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 26 juli 2024 23:14]

wat nou als je het woord google moet typen? Dan valt die zo efficient mogelijke indeling even door de mand :p
on topic: eerlijk gezegd zit ik niet zo te wachten op een nieuwe toetsenbord indeling. Ik vind qwerty allang best. Ben ik aan gewend. Op sommige punten juich ik verandering wel toe, maar op dit punt niet echt... Er zullen altijd woorden zijn die snel te typen zijn en andere waarbij je vaak achter elkaar 1 duim moet gebruiken. Dat kan je volgens mij niet echt indelen. Misschien werkt het uiteindelijk wel iets sneller, maar dan wen ik liever niet en blijf ik bij het oude qwerty waar ik wel aan gewend ben.
Gezien de stappen die gemaakt worden met spraakbesturing (zie bijvoorbeeld Google Glass) vraag ik me af: wat is het nut van dergelijke onderzoeken en ontwerpen?

Tegen de tijd dat je echt een 'nieuwe' standaard hebt zoals de qwerty dat nu is,dus geaccepteerd in dagelijks gebruik, zal het overbodig zijn omdat typen an sich dan is/wordt vervangen.

Het is immers een kleine stap van google glass, naar google glass via bluetooth op je pc/laptop, naar aansturingvan de laptop via google glass. De spraakbesturing heb je al, de aansluitingstandaard ook (en nog relatief gebruiksvriendelijk ook) dus enkel nog kwestie van optimalisatie.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 26 juli 2024 23:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.