Wetenschappers van de universiteit van Cincinnati hebben een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om verlichting in gebouwen met alleen zonlicht te verzorgen. Daartoe wordt gebruikgemaakt van een lenssysteem dat het zonlicht in alle hoeken van het gebouw brengt.
De onderzoekers hebben hun systeem SmartLight genoemd en het werkt met cellen die gevuld zijn met een speciale vloeistof. Door elektrische stimulatie kunnen de cellen van vorm veranderen en daardoor als een flexibele lens fungeren. Het door de ramen binnenkomende zonlicht wordt zo geconcentreerd en kan gericht worden op plaatsen waar verlichting noodzakelijk is. De benodigde elektriciteit om de cellen van vorm te laten veranderen wordt gegenereerd door zonlicht: in het lenssysteem bevinden zich speciale fotovoltaïsche cellen die het geheel van energie voorzien.
Ook kan het licht gericht worden op een lens die dieper in het gebouw is geplaatst. Door meerdere lenzen te plaatsen kan het binnenkomende zonlicht door het gehele gebouw worden geleid, waardoor volgens de wetenschappers conventionele verlichting overbodig wordt. Het systeem met de zogenaamde electrofluidic cells zou zo efficiënt zijn dat het ook op bewolkte dagen voor voldoende verlichting kan zorgen.
Daarnaast willen de wetenschappers hun systeem laten bedienen met smartphones. Door mobieltjes verbinding te laten maken met het lenssysteem kan de benodigde hoeveelheid licht worden ingesteld. Verder zou het systeem op basis van de locatie van de gebruiker kunnen detecteren wanneer het licht in bepaalde ruimtes aan en uit moet worden gezet.
De wetenschappers hebben hun systeem in een wetenschappelijk document uiteengezet. Om het lenssysteem daadwerkelijk op de markt te brengen zoeken zij nog een bedrijf dat voor de benodigde financiering kan zorgen.