Het Australische onderzoeksinstituut Csiro is erin geslaagd om met behulp van zonnecollectoren stoom onder een dusdanig hoge druk te krijgen dat generatoren een rendement kunnen behalen dat normaal alleen met fossiele brandstoffen haalbaar is.
Met behulp van zeshonderd thermische zonnecollectoren verhitten onderzoekers van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation water in een toren waardoor stoom ontstaat. Daarmee kan een generator worden aangedreven. De spiegels worden daarbij geheel automatisch aangestuurd om in een ideale hoek zonnewarmte af te kunnen leveren. De wetenschappers zeggen er met hun systeem nu in geslaagd te zijn om stoom onder zeer hoge druk te genereren: de stoom werd tijdens een experiment dat in mei is gehouden onder een druk van 23,5 megapascal, ofwel 3400psi, gezet bij een temperatuur van 570°C.
Stoom onder een dergelijk hoge druk en temperatuur wordt ook wel superkritiek genoemd en is door de afwezigheid van gasbellen tijdens het verhittingsproces in staat om aanzienlijk efficiënter elektriciteit te produceren in een generator dan subkritische stoom met een lagere druk. Tot nu toe was het alleen met fossiele brandstoffen mogelijk om op grote schaal stoom onder zeer hoge druk te genereren voor gebruik in energiecentrales, maar de Csiro claimt met zijn thermische zonnecollectorensysteem nu ook efficiënt stroom op te kunnen wekken. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is voordat het ontwerp in energiecentrales geplaatst kan worden, stelt het Australische onderzoeksinstituut dat zijn systeem geheel groene energiecentrales met een hoog rendement en lagere kosten mogelijk maakt.