Nederlandse wetenschappers maken gehoorapparaat dat met bot vergroeit

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht hebben een nieuw type gehoorapparaat ontworpen. Het apparaatje wordt in de huid en het bot ingebracht, waarna het ermee vergroeit. Er worden klinische studies uitgevoerd met het gehoorapparaat.

Volgens de wetenschappers is het de eerste keer dat het is gelukt om een gehoorapparaat met het bot te laten vergroeien. De Cochlear Baha, zoals het apparaatje door de onderzoekers in Maastricht wordt genoemd, wordt ingebracht achter het oor. Daarna vergroeit het met het bot, iets wat ervoor moet zorgen dat er minder afstotingsverschijnselen optreden. Ook zou het gehoorapparaat minder opvallen dan conventionele modellen.

Het UMC in Maastricht is gestart met een klinische studie om de effecten van de Cochlear Baha te vergelijken met conventionele gehoorapparaten die op het bot worden aangebracht. In Maastricht doen momenteel achttien mensen mee met de studie, maar er worden nog steeds nieuwe deelnemers geworven. Ook een aantal andere ziekenhuizen in Nederland doen mee aan de studie. Tijdens de studie wordt onder andere gekeken of patiënten met het nieuwe gehoorapparaat pijn ervaren en of de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

16-12-2013 • 19:31

34

Reacties (34)

34
32
16
3
1
11
Wijzig sortering
) Het artikel is deels onvolledig en juist de belangrijkste uit eenzetting van hoe, wat en waar ontbreekt.
-
Deze gehoor implataat maakt gebruik van beengeleiding om geluid langs de natuurlijke weg over te brengen naar het binnenoor.

Geluidsgolven worden gecreëerd door trillingen; zo wordt het geluid van uw eigen stem gecreëerd door de trillingen van uw stembanden. De geluidsgolven verplaatsen zich net zo door de lucht als de rimpelingen in het wateroppervlak van een vijver.

De geluidsprocessor vangt de geluidsgolven op en een computerchip analyseert het geluid digitaal. Het gedigitaliseerde signaal wordt versterkt en omgezet in trillingen die door de geluidsprocessor worden uitgezonden.

Het implantaat ontvangt de versterkte trillingen van de geluidsprocessor en stuurt deze via het bot rechtstreeks naar uw binnenoor, zonder dat daarbij het buiten- en middenoor worden betrokken. Bij enkelzijdige doofheid (single-sided deafness) ontvangt het implantaat de versterkte trillingen en stuurt deze via het bot naar het goede oor, zonder dat het dove oor hierbij betrokken wordt.


De trillingen bereiken het binnenoor en veroorzaken golven in de vloeistof van het slakkenhuis. De haarcellen in het binnenoor zetten de vloeistofbeweging om in elektrische signalen die naar de gehoorzenuw worden gestuurd.

De gehoorzenuw stuurt de informatie vervolgens als elektrische impulsen naar de hersenen waar ze als geluid worden geïnterpreteerd.

[Reactie gewijzigd door Antenne Bayern op 23 juli 2024 10:36]

"De reactie is een essentiële toe­voe­ging op de discussie of het artikel."
Deze reactie IS het artikel zo'n beetje...
Valt ook wel mee, want hier wordt niet zozeer ingegaan op het daadwerkelijke product, maar meer implantaten of gehoorapparaten an sich.
Anders zou er ook wel wat meer info in staan over het vergroeien in het bot ;)
" Bij enkelzijdige doofheid (single-sided deafness) ontvangt het implantaat de versterkte trillingen en stuurt deze via het bot naar het goede oor, zonder dat het dove oor hierbij betrokken wordt."

Er word niks verstuurd, door de trilling gaat heel je schedel trillen en dat word als geluid ervaren.. ook door het dove oor alleen kan die er niks mee ( immers doof).

Daarnaast heb je het over enkelzijdige doofheid en het hebben van een implantaat, dat betekent dat je of geld teveel hebt want verzekeraars betalen niet of ook een gehoorverlies op je goeie oor. De indicatie was iig een verlies van minmaal 35dB op het beste oor om in aanmerking te komen voor vergoeding voor een hoortoestel.

Een ander punt is of je dat wel wil als enkelzijdige dove. Ik ben zelf baranydoof en weet uit ervaring dat het hebben van een hoortoestel als crosssysteem ( geluid opvangen aan de dove kant en brengen naar de horende kant) bij mij niet of nauwelijks voordelen geeft en eigenlijk meer nadelen. Wellicht dat in tijd de hoorsystemen ( CI, BAHA, hoortoestel, hoorbril, etc.) zich echt kunnen meten met het wondertje van het menselijk oor maar dat ga ik met mijn 40 niet meer meemaken want dat duurt nog ff
Anoniem: 500749 @guidooo17 december 2013 15:11
... Bij enkelzijdige doofheid (single-sided deafness) ontvangt ...
vertalen (translating) van woorden (of words) maakt iets niet officieel of professioneel (doesn't make something official or professional)

lol
--

ontopic:
ik kan mij voorstellen dat het voor mensen misschien een aantrekkelijke uitkomst bied
maar ik vind het ergens een beetje een ziekmakend idee omdat het zo zichtbaar is (heb pics gegoogled)
pacemakers of kunstheupen lig ik niet wakker van maar wil geen rare dingen in of aan m'n hoofd :p

puur het idee :|

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 23 juli 2024 10:36]

Ik heb nu 10 jaar gehoorapparaten en ik heb "gelukkig" nog 20 jaar de tijd voor ik helemaal doof ben: ik ben blij dat de ontwikkelingen de goede kant op gaan (en dan boeit het helemaal niks of het zichtbaar is en of dat het lastig is bij een reparatie/DOA/inruilactie, niet goed kunnen horen is strontvervelend...)
Dit is toch gewoon hetzelfde als een normale cochlear implantaat? Er moet nog steeds ergens geluid binnenkomen, dat is dan meestal via zo'n apparaatje aan de buitenkant die magnetisch op dat implantaat (in het bot) vast zit.

Mijn vader heeft zoiets:
http://upload.wikimedia.o.../a7/Cochlear_implant2.jpg
Waar het 'apparaat' zelf gewoon in zijn schedel zit (stuk uitgefreest).
Dit is niet hetzelfde als een cochlear implantaat. Een CI zit rechtreeks aangesloten op het slakkenhuis (cochlea) en geeft geluid electrisch door dmv electroden. http://www.nvvs.nl/nl-NL/CI

Een BAHA (bone anchored hearing aid) zit rechtreeks op het bot gemonteerd en geeft geluid door via been geleiding, het trillen van de schedel. Mooi voorbeeld is een stemvork aanslaan en dan tegen je hoofd zetten @random plaats. Kortom twee verschillende dingen met zelfde resultaat nl beter horen.
Deze Baha kunnen ze echter implanteren en veel beter wegwerken dan de eerste varianten waar je lomp gezecht een schroef in je hoofd krijgt gedraaid waar een unne dikke trillert aan hangen die het geluid weergeeft. :)
Het verschil is dat het a) kleiner is en daarmee minder opvallend en b) tussen huid en bot zit achter de oorschelp. Mogelijk is het hierdoor voor de persoon in kwestie mogelijk om dingen te doen die anders niet konden omdat het apparaatje nu afgedekt wordt door de huid.
Ik heb ook niet helemaal de beste foto, bij mijn vader zit hij dus in het bot achter je oorschelp (achter/boven zegmaar). Dat apparaat zelf zie je amper zitten onder de huid, ik zat meer dat de 'opname' kant van het apparaat, dat zou toch nog steeds ergens aan de buitenkant moeten zitten?
Klinkt interessant, maar toch heb ik nog wel wat bedenkingen. Ikzelf heb hoortoestellen en zoals velen gaat mijn gehoor elk jaar wat achteruit. Dat betekend dat ik elke 5 jaar een hoortoestel krijg/neem wat weer net wat sterker is. Hoe gaan ze dat met deze toestellen doen? Want dat lijkt me lastig om in te schatten. Ook is een ander nadeel dat dergelijke zaken ook verstopt kunnen raken (bv met oorsmeer), iets wat toch wel lastig blijft.

Verder blijven hoortoestellen natuurlijk nog altijd een lapmiddel. Beter is het om het aan te passen bij de bron: in het oor zelf. Hoop zelf in de toekomst nog mee te mogen maken dat er iets wordt uitgevonden waarmee mijn gehoor weer werkt zoals toen ik kind was (toen was ik alleen Oost-Indisch doof :+ ). Mijn zus heeft overigens wel al een implantaat, maar daar zit toch nog een behoorlijk toestel voor aan de buitenkant. Iets wat ik zelf (als man) niet echt handig vindt omdat je er al snel rare ogen van krijgt.

Het blijft jammer dat men vaak zo anders reageert op het hebben van hoortoestellen dan op het hebben van bijvoorbeeld een bril. Ook wordt er doorgaans slecht rekening mee gehouden. Als ik vraag of iemand iets harder kan praten, zijn ze het na 2 zinnen alweer vergeten. Het is niet (zoals bij een bril of lenzen) dat je daarmee weer vrij gelijk kunt zijn aan normale oren. Daarvoor is gehoorbeschadiging te lastig voor te meten en huidige techniek nog niet voldoende ontwikkeld. Zo worden vaak maar enkele frequenties versterkt en niet wat daartussen zit, plus dat het opnemen en verwerken van audio (zoals je oor dat doet zoals bijvoorbeeld wegfilteren van bepaalde geluiden) toch nog echt tientallen jaren verwijderd is van een goede oplossing.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 10:36]

[...]
Het blijft jammer dat men vaak zo anders reageert op het hebben van hoortoestellen dan op het hebben van bijvoorbeeld een bril. Ook wordt er doorgaans slecht rekening mee gehouden. Als ik vraag of iemand iets harder kan praten, zijn ze het na 2 zinnen alweer vergeten. Het is niet (zoals bij een bril of lenzen) dat je daarmee weer vrij gelijk kunt zijn aan normale oren. Daarvoor is gehoorbeschadiging te lastig voor te meten en huidige techniek nog niet voldoende ontwikkeld. Zo worden vaak maar enkele frequenties versterkt en niet wat daartussen zit, plus dat het opnemen en verwerken van audio (zoals je oor dat doet zoals bijvoorbeeld wegfilteren van bepaalde geluiden) toch nog echt tientallen jaren verwijderd is van een goede oplossing.
Well first of all: brillen gaan toch al een kleine 800 jaar mee, terwijl gehoor apparaten wat dat betreft piep-jong zijn.

Belangrijker is dat jij absoluut niet bij- of verhorend bent, maar effectief doof en dus niet vergelijkbaar bent met een bij- of verziend iemand, maar eerder met iemand die compleet blind is(retina/lens-falen bijvoorbeeld). Enig idee met wat voor een poppenkast een blinde moet rondlopen om zoveel als schaduwen te kunnen zien? Dan ben je met een gehoorimplantaat zo slecht nog niet af hoor...
Er is een verschil tussen iemand die vrijwel blind is en iemand die slechthorend is. Daarom trek ik de vergelijking ook naar een bril omdat je de symptomen wel enigszins kunt onderdrukken en je relatief weinig last hebt van je handicap.

Dat brillen langer bestaan doet niet af aan het feit dat de meest voorkomende vormen van slechtziendheid prima te bestrijden zijn en de meest voorkomende vormen van slechthorendheid zo langzamerhand ook behandelbaar zijn, maar toch nog meer last leveren dan de bril-klachten.
Toch is het gehoorapparaat er ook al vanaf de 17de eeuw hoor, wel dan als een hoorn maar toch een gehoorapparaat. Maar te vergelijking met de Bril is het misschien wel piepjong :)
Titanium ? Daar maken ze tand implantatenschroeven van en die vergroeien ook met bot.
Hoogst waarschijnlijk wel, ik heb zelf een titanium gehoorbeentje als vervanging van hamer en aambeeld. De reden voor titanium is dat deze niet snel worden afgestoten door het lichaam en het lekker licht is. Soms wordt hier ook wel teflon voor gebruikt.
Via de link vind ik helaas ook geen foto's maar ik ga er vanuit dat ze inmiddels het hele gehoorapparaat in het bot hebben weten te plaatsen.
Voorheen was het namelijk al mogelijk om een reguliere BAHA te plaatsen op een met bot vergroeide titanium "keilbout". Eenmaal vergroeid gaf dit geen afweer verschijnselen meer, wel zit het erg in het zicht.
http://www.gardneraudiolo...iew-by-gardner-audiology/
Dit is een in feite een trilapparaat wat geluidsgolven via de rotsbeen in het slakkenhuis weet te krijgen.
Een BAHA betreft dus geen regulier gehoorapparaat (trommelvlies) maar een (bot) geleidings variant.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cochlear_Baha

@hieronder: Noem mij gek maar ik vind het toch wel redelijk opvallen.........

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 10:36]

Eenmaal vergroeid gaf dit geen afweer verschijnselen meer, wel zit het erg in het zicht.
Op het moment dat je maar een beetje haar hebt in de buurt van het oor, is het goed mogelijk het uitwendige gedeelte uit het zicht te houden. Zie ook http://en.wikipedia.org/w...ssing_device_in_place.jpg

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 23 juli 2024 10:36]

[...]
Op het moment dat je maar een beetje haar hebt in de buurt van het oor, is het goed mogelijk het uitwendige gedeelte uit het zicht te houden. Zie ook http://en.wikipedia.org/w...ssing_device_in_place.jpg
Maar ik snap wel dat je als man van middelbare leeftijd dan al aardig in de problemen komt, 't word grijs, 't wordt dun...
Ach een bril is ook in het algemeen geaccepteerd. Waarom dit niet?
Ik ken iemand die reeds in de 50 is met een Baha... Maar goed, als het haar wijkt dan is de kans natuurlijk groter dat het meer in het zicht komt.
aight dan is 't net ingegroeid en dan zal je net merken dat 'ie stuk gaat.
Kan je gelijk lekker geopereerd worden :/
Vind wel dat de titel aangepast moet worden, ipv gehoorapparaat een implantaat .
En als de batterij leeg is ? uithakken?
Opladen via inductie ?:P
Krijg je wel warme oren van :)
Anoniem: 369769 16 december 2013 23:10
Wat maakt gehoorapparaten eigenlijk dat ze zo lomp moeten zijn? Kunnen ze het merendeel wat nu op het hoofd zit niet als bijvoorbeeld een mooie broche voor op de borst maken of iets dergelijks? Of een kastje op je heup. Dan heb je op je hoofd misschien alleen nog maar een klein ontvangertje nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.