Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht hebben een nieuw type gehoorapparaat ontworpen. Het apparaatje wordt in de huid en het bot ingebracht, waarna het ermee vergroeit. Er worden klinische studies uitgevoerd met het gehoorapparaat.
Volgens de wetenschappers is het de eerste keer dat het is gelukt om een gehoorapparaat met het bot te laten vergroeien. De Cochlear Baha, zoals het apparaatje door de onderzoekers in Maastricht wordt genoemd, wordt ingebracht achter het oor. Daarna vergroeit het met het bot, iets wat ervoor moet zorgen dat er minder afstotingsverschijnselen optreden. Ook zou het gehoorapparaat minder opvallen dan conventionele modellen.
Het UMC in Maastricht is gestart met een klinische studie om de effecten van de Cochlear Baha te vergelijken met conventionele gehoorapparaten die op het bot worden aangebracht. In Maastricht doen momenteel achttien mensen mee met de studie, maar er worden nog steeds nieuwe deelnemers geworven. Ook een aantal andere ziekenhuizen in Nederland doen mee aan de studie. Tijdens de studie wordt onder andere gekeken of patiënten met het nieuwe gehoorapparaat pijn ervaren en of de kwaliteit van leven wordt verbeterd.