UvA ontwikkelt 'bird tracking'-systeem met chips van STM

De Universiteit van Amsterdam heeft een systeem ontwikkeld om de vogeltrek te onderzoeken. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van Mems-chips van STMicroelectronics. De universiteit wil zo migratiepatronen van vogels beter onderzoeken.

De Mems-chips van STM bevatten verscheidene onderdelen, waaronder gps om de positie van de vogels te bepalen. Daarnaast zijn er in de chips accelerometers en een digitaal kompas ingebouwd. Met deze hardware zijn onderzoekers in staat om de verticale en horizontale oriëntatie van de vogels te bepalen, net als de hoek waaronder de vogels vliegen ten opzichte van de horizon.

Het gehele systeem weegt net zoveel als een 20-eurocentmunt en is kleiner dan een autosleutel, zo claimt de universiteit. Dit moet ervoor zorgen dat de vogels er niet teveel hinder van ondervinden en hun gedrag niet wordt verstoord. De vergaarde informatie moet ervoor zorgen dat de wetenschappers bijvoorbeeld migratiepatronen van vogels kunnen opstellen. Ook moet de verzamelde data helpen bij nader onderzoek naar klimaatverandering: uit eerder onderzoek is gebleken dat de verandering van het klimaat invloed heeft op de trek van vogels.

Momenteel wordt het door de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde systeem nog getest door instituten die vogelonderzoek doen. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste resultaten gepresenteerd kunnen worden.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

10-02-2013 • 12:06

16

Submitter: Gulpener

Reacties (16)

16
14
8
2
1
0
Wijzig sortering
De UvA heeft ook eerder onderzoek gedaan naar vogeltrek. Het ging destijds om de vogeltrek van de "grauwe kiekendief", een beschermde vogelsoort. Aangezien deze vogels iets groter zijn kregen ze destijds een soort van rugzakje (zie http://www.uva-bits.nl/wp...r-bij-nest-Oudeschans.jpg) om van +/- 10 gram, die vergelijkbare data verzamelde. De reden van deze dataloggers was simpel: onderzoekers wouden weten waar de volgels 's nachts slapen, waar ze jagen. Tot dusver ging men er vanuit dat deze beschermde vogel vooral jaagde in akkerranden aangezien daar veel muisjes rondlopen. Met de gegevens van de UvA kon dit getoetst worden!

Het nadeel van dat systeem was dat er maar weinig ruimte (ik meen 128kb) aan data opgeslagen kon worden. Als de vogel vlak bij een uitlees-paal kwam (zie http://www.werkgroepgrauw...010_A3Clements_kopie1.jpg), dan werd de data doorgezonden en de opslag geleegd. Daarom raakte veel data kwijt (buffer vol) en werd de data overschreven.

Ik heb met een aantal andere studenten informatica destijds de 'data' inzichtelijk gemaakt door gebruik van google fusion tables en een flink aantal gps-punten. Het resultaat is hier te zien:
http://www.werkgroepgrauw...?id=171&action=datalogger

Het is mooi te zien dat de UvA hiermee verder gaat, en dat de ontwikkelingen hieromtrend steeds doorgaan, de grootte van een sleutel is natuurlijk fantastisch!

Een ieder die meer over deze specifieke case wil lezen verwijs ik graag door naar de site van de werkgroep die zich hiermee bezig houdt:
http://www.werkgroepgrauwekiekendief.nl

[Reactie gewijzigd door las3r op 22 juli 2024 13:58]

Misschien ook interessant om te melden dat dit project ook een eigen website heeft: http://www.uva-bits.nl, met meer informatie over de trackers, en de verschillende wereldwijde vogel track projecten.

Zie ook een filmpje dat we onlangs bij het Netherlands eScience Center gemaakt hebben over dit project op: https://www.youtube.com/watch?v=wlyTk75wGp0

Op het filmpje is ook te zien dat de "rugzakjes" goed vastgemaakt worden aan de vogels. De kans dat ze loskomen is minimaal.
Dan mogen ze die wel updaten, de laatste highlight komt van Augustus af en het laaste nieuws van Juni...

Als ik trouwens op de site naar de foto's kijk van hoe het systeem werkt . Dan is deze ontwikkeling hard gegaan; van een grootte van pakweg 5 bij 2 bij ½ 20-€cent-muntstuk naar 3 bij 1 (plat) bij 1 (plat) ( ik neem aan dat de lengte van een autosleutel ongeveer 3 20-€centen is).
Anoniem: 126717 10 februari 2013 12:24
5.7 gram inclusief zonnepaneeltje en batterij klinkt leuk, maar je hebt een vrij grote vogel nodig.
Plak dit op bijvoorbeeld een merel (geen trekvogel, maar algemeen bekende vogel) van 100 gram, en je ziet dat zo'n tracker een behoorlijke extra belasting zal worden. En een merel is al een relatief grote vogel.
Even kleine correctie, je hebt de Universiteit van Amsterdam (UvA) en je hebt de Vrije Universiteit Amsterdam(VU). De Universiteit Amsterdam is een instelling die ik niet ken.

Edit: In het originele artikel wordt de UvA bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Mejust op 22 juli 2024 13:58]

Anoniem: 349587 @Mejust10 februari 2013 12:38
Top! Ik vroeg het mij ook al af.
Anoniem: 478065 10 februari 2013 23:48
In een Filmpje van de UvA zie je iemand van dit Team een Duif zo'n zender omdoen, maar een duif is niet echt een vogel zoals trek ganzen ofzo.

Duiven zoeken de mensen echt op, zonder mensen geen duiven, die eten alleen mensen voer, en vinden bijna alles goed wat je met ze doet, ze zijn niet zo slim als je ze zo door de stad ziet schooien, van de Mackey naar de KFC.
Anoniem: 279448 10 februari 2013 12:25
En als die autosleutel dan loslaat boven.. zeg.. mijn auto.. then what? Zit er een schadeformulier in gepropt ook, want dat zal een flinke deuk opleveren vanaf die hoogte.
Waarom denk je gelijk negatief? Als goed is ben jij gewoon verzekerd?
Hoewel het mij ook nogal irrelevant lijkt, ze moeten uiteraard niet constant vallen, maar als het een beetje goed is vastgemaakt moet dat geen enkel probleem zijn, is jouw antwoord ook nogal apart.

Als eerste, waarom zou hij daarvoor verzekerd zijn? Mijn verzekering betaald me echt geen cent als dat gebeurd hoor. Valt niet onder een WA verzekering. Daarnaast is het compleet irrelevant. Uiteindelijk betaald nog steeds iedereen de kosten.

Maar goed het lijkt me dat ze die dingen goed vast maken, en als er al eentje valt lijkt me de kans dat hij schade aanricht bijzonder klein. Vooral gezien hij het gewicht heeft van een 20-eurocent munt maar groter is zorgt ervoor dat hij niet bijzonder snel zal vallen.
Natuurlijk, want leuke dames stalken is een veel belangrijker probleem dan klimaatverandering...
Ik ben geen weerman maar heb zo het idee dat er een lokale depressie op weerkaart staat. :+
ik zat meer te denken aan huisdieren (met name katten) maar als je het gelijk weer creepy moet maken... ga je gang.
Chickcaching.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.