De Universiteit van Amsterdam heeft een systeem ontwikkeld om de vogeltrek te onderzoeken. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van Mems-chips van STMicroelectronics. De universiteit wil zo migratiepatronen van vogels beter onderzoeken.
De Mems-chips van STM bevatten verscheidene onderdelen, waaronder gps om de positie van de vogels te bepalen. Daarnaast zijn er in de chips accelerometers en een digitaal kompas ingebouwd. Met deze hardware zijn onderzoekers in staat om de verticale en horizontale oriëntatie van de vogels te bepalen, net als de hoek waaronder de vogels vliegen ten opzichte van de horizon.
Het gehele systeem weegt net zoveel als een 20-eurocentmunt en is kleiner dan een autosleutel, zo claimt de universiteit. Dit moet ervoor zorgen dat de vogels er niet teveel hinder van ondervinden en hun gedrag niet wordt verstoord. De vergaarde informatie moet ervoor zorgen dat de wetenschappers bijvoorbeeld migratiepatronen van vogels kunnen opstellen. Ook moet de verzamelde data helpen bij nader onderzoek naar klimaatverandering: uit eerder onderzoek is gebleken dat de verandering van het klimaat invloed heeft op de trek van vogels.
Momenteel wordt het door de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde systeem nog getest door instituten die vogelonderzoek doen. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste resultaten gepresenteerd kunnen worden.