Tip de redactie

WinFuture: Galaxy Watch5 krijgt grotere accu, nieuwe sensor en kost 299 euro

Door Jay Stout, 4 augustus 2022 21:08103 reacties

Het Duitse WinFuture heeft productafbeeldingen van de Galaxy Watch5 weten te bemachtigen, alsook extra details over de aankomende smartwatches van Samsung. Die zouden een grotere accu krijgen, een nieuwe sensor op de achterkant en over de toonbank gaan vanaf 299 euro.

De standaardversie van de Galaxy Watch5 zal in een 40mm-versie en een 44mm-versie verschijnen. De versie van 40mm zou 9,8mm dik zijn en 28,7 gram wegen. De 44mm-versie zou ook 9,8mm dik zijn, maar 33,5 gram wegen. De kleinere versie krijgt een 1,19”-amoledscherm met een resolutie van 396x396 pixels mee. Het grotere model krijgt een amoledpaneel van 1,36”, met een resolutie van 450x450 pixels.

Er komt naar verluidt ook een Pro-model van de Galaxy Watch5. Dat model krijgt een grotere behuizing van 45mm mee dat uit titanium bestaat. Het Pro-model zou 10,5 millimeter dik zijn en 46,5 gram wegen en krijgt naar verluidt hetzelfde oledpaneel als de Galaxy Watch5 van 44mm mee.

Alle modellen krijgen naar verluidt saffierglas mee om het display te beschermen tegen krassen. Samsung zou op de achterkant van de slimme horloges ook een nieuwe sensor hebben geplaatst maar welke functie die heeft, weet WinFuture nog niet. De redactie van de website denkt aan een temperatuursensor.

Zowel de 40mm- als de 44mm-versie van de Galaxy Watch5 zullen het maximum 50 uur kunnen uithouden op één lading. De kleinere variant krijgt een accu van 284mAh mee, tegenover de 247mAh van de kleinere Galaxy Watch4 van vorig jaar. De grotere versie krijgt een accu van 410mAh mee, tegenover de 361mAh die in de 44mm-versie van de Watch4 zit. De Pro-variant krijgt een accu van 590mAh mee en zou 80 uur moeten kunnen meegaan. Alle accu’s zijn draadloos op te laden via de ingebouwde lader en dat met 10 watt.

De smartwatches zullen over een Exynos W920-soc beschikken die ook in de Samsung Galaxy Watch4 zit. Deze chip beschikt over twee ​​1,18GHz-Cortex-A55-cores en een Mali-G68-MP2-gpu. Daarnaast is er een zuinige Cortex-M55-core die het energiegebruik bij gebruik van het always-on-display zou moeten kunnen beperken. Samsung zou ook lte-versies van de horloges introduceren die e-sim ondersteunen.

De 40mm-versie van de Galaxy Watch5 zou voor 299 euro over de toonbank gaan. De 44mm-versie moet 329 euro gaan kosten. De Galaxy Watch5 Pro zou 469 euro kosten. Volgens WinFuture kosten de versies met lte-connectiviteit telkens ongeveer 50 euro meer.

Reacties (103)


Gerucht: volgend budgetmodel iPad krijgt geen 3,5mm-aansluiting

Door Jay Stout, 4 augustus 2022 19:48311 reacties

Er zijn renders opgedoken van wat mogelijk de volgende iPad van Apple wordt. Op basis van informatie en renders van toeleveranciers lijkt de budgetvriendelijke versie van de tablet een redesign te krijgen dat in lijn ligt met andere modellen. De 3,5mm-jack lijkt te verdwijnen.

MySmartPrice kreeg de renders van de vermoedelijke 10e generatie iPad naar eigen zeggen via een fabrikant van hoesjes. Daarop is een nieuw ontwerp van de tablet te zien dat sterk lijkt op dat van de iPad Air- en iPad Pro-modellen. De afmetingen van het rendermodel zijn volgens MySmartPrice 248,62mm x 179,50mm x 6,98mm. Hierdoor zou de volgende generatie dunner en breder zijn dan de huidige iPad. Op de renders is ook een thuisknop te zien. De instap-iPad is de enige tablet uit de line-up van Apple die deze knop nog ter beschikking heeft.

Op de achterkant kan men een enkele cameralens ontwaren, met daaronder ruimte voor een flitslampje. Onderaan het model op de render zijn ook uitsparingen voor de interne luidsprekers te zien, alsook een vermoedelijke USB-C-aansluiting. Wat niet op de renders te zien is, is een 3,5mm-jack-aansluiting. Volgens MySmartPrice zal de nieuwe iPad ook een groter scherm krijgen dan het 10,2”-paneel dat nu in de goedkoopste iPad zit.

Reacties (311)


Google test opnieuw informatiekaartjes op Google.com

Door Jay Stout, 4 augustus 2022 19:0848 reacties

Google heeft opnieuw een test uitgevoerd op Google.com waarbij het onderaan de zoekpagina informatiekaartjes plaatst. De laatste keer dat de Amerikaanse zoekgigant een dergelijke test uitvoerde was in februari van dit jaar.

In vergelijking met toen lijkt het erop dat Google gekozen heeft om grotere informatiekaartjes te tonen. Er is ook een nieuw kaartje bijgekomen waarin de gebruiker voorgesteld wordt aan 'the new google.com' en gevraagd wordt om in te loggen. Zodra dat is gebeurd, kan de gebruiker verschillende informatiekaartjes aanduiden die op de dan gepersonaliseerde Google.com-pagina te zien zullen zijn.

Tussen de opties staan kaartjes die de luchtkwaliteit op een locatie moeten kunnen weergeven, die kunnen tonen hoe de aandelenmarkt ervoor staat of welke evenementen er in de buurt plaatsvinden. Andere kaartjes tonen dan weer actuele sportresultaten, de populairste zoektermen van het moment of kijksuggesties. Google voorziet onderaan de pagina ook in een toggle om de informatiekaartjes opnieuw te verbergen. Er staat ook te lezen dat de informatie van de kaartjes is verzameld op basis van ‘de activiteit in het verleden’.

9to5Google kreeg lucht van de nieuwe test door twee gebruikers. Een van die gebruikers schreef op Twitter dat hij zijn browsergeschiedenis, -cache en -cookies had verwijderd voordat hij de wijzigingen op Google.com te zien kreeg. Het is onduidelijk of deze handelingen de nieuwe testomgeving van Google.com automatisch activeren.

New Google.com

Reacties (48)


GitLab wil inactieve projecten bij gratis gebruikers na een jaar verwijderen

Door Jay Stout, 4 augustus 2022 18:30127 reacties, submitter: Chaseream

GitLab wil projecten van gratis gebruikers die een jaar niet aangeroerd zijn, vanaf september automatisch verwijderen. Met deze maatregel wil het DevOps-platform de hostingkosten met 25 procent terugdringen. Projecten van betalende gebruikers worden niet geraakt.

Volgens bronnen die de redactie van The Register kon spreken zijn dergelijke inactieve projecten goed voor een vierde van de hostingkosten van GitLab en kan het DevOps-platform jaarlijks 1 miljoen dollar besparen door deze te verwijderen.

Gratis gebruikers van onaangeroerde projecten die in aanmerking komen, zullen maanden en weken op voorhand verwittigd worden, al kon The Register geen concrete termijnen meegeven. Het wordt naar verluidt wel mogelijk om de timer van een jaar te resetten door een opmerking te plaatsen bij een project of een aanpassing te doen. Volgens The Register gaat de maatregel vanaf september van kracht; een exacte datum is niet bekend.

Reacties (127)


Reuters: Tencent wil grootste aandeelhouder van Ubisoft worden

Door Jay Stout, 4 augustus 2022 17:5570 reacties, submitter: Zeror

De Chinese techgigant Tencent wil de grootste aandeelhouder worden van de Franse game-uitgeverij Ubisoft. Dat stelt Reuters aan de hand van enkele bronnen. Tencent zou al contact hebben opgenomen met de familie Guillemot, die 13,2 procent van Ubisoft in handen heeft.

Tencent heeft volgens Reuters al 5 procent van de aandelen van Ubisoft in handen maar wil dat percentage dus opvoeren. Het kijkt hiervoor onder andere naar de Franse familie Guillemot die Ubisoft in 1986 heeft opgericht en momenteel nog 13,2 procent van de aandelen van de uitgeverij in handen heeft. Volgens het internationale persbureau wordt er ook contact opgenomen met andere investeerders om aandelen op te kopen.

Het initiatief van Tencent komt er nadat Yves Guillemot, de ceo van Ubisoft, enkele maanden geleden stelde dat het bedrijf openstond voor een mogelijk overname. "Ubisoft kan onafhankelijk blijven. Onze eigendommen zijn gewild bij de grootste wereldwijde spelers in entertainment en tech. Dat gezegd hebbende, als er een aanbod komt om ons over te nemen, zou de raad van bestuur daar natuurlijk goed naar kijken, met het belang van aandeelhouders in het achterhoofd", klonk het toen.

Tencent wil met deze investeringen volgens Reuters de beperkingen van de Chinese overheid ontwijken. Die deelde negen maanden lang geen licenties meer uit voor games waarmee ook inkomsten gegenereerd kunnen worden. Sinds april van dit jaar worden er wel opnieuw licenties uitgedeeld.

Vorig jaar kwam Tencent ook in aanvaring met de Chinese overheid. Tencent kon toen tijdelijk geen apps en games meer updaten in China omdat deze onderworpen werden aan een inspectie van de autoriteiten die wilden nagaan of er niet te veel persoonsgegevens werden verzameld. Vorig jaar legde de Chinese autoriteiten ook nieuwe regels op waardoor minderjarigen Chinezen drie uur per week online kunnen gamen. De regels waren volgens de plaatselijke autoriteiten bedoeld om de mentale en fysieke gezondheid van kinderen te beschermen. Gamebedrijven moeten ook de echte identiteit van minderjarige gamers in China registreren. Tencent stelde zelfs dat het hiervoor gezichtsherkenning wou gebruiken.

Tencent is het grootste gamebedrijf ter wereld. De Chinese techgigant heeft smartphonegames als Honor of Kings, Clash of Clans, PUBG Mobile en Call of Duty: Mobile in zijn portefeuille en harkt jaarlijks miljarden binnen. De gamingtak van Tencent is bijna drie keer zo groot als Activision-Blizzard, de grootste 'traditionele' uitgever van games.

Reacties (70)


Intel toont volgende week eerste Arc Pro-gpu voor workstations

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 16:3740 reacties

Intel demonstreert volgende week voor het eerst een Arc Pro-videokaart voor workstations. Dat doet het bedrijf tijdens Siggraph 22, een evenement voor computerprofessionals dat aanstaande maandag begint. Het is niet bekend wanneer de Arc Pro-gpu's op de markt komen.

De komst van Arc Pro wordt bevestigd op de website van Intel, waar staat dat de chipmaker een 'entry-level' Arc-workstationkaart gaat demonstreren tijdens Siggraph, merkte Twitter-gebruiker momomo_us op. "Intel zal zijn zojuist aangekondigde Arc Pro Graphics-workstation-gpu's tonen, waarop Sketchup met de D5-renderer draait", zo luidt de Siggraph-pagina van de fabrikant. De kaarten maken tijdens de demo gebruik van raytracing en de XeSS-upscalingtechniek om realistische beelden te renderen.

Dit is de eerste keer dat Intel zijn Arc Pro-videokaarten formeel noemt. Het bedrijf heeft tot nu toe alleen Arc Alchemist-videokaarten voor gamers gepresenteerd, hoewel de fabrikant eerder al wel bevestigde dat er Arc-workstationkaarten aan zitten te komen. Het bedrijf bracht na eerder uitstel onlangs zijn eerste Arc-videokaarten voor laptops en desktops uit in bepaalde landen. Die kaarten presteerden goed in bepaalde games, maar kampten ook met driverproblemen.

Reacties (40)


Fractal Design introduceert Mini- en Nano-versies van Define 7 en Meshify 2

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 16:2641 reacties

Fractal Design heeft twee kleinere varianten van zijn Meshify 2- en Define 7-behuizingen uitgebracht. Iedere behuizing krijgt een Mini-versie voor mATX-moederborden en een Nano-variant voor mini-ITX-builds.

Fractal Design maakt de nieuwe varianten van beide behuizingen vanaf nu beschikbaar. De Meshify 2-behuizingen hebben een voorkant van mesh voor een betere airflow. De frontpanelen van de Define 7-cases zijn gesloten. Verder hebben de behuizingen gelijke specificaties.

De twee Mini-behuizingen zijn daarbij bedoeld voor mATX-builds. Deze cases bieden ruimte voor zeven 120mm-fans of vier 140mm-fans. Fractal levert de Mini-varianten daarbij met een 140mm-fan aan de voorkant en een 120mm-fan aan de achterkant. Wat betreft waterkoeling past er een 240mm- of 280mm-radiator aan de voorkant en een 240mm-variant aan de bovenkant. Verder passen er twee 3,5"- en vier 2,5"-drives in de behuizingen. De Mini-behuizingen zijn 396mm diep, 205mm breed en 406mm hoog.

De twee Nano-varianten zijn bedoeld voor mini-ITX-moederborden. Beide varianten bieden plaats voor zes 120mm-fans of drie 140mm-fans. Fractal levert de cases met een 140mm-fan aan de voorkant en een 120mm-fan aan de achterkant. De voorkant biedt daarnaast ruimte voor een 240mm- of 280mm-radiator voor waterkoeling. Gebruikers kunnen maximaal een 3,5"-hdd en drie 2,5"-drives in de Nano-behuizingen installeren. De Nano-behuizingen zijn 396mm diep, 206mm breed en 361mm hoog.

De cases hebben verder allemaal een verwijderbaar bovenpaneel voor makkelijkere toegang tot de geïnstalleerde hardware en kabelmanagement. De Nano- en Mini-varianten kunnen beide gpu's met een maximale lengte van 331mm en cpu-koelers met een maximale hoogte van 167mm huisvesten. De Meshify 2-behuizingen komen beide beschikbaar in het zwart en wit, allebei met een glazen zijpaneel. De Define 7 komt alleen beschikbaar in het zwart, met de keuze tussen een glazen zijpaneel of een 'gesloten' zijpaneel.

De Mini-varianten kosten allemaal 110 dollar en de Nano-behuizingen krijgen een adviesprijs van 100 dollar. Een woordvoerder van Fractal zegt tegen Tweakers dat het bedrijf geen europrijzen bekendmaakt vanwege fluctuaties in de wisselkoers.

Update, vrijdag: Fractal Design heeft Europese adviesprijzen doorgegeven aan Tweakers. De Mini-behuizingen moeten 136,33 euro kosten. De adviesprijs van de Nano-varianten bedraagt 123,85 euro. Het bedrijf geeft wel aan dat de prijzen in de praktijk hoger kunnen uitvallen, onder andere door de 'hoge wereldwijde verzendkosten' die momenteel spelen. Fractal ziet daardoor op dit moment prijzen die 10 tot 15 procent hoger uitvallen.

Fractal Design Define 7 en Meshify 2 Mini en Nano
Model Define 7 / Meshify 2 Mini Define 7 / Meshify 2 Nano
Afmetingen Breedte: 205mm
Hoogte: 406mm
Diepte: 396mm
Breedte: 205mm
Hoogte: 361mm
Diepte: 396mm
Ondersteunde fans Voorkant: 3x 120mm of 2x 140mm
Bovenkant: 2x 120mm/140mm
Achterkant: 1x 120mm
Onderkant: 2x 120mm (zonder hdd-bay)
Voorkant: 2x 120mm/140mm
Bovenkant: 2x 120mm/140mm
Achterkant: 1x 120mm
Onderkant: 1x 120mm (zonder hdd-bay)
Meegeleverde fans 1x 140mm (voorkant)
1x 120mm (achterkant)
1x 140mm (voorkant)
1x 120mm (achterkant)
Hdd-bays 2x 3,5"/2,5"
4x 2,5" (2x meegeleverd)
1x 3,5"/2,5"
3x 2,5" (2x meegeleverd)
Connectiviteit 1x USB 3.1 Gen 2 type-C
2x USB 3.0 type-A
2x 3,5mm-audio (output en mic)
1x USB 3.1 Gen 2 type-C
2x USB 3.0 type-A
2x 3,5mm-audio (output en mic)
Max. gpu-lengte 331mm (306mm met fan aan voorkant) 331mm (306mm met fan aan voorkant)
Max. hoogte cpu-koeler 167mm 167mm
Max. psu-lengte 165mm met hdd-bay
200mm zonder hdd-bay
165mm met hdd-bay
200mm zonder hdd-bay
Adviesprijs 136,33 euro 123,85 euro

Reacties (41)


Tactics Ogre: Reborn-rpg komt op 11 november naar pc, PlayStation en Switch

Door Joris Jansen, 4 augustus 2022 15:0619 reacties

Square Enix brengt de 'tactische rpg' Tactics Ogre: Reborn uit op 11 november voor de PlayStation 4 en 5, de Nintendo Switch en op Steam. Het betreft een remaster van een eerdere versie uit 2010 en bevat onder meer geüpdatete graphics.

Tactics Ogre: Reborn heeft volgens uitgever Square Enix niet alleen verbeterde graphics, maar ook beter geluid, een geüpdatet gameontwerp, verbeterde gevechtsmechanismen, cutscenes met volledig ingesproken stemmen in het Engels of Japans, nieuw opgenomen muziek, een aangepaste interface en betere AI.

Dit zijn allemaal verbeteringen ten opzichte van de eerdere versie van de game die in 2010 uitkwam voor de PlayStation Portable. Die game heet Tactics Ogre: Let Us Cling Together. Dat was op zijn beurt weer een remake van de originele game uit 1995. Die kwam toen in Japan uit op de Super Famicom, ofwel de SNES, gevolgd door een release op de Sega Saturn en in het westen op de PlayStation in 1998.

De makers beschrijven Tactics Ogre: Reborn als een tactische rpg. De game staat bekend om zijn artwork, het schrijfwerk, het verhaal en de politieke intriges. Als speler kruip je in de huid van een soldaat in het midden van een oorlog in een middeleeuwse fantasysetting. Gevechten zijn turn-based.

Reacties (19)


'Samsung verlaagt smartphoneproductie in Vietnamese fabriek'

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 14:0365 reacties

Samsung heeft de productie in zijn smartphonefabriek in Vietnam verlaagd. Dat vertellen medewerkers aan Reuters. De techgigant meldde dit kwartaal al dat de vraag naar smartphones is gedaald door economische onzekerheden.

Fabrieksmedewerkers vertellen aan Reuters dat de productie in Samsungs Vietnamese fabriek is teruggeschaald en dat ze daardoor minder werk hebben. Een medewerker vertelt dat ze momenteel nog maar drie of vier dagen per week in de fabriek werken. Sommige productielijnen worden van een zesdaagse werkweek aangepast naar een vierdaagse werkweek. Ook overuren zouden niet meer nodig zijn.

De fabriek in het Vietnamese provincie Thái Nguyên is goed voor ruim een derde van Samsungs smartphoneproductie. De techgigant leverde vorig jaar ongeveer 270 miljoen smartphones en de fabriek in Vietnam produceert volgens het bedrijf jaarlijks ongeveer 100 miljoen toestellen. Het is niet direct duidelijk of Samsung de productie overhevelt naar andere productielocaties; Samsung maakt ook telefoons in Zuid-Korea en India.

Tegelijkertijd vertellen meerdere fabrieksmedewerkers die al ruim vijf jaar bij Samsung werken aan Reuters dat ze nog nooit een dusdanig grote verlaging van de productie hebben gezien. "Natuurlijk is er elk jaar een rustig seizoen, vaak rond juni en juli, maar dat betekent geen overwerk, niet dit soort werkdagverkortingen", zei 28-jarige fabriekswerker Pham Thi Thuong. Ze zei daarbij dat managers de werknemers vertelden dat de onverkochte voorraden hoog zijn en dat er niet veel nieuwe bestellingen binnenkomen. Dat komt overeen met eerdere berichten.

Samsung vertelt aan Reuters dat het 'niet heeft gesproken' over een verlaging van zijn jaarlijkse productiedoelen in Vietnam. Bij de recente presentatie van zijn kwartaalcijfers gaf Samsung wel aan dat het bedrijf een daling in de vraag naar telefoons ziet, mede door economische zorgen. Het bedrijf verwacht voor de rest van het jaar geen grote toename in omzet uit smartphones. Samsung komt binnenkort met nieuwe foldables.

Reacties (65)


NASA wil dat oud-astronauten commerciële missies naar ISS gaan leiden

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 12:0260 reacties

NASA wil dat voormalige astronauten commerciële vluchten naar het ISS gaan leiden. Zij moeten dan als missiecommandant mee van en naar het ruimtestation. NASA heeft daarvoor op donderdag een beleidsvoorstel gepubliceerd.

Onder het beleidsvoorstel, dat nog niet definitief is, meldt NASA de laatste hand te leggen aan 'een nieuwe eis dat bij komende particuliere astronautenmissies een voormalige Amerikaanse NASA-astronaut als missiecommandant optreedt'. Zo'n voormalige astronaut kan volgens de ruimtevaartorganisatie 'ervaren begeleiding' aan particuliere astronauten bieden tijdens de voorbereiding van de vlucht en de uitvoering van de missie.

Deze eis moet de veiligheid van de passagiers vergroten en ook de risico's voor de werking van het internationale ruimtestation verkleinen. Met het nieuwe beleidsvoorstel zouden ruimtetoeristen voortaan ook langer de tijd krijgen om zich voor te bereiden op een vlucht naar het ISS. Daarnaast zouden er onder meer nieuwe medische eisen gaan gelden voor private astronauten.

NASA doet de beleidsvoorstellen naar aanleiding van 'lessen' die de organisatie geleerd heeft na het voltooien van de eerste private vlucht naar het ISS. In april vond die commerciële vlucht plaats. Ruimtetoeristen van Axiom Space betaalden ieder 55 miljoen dollar om naar het ISS te vliegen en aan hun eigen onderzoek in de ruimte te werken. Die missie werd al geleid door een voormalig NASA-astronaut, Michael López-Alegría. Axiom overwoog eerder om toekomstige missies uit te voeren zonder een professionele astronaut aan boord, schrijft ook Engadget. Het nieuwe beleid van NASA zou dat vermoedelijk verbieden. Later dit jaar houdt Axiom Space opnieuw een commerciële Ax-2-missie naar het ISS. Voormalig NASA-astronaut Peggy Whitson leidt die vlucht.

Reacties (60)


SK hynix presenteert 3d-nand met 238 lagen voor snellere en goedkopere ssd's

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 11:1949 reacties

Geheugenfabrikant SK hynix heeft 3d-nandgeheugen met 238 lagen ontwikkeld, het hoogste aantal lagen in de sector. Deze chips zullen als eerste gebruikt worden in ssd's voor desktops. Massaproductie start in de eerste helft van volgend jaar.

Het nandgeheugen met 238 lagen betreft tlc-nand en moet de huidige nandgeneratie met 176 lagen opvolgen, schrijft SK hynix. De Zuid-Koreaanse fabrikant introduceert het nieuwe geheugentype in de vorm van 512Gbit-chips, die ieder een capaciteit van 64GB hebben. Op termijn moet die dichtheid verdubbeld worden naar 1Tbit of 128GB per chip.

De snelheid ligt volgens de fabrikant 50 procent hoger dan zijn vorige generatie nandflash, met transfersnelheden van 2,4Gbit/s per chip. Ook het stroomverbruik bij het uitvoeren van leesopdrachten is met 21 procent verlaagd. Met de stap naar 238 lagen neemt de dieomvang voor tlc-nandchips bovendien af, wat betekent dat SK hynix meer geheugen uit een wafer kan halen. Dat moet onder meer voor lagere productiekosten zorgen.

De fabrikant noemt dit geheugen '4d-nand', een marketingnaam die het bedrijf sinds 2018 gebruikt om geheugen met een chargetrapflashontwerp, of ctf-ontwerp, en een peri-under-cell-lay-out aan te duiden. Bij ctf worden die ladingen opgeslagen in een insulator. Traditioneel worden nandchips geproduceerd met floatinggateontwerpen, waarbij elektrische ladingen worden opgeslagen in een geleider. De ctf-aanpak moet interferentie tussen geheugencellen voorkomen voor betere prestaties. Bij periphery under cell worden peripheral circuits direct onder de geheugencel geplaatst. Normaliter zitten die circuits naast de geheugencel. Dat verbetert volgens SK hynix productie-efficiëntie en de dichtheid.

SK hynix begint in de eerste helft van 2023 met massaproductie van zijn nandgeheugen met 238 lagen. De chips worden in eerste instantie gebruikt in client-ssd's voor pc's en laptops. Later volgen server-ssd's en opslagchips voor smartphones. De 1Tbit-chips met 238 lagen volgen ook in 2023, maar een concretere releaseperiode wordt niet gegeven.

Bron: SK hynix

Reacties (49)


Vermeende specificaties van AMD Ryzen 7000-processors verschijnen online

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 10:22192 reacties

Wccftech en leaker Enthusiastic Citizen claimen de definitieve specificaties van AMD's Ryzen 7000-line-up te hebben. Daaruit blijkt onder meer dat de Ryzen 9 7950X een boostclock tot 5,7GHz heeft. De Ryzen 7000-processors worden halverwege september verwacht.

Volgens Wccftech en Enthusiastic Citizen komt AMD eerst met vier Ryzen 7000-modellen. Het topmodel, de Ryzen 9 7950X, krijgt volgens dat medium weer 16 cores en 32 threads. Daarbij krijgt de chip een kloksnelheid van 4,5GHz, waarmee de komende cpu standaard 1,1GHz hoger geklokt zou zijn dan de Ryzen 9 5950X. De boostclock moet 5,7GHz op een enkele core bedragen en de chip krijgt een tdp van 170W.

De Ryzen 9 7900X krijgt volgens de leaks opnieuw 12 cores, met een baseclock van 4,7GHz en een boostclock van 5,6GHz. De cpu krijgt wederom een tdp van 170W. De AMD Ryzen 7 7700X krijgt op zijn beurt 8 cores en 16 threads met een boostclock tot 5,4GHz en een tdp van 105W. Over een mogelijke Ryzen 7 7800X wordt niet gerept. Het laagst gepositioneerde model waar AMD in september mee komt, is de Ryzen 5 7600X. Die cpu krijgt 6 cores en 12 threads op 4,7GHz met een boostfrequentie tot 5,3GHz en een tdp van 105W.

De processors krijgen allemaal 1MB L2-cache per core. Dat is meer dan de voorgaande generatie: Ryzen 5000-chips hadden 0,5MB L2-cache per rekenkern. De hoeveelheid L3-cache van AMD's Ryzen 7000-cpu's blijft gelijk aan hun Ryzen 5000-voorgangers, met uitzondering van de Ryzen 7 5800X3D die beschikt over extra gestapeld L3-cache. Naar verwachting introduceert AMD later Ryzen 7000-modellen met 3D V-Cache.

Wccftech claimt verder dat gebruikers Ryzen 7000-desktopprocessors mogelijk alleen mogen undervolten, net als AMD's Ryzen 7 5800X3D. Die chip had een spanningslimiet waardoor gebruikers de chip niet echt konden overklokken. Ryzen 7000 zou daarnaast een frequentielimiet van 5,85GHz krijgen, zo claimt de techwebsite. Mogelijk komt dat door de verhoogde boostclocks ten opzichte van de vorige generatie, waardoor er minder ruimte is voor verder overklokken.

AMD brengt de Ryzen 7000-serie later dit jaar uit. Naar verwachting gebeurt dat op 15 september, maar AMD heeft dat nog niet bevestigd. Een aankondiging wordt deze maand al verwacht. De processors zijn gebaseerd op een nieuwe Zen 4-architectuur en worden geproduceerd op TSMC's N5-procedé. Daarbij maken de cpu's gebruik van een nieuw AM5-platform met een lga-socket. De processors krijgen daarnaast allemaal een geïntegreerde RDNA2-gpu en ondersteuning voor PCIe 5.0 en DDR5.

AMD Ryzen 7000-serie (via Wccftech) naast Ryzen 5000-tegenhangers
Modelnaam Architectuur Procedé Cores/Threads Baseclock Boostclock Cache (L2+L3) Tdp
AMD Ryzen 9 7950X Zen 4 TSMC N5 16C/32T 4.5 GHz 5.7 GHz 80MB (16+64) 170W
AMD Ryzen 9 7900X Zen 4 TSMC N5 12C/24T 4.7 GHz 5.6 GHz 76MB (12+64) 170W
AMD Ryzen 7 7700X Zen 4 TSMC N5 8C/16T 4.5 GHz 5.4 GHz 40MB (8+32) 105W
AMD Ryzen 5 7600X Zen 4 TSMC N5 6C/12T 4.7 GHz 5.3 GHz 38MB (6+32) 105W
AMD Ryzen 9 5950X Zen 3 TSMC N7 16C/32T 3,4GHz 4,9GHz 72MB (8+64) 105W
AMD Ryzen 9 5900X Zen 3 TSMC N7 12C/24T 3,7GHz 4,8GHz 70MB (6+64) 105W
AMD Ryzen 7 5800X Zen 3 TSMC N7 8C/16T 3,8GHz 4,7GHz 36MB (4+32) 105W
AMD Ryzen 5 5600X Zen 3 TSMC N7 6C/12T 3,7GHz 4,6GHz 35MB (3+32) 65W

Reacties (192)


ESA staakt herstelpogingen Sentinel-1B-satelliet na maandenlange storing

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 09:3564 reacties

ESA beëindigt de missie van Copernicus-satelliet Sentinel-1B. Dat maakt de Europese ruimtevaartorganisatie bekend. De satelliet had al maanden last van een storing. ESA wil zo snel mogelijk een vervanger lanceren.

ESA schrijft dat Sentinel-1B sinds 23 december 2021 last had van een storing in de stroomvoorziening van de wetenschappelijke instrumenten. Daardoor kon de radarinstallatie van de satelliet niet meer ingeschakeld worden. De ruimtevaartorganisatie probeerde dat probleem maandenlang op te lossen, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het onmogelijk was om de stroomvoorziening te herstellen. De ruimtevaartorganisatie maakt daarom op woensdag bekend de herstelpogingen te staken. Daarmee eindigt de missie van Sentinel-1B.

De ruimteorganisatie is van plan om de lancering van een vervanger, Sentinel-1C, naar voren te schuiven. Dat moet in het tweede kwartaal van 2023 gebeuren, in samenwerking met Arianespace. Het observatieplan van Sentinel-1A wordt in de tussentijd aangepast om een deel van de werkzaamheden over te nemen. ESA kan ook gebruikmaken van data uit andere satellietprojecten, zoals het Canadese Radarsat en Radarsat-2, het Duitse TerraSAR-X, Cosmo-SkyMed uit Italië en PAZ uit Spanje. ESA geeft aan dat het zich voorbereidt om Sentinel-1B verantwoordelijk te verwijderen uit zijn baan om de aarde. Dat is mogelijk omdat, los van de radar, Sentinel-1B verder nog helemaal functioneert.

Sentinel-1B werd in 2016 gelanceerd als onderdeel van Copernicus, een Europees satellietennetwerk voor aardobservatie. Copernicus is opgedeeld in vijf verschillende Sentinel-onderdelen, ieder met een of twee satellieten. De Sentinel-1-missie bestaat bijvoorbeeld uit twee satellieten die samen een apertuursyntheseradar vormen. Deze satellieten doen met hun radars waarnemingen op de C-band, waardoor ze altijd beelden van de aarde kunnen maken, ongeacht zaken als het weer, de bewolking of het tijdstip. Deze beelden worden onder meer ingezet om de staat van het poolijs en het zeewater in kaart te brengen.

ESA's Sentinel-1. Bron: ESA/ATG Medialab

Reacties (64)


Bloomberg: Apple stelt release iPadOS 16 een maand uit

Door Daan van Monsjou, 4 augustus 2022 08:4396 reacties, submitter: Muncher

Apple verwacht zijn volgende grote iPadOS-release een maand uit te stellen tot oktober. Dat stelt Bloomberg-journalist Mark Gurman op basis van eigen bronnen. Daarmee komt het tabletbesturingssysteem niet tegelijk met iOS 16 uit.

Het uitstel zou onder meer komen door de nieuwe multitaskingfuncties die in iPadOS 16 zitten, schrijft Gurman. Apple komt komt onder meer met Stage Manager als nieuw onderdeel van iPadOS 16, een functie waarmee apps en vensters aan de linkerkant van het scherm worden weergegeven, zodat gebruikers sneller daartussen kunnen wisselen.

Volgens Gurman hebben ontwikkelaars de feature bekritiseerd tijdens bètatests vanwege bugs, een verwarrende interface en het gebrek aan compatibiliteit met de meeste iPads. Stage Manager werkt namelijk alleen op iPads met een M1-soc, dus de iPad Pro 2021 en de iPad Air van dit jaar. MacOS Ventura, dat ook Stage Manager krijgt, lijkt niet onderhevig aan uitstel. Ook iOS 16, dat normaliter samen met iPadOS 16 zou verschijnen, wordt volgens Gurman niet uitgesteld.

Als Apple iPadOS 16 inderdaad uitstelt, ligt de release ook dichter bij de komst van nieuwe iPad-modellen, stelt Gurman. Apple zou plannen hebben voor een geüpdatete iPad Pro met een M2-chip, naast een nieuw iPad-instapmodel met USB-C. Beide zouden later dit jaar uitkomen. Apple heeft niet gereageerd op de berichten van Bloomberg.

IPadOS 16 met Stage Manager. Bron: Apple

Reacties (96)Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee