Youtuber: accu’s Samsung Galaxy-smartphones zwellen na enige tijd op

Youtuber Mrwhosetheboss heeft ontdekt dat de ingebouwde accu’s van minstens zes van zijn Samsung-smartphones opzwellen na een lange periode van inactiviteit. Ook andere youtubers melden problemen met de accu’s van hun Samsung-smartphones.

Youtuber Mrwhosetheboss vertelt in een video hoe hij voorbereidingen trof voor een nieuwe video over Samsung-telefoons van de afgelopen tien jaar. Hij ontdekte daarbij dat de accu van zijn Galaxy Note 8 uit 2017 opgezwollen was en dat die de glazen achterkant van het toestel had doen breken. Kort daarna ontdekte hij dat de ingebouwde accu’s van zijn Samsung Galaxy S6 uit 2015, Galaxy S8 uit 2017, Galaxy S10e uit 2019, Galaxy S10 5G uit 2019 en Galaxy Z Fold 2 uit 2020 ook opgezwollen waren, waardoor de achterkanten van deze toestellen ook los waren gekomen. Volgens de youtuber was de accu van de Galaxy S20 FE uit 2020 eveneens aan het opzwellen.

Volgens Mrwhosetheboss werden deze toestellen niet meer actief gebruikt. De youtuber claimt de smartphones enkel in te zetten om recensies of vergelijkingsvideo’s te maken en dat meestal kort na hun moment van hun introductie. Daarna werden de toestellen volgens de youtuber bewaard in een afgesloten opslagruimte, waarin ook smartphones van andere telefoonfabrikanten onder dezelfde omstandigheden werden bewaard. Aan deze smartphones was volgens de youtuber niets te zien. Mrwhosetheboss dacht in eerste instantie dat de hittegolf, die Europa in de afgelopen zomer teisterde, invloed kon hebben op de accu’s van de getroffen Samsung-toestellen.

De youtuber ontdekte enkele dagen geleden dat een kanaal uit Canada op hetzelfde probleem was gestuit. Volgens een medewerker van het This Is-kanaal is de ingebouwde accu van elke Samsung Galaxy-smartphone ouder dan drie jaar die This Is bezit, inmiddels opgezwollen. Smartphones van andere fabrikanten hadden het probleem naar verluidt niet. Mrwhosetheboss vroeg vervolgens aan collega-youtuber Mkbhd of hij problemen ondervond met de accu’s van Samsung-smartphones en die stelde dat hij al smartphones heeft moeten vervangen met opgezwollen accu’s. Het betrof volgens Mkbhd altijd Samsung-toestellen.

Mrwhosetheboss staat in contact met Samsung en heeft zijn toestel ingeleverd voor analyse. De Zuid-Koreaanse fabrikant is nog niet met een officiële verklaring naar buiten gekomen. De redactie van Tweakers heeft ook enkele Samsung Galaxy-smartphones in bewaring die niet actief gebruikt worden. Op het moment van schrijven zijn er geen zwellingen of andere afwijkingen bij deze toestellen te zien.

Het is niet de eerste keer dat Samsung in het nieuws komt met accuproblemen bij zijn smartphones. In 2016 riep de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn Galaxy Note 7-toestellen terug nadat was ontdekt dat accu's van dat toestel konden ontploffen. De productie werd toen tijdelijk stopgezet.

Zwelt accu van jouw telefoon op?

Is de accu van jouw oude Samsung-telefoon opgezwollen?

Ik heb geen Samsungs, maar ik wil wel de stand van deze poll zien
40,8%
Nee, al mijn Samsungs zijn okee
40,6%
Yep, een of meer met opgezwollen accu hier
14,6%
Wel een opgezwollen accu, maar het is telefoon van een ander merk
4,0%

Aantal stemmen: 4.408. Deelname gesloten op 19-10-2022 10:57. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Jay Stout

Redacteur

28-09-2022 • 10:43

155

Submitter: Darkarcharon

Reacties (155)

155
152
79
10
0
60
Wijzig sortering
Het is bekend dat Li-ion of lipo batterijen op kunnen zwellen als ze te ver ontladen. Bij normaal gebruik gebeurt dit niet, maar bij lang laten liggen kan de energie onder de kritische grens komen te liggen. Het bijzondere bij deze youtuber is dat dit alleen bij zijn Samsungs gebeurd is.

Het is in ieder geval belangrijk dat als je een gsm lange tijd niet gaat gebruiken, je deze wel om de paar maand tot 60% op moet laden. Doe je dit niet dan kun je overdischarge krijgen en kan de batterij zelfs in de brand vliegen.
Precies dit. Ik heb lithium-cellen (LiFePO4) staan hier voor tests. Zodra je ze onder de minimale spanning laat zakken gaan ze bol staan en verliezen ze ook capaciteit door interne beschadiging. Zelfde geldt voor lichtelijk overladen. Te ver overladen is al helemaal gevaarlijk natuurlijk, hoewel dat voor LiFePO4 minder erg is dan voor NMC of NCA.
Overladen kan je echter makkelijk voorkomen door je bms zo in te stellen dat het voltage altijd goed blijft... ontladen kan je niet altijd voorkomen.. ik gebruik ook een lifepo accu voor mijn boot.. wel 1 keer gehad dat ik die leeg heb gevaren... daarna snel weer aan de lader gezet.. Dan valt het nog wat mee natuurlijk... Zoon accu leeg laten staan is meteen funest..
Dat klopt, maar LiFePO cellen zijn wat mij betreft echt een andere technologie dan de LiCoO cellen in mobieltjes. Ik ben er nog geen tegen gekomen die LiFePO gebruikt in mobiele apparatuur en ze verschillen aanzienlijk in de manier van laden en hoe ze falen.
Ik gebruik mijn Samsung Galaxy s8+ nog dagelijks, maar verleden maand toch de accu moest vervangen omdat hij ineens dikker werd en er een gaping in de zijkant ontstond. €55 nieuwe accu en alles loopt weer perfect en zie niet in waarom ik dit toestel zou moeten vervangen. Ziet er nog uit als nieuw.
zie niet in waarom ik dit toestel zou moeten vervangen.
Jouw toestel draait Android 9 met een laatste patch van april 2021.

Sindsdien zijn er verschillende vulnerabilities bekend geworden, waarvan eentje met een maximale score van 10 (CVE-2021-39623) met een low complexity remote access dat een attacker volledige toegang tot je hele telefoon kan geven.

Los van zwellende batterijen kan het dus ook zinvol zijn om vanwege beveiliging af en toe te "updaten" (lees: een nieuwer toestel aan te schaffen dat nog wél security patches krijgt).

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 22 juli 2024 23:42]

Eventueel een custom rom draaien? Als de community er achter nog actief is zou je nog wel wat versies verder kunnen. Ben je natuurlijk wel afhankelijk van die community, maar dat heb je tegenwoordig ook met de fabricant dusja...
Is die nog waterdicht?
Voor zover ik weet wel. Ik weet dat hij weer alles goed afgedicht heeft.
Krijg je nog beveiliging updates?
KK heb wel nog een update gehad in juli dacht ik.
Doe je dit niet dan kun je overdischarge krijgen en kan de batterij zelfs in de brand vliegen.
Heb je een betrouwbare bron voor deze bewering? Naar mijn weten is het namelijk zo dat een lege accu niet kan ontbranden omdat er simpelweg te weinig energie in zit.
Het is inderdaad een beetje uit context geslagen, dat verhaal over te ver ontladen geldt alleen in bijzondere omstandigheden. Zoals @Nox zegt ontstaan er interne kortsluitingen door koperdendrieten, maar dat gebeurt gewoonlijk pas nadat cel omgepoold is geweest, wat kan in een accupack met meedere cellen, maar in een GSM niet want die bevatten meestal maar één cel. Vervolgens zal die kortsluiting voorkomen dat de cel weer opgeladen kan worden en is dan dus waardeloos, maar als de behuizing nog dicht zit gaat er niets mis. Dit gebeurt geregeld in laptop batterijpacks. Als je er één stuk hebt en je die open sloopt zal je 9 van de 10 gevallen ergens een cel (of meerdere parallel geschakelde cellen) vinden waar zo goed als geen spanning op staat, en de rest is dan ogeschijnlijk goed.

In dit YouTube-filmpje gaat Clive Mitchell (bigclive) hier wat dieper op in en noemt ook een paar bronnen: Are over-discharged lithium cells safe? (And how to test for damage.) Een lege batterij is geen groot probleem en niet in het bijzonder gevaarlijk.

De zelfontlading van batterijen in een GSM is over het algemeen niet heel groot, ik heb oudere telefoons dan uit 2017 waar nog batterijlading in zit. Mijn vermoeden in juist het tegengestelde: dat ze juist helemaal vol geladen zijn geweest. Samsung heeft batterijtechnologieën waarbij de spanning van boven de standaard 4,2V kan en mag komen (meestal 4,4V), en ik denk dat die technologie niet helemaal goed uitgekristalliseerd is en de cellen op die spanning onevenredig snel verouderen. Dit is volstrekt hypothetisch, want ik weet niet exact welke batterijspanningen er worden gebruikt in de genoemde modellen.
Als ik er op google is er iets als 'overdischarge induced short circuit' maar vooral voor li-ion accu's. LFP is wel stukken veiliger en brandt minder explosief/heftig dan li-ion maar is niet net zo onbrandbaar als een emmer water, ook LFP heeft een goed beheer nodig.
Dit is niet alleen bij Mrwhosetheboss, maar ook bij velen anderen inclusief tech journalists. dus het is meer dan alleen toeval.
Dezelfde ervaring inderdaad. Heb nog een LG van paar jaar oud liggen en voor verschillenden gebruikt met lange tussenpozen, inmiddels staat die ook bol. Ook een powerbank van een paar jaar oud die vrijwel nooit gebruikt is staat nu bol. Lesje geleerd, powerbanks doe ik nu alleen nog met een 18650 adapter, die cellen gebruik ik regelmatig voor vanalles, en die kan ik ook beter controleren op de lading en rond de 60% houden inderdaad bij opslag. Oude telefoons gaan op marktplaats, als ik iets nodig ben koop ik wel weer een tweedehands of een goedkope nieuwe.
Beide note 1s van Samsung die wij hier in het gezin hadden hadden dit probleem ook al, na ~ een jaar gebruik en gewoon elke dag opgeladen worden. Denk dat het ook iets met de design keuzes van Samsung te maken heeft..
In de RC modelbouw komen opgezwollen accu's vaak voor, tot op een zekere hoogte werken ze ook gewoon nog prima. Het opzwellen komt niet alleen door te lage ontlaadspanningen maar ook door te hoge stromen en vraag ik mij af of het op 60 watt of hoger snelladen een rol speelt.
Dit hoeft niet per se iets te zeggen over de batterij kwaliteit van Samsung specifiek. Ik kan me voorstellen dat ze de batterijen gewoon op de "batterijenmarkt" kopen, net als andere merken.

Iets wat wel samsung specifiek kan zijn (en waar ik denk dat het hier ook om zal gaan) is welke state of charge wordt geaccepteerd door het apparaat voordat een shutdown wordt geinitieerd.

Het kan zijn dat Samsung (om net wat "betere" performance te halen in batterijtests) toe staat dat de batterij verder wordt ontladen dan ideaal is. Dat zou betekenen wanneer er een shutdown door het toestel wordt geinitieerd door een lege batterij, dat de batterij al te ver is ontladen om veilig opgeslagen te worden. Voor de reviewer is dit net 10 minuten extra video kijken, en bij normaal gebruik blijft het toestel niet lang in deze SOC.

Nou schaar ik you-tubers niet per defintie onder deze groep, maar ik ken genoeg mensen die na een upgrade naar hun nieuwe telefoon niet eens de moeite nemen om hun oude toestel uit te schakelen (laat staan de batterij opladen of het toestel wipen). Ook heb ik genoeg 2e hands telefoons mogen ontvangen welke in het pakketje nog ingeschakeld stonden, kompleet leeg waren, of niet gereset waren (voorzien van persoonlijke data). Of een combinatie van eerdergenoemde opties.

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 22 juli 2024 23:42]

Dat is dan ook gelijk een goede verklaring waarom mijn telefoons vaak met 60% acculading uit de verpakking komen.
Dat is allemaal goed en aardig, maar het blijft alleen bij z'n Samsungs. En hij heeft flink wat rondgebeld, om te zien of andere reviewers zijn bevindingen konden bevestingen. Ook niet echt iets wat je zomaar roept als er niets achter zit.

Samsung doet dus iets minder goed of op zijn minst anders.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 22 juli 2024 23:42]

Maar hoe zit het dan in het geval waarin je juist de toestellen continu aan de lader hebt ?
Wij hebben jarenlang tablets geleverd aan klanten die continu aan de lader zitten, en we hebben inderdaad ondervonden dat de accu's na 3 a 4 jaar allemaal gingen opzwellen. Het betreft allemaal Samsung Tablets.
Heb vanuit hobby meer dan 100 Samsungtoestellen (vanaf de Note1) thuis liggen. Na al die jaren 1 toestel gehad met een gezwollen accu, een Galaxy S6 Edge. Verder nooit last van gehad.
Dat is wel interessant, ik lees na kort zoeken ook verschillende verhalen.
Zou het kunnen dat samsung batterijen van diverse leveranciers gebruikt?
Met de fameuze Note 7 was dat wel het geval en vanwege leveringszekerheid zou het sowieso wel een juiste manier van werken zijn. Daarnaast weten we dat Samsung regelmatig regionale verschillen heeft voor zijn toestellen.
De Note1 en S2 waren anders een vrij bekend geval in die tijd.
Na anderhalf jaar ging de accu in capaciteit zwaar achteruit, en van de een op de andere dag was het vol ->30% -> leeg in enkele minuten.
In vrijwel alle gevallen waren de accu's dan ook al vervormd.

Zoek de XDA en Tweakers (forum) posts er maar op na uit die tijd
Had voor mij Note1 dan ook meerdere accu's, volgensmij had ik zelfs de externe acculader vanuit Samsung (of was dat Note2?) Echter zijn ze bij mij nooit opgezwollen. Maar wel zoals je beschrijft enorm in capaciteit gedaald.

[Reactie gewijzigd door CyberJohn op 22 juli 2024 23:42]

Volgens mij heeft dat wel te doen met slijtage van de onderbemeten batterijen van toen. Ik kan me wel herinneren hoe je van geluk mocht spreken als je een dag door kwam met een enkele lading. Als je zo een batterij elke dag bijna volledig leeg trekt zal hij sneller heen gaan.

Het mechanisme van slijtage is me niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er op dat het elektrolyt opdroogt. Een slechte batterij is intern droger en werkt daarom niet meer, maar hoe het elektrolyt verdwijnt weet ik niet. Het zou best kunnen dat het ontbindt en dat cellen die opzwellen gewoon wat minder poreus zijn dan die dat niet doen.
Ik heb hier een Galaxy S6 liggen die er nog gewoon uitziet. Ook al tijden niet meer in gebruik.
Hier ook eentje. Niks aan de hand tot nu toe (en die wordt ook al jaren niet meer gebruikt)
Net in mijn lade gekeken, en de S6 die ik tussen de andere toestellen had liggen was inderdaad een keer zo dik geworden. De S1, S2 en S6 Edge+ hebben nog hun originele afmetingen.

De S6 is zeker in 5 jaar niet opgeladen geweest. De S6 Edge+ een paar jaar geleden nog.

Ik weet vrij zeker dat de S6 een paar maanden geleden nog zijn originele vorm had. De warme zomer?

[Reactie gewijzigd door arnoud_h op 22 juli 2024 23:42]

Hier toch anders: Zowel een opgezwollen S7 en S10 gehad net na de garantieperiode van 2 jaar. Beide werden dagelijks gebruikt met wireless charger. Vermoed dat de extra warmteontwilkelling tijdens het laden deel van de oorzaak was.

Is een reden dat ik weer terug ben bij Apple. Ze waren laat met wireless charging en OLED schermen, maar ook heel verstandig om dit eerst goed uit te ontwikkelen.
Niet om gemeen te doen. Maar het is nu dus sample size meer dan 100 vs sample size 2.
Ook kan wireless charging inderdaad de boosdoener zijn geweest. In principe hebben samsung toestellen een temp sensor bij de inductie spiraal die dit zou moeten verbeteren, maar die kan dus wellicht beter iets meer meegenomen worden in het laadtempo...

Maarja, zie horrorverhaal over brandwonden en samsungs gebrek aan fucks hieronder. Het is wel duidelijk dat er iets gaande is

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 23:42]

De youtuber waar het over gaat die meldt dat het bij bijna al zijn Samsung smartphones gebeurd, woont in India. Daar is het over het algmeen een stuk warmer dan hier, ik denk dat dat er mee te maken kan hebben, accu's houden over het algemeen niet van hitte.
Ik geloof dat Mrwhosetheboss gewoon in Nottingham woont. En niet ergens in India en ik geloof niet dat het in Engeland zoveel warmer was als de rest van Europa.
Ja, maar met zo een claim haal je de voorpagina niet. :9
Had hier een stuk of 20 S6 Edges liggen vanuit een project, die heb ik na verloop van tijd allemaal af kunnen voeren omdat de accu's "zwanger" waren. Komt idd het meest voor bij Samsung, alhoewel de accu's van BlackBerry's ook na een paar jaar niet gebruiken verdubbelden in dikte.
Ik ben trouwe gebruiker de Samsung Galaxy serie sinds de 1e variant.
Van mijn Galaxy S10 heb ik in totaal 3x een opgezwollen accu vervangen. Mijn vermoeden was dat ze een heel stuk minder bestand waren tegen schokken. Zwellingen traden in mijn geval op na een pretparkbezoek, een val van tafel en na de telefoon iets te hard op tafel laten ploffen.
Ik heb zelf meerdere oude toestellen gehad met een gezwollen accu (lg/samsung/etc)... gewoon veel gebruiken, op een gegeven moment wordt de accu steeds minder en dan poef, bolle accu!
Hoewel dat niet extreem klinkt, is 1 op 100 natuurlijk wel kwalijk, zeker als je nagaat dat Samsung de afgelopen jaren miljarden telefoons heeft verkocht
Dat betekent dat er tientallen miljoenen accu's zouden kunnen gaan opzwellen en in het ergste geval zelfs ontploffen
Mooie toevoeging wellicht:
In 2016 kwam de Samsung Galaxy Note 7 veel in het nieuws in verband met exploderende accu's. Voor zover ik weet werden die telefoons toen snel stopgezet.

Fast forward naar enkele maanden later... Oktober 2016. Mijn vriendin werd wakker naast mij in bed. Ze pakte haar Samsung Galaxy S6 en deed deze in haar pyama broek en liep naar beneden naar de badkamer. Ik deed nog een oogje dicht. Nog geen 5 minuten later schrok ik wakker van het geluid van een explosie en hysterisch geschreeuw. Ik rende naar beneden en trof daar aan wat ik niet anders kan omschrijven dan een bomaanslag. De complete badkamer stond vol met grijs/zwarte rook. In de hoek lag de Samsung Galaxy S6 te smeulen inclusief de pyjama broek van mijn vriendin. Haar complete been zat onder de brandwonden en was roodgloeiend. Op de badkamer deur zaten zwarte stukken plastic of as wat diep in de deur gesmolten zat.

Direct foto's gemaakt en de situatie in kaart gebracht en uiteraard zorg verleend aan mijn vriendin.

Verhaal van mijn vriendin:
De telefoon begon te sissen terwijl ik in de badkamer stond. De telefoon zak gewoon in mijn zak en had de nacht ervoor aan de oplader gehangen. De telefoon is niet uit mijn zak geweest dus ook niet in aanraking gekomen met vocht oid. Uit schrik trok ik de telefoon uit mijn zak en trok mijn inmiddels brandende (!) kleding uit. De telefoon explodeerde vrij kort daarna.

De uiteindelijke schade betrof (en zoals hieronder ook vermeld geclaimd bij Samsung):

Materiële schade:
- Badkamerdeur, niet verwijderbare schroeiplek
- Tapijt in de hal. Niet verwijderbare rookschade/geur in tapijt
- Badkamermat, niet verwijderbare schroeiplek
- H&M Basic Sweatpants. Klein, rood
- Rookschade badkamer
- Samsung Galaxy S6

Immateriële schade:
- Eerstegraads brandwonden op onderarm en pols
- Tweedegraads brandwonden op pols

Van alle schade is foto bewijs meegestuurd naar Samsung.

Samsung:
- Diezelfde dag op 9 oktober 2016 nog melding gemaakt bij Samsung en hun aansprakelijk gesteld voor alle geleden schade. Wij gingen er eigenlijk vanuit, gezien het voorval datzelfde jaar met de Note 7, dat dit snel en netjes opgelost zou worden.

- Diezelfde dag teruggebeld door een (vermoedelijk) PR mevrouw. Die wou weten hoe ernstig het allemaal was, en met wie wij hierover gepraat hadden (hint hint). Ze zou dit zo snel mogelijk oppakken.

- Ergens in november maar weer eens melding gemaakt met de vraag hoe het staat. Samsung zou tijdelijk een leentoestel toesturen want het was inderdaad wel vervelend dat mevrouw al die tijd zonder telefoon zat :')

- December... niets. Weer gebeld. Gemaild. Niets.

- Januari, weer gebeld. Spoedig mag ik een reactie verwachten....

- 26 januari 2017, meer dan 3 maanden na het voorval (!) kregen wij het verlossende woord. Hou je vast... Ik citeer:
"Uit navraag bij onze verantwoordelijke afdeling is gebleken dat wij u graag voor het ervaren ongemak tegemoet willen komen met een bedrag ter waarde van 120 euro. Graag ontvangen wij de onderstaande gegevens om de uitbetaling te kunnen verrichten."

Dat lees je goed... brandwonden... een ontploffing.... "defect" toestel: €120!

Ik zal mijn verdere woede hier niet nogmaals uiten. Maar uiteraard ging ik in bezwaar.

- 5 dagen later kreeg ik weer antwoord, ik citeer:
"Wij kunnen ons voorstellen dat dit incident een schrik bij jullie heeft veroorzaakt. Daar mevrouw XXXXXX als klant centraal bij ons staat hebben wij besloten dat wij haar tegemoet komen met een Samsung Galaxy S7 in plaats van een Samsung Galaxy S6. Dit hebben uiteraard meegenomen als een geste voor de emotionele schade dat mevrouw heeft opgelopen.

Betreffende de materiële schade ontvangen wij graag de onderstaande bankgegevens voor een vergoeding van een bedrag ter waarde van 120 euro."

Kortom... ontploft je Samsung toestel? Zit je vriendin onder de brandwonden? Is je badkamer verwoest? Dan krijg je na 3 maanden (als je geluk hebt) het inmiddels dan geldende Samsung Galaxy model en €120 |:(

Edit, op verzoek foto's:
Er zijn meer foto's, waaronder van diverse brandwonden, maar bewust besloten om hier slechts 2 foto's te delen:
https://imgur.com/a/wlAPvM0

[Reactie gewijzigd door Fidelity op 22 juli 2024 23:42]

Je had natuurlijk ook gewoon je verzekeraar kunnen bellen en die het met Samsung uit kunnen laten vechten. Of eventueel je rechtsbijstand.
Je had natuurlijk ook gewoon je verzekeraar kunnen bellen en die het met Samsung uit kunnen laten vechten.
Dat heb ik uiteraard gedaan! Hun reactie: "Uw schade valt niet binnen de situaties die zijn verzekerd op uw
inboedelverzekering."

Ik heb ze daarna nog gebeld ter opheldering. De reden hiervoor is het ontstaan van de schade. Dit kwam door een explosie van het Samsung toestel en dus niet door een onderdeel binnen de woning. Om die reden is de leverancier van het toestel aansprakelijk voor alle geleden schade.

Mocht er een verzekeringsexpert hier op Tweakers zitten, dan kan die dat vast in betere/mooiere woorden uitleggen. Maar daarmee was de kous dus af :)


Zelf heb ik nog een advocaat benaderd. Maar volgens mij is het in Nederland vooral lastig om immateriële schade in te schatten. Dat werkt immers niet zoals in Amerika waar je tonnen kunt verwachten. Dan is dus de vraag; krijg je meer terug dan dat je betaalt aan advocaat kosten. Daarom dus besloten om daar niet mee door te gaan.
De reden hiervoor is het ontstaan van de schade. Dit kwam door een explosie van het Samsung toestel en dus niet door een onderdeel binnen de woning. Om die reden is de leverancier van het toestel aansprakelijk voor alle geleden schade.
Welke verzekeraar was dat?
Ohra! Overigens gaf de verzekeraar (gek genoeg) wel aan dat de dekking onder 'All Risk' viel, wat ik natuurlijk niet als optie af had genomen
Dat is een raar standpunt van de verzekering
Veel verzekeringen zien namelijk een telefoon gewoon als deel van de inboedel, wat het eigenlijk ook gewoon is, zolang de telefoon binnen in huis is.
Volgens Ohra viel dit onder 'All Risk', een extra module
Oh dat is enorm balen
Sowieso enorm rot dat je dit uberhaupt mee hebt moeten maken, maar dat de verzekeraar dan nog niet meehelpt maakt het alleen maar erger
Toen mijn samsung star zichzelf liet smelten was Samsung's reactie "Het spijt ons te horen dat uw toestel uw mobiele sim-kaart heeft weggebrand" en daarmee was het afgedaan

Toestel was onbruikbaar en het laminaat had een smeltplek van de hete telefoon...

Dus je reactie is wat mij betreft zeer geloofwaardig.
Er zijn meer foto's, waaronder van diverse brandwonden, maar bewust besloten om hier slechts 2 foto's te delen:
https://imgur.com/a/wlAPvM0

[Reactie gewijzigd door Fidelity op 22 juli 2024 23:42]

Ik was eigenlijk erg benieuwd naar het gebakkelei met Samsung maar die telefoon ziet er in ieder geval niet zo fris uit. Yikes
Misschien een leuk idee voor een achtergrondartikel.
"De gevaren van oude accu's" of lekker clickbaity "Een zolder vol ontploffingsgevaar"

Een tijd terug was ik mijn oude handhelds aan het herplaatsen en kwam ik erachter dat de accu van mijn PSP was opgezwollen.
Het opzwellen van de accu's is in de regel het resultaat van ontlading. Er zijn meer accu-matterialen die opzwellen bij ontladen en weer dunner worden bij opladen. Het heeft veel te maken met de manier waarop de accu is opgebouwd in welke richting ze uitzetten en krimpen.

Voor het ontploffen en/of in brand raken van accu's zijn 3 zaken nodig: een brandstof, zuurstof en warmte. Brandstof en zuurstof zijn in de regel wel voorzien. De warmte komt in de regel uit de energie die in de accu zit. Als de accu electrisch leeg is, dan zit er heel weinig energie in en kan ze dus niet warm worden en is in de brand vliegen of ontploffen dus veel minder waarschijnlijk. Een (electrisch) lege batterij is dus veel minder brandgevaarlijk dan een opgeladen batterij.

Een te ver ontladen batterij is mogelijk chemisch zo veel veranderd dat ze niet meer goed opgeladen kan worden. Het dik worden is in de regel een teken van achteruitgang.
Je hebt gelijk wat betreft de zuurstof, brandstof en warmte is eigenlijk een ontstekingbron dat kan ook een vonkje zijn door stoten of statische elektriciteit.

Verder is het belangrijk dat er de juiste mengverhouding is. Binnen een bepaalde gebied heb je dus een ondergrens het zogenaamde lower explosief leven (lel) en een bovengrens genaamd upper explosief level (uel) het gebied er tussen in kan dus heel groot zijn of heel klein afhankelijk van de stoffen

Dat gebied is dus het gevaarlijkst.
Misschien wel goed om toe te voegen dat dit soort batterijen/accu's voldoende zuurstof intern beschikbaar hebben - zonder extra lucht dus - om te (blijven) branden.
Daarom liggen de accu's van mijn drones hier ook in een oude ammunitiekist. Als ze ook maar een beetje bol worden gaan ze direct de recycling in.
Beter nog een achtergrondartikel over wat wel en wat niet te doen met Lithium accu's.

Dat achtergrond artikel kan meer inzicht geven over de voor en nadelen van "alles elektrisch".
Dat is toevallig. Ik zocht recent mijn samsung A8 omdat ik een reserve telefoon nodig had en daar was de achterkant compleet vanaf gevallen doordat de battery was opgezwollen. Dat was nog een leuk weekeinde klussen met een emmer zand in de tuin om de accu veilig te verwijderen en af te laten voeren (en daarna dus een nieuwe telefoon te moeten kopen).

@redactie mochten jullie nog een foto willen als voorbeeld voor bij het artikel kan dat uiteraard.

[Reactie gewijzigd door stutrecht op 22 juli 2024 23:42]

Is zo'n accu, (als ie eenmaal ontladen is), nog steeds zo brandgevaarlijk dat je met een emmer zand in de tuin aan de slag moet? #AskingForAFriend.
https://nl.ifixit.com/Wiki/What_to_do_with_a_swollen_battery

Het antwoord op jouw vraag.

Spoiler... ja, ze kunnen zo gevaarlijk zijn.

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 22 juli 2024 23:42]

Voor een "gewone" lithium-polymeer batterij is het veiliger als hij ontladen is, simpelweg omdat als er sluiting ontstaat er minder energie is om de batterij op te warmen en in brand te laten vliegen. Aan de andere kant is juist een volledig ontladen batterij veel sneller geneigd om op te zwellen.

Een opgezwollen batterij daarintegen maakt het niet veel meer uit hoe ver deze is ontladen: de zwelling word veroorzaakt door waterstofgas en koolstofdioxide wat voorkomt uit het ontbinden van het electrolyt. Doordat de behuizing hierdoor onder druk komt te staan is het veel gemakkelijker om deze per ongeluk te beschadigen en het waterstofgas is veel gemakkelijker ontvlambaar, waardoor een hevige reactie en niet-blusbare brand kan onstaan. En deze brand is grotendeels hetzelfde of de batterij is opgeladen of niet.

Dus ja, je wilt eigenlijk altijd een metalen emmer met een laag zand (buiten, de rookwolken van een brandende lithium batterij zijn erg giftig!) bij de hand hebben als je met oude lithium (lipo/in mindere mate li-ion) batterijen werkt, want je weet nooit wanneer deze in de fik vliegt, of hij nou opgeladen is of niet. Je hebt maar een paar momenten om de batterij in die emmer te gooien voordat je er niets meer mee kan doen en je het maar uit moet laten branden.
Er blijft altijd wat energie over maar leeg zijn ze minder gevaarlijk. Sowieso is het opzwellen net een bescherming vanuit de batterij en maakt het de batterij niet direct veel gevaarlijker, wel kwetsbaarder door het ontbreken van de juiste bescherming rondom van de behuizing.
Waarom zou je die accu er nog uit halen? Gewoon dat ding in z’n geheel afvoeren, lijkt me.
Vanuit het oogpunt van recyclen is het natuurlijk beter om de accu en de electronica afzonderlijk in te leveren.
Het beste alles in te leveren zoals het is gebruikt. Dan wel bij de juiste dienst (of in de juiste bak). De recycling in Europa is gericht op het verwerken van hele apparaten, dan hoeven wij niet moeilijk te doen. Zij halen het uit elkaar en scheiden het naar afnemer van de onderdelen/materialen.

Als een batterij zonder opschrift of met vage tekentjes bij de recycler aan komt ziet die niet wat voor matteriaal er in zit. Dan is de recycling juist lastiger. Als ze nog in het toestel zit, is daar vaak ook aan te zien wat het is.
Ik neem aan dat een recyclingsbedrijf zelf wel de faciliteiten heeft om telefoon en accu van elkaar te scheiden.
Met alle data er nog op? Lijkt me zeer onverstandig.
Daarover zie ik hier niks staan.
Hoe wil je dan de (persoonlijke) data erop vernietigen?
In een brandvaste kluis opsturen naar de garantieafdeling van Samsung :+
Bij mij hetzelfde probleem met een Note 9 nadat hij een jaar ongebruikt in de kast heeft gelegen. De batterij is opgezwollen en de achterkant is aan een kant een halve centimeter losgekomen.
Mijn S9 recent ook terug in gebruik genomen als tijdelijke vervanger. Geen probeem met bol staan. Al heeft die tijdens zijn bijna 2 jaar als reserve toestel wel af en toe een lading gehad.
Dan is het ook geen probleem. Het is namelijk een vaker voorkomend probleem als een Li-ion accu onder een kritiek punt komt deze kunnen opzwellen. Het feit dat je hem dus af en toe hebt opgeladen is dus juist goed geweest. Had je hem 2 jaar lang volledig laten ontladen dan was de kans op een bolle accu vele malen groter geweest ;)

[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 22 juli 2024 23:42]

Mijn oude S6 en S7 hadden dit ook. Ik gebruikte ze al een paar jaar niet meer, had ze in een kast gelegd en ontdekte na een tijd dat de batterijen opgezwollen waren en de achterkant van de behuizing was losgedrukt. Heb ze maar bij het chemisch afval gedaan.
Ik denk dat met meer accu's gebeurt.
Ik heb toevallig vorige maand diverse oude powerbanks zo aangetroffen, en vorig jaar een drietal tabletpc's die in het magazijn lagen afgevoerd.
Allemaal de interne accu aan het uitdijen
Dat doen veel accu's, niet alleen van Samsung. Laat apparaten met accu's niet veel te lang zonder lading ergens rondslingeren. Laad ze af en toe bij.
Dat doen veel accu's, niet alleen van Samsung. Laat apparaten met accu's niet veel te lang zonder lading ergens rondslingeren. Laad ze af en toe bij.
Ik dank dat dat misschien het probleem is.
Die apparaten liggen niet voor niets op zolder - want niet meer in gebruik.
En ondanks dat afstand doen ( afvoeren naar waar dan ook ) ook zonde is, is het wel de beste oplossing om ze zo snel mogelijk weg te doen.
Dat vroeg ik me ook of een stille lading er niet voor zorgt dat beschermingen sneller aftakelen.

Het komt niet voor bij alle toestellen, het gebeurt ook bij andere fabrikanten, ook Apple,

dat zou dan wijzen naar een producent. Daar zijn er ook niet veel van die dergelijke hoeveelheden kunnen leveren.
Hoewel ik moeilijk kan ontkennen dat het wel opvallend is dat alleen Samsung telefoons bij hem opzwellen, en ook binnen redelijke korte termijnen in sommige gevallen, is het volgens mij wel redelijk oud nieuws dat batterijen die niet opgeladen worden, of juist altijd opgeladen worden, deze neigingen hebben?

Dit is in ieder geval verre van de eerste keer dat ik apparaten voorbij zie komen, ook in eigen ervaring, die bol staan door uitbuikende accu's.
Laptops die altijd op een bureau staan en aan de lader hangen of juist al tig jaar leger dan leeg in een kast liggen zijn hier bijvoorbeeld ook redelijk notoir in.

Wat denk ik meer een issue is dat veel mensen hier geen gevaar in zien...

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 23:42]

Niet alleen Samsung hoor mijn iPhone 6 had dit ook. En ik heb dit bij een htc ook wel eens gezien.
Grotendeels Samsung telefoons die een paar jaar niet gebruikt zijn hebben opgezwollen batterijen volgens meerdere tech reviewers. Meer dan gemiddeld met andere telefoons.
Gisterenavond na het zien van de video ook uit nieuwsgierigheid mijn oude Samsung toestellen gecheckt. Samsung Galaxy S4 en S8 zijn in orde, S6 wel opgezwollen batterij (voor en achterkant staan bol en deels los). De smartphones waren netjes opgeborgen in de originele verpakkingen in mijn la.
De S6 had ik al sinds 2015, dus die 5 jaar symbool op het accu was al niet meer geldig.

Zometeen de S6 maar netjes inleveren bij een verzamelpunt voor oude batterijen en telefoons.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.