Samengevat
De Major X10 is een gamelaptop met een Intel Arc A730M-videokaart. De prestaties van die videokaart variëren nogal van game tot game en op dit moment heb je in de meeste gevallen meer aan een laptop met een AMD- of Nvidia-kaart. De overige hardware is wel vlot, met een snelle processor en snelle ssd. De hardware is ook nog eens gemakkelijk uit te breiden. Het scherm heeft een fijne resolutie van 2560x1600 pixels en prima responstijden voor de 165Hz-refreshrate. De buitenkant van de laptop voelt door het gebruik van hard glad plastic wel goedkoop aan. Een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning ontbreekt helaas ook.
Medion is niet het meest sexy laptopmerk dat er is. Het staat bij velen bekend als 'Aldi-merk' en dat terwijl het al meer dan tien jaar geleden is overgenomen door Lenovo en Medion-laptops ook in 'echte' computerwinkels te krijgen zijn. Wat maakt de Erazer Major X10 dan toch de moeite van het reviewen waard? Dat is de videokaart. Er zit een Arc A730M van Intel in en dat is de een-na-snelste die Intel in laptops levert. Is het wat?
Als je meteen het antwoord op die vraag wilt weten, klik of scroll dan door naar pagina 3 om de gamebenchmarks te zien. Voor de volledigheid kun je echter niet voorbijgaan aan de buitenkant, dus laten we daarmee beginnen.
De Erazer X10 Major kost 1700 euro. Hij was tijdens de blackfridayweek 1300 euro, maar zit nu weer op de oude prijs. 1700 euro is veel geld, maar het geeft ook duidelijk aan waar je de X10 mee kunt vergelijken, want in die prijscategorie zitten gamelaptops met RTX 3070-videokaarten. De duurste 3070-laptop kost ongeveer 2500 euro, terwijl de goedkoopste een euro of 1500 kost. Bij die goedkoopste 3070-laptops kiezen fabrikanten meestal voor goedkopere materialen om de prijs te drukken. Tegen die laptops moet de X10 het opnemen en als je naar de behuizing kijkt, lijkt het erop dat Medion dezelfde keuzes heeft gemaakt als zijn concurrenten.
De behuizing van de X10 is grotendeels van hard, zwart plastic gemaakt. Alleen de achterkant van het scherm is van metaal en daar is een soort 'vouw' in gestanst. Het Erazer-logo geeft licht en zoals het een gamelaptop betaamt, kun je de kleur en het patroon waarin het licht knippert, aanpassen in de meegeleverde software. Dat geldt ook voor de achtergrondverlichting van het toetsenbord, die in vier zones is aan te passen, en voor de ledverlichting aan de zijkanten van de behuizing.
Die zijverlichting heeft de vorm van een soort plusje en dat symbool kom je vaker tegen als openingen in de behuizing, bijvoorbeeld rondom de aan-uitknop, maar ook als subtiele versiering van de roosters aan de achterkant. Het harde plastic is op zich stevig, maar geeft niet weg dat dit een laptop is die 1700 euro moet kosten. Opvallend genoeg is het metalen deel van de laptop, de achterkant van het scherm, ook meteen de zwakste plek van de behuizing. Het scharnier voelt wiebelig aan en als je het scherm bij de hoeken vastpakt, kun je het veel te makkelijk torderen.
Rondom de behuizing heeft Medion de aansluitingen geplaatst. Een aantal, waaronder de ethernetaansluiting, zit aan de achterkant en dat is praktisch als je de laptop vaak op dezelfde plek hebt staan. Verder zitten daar een USB-A-aansluiting en HDMI 2.0.
Aan beide zijkanten zit ook nog een USB-A-aansluiting en rechts zit tweemaal USB-C. Die aansluitingen kun je gebruiken om externe schermen op aan te sluiten en de laptop mee op te laden. Je kunt de laptop er niet op vol vermogen mee laten draaien, want USB-C kan niet de 300W doorgeven die de bijgeleverde voeding levert. Opvallend genoeg zijn de USB-C-aansluitingen niet gecertificeerd voor Thunderbolt.
Net als de rest van de behuizing zijn toetsenbord en touchpad niet al te 'luxe' uitgevoerd. Het toetsenbord heeft bijna vlakke toetsen, die een vrij duidelijke aanslag hebben, zij het met wat weinig travel. Het oppervlak van de touchpad is van kunststof gemaakt, terwijl je voor dit geld eigenlijk een prettigere, glazen touchpad mag verwachten.