'China stelt voorwaarden overnames als wapen in handelsstrijd met VS'

De Chinese overheid gebruikt volgens The Wall Street Journal het keuren van overnames van Amerikaanse bedrijven als 'wapen' in de handelsstrijd met de Verenigde Staten. Zo wachten overnames van Intel en MaxLinear langer dan gebruikelijk op goedkeuring door China.

Bovendien vraagt de Chinese antitrustautoriteit van bedrijven om producten in China te verkopen die ze elders ook verkopen, vermeldt The Wall Street Journal. Zo hoopt de overheid om de handelsrestricties van de Amerikaanse overheid heen te komen. Veel Chinese bedrijven hebben geen toegang meer tot technologie van Amerikaanse bedrijven door het handelsverbod.

Het gaat onder meer om overnames van Intel en MaxLinear. Intel wil het Israëlische Tower Semiconductor overnemen, MaxLinear wil het Taiwanese Silicon Motion kopen. Beide overnames hebben toestemming van de Chinese overheid nodig. Ook de geplande overname van Activision-Blizzard door Microsoft moet langs China, al liggen bij die overname veel meer overheden dwars.

China kijkt al langer kritisch naar grote techovernames. Zo speelde het land ook een rol bij het afketsen van de overname van Arm door Nvidia. Ook bij de overname van het Nederlandse NXP door Qualcomm gebeurde iets soortgelijks.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-04-2023 • 10:15

209

Lees meer

Reacties (209)

209
181
68
4
0
52
Wijzig sortering
Je vergeet (of je stipt het in ieder geval niet aan), dat die lieve Chinezen het spelletje vanaf het begin niet netjes spelen. Wil je in China iets produceren en verkopen, zoals autofabrikanten? Mag best, moet je wel even een diepe samenwerking aangaan met een lokaal bedrijf, want anders mag het niet. Zo zijn er nog wel andere voorbeelden te vinden.

Dat is allerminst eerlijk, want andersom doen wij domme Europeanen het niet, met als gevolg dat we nu goedkope(re) (en overigens ook goede) Chinese elektrische auto's kunnen kopen die met een beetje pech de lokale industrie om zeep helpen.

Ik blijf het naïef vinden hoe sommige mensen alles wat China doet maar oke vindt, terwijl ze een heel slim spel spelen, neem alleen al die miljarden-investeringen in vooral de armere regio's in Europa. Dat doen ze echt niet omdat ze ons zo graag willen helpen.
Ja wonderlijk dat @Anoniem: 85014 de US beschuldigt begonnen te zijn met een handelsoorlog terwijl China praktisch vanaf het begin ongelijke behandeling heeft toegepast.
En ontkennen/vergeten/niet noemen dat hun lage productiekosten het gevolg zijn van slechte/matige arbeidsomstandigheden en ontkennen/negeren van milieu-effecten is ook bijzonder. Misschien doen niet alle Chineze bedrijven dat maar de schaal waarop het gebeurt is veel groter dan in de 'westerse wereld'.
Het is niet alsof de VS ook daadwerkelijk zo met het milieu begaan is, zij behoren ook nog steeds tot de grootste vervuilers en hadden zich ook teruggetrokken uit meerdere milieu-afspraken. En dan nu als westerse landen gaan miepen, maar ondertussen wel gretig gebruik hebben gemaakt van die omstandigheden en dan nu maar naar oa India verhuizen omdat daar de regels nog steeds ook embargelijk zijn.
Bedenk je dus wel dat zonder die lage productiekosten we hier wel decennia lang van genoten hebben.
Oh, de VS is zeker ook een vervuiler maar toch altijd weer minder dan China vermoed ik (Cijfers hiervoor zijn moeilijk te achterhalen).
Maar puur gebaseerd op hoe beschavingen zich ontwikkelen; met technologische vooruitgang neemt ook de vraag naar energie toe. In eerste instantie wordt die energie dan nog relatief 'vuil' opgewekt maar naarmate de ontwikkeling verder gaat, zal de vraag/wens/eis naar schonere energie ook toenemen/opkomen. Die komt vanzelf omdat eigenlijk omdat de vervuiling slecht is voor de mensen zelf en die gaan aandringen (via de overheid) op schonere oplossingen. Echter, omdat in China de mensen relatief weinig te vertellen hebben zal dat laatste minder soepel gaan.

En de verhuizing van produktie naar India (of andere landen); dat is helaas onvermijdelijk al kan de lokale overheid met importheffingen dit nog wel redelijk reguleren nu bekend is dat we op grote schaal moeten werken aan een beter milieu.
China is inderdaad de grootste vervuiler, maar is ook wel het land waar nu het meeste investeert in duurzaamheid en klimaatneutraal. Echter omdat te bewerkstelligen gaat eerst het gas erop, om daarna sneller af te bouwen. Wel zijn hun de grootste vervuiler, voor onze spullen.
Met "onze" spullen valt dat nog wel mee. De meeste grote westerse bedrijven die in China kopen stellen maxima aan de hoeveelheid afval en vervuiling die een productieproces mag opleveren. Landen als Japan en Korea doen dat meestal ook. De rest van de wereld, China zelf incluis, interesseert dat echter niets.

Anders gezegd: als "wij" "onze" producten niet meer in China produceren is de impact op de vervuiling veel minder dan menigeen lijkt te denken. Sterker nog, het zou wel eens juist erger kunnen worden. Nu liften veel niet-westerse klanten immers gratis mee op de voor westerse klanten aangepaste processen.
Bedenk je wel dat china 2% kleiner is dan de VS in oppervlakte, en dik 20% kleiner is WOONBARE oppervlakte, maar well 1.2 miljard in wonders heeft, tegenover de 331 miljoen van de VS.
Als je vervuiling per capita per km2 berekent, zitten de VS en China zeer dicht bij elkaar.
De huidige vervuilingsbrekeningen zijn helemaal niet toereikend. Als je kijk naar hoe de vervuiling in Nederland is berekent, dan zijn we dé grootvervuiler van Europa. Dat is natuurlijk onzin.
De totale CO2 productie van Nederland is nog geen 2% van Europa. Duitsland produceerde in 2021 629 miljoen metrische ton aan CO2. Nederland produceerde 178 miljoen metrische ton aan CO2.
Voor Duitsland is dat 7.56 ton per capita.
Voor Nederland is dat 10.15 ton per capita.
Als we dit gaan vergelijken met de bevolkingsdichtheid krijgen we een heel ander beeld.

Na Malta (1.595 personen per km2) is Nederland het meest dichtbevolkte land van de EU (Europese unie), met 507 personen per km2.

Duitsland is een stuk minder dichtbevolkt dan Nederland. Gemiddeld wonen er in Duitsland 237 inwoners per vierkante kilometer; in Nederland is dat met 511 inwoners per vierkante kilometer ruim 2 keer zoveel.

Maar dat rekensommetje gaat niet op voor de uitstoot.
2x 7.56 is toch echt meer dan 10.15.
Daarmee heeft Duitsland dus een veel hogere uitstoor per capita per km2.

Ditzelfde geld voor de vergelijking tussen de VS en China, al is deze net iets ingewikkelder vanwege de grote gebieden in China waar technologie zeer beperkt is.
Mensen die in de woestijn leven worden meegeteld maar dragen niet of bijna niet bij aan de uitstoot. Zelfde voor mensen die in China in de berggebieden wonen.
De Chinese overheid luisterd juist heel goed naar haar burgers (tot op bepaalde hoogte), daarom zetten ze hard in op verbetering van de luchtkwaliteit. Als in China een bankje kapot is en je klaagt erover is het binnen een dag gefixed iets wat hier in Nederland niet gebeurd. Juist omdat ze zo paranoide zijn voor opstanden van de bevolking willen ze de burgers zo goed mogelijk behandelen (mits het hun macht niet aantast, dus geen demonstratierecht etc). Ik ben overigens zeker geen China fan en vindt dat we ons zsm moeten ontkoppelen op gebied van chip productie en technologie en import van Chinese EVs moeten belasten om de oneerlijke staatssteun te compenseren.

[Reactie gewijzigd door grafgever op 23 juli 2024 08:49]

Je had als westen vanaf het begin het niet nette spelletje helemaal niet mee hoeven te spelen. Wij zijn als 'vrije' westen er totaal zelf debet aan dat China zich in minder dan 30 jaar heeft kunnen ontwikkelen tot de meest belangrijke grootmacht in de wereld.
Dit precies, we hebben als Westen decennia lang al ons consumptie geld naar China gebracht om maar zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren, winst te maximaliseren en onze consumptie maatschappij in stand te kunnen houden.

In dat proces zijn veel Chinezen (en vooral ook Taiwanezen die vaak de fabrieken bezitten) natuurlijk zeer welvarend geworden, hebben zichzelf ontwikkeld, hebben de infra en kennis om alles te produceren, en kunnen nu de wereldorde gaan bepalen omdat we ons totaal afhankelijk hebben gemaakt.

In dat opzicht hetzelfde verhaal met het midden Oosten (en Rusland), die zijn door onze afhankelijkheid ook stinkend rijk geworden, en bepalen ook steeds meer wat er gebeurd in de wereld.

Ons kapitalisme is naief, het puur sturen op winstmaximalisatie heeft altijd gevolgen in de toekomst.
De meest belangrijke grootmacht zijn ze nog niet.. Dat willen ze wel graag worden, en daar draait al dit gedoe dus om.. De strijd om de wereldmacht (economisch, politiek en militair) tussen de VS en China.. Europa bungelt er een beetje tussenin, maar kiest logischerwijs wel meer voor de VS kant als het moet.. Het grote probleem met China is dat het geen vrije democratie is, en daar hoor je je als iemand die wel in een democratisch land woont ernstige zorgen om te maken.. Democratische landen vormen namelijk slechts een relatieve kleine minderheid in de wereld.. Wel nog steeds een machtige minderheid, economisch, polititek en militair gezien, maar een minderheid niet te min.. De verhouding is ongeveer 20% vs 80%..
Dat zijn ze absoluut. Meer dan 90% van alle producten in de wereld heeft een relatie met China, van grondstoffen tot aan afzetmarkt. De EU heeft min of meer al een zijde gekozen, maar dat is dan ook geen grootmacht. Het is vooral interessant om te zien hoe (groot)machten als Turkije, India of Brazilie in de toekomst omgaan met een land als China. Tot nu toe worden de relaties alleen maar sterker, zelfs met een land als India.

Militair gezien loopt de VS nog echt voorop qua technologie en invloed, maar dit is ook aan het veranderen.
Het ging die kant op ja, maar jij doet net alsof het al zo is als China *de belangrijkste grootmacht* is.. Economisch, zeker per captiva stelt China nog steeds niet veel voor.. Militair ook nog steeds niet de grootste.. De VS en de rest van het Westen incl Europa, Japan, Australie etc etc zijn nog steeds verreweg de belangrijkste grootmacht economisch en militair gezien in de wereld.. En gelukkig maar.. Niet voor niks dat we nu bezig zijn om dat proces van steeds meer afhankelijkheid van bepaalde grondstoffen en productiecapaciteit weer terug te draaien.. Dat doen we zowel met Rusland als met China..
Ja, China is op dit moment de belangrijkste grootmacht met de meeste invloed. en invloed dat zich overigens nog sterk uitbreid in de wereld.
Het probleem is echt super simpel waarom het westen zich zorgen maakt:
Grootmacht + Dictator = Slechte ervaring uit onze geschiedenis.
Zo simpel is het, als Mainland China een overheid had als Taiwan zouden er nooit problemen zijn geweest.
Het westen zal altijd grootmachten + dictator tegenhouden, want dat is gewoon een gevaarlijke situatie. Dat snapt hopelijk iedereen.

Xi Jinping is het grote probleem. Niet de Chinezen, Technologie of wat dan ook. De CCP moet gewoon eigenlijk weg. Het volk verdient gewoon een fatsoenlijke overheid met zo min mogelijk corruptie en verkozen mensen door Chinezen.

Of vind je dat Chinezen daar geen recht op hebben? Vind je dat Chinezen dat niet verdienen? Zijn Chinezen het niet waard, om een fatsoenlijk democratische overheid met zo min mogelijk corruptie te hebben?

[Reactie gewijzigd door Immutable op 23 juli 2024 08:49]

Grootmacht + Dictator = Slechte ervaring uit onze geschiedenis.
Hitler was democratisch gekozen door het duitse volk, zijn nazi partij won de verkiezingen door de grootste partij te worden in 1933.
Zo simpel is het, als Mainland China een overheid had als Taiwan zouden er nooit problemen zijn geweest.
Dat is gewoon jouw irrationele bias tov andere vormen van politieke stelsels waar je niks van snapt, xenofobie noemen we dat.
Xi Jinping is het grote probleem. Niet de Chinezen, Technologie of wat dan ook. De CCP moet gewoon eigenlijk weg. Het volk verdient gewoon een fatsoenlijke overheid met zo min mogelijk corruptie en verkozen mensen door Chinezen.
India, het enige andere land in de wereld met een vergelijkbaar bevolking, heeft een overheid verkozen door het volk. In 1980 waren was de economie van India en China vergelijkbaar, in 2022 is de economie van China 5x zo groot als dat van India. De levensverwachting in China is 77 jaar, dat van India is 70 jaar. Alfabetiseringsgraad van een volwassen chinees is 96,8%, dat van India is 74,4%.

Als je kijkt naar de afgelopen 40 jaar, geef me 1 reden om de regering van India te verkiezen boven dat van China, en kom niet met ideologisch onzin zoals democratie, vrijheid en mensenrechten, daar kan een fazant niet van eten. Harde cijfers, dat is wat telt.

Jouw ''fatsoenlijke'' overheid dat verkozen wordt door de mensen van het land schiet nogal tekort als het erop aan komt om te presteren wanneer het er echt om gaat, namelijk economische groei, het opleiden en verbeteren van de welvaart en levensstandaard van je bevolking en mensen uit de armoede halen.
Of vind je dat Chinezen daar geen recht op hebben? Vind je dat Chinezen dat niet verdienen? Zijn Chinezen het niet waard, om een fatsoenlijk democratische overheid met zo min mogelijk corruptie te hebben?
''Democratisch overheid'' gebruiken als argument is absolute onzin. Wie bepaalt wat democratie is? Is er een hogere goddelijke macht die zegt wat democratie is? Nee, wij mensen bepalen dat zelf. Wat als China zelf zegt dat ze democratisch zijn en verkiezingen niet essentieel zijn voor een democratie. Voor de Chinezen is algemene verkiezingen niks anders dan een populariteitswedstrijd. De bevolking kiest z'n (minister-)president, maar weet de (minister-)president ook te leveren wat de bevolking van hem/haar vraagt. Als het antwoord nee is, hoe heilig is jullie vorm van democratie dan als jullie (minister-)presidenten aan het falen zijn.
China maakt hier een onderscheid in, tussen een democratisch process (verkiezingen) en democratische resultaten (het daadwerkelijk kunnen leveren aan de bevolking wat ze willen en nodig hebben). De CCP werft zijn leden in het bestuur alleen uit top afgestudeerde studenten, die beginnen allemaal onderin de ladder, Ke Yuan, en als ze goed presteren krijgen ze promotie.
Wat is dan democratie in China?
Nou, de bevolking houdt wel degelijk verkiezingen, die kunnen op leden van local people's congress kiezen. De LPC heeft geen politieke uitvoerende macht, maar kan op hun beurt weer burgermeesters en governors kiezen en de wensen van het volk bij hun kenbaar maken. Ook leveren zij leden aan de CPPCC (Chinese people political consultative conference), die op nationaal niveau adviseren en voorstellen doen voor maatschappelijke en sociale vraagstukken. Dit orgaan heeft geen legaliserende macht.

Xi Jinping begon zelf ook ooit als Ke yuan en heeft 3 decennia's over gedaan om de top positie van de politieke ladder te bestijgen. Qua competentie, is dat absoluut van een andere orde dan de topbaan bestijgen door het winnen van een populariteitswedstrijd.
Om het in perspectief te zetten: Top studenten worden bij de ccp geworven op entry trainee level (Ke yuan), daar heb je 7 miljoen leden van.
Via fu ke -> ke ( functional senior ) , fu chu -> chu ( section chief level ) , fu ju -> ju ( director in general ) , fu bu -> bu ( minister/governor ) kom je uiteindelijk in het politburo ( fu guo) terecht met 360 leden.
Mist je goed presteert, doe je daar 20-30 jaar over. Daarom zijn alle leden van het politburo van middelbare leeftijd.

Kortom, Chinezen kunnen niet direct kiezen door wie ze geregeerd worden, maar ze kunnen wel via LPC en CPPCC het beleid en de richting van het land bepalen.
De promotie of demotie van de CCP leden in het bestuur, is weer afhankelijk van hoe goed of succesvol ze het beleid weten uit te voeren.
Het westen faciliteert talloze dicktators in de wereld, wist je dat niet? Dat China daar steeds minder onderdeel van uitmaakt is een feit, maar dat heeft voornamelijk andere redenen dan dat het een ook een dicktatuur is.

Westerse acherbakse hypocrisy en selectieve verontwaardiging is enorm doorzichtig maar je moet het wel willen zien.
@litebyte Daar ontkom je ook niet aan hè als 80% van de wereld bestaat uit autocratische of totalitaire dictatoriale regimes..

Figuren zoals jij begrijpen niet hoe bevoorrecht ze zijn hun onzin te mogen verkondigen in het vrije Westen.. Ga eens naar China, Rusland of Noord-Korea etc en hetzelfde over die landen lopen roeptoeteren zoals je hier nu over het Wersten kletst.. Kijken hoelang het duurt voordat ook jij in een strafkamp belandt..
Dus je gaat het gewoon goed lopen praten. En je vind het niet erg voor mensen uit Mainland China. Heb je iets tegen de gewone bevolking?
Ligt er maar net aan hoe je daar naar kijkt. Nederland is de belangrijkste grootmacht met de meeste invloed. Zonder ASML draait de huidige moderne technologische wereld niet.
Ik weet niet waar je je kennis precies op baseert, maar economisch gezien is Europa het machtigste blok ter wereld, dus zeker een (economische) grootmacht. De halve wereld neemt EU-wetten over omdat ze anders hun producten hier niet mogen verkopen.

[Reactie gewijzigd door onyx73 op 23 juli 2024 08:49]

China is flink aan de dominante positie van de VS aan het knabbelen. Ze hebben bijvoorbeeld goede contacten met Brazilië.
Brazilië, de tiende grootste handelspartner van China en een belangrijke leverancier van ijzererts en sojabonen, is begonnen met het accepteren van handelsbetalingen en investeringen in yuan. In februari hebben de centrale banken een overeenkomst gesloten en vorige week is er een yuan-clearingbank benoemd. Daarnaast is er toegang verleend tot het Cross-border Interbank Payment System, een Chinese versie van de internationale en westerse Swift-betalingsdienst.
Het is een schijn grootmacht. Hun buitenlandse strategies is alleen maar de rest proberen af te bluffen!
Anoniem: 85014 @Beaves5 april 2023 10:52
Ik beweer niet dat China ooit eerlijk was of is of zal zijn. Alleen dat het nu nog veel moeilijker allemaal zal worden. Dat de tijd van goedkoop uit China voorbij is. Dat China een economische concurrent zal worden. Dat het de prijzen zal opdrijven (van ongeveer alles). En dat het grote hoeveelheden grondstoffen in handen heeft die het Westen nodig heeft. En dus de prijs daarvan fel zal opdrijven als tegenzet van dat waar wij mee afkomen in deze handelsoorlog.
Of de productie wordt gewoon massaal verplaatst naar andere landen zoals India. Daarbij heeft China verrassend weinig eigen kennis en zijn de fabrieken ontzettend afhankelijk van Westerse bedrijven om te kunnen draaien. Het is niet zo dat als wanneer Apple haar productie verplaatst naar India dat al die Foxconn fabrieken in China opeens miljoenen chinese knockoffs kunnen maken om te verkopen, ze staan gewoon stil dan. Over die grondstoffen, andere landen hebben die hoogstwaarschijnlijk ook maar er is nooit naar gezocht en flink werk van gemaakt omdat het niet hoefde. Dat China een monopoly heeft op edelmetalen gaat steeds minder het geval zijn dankzij haar gedrag. Je doet alsof het Westen alles verliest maar China is op dit moment veel meer aan het verliezen.

https://nos.nl/artikel/24...e-aardmetalen-in-de-grond

[Reactie gewijzigd door Nikau op 23 juli 2024 08:49]

Ook China heeft handel met het westen nodig, want daar zit het geld. Al die chinese auto's, machines en grondstoffen moeten ze toch kwijt.

Reken er maar op dat de handel uiteindelijk voor gaat boven de retoriek.
Wat ik hoor in andere media is dat de Staats Partij boven alles gaat. Dat zag je ook met de corona aanpak. De economische schade werd gewoon geaccepteerd, ookal is het niet de beste aanpak gebleken.

Jort cast aflevering over Xi van 29 maart j.l.
https://open.spotify.com/...wrfdx?si=3e4d33a388074cd7

NPO serie over Xi van sep- okt 2022
https://open.spotify.com/...TvE5r?si=6f5effca647c445a
China is daarom ook bezig om op een hele grote schaal nieuwe markten te bouwen. Dat is allang niet alleen meer Africa, maar vooral ook Zuid- en Midden-Amerika.
Uiteindelijk gaat de macht voor alles.. Dat is ook de reden waarom Puntin nu doet wat hij doet in Rusland.. Kletsen over de NAVO etc, maar uiteindelijk gaat het puur om de democratische bedreiging van zijn macht.. In landen als China net zo, met hun totalitaire communistische systeem..
Ik denk dat je het nieuws gemist hebt? Er is een gigantische uitstroom uit Rusland.
En tevens is er nu de hoogste aantal Chinezen die illegaal uit China naar USA emigreren.
Die miljoenen die uit die landen ontvluchten... dat is nu letterlijk bezig.

Je laatste zin klopt helemaal niet. Vanwege onderdrukking durven mensen niet hun echte mening uit te spreken. Mijn collega uit Shanghai die durft alleen over dit soort onderwerpen te spreken, in Nederland. Zijn mobieltje uit en in een andere kamer. En dan durft hij een beetje wat meer vrijuit te praten over zijn regering. Zulke angst heerst daar.

En qua Rusland werkte ik samen met een bedrijf uit Sint Petersburg. Bedrijf was zat van Putin en zijn gedoe, heeft letterlijk het hele bedrijf verplaatst naar Helsinki, inclusief al het personeel + familie. Was er helemaal klaar mee.

Door die angst lijkt het naar jou toe, dat ze achter hun regering staan. En jij denkt dat ze in deze landen vrijuit hun regering mogen bekritiseren zoals wij doen met Mark Rutte? Denk je dat echt?

Je zit er echt 180 graden naast, qua wat er werkelijk gaande is.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 23 juli 2024 08:49]

Logisch dat velen mogelijk zelfs de meesten zogenaamd achter het regime/systeem staan, aangezien ze van geboorte af aan compleet geindoctrineerd zijn door de staatspropaganda in die landen en ze dus gewoon niet beter weten.. Ondanks dat zijn er nog zat Russen en Chinezen etc die hun land wel ontvluchten.. Andersom zie ik echter weinig Westerlingen om politieke redenen vluchten naar dat soort landen.. Serieus, als je echt niet begrijpt waarom dat soort landen met zulke regimes slechter zijn qua mensenrechten en algemene levensstandaard etc dan ons democratische systeem in het Westen dan weet ik het ook niet meer hoor.. Dan ben je wel vrij ver heen met je ontevredenheid met je leven hier en heb je een nogal vreemd wereldbeeld.. Het grappige is, dat ook die mensen toch maar liever hier blijven i.p.v. te emigreren naar Rusland of China ofzo.. Dus stiekem vinden ze het hier toch ook wel beter maar willen ze gewoon ff hun onteveredenheid ventileren (FvD en PVV protest stemmers meestal).. En gelukkig voor ze kan dat hier gewoon zonder serieuze consequenties..
helaas van klein af gebrainwash. Ze krijgen niks anders dan CCP is groot CCP is geweldig in hun hersenen gestampt! Geschiedenis die Ccp zelf goedgekeurd hebben worden gegeven op school. Alles was scheef is worden recht gepraat en de schuld is altijd de Grote boze westen!
Hetzelfde gebeurt omgekeerd ook. Wij worden van klein af geindoctrineerd over hoe geweldig onze liberale democratie, onze christelijke normen en waarden.. etc.
In het midden-oosten worden ze weer opgevoedt met islamitische normen en waarden.
Het is overal hetzelfde in de wereld, alleen wij slaan zo ver door dat we de wereld over gaan en andere culturen en beschavingen onze normen en waarden proberen op te leggen, met geweld als ze dat niet willen.
Waarom denk je dat China duurder wordt?
Tesla hoefde dat niet....
Is dit niet een whataboutism punt?

Niet dat ik er per se mee eens ben, maar waarom is het oneerlijk dat China bepaalde samenwerkingen verlangt. Het is immers een soeverein land. Als het echt oneerlijk was zouden autofabrikanten niet met dit soort eisen meegaan? Blijkbaar is het dan toch nog interessant genoeg.

Misschien moeten wij als Europa en Nederland ook misschien wat meer protectionistisch zijn. Het klopt gewoon dat grote multinationals te machtig worden, en vooral de overnames in de tech kunnen leiden tot ongewenste geconcentreerde macht. Moeten we echt alles laten overnemen door Amerikaanse bedrijven?
Andersom hebben we dat dus niet geëist, wat eigenlijk ook dom is vind ik. Het is zelfs erger wat men hier schrijft, als buitenlands bedrijf zaken wilt doen moet je een joint venture beginnen met een Chinees bedrijf of bedrijven. Zie het verhaald van ARM en ARM China waarom dit niet altijd handig is. ARM heeft ARM China niet eens onder controle want ze hebben 50% stemrecht. En dat heeft dus heel naar uitgepakt met een CEO die schijt had aan ARM. Zie het verhaal en zoek op. Zo zijn er nog meer verhalen van Westerse bedrijven die gestopt zijn met het verkopen van producten in China.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 23 juli 2024 08:49]

Dat is niet helemaal waar, wil je hier produceren dan ben je ook aan bepaalde regels gebonden, die zijn wel iets minder streng dan daar.
Ja, dat is wel jammer dat wij de VOC verkwanseld hebben. Toen was de gulden de wereldvaluta.

Het was natuurlijk niet allemaal even netjes wat er gebeurde, maar NL heeft net zoals het rijk erna de UK zijn hand monetair overspeelt. Geld creeren uit het niets, geld lenen en het niet meer terug kunnen betalen en de opkomst van de UK als wereldmacht, nadat ze hun interne oorlogen hadden beslecht en zich helemaal konden gaan richten op de zeemacht. Op continentaal Europa heb je geen water dat je afschermt van de rest.

Maar ook de UK en in hun kielzog de USA hebben hun hand monetair overspeelt. Het nadeel in deze is altijd een periode van oorlog tijdens deze overgang. Ze lijken tot nu toe zich helaas alleen af te spelen in voornamelijk Europa, die wereldoorlogen.

Maar om terug te komen op China, die onze nieuwe overlords dreigen te gaan worden, had ik toch liever de VOC nog gehad. Hebben net iets andere uitgangspunten dan China over het algemeen.

Als je je al druk gaat maken over Winnie de Pooh.
Ik zie het verschil niet echt tussen de VOC en China eerlijk gezegd, beide zijn gewoon de winnaars in staatskapitalisme geworden. Zoveel mogelijk handeltjes inpikken en uitknijpen, en ondertussen de politiek manipuleren in je voordeel (concurrenten uitsluiten, oogje dichtknijpen als je gebieden bezet winstgevend maakt, etc). Amerikan was daar ook al vrij goed in, maar daar zijn er teveel concurrenten, die allemaal om de regeringspot met dollars heen draaien. Bij China en de VOC is er maar 1 de baas.
ccp lieverdjes noemen? Mao en zijn ccp bende hebben met een idee miljoenen eigen volk de dood in gejacht. Lieverdjes zijn ze nooit geweest zal ze ook nooit worden!
De lage schatting is iets van 40 miljoen dacht ik. Best bizar dat scholen daar niet meer aandacht aan besteden in geschiedenislessen. Hetzelfde met de Sovietunie, tussen de 15 en 60 miljoen doden, en een hele sloot andere landen. En dan zijn er toch nog steeds mensen die communisme een goed idee vinden en het nog een keer willen proberen |:(
want waarom zou je hier nog iets produceren als het resultaat vele malen duurder is
Waarom zou je in je lokale energie productie investeren als Rusland spotgoedkoop gas kan leveren? Sinds de Russische inval in de Oekraïne weten we het antwoord.

Alleen naar de prijs kijken op de korte termijn is vrij dom te noemen. Op de langere termijn betaald je daar een hele hoge prijs voor. En dat inzicht is gelukkig allang tot het westen doorgedrongen. Vandaar steeds meer cruciale productie teruggehaald wordt naar het westen. En ja, de prijs is dan wat hoger maar dat neemt men dan maar voor lief.
Dat is ons huidige inzicht, maar ik vraag mij af hoe lang dit duurt zodra de oorlog in Oekraïne voorbij is. De geschiedenis leert dat wij een korte termijngeheugen hebben. Ja, klopt, we blijven vrij dom.
Euh, wat een rare logica.

Wij steunen Ukraine. Hoe logisch is het dan om bakken geld over te maken aan haar vijand?

Heeft de VS niets mee te schaften.

Ik ook niet. Ik wil niet dat mijn geld naar Rusland gaat. Al had het gas uit China moeten komen.

Waar blijven trouwens de kerncentrales?
Tragische onzin dit.

Ukraine heeft herhaaldelijk aangegeven onafhankelijk te willen zijn, sinds 1991.

Er waren pro russische deeltjes, maar zelfs daar geen meerderheid. En los van de inmenging is die wens echt niet toegenomen.

Sinds 2012 roert rusland daar flink in de pot, en putin heeft er nooit een echt geheim van gemaakt wat zijn ambities zijn (zie munchen speech).

De manier waarop ze probeerden associatie met de EU te verhinderen, was gewoon heel opzichtig. En het is niet gek dat het hele volk in opstand kwam, toen de president gewelddadig neerdrukken ervan weerstond.

De gasboycot is er niet omdat Amerika die wil en wij maar gewoon luisteren. Die is er, omdat wij niet willen dat rusland gas kan gebruiken om een bizarre oorlog en oorlogsmisdaden mee te financieren. Zo simpel is het.

Daar ging het vorige antwoord over, zonder dat jij er nu allemaal dingen bij haalt.
We moeten niet doen alsof het westen zulke lieverdjes zijn, die hebben ook al decennia geprobeerd om China tegen te werken.
En terecht, zolang landen geleid worden door ondrukkende autocratische/totalitaire niet-democratische regimes wil je niet dat ze te machtig en sterk worden..

Want daar gaat het in werkelijkheid om, de strijd tussen democratie, autocratie en totalitaire politieke systemen.. Economie, politiek en militair zijn slechts de middelen in die strijd.. De VS en Europa (het Westen) staan voor democratie, China en Rusland etc voor autocratie en totalitair, en landen als India etc bungelen er een beetje tussenin om van 2 walletjes te eten..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 23 juli 2024 08:49]

De coronatijd heeft wel aangetoond dat ik blij ben dat ik hier in Nederland woon en dat de meeste westerse landen een vrij nuchtere houding hebben aangenomen in het coronabeleid en -aanpak.

De alternatieve methodes waren echt niet beter. China heeft er nu nog moeite mee, hier is het al enige tijd weer de normale gang van zaken.

Hier in Europa dachten we een jaar of 10 geleden nog of we die band met Rusland misschien wel eens economisch en met handel konden verbeteren. Amerika was daar niet blij mee en achteraf hadden ze gewoon gelijk. Ondertussen dreigt Rusland wel onze piepkleine oosterburen zoals Litouwen en Letland, maar zelfs Roemenië en Polen zijn ook al een paar keer (indirect) bedreigt. Ik hoop echt dat het westen of minimaal de EU echt hun tanden laat zien zodra Rusland ook maar een vinger uitrijkt naar "één van ons".

Het westen doet veel fout, maar dankzij die democratie, doen ze meer goed dan elk ander alternatief!
Wat is er zo 'schijn' aan onze democratie? :?

En wat heeft het jaren lang aanhalen van de banden met Rusland ons uiteindelijk opgeleverd? Zijn we niet uiteindelijk gewoon jaren lang in slaap gesust en voor de gek gehouden?
Het is niet aan andere partijen om ons "wakker te houden". We moeten zelf continue onze belangen behartigen en niet verwachten dat anderen dit voor ons gaan doen.
Als je spreekt over schijn democratie in Nederland dan denk ik aan het referendum rond Ukraine of de problematiek rond het eID. Maar als Belg zijnde volg ik dat op afstand.
Er is door bepaalde groepen in Nederland ten onrechte gedaan alsof dat referendum een bindende uitslag zou hebben. Daarmee is een deel van het volk op het verkeerde been gezet. Dit kun je, naar mijn idee, de democratie niet aanrekenen.
D66 zag daarna een schone kans om de raadgevende referendum de nek om te draaien. Hoop dat ze dat weer terugbrengen ooit!
Eens wat betreft het coronagedoe, dat was een top-down aanpak in plaats van een wetenschappelijke aanpak, waarbij niet naar de experts is geluisterd (degene die niet zijn omgekocht door big pharma). En nu blijkt dat de vaccins netto slechts een miniem positief effect hadden op de sterfte en dat de mRNA vaccins zelfs meer kwaad dan goed deden (en blijven doen).

Aan de andere kant hebben we hier geen concentratiekampen waar we miljoenen van onze eigen burgers in stoppen. Dus ik heb toch een lichte voorkeur voor het westen :P

Het mooie van een relatief vrij land/cultuur is dat je ook veel meer weerstand vanuit de bevolking ziet. Overal (vooral op social media) zie je initiatieven ontstaan om toch de waarheid naar buiten te brengen, ook al doen overheden, hand in hand met de media hun best om een beeld te scheppen dat soms het tegenovergestelde van de waarheid is.
Maar kindje toch. Er gaat nog zoveel meer op je afkomen. Massa's extreem belangrijke grondstoffen en mijnen zijn in Chinese handen. Er zal nog heeeeeeeeel veel gehuild gaan worden hoor. Vergeet het bijvoorbeeld maar dat de Westerse wereld ooit nog goedkoop kan geraken aan de materialen voor electromotoren (magneten), batterijen (Lithium, etc) en sinds de massale sancties tegen Rusland gas en olie (wat China, Indië, etc goedkoop van Rusland afneemt en zal blijven afnemen). Zonnepanelen kan je ook gewoonweg vergeten want China domineert die markt ook.
Dat laatste is juist de reden om wel heffingen en sancties in te stellen. Zodat ze niet die markt compleet domineren. En als dat op 'eerlijke' manieren ging, was dat één ding. Maar het gaat grotendeels door gewoon bijvoorbeeld enorme milieuschade te negeren, iets wat Westerse bedrijven niet kunnen doen (iig niet op de schaal dat China het doet), en door staatssteun om de concurrentie uit andere landen om zeep te helpen, zodat je daarna een machtspositie hebt.

Als je dan niks doet, dan zitten we in de nabije toekomst met een tweede Rusland, waar we of hun bitch moeten worden, of cold turkey moeten afkicken. En hoewel dat van Russisch gas redelijk is gegaan, is het heel veel makkelijker en beter om de noodzaak in de eerste plaats te voorkomen.

Tenzij je liever hebt wat ik toch het idee krijgt van jouw post: Gewoon China's bitch zijn en hun alles geven wat ze willen.
We zijn ook nog niet begonnen over de dedollarizering die zeer hard aan het gaan is. Waardoor de Amerikaanse Dollar niet meer de enige internationale handelsmunt is. Waardoor toekomstige sancties volledig vleugellam zullen zijn.
Wat hebben sancties in hemelsnaam met de dollar te maken? Als het westen zegt: "Je mag niet handelen met partij X", dan maakt dat echt niet uit of je Dollars, Euro's of Roebels gebruikt. Dat mag dan in allemaal niet. Dat kan je negeren als bedrijf ja, maar niet als je als bedrijf of in het westen zit, of wanneer je als bedrijf ook met het westen wil kunnen handelen. Maar dat staat compleet los van de munteenheid die je gebruikt.
Waardoor de VS niet meer eindeloos schulden en bijdrukken van dollars kan organiseren terwijl de rest van de wereld de lasten daarvan draagt. Waardoor de VS niet meer met hun petrodollar kunnen bepalen wat de prijs van olie is. Waardoor ... oei oei jongens.
Right, want de EU heeft nul Euro's bijgedrukt want de Euro is niet de primaire handelsmunt...

Kom op zeg, en natuurlijk levert dat voordelen voor de VS op, maar je conclusies slaan gewoon nergens op.
Stoute Chinezen gaan ineens zelf beslissen over hun eigen land wat er daar wel en niet mag? Wat? Nee! Wij Westerlingen gaan dat over soeverein China bepalen. Wat is dat nu! Helemaal niet dus he. Daar hebben we compleet totaal en helemaal niets over te zeggen.
Klopt. Maar wij hebben wel wat te zeggen over wat wij doen. Natuurlijk kan je stellen dat een concentratiekamp meer of minder in China hun eigen zaak is. (Kan je het over hebben, maar goed). Maar wij kunnen wel bepalen met wie wij willen handelen. Of we willen dat we volledig afhankelijk worden van China. Of we willen dat China Taiwan kan innemen (en daar mogen we op onze blote knietjes de VS danken dat die daar een leger macht hebben, want als dat gebeurd zijn we allemaal zwaar genaaid). China heeft heel veel handelsbeperkingen voor Westerse bedrijven, waarom zou het het einde van de wereld zijn als wij wat beperkingen terug stoppen?
Bovendien hoeft China helemaal niets te respecteren tenzij jij je leger stuurt en er een poppetjesregering installeert.
Onzin dus, we kunnen zat dingen doen zonder een leger te sturen. Maar wat is nu jouw alternatief? China overal zijn zin in geven? Vergeten dat wij ook gewoon een economische macht zijn? En dan over 20 jaar wanneer ze de duimschroeven aandraaien, heel verbaasd staan te kijken?
Een hoop tekst. Met veel boute beweringen.

Al jaren was het Europa een doorn in het oog dat China goedkope zonnepanelen op de Europese markt dumpt. Als die straks niet meer gaan komen zal niemand in Europa dat erg vinden.

Materialen voor batterijen zijn veel minder schaars dan je denkt. Alleen kan bijna niemand ze zo goedkoop produceren als China omdat daar milieuschade totaal niet boeit. Maar inmiddels is men al begonnen om ook mijnen in Europa in te schakelen, zoals de mijn bij Kiruna in Zweden. Ook in de VS is men mijnen aan het heropenen. Kosten zijn ietsjes hoger dan goedkope Chinese import maar gezien de geopolitieke situatie neemt men de meerkosten steeds vaker voor lief.

China is momenteel financieel helemaal niet stabiel. Grote problemen daar op de vastgoed markt. Heel veel Chinezen verloren hun centjes waardoor ze zelfs gingen protesteren. Het verlies van de Europese en de Amerikaanse markt zal grote consequenties hebben voor veel Chinese bedrijven die in de problemen zullen komen. Waardoor nog meer Chinezen hun geld zullen verliezen en de situatie daar nog verder zullen destabiliseren.

Dat landen in de wereld in deze situatie af zullen willen van de dollar om over te stappen op bijvoorbeeld de Renminbi, gaat niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 23 juli 2024 08:49]

Een hoop tekst. Met veel boute beweringen.
Zoiets heet: "Flood the zone with shit"

Er is exponentieel veel meer energie nodig om de bewering onderuit te halen waardoor de "stank" beter blijft hangen.
Al jaren was het Europa een doorn in het oog dat China goedkope zonnepanelen op de Europese markt dumpt. Als die straks niet meer gaan komen zal niemand in Europa dat erg vinden.
Om vele redenen onwaar. Als dat zo was, had Duitsland nog een aantal fabriktanten gehad. Ze zijn allemaal verdwenen.
Natuurlijk vinden we het wel erg als we straks dure Europese zonnepanelen moeten kopen. Het maakt de terugverdientijd langer.
Maar inmiddels is men al begonnen om ook mijnen in Europa in te schakelen, zoals de mijn bij Kiruna in Zweden.
Het duurt nog vele jaren voordat daar iets substantieels uit komt, en de opbrengst bedraagt een fractie van wat wij nodig hebben.
Het verlies van de Europese en de Amerikaanse markt zal grote consequenties hebben voor veel Chinese bedrijven die in de problemen zullen komen.
Zij "verliezen" de markt niet. Wij zijn voorlopig heel erg afhankelijk van Chinese producten. En ik verwacht niet dat Philips zijn scheerapparaten- en stofzuigerfabrieken in Nederland gaat heropenen.
Maar als China ons niet meer wil leveren verdienen ze niets en ze hebben een enorme behoefte aan dollars and euro's. Het is dus een wederzijdige afhankelijkheid. Dat is het al 50 jaar.

Overigens denk ik dat je lezers als kleuters aan te spreken je niet echt veel plusjes zal opleveren. Het is enorm irritant en maakt de goede argumenten in je post hard te verteren.
China voerde al decennia een handels oorlog met america.
Dedollarizering terwijl de USD op een hoogte punt staat...
Ik struikel nogal over je condescenderende manier van schrijven ("als een klein kind", "kindje toch", "oei oei jongens", "Stoute Chinezen"). Ik begrijp dat je een sterke mening hebt over dit onderwerp, maar ik zou het op prijs stellen als je discussies op een respectvolle en vriendelijke manier kan voeren.
En die grotere ballen zullen ertoe leiden dat we niet langer kijken naar de allerlaagste prijs maar steeds vaker ook continuïteit risico's meenemen in onze overwegingen. Waardoor steeds meer productie terug zal vloeien naar Europa en de VS.

Minder afhankelijkheid van China, minder import uit China zal het gevolg zijn. Waarna Chinese bedrijven op zoek moeten naar nieuwe afzet gebieden want anders klapt het kaartenhuis daar zo in elkaar. Zoals we afgelopen jaren met de Chinese vastgoed markt al zagen gebeuren.
Inderdaad, hoe onafhankelijker wij van China en Rusland worden hoe sterker het Westen en Nederland wordt. Kan mij niet snel genoeg gebeuren. :)
Maar buiten dat @KRBM123 gelijk heeft dat je intonatie niet zo goed past in dit forum is het ook onjuist om de westerse wereld als kleine kinderen te betitelen. Het is een logisch gevolg dat China ook actie onderneemt en moet benoemd worden. Het is helemaal geen verrassing en niemand reageert verrast.

Dat nu ballen gaan kaatsen is toch voor niemand een verrassing? Dat beweert namelijk niemand. Het enige is dat steeds meer maatregelen zullen worden genomen door alle betrokken partijen (feitelijk de hele wereld).
Dat er nog grotere ballen aan gaan komen is juist een grote reden voor de restrictie op westerse chips, China heeft al lang duidelijk gemaakt zich vijandig op te stellen, dus ja, wie de bal kaats kan het terug verwachten, zie daar de chip export restricties.
Als bedrijf moet jezelf dus afvragen welke markt je belangrijker vindt, de Amerikaanse of Chinese.
Amerika potentiële klanten: 333,287,557
China potentiële klanten: 1,411,750,000

GDP (PPP) is China voorbij de VS, GDP (nominal) ligt China nog achter, per inwoner ligt China nog ver achter (in beide statistieken)...

Maar het is dus niet zo simpel als je zou denken, puur vanuit een potentiële klanten perspectief.

En vanuit een puur omzet perspectief, maakt Intel significant meer omzet in China dan de VS... Als Intel de Chinese markt zou moeten verlaten verdampt zo een een beetje 20% van de omzet. Dat betekend weer massa ontslagen en een domino effect in de rest van de westerse economie (want Intel zou dan niet de enige zijn)...

Bron:
https://www.statista.com/...tel-by-region-since-2006/
Amerika potentiële klanten: 333,287,557
China potentiële klanten: 1,411,750,000
Alleen kan Amerika makkelijk verkopen aan de hele wereld en bezit het de belangrijke IPs. China niet altijd.
GDP (PPP) is China voorbij de VS, GDP (nominal) ligt China nog achter, per inwoner ligt China nog ver achter (in beide statistieken)...
Alleen als je de cijfers direct vanuit China in acht neemt. Er zijn zelfs modellen welke aangeven dat het GDP vele malen lager licht dan dat zij claimen. Interessant artikel erover en check vooral ook de paper zelf https://www.ft.com/conten...6c-4d94-8506-e58ff787802c
En vanuit een puur omzet perspectief, maakt Intel significant meer omzet in China dan de VS... Als Intel de Chinese markt zou moeten verlaten verdampt zo een een beetje 20% van de omzet. Dat betekend weer massa ontslagen en een domino effect in de rest van de westerse economie (want Intel zou dan niet de enige zijn)...
China heeft de westerse markt harder nodig dan wij de Chinese.

Een andere source, geen paywall dit keer https://www.moneymacro.rocks/2022-10-27-china-smaller/

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 juli 2024 08:49]

[...]
Alleen kan Amerika makkelijk verkopen aan de ehele wereld en bezit het de belangrijke IPs. China niet altijd.
[...]
China heeft de westerse markt harder nodig dan wij de Chinese.
Eigenlijk heeft China meer macht dan de Amerika en Europa, omdat China hele grote voorraden zeldzame ertsen heeft. Met 1 vingerknip komen Amerika en Europa zwaar in de problemen...
Dan zit China met een lading (zeldzame) grondstoffen die ze bijna nergens kwijt kunnen als de VS én de EU wegvallen.

Eerder een verlies/verlies dan een verlies/win situatie voor 'het westen' en China lijkt me.
Rare earths zitten overal in de grond, China is alleen 1 van de weinigen welke de gehele omgeving ervoor wilt opofferen.

Ook in Europa hebben wij die https://lkab.com/en/press...cated-in-the-kiruna-area/

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 juli 2024 08:49]

Duitsland doet ook niks anders dan hele gebieden en dorpen opofferen voor bruinkoolwinning.
Dat doet duitsland niet, 1 casus betekent niet dat duitsland nu massaal aan het delven is.
Er zijn over de hele wereld grote erts voorraden.
De grootste voorraden zijn in Afrika en zuid Amerika.
Zelfs in de EU hebben wij veel voorraden zoals in Sweden en het hele alpen strook.
China heeft maar twee voordelen.
1) Ze hebben volgens onze normen slaven arbeid
2) Het milieu intereseert ze helemaal niks

Daarom zijn die grondstoffen elders zo duur. (Lees niet zeldzaam)

Ze hadden nog een voordeeltje met de grootste voorraad kobalt op aarde maar Musk heeft dat eigenhandig irrelevant gemaakt met zijn nieuwe 4680 cellen die geen kobalt nodig hebben.
China staat op wankele poten en het is enkel een kwestie van tijd dat het omvalt.
Voordat Europa substantieel grondstoffen gaat winnen zijn wij vele jaren verder. China delft ook in Afrika. China heeft goede contacten in Zuid-Amerika zoals Brazilië. China produceert ook de magneten voor onze windmolens.
Ik denk dat je het te simpel voorstelt.
Ik denk dat je het te simpel voorstelt.
Het simpele voorstel zou juist zijn dat de Chinezen nagenoeg alle grondstoffen bezitten en de rest van de wereld onder de duim heeft.
Het complexe voorstel is juist dat iedereen met macht precies weet wat waar ligt en er alles an zal doen om het te beschermen.
Of het nou olie, ijzer of kobalt betreft maakt geen moer uit.
Toch is er angst dat China geen magneten meer zal leveren. We hebben nog voorraad voor een jaar. De EU zit tussen de VS en China geklemd. Wij hebben niet zo veel in de melk te brokkelen. Biden vertelt onze premier wat hij moet doen, n.l. de export van chipmachines aan China stopzetten, en onze premier spreekt dan over een "overeenkomst".
Laat ik het zo zeggen: Europa heeft eigenlijk niet zo veel te vertellen.
Of we willen gewoon eerste de mijnen van China leeg trekken voordat wij onze voorraden aanspreken.
Elke gram wat zij leveren is een gram dat ze minder hebben en wij niet uit de grond hoeven te halen.
We kunnen het wel maar onder het mom van milieu, zeggen we van niet.

Het is niet echt alsof de Chinezen aan komen met innovaties. Ze kopeiren alle wat wij daar laten maken. Heb je eigenlijk ooit een 100% Chinees ontwikkeld product gezien?
Dat zou kunnen. Het duurt nog wel een tijd voordat wij zelf een voorraad kunnen aanleggen:

https://nos.nl/l/2452673
Die voorraden zijn er wel, maar heel concreet zijn de plannen nog niet. Terwijl het bouwen van een nieuwe mijn zo tien tot twintig jaar duren, en plannen vaak op lokale weerstand stuiten.
Ik denk dat we de Chinezen onderschatten. Laatst hoorde ik dat een industriële toeleverancier van een techbedrijf er acht weken over doet om een bepaald onderdeel van een machine te maken, terwijl de Chinezen hetzelfde in 1,5 week kunnen.
Ik weet niet precies waar die cijfers uiteindelijk vandaan komen, maar alle (officiële) cijfers die uit China komen zijn door de CCP bij elkaar gelogen. Puur vanwege ‘face.’
Zo worden de economische blokken terug meer van elkaar gescheiden en ik kan beide standpunten wel begrijpen. Ze willen elk hun troeven niet meer afgeven en hun zwakke punten beschermen.

Op middellange termijn kan dit tot meer innovatie leiden, net zoals we in de koude oorlog gezien hebben. Daarna zal de pendel wel weer terug naar globalisatie slingeren en zo zijn we weer vertrokken voor een paar decennia.
Ik zou het ook wel goed vinden als we wat meer isolatie zouden zien. Ik ben nooit voorstander geweest van globalisatie. Het leidt tot een te kapitalistische race to the bottom.

En invloed van China op onze westerse wereld vind ik ook onwenselijk. In naam communistisch maar in de praktijk is het een harde ultrakapitalistische dictatuur met geen enkel oog voor burgerrechten. Om van het afschuwelijke confucianisme nog maar niet te spreken.

Dus een situatie van een nieuwe "koude oorlog" met China achter een ijzeren gordijn zou ik eigenlijk wel prima vinden. Al had ik ook wel een beetje gehoopt dat de corona rellen zouden leiden tot het omvallen van het regime aldaar waardoor men echt eens verder zou kunnen werken aan een open maatschappij. Maar helaas lijkt dat na de schrikreactie van het regime en het plotsklaps openzetten van de maatschappij weer helemaal ingekakt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:49]

China heeft het staatskapitalisme geperfectioneerd. Het heeft gebruik gemaakt van de westerse hebzucht om binnen 30 jaar zich te ontwikkelen tot de grootste en meest belangrijke grootmacht die er is. Als je de enorme groei ziet van China in m.n. ook de achtertuin van de VS: Midden- en Zuid-Amerika dan kan dat zal dat nog eens heel spannende momenten gaan krijgen in de machtsverhoudingen tussen de VS en China.
Hoezo westerse hebzucht? Als we iets kunnen concluderen is dat binnen alle regimes hebzucht bestaat en ook dat hebzucht veelal bepaalt wat er gebeurt.
China is (net zoals de US) helemaal niet zo'n stabiel geheel want ze onderdrukken hun volk (en zelfs omliggende, geeft niet de beste en meest betrouwbare support van binnenuit) en hebben ook intern inmiddels flinke problemen.
Wat ik vooral bedoel is dat je niet het westen kan verwijten dat ze dankzij hun hebzucht China zo groot hebben doen worden. Want juist vanwege de hebzucht (en wellicht ook zucht naar macht) van China, is China dus zo druk bezig in de achtertuin van andere landen.
En staatskapitalisme is misschien nog wel gevaarlijker dan regulier kapitalisme maar omdat het inmiddels doorslaat is het allebei niet zo heel gunstig meer.
Je kan het westen absoluut verwijten dat zij zelf hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van China tot de grootste werelmacht. Dat wordt gelukkig ook wel erkent en dat zie je letterlijk ook terug in de maatregelen die nu ook worden genomen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 08:49]

Tja - verwijten dat ze hebben bijgedragen aan iets wat niet zulke beste bedoelingen heeft omdat degene die de bijdrage leverde alleen geinteresseerd was in het resultaat....
Alsof bedrijven niet altijd hebben gezocht om produkten zo goedkoop mogelijk (mits bepaalde kwaliteit) te produceren.

Dat is net zoiets als de wegenbouwer verwijten dat hij zulke strakke wegen heeft gemaakt zodat we daar nu met meer dan 300 km/h overheen kunnen rijden....

De overeenkomst gaat dan ook ver genoeg om op een gegeven moment te zeggen "misschien hebben we nu een keerpunt bereikt".
Maar verwijten zijn dan toch niet nodig? Pas als we niet ingrijpen is dat het geval. NIet alles hoeft verwijtbaar te zijn voordat een verandering wordt bewerkstelligd.
Het is natuurlijk valse naiviteit om te denken dat China 30+ jaar alleen de grootste productiehub voor met name het westen, Japan en Korea zou blijven. Er is in deze 30 jaar talloze malen gewaarschuwd door allerlei denktanks. Die zijn heel lang uit de wind geslagen. De 'fop'bezoekjes of 'fop'momenten over mensenrechten tijdens staats en grote handelsbezoeken en int. bijeenkomsten waren er vooral voor de buhne. Nu is het te laat en heeft met name de VS een probleem als het gaat om het behouden van haar invloed.
Nu is het te laat
Is dat zo? Grote veranderingen kosten nu eenmaal veel tijd en de wet van de remmende voorsprong helpt ook niet mee (er stonden al fabrieken dus een paar meer...).
Al ben ik het wel met je eens dat ze beter wat eerder hadden kunnen ingrijpen maar dat is achteraf makkelijk praten.
heeft met name de VS een probleem als het gaat om het behouden van haar invloed.
Dat is ook nog maar de vraag. Uiteindelijk hebben ze een enorm militair apparaat en ook nog flink wat technische knowhow.
De VS zelf verwacht dat China binnen nu en 10 jaar technologisch gezien een leidende positie in de wereld neemt.

De wereld kan niet zonder China, China kan niet zonder de wereld. Zonder deze afhankelijkheid van elkaar is de kans op conflicten groot. China nu negeren of boycotten als westen zal er niet toe leiden dat China's doelen voor 2030 niet gehaald kunnen worden. Het zal juist ervoor zorgen dat andere partnerschappen met China sterker worden en ze nog meer worden aangezet om goed of kwaadschiks (net als andere grootmachten) die leidende positie in te nemen en te behouden.
China kan technologisch gezien nogsteeds geen hoog niveau processoren ontwikkelen, nogsteeds geen fotografie sensoren op het niveau van de Japanners, niet de schermen op het niveau van de koreanen zelfs nadat ze data hebben gestolen van Samsung. Het enige waar China iets betekent is op het gebied van netwerk technologie wat ook gebouwd is op gestolen technologie.

Er is dan ook nog eens een decoupling aan de gang, vergeet neit dat de fabricatie technologie vanuit Taiwan komt. De grote fabrieken die onze technologie produceren zoals Foxcon zijn Taiwanees, niet Chinees.
De grote fabrieken die onze technologie produceren in China zoals Foxcon zijn Taiwanees, niet Chinees. Precies, en dat geeft de ingewikkelde belangenverstrengeling en noodzaak van China aan.

Taiwan is een verhaal apart, het wordt slechts door 13 landen wereldwijd erkent als souvereine staat, zelfs niet door de VS zelf, ze hebben een samenwerkingsverdrag net als verschillende andere landen. De belangen van m.n. de VS om het onafhankelijk te houden zijn puur uit eigen belang. Dat zal dus zolang duren als het nodig is.


China heeft nu geen belang om Taiwan met geweld binnen te vallen, met het risico op vernieitiging van belangrijke infrastructuur en hoogwaarige productie capaciteit. Taiwan omsingelen en afsluiten is een grotere mogelijkheid.
China kan het misschien niet eens binnenvallen, het veroorzaakt alleen een totale vernietiging maar ze kunnen het niet bezetten.

Dat het land niet erkent wordt door de VS neemt niet weg dat de VS toegezegd heeft van het verdedigen hiervan.

Azie is zich er sowieso erop aan het voorbereiden. Japan bijvoorbeeld is zijn leger nu aan het opbouwen (en is al underrated qua slagkravht).
Mee eens. En eigenlijk zien we ook dat het globalisme afneemt. Zie bijvoorbeeld de sancties van de VS tegen Rusland én China.
De enige hoop voor China is een regime change naar een meer westelijk georienteerde leider.

China wordt wel een enorm machtsblok samen met Rusland, de midden-oosten landen en Zuid-Amerika. Het lijkt wel op de situatie in het boek "1984": trwee machtsblokken die continu in oorlog zijn en met oorlogsretoriek de bevolking klein houden.
Als bedrijf moet jezelf dus afvragen welke markt je belangrijker vindt, de Amerikaanse of Chinese.
Als overheid is het gelukkig geen moeilijke keuze welke markt je belangrijk vindt. O-)

Maar waar zijn al die mooie Amerikaanse wetten om bedrijven die te groot zijn en daarmee zowel een gevaar voor de stabiliteit van de politiek betekenen omdat ze teveel macht krijgen alsmede too-big-to-fail worden/zijn. OPKNIPPEN please! Vooral niet groter laten worden.
Maarja, in een vrije markt moet je ook niet gaan tegenwerken want daarmee is het geen vrije markt meer. Denk je nu werkelijk dat opknippen iets uit zal maken? in werkelijkheid blijft het dan nog steeds gewoon 1 groot bedrijf, maar dan opgesplitst. En wie ben 'jij' om te beslissen aan wie 'ik' mijn bedrijf verkoop waardoor de opkoper dan nog groter wordt. Het is allemaal gewoon 1 grote hypocriete zooi. Wat we werkelijk moeten doen is beter samenwerken, landen als China ook echt goed laten meewerken, en uiteindelijk zelfs alle landgrenzen opdoeken. Ik vind het bv al te achterlijk dat wij nog provincies hebben, gewoon opdoeken die handel, scheelt ook weer een hoop kosten, OF herstructureren in een minder aantal provincies die wat betreft grootte en aantal inwoners gelijk is.
Toch heeft dit opknippen een hoop problemen voorkomen en opgelost in de jaren 20, 30 en 40, in de VS zelf.

Dus deze comment is een beetje astroturfing, want opknippen heeft wel degelijk een enorm goed effect en wordt nooit toegepast op kleine bedrijven.
'Vrije markt' is natuurlijk een heel relatief begrip. Er is geen enkele markt (meer) echt vrij, dat kan ook niet met alle (int.)verdragen en overeenkomsten.

Je hypocriete westerse vinger wijzen naar een supermacht die het niet nauw neemt met de mensenrechten of als westen een groot aantal regimes ondersteunen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, Afkopen met eens per jaar het 'foei bezoekje' doen..en dan netjes aan de meereizende journalisten uitleggen dat er is gesproken over mensenrechten en daarna weer verder met de import van olie of de export van (militaire) goederen.
Alsof wij zelf en vooral de VS het zo nauw neemt met mensenrechten, als het 'ons' uit komt lappen we die ook gretig aan onze laars, kijk naar de VS en hun illegale gevangenissen over de hele wereld om maar een simpel voorbeeld te geven.
En wat verbeteren we aan de mensenrechten als we zo'n land nog verder isoleren en dus nog minder invloed uit kunnen oefenen. Verbeteren van dat soort zaken kan alleen als je een goede band hebt met zo'n land zodat je kunt helpen/sturen. Het enige wat we nu doen door hun verder te isoleren is te zorgen dat ze nog minder afhankelijk van het westen worden, en ook hun technologie alleen maar harder/sneller vooruit zal gaan. De sancties vanuit de VS hebben totaal niets te maken met het regime of mensenrechten, maar gaat puur om te proberen om de achterstand die ze inmiddels oplopen proberen terug te winnen, terwijl het uiteindelijk alleen maar voor zal zorgen dat de achterstand groter zal worden. Voordeel voor ze is al helemaal dat door isolement ze nog sneller lak aan zaken als patenten zullen hebben en daarmee dus nog makkelijker/sneller bv ASML technologie zullen jatten/gebruiken en met die kennis dus nog verder vooruitspurten.
gewoon, laten meewerken, grenzen opdoeken, ... Ik denk dat je voor het gemak vergeet (of niet weet) hoe fijn verwoven alle structuren met elkaar zijn, hoe en waarom die tot stand gekomen zijn en wat ze doen.

Hoe de wereld er vandaag uit ziet is een gevolg van alles wat er in het verleden gebeurd is en hoe die er morgen uit zal zien kan je niet zomaar unilateraal bepalen, zelfs niet als de 2, 3, 10 of 20 grootste wereldmachten met elkaar aan tafel zitten, want iedereen wil wat hij het beste vind.
Dat lijkt me toch sterk, als LBGQTIA+'er heb je in China eigenlijk ook niks te zoeken.
Dat zegt hij toch? Al die organisaties die zogenaamd zo pro-LBGQTIA+ zijn, doen gewoon zaken met het midden oosten en China. Nou is het midden-oosten wel nog een klapje erger natuurlijk (vaak zelfs doodstraffen) dan China waar het vooral dood wordt gezwegen.
Snap niet dat je -1 krijgt want je hebt wel gelijk 😉

Een goed voorbeeld is Apple. Het bedrijf doet zich als een heilige voor als het bv op mensenrechten neerkomt, maar werkt achter de schermen gewoon 100% mee met de CCP.
Als Apple (en alle andere multinationals) vertellen over hoe goed ze het met de wereld voorhebben, gaat bij mij het bullshit-alarm af.
Dat krijg je ervan als je totalitaire landen toelaat in het handels verdragen netwerk.
China (en Rusland) toelaten tot de WTO was een grote flater gebaseerd op het naïeve idee dat een land door handel en vrije markten vanzelf democratisch zou worden. In plaats daarvan heeft het de communistische partij machtiger gemaakt dan ooit tevoren.
China werd toegelaten in de WTO onder de voorwaarde dat ze een aantal zaken zouden gaan restructureren. Dat is natuurlijk voor het grootste deel nooit gebeurd. Ze hadden het sowieso om moet draaien. Toelaten als ze de boel geherstructureerd hadden (en ook zo dat dit niet zomaar terug te draaien was). Achteraf een grote speler uit de WTO halen is niet haalbaar en zal tot enorme economische (en wellicht ook militaire) instabiliteit leiden.
Tegelijker tijd zie je dat het Rusland-China verbond enorm veel opkoopt, waardoor enorme geldstromen richting die landen lopen.

Ze hebben zo ongelooflijk veel bedrijven, mijnen en intelectuele eigendommen opgekocht dat je daarvan een klein land kunt laten draaien. Gaat tot op het niveau dat ze zelfs panden opkopen om te verhuren. Over de jaren heen vrij veel over in het nieuws gestaan. Bizar dat dit niet teruggedraait wordt en zelfs nog steeds toegelaten wordt.

p.s. had er graag wat bronnen bijgezocht, maar dat is in dit geval onbegonnen werk. Denk aan A.S watson als winkel keten bijvoorbeeld (Kruidvat, Trekpleister, etc).
Denk je dat ze anders niet konden dwarsliggen? Van zodra je handel doet in een land heeft dat land iets te zeggen over overnamens , ongeacht waar ze wel of niet bij zijn aangesloten.
Omdat goed altijd belangrijker is dan waardes!
Ik moet er altijd zo om lachen hoe het westen China als het "grote" gevaar ziet maar ondertussen allerlei troep uit hetzelfde land importeert en bedrijven/fabrieken daar openen want lekker goedkoop qua loonkosten.
Ja, van die verslaafdheid aan goedkope spullen moeten we echt hoognodig af :-(
Het gaat zelden om de loonkosten. In China zijn er bar weinig milieu regels. Daarom zijn bepaalde goederen daar zeer goedkoop te produceren.
Dan moet het westen niet gaan lopen miepen over wat China wel niet allemaal fout doet. Dan moet je er geen handel mee gaan drijven.
"MaxLinear wil het Taiwanese Silicon Motion kopen"

Wat heeft China daar dan in te zeggen?
Waarschijnlijk dit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Een-Chinabeleid
Een-Chinabeleid is het politieke denkbeeld van de Volksrepubliek China en de Republiek China dat er maar één China is in de wereld. Ze beschouwen elkaar als afvallige provincies en niet als twee aparte staten. De meeste landen in de wereld erkennen de Volksrepubliek China als het rechtmatige China en hebben enkel een diplomatieke relatie met dit land. De Volksrepubliek China geeft onder andere financiële steun aan veel landen die haar als het enige China erkennen.

De Republiek China voert eenzelfde beleid en geeft elk jaar veel financiële steun aan de achttien landen die haar als het enige China erkennen.
Taiwan wordt ook niet overal erkent als land:
https://en.wikipedia.org/wiki/One_China
Not formally recognizing the ROC is a requirement for any political entity to establish diplomatic relations with the People's Republic of China, in effect forcing other governments to choose between Beijing and Taipei.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 08:49]

Steeds meer aangezien Taiwan vriendjes verliest omdat andere landen zich niet aan die kwestie willen branden. Zeg iets over Taiwan en China levert niets meer aan je, China wordt steeds machtiger op den duur...
Zelfde als toen Amerikaanse Qualcomm het Nederlandse NXP wilde overnemen: Ja je kan de wens van Chinezen negeren, maar dan kunnen die je producten blokkeren, en wil je de complete Chinese markt verliezen voor je overname? (+ mogelijk dat je er ook afdelingen hebt).
Toegang tot de Chinese markt ontzeggen als die overnames niet worden goedgekeurd. Een land heeft weinig te zeggen over wat twee buitenlandse ondernemingen in het buitenland doen, maar wel wat die ondernemingen in het eigen land mogen doen.
Mmmm voor zover ik weet zegt alleen China (en wat van de vriendjes) dat Taiwan een provincie van China is. De meeste andere landen hebben gewoon geen officiële mening en doen in de praktijk gewoon of Taiwan een land is. Juridisch gezien is dat in vrijwel elk land ook al zo. Als jij een contract het met een firma in Taiwan zal de Nederlandse rechter dat contact bezien onder Taiwanees recht en niet onder Chinees recht.
het officieel niet erkennen dat het een eigen land is, is daarmee een feit dat het dus geen land is in de ogen van de meeste landen. De officiele mening is wat geldt, ook juridisch.
Ik weet niet hoor, maar misschien is het leuk/handig om in het artikel zelf te vermelden hoe en waarom precies China hier mee te maken heeft? Of moeten we dat zelf uit de comments halen?

En geef dan ook direct aan hoe ze denken hier de handelsrestricties mee te kunnen omzeilen. Het klinkt mij alsof ze daarmee proberen af te dwingen (chanteren) dat restricties opgeheven worden, dat is nogal wat anders?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2024 08:49]

Ik ben niet mee eens met veel dingen die China doet, maar de VS ook niet. Wat ik nu heel hypocritisch vind is dat veel mensen zitten China af te keuren voor precies dezelfde reden, als acties van de VS. Een goeie voorbeeld is ASML.
Het gaat niet om afkeuren, het gaat om bewust zijn dat afhankelijkheid van China in bepaalde sectoren enorme risico's met zich meebrengt. Zoals we hebben gezien toen Rusland de Oekraïne binnenviel.

Juist door dat gegroeide bewustzijn neemt het westen steeds meer maatregelen om de afhankelijkheid te verminderen en China af te remmen.
Dus wat we nu met China doen hadden we met de VS 50 jaar geleden hadden moeten doen?
Ik geloof niet dat ik je vraag begrijpt.

Het is de verwachting dat China ergens de komende vijf jaar Taiwan binnen valt. Op dat moment zal er vanuit Taiwan niks meer geleverd worden.
Tegen China zullen zware sancties ingesteld worden. Ook vanuit daar zal nog maar weinig geleverd worden.

Het is dat scenario waar de VS en Europa zich op voorbereiden momenteel.
Toch apart dat China akkoord moet geven op overnames terwijl ze zelf valsspelen bij het leven ? Chinese bedrijven krijgen bijna onbeperkt staatsgeld. Mogen met gestolen technieken werken, sluizen informatie door naar de overheid en patenten worden niet gehandhaafd daar..

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 23 juli 2024 08:49]

Even wat ruis weghalen (van wat ik hier allemaal in de reacties lees).
- Elk land waar een bedrijf handel drijft heeft het recht om bij overnames door dat bedrijf van een ander bedrijf een review te doen om te kijken of het op de eigen markt niet tot onevenredige marktpositie kan leiden.
- Dus als Intel spullen verkoopt in China en een ander bedrijf wil overnemen (dat misschien ook in CHina handel drijft) kan China een review doen. En eisen stellen.
- Net zoals de VS en de EU doen en bovendien ook nog elk EU-land op zich (zie Frankrijk als leidend voorbeeld).
- En Taiwanese bedrijven doen dus ook zaken in China: Er staan daar vele fabrieken van Taiwanese bedrijven.

Nu heeft de CCP kennelijk de kleine lettertjes van de regelingen nog een keer goed gelezen en gebruikt dit ten eigen voordele.
Maar dat kunnen 'wij' ook doen natuurlijk.
Ja, wie de bal kaatst, kan hem verwachten. Nu zeg ik niets over wie er uiteindelijk is begonnen met dit 'spelletje' maar wel dat geen van de partijen moeite doet om tot een overeenstemming te komen. Uiteindelijk zorgt een ruzie tussen de VS en China er voor dat zaken duurder worden, trager verlopen en via omwegen of achterdeurtjes geregeld moeten worden.
Zowel de VS als China hebben er belang bij dat er weer een meer bipolaire wereld ontstaat.
Absoluut! Het is veel overzichtelijker wanneer er twee (of drie) kanten zijn waar je uit moet kiezen. Wee de landen die beide kampen kunnen waarderen of nodig hebben.
Dus al die groene oogjes van ons Europeanen zullen toch eens moeten opengaan dat die handelsoorlog van de VS tegen China helemaal niet in onze zelfs maar een beetje groene ogen hun voordeel is. Helemaal totaal en compleet in het tegendeel zal dit ons walgelijk duur komen te staan.
Maar dat is ook de bedoeling. Dat betoogde Halford Mackinder al in 1904.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.