Grootmacht + Dictator = Slechte ervaring uit onze geschiedenis.
Hitler was democratisch gekozen door het duitse volk, zijn nazi partij won de verkiezingen door de grootste partij te worden in 1933.
Zo simpel is het, als Mainland China een overheid had als Taiwan zouden er nooit problemen zijn geweest.
Dat is gewoon jouw irrationele bias tov andere vormen van politieke stelsels waar je niks van snapt, xenofobie noemen we dat.
Xi Jinping is het grote probleem. Niet de Chinezen, Technologie of wat dan ook. De CCP moet gewoon eigenlijk weg. Het volk verdient gewoon een fatsoenlijke overheid met zo min mogelijk corruptie en verkozen mensen door Chinezen.
India, het enige andere land in de wereld met een vergelijkbaar bevolking, heeft een overheid verkozen door het volk. In 1980 waren was de economie van India en China vergelijkbaar, in 2022 is de economie van China 5x zo groot als dat van India. De levensverwachting in China is 77 jaar, dat van India is 70 jaar. Alfabetiseringsgraad van een volwassen chinees is 96,8%, dat van India is 74,4%.
Als je kijkt naar de afgelopen 40 jaar, geef me 1 reden om de regering van India te verkiezen boven dat van China, en kom niet met ideologisch onzin zoals democratie, vrijheid en mensenrechten, daar kan een fazant niet van eten. Harde cijfers, dat is wat telt.
Jouw ''fatsoenlijke'' overheid dat verkozen wordt door de mensen van het land schiet nogal tekort als het erop aan komt om te presteren wanneer het er echt om gaat, namelijk economische groei, het opleiden en verbeteren van de welvaart en levensstandaard van je bevolking en mensen uit de armoede halen.
Of vind je dat Chinezen daar geen recht op hebben? Vind je dat Chinezen dat niet verdienen? Zijn Chinezen het niet waard, om een fatsoenlijk democratische overheid met zo min mogelijk corruptie te hebben?
''Democratisch overheid'' gebruiken als argument is absolute onzin. Wie bepaalt wat democratie is? Is er een hogere goddelijke macht die zegt wat democratie is? Nee, wij mensen bepalen dat zelf. Wat als China zelf zegt dat ze democratisch zijn en verkiezingen niet essentieel zijn voor een democratie. Voor de Chinezen is algemene verkiezingen niks anders dan een populariteitswedstrijd. De bevolking kiest z'n (minister-)president, maar weet de (minister-)president ook te leveren wat de bevolking van hem/haar vraagt. Als het antwoord nee is, hoe heilig is jullie vorm van democratie dan als jullie (minister-)presidenten aan het falen zijn.
China maakt hier een onderscheid in, tussen een democratisch process (verkiezingen) en democratische resultaten (het daadwerkelijk kunnen leveren aan de bevolking wat ze willen en nodig hebben). De CCP werft zijn leden in het bestuur alleen uit top afgestudeerde studenten, die beginnen allemaal onderin de ladder, Ke Yuan, en als ze goed presteren krijgen ze promotie.
Wat is dan democratie in China?
Nou, de bevolking houdt wel degelijk verkiezingen, die kunnen op leden van local people's congress kiezen. De LPC heeft geen politieke uitvoerende macht, maar kan op hun beurt weer burgermeesters en governors kiezen en de wensen van het volk bij hun kenbaar maken. Ook leveren zij leden aan de CPPCC (Chinese people political consultative conference), die op nationaal niveau adviseren en voorstellen doen voor maatschappelijke en sociale vraagstukken. Dit orgaan heeft geen legaliserende macht.
Xi Jinping begon zelf ook ooit als Ke yuan en heeft 3 decennia's over gedaan om de top positie van de politieke ladder te bestijgen. Qua competentie, is dat absoluut van een andere orde dan de topbaan bestijgen door het winnen van een populariteitswedstrijd.
Om het in perspectief te zetten: Top studenten worden bij de ccp geworven op entry trainee level (Ke yuan), daar heb je 7 miljoen leden van.
Via fu ke -> ke ( functional senior ) , fu chu -> chu ( section chief level ) , fu ju -> ju ( director in general ) , fu bu -> bu ( minister/governor ) kom je uiteindelijk in het politburo ( fu guo) terecht met 360 leden.
Mist je goed presteert, doe je daar 20-30 jaar over. Daarom zijn alle leden van het politburo van middelbare leeftijd.
Kortom, Chinezen kunnen niet direct kiezen door wie ze geregeerd worden, maar ze kunnen wel via LPC en CPPCC het beleid en de richting van het land bepalen.
De promotie of demotie van de CCP leden in het bestuur, is weer afhankelijk van hoe goed of succesvol ze het beleid weten uit te voeren.