Voor nationale veiligheid? Kennelijk wel, anders zou de Britse overheid het niet doen.
de denkfout die je hier overduidelijk maakt is mijns inziens 2 ledig,
1: je gaat er bijna blind op af dat dit inderdaad een gevalletje OOPS een van onze grootste bedrijven komt in handen van terroristen, laten we waar snel misbruik maken van dat ene gaatje in de wet om dat nog te voorkomen...
2: je gaat er vanuit dat een overheid altijd gelijk heeft... dat is zeerzeker NIET het geval... je lijkt te denken dat OMDAT zei de regels maken, zij ook letterlijk onbegrense macht hebben. Dat is natuurlijk niet zo... zelfs nu de VK uit het EU verdrag is gestapt zijn er nog tientallen zo niet honderden internationale verdragen waarin het VK met anderen landen heeft afgesproken hoe bedrijven tegen bijvoorbeeld protectionistische maatregelen worden beschermt... zo is het voor heel veel landen dus verboden geworden om eigen bedrijven via de wet voordeeltjes te geven die buitenlandse bedrijven buiten de deur houden.
Bovendien een van de belangijkste grondbeginselen in bijna elke rechtsstaat is dat NIETS verboden kan zijn voordat dit door de juiste overheden openbaar is gemaakt... dus in dat voorbeeld van die abortus die 3 dagen na de daad illegaal is gemaakt kun je niet achteraf nog gestraft worden (in ieder geval niet in landen waar we pretenderen iedereen tegen corrupte overheden te beschermen).
Een onderdeel van de regels is 'De regels kunnen veranderen met terugwerkende kracht als de nationale veiligheid wordt bedreigd'. Bedrijven gaan hiermee akkoord als ze actief zijn in de markt met de regels.
Dit is gewoon klinkklare onzin uit de grote duim van @
The Zep ManVaak loopt wetgeving achter op werkelijkheid, en bescherming daartegen (voor iets als nationale veiligheid) hoeft niet verkeerd te zijn om te voorkomen dat bedrijven hiervan misbruik maken. Wel moet er een goed traject zijn om beroep aan te tekenen (bijvoorbeeld: overheid moet bewijzen dat iets de nationale veiligheid bedreigt, en een onafhankelijke instelling moet dat beoordelen).
In theorie snap ik waar je op doelt, het is soms ontzetten vervelend om te zien, dat bedrijven gaten vinden in wetgeving om zo onder belastingregels, of andere wetgeving uit te komen. Een bekend voorbeeld uit ons eigen landje is bijvoorbeeld de manier waarop postNL duizenden en duizenden postbodes heeft ontslagen simpel en alleen omdat er voor postbodes een Collectieve Arbeids Overeenkomst bestond die inmiddels zo 'duur' was geworden dat postNL er geen brood meer in zag en de aandeelhouders begonnen te mokken.
Toen hebben ze een plan bedacht door postrondbrengers te bedenken dat waren zogezegt kleine zelfstandigen (zzp'ers) die het voor veeel goedkoper (meestal stukloon) moesten gaan doen.
Op deze manier waren ze niet meer met personeelsleden aan het onderhandelen maar met externe berijven... dan hoefde ze ineens niet meer mee te betalen aan pensioenregelingen, vakantiedagen, ziekteverlof, zorgpremies, werknermersverzekeringen etc....
Dit had welliswaar niet heel veel te maken met het excuus 'tegen terroristen' (of de politieke benaming: staatsveiligheid) maar dit was desondanks zo'n enorme uitbuitingsslag van heeel vee mensen dat het gerechtvaardigd zou zijn geweest als de overheid
met terugwerkende kracht hier regels tegen had bedacht.
Helaas (in dit geval) of gelukkig (in het geval van dat abortus voorbeeld) is wetgeving met terugwerkende kracht zo goed als onmogelijk... heel soms wordt er wel eens afgeweken van de normale pulicatieregels en wordt is per onmiddelijk (dat wil zeggen vanaf het besluitmoment... en feitelijk vóór het publicatie-moment) iets laten ingaan maar dat is zeer zelden het geval en heeft meestal te maken met eventuele zware vooral economische, schade voor de maatschappij als mensen bijvoorbeeld snel al hun geld van de bank afhalen omdat er nieuwe rente regels zijn afgekondig... en wil men op zo'n manier een bankencrisis voorkomen... dat is zoals gezegd zeeeeer sporadisch en nog steeds niet met terugwerkende kracht op bijvoorbeeld een jaar geleden gebeurde voorvallen.
[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 08:38]