Voorheen Nederlandse Nexperia verkoopt chipfabriek onder druk Britse overheid

Het voorheen Nederlandse Nexperia heeft overeenstemming bereikt om zijn chipfabriek Newport Wafer Fab in een stad in het zuiden van Wales te verkopen. Dat moest onder druk van de Britse overheid, die zich zorgen maakt over dat Nexperia nu een Chinees bedrijf is.

Vishay Intertechnology koopt de fabriek in de stad Newport, meldt Nexperia. Een bedrag voor de overname meldt Nexperia niet. Het bedrijf, nu in handen van het Chinese Wingtech, kocht de fabriek, de grootste chipfabriek in het Verenigd Koninkrijk, in 2021. Vorig jaar draaide de Britse overheid de overname terug.

De fabriek richt zich op de productie van 180nm-chips voor gebruik in auto's. Deze fab heeft een capaciteit van 35.000 wafers per maand, van mosfets en igbt's met trench-gates, tot cmos en analoge halfgeleiders.

De Britse staatssecretaris van Economische Zaken heeft een beroep gedaan op de Britse National Security and Investment-wetgeving die sinds april 2022 van kracht is. Deze wet moet onder andere Britse technologiebedrijven beschermen tegen buitenlandse overnames wanneer er een risico bestaat voor economische en nationale veiligheid. Nexperia is het nog steeds oneens met de beslissing en noemt die 'onrechtvaardig'.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-11-2023 • 18:07

17

Reacties (17)

17
17
11
0
0
2
Wijzig sortering
Gekocht voor 73.5m euro en verkocht voor 165m euro. Lijkt me een mooie winst toch?
Volgens mij hebben ze oom schulden afbetaald van de vorige eigenaar, ook de pensioenen aangevuld die de vorige eigenaar ook niet had betaald, en hebben ze de zwaar verouderde fabriek flink opgewaardeerd. Dus denk dat ze hier veel geld op moeten toeleggen.
Nee, ze hebben de fab riant ge upgrade. Dat is nu kwijt, en ze moeten nu dus weer wafers inkopen. Op de lange termijn is dit ruk. Zeker omdat veel klanten geen china-made meer willen (waar de goedkoopste fabs staan).
Vishay Intertechnology koopt de fabriek in de stad Newport, . Een bedrag voor de overname meldt Nexperia niet. Het bedrijf, nu in handen van het Chinese Wingtech, , de grootste chipfabriek in het Verenigd Koninkrijk, in 2021. Vorig jaar .
Is het niet allemaal best hypocriet, dus een Chinees bedrijf moet het nu maar verkopen en een Amerikaans bedrijf heeft het vanaf nu in handen. Ik zou denken dat ze het in Britse handen zouden willen houden, is dit dan zo een verbetering dan?
Helemaal niet hyprocriet, je kunt beter de media incl achtergrondartikelen, over langere tijd volgen / inlezen waar het om draait.
Andersom kan je ook geen bedrijf in China bezitten. Probeer maar eens een Chinees tech bedrijf in China op te kopen.
Eerder dit jaar heeft Bram Nauta van de Universiteit Twente een onderzoeksopdracht van Nexperia teruggeven vanwege de Chinese eigenaar. Tot nu toe lijkt Nexperia nog niet zoveel voordeel te hebben van z'n nieuwe eigenaar.

https://bits-chips.nl/art...auta-turns-down-nexperia/
Nexperia is nog steeds een Nederlands bedrijf, weliswaar met een Chinees moederbedrijf. Niet heel anders dan bij de verzelfstandiging 7 jaar geleden toen er ook Chinese investeerders achter zaten. Net zoals toen NXP zelfstandig werd met Chinese investeerders. Het is allemaal niet zo spannend of nieuw, maar zo wordt het door de media en politiek wel neergezet.

[Reactie gewijzigd door dft2 op 24 juli 2024 01:03]

Met de winst kan nu mooi een fabriek in Nederland neergezet worden. Ik zie het als een win-win situatie.
En waarom zou wingtech dat hier doen ipv china?
Ik kan niet in hun hersenen kijken, maar na jarenlange verwaarlozing door Philips en later NXP van deze categorie halfgeleiders, was het Wingtech die weer in de Europese fabrieken ging investeren. Je ziet dat bij meer bedrijven, bijvoorbeeld Volvo was er slecht aan toe na een aantal jaar in handen van Ford te zijn geweest, de Chinezen hielpen het bedrijf er weer bovenop.

China wordt weggezet alsof het de duivel in persoon is, maar dat is lang niet altijd terecht.
China doet veel, maar zal zeker ook zelf belangen hebben bij iedere actie. Een kan geld verdienen zijn. Maar het kan ook macht, spionage. Of gewoon dmv aanwezigheid hun ideologie laten rond spreiden. Maar, dat geld ook voor Amerikaanse bedrijven.
Kijk, ik besef dat China geen filantroop is en vaak strategischer nadenkt dan wij hier in het westen. Dat betekent evenwel niet dat een deal niet in het beste belang van beide partijen kan zijn. In het geval van Volvo was het dat en ik denk ik het geval van Nexperia ook zeer zeker, Philips en NXP behandelden wat nu Nexperia is als een sterfhuis, terwijl het nu gewoon goed gaat met het bedrijf. Dat China er dan ook zijn voordeel mee doet, is dan eerlijk verdiend.
Kortom, elk bedrijf dat in een ander land investeert heeft daar een reden voor, overigens ook als dat bedrijf in eigen land investeert.
Hoezo erbovenop? Sommige bedrijven verdienen het (helaas) gewoon om te verdwijnen. Dat is de commercie.

China probeert zich hier in te kopen net zoals het in Amerika gelukt is, en zij ook doen in Afrika en het Midden-Oosten.

We moeten ze net zo hard weren als de VK dat doet. De markten worden oneerlijk, er is mega veel bedrijfsspionage, er is veel kinderarbeid in China terwijl we alles hier beter in Oost-Europa kunnen produceren en ook hebben we veel schonere technieken hier. Daarnaast wil je zo min mogelijk (politieke) belangenverstrengeling hebben met andere naties.
Totdat het bedrijf op een of andere manier weer tegen onze democratie of belangen wordt ingezet door China.
Voorbeeld. Die zijn er niet. Alleen maar vage beschuldigingen van Amerika die vooral zijn eigen belang aan het beschermen is. Niet het belang van de EU en zeker niet van NL. Bewijs voor deze stelling? De recente Amerikaanse wetgeving die ASML verbied te leveren aan China. Eva.

Er zijn wel voorbeelden van [i]kennis[/I die op deze wijze wordt geëxporteerd naar China. Zie: polestar en die Duitse kraan fabrikant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.