De ESA heeft met succes vier nieuwe Galileo-satellieten in een baan om de aarde gebracht. De satellieten, simpelweg genaamd Galileo 23 tot en met 26, gaan bijdragen aan het gelijknamige Europese civiele plaatsbepalingssysteem.
De lancering vond vroeg in de middag, Europese tijd, plaats in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. De vier satellieten werden vervoerd met een Ariane 5-raket van het commerciële bedrijf Arianespace. 3,5 uur na de lancering werd het eerste paar satellieten losgelaten en het tweede paar volgde 20 minuten later. De vier Galileo's zijn nu in medium earth orbit, op 22.922km boven zeeniveau. In de komende dagen worden ze naar hun uiteindelijke banen om de aarde gemanoeuvreerd waarna ze ongeveer zes maanden lang getest worden op gereedheid om bij te dragen aan het Galileo-positioneringsnetwerk.
Het Europese Ruimteagentschap heeft er vier jaar over gedaan om de 26 Galileo-satellieten in een baan om de aarde te krijgen. Hiermee is fase twee van het deployeren van de Galileo-satellieten volbracht, maar er volgt ook nog een fase drie, met nog eens twaalf satellieten. Die gaan dienen als reserves en vervangingen voor de oudere exemplaren uit 2011. Fase drie wordt rond 2025 gelanceerd.
Galileo is het eigen locatiebepalingssysteem van de EU. De VS heeft zijn eigen GPS-netwerk, Rusland heeft Glonass en China heeft BeiDou. Aangezien Galileo nog relatief jong is, ondersteunen nog niet alle smartphones 'in het wild' het netwerk. Dat worden er echter wel steeds meer. Apple ondersteunt het bijvoorbeeld sinds de iPhone 6s, Oneplus sinds de 5 en bij Samsung met ingang van de Galaxy S8.