ESA brengt vier nieuwe Galileo-satellieten in baan om de aarde

De ESA heeft met succes vier nieuwe Galileo-satellieten in een baan om de aarde gebracht. De satellieten, simpelweg genaamd Galileo 23 tot en met 26, gaan bijdragen aan het gelijknamige Europese civiele plaatsbepalingssysteem.

De lancering vond vroeg in de middag, Europese tijd, plaats in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. De vier satellieten werden vervoerd met een Ariane 5-raket van het commerciële bedrijf Arianespace. 3,5 uur na de lancering werd het eerste paar satellieten losgelaten en het tweede paar volgde 20 minuten later. De vier Galileo's zijn nu in medium earth orbit, op 22.922km boven zeeniveau. In de komende dagen worden ze naar hun uiteindelijke banen om de aarde gemanoeuvreerd waarna ze ongeveer zes maanden lang getest worden op gereedheid om bij te dragen aan het Galileo-positioneringsnetwerk.

Het Europese Ruimteagentschap heeft er vier jaar over gedaan om de 26 Galileo-satellieten in een baan om de aarde te krijgen. Hiermee is fase twee van het deployeren van de Galileo-satellieten volbracht, maar er volgt ook nog een fase drie, met nog eens twaalf satellieten. Die gaan dienen als reserves en vervangingen voor de oudere exemplaren uit 2011. Fase drie wordt rond 2025 gelanceerd.

Galileo is het eigen locatiebepalingssysteem van de EU. De VS heeft zijn eigen GPS-netwerk, Rusland heeft Glonass en China heeft BeiDou. Aangezien Galileo nog relatief jong is, ondersteunen nog niet alle smartphones 'in het wild' het netwerk. Dat worden er echter wel steeds meer. Apple ondersteunt het bijvoorbeeld sinds de iPhone 6s, Oneplus sinds de 5 en bij Samsung met ingang van de Galaxy S8.

Opnames van de lancering van de Ariane-raket - beeld: ESA

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-07-2018 • 21:17

73 Linkedin

Lees meer

Reacties (73)

73
68
38
8
0
15
Wijzig sortering
naast de 4 globale netwerken (hoewel Beidou en Galileo nu nog regionaal zijn) heb je ook nog de regionale: NAVIC (India) en binnenkort QZSS (Japan)
uit 2011 vervangen? Dus ze gaan een paar jaar mee? Nu ben ik een leek, maar is dit dan puur werkverschaffing, of vervangen de Amerikanen hun GPS satellieten ook elke 7-10 jaar? Dat klinkt als enorme geldverspilling in ieder geval...
De levensduur is niet "7-10" jaar, maar simpelweg 10 jaar. De volgende batch wordt op z'n vroegst eind 2020 gelanceerd (mits de Ariane 6 ontwikkeling op schema blijft), en die satellieten zullen dan in 2021 operationeel zijn (duurt altijd ~ 6 maanden na lancering). Pas dan worden de eerste satellieten uit 2011 - 10 jaar na dato dus - effectief vervangen.

Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Galileo_satellites voor de huidige status.

Voor de eerste GPS batch was dit niet veel anders: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GPS_satellites
Satellieten moeten regelmatig kleine koers correcties maken en daar hebben ze brandstof voor nodig. En ze kunnen nog niet in de ruimte bij tanken.
Er zijn satellieten met zonnepanelen. (Misschien hebben we daar de zonnepanelen op onze daken zelfs wel aan te danken).
Uiteraard, ze nemen zeker geen accu met tien jaar aan elektriciteit mee. Maar hoe wil je die elektriciteit gebruiken voor koerscorrecties? De wet van behoud van impuls is onverbiddelijk, en in de ruimte is er niks waar je je tegen af kan zetten. Dus zo'n beetje de enige manier om stuwkracht te genereren is het 'weggooien' van massa in de andere richting. Dat is precies waar de 'brandstof' in een satelliet of raket voor dient.

(Er bestaan wel elektrische voortstuwingsmethoden die geen reactie massa vergen, maar die zijn nog experimenteel of zelfs puur theoretisch. Zeker niet iets wat je in een dergelijke satelliet gaat stoppen.)
Was het niet zo dat een vd oude generatie satelieten met warmte konden "navigeren"? Ik meen me te herinneren (maar kan dit helaas niet zo snel vinden) dat er een oude oude sateliet uit koers geraakt was omdat een vd elementen die de warmte genereerde iets warmer werd dan berekend was.
Het zou overigens zomaar kunnen dat dit niet de bedoeling was maar een design/engineering-flaw. Heb de herinnering niet helemaal vers meer in het geheugen helaas.
De Amerikaanse GPS satellieten gaan per stuk 20 jaar mee, en daarna zijn ze niet per se afgeschreven, maar kunnen ze nog ingeschakeld worden indien nodig. 20 jaar is toch iets anders dan 8-10 jaar.
Inefficiënt, misschien, maar geldverspilling?

Kun je je voorstellen hoe de maatschappij ontwricht als locatiebepaling niet meer werkt? Wat voor een enorme klap in vooruitgang dat zal betekenen? We zijn het onszelf verschuldigd, om dit koste wat kost te beschermen en onderhouden.

En dan heb ik het niet in het bijzondere over het Europese. Er moet, ten minste 1, systeem zijn.
Het project sta ik volledig achter. Ik vind alleen het vervangen van satellieten heel erg snel klinken als dat elke 7 jaar moet gaan gebeuren.
Dan kan het nog steeds geldverspilling zijn (en verspilling van grondstoffen en energie), als je ook satellieten had kunnen maken die langer mee gaan.
En hoe weet je zo zeker dat dat kan?
Anoniem: 310408
@gfgw26 juli 2018 12:53
Dan kan het nog steeds geldverspilling zijn (en verspilling van grondstoffen en energie), als je ook satellieten had kunnen maken die langer mee gaan.
Dat ze daar nou nog niet over nagedacht hebben he? Misschien moet even met ESA bellen?
Anoniem: 120539
@Arokh26 juli 2018 08:55
uit 2011 vervangen? Dus ze gaan een paar jaar mee?
Volgens het artikel gaat fase 3 (waar dus de vervangingen voor de oudere exemplaren uit 2011 bij zitten) rond 2025 gelanceerd. Dan zijn de oudste exemplaren dus alweer bijna 15 jaar oud. Lijkt me niet eens zo heel slecht.
Is er een manier waarop ik Galileo compatibiliteit kan testen?
De lijst met telefoons is daar up to date? Want de chipset staat er wel tussen (snapdragon 820), maar mn telefoon niet (xiaomi mi5). Betekent dat dat hij het wel zou kunnen maar niet de rest van de hardware heeft?
Het heeft iets te maken met de firmware/software, mijn oneplus 3t kan het in theorie maar omdat oneplus de functie niet toepast kan ik geen Galileo gebruiken ook al kan het met de 'chipset'.
Misschien ook te maken met de gebruikte antennes?
Bij het geval van de oneplus 3t is de chipset wel geschikt maar de firm/software ontbreekt denk ik.
Ik heb het opgezocht en als ik het goed begrijp is de antenne wel degelijk belangrijk.
Als die niet de juiste frequenties kan ontvangen, dan maakt een software update niets uit.

uitleg antennes
USA GPS frequenties
Glonass frequenties
Galileo frequenties
Alles toestellen zijn alleen nog maar L1 band, voor zover ik weet. Met het toevoegen van een tweede band wordt de navigatie nauwkeuriger, maar dat is dus weer een hardware update (andere chip ook).
Mooi selectiecriterium voor het volgende toestel? Al werkt de combinatie GPS+GLONASS ook al heel goed.
Beidou moet ook al meer satellieten hebben dan ik op de S7 kan zien.
En ik meen dat iemand met een custom ROM Galileo had toegevoegd op een amsung. Weet niet meer elke S of Note dat was.
Sorry, met "iets" bedoelde ik dat ik niet wist wat maar dat ik wel een vermoeden had van wat het probleem kon zijn. Ik ben geen specialist maar ik had gewoon zelf wat gesurft om te weten te komen of mijn oneplus 3t Galileo aan kon en dat was niet het geval, firmware kwam meerdere keren ter sprake al "oorzaak".
Jij hoeft je nergens voor te verontschuldigen. Het woord "iets" is in de context van jouw opmerking gewoon een passende verwijzing naar een oplossing die je (nog) niet helemaal begrijpt.

F. Scaglietti hoort jou daar niet op aan te vallen.
Het heeft ongetwijfeld ook "iets" te maken met dat fabrikanten moeten betalen om gebruik te mogen maken van Galileo.. Dus bijvoorbeeld de duurdere Huawei P20 heeft het wel en de P20 light niet.
Hoewel ik beide Kirin chipsets niet in de lijst zie staan.... maar dat zal wel "iets" te maken hebben met de "up to dateheid" van hun site ;)
althans, onderaan de pagina staat : The Galileo device directory © 2017
Het heeft ongetwijfeld ook "iets" te maken met dat fabrikanten moeten betalen om gebruik te mogen maken van Galileo.
Galileo heeft twee diensten: eentje met een nauwkeurigheid van ongeveer een meter en eentje met een nauwkeurigheid van een centimeter.
The use of basic (lower-precision) Galileo services will be free and open to everyone. The higher-precision capabilities will be available for paying commercial users.
Dat we het voor elkaar krijgen om tot op de centimeter nauwkeurig een plaats te bepalen op basis van de vertraging in een signaal dat zich met 300.000 km/s (30.000.000.000 cm/s) voortplant is absurd als je er te lang over nadenkt, maar dat terzijde. :+
althans, onderaan de pagina staat : The Galileo device directory © 2017
Dat er copyright rust op de website heeft niets te maken met het al dan niet moeten betalen om gebruik te mogen maken van de dienst zelf.
Het is niet om aan te vallen, maar meestal/soms/andere mensen/ik willen gewoon meer weten.
Het bizar om direct een min aangezien het wel relevant is.

Iets wat de gebruiker @Highlow9 wel doet met zijn reactie:

Met 'Cosmic Vision' is ESA al flink goed bezig hoor! Helemaal als je rekening houd met het budget dat ESA heeft in vergelijking met bijvoorbeeld NASA.

https://en.wikipedia.org/...nd_missions#Cosmic_Vision
https://en.wikipedia.org/...missions#Planned_missions
https://forum.cosmoquest....ad.php?103867-NASA-vs-ESA


op de reactie van @Orion64

3, 2, 1, lift off. Go Europe! En nu wat meer wetenschappelijke satellieten naar andere delen van het zonnestelsel.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 26 juli 2018 00:26]

Omdat jou Xiaomi mi5 met Android 6 is uitgebracht.

De ondersteuning voor Galileo is voor apparaten die met Android 7 zijn uitgebracht.
En kan ik ook ergens in m’n iPhone zien welke satellieten gebruikt worden voor positiebepaling?
Let op: die site werkt niet op mobiel (vraag de desktop versie van de site op).
Aparte is dat mijn xz2 compact het zou moeten kunnen maar hij krijgt er geen gevonden.

Wel van de andere partijen.
Het is een Ariane 5 raket, geen Galileo 5 raket. :)
Bedankt voor de feedback. En laat je niet door de wijs brengen van mensen die steeds onnodig met links strooien.
Niet onnodig, terecht. Er is een topic op GoT om dit soort foutjes te melden, een topic dat meer gevolgd wordt door de redactie dan de comments onder een artikel. Daarnaast zijn de comments bedoeld voor inhoudelijke discussies en het melden van een foutje in het artikel draagt daar niet aan bij, het kan alleen maar verwarring brengen.
Zoals welke verwarring. Instantaan goede info welke niet in het artikel staat?
Er staat in het artikel netjes
De vier satellieten werden vervoerd met een Ariane 5-raket van het commerciële bedrijf Arianespace.
hoor.
En daar heb je de verwarring!
Waar dan? Ik zie geen verwarring.
Ik zie een artikel waarin staat
De vier satellieten werden vervoerd met een Ariane 5-raket van het commerciële bedrijf Arianespace.
en een reactie daarop waarin staat
Het is een Ariane 5 raket, geen Galileo 5 raket.
Dat vind ik verwarrend. Deze verwarring kunnen we verklaren door uit te leggen dat er een foutje in het artikel stond en dat deze inmiddels gecorrigeerd is, maar dat was allemaal niet nodig geweest als @Gravit0n zijn feedback geleverd had in het forum dat daar voor bedoeld is. En om dat forum te vinden staat er een link bij elk artikel met de veelzeggende naam feedback. In het reactietopic mensen wijzen op fouten in net zo nuttig als tegen je buren zeggen dat de straatlantaarn stuk is: als je te beroerd bent de gemeente te bellen dan kun je het ze niet kwalijk nemen dat ze het niet repareren.
Jij vindt dat verwarrend?
Voor mij was meteen duidelijk dat het om een eerdere fout ging.
Sommige mensen zijn goed in verbanden zien, andere mensen zijn beter in constructieve feedback.
3, 2, 1, lift off. Go Europe! En nu wat meer wetenschappelijke satellieten naar andere delen van het zonnestelsel.
Met 'Cosmic Vision' is ESA al flink goed bezig hoor! Helemaal als je rekening houd met het budget dat ESA heeft in vergelijking met bijvoorbeeld NASA.

https://en.wikipedia.org/...nd_missions#Cosmic_Vision
https://en.wikipedia.org/...missions#Planned_missions
https://forum.cosmoquest....ad.php?103867-NASA-vs-ESA

[Reactie gewijzigd door Highlow9 op 25 juli 2018 21:44]

Dank. Vond wel een iets duidelijker link: http://sci.esa.int/cosmic-vision/ (zie dat 't nog http is, onveilig volgens chrome :) )

Edit: Ah, dank voor de extra links ook...

[Reactie gewijzigd door Orion64 op 25 juli 2018 21:49]

Offtopic antwoord: Voordeel van de s is dat je met een grotere zekerheid op de goede plek uitkomt. Als ik dan nadenk over jouw vergelijking...
"De lancering vond vroeg in de middag, Europese tijd, plaats in Frans-Guyana, in Zuid-Amerika. De vier satellieten werden vervoerd met een Galileo 5-raket van het commerciële bedrijf Arianespace."

Is een Ariane 5 raket denk ik =)
Leuk weetje: dit is de laatste keer dat de Galileo satellieten worden gelanceerd met een Ariane 5 raket, de volgende zullen worden gelanceerd met de Ariane 6.
Die op zijn beurt weer deels (motorframe) gebouwd door Airbus in Oegstgeest (tussen Leiden en Katwijk).
Anoniem: 22438
25 juli 2018 21:38
Samsung met ingang van de Galaxy S8

Nee, de Note 7 ondersteunde het ook al. Gezien die dezelfde soc heeft als mijn S7 edge, vraag ik me af waarom die het niet ondersteunt.
Deployeren? Is dat een woord? (Geen idee eigenlijk; ‘to deploy’ ken ik natuurlijk wel).
Het zal wel gemakzuchtig uit het Engels vertaald zijn. Maar het schijnt toch te bestaan.

Deployeren: uit elkander leggen, ontwinden, uitspreiden, ontvouwen, b.v. vlaggen, zeilen, enz.; ook militaire divisiën en vleugels eener armee ontwikkelen.
Bij mijn eerste zoektocht heb ik het jouw omschrijving ook gevonden bij 1 van de online woordenboeken. Na twijfelen heb ik verder gezocht. En het bekende Van Dale Woordenboek kent het toch niet. Ook het Algemeen Nederlands Woordenboek kent het woord niet.
Ik heb wel vaker gemerkt dat die online woordenboeken nogal makkelijk nieuwe woorden aan de Nederlandse taal toevoegen. In dit geval heb ik toch mijn twijfels over of dit een bestaand woord is.
De omschrijving lijkt van vroeger te zijn. Maar wie weet is het uit een oud Eng-Ned (of Fra-Ned, zoals hieronder) woordenboek gekopieerd, als vertaling...

[Reactie gewijzigd door torp op 26 juli 2018 17:49]

Denk dat het een vernederlandsing is van het franse werkwoord "déployer" (to deploy in het engels).
SpaceX heeft vandaag 10 satellieten de ruimte in geschoten en daar horen of zien we niks van op Tweakers.
Incl de eerste stage van de Falcon 9 die op het droneship landde. Erg spectaculair. Mooie dag voor de ruimtevaart in elk geval.
Je kan niet al het "technews" op een pagina zetten dan is het niet meer duidelijk en misschien is er ook niet veel te vertellen over de lancering en satellieten. Galileo wordt belangrijk(er) in de techwereld.
Sorry maar een video van Patricia is wel interessant technieuws?
Sorry ik heb de video bekeken, het is inderdaad toch weer een topprestatie!
SpaceX doet dat om de paar dagen. Vandaag was er dus ook een launch vanuit de ESA, je weet wel die organisatie die met ons belastingsgeld werkt. Dan weet ik wel wat ik liever zie gepost worden.
en na 14 jaar word Fase 2 ook alweer vervangen?
Het is denk ik 'opgevolgd'. Ze hebben een aantal satellieten die ouder worden en dus minder betrouwbaar. Dan lanceer je de opvolgers, en hebben ze reserve rondvliegen. Als de oudjes het goed blijven doen wordt de verwachte levensduur bijgesteld.

Wat je natuurlijk niet wil is dat de satellieten steeds ouder worden en plots is bij allemaal tegelijk 'de batterij leeg'. En dan raar rondkijken: waarom zag niemand iets aankomen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee