Google begint donderdag met de uitrol van Nederlandse taalondersteuning voor zijn spraakassistent. De ondersteuning komt aanvankelijk enkel naar telefoons en tablets. Later dit jaar moet ook de Google Home in Nederland uitkomen en in het Nederlands werken.
Met de Google Assistant kunnen gebruikers vragen stellen of opdrachten geven. Zo is het onder meer mogelijk wekkers in te plannen, herinneringen op te slaan, informatie over plekken en voorwerpen op te vragen en route-informatie naar plekken te ontvangen. Volgens Google gaat het niet alleen om ondersteuning voor een nieuwe taal, ook zou de Assistant aangepast zijn aan de Nederlandse cultuur en de context van bepaalde verzoeken beter snappen. Zo snapt de software dat een gebruiker die op zoek is naar de dichtstbijzijnde 'appie', waarschijnlijk supermarktketen Albert Heijn bedoelt, en als een gebruiker vraagt een 'appje' te sturen, weet de software dat het om een WhatsApp-bericht gaat.
De Google Assistant vervangt de Google Now-feed, die gebruikers zien als ze de Thuis-knop lang ingedrukt houden, door een nieuwe feed op basis van Assistant. Ook wordt de Nederlandse stem aangepast, waarbij de nieuwe variant door Googles WaveNet-software wordt gegenereerd, wat een natuurlijkere stem moet opleveren. Op dit moment is slechts één Nederlandse stem beschikbaar, maar Google werkt aan extra varianten, waaronder een mannelijke.
De assistent wordt gevoed door een tekstschrijver die ervoor moet zorgen dat de software menselijk en Nederlands overkomt. Zo kan de software een gebruiker vertellen dat Volendam bekendstaat om zijn palingsound en worden referenties aan lokale begrippen, zoals het tv-programma 'Wie is de Mol', herkend. Google blijft de assistent na release uitbreiden met dit soort kennis.
Tegelijk met de uitrol van de Nederlandstalige assistent komen verschillende bedrijven met ondersteuning via het 'Actions on Google'-ontwikkelaarsplatform. Zo is het mogelijk om aan PostNL te vragen wanneer een pakketje binnenkomt of bij bol.com aan cadeausuggesties te komen door middel van een kort vraaggesprek. Ook zijn er verschillende nieuwsmedia die met Google samenwerken om nieuws in audiovorm aan te bieden. Zo kan een gebruiker headlines van bijvoorbeeld de NOS opvragen via spraak en krijgt hij vervolgens het nieuws te horen. Deze feature verschijnt binnen een aantal dagen van de uitrol.
De Nederlandstalige versie van de Google Assistant biedt niet alle functies die de VS-variant op dit moment heeft. Zo is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om via Home Control smarthomeapparatuur aan te sturen. Die functie komt later dit jaar samen met de ondersteuning voor Google Home.
De uitrol van de Nederlandse taalondersteuning zal volgens Google ongeveer een week duren, waarbij Android-gebruikers de nieuwe optie eerder kunnen verwachten dan mensen met een iOS-apparaat. Android-toestellen moeten minimaal versie 6.0 draaien en op Nederlands ingesteld staan. iOS-gebruikers die versie 10 of hoger van het besturingssysteem draaien kunnen de app binnen enkele dagen uit de App Store downloaden.