Albert Heijn is gestopt met app voor Google Assistent

Albert Heijn is gestopt met zijn toepassing om boodschappen te bestellen via Googles digitale Assistent. Het ging volgens de winkelketen om een test en die stopte vorige week. De test krijgt volgens het bedrijf geen vervolg.

Albert Heijn-app op Google Assistent werkt niet meer, november 2020De app voor de Google Assistent werkt niet meer, zo bevestigt de klantenservice. Google heeft de pagina over de app nog wel online staan, maar na het oproepen van de app geeft deze weer dat hij niet meer actief is. Er is geen vervanging voor de AH-app voor de Assistent.

De app was volgens Albert Heijn een test die op 2 november afliep en die geen vervolg zal krijgen. Waarom dat zo is, staat er niet bij. AH sprak drie jaar geleden voor het eerst over de komst van de app. Hoeveel gebruikers er waren, is onbekend.

Er kwamen onlangs diverse gebruikscijfers naar buiten over Nederlandstalige apps van bekende merken voor de Google Assistent. Donald Duck heeft er maandelijks 100.000, schreef Emerce. Damesblad Margriet heeft er 2200, bleek uit een artikel van Villamedia.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-11-2020 • 17:01

69

Submitter: Eagle Creek

Reacties (69)

69
69
23
5
0
35
Wijzig sortering
Volkomen logisch.
Het was een draak om te bedienen via je stem, de stem van Albert Heijn was ook geen fijne stem om naar te luisteren.
En wilde je wat toevoegen, moest je eerst zeggen 'praat met Albert Heijn' terwijl het Google-boodschappenlijstje gewoon werkt met 'zet melk op mijn boodschappenlijstje'.
Om dan nog maar te zwijgen over het laten opnoemen van de bonusaanbiedingen, dat werkt ook gewoon niet. Makkelijker kijk je even in een app en scroll je erdoorheen.

Maar potentie was er wel, als Google wat meer vrijgeeft om bijvoorbeeld je standaardlijstje op Albert Heijn te zetten en de 'normale' stem van Google Assistent gebruikt kan worden, dan scheelt dat al.

Maar dat laatste geldt voor alle apps: ook de stem van Donald Duck bijvoorbeeld is echt 100x slechter dan de 'echte' stem van je Assistent en dat is gewoon jammer!
Qua stem wilde AH veel te veel haar stempel er op zetten. Daar zitten gebruikers niet op te wachten. Gevoelsmatig verliet je dan het Google spraak ecosysteem. Dan zie hoor je maar weer dat Google beter in de smiezen hoe een prettige UX klinkt.
Het AH spraak gebeuren was er op in gericht om van A tot Z boodschappen mee te bestellen, dat werkt gewoon niet. Zodra je ook maar iets afwijkt van je standaard boodschappenlijst zit je te hannessen. Had het dan inderdaad bij het standaard boodschappenlijstje gehouden(!).
Non-tech bedrijven moeten echt nog leren hoe een fijne UX aanvoelt met smart devices.
Volgens mij klopt dit niet helemaal.
De Google stem is gereserveerd voor Google zelf.
Alle andere apps kunnen kiezen uit een aantal stemmen, maar die stemmen zijn allemaal veel slechter dan de echte Google stem. Google doet dit overigens wel expres om duidelijk aan te geven dat je niet meer met je Assistent praat, maar met een service van derden.
Daar is niks mis mee, maar ik vind dat Google dan zelf een aantal goede stemmen beschikbaar zou moeten stellen die best iets anders mogen klinken, maar wel net zo goed zijn in het juist uitspreken van woorden.
De 'stemmen van derden' zeggen heel veel woorden verkeerd of haperen met pauzes op de verkeerde plekken et cetera, eigenlijk de stemmen van 10 jaar geleden.
I sit corrected! Wel suf dat Google de 'goede' stem voor zichzelf reserveert. Zij zijn toch ook gebaat bij een prettige UX bij services van derden?
Denk zodat je duidelijk door hebt dat het een losse app betreft, en veelal zijn het ook Nederlandse zinnen die anders niet zomaar door Google zouden worden ingesproken. Dat procedureel gegenereerde maakt het anders erg robot-achtig.

Bij de betere third party apps zijn dit ook gewoon goed opgenomen zinnen.
Valt mee als je die nieuwe text-to-speech (Wavenet) gebruikt, deze wordt bv ook gebruikt bij Google Duplex en de Google Assistant.

Wat Vrow zegt klopt dus ook niet. Je kan de Google stem wel gebruiken, maar niet gratis

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 22 juli 2024 23:11]

Valt misschien mee, maar echt Nederlands uitgesproken door een Nederlander geeft uiteraard de voorkeur. (Al moet ik bekennen dat ik altijd de Belgische dame gebruik in de auto)

[Reactie gewijzigd door VanillaPriest op 22 juli 2024 23:11]

Er is ook echt wel een groot kwaliteitsverschil tussen Wavenet in het Engels en Wavenet in het Nederlands. De Engelse stem klinkt bijna menselijk. De Nederlandse nog bij lange na niet.

Maar aangezien Wavenet machinelearning gebruikt, zal het mettertijd beter moeten worden.

Erg grappig zijn de Engelse Wavenet keuzes met een accent. Zo heb je Australisch, British, Amerikaans en Indiaas accent. Mn telefoon vloekt dus ook in het Indiaas Engels bij bepaalde taken.
Ik denk dat het misschien ook te maken heeft dat de normale text-to-speech engine gratis is. Wil je de Wavenet stemmen gebruiken, dan betaal je ervoor (al zijn de 1e miljoen tekens gratis).

Zo gebruik ik de wavenet engine met Tasker om mn telefoon domme dingen te laten zeggen bij handelingen.
En wilde je wat toevoegen, moest je eerst zeggen 'praat met Albert Heijn' terwijl het Google-boodschappenlijstje gewoon werkt met 'zet melk op mijn boodschappenlijstje'.
Dat klinkt helaas ook als weer een vorm hoe Google het makkelijker maakt om zichzelf aantrekkelijker te maken dan een concurrent. Je neemt een butler in dienst die vervolgens hogere prioriteit aan de eigen voorkeur geeft dan aan wie hem inhuurt.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 23:11]

Aan de ene kant begrijp ik het, je werkt met een spraakgestuurd OS en moet dus eerst de AH app openen.

Maar aan de andere kant, in bijv. Android kun je per 'actie' (bijvoorbeeld "open deze webpagina") een andere app instellen; dit kunnen ze ook met assistants doen (dwz, 'boodschappenlijstje'-acties gaan naar de AH app)
Het eerste is niet zo relevant omdat daar oplossingen voor zijn. Daarom zou ik het vreemd vinden als er niet een optie is om vooraf een standaard opdracht voor een boodschappenapp als AH te koppelen aan dat standaard commando. En als dat niet blijkt te kunnen snap ik wel dat het vervolgens voor gebruikers en AH niet heel aantrekkelijk is om dan andere boodschappendiensten te gebruiken.
Wat kun je dan qua Donald Duck hiermee? Hem iets vragen en dat Google Assistent dan antwoord in zijn stem of zo?
Je kunt zeggen 'Hey Google, praat met DE Donald Duck' (dat 'de' is heel belangrijk, anders werkt het niet).
Vervolgens krijg een stem van de Donald Duck ervoor, dus niet Oom Donald zelf.
Die stem kan je een mop vertellen, Disney-quiz met je doen et cetera.
Op zich is het wel heel leuk leuk hoor, vooral voor kinderen dan. Maar die stem is vervelend en de 'app' crasht ook best wel vaak. Dan ben je bezig met de quiz, en je moet antwoord geven met 'A', 'B', 'C' et cetera. Maar mijn dochters geven vaak het antwoord, dus die roepen bijvoorbeeld 'de Leeuwenkoning' in plaats van 'B'. Als je dat doet, dan heb je grote kans dat de app crasht en ben je je hele quiz kwijt.
Dat mijn kids het antwoord roepen i.p.v. de bijbehorende letter, herken ik wel. Gelukkig komt alles ook gewoon voorbij in de app en dan druk ik snel op 'B'. Een crash heb ik echter nog nooit meegemaakt.
https://www.donaldduck.nl/voice/

Wat kan ik allemaal doen met de Donald Duck voice-action?
Met de Donald Duck voice-action kun je luisteren naar de grappigste moppen en raadsels uit oom Donalds Moppentrommel. Ook kun je je vrienden uitdagen om de Duck Quiz te spelen. Test je algemene kennis én die over Donald Duck en Disney. En er komt binnenkort nog veel meer aan!

Leuk voor de kinderen dus.
hoo hoo! bedoel je te zeggen dat jij niet stom dronken met je vrienden de donald duck quiz speelt! :o
Ik las dit toevallig. Helaas werkt het niet via mijn Sonos Google assistent; "Sorry, het lijkt erop dat dit niet beschikbaar is in jouw land" zegt het dan.
Wat kun je dan qua Donald Duck hiermee? Hem iets vragen en dat Google Assistent dan antwoord in zijn stem of zo?
Donald Duck imiteren ;)
Spraak gestuurde bediening werkt anders dan "vinger" gestuurde bediening. De spraak gestuurde bediening verwacht nog te vaak dezelfde input als tekstgebaseerde input. Dus "melk, halfvol, 1l". Terwijl je spraak gestuurd een hoop onzin worden toevoegt zodat je iets krijgt van. "Kan je een pak melk voor me op het lijstje zetten, half vol graag". Computers moeten tegenwoordig wel in staat zijn om zo'n zin tot een goed commando om te zetten. De programmeur moet er echter wel rekening mee houden dat er voor commando's veel meer woorden kunnen worden gebruikt, die vaak op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Voor het voorbeeld zou een robot ook een pak volle melk half leeg kunnen laten lopen, een fotolijstje van de muur kunnen trekken en het half gevulde pak melk op het (foto)lijstje kunnen plaatsen.

Spraak gestuurde bediening is gewoon nog niet ver genoeg om met het taalgebruik van mensen om te gaan. De "nerds" zullen zich wel aanpassen, maar de meerderheid doet dat hooguit tijdelijk en verlangt gewoon dat een app gewone mensentaal kan verstaan (interpreteren).
Tea, earl grey, hot! :-)
"...and in a cup this time!" ;-)
Ik heb een keer een POC gedaan met de tooling om een Assistant te bouwen, je kunt in theorie met dat soort gevallen rekening houden. Google's software doet de speech-to-text voor je, en jij kunt met een aantal regels instellen hoe je reageert. Je programmeert hem ook niet met specifieke zinnen, maar met bepaalde termen in een zin - Google's software kan elk woord categoriseren, en jij als developer werkt op basis van die categorieën. Bijvoorbeeld, "[Kan je een] (irrelevant) [pak melk] (product) voor me op het [lijstje] (action = add to list) zetten, [half vol] (product) graag". De actie is dan "add [pak melk half vol] to [list]".

Maar als developer moet je wel een x aantal "trainingszinnen" toevoegen (als tests) en je zaak continu bijhouden en bijwerken. Het is op zich niet moeilijk (qua werk), meer complex omdat je zoals je zegt dingen op veel manieren kunt zeggen.
Hey Google, Vraag appie om Aardbeienjam op mijn lijstje te zetten..

Werkte perfect.. Jammer dat het gestopt is. Ik gebruikte het echt vaak.
Ik kan gelukkig nog wel via google assistant boodschappen toevoegen aan m'n boodschappenlijstje in de AH app.
Bij de koelkast vandaan roepen: "vraag appie om melk op m'n boodschappenlijst te zetten." vind ik toch wel erg makkelijk. :)
Precies! En vragen wanneer de bezorger er is is ook wel een handige feature. Ik heb er met een routine gewoon 'boodschappen' van gemaakt, nog een stukje sneller 8-)
Ik gebruikte jullie beide opties inderdaad ook erg veel.
Ik vind het heel jammer. Tijdens het koken iets op? “Hey google praat met Albert Heijn, zet X op m’n lijstje.” Super handig
Ik heb de app meerdere malen geprobeerd en serieus gezocht naar de meerwaarde ervan. Dat is me nooit gelukt. Misschien hebben andere gebruikers dat ook zo ervaren.
Ik denk dat het ook nog in de kinderschoenen staat. Pas als ik de koelkast open trek en ik zeg 'o de melk is bijna op' en ik krijg direct de vraag 'zal ik het op het lijstje zetten?' en ik hoe alleen nog maar 'ja' terug te zeggen, pas dan lijkt het me handig.

Nu zijn er nog veel te veel stappen nodig voordat die melk daadwerkelijk op je lijstje staat.
Ieder zn ding natuurlijk, maar ik wil gewoon zien wat ik koop. Anders twijfel ik toch de hele tijd: heb ik het nou goed ingesproken?Dan heb ik toch liever een lijst in de app voor mn neus die ik kan doorlezen.
Dat zouden ze kunnen regelen met de Google Nest Hub natuurlijk :) Mooi op je schermpje tonen of inderdaad in de app.
Het favorieten werkt ook zo gammel op de website.
Ik vraag me af of ze er wel eens een usability expert op los hebben gelaten.
Tijdens het gebruik van diverse producten en software vraag ik mij regelmatig af of de makers er ooit zelf mee werken: je komt zoveel onhandigheden en rare dingen tegen, daar hoef je geen 'usability expert' voor te zijn om dat te ervaren...
Ik gebruik het boodschappenlijstje van google zelf. Het domme is ik kan alleen het boodschappenlijstje gebruiken via de webbrowser. Als ik een app wil gebruiken zoals google keep moet ik mijn telefoon locatie instellen op USA. Hoop dat we in Nederland binnenkort ook apps kunnen instellen die we willen gebruiken als boodschappen lijst.
Hoewel ik de 'app' nog nooit heb gebruikt (want geen Google), kan ik me niet voorstellen dat dit soort dingen goed werken. En daardoor is de groep klein. En dus niet interessant. Erg jammer voor mensen die het wel prettig vinden maar ja, zo gaat dat.
Ik kan me voorstellen dat het leuk is om eens te proberen. Maar de meerwaarde is bij dit soort dingen vaak klein. Hoe groot is de kans dat je het juiste product in een keer hebt? Ik durf dit soort dingen niet te doen zonder bevestiging op een scherm. En dus kun je sneller iets intypen op je telefoon en zo bestellen...
Ik heb 'Appie' wel meerdere keren geprobeerd op m'n Home mini, maar het werkte inderdaad te omslachtig. Ook moest je de commando's vrij precies roepen, als je iets teveel afweek snapte hij er niets meer van. Ik betrapte mezelf er steeds weer op dat ik toch gewoon m'n telefoon pakte en die app gebruikte.
Het hangt er deels vanaf hoe precies je het wilt gebruiken...

Ik vind het met Alexa / wel het eigen lijstje van amazon perfect werken.

Als ik zie dat ik de melk opmaak zeg ik " Alexa add milk to my shoppinglist" en dat werkt perfect (mits je engels kan)
Alleen wil je echt boerenland halfvolle melk op je lijstje hebben staan, tja dan kan je het met alexa 100% vergeten (want die gaat niet uit nederlandse woorden komen) en met google kan je het denk ik ook voor een groot gedeelte vergeten omdat de miss-rate bij specifieke nederlandse merken gewoon erg hoog zal zijn.

Maarja, zo zet ik dus ook "koek" op mijn lijstje als ik geen koekjes meer heb, maar de definitieve selectie doe ik dan wel in de winkel.
AH nooit gebruikt. Ik gebruik Google assistent (zoals de meesten waarschijnlijk) voornamelijk voor het in/uitschakelen van smart devices, super handig natuurlijk of lekker lui. Jammer genoeg staat Nederlandsch daarin nog in de kinderschoenen, ik zou namelijk graag m’n boodschappenlijstje beheren via spraak: “hé Google, zet cola op mijn boodschappenlijstje”. Jammer genoeg is dat nog niet mogelijk, althans niet met device wide apps zoals Keep.
Misschien begrijp ik het verkeerd? Maar dit kan toch juist wel?
Als ik roep "hey Google, zet melk op mijn boodschappenlijstje" wordt dat meteen opgepikt en op mijn "boodschappenlijstje" gezet.
Dit "boodschappenlijstje" moet je wel 1x aanmaken in de Home app. Je kunt zoveel lijstjes aanmaken als je wilt volgens mij, en dus ook dingen op diverse lijstjes zetten.
Die lijstjes moet je dan wel bij naam benoemen met datgene wat je er op wil zetten in je spraakopdracht.

Je kunt ook gewoon roepen "hey Google, welke lijstjes heb ik?" Dan noemt die ze op. Of, "hey Google, maak een nieuw lijstje"... Etc...

[Reactie gewijzigd door GeeEs op 22 juli 2024 23:11]

Vervelende is alleen dat dat lijstje 3 hoog achter is weggestopt in de app en dat je er altijd verbonden voor moet zijn, dit in tegenstelling tot bijv notes dat standaard op een iPhone zit. Bovendien is de ingebouwde app lang niet zo uitgebreid.
Je kunt oa. Google Keep als "notes provider" instellen.
Klopt, in het Engels.
True, nog wel alleen Engels ja.
Je hebt ook zeker gelijk dat de shopping list op een gekke plek in de app te benaderen is.
Wat trouwens wel werkt is gewoon "hey Google : boodschappenlijstje" roepen. Dan opent het lijstje op je home screen of telefoon.
Niet als je een iPhone gebruikt :P
Het ging volgens de winkelketen om (ipv op) een test en die stopte vorige week.
De app was volgens Albert Heijn een (ipv en) test
En waarom Google Assistent terwijl even later wel Assistant gebruikt wordt? Volgens mij heet het in NL ook gewoon Google Assistant?

Voordat er naar de 'tik en spelfoutjes' forum verwezen wordt; omslachtig gedoe dat. Maak bij de 'feedback' knop een popup schermpje waarbij dit soort dingen in te vullen zijn. Het is 'gratis' redactie vanuit de gebruikers, mag wel zo makkelijk mogelijk lijkt me. Vooral als er zoveel fouten in zitten als hier.

[Reactie gewijzigd door DrPoncho op 22 juli 2024 23:11]

Google zelf noemt het in de Nederlandse communicatie wel degelijk "Google Assistent" en niet "Google Assistant".
Lelijk, maar dat is persoonlijk, zou dan in ieder geval wel consistent gebruikt moeten worden.
Eens. Ik kan geen +3 geven want off-topic, maar een tikfout melden ergens diep in een forum waarvan ik elke keer moet zoeken hoe ik bij de laatste post kom, is vervelend.
Google is de grootste spel-fout ooit...https://historiek.net/wanneer-is-google-opgericht/53266/, ergens halverwege staat dat google een verbastering is van googol. Er zijn meer bronnen, allemaal even discutabel.
Er kwamen onlangs diverse gebruikscijfers naar buiten over Nederlandstalige apps van bekende merken voor de Google Assistent.
Het voelt om de één of andere reden verkeerd om dit soort zaken 'apps' te noemen. Vroeger noemde Google dit 'services' of diensten, wat naar mijn mening toepasselijker is. Het is hetzelfde met Discord, die 'guilds' tegenwoordig 'servers' noemt. Het slaat nergens op, want je krijgt niet je eigen 'server'.

Iets meer on-topic:
Volgens mij slaan 'slimme' opties niet zo vaak aan als men dat beweert. Ik denk dat er een klein groepje enthousiastelingen is, een nog kleinere groep 'power users', en een grote stille massa die het nooit gebruikt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:11]

Of een Whatsapp bericht een app noemen, dat slaat helemaal nergens op.
Tja, dat is gewoon een 'koosnaampje' gebaseerd op het laatste deel van de naam.
Was Telegram aangeslagen, dan stuurde iedereen elkaar een 'grammetje' of iets dergelijks.
Het doe mij een spa blauw verhaal en je krijgt sourcy. ;)
Ja, of 7-Up, dat is ook zo'n woord.
Ik zou je ook serieus niet kunnen vertellen hoe je dit met een niet-merkwoord zou moeten noemen.
In België noemen ze het wel 'limonade', maar een normaal Nederlands woord zonder merknaam erin zou ik niet weten. Cola en sinas zijn duidelijk en zonder merk, maar 'sprankelend citroenwater' is niet iets wat je hier vaak hoort :-)
Het heet lemon-lime als productnaam. Maar die naam is zo erg verwaterd dat de bekendheid ervan is verdwenen. Een beetje zoals Luxaflex ((kantel)jaloezieën) Aspirine (merknaam van Bayer voor Acetylsalicylzuur)
Daar zou de politie niet blij mee zijn geweest, wordt vervelend bij het aftappen. ;)
Letterlijk iedereen die gebruikmaakt van een smartphone begrijpt het verschil tussen 'een app installeren' en 'een app versturen', 9 van de 10 keer wordt het ook nog eens 'appje' ipv 'app'. Dus dit is wel een ander ding.
Mee eens: het regent tegenwoordig "apps", te pas en vooral te onpas.
Eerder zei AH ook dat het op hield met het uitgeven van zegels i.v.m. corona (uhuh) en dat dit voortaan via de AH app moest. En warempel, ik kan gewoon weer zegeltjes sparen. Iets zegt me dat AH graag zo veel mogelijk wil bij houden over het winkelgedrag van haar klanten en hier ook de grenzen in opzoekt. De een noemt het innovatie, de ander privacy overschrijdende marketing. Misschien ging AH net íéts te veel 2.0 :P
https://www.ah.nl/klantenservice/vraag/kA01v000000dxuICAQ
Ja, uiteindelijk stoppen we met de fysieke Koopzegels. We geloven dat digitaal sparen de toekomst is. Wil je een zegelboekje volmaken voordat je overstapt op de AH app? Dat kan t/m 31 december 2020. Daarna is het alleen nog maar mogelijk om digitaal Koopzegels te sparen via de AH app op de mobiele telefoon.
Het was inderdaad even gestopt vanwege de Corona. Maar het gaat dus nog wel echt stoppen.
Ik heb de indruk dat men dit soort apps maakt om maar hip te kunnen roepen dat ze ook op de Gogle Assistant zitten, maar het nut vaak ver te zoeken is. Ik werk thuis vrij fanatiek met Amazon's assistent en home automation, en het werkt te zwak voor het grote publiek. Er ontbreekt teveel van de context, teveel begrip, wat communicatie frustrerend maakt. Voice-recongition is nog te zwak om al kookend te kunnen roepen dat de olie met de volgende AH-levering mee moet komen. Want AH moet dan exact weten welke olie ik bedoel (AH, Becel, Nivea, Mobil?), wat dramatisch is met een voice-interface. Echt slim nadenken over wat men met dit soort assistenten wil doet men niet, zeker als je naar het hele realistische scenario kijkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.