Enkele Britse academici zeggen dat het onverstandig is als het Verenigd Koninkrijk een eigen plaatsbepalingssysteem gaat ontwikkelen. In het land gaan stemmen op om een alternatief voor het Europese Galileo te maken, nu het VK door de Brexit buiten de boot dreigt te vallen.
Onder meer Christopher Newman, hoogleraar ruimtevaartbeleid aan de Northumbria-universiteit, vindt dat een eigen Brits plaatsbepalingssysteem hooguit een 'laatste redmiddel' moet zijn, en niet al meteen de eerste reactie moet zijn op de uitkomst van de gesprekken over Galileo. "Een deal over de blijvende betrokkenheid van het Verenigd Koninkrijk bij Galileo is aanmerkelijk goedkoper", zegt Newman tegen Politico. Hij vindt dat het VK het geld dat nodig is voor een eigen systeem, beter kan spenderen aan andere zaken en dat het onverstandig is om iets te repliceren waar al flink in is geïnvesteerd.
Newman krijgt bijval van een onderzoeker op het gebied van ruimtevaartbeleid van de Universiteit van Leicester, Bleddyn Bowen. Hij noemt het idee van een eigen Britse variant een 'ongeloofwaardige optie'. Volgens hem is het onverstandig als het Verenigd Koninkrijk in de onderhandelingen met Brussel aangeeft dat het eventueel wel een eigen Galileo-alternatief achter de hand heeft.
Eind april werd duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk overweegt om een eigen satellietnavigatiesysteem te ontwikkelen als een alternatief voor Galileo. De Britse minister voor handel, Greg Clark, waarschuwde dat zijn land op basis van de hoogstaande Britse expertise op het vlak van de ruimtevaart opties aan het bekijken is voor een Brits systeem. Een niet nader genoemde EU-functionaris heeft gezegd dat de Britse plannen 'totaal zinloos' zijn; volgens hem gaat het slechts om een politiek statement.
De Europese Commissie is al begonnen met het buitensluiten van de Britse bedrijven, zodat zij geen toegang meer hebben tot een deel van het toekomstige werk voor Galileo. Het gaat dan onder meer om de gevoelige beveiligingsinformatie van Galileo. Het Verenigd Koninkrijk heeft twaalf procent van de benodigde tien miljard voor Galileo bijgedragen, waarbij Britse bedrijven 15 procent van alle Galileo-contracten hebben gekregen. Als het land niet meer bij het Galileo-project betrokken blijft, kan dat een flinke klap betekenen voor de Britse hightechindustrie.