We hebben er een derde speler op de gpu-markt bij. Na jaren teasen heeft Intel dit jaar eindelijk zijn eerste Arc-videokaarten getoond en beperkt uitgebracht. Met Arc zou Intel direct de concurrentie aangaan met AMD en Nvidia, de twee partijen die al decennialang de markt domineren met hun respectievelijke videokaarten. De release van Arc verloopt echter allesbehalve vlekkeloos. De videokaarten werden tot nu toe geplaagd door uitstel, beperkte beschikbaarheid, driverproblemen en tegenvallende prestaties. Onlangs ging zelfs het gerucht dat Intel overweegt om de stekker vroegtijdig uit zijn gpu-plannen te trekken, hoewel het bedrijf dat ontkent. In dit artikel gaan we dieper in op Arc, van de oprichting van Intels grafische divisie tot de situatie waarin Arc nu verkeert.
De opmaat naar Arc: Larrabee en de oprichting van Intels AGX-divisie
Voorafgaand aan de aankondiging van Arc, vorige zomer, was het al enige tijd bekend dat Intel werkte aan losse videokaarten voor desktops en laptops. Het bedrijf deed bovendien eerder al een poging om de videokaartenmarkt te betreden met Project Larrabee. Met dit project, dat in 2006 werd aangekondigd, wilde Intel een consumentenvideokaart op basis van x86-cores produceren om te concurreren met gpu-makers Nvidia en het toenmalige ATi, later overgenomen door AMD. Larrabee kwam echter niet van de grond en werd na uitstelin 2010 geschrapt vanwege tegenvallende prestaties. Het project vond uiteindelijk wel een tweede leven in de Xeon Phi-coprocessors, die Intel tot een paar jaar geleden uitbracht voor gebruik in servers en supercomputers.
Pat Gelsinger toont een wafer met Larrabee-chips.
Lange tijd was het stil bij Intel op het gebied van losse videokaarten en richtte het bedrijf zich vooral op de geïntegreerde gpu's die het in zijn processors verwerkt. Daar kwam vijf jaar geleden echter verandering in. Het bedrijf gaf toen aan dat het ging werken aan losse, high-end videokaarten die bedoeld zouden zijn voor consumenten en enthusiasts. Het bedrijf richtte een nieuwe gpu-divisie op en zou in 2020 komen met zijn eerste losse, high-end videokaart. Intel noemde dit bedrijfonderdeel: Accelerated Computing Systems and Graphics Group, oftewel AXG.
Intel nam voor het nieuwe bedrijfsonderdeel verschillende grote namen uit de sector aan, onder meer afkomstig van concurrent AMD. Het bekendste voorbeeld is Raja Koduri, die in 2017 aan de slag ging bij Intel. Koduri werkte daarvoor bij de Radeon-divisie van AMD en stond daar onder meer aan het hoofd van de ontwikkeling van AMD's Polaris-, Vega en Navi-gpu-architecturen. Koduri is dus ervaren en een grote naam in de gpu-wereld. Bij Intel zou hij aan de slag gaan met 'high-end videokaarten'. Koduri staat nog altijd aan het hoofd van AXG en leidt onder meer de ontwikkeling van de Arc-serie en Intels Ponte Vecchio-gpu's voor datacenters en supercomputers.
In de jaren daarop trok Intel meer grafisch talent aan. Masooma Bhaiwala, die bij AMD werkte als corporate vice president en betrokken was bij het ontwerpen van semicustom-gpu's voor consoles, volgde Koduri in 2019. Zij werd vice president voor losse gpu-socs bij Intel. Ali Ibrahim, die bij AMD werkte aan de socs die werden gebruikt in Xbox-consoles, ging in 2020 bij Intel aan de slag. Vorig jaar kaapte Intel daarnaast Tom Petersen bij Nvidia weg. Ook Tom Forsyth, de ontwerper van Larrabee, keerde terug naar Intel om te werken aan nieuwe videokaarten.
Intel AXG-topman Raja Koduri tijdens Intel Architecture Day 2020
DG1 en Arc Alchemist
Langzaam maar zeker kregen de gpu-ambities van Intel vorm en in 2020 bracht het bedrijf zijn eerste 'losse' videokaart in jaren uit: de Iris Xe Max voor laptops. Kort daarop volgde een Xe DG1, een relatieve low-end gpu voor desktops. Die videokaart was echter alleen bedoeld voor oem's. Hij kwam dan ook niet los beschikbaar en werkte bovendien alleen in combinatie met Intel-processors.
Tegelijkertijd bleef het bedrijf doorwerken aan DG2, de gpu-serie die de basis zou vormen voor de eerste generatie Arc-gpu's. Anders dan de voorgaande videokaarten, moest DG2 daadwerkelijk gaan concurreren in het marktsegment voor enthusiasts. Intel zou daarmee voor het eerst met losse, relatieve high-end videokaarten komen, hoewel het niet verwachtte met zijn eerste generatie direct te kunnen concurreren met de flagships van AMD en Nvidia. Uit uitgelekte slides bleek dat Intel verwachtte dat het topmodel in zijn Arc-line-up zou concurreren met de GeForce RTX 3070 en de Radeon RX 6700 XT.
In augustus 2021, na lang teasen, kondigde Intel officieel aan dat zijn videokaarten beschikbaar zouden komen onder de noemer Intel Arc. De videokaarten zouden er voor zowel desktops als laptops komen en bedoeld zijn voor gamers. Het bedrijf deelde verder weinig details, maar zei zeker vier generaties in de pijplijn te hebben, met alfabetische codenamen die gebaseerd zijn op Dungeons & Dragons-achtige termen. De eerste daarvan, Alchemist, zou in het eerste kwartaal van 2022 op de markt verschijnen.
De Arc-roadmap van Intel
Uitstel en beperkte beschikbaarheid
Al vanaf het begin liep de release niet bepaald soepel. Het eerste uitstel van Arc viel eigenlijk al samen met de aankondiging. Tijdens zijn Architecture Day in 2020 zei Intel dat zijn eerste enthusiast-gpu's in 2021 zouden uitkomen. Dit werd bij de aankondiging dus al opgeschoven naar het eerste kwartaal van dit jaar, een verwachting die vervolgens begin dit jaar van Intels website werd geschrapt.
De eerste Arc-laptopvideokaarten werden uiteindelijk op 30 maart gepresenteerd, op de valreep in het eerste kwartaal dus. Intel zei toen dat de videokaarten vanaf dat moment beschikbaar waren, maar in de praktijk was dit vooral een zeer beperkte paper launch in een klein aantal Samsung-laptops voor de Zuid-Koreaanse markt. Pas in mei verschenen de eerste daadwerkelijke reviews en benchmarks van Intels Arc A370M-laptop-gpu. Inmiddels zijn er laptops met Intel Arc-gpu's beschikbaar in de Pricewatch, hoewel dat slechts een beperkt aantal modellen betreft en de meeste daarvan slecht leverbaar lijken te zijn.
Een Intel Arc A380 van Gunnir
De eerste Arc-desktopvideokaarten zouden in het tweede kwartaal van dit jaar uitkomen. De Arc A380, een relatief low-end model dat moet concurreren met de GeForce GTX 1650 van Nvidia en de Radeon RX 6400 van AMD, verscheen in juni. Die kaart was toen echter alleen beschikbaar in China tegen een adviesprijs van omgerekend 146 euro. Hoger gepositioneerde videokaarten zouden later deze zomer verschijnen, maar hebben nog altijd geen concrete releasedatum. Intel zegt nu dat het zijn Arc-videokaarten 'later dit jaar' breder beschikbaar stelt.
Intel zelf windt geen doekjes om de redenen voor het uitstel. Ceo Pat Gelsinger vertelde eind vorige maand aan aandeelhouders dat dit komt door de gpu-drivers voor Arc. "Onze softwarereleases voor onze discrete graphics presteerden duidelijk ondermaats", zei de topman. Volgens Gelsinger komt dat doordat het bedrijf gebruik wilde maken van zijn eerdere drivers voor geïntegreerde gpu's. Dat bleek niet te kunnen. "We dachten dat we in staat zouden zijn om onze geïntegreerde grafische software te gebruiken, maar dat was volstrekt ontoereikend voor de prestatieniveaus en gamecompatibiliteit die we nodig hadden."
Driverproblemen met DirectX 11
De driverproblemen werden dan ook uitgebreid uitgelicht in de eerste onafhankelijke reviews van Intels Arc-videokaarten, zoals de eerdergenoemde Arc A380 voor desktops. In bepaalde titels zou die Arc-gpu zich kunnen meten met de duurdere GeForce GTX 1650 van Nvidia, maar de videokaart vertoonde ook stabiliteitsproblemen en wisselvallige prestaties. Die problemen leken zich onder meer voor te doen in titels die gebruikmaken van oudere grafische api's, zoals DirectX 11 en ouder.
Dergelijke problemen met dit soort api's zijn niet verrassend. Moderne grafische api's, zoals DX12 en Vulkan, zijn meer low-level. Dat betekent dat games op basis van die api's relatief direct kunnen communiceren met de gpu. Dit heeft voor- en nadelen. Het geeft gameontwikkelaars meer opties en flexibiliteit om te bepalen hoe hun games gebruikmaken van de hardware van een pc. Dat maakt extra optimalisatie mogelijk, maar biedt ook minder 'vangrails' en maakt het dus ook lastiger voor ontwikkelaars om hun titels te ontwikkelen en optimaliseren.
DirectX 11 en ouder zijn minder low-level, waardoor de api's minder direct kunnen communiceren met de gpu. De manier waarop games interacteren met de gpu, en zaken als resource allocation en geheugenmanagement, worden daarom meer geregeld door de gpu-drivers. Dat maakt het ontwikkelen van games relatief gezien makkelijker voor de ontwikkelaar, maar schuift het probleem door naar gpu-fabrikanten. Voor DX11 en ouder moet de gpu-driver namelijk extra stappen uitvoeren, wat extra optimalisaties vergt. Gpu-makers AMD en Nvidia hebben daar inmiddels decennialang ervaring mee, maar Intel is een nieuwe speler op dit gebied. Team blauw heeft eigenlijk alleen ervaring met zijn geïntegreerde en minder krachtige gpu's, en daarmee richtte het bedrijf zich niet op gaming, vertelt de fabrikant in een interview met Gamers Nexus.
Prestaties van een Intel Arc A380 tegenover een AMD Radeon RX 6400 in The Witcher 3 (DX11). De blauwe pieken zijn frametimespikes op de Arc A380. Bron: Golem.de
Verdere softwarezaken: resizable bar en Arc Control
Opvallend was ook dat resizable bar ingeschakeld moet zijn voor Arc. Deze functie is onderdeel van de PCIe-specificatie en staat ook bekend als Smart Access Memory. Resizable bar laat processors in één keer de volledige geheugencapaciteit van een videokaart benaderen, terwijl dat normaal gesproken in 'blokken' van 256MB gaat. Videokaarten van AMD en Nvidia halen doorgaans wisselende prestatiewinsten uit deze techniek, maar Intel zegt dat deze feature op Arc 'ingeschakeld moet zijn voor optimale prestaties in alle applicaties'. Dat is ook te zien in de eerste reviews van de Arc A380. De Duitse techmedia ComputerBase, Golem.de en Igor's Lab noteerden allemaal flinke prestatieverminderingen zonder resizable bar. ComputerBase en Igor's Lab noemden de videokaart zelfs praktisch onbruikbaar zonder de functie.
Intel Arc-gpu's
Intel zegt in een podcast van PCWorld dat dit komt door de geheugencontroller van Arc, die 'ontworpen is om samen te werken met resizable bar'. Volgens Tom Petersen van Intel is de controller geoptimaliseerd voor 'grote transacties' met het videogeheugen van de gpu. Zonder resizable bar zijn die transacties dus beperkt tot 256MB per stuk. Een gebrek aan resizable bar zou daardoor tot bottlenecks leiden, claimt het bedrijf. De feature kan worden ingeschakeld in het bios van een moederbord en wordt door Arc-gpu's ondersteund in combinatie met Intels tiende generatie cpu's en nieuwer, naast 'de meeste' AMD Ryzen 3000- en Ryzen 5000-processors.
De driverproblemen gingen echter verder dan alleen de prestatieproblemen in bepaalde games. YouTube-kanaal Gamers Nexus meldde begin augustus in een driverreview bijvoorbeeld dat zijn Arc A380-videokaart niet werkte in combinatie met bepaalde monitors. Ook Arc Control, de software waarin gebruikers hun videokaart kunnen overklokken en functies als Smooth Sync kunnen inschakelen, werkte volgens het techmedium slecht. Zo zou Smooth Sync in bepaalde games artefacts in beeld opleveren, hoewel die bug opgelost moet zijn in de meest recente Arc-bètadriver van 19 augustus.
De Arc Control-software zou zo nu en dan ook 'kapotgaan' en daardoor onbruikbaar worden. De software kon vervolgens niet opnieuw geïnstalleerd worden. Volgens het YouTube-kanaal was het namelijk onmogelijk om de driver volledig te deïnstalleren, ook met software als display driver uninstaller. Enkel een volledige herinstallatie van het besturingssysteem hielp. Gamers Nexus zou de Arc-gpu-drivers op drie verschillende OS-installaties 'kapotgemaakt' hebben door Arc Control te installeren. Het kanaal was vervolgens dus niet in staat om die driverinstallaties te herstellen. Het bedrijf zegt in een blogpost zijn drivers en Arc de Control-software 'later dit jaar' te combineren in een enkele package, wat de installatieproblemen moet verhelpen. Een exacte releasedatum voor die oplossing wordt nog niet gegeven.
De opbouw van Intels Arc Xe Media Engine
Het mag ook gezegd worden dat de eerste tests wel positief zijn over de Intel Arc Xe Media Engine voor video-encoding en -decoding, wat Arc interessant kan maken voor livestreamers of voor gebruik in mediaservers. De geïntegreerde QuickSync-encoder voor AVC en HEVC zou goed presteren, ook in vergelijking met de concurrentie van AMD en Nvidia. Daarbij ondersteunt Intel met Arc als eerste gpu-maker AV1-encoding. Uit uitgebreide tests van YouTube-kanaal EposVox blijkt dat die AV1-encoder met een halve bitrate betere beelden presenteert dan bij H.264-gpu-encoding. In de praktijk wordt hardwarematige AV1-encoding nog weinig ondersteund, maar in de toekomst kan dit een voordeel van Intel Arc zijn. Platforms als Twitch werken aan ondersteuning ervoor en YouTube experimenteert al langer met AV1.
De reactie van Intel
Intel beaamt de driverproblemen; bij media als Linus Tech Tips en Gamers Nexus bevestigt het bedrijf dat zijn Arc-videokaarten momenteel niet goed geoptimaliseerd zijn voor games die gebruikmaken van oudere api's, zoals DirectX 11 en ouder. Het bedrijf hanteert naar eigen zeggen drie 'prestatieniveaus' voor Arc. Niveau 3 is het hoogst mogelijke, met games die draaien op DX12 of Vulkan en die goed geoptimaliseerd zijn voor Arc. Niveau 2 maakt ook gebruik van die moderne api's, maar dan zonder Arc-specifieke optimalisaties. Onder niveau 1 vallen games die simpelweg niet goed draaien op Arc. Dat zijn vooral titels die gebruikmaken van DX11 of ouder.
Het bedrijf benadrukt daarnaast dat het blijft werken aan het verbeteren van de drivers op het gebied van DirectX 11-ondersteuning. Op het moment van schrijven brengt het ongeveer een keer per maand driverupdates voor zijn Arc-gpu's uit. Het is daarnaast voor zijn gpu's overgestapt op DirectX 9-emulatie, in plaats van native ondersteuning voor die api. Door middel van D3D9On12 draaien DX9-applicaties daarmee boven op DirectX 12, wat volgens Microsoft goed presteert in vergelijking met native DX9-support. Het bedrijf is ook gestopt met regelmatige gpu-drivers voor zijn oudere, geïntegreerde gpu's. Intel verlegt daarmee zijn focus naar het verbeteren van de drivers voor Arc en moderne geïntegreerde Xe-gpu's. Oudere geïntegreerde Intel-gpu's zijn overgebracht naar een legacy-branch en ontvangen daarmee nog eens per kwartaal een driverupdate.
Verder zegt Intel dat het zijn Arc-gpu's 'scherp' zal prijzen. Het bedrijf baseert zijn adviesprijzen naar eigen zeggen op de prestaties van niveau 1-games, die dus niet goed geoptimaliseerd zijn. Daarmee zouden de kaarten in niveau-3-titels goed presteren in verhouding tot hun adviesprijs. De eerste Arc A380 kost in de VS 140 dollar, wat omgerekend en met btw neerkomt op ongeveer 167 euro. Die kaart wordt gepositioneerd naast de GTX 1650, die momenteel in de Pricewatch staat vanaf 199 euro. De prijzen van Intels hoger gepositioneerde kaarten, zoals de Arc A770, zijn nog niet bekend.
Hoe gaat het nu verder?
Intel is dus erg open over zijn problemen met Arc. Het bedrijf zegt zich nog altijd aan zijn roadmap te houden en zijn plannen omtrent Arc gewoon door te zetten. Grafisch topman Raja Koduri schrijft op Twitter dat Intel doorgaat metde ramping van Alchemist en blijft werken aan 'het verbeteren van de ervaring'. Het bedrijf zegt dit kwartaal met meer updates te komen. Tegen het einde van dit jaar zou Intel 'vier nieuwe productlijnen' introduceren.
Tegelijkertijd lijkt de gpu-divisie van Intel wel in zwaar weer te verkeren. Analistenbureau John Peddie Research, dat zich al jaren richt op de gpu-markt, schat dat Intel al 3,5 miljard dollar verlies heeft geleden met zijn AXG-divisie. Dat bureau stelt dat de verkoop van AXG 'de beste oplossing' voor Intel is, hoewel het bedrijf daar officieel dus geen plannen voor heeft.
YouTube-kanaal en leaker Moore's Law is Dead claimt daarnaast dat er een 'onoplosbaar' hardwareprobleem in de scheduler van Alchemist zit, die een revisie van de silicon zou vereisen. Het YouTube-kanaal claimt dat deze fout mogelijk ook in de volgende generatie, Battlemage, zit. Het bedrijf hoopte deze problemen volgens MLID op te lossen met drivers, maar kwam er later achter dat dit niet kan.
Ceo Pat Gelsinger zou evalueren of de Arc-divisie in zijn geheel geschrapt moet worden, nog voor de release van de derde generatie, Celestial. Daarover zou binnen Intel nog geen beslissing zijn genomen. De informatie van MLID moet echter met een flinke korrel zout genomen worden. Het deelde eerder correcte info over Intel Arc, maar zijn algemene trackrecord is op zijn best wisselvallig te noemen.
De architectuur van Intel Arc Alchemist
Tegelijk schrijft Igor Wallossek van Igor's Lab, die goede bronnen heeft in de hardwaresector en regelmatig correcte informatie over cpu's en gpu's deelt, op basis van eigen informatie dat oem's en leveranciers 'geen vertrouwen hebben' in de Arc Alchemist-videokaarten van Intel. Verschillende bedrijven zouden aan Wallossek bevestigd hebben dat Intel tegenover hen benadrukte dat de focus op de oem-markt met voorgebouwde pc's moet liggen en dus niet zozeer op de verkoop van losse videokaarten.
Verschillende 'boardpartners', die videokaarten op basis van Intels Arc-gpu's produceren, zouden intussen gestopt zijn met hun marketingactiviteiten omtrent Arc. Wallossek meldt dat ten minste één boardpartner zelfs volledig is gestopt met het produceren van Intel Arc-videokaarten. Het bedrijf zou dat gedaan hebben vanwege 'zorgen over de kwaliteit'. Het is niet bekend om welke fabrikant het gaat, maar Wallossek zegt dat het een grote partij betreft. Dat doet vermoeden dat het om een fabrikant als ASUS, Gigabyte of MSI gaat. Officieel laten die fabrikanten echter niets weten.
Hoe zit het nu met de release?
Het is dus geen verrassing dat er nog weinig Arc-kaarten op de markt zijn. Laptops zijn schaars en zeker op het gebied van Arc-desktopvideokaarten zit er nog weinig schot in de zaak. De Arc A380 kwam even geleden officieel uit, maar die release was beperkt tot China. Hoger gepositioneerde videokaarten laten op zich wachten, zonder duidelijke releasedatum in het vooruitzicht.
Een woordvoerder van Intel bevestigt echter tegenover Tweakers dat het wereldwijde verkoopembargo van de Arc A380-desktopvideokaart al op 8 augustus is verlopen. Sindsdien mogen boardpartners dus desktopvideokaarten op basis van die gpu buiten China verkopen. Dit gebeurt echter nog amper. Zeker in Europa is op het moment van schrijven nog geen Arc-videokaart beschikbaar, los van import uit andere regio's, zoals China.
Van ASRock is inmiddels bekend dat het zijn losse Arc A380-videokaart buiten China wil uitbrengen. Een Amerikaanse retailer heeft inmiddels een A380-model van ASRock in de voorverkoop, met een verwachte release op 22 augustus, twee weken na het verlopen van Intels verkoopembargo. ASRock vertelt Tweakers dat het bedrijf zijn A380-videokaart begin september ook in Europa wil uitbrengen.
Bij andere grote boardpartners zijn de plannen echter een stuk minder duidelijk. Een woordvoerder van MSI vertelt bijvoorbeeld aan Tweakers dat hij nog niets heeft vernomen over Intel Arc en daarom geen uitspraken kan doen over de Arc-releaseplannen van het bedrijf. Ook Gigabyte, dat op de Intel Arc-productpagina wordt aangemerkt als partnerbedrijf, vertelt dat het momenteel geen nieuws heeft over de vraag of het Arc-videokaarten op de markt gaat brengen. ASUS heeft nog niet gereageerd op vragen van Tweakers, maar heeft ook nog geen duidelijke plannen omtrent losse Intel Arc-videokaarten gecommuniceerd. Het bedrijf kondigde onlangs wel een voorgebouwde desktop aan die optioneel met een Arc A380 geleverd kan worden, hoewel die nog niet leverbaar lijkt te zijn.
Tot slot
Het lijkt er dus op dat de drie grootste videokaartmakers vooralsnog de kat uit de boom kijken wat Intel Arc betreft. Dat geldt zeker op het gebied van losse videokaarten, wat ook door Igor's Lab werd gesuggereerd. Dat kan erop wijzen dat ze het risico van een nog onbewezen derde gpu-fabrikant momenteel niet willen nemen. Wellicht was dat eerder anders geweest. Toen Intel zijn Arc-serie voor het eerst aankondigde, waren er nog volop chiptekorten die ook de gpu-sector flink troffen en waarbij de vraag naar videokaarten het aanbod flink overtrof: een ideaal moment om als nieuwe speler de gpu-markt te betreden en marktaandeel te winnen.
Die tijden zijn nu grotendeels voorbij. De videokaartprijzen zijn weer flink gezakt en videokaartfabrikanten en distributeurs hebben naar verluidt een groot overschot aan onverkochte videokaarten liggen. Door het uitstel ligt de release van Alchemist bovendien dicht bij de volgende generatie videokaarten van Nvidia en AMD, die later dit jaar wordt verwacht. Dat maakt van Arc een minder interessante optie, zelfs zonder de bijkomende driverproblemen die de videokaarten op dit moment nog plagen.
Tegelijk is Intel open over zijn problemen en zegt het zelf dat het zijn Arc-kaarten aggressief zal prijzen. Wellicht dat Alchemist dan ook uitgroeit tot een goede optie in de midrange, mits de drivers en stabiliteit verbeterd kunnen worden tot een acceptabel niveau. En wellicht brengt Arc Battlemage als tweede, volwassenere generatie volgend jaar verbeteringen met zich mee. De tijd zal leren of dat gaat lukken of dat de (twijfelachtige) geruchten waar zijn en Intel vroegtijdig de stekker uit Arc trekt. Laten we hopen van niet, want een derde succesvolle speler op de gpu-markt is goed voor de concurrentie en daarmee voor de consument.
Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker
Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.
Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.
Tja, een paar tientjes goedkoper. Dat is niet echt scherp. Het is goedkoper en zal voor veel mensen met een budget toch even sparen zijn maar als dat het verschil is met een onder tussen bewezen kaart en een kaart waarvan bewezen is dat sommige spellen gewoon totaal niet werken (niet langzaam, ze starten gewoon niet) dan zal menigeen toch echt kiezen voor een doorsparen.
Zeker aangezien de kaarten er nog niet zijn en de nieuwe generatie toch echt dichterbij komt. Zelfs al kun je die niet veroorloven het valt te verwachten dat nieuwere kaarten binnenkort goedkoper worden dus nu is misschien niet het beste moment om te kopen.
ik wil graag zo een videokaart kopen, maar als deze drivers iseu blijven bestaan dan moet ik weer naar nvidia en amd gaan kijken maarja die zijn dus wel een hap duurder.Als ze de drivers software matig kunnen oplossen zullen het misschien best goede kaarten zijn.Intel heeft altijd chips gemaakt maar geen gpu laat staan zelf een videokaart maken.Het zijn opstart problemen waar de fabrikant nog geen kaas van heeft gegeten,door er zelf meer ervaring te vergaren en tot oplossingen komen kunnen deze videokaarten kunnen redden larabee was een probleem.En daar waren ze ook mee gestopt ,maar volgens mij moet intel niet het hoofd laten vallen, de problemen onder ogen zien en doorgaan met fatsoenlijke drivers te compileren.Als ze dat doen dan kunnen kwaliteits producten maken. Ze moeten door de zure appel heen bijten, en niet gaan neerleggen ''wij krijgen dit niet voor elkaar''.Dat krijgen ze wel volgens mij als ze halsstarrig door willen gaan.Zo is amd en nvidia ook groot geworden.Met vallen en opstaan.Als ze dit onder de knie krijgen kunnen we fatsoenlijke kwaliteits producten verwachten van intel.Hou vol en ga door ermee laat niet de moet zakken INTEL.!
[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 augustus 2022 19:29]
Ik vraag me nog steeds af wat Intel hiermee wil bereiken... hun iGPU's zijn inmiddels goed genoeg voor een (heel) simpel spelletje, en ik zie "gaming enthusiasts" niet gauw naar een onzeker presterende kaart overstappen als er voor € 10-20 meer een goed werkend alternatief is van AMD of nVidia. Ik vind het ook verbazingwekkend dat ze qua prestaties mikken op de 1650 (van inmiddels 3 jaar oud volgens mij), en niet op de 3050 of aankomende 4050. Een vergelijking met de 1650 is logischer als DX11 goed zou werken, maar dat is nou net waar ze te kort schieten.
Als ze in het hogere segment mee willen gaan doen moeten ze zeker beter voor de dag komen, want daar worden de toppers afgebrand als er een paar procent verlies is ten opzichte van de concurrent. Dan kan je echt niet aankomen met niet geoptimaliseerde drivers, en al helemaal niet met software die een herinstallatie van je hele systeem vereisen.
Op dit moment zal ik Arc echt niet aanraden aan mensen in mijn omgeving. Ik hoop wel dat Intel dit doorzet en met iets competitiefs komt binnen een paar jaar, want meer concurrentie op de GPU-markt is zeker gewenst.
[Reactie gewijzigd door gwystyl op 22 augustus 2022 12:27]
Het doel van Intel is om in de graphics markt een gelijkwaardige tegenstander van AMD en Nvidia te worden. Aangezien het om een voor hun nieuwe markt gaat (discrete graphics) is de 1e generatie vooral bedoeld om marktaandeel te veroveren en naamsbekendheid te genereren. Daarna is het de bedoeling om in volgende generaties met grote prestatieverbeteringen te komen, tegen hogere prijzen uiteraard.
Vergelijk het met smartphonemaker OnePlus. Eerst nieuw en goedkoop, nu gevestigd en net zo duur als de high-end concurrentie.
De naam die ze hebben opgebouwd met geïntegreerde graphics en CPU's is volgens mij beter dan wat ze nu laten zien.... daar winnen ze nu geen marktaandeel mee, en ik vermoed dat ze hier nog wel een tijd last van gaan hebben op het moment dat ze wel goede producten gaan maken.
OnePlus had ook zijn opstartproblemen, maar had nog helemaal geen naamsbekendheid toen ze begonnen. Die begonnen echter wel met een high-end toestel voor goede prijs en lieten zien dat ze druk aan het verbeteren waren, dus waren mensen bereid om proefpersoon te zijn. Van Intel verwacht ik dat ze de boel gewoon goed voor elkaar hebben op het moment dat er een nieuw product op de markt komt.
De Intel Iris lijn kan echt wel meer dan een simpel spelletje.
Probleem met de iGPU,s is altijd dat ze gebruik maken van je ram en daardoor performance tegenvalt, de Intel Iris lijn heeft de GPU zelf een klein beetje vram.
[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 augustus 2022 17:57]
Het probleem is dat doel van iGPU niet instap gamen is. Maar dat voor niet game gebruik er niet apart dgpu nog apart erbij gekocht moet worden. Dan zijn er top igpu dat dat soms wel kunnen. Maar intel heeft ook lichtere igpu binnen cpu lijn. Maar dat kan veranderen als AMD kiest om ultra low budget te laten varen en APU krachtiger te maken voor gamen. Nextgen krijgt DDR5 en ook mogelijk wat infinity cache. Denk dat intel wel zal volgen.
Het is een lange termijn strategie, dit is pas de eerste generatie.
Ik vermoed dat Intel ook ziet dat GPU's toepassingen hebben buiten gaming. AI modellen draaien ook veelal op GPU's. Dus de kennis en producten die ontwikkeld worden voor de gaming markt kunnen ook hun toepassing vinden in de zakelijke markt.
Duidelijk grote aanloopproblemen. Maar zou zelf Intel niet zo maar wegcijferen. Intel is enorm groot, en als ze de markt eenmaal binnengedrongen zijn, kunnen nVidia en AMD nog wel eens hun hart vast gaan houden.
Of Intel ook echt het super-high end wil gaan bedienen, is nog maar de vraag. Maar het middensegment is nu eenmaal veel groter.
De vraag is of Intel snel genoeg kan leren en zichzelf beter organiseren. Ze hebben een paar jaar aanloop gehad maar de 1e generatie is niet alleen te langzaam (wat je ze nog zou kunnen vergeven) maar kwaliteit en drivers zijn ook niet op orde. Dat lijkt mij veel om te fixen, met hetzelfde team dat het veroorzaakt heeft.
GPUs is en blijft een groeimarkt dus ik denk dat ze er nog wel een paar miljard tegenaan gaan gooien.
Wat intel doet is medium chip fabriceren om midrange pool positie in te vullen dat is niet gelukt. Nog niet. Maar is wel hetzelfde als RDNA1 wat ook midrange chip was want AMD Radeon afdeling moest even de ijskast in core busnes CPU moest 1st op orde komen. En op twee markten volledige focus zit daar toen niet in. Dus AMD zit ook in wat ver gevorderde comeback. Waar intel in midden zit van uit igpu naar dgpu uit te vallen is blijkbaar een veel grotere stap. Weten dat AMD pas met RDNA3 goed bij komt ook de driver afdeling op sterkte.
Kan je battle mage zien ook als een rdna1 rdna2 .
Naast dat bij zowel nv als AMD die pro markt belangrijker zijn zo ook bij intel. Dus wat gaat ARC pro doen.
Ach ja de drivers van ATi en later AMD waren ook jaren lang om te huilen. Als ik een BlueScreen had lag het 9 van de 10 keer aan de Catalyst drivers. Dat is voor mij nu ook de voornaamste reden om AMD links te laten liggen. Misschien is het verbeterd, maar NVidia heeft me tot nu toe geen noemenswaardige problemen gegeven. Dus zolang als ze dat niet doen blijf ik bij team green.
Jawel in G80 tijdperk ging nv voor XP driver optimalisate. Liet Vista links liggen. Waar ATI in Vista gelijk aan XP presteerde deed nV daar stuk slechter en ook kwa software was nV brak. Dat werd later beter maar ja nv drivers in vista installeren was al ramp.
Ik had toen 2 game pc gebouwd AMD cpu , 1 met nv 8600GT en de ander met HD2900XT. Genoten van Crysis op Vista.
Voor mij is een kaart die gekke dingen doet met DX11 games waardeloos. Ik speel wel wat hele recente spellen, maar ook nog best veel die geen DX12 kunnen. Dan ga ik niet gokken op Arc en hopen dat de drivers snel beter worden, maar wil ik gewoon een stabiel product vanaf aanschaf....
Ik had deze drama ook niet verwacht. Want ik had al goede ervaring met iNtel dgpu de Asus i740 g-kaart een toen bang for the buck upper midrange. Mogelijk in tijd dat het zwaar opdringen bij de devs nog moest worden ingezet door nV dus in de tijd dat puur de devs verantwoordelijk waren voor dx performance. Daarna kwam twimtbp en nv game frameworks voor de luie dev zodat deel van de engine al door nv geregeld werd. En ATI later AMD radeon genaaid werd. Later ATI ook werk van moest maken maar die achterstand door beperkte resources groot bleef. Waar ATI en AMD radeon last van had door grote binding met de devs , met nv software heeft intel nu zeer grote last van. Die nV van 10 a 20 jaar van actief bij de devs en software door hun strot duwen heeft uiteraard vruchten afgeworpen dat nV op release al flink wat performance uit die dx9 en dx11 games haslt. Naast ook door driverteams die multithreaded exe afvangt schader code her compileerd of zelfs vervangt. En daarmee ook AMD het moeilijk had. Maar die verantwoordelijkheid is met de lowlevel api nagenoeg verdwenen. Alleen er zijn nog veel popu games met dx11 die nu heden nekt. Deze technical debt in software kant is niet meer in te halen omdat deze games nooit intel guidlines , maar uitsluitend aleen de nV en Radeon api guidlines paden bewandeld hebben. Voor dx9 en dx11. En vaak een nv framework moeten verwerken waar AMD meer tijd had om dat in hun drivers op te vangen en intel dat nu in veel kortere tijd voor heel veel games moet doen. Een monstertaak . Voor DX12 en vulkan doen ze het niet slecht want dat is gamedev verantwoordelijk heid. Deze door dev game productie optimalisatie kan intel vergeten. Omdat de meeste games patch support al stil gelegd is veel oorspronkelijke teams al naar andere projecten verschoven zijn of ontbonden. Dus game patch voor vooral dx9 titels kan vergeten en ook veel dx11 titels.
De enige oude game die voor mij belangrijk is. Is Rocksmith2014 alleen heb ik die op PC en PSN. En performance is daar niet zo belangrijk eerder de input lag tussen game en gitaar/bassgitaar input detectie. Naast iRacing.
Nou ben ik benieuwd of de Arc encoders beter zijn dan nv en AMD nextgen.
Dan is wachten op mature arc drivers en dat low budget arc in de server of workstation erbij prikken. En anders battlemage. Mits desktop dgpu niet gecanceld worden. Nieuwe gen nieuwe kansen.
Als ik het zo lees heeft het nog even tijd nodig wat niet meer dan logisch is want het schijnt ook heel moeilijk te zijn om een dGPU vanaf de grond af op te bouwen. Enige bedrijf wat dan mee zou kunnen komen met Nvidia en AMD is Intel, ze hebben alle mannen in huis op GPU vlak. Een 3e partij is ook nodig.
En wat MLID zegt neem ik sowieso niet meer serieus steeds vaker blijkt dat MLID gewoon dingen verzint in de hoop dat het uiteindelijk klopt. Als het niet klopt verwijderd MLID weer snel zijn video's en berichten.
Ik ben erg benieuwd naar Battlemage met chiplets en ik verwacht dat dan ook een hoop problemen zijn opgelost.
Ergens ben ik blij dat ze wat serieuze tegenwind krijgen.
(Jarenlang hun CPU’s tegen woekerprijzen verkopen en dan wanneer AMD laat merken dat ze terug belangrijk zijn de prijzen van Intel’s CPU bijna met de helft goedkoper maken…)
Maar een 3de speler zou ons zeker goed doen.
De keuze van boardpartners om niet te willen instappen bij deze “gamble” zou Intel makkelijk kunnen oplossen.
Ze gaan hard moeten inzetten (kapitaal en mankracht) om Arc te doen slagen en partners financieel ondersteunen.
Dan halen ze het zeker.
Een ander opvallend iets uit de artikel:
GPU overschot, prijzen flink gedaald,…
Ik merk hieruit op dat dit gepaard gaat met de Crypto crash van nu.
Maar er waren toch tekorten die nog jaren konden aanslepen, het was de schuld van al die miners… (partially, yes).
Het is duidelijk dat ze gewoon mee hebben gedaan en hebben geprofiteerd van de grote vraag van miners. (Price Fixing anyone?). En dag ondanks alle beloftes eerst aan de consumenten te denken en hun proberen voorrang te geven…
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details