Intel Xe DG1-videokaart voor oem's werkt niet in combinatie met AMD-processors

Intels recent aangekondigde Xe-videokaart met DG1-gpu werkt niet in combinatie met cpu's van AMD. De videokaarten, die exclusief voor oem's beschikbaar komen, behoeven volgens Intel een speciale uefi-bios die alleen werkt met recente Intel-processors.

Een woordvoerder van Intel verklaart tegenover Legit Reviews dat de Xe DG1-videokaart bedoeld is voor voorgebouwde systemen met negende generatie Coffee Lake-S- en tiende generatie Comet Lake-S-cpu's, in combinatie met een B460-, H410-, B365- of H310C-chipset. "Deze moederborden vereisen een speciale bios die de Intel Iris Xe ondersteunt, dus de kaarten zullen niet compatibel zijn met andere systemen", zo meldt het bedrijf.

De videokaarten komen alleen beschikbaar voor oem's, maar door deze restricties zullen er geen voorgebouwde computers met AMD-cpu en Intel Xe-gpu verschijnen. Ondersteuning voor de komende Intel Rocket Lake-desktopprocessors wordt ook niet genoemd, maar die chips bevatten optioneel al een geïntegreerde Xe-gpu en komen pas later dit kwartaal op de markt.

Intel kondigde zijn Intel Xe-videokaart voor desktops op dinsdag aan. De videokaart wordt voorzien van 80 execution units en 4GB aan videogeheugen. De videokaart wordt geproduceerd op Intels 10nm-procedé en is vergelijkbaar met de Xe-gpu's die geïntegreerd zijn in Intel Tiger Lake-laptopprocessors.

De losse Xe-videokaart zou volgens de website van Intel geproduceerd worden door ASUS en Colorful. Daarbij werd alleen ASUS bij naam genoemd als productiepartner, maar Colorful werd vermeld in de metadata van de aankondigingspagina. De getoonde afbeelding van een Xe-videokaart met fans toont daarnaast grote gelijkenissen met de RTX 2060 BattleAx van het bedrijf, zo schrijft ook VideoCardz.

Colorful ging hier op woensdag echter tegenin. Het bedrijf meldt op Facebook dat het niet betrokken is bij de productie van Intel Iris Xe-videokaarten. "Recentelijk zijn er geruchten rondgegaan op mediaplatforms, die onjuist melden dat Colorful Iris Xe-desktopvideokaarten uitbrengt voor oem's. Colorful wil graag verduidelijken dat deze geruchten onjuist zijn en de hieruit ontleende informatie en content zijn ongegrond", aldus het bedrijf.

De Intel Iris Xe-videokaart voor desktops van ASUS (links) en 'Colorful'

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-01-2021 • 21:16

105 Linkedin

Reacties (105)

105
97
51
11
0
27
Wijzig sortering
Als ik dit zo lees is het iets als vervanging voor onboard vga?
Nee, dit is een toevoeging aan je onboard graphics. Met de Intel Deeplink techniek laat Intel beide GPU's tegelijk werken of juist enkel de dGPU als je CPU wat extra vermogen kan gebruiken voor CPU intensieve taken.

Iets wat tweakers best in het artikel mag vermelden, dat is namelijk ook gelijk de reden dat het enkel met recente Intel producten werkt.
Dit klopt niet. De productpagina van de nieuwe videokaart staat inmiddels online, en daarop wordt vermeld dat 'Intel Adaptix Technology' niet wordt ondersteund. Deep Link is een onderdeel daarvan :)
Maar je hebt ook nog deze: https://ark.intel.com/con...e-max-graphics-96-eu.html

Lijkt erop dat de 80 execution units variant uit het artikel hierboven het niet kan maar de Max versie met 96EU het weer wel kan. Maakt het hele verhaal nog vreemder als je het mij vraagt. Doelgroep voor die 80EU versie lijkt me dus wel heel erg klein. Al hebben de desktop 11th gen CPU's een stuk minder GPU EU's als de desktop varianten. Zo heeft de laptop i5 80EU's en de desktop versie maar 35EU's.
De Intel Xe MAX met 96 eu's is een laptop-gpu. Intel heeft niets bekendgemaakt over een eventuele desktopvariant daarvan. Op de Deep Link-pagina wordt ook alleen concreet ondersteuning voor laptops vermeld :)

Het is sowieso een vreemd verhaal, zoals je zelf ook opmerkt

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 28 januari 2021 12:12]

Klinkt als Lucid Virtu?
Eerder als een Intel variant op AMD's hybrid crossfire / dual graphics.
intel core generatie 10 & 11 compitable only

https://youtu.be/qEh1gNxUH9Y?t=90
Techlinked over de intel xe dg1
Denk meer een oplossing voor daar waar de onboard net niet toereikend is.
Denk aan light editing of een multi monitor setup of een beamer voor presentatie naast een monitor.
Dit is gewoon een poging om o.a. gamers, die nu veelal een AMD systeem boven Intel verkiezen, naar zich toe te trekken. Op de een of andere manier doet me het herinneren aan het Quake / IBM Cyrix tijdperk waar genoemde game performance wise slecht presteerde op deze CPU en geoptimaliseerd was voor de Intel Pentium.

Gelukkig heeft AMD zich in de tussentijd bewezen, kleine kans dat mijn volgende PC een Intel wordt.
Gamers? Wat gaan die doen met die Intel kaartjes dan?

Nauwelijks krachtiger dan een iGPU, want in de basis is de chip ook hetzelfde als die van de iGPU...
Deze iGPU werkt dus alleen met CPUs die al een iGPU hebben 8)7
Ja, op wat Xeon's en rare i7/9 CPU's met 5 letters erachter.

Intel schiet zichzelf naar mijn idee in de voet. Juist de Ryzen CPU's hebben vaak geen IGPU aan boord. Dus voor systemen zoals low-powered HTPC's of server zou zo'n intelkaartje een beter alternatief kunnen zijn voor de GT1030.
Als je een Ryzen wilt voor een HTPC neem je toch een APU :?
Van wat ik lees (en zeker geen pro) kan Plex hardware transcoding doen met Intel igp en NVIDIA kaarten (mits drivers, weet ook niet welke precies), maar ik heb nog nergens over transcoding met amd gelezen.

Dus voor een media server zou ik weg blijven van apu.

NVIDIA heeft (behalve de dure quadros) ook beperkingen op hoeveel transcodes. Nog nooit gelezen dat Intel dat ook heeft.

Deze Intel kaart zou dus mogelijk leuk zijn naast een amd cpu in een media server, minste beperkingen voor beste prijs. Maar helaas?
met software een hardware transcoding doen, is een mijnen veld aan keuzes. ;)
(hoewel ik niet helemaal op de hoogte ben van de laatste ontwikkeling op dit front.
dus mijn info is wat oud aan het worden.)

ik heb ooit eens een "dure" nVidia vervangen voor een goedkope 6200 nVidia.
gewoon om het aan de praat te kunnen krijgen, en om een 720P met afwijkende aantal pixels te kunnen aansturen (4 minder in de breedte als ik het goed heb, is wel weer even geleden dat ik die mediabox heb gebouwd, heb zelfs geen 720P TV meer.).
ach ja, als je gaat hobbyen dan kom je soms de vreemdste dingen tegen die je niet verwacht. ;)
Van wat ik lees (en zeker geen pro) kan Plex hardware transcoding doen met Intel igp en NVIDIA kaarten (mits drivers, weet ook niet welke precies), maar ik heb nog nergens over transcoding met amd gelezen.
Schijnt wel gewoon te werken maar is niet ondersteund en zijn ze bizar genoeg ook niet van plan.

Lijkt me dat Plex eens met de tijd mee moet gaan qua ondersteuning, zeker nu AMD veelal de top is en steeds meer marktaandeel pakt
Dus voor een media server zou ik weg blijven van apu.
Of je blijft weg van Plex en pakt iets dat je hardware wel ondersteund

https://forums.plex.tv/t/...-intel-nvidia-only/234695

[Reactie gewijzigd door Sinester op 28 januari 2021 14:57]

Aangezien plex de laatste tijd toch van die achterlijke dingen doet (podcasts, atari abo etc) zou ik sws even verder kijken....

https://support.emby.medi...are-acceleration-on-linux
De integreerde variant van de Xe Max kan best aardig mee komen, zit ergens tussen de nVidia MX350 en MX450. Je kan Cyberpunk 2077 spelen op 40-50 FPS op 720p@Low met die chip op een magere 25watt total verbruik van de gehele SoC/package. Ik vind dat vrij indrukwekkend. Bijvoorbeeld de GPD Win 3 kan behoorlijk goed retro-gamen op slechts 6 watt!! Bron

Deze DG1 variant van de Intel Xe krijgt ongeveer 2x zoveel vermogen om zijn werk te doen en is nog steeds vrij efficient met zn 30 watt. Ook het eigen snelle geheugen maakt dat de DG1 waarschijnlijk richting de GTX 1650 gaat presteren, met een lager vermogen. Ik vind dat al met al niet slecht en dit vereist dat AMD en nVidia meer moeten innoveren op de low end. Sinds de GTX 1030 is er al geen goede nieuwe GPU meer uitgekomen in die range, ik vind dat jammer.

[Reactie gewijzigd door XanderDrake op 28 januari 2021 09:55]

Effectief maakt Intel nog steeds kaliber IGP GPUs maar nu doen ze er heel speciaal over.

Laten we het niet groter maken dan het is - dat doet Intel wel, zie de 1 > 4P implementaties van Xe voor enterprise (what the actual fuck... hoe groot wil je je die hebben). Dit gaat voorlopig echt helemaal nergens naartoe, zeker niet met dit soort beperkingen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 januari 2021 13:07]

Cyberpunk op max settings is natuurlijk een “Juggernaut” maar in low settings vraagt het niet zoveel van je systeem helemaal in 720p. Ik bedoel de AMD jaguars van de Xbox One en Playstation 4 kunnen het spel draaien op 720p en die Komen uit 2013. Dat is ~8 jaar geleden en waren in hun release tijd al geen high end.

Ja de consoles kunnen het draaien het is de optimalisatie van CDPR die de wensen over laat en de vele bugs veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 28 januari 2021 11:13]

Nou nee alleen de intentie om die te gaan maken. DG1 is de eerste kaart echter is deze gpu minder krachtig dan wat ze in hun laptop CPU's hebben zitten. Kortom niet echt indrukwekkend.

Als Intel uberhaubt kans wil hebben om door te breken mag ik hopen dat de het AMD platform ook gaan ondersteunen. Anders maken ze nog veel minder kans dan ze al doen.
Ja, het zou echt heel stom zijn als ze het niet doen. Ik heb zelf nu vrij makkelijk een AMD CPU beschikbaar voor mijn server. Een Intel zou me juist extra gaan kosten. Mijn hoop is dat ik GVT-g kan gebruiken om 1 Intel kaart in meerdere VM's te gebruiken. Maar ik ga echt niet helemaal mijn server side-graden naar Intel voor die ene feature. Dat kost me meer dan het me waard is. En dan is het nog de vraag of GVT-g ondersteund gaat worden op hun kaarten. Dat hebben ze wel op hun IGP's, maar nog niet op de nieuwe GPU's aangekondigd. Zonder die functie zijn ze al helemaal niet interessant voor in een server, ten opzichte van andere merken.

Hopelijk is dit een soort IGP vervanging, en is het daarom afhankelijk van een specifieke UEFI, en hebben meer generieke kaarten dat niet. Anders zou het wel heel flauw zijn.
Ja en 10nm CPUs... tig versies van architecturen... super storage oplossingen zoals Optane...

Aankondigingen genoeg! :D

Dit is een kat in het nauw die rare sprongen maakt. Ze schieten met hagel op alle technologie die ze nog op de plank hadden liggen en hopen dat er iets blijft plakken.

Ik zie geen visie, geen duidelijke richting, geen perspectief. Tot nu toe moet Intel alles nog blijven backporten om het de oude spullen te laten voorbijstreven... met veel kunst en vliegwerk en een beetje draaien met cijfers en turbo's. Ondertussen is de base clock onderhand op Atom-niveau beland en mag je blij zijn als je bij een turbo clock geen brandgat in je laptop hebt zitten.

Ik raak voorlopig echt geen Intel product meer aan. Compleet onbetrouwbaar omdat de druk nu echt hoog komt te liggen, en Intel heeft al vele aanpassingen op de specs gedaan, de definities zijn zelfs veranderd.

Coffee Lake is achteraf bezien eigenlijk ook al een teken aan de wand. Het feit dat je elke 8700K in feite wel moet delidden voor een beetje OC spreekt boekdelen, en de binning is daar ook al niet best.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 januari 2021 13:13]

Volgens mij is dit voornamelijk een poging om zichzelf in de voet te schieten. Iedere OEM die een systeem met AMD CPU wil bouwen zal dus een andere GPU moeten gebruiken en naar iets anders dan Intel kijken. Laat AMD nou toevallig ook GPU’s maken ;)
Als ze denken dat ze hiermee iets tegen AMD kunnen doen leven ze in een omgekeerde wereld. Geen enkele OEM zal het ontwerp van een systeem beginnen met de keuze voor een (niet bijzondere) GPU om daar dan passende componenten bij te zoeken. Beginnen bij de CPU is veel logischer.
Dit zijn geen gpu's die concurreren met AMD zijn GPU line up. Dit zijn kaarten die nauw samenwerken met de IGPU en vooral bedoeld voor extra poorten voor multi monitor en het versnellen van een aantal specifieke activiteiten zoals bepaalde AI taken. Die versnelling werkt alleen in combinatie met CPU's en IGPU's die deeplink ondersteunen dus het is niet vreemd dat deze kaarten alleen met Intel producten samenwerken, dat is namelijk ook zo met de mobiele variant.

En er zullen zeker voldoende OEM's zijn die deze producten als optie gaan aanbieden in hun office machines zeker omdat ik verwacht dat Intel het financieel best aantrekkelijk gaat maken.
Tjonge. Eindelijk een inhoudelijke reactie die informatie toevoegt waarbij ik niet de neiging krijg om online naar bewijs te gaan zoeken dat die reactie een zotte onderbuiks en emotionele reactie is van een ijverige AMD- of Intel-fan die het telkens nodig vindt om zijn gedane of toekomstige CPU aankoop te moeten verdedigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 28 januari 2021 07:45]

Wanneer het nu zo'n goede GPU zou zijn had je daar misschien gelijk in, maar wie bouwt er nu een game systeem om deze kaart erin te gaan gebruiken?
Afgezien van dit soort vreemd gedrag vraag ik me af wat de prijs van zo'n videokaart is. Als deze niet zuiniger en goedkoper is, heeft het sowieso geen zin om deze aan te schaffen. We zullen wel zien wat er gaat gebeuren bij DG2 en opvolgers, maar op deze manier zal het heel erg op een niche gericht blijven.
wauw, een reactie hierop is perfect vanuit een star wars film te kopieren:

Every word of what you just said...is wrong XD

https://www.youtube.com/watch?v=WQobSS9EwXc

eerst kiezen gamers nog steeds Intel, want meer fps en 2 zinnen later zijn ze equal?? make up yer mind and stop being a fanboy :P
AMD heeft inderdaad wel 5 gens nodig gehad om 10 gens aan Intel development voorbij te streven....hmm...klinkt niet als zo pas als jij het laat klinken. :)

[Reactie gewijzigd door Pim0377 op 31 januari 2021 20:42]

jij snapt er echt niks van maar dat maakt niet uit ;D

na 5 generaties zijn ze eindelijk equal ja daarvoor liepen ze nog echt achter.
nu zijn ze vrijwel gelijk woei wees blij maar in bijna allle games heeft intel nog altijd meer net wat meer fps.
ik snap dat dit moeilijk te accepteren is gezien je reactie.
ik snap dat dit moeilijk te accepteren is gezien je reactie.
LMFAO

vertel eens, waar snap ik echt niks van? Dat intel pre-ryzen nog minstens zo veel als 40% performance lead had op AMD in zo'n beetje alles en binnen 5 generaties is AMD daar dus voorbij.....dat zou dan dus minimaal 8% performance increase op alle vlakken moeten betekenen voor AMD, elke generatie weer, uitgaande van de performance van Intel destijds, niet wat er nu is, tenzij Intel compleet stil was blijven staan, wat absoluut niet zo is.

Ik heb toch heel andere benchmarks gezien dan jij op het internet blijkbaar, meesten waren het er toch echt wel over eens dat AMD als winnaar uit de bus kwam.

Maar als jij links naar benchmarks hebt waaruit het tegendeel blijkt, ben ik heus niet te beroerd om mijn ongelijk toe te geven hoor.

*EDIT*
ben zelfs es gaan kijken of ik wat kon vinden over die "bijna alle games" claim van je.......kon inderdaad zowaar games vinden waar de 10900k het won van de 5800k bv, absoluut niet in de buurt van "bijna alle games", maar vooruit.

Maar als ik dan keek, liep die 10900k op 5.2Ghz in al die benchmarks, dat ding is of overklokt of de benchmarks zijn gezet naar max 2 cores gebruiken, want een allcore boost van dat ding is 4.9Ghz, geen 5.2Ghz, dat is voor max 2 cores en als ie niet overklokt is, dan zal die boostwindow dus snel weer zakken naar 4.9Ghz, waardoor de voorsprong van die cpu in bijna alle benchmarks verdwijnt, op een paar na, waarbij het verschil daadwerkelijk meer dan 5fps was tegenover een cpu die 400Mhz langzamer loopt.

[Reactie gewijzigd door Pim0377 op 31 januari 2021 23:29]

Een videokaart die een speciale uefi bios vereist. Bijzonder.

Ben benieuwd of hier daadwerkelijk een technische reden voor is. Voor zover mij bekend vereisen de veel complexere GPU’s van nVidia en amd geen bijzondere bios.

Anders lijkt het me een vrij anti competitieve move van Intel.
Ach, het is voor OEM systemen. Het eerste wat consumenten doen is dit ding er uit halen. Staan straks voor 3€ op marktplaats omdat ze in 90% van de systemen niet werken. Kansloos!
De meeste consumenten zullen niet eens weten dat dit ding in hun PC zit, laat staan dat het hún pc is (en niet eentje van de zaak op kantoor).
Eerder anti-competitief voor hun eigen kaart vrees ik. Als je een topkaart maakt waar veel vraag naar is kan je AMD misschien buiten proberen te sluiten, maar deze GPU gaat niemand's keuze van platform beïnvloeden. Er zullen genoeg Nvidia/AMD GPU's te krijgen zijn die minstens gelijkwaardig presteren (prijs/prestatie/stroomverbruik).

Speculatiemodus aan:
Aangezien deze GPU gebaseerd is op een bestaande iGPU, zou het dan kunnen dat die nog te afhankelijk is van de rest van de CPU waar die traditioneel bijhoort?

[Reactie gewijzigd door Stannieman op 27 januari 2021 22:32]

Deze GPU gebruikt deeplink. Zo kan men render task enzo verdelen over zowel deze Gpu als de igpu. Als de cpu zwaar belast wordt, en er weinig van de iGPU gevraagd wordt, kan men de iGPU tijdelijk geen opdrachten geven en alles naar de gpu sturen. Heeft de cpu geen werk, maar veel render task, kan men de gpu en iGPU samen laten werken.
Misschien hebben ze een plan waar je deze GPU voor nodig hebt. DRM, of misschien iets in een of ander office of meeting-pakket wat alleen gaat werken op deze GPU?
Of geruchten daaromtrent.
De Intel CPUs zin compatible met AMD. Maar met GPUs kunnen ze doen wat ze willen.
Ik vermoed dat de GPU enkel UEFI ondersteund en geen legacy boot. Intel heeft sinds 2018 CSM (Compatibility Support Module) laten vallen en dus legacy boot, startend met Coffee Lake-S

Mocht dat zo zijn zal de kaart wel starten op een AMD platform tenzij CSM aangezet word (ofwel legacy boot), kan zijn dat dit vertaald is naar niet compatibel met alle moederborden die CSM aan boord hebben.

GPU's van Nvidia/AMD ondersteunen zowel legacy als Uefi boot.
Ondanks de vele slechte commentaren zie ik hier een deftige, maar onpopulaire, reden voor: het is een opstap om uit te leren en beter te worden. Ze brengen dit uit met specifieke vereisten zodat ze de vraag kunnen beheersen en ze kunnen adhv onafhankelijke benchmarks en real life gebruiksscenarios hun ontwerp verbeteren en dan een killer DG2 of DG3 uitbrengen waarbij deze wel compatibel is met AMD of Apple Silicon.
Niets bijzonders aan vermoed ik.
Mijn eerste gedachten hierover zijn:
Het gevolg van een slechte verliezer zijn en (weer) op een slinkse manier je producten/ marktaandeel willen pushen.
Niks nieuws toch?
Probeer eens en laptop te vinden met AMD-cpu èn een Intel 500HD-gpu...
Dus. ;)
Niks nieuws is dat iNtel zeer slechte verliezer is en in de situatie van achterlopen de kans ook extreem hoog is van wan gedrag.
Daarnaast lijkt mij dgpu met low budget performance eerder oplossing om ultralowbudget igpu van iNtel huidige vorige gen op te vangen.
En gpgpu features zoals modernste encode codex te bieden. Intel next gen cpu heeft deze architectuur al als igpu.
Consument kon altijd al kiezen voor midrange of budget dgpu van Radeontak of nV.
Dus deze streek van intel lijkt mij overdreven. Daarnaast moderne mobile AMD APU hebben vaak al redelijke igpu zij het op Vega basis je mist dan de betere encoder.
En voor desktop is budget kaart van nV of AMD ook te doen.

Een andere reden kan zijn de slechte verkrijgbaarheid van gkaarten.
Bij OEM is belangrijk dat voor produceren er voldoende CPU en Gkaarten beschikbaar zijn. En iNtel wilt dus niet dat beschikbaarheid van dgpu opgesnoept wordt voor AMD OEM builds.
En toch bestaat het andersom wel (8ste generatie Intel)!
Intel heeft zelfs 1,5 jaar terug een CPU uitgebracht met ingebouwde Radeon APU, dus we moeten het ook niet overdrijven. Zoals anderen al schrijven, is deze kaart specifiek bedoeld om samen te werpen met 1pth gen en 11th gen CPU's. Overigens niet ongebruikelijk dat dergelijke combinaties worden gelegd. AMD Radeon dedicated varianten zien we ook voornamelijk i.c.m. AMD CPU's.
Dat is niet overdrijven. Intel was in war met nV betreft CPU server vs gpu compute.
Die Radeon intel samenwerking is in tijd dat intel nog niet met eigen gpu uitrol bezig is.
Nu iNtel op punt van eigen gpu uitrol is die samenwerking gestopt en is hun beleid als concurrent op de gpu markt.
Gezien iNtel op CPU gebied zwaar beconcurreerd wordt is hun beleid ook harder.
Het wordt dus intel gpu compute vs nV gpu compute en niet alleen CPU vs gpu compute.
Kan zijn dat nV met hun ARM ook de CPU markt bestijgt zoals Apple. Ofdat Spc of dCPU wordt.
Uefi bios is eigenlijk een contradictie in terms, het zijn beide verschillende technologien die elkaar feitelijk uitsluiten omdat ze hetzelfde doen. Je start of met een bios of met een uefi, niet beiden tegelijkertijd.

Feitelijk zegt het artikel nog meer, want de noodzaak van een speciaal aangepast Uefi betekend dat je OS ook met uefi moet booten, via BIOS gaat dat niet lukken of ook het BIOS zou speciaal aangepast moeten zijn maar daar rept het artikel niet over.
Dit ruikt verdacht veel naar de oudere rechtzaken tegen Intel. Ik was enigzins op AMD afgeknapt met hun $50 prijsverhoging en het achterhouden van de 5600. Maar met deze stunt van Intel komt er toch een AMD upgrade aan.
als of ze dat met opzet deden ?? die prijs verhoging was niks mis mee niemand verplicht amd om altijd onder onder concurrent prijs te verkopen.

en laten we eerlijk zijn er is bijna geen hardware voldoende om de honger van een thuiszittende mens te bekoren cpu gpu xbox ps5 you name it
Je moet het eerder als te goedkope producten zien die je de voorgaande jaren gehad hebt. AMD kan nu weer echt meedoen op performance en niet alleen performance/value.
Even wachten todat ze weer voldoende op vooraad zijn.
Tegen de tijd dat alles weer op vooraad is komt intel met hun nieuwe CPU's.

en AMD gaat dan vrijwel zeker de prijzen omlaag gooien
Jij gaat gemakkelijk om? Beide bedrijven hebben mensen asn de top zitten die winstmaximalisatie voor de ogen hebben. Lisa van AMD zit daar echt niet in eerste instantie om de AMD fanbase blij te maken, maar om AMD lopend te houden. Ik, als consument, wil het beste voor het minste geld van het bedrijf dat kan leveren binnen de gezonde wettelijke regels van onze waarden.
Dat klinkt leuk, maar je moet ook de kleine man op de markt steunen. Zonder AMD gaan prijzen van Intel en Nvidia omhoog. Een Intel quad-core (7700k) was 350 euro en recentelijk was de 2080ti 1200 euro. Dankzij AMD zijn die prijzen gezakt. Maar dan moeten ze wel budget hebben voor productontwikkeling.
Waarom hebben wij inmiddels al zeker twee jaar problemen met de leverbaarheid van oem laptop en desktop systemen met Intel processoren? Intel kan de productie al zeker twee jaar niet op pijl krijgen. Inmiddels voor bepaalde systemen maar uitgeweken naar AMD systemen en daarmee inderdaad de standaard leverancier Dell gedag gezegd.

Intel maakt er de afgelopen jaren er een beetje een zooi van en dan komen ze nu weer met dergelijke vendor lock-in.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 27 januari 2021 22:08]

Laten we echter niet doen of AMD het beter doet qua leverbaarheid. Over de gehele breedte genomen zijn Intel based laptops vele malen beter leverbaar dan AMD tegenhangers, zeker Ryzen 4000 laptops zijn het hele jaar al drama om te krijgen. Wij hebben al diverse orders dit jaar om moeten zetten naar Intel based laptops omdat de AMD tegenhangers helaas niet binnen de project deadlines leverbaar waren in het benodigde volume.
Dat gaat om de laatst serie processoren die eind vorig jaar zijn geintroduceerd, ik heb het over al een veel langere periode, AMD 4000-series zijn nog niet eens een jaar op de markt, voor laptops. Zeker de laatste 2 jaar heeft Intel gewoon een capaciteits probleem en dat op de basis producten.

Wat dat bettreft heeft Intel gewoon liggen slapen en maakt het er de afgelopen paar jaar er een potje van. Op dit moment vind ik ook maar weinig Intel processoren echt interessant en brengen de nieuwe processoren ook nog weinig nieuws, in tegen stelling tot AMD.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 27 januari 2021 22:33]

Welke serie heb je het over dan? Ik kan zowel Intels 8000 serie als Intels 10000 serie beter krijgen dan zowel AMD's 3000 en 4000 serie. Bij AMD is echter bijna niets in volume leverbaar, terwijl Intel altijd wel alternatieven heeft, bepaalde i5's zijn bijvoorbeeld lastig te krijgen, maar er zijn altijd wel andere i5's of i7's leverbaar in dezelfde serie. Wat dat betreft heeft AMD de leverbaarheid gewoon minder oor elkaar in het algemeen gezien.

Dat Intel momenteel de minder interessante cpu's heeft ben ik zeker met je eens. Dat doet er echter niet aan af dat zowel AMD en Intel beide capaciteits problemen hebben, en dat die bij AMD nog een slag erger lijken te zijn.
In het laatste half jaar van 2020, kon mijn huidige opdrachtgever steeds blijven wachten op de laptop's van Dell met i5 processoren. Uiteindelijk in December Lenovo gekocht met AMD processor, zelf heb ik nu een Slim 7 met AMD Ryzen 4800u, deze was tot December 2020 prima leverbaar. Binnen 3 dagen na bestelling in ontvangst mogen nemen.
Wat voor volumes hebben we het dan over? Een enkele laptop zal inderdaad best leverbaar zijn, zeker als je even wil wachten, wij hadden er steeds last van dat grotere volumes (tot enkele honderden in een order) bij AMD based machines steeds werden opgeschoven (tot maanden na de gewenste leverdatum, wat met de omslag naar thuiswerken niet acceptabel was uiteraard), terwijl Intel alternatieven wel te krijgen waren. Dit waren trouwens HP laptops, vrijwel al onze klanten zijn gestandaardiseerd op HP of Dell. Lenovo leveren wij een stuk minder.

Dell had inderdaad wat issues met bepaalde Sku's, daar zijn wij ook tegenaan gelopen, volgens mij met de meest low end i3 en i5 Sku's. Pakte je echter bijvoorbeeld de i5 Sku die een stapje hoger in de product stack stond was deze wel gewoon leverbaar. En dat is nu juist het voordeel dat Intel had, altijd wel iets leverbaar, waar AMD's supply, zeker tussen maart en juli (toen wij heel veel moeten schakelen i.v.m. covid, simpelweg dramatisch was).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 28 januari 2021 09:03]

Dat de vraag het aanbod overstijgt heeft natuurlijk geen hol te maken met het feit dat intel fors meer chips kan leveren als amd dat kan. Een nieuwe fabriek opbouwen kost vele jaren dat is niet 123 gefixed.
wat resizable bar techniek zit er wel een klein verschil tussen hoor.

AMD claimde dat dat op dat moment alleen zou werken met 5000/6000 combi, heeft nooit ronduit gezegd dat het niet zal werken op een bepaalde combi, wat Intel hier doet.

AMD is zeker niet heilig en wat betreft supply van hun gpu's......tja....technisch gezien hoefden ze er natuurlijk maar een paar 1000 meer te hebben kunnen verkopen bij launch om dat waar te maken, maar dat het net zo dramatisch overkwam als de 3000 launch / verkrijgbaarheid, daar is iedereen het wel over eens.

Wat AMD op dit moment in zijn voordeel heeft, is dat ze eigenlijk nog in de hype / nawas van hun underdog positie zitten, mensen lijken het de underdog meer te gunnen, zien dat ze met zulke limited resources the big boys het vuur aan de schenen leggen en zelfs voorbij streven, maar als AMD maar lang genoeg op top blijft en meer "Intel trucjes" gaat uithalen, zal je zien dat die gun factor op een gegeven moment echt wel zal verdwijnen hoor.
AMD heeft dat grapje helemaal niet uit proberen te halen. Ze gebruikten gewoon leuke marketing praat en legden de focus niet op het feit dat het ook via/bij andere kon werken.
Waarschijnlijk willen ze het niet op AMD-systemen testen of ze kunnen niet beloven dat het werkt met een AMD-processor.
Wel erg laf. Want omgekeerd AMD maakt wel GPU's die op Intel-systemen werken.
.
Ik heb echt het idee dat dit Intel740 all over again wordt. En dan ook nog pushen met een kunstmatige beperking dat het alleen met Intel CPU's werkt.
Intel draagt graag geld af aan de EU.
Ik heb het nieuws rond de Intel-kaarten niet echt gevolgd, maar met dit nieuws hier vraag ik me af of Intel dan ook nog een andere videokaart gaat uitbrengen die wel met AMD cpu's samen kan gaan voor zelfbouwers?
3..2..1.. en daar zal je de (driver) hack al hebben die aantoond dat het allemaal een kunstmatige barriere blijkt te zijn.

Natuurlijk kan ik het mis hebben maar geschiedenis op dit soort gebied heeft zich volgens mij al aardig wat keren herhaald in mijn leven.
Zelfde principe als bij HP waar je het WiFi kaartje niet zonder meer kunt vervangen. De BIOS geeft dan een foutmelding en laat je apparaat niet doorstarten. Of Compaq vroeger met geheugenreepjes.

Allemaal softwarematige trucjes om hardware onnodig 'incompatible' met elkaar te maken om concurrentie te frustreren.

Nu betreft het nog een onbeduidende videokaart, maar als Intel er mee weg komt is het de vraag welk component het de volgende keer is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee