Intel brengt Arc A380-videokaart uit in China voor omgerekend 146 euro

Intel heeft in China zijn eerste videokaart voor desktops uitgebracht. De Arc A380 is een instapmodel en kost omgerekend 146 euro. Intel claimt dat de videokaart 25 procent sneller is dan de AMD Radeon RX 6400, die ongeveer hetzelfde kost.

Intel geeft de A380-videokaart een kloksnelheid van 2000MHz en een tbp van 75W. De videokaart is voorzien van 6GB GDDR6-geheugen met een snelheid van 16Gbit/s. In combinatie met de 96bits-geheugenbus levert dat 192GB/s aan geheugenbandbreedte op.

Volgens Intel kan de videokaart games als Apex Legends, Fortnite en Dota 2 met medium-instellingen in 1080p-resolutie draaien met meer dan 60fps. De fabrikant claimt ook dat de videokaart 25 procent sneller is dan de Radeon RX 6400. Dat is de goedkoopste Radeon-videokaart, die een adviesprijs van 159 dollar heeft. Intel toont geen directe vergelijking en er is nog geen onafhankelijke test gedaan die deze claim staaft.

Gunnir Intel Arc A380

De Chinese fabrikant Gunnir heeft een overgeklokte Arc A380-videokaart aangekondigd met een tbp van 92W. Deze variant heeft een gpu-kloksnelheid van 2450MHz en is voorzien van twee fans in plaats van één. De geheugensnelheid is met 15,5Gbit/s iets lager dan het referentiemodel.

Vorige maand maakte Intel bekend dat de Arc-videokaarten eerst in China uitkomen, te beginnen met de goedkoopste A3-modellen. Daarna wil Intel de internationale markt bedienen, maar wanneer is nog niet duidelijk. Later in de zomer komen er hoger gepositioneerde A5- en A7-videokaarten beschikbaar voor systeembouwers, die ergens daarna in de losse verkoop komen. Het is nog niet duidelijk wanneer de Intel Arc-videokaarten in de Benelux verkrijgbaar zijn.

Intel Arc Alchemist-videokaarten *
Serie Arc A310 Arc A380 Arc A580 Arc A750 Arc A770
Xe-cores 4 8 16 24 32
FP32-cores 512 1024 2048 3072 4096
Geheugen 4GB GDDR6 6GB GDDR6 8GB GDDR6 12GB GDDR6 16GB GDDR6
Geheugenbus 64bit 96bit 128bit 192bit 256bit
Geheugensnelheid Nnb 16Gbit/s Nnb Nnb Nnb
Geheugenbandbreedte Nnb 192GB/s Nnb Nnb Nnb
Total board power Nnb 75W Nnb Nnb Nnb

* specificaties Arc-videokaarten voor desktops volgens VideoCardz

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-06-2022 • 10:34

97 Linkedin

Submitter: Balance

Lees meer

Reacties (97)

97
93
51
6
0
28
Wijzig sortering
Vraag me af, zouden deze kaartjes ook hdmi 2.1 met freesync hebben, om een Steam Link pc te maken voor mij TV.
De A380 heeft in ieder geval HDMI 2.1 ondersteuning (de GPU, waarschijnlijk ook de kaart). 'Adaptive Sync' kan FreeSync zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juni 2022 11:08]

HDMI 2.1 betekent helaas maar weinig meer, je moet zoals bij USB op feature niveau gaan kijken, adaptive sync heeft deze dan gelukkig wel maar maximale resolutie over HDMI is 4096 x 2160@60Hz.

Niet dat je veel op 4K 120Hz gaat doen met deze videokaart (een desktop weergeven of een heel lichte game misschien maar ook voor gebruik als Steam Link als je zou streamen van een heel sterke videokaart) maar tot HDMI 2.0 wist je tenminste ook wat de maximale resolutie en refresh rate zouden zijn.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 15 juni 2022 11:36]

Koop een Nvidia Shield TV en zet daar Moonlight op. Dat werkt enorm goed en veel beter dan Steam Link.
Heb een Shield, maar die heeft geen adaptive sync en zeker niet op 120Hz
Heeft steam link adaptive sync bij het streamen? Nooit geweten ...
Ik heb Moonlight op mijjn Steam Link :Y)
Parsec is mi beter dan Moonlight.
Waarin is deze beter? Voor mijn gevoel kan Moonlight niet beter qua beeld en gebruikers gemak eigenlijk.
Dat werkt prima... als je een Nvidia GPU hebt.
Werkt dit merkbaar beter dan een steam link kastje zelf?
Ikzelf gebruik een pi 3 icm Nvidia Moonlight, dat werkt voor mijn gevoel iig beter dan de steamlink zelf!
RPis zijn nu lastig te verkrijgen. Steam Link heeft minder krachtige hardware dan een RPi 3: https://en.wikipedia.org/wiki/Steam_Link maar je kunt ook de Steam Link software gewoon op ieder Linux OS installeren. Waaronder hetgeen jij draait op je RPi 3. Overigens is Moonlight geen product van Nvidia maar een FOSS implementatie van een Nvidia product.
Je hebt helemaal gelijk. Ik heb zowel moonlight als parsec als steamlink geprobeerd. Performance verschil is gewoon te groot. Dat moonlight niet van Nvidia is ben ik me van bewust maar het werkt gewoon het beste.

Heb dit ook geprobeerd met windows Host en client en ook daar presteert moonlight imo beter.

Moonlight presteert ook beter als je het op de steamlink installeert, echter waren volgens mij dan de settings van oa de controller en de app die opstart niet te regelen. Ik heb mijn steamlink iig verkocht en ook met deze reden een Nvidia gpu gekocht, ik was eerst team red namelijk!
Nou, ik heb sinds kort een FireTV 4k Stick gekocht voor 50 euro, en dan Steam Link daarop gesideload, en het werkt gewoon perfect zonder haperingen of iets.
freesync is iets van AMD en g-sync van Nvidia, Intel zal wss adaptive sync gebruiken.
Leuk kaartje voor die prijs. Als hij hier ongeveer hetzelfde gaat kosten is dat een mooie aanvulling voor mijn workstation. Ook heel benieuwd hoe de kaart zich in Linux ontwikkeld.
Ik vermoed dat de prijs die Tweakers noemt, zonder btw is.

Het is qua prijs nog onder een 1650 gepositioneerd, ben zeer benieuwd hoe dat verhoud in prestaties.
De prijs in China is 1030 yuan inclusief 17 procent sales tax. Met 21 procent btw zou het dus iets meer zijn, maar het is uiteraard nog de vraag hoe die Chinese prijs zich überhaupt vertaalt naar europrijzen.
Gezien de issues met goede drivers zie de revieuws van intel igpu. Zou ik toch voor een amd of Nvidia gaan. Goed koop en kopzorgen zijn nooit een goede combinate zeker gezien het prijs verschil niet zo heel groot is.
Intel claimt altijd sneller te zijn maar met een bak meer power en warmte afgave
Dat dus, het doet mij een beetje denken aan de periode (heel ver terug) toen S3 nog videokaarten maakte.
De Savage 2000 was hun parade paardje die nek aan nek zou moeten gaan met de Geforce 256 alleen dan voor een goedkopere prijs, en op papier superieur op aantal hardware vlakken.
Grappig om dat terug te lezen op T.net, zijn nog aantal referenties te vinden:
nieuws: S3 interview over Savage2000

Ook al was de hardware op papier goed, wat een drama waren die drivers, vastlopers, bsod's slechte optimalisaties, games die niet vooruit te branden waren denk dat dat ook uiteindelijk de reden was dat S3 de handdoek in de ring gooide gezien ze de drivers nooit op orde hebben gekregen.

Intel is gelukkig wel van een hele andere slag en orde en gezien Raja Koduri aan het roer staat die eerst bij AMD de gpu divisie leidde heb ik daar wel meer vertrouwen in, echter zal het wel een tijd duren verwacht ik.
(Ironisch genoeg zie ik trouwens dat Raja is begonnen bij S3 Graphics https://en.wikipedia.org/wiki/Raja_Koduri :P )

[Reactie gewijzigd door Turismo op 15 juni 2022 13:41]

Ik heb Asus i740 gehad en tevreden over uiteindelijk gaat het om de bang for tha buck en als je niet de kroon wilt hebben ivm rete duur zal alles wat rond de midrange presteert , ook midrange prijs hebben. En wie de kroon heeft is dan ook niet relevant.
Naast wat features verschillen.
Nu heb ik ook Savage2000 gehad om de reden dat ook mee kon met gamen daar was de prijs ook naar maar het ondersteunde toen de betere mpg decoding.
Nou voor mij was het huilen met de pet op met mn zuurverdiende centjes (denk dat ik 15 was of iets in die trend) hard voor gespaard, en terwijl al mn vriendjes toen PC master race performance genoten met Geforce 256, kon ik amper een game stabiel draaien zonder willekeurige driver crashes of ondermaatse performance, Unreal tournament Quake 3 wat een drama. Daarbij wilde ze ook de strijd aangaan met DirectX en Glide met hun eigen S3Metal api, maar ook dit was verre van een volwassen implementatie.

En ik was hier echt geen uitzondering in, de Savage 2000 en zijn voorloper Savage 4 waren hier fameus om hun inferieure drivers en stabiliteit, interessant artikel hier over een stukje van de geschiedenis
https://min.news/en/digit...17f564b221c6500c1142.html
Het enige goeie wat ik kan bedenken is S3TC, ze waren de 1e met serieuze texture compressie zonder performance loss en dat het blurry was. Word tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt in verschillende doeleinden https://developer.mozilla...L_compressed_texture_s3tc

Om nog even aan te haken op je verhaal, die periode van videokaarten was sowieso interessant.
Wilde je goeie en scherpe 2D dan zat je bij Matrox goed en op 2e plek ATi, wilde je 3D game performance dan 3DFX/Nvidia (ATi nu AMD was toen nog niet echt een contender), bij S3 zat je letterlijk op de gok dat wat het op papier claimde dat ook daadwerkelijk zo zou doen. Tegenwoordig is de keuze makkelijker, maar is er amper concurrentie dus het is wel goed dat een gigant als Intel het veld nu betreed.

Het was voor mij meteen een harde en wijze les goedkoop is duurkoop, dit nooit meer, beter doorsparen en meer uitgeven en dit heb ik sindsdien altijd aangehouden. Ik heb trouwens niks tegen midrange, sterker nog ben daar een voorstander van meeste bang for the buck principe, echter loop niet zo warm voor nog niet bewezen technologie of early stages technologie wat zich nog moet bewijzen.

[Reactie gewijzigd door Turismo op 15 juni 2022 17:59]

Is afhankelijk van welke operating system je draait.
Over het algemeen is Intel altijd heel solid geweest op Linux.
Heb zelf heel lang een Skull Canyon NUC gebruikt (met Iris Pro 580) met Ubuntu (en later Debian) voor simulatie, game development en Computer Vision werk, en heb door de jaren heen nooit problemen gehad met de driver. Misschien heeft het iets langer geduurt voor bepaalde Vulkan extenties geimplementeerd waren, maar toch waren deze eerder op Linux dan op Windows beschikbaar.
Intel claimt altijd sneller te zijn maar met een bak meer power en warmte afgave
Beetje snelle claim, wat bedoel je precies? Heb je een paar voorbeelden van de laatste 5-10 jaar?
10th, 11th en 12th gen?
12th gen is efficiënter ;)
En voor 10 en 11 geldt: power limits :P
Nou het is zelfs heel erg
Piledriver 9th series had nog excuus de 32nm vs 14nm dubbele node achterstand.
Intel7 loopt niet zo ver achter dus dan piledriver 9th 250watt vs AL 241watt toch wel hoe het niet moet. Maar probleem is meer dat hun de vermogen zuip kroon hebben.
AMD hoeft dan alleen 75 ‘a 80% daarvan hebben om nog goed punt ervan te maken.
Tja AMD zou met 200watt dan ook nog zuiniger zijn.

Performance watt maar ook performance per diespace en dan zijn die e-cores juist heel effectief.
Ik heb treadripper zen1 16cores die duitse top oc’er heeft e-cores gamen getest en grof komt een e-core uit op zen1 thread dus mijn TR zen1 16core komt overeen met 32 intel e-cores de game performance is dan ruk voor esport ,maar tdp is dan zeer laag. En voor regulier gamen goed genoeg.

Je zou dus als je op 35graden dagen en geen airco dmv software tool lasso.
Even je game vast zetten op de e-cores. Heel wat minder prestaties maar wel super zuinig.
Ook als de BTW er nog bij komt is hij interessant. Er zijn maar weinig low end kaarten met goede video encoders. Die Xe Media Engine maakt het een heel compleet kaartje.
De BTW zal hier ongeveer 30 euro zijn als deze prijs ook hier gevraagd gaat worden.

Dan heb je deze voor zo'n 175 euro.
25% sneller dan de RX 6400. Ergens tussen de GTX 1650 en GTX 1650 super voor 150 euro?

Voor mij is dat een sweet spot. Als casual gamer zoek ik een zuinige GPU, met 6GB geheugen, qua snelheid rond de 1650 super voor maximaal 150 euro. Als de prijzen gaan zakken dan is een tweedehandse 1660 of 1660 super ook een optie.
Ik vind het gewoon nog steeda veel te duur voor wat het is, een rx570 kocht je een paar jaar geleden al nieuw voor dezelfde prijs, we zijn een paar jaar verder en je krijgt voor hetzelfde geld bijna geen verbetering, aan andere kant ook weer fijn want geen reden tot upgrade.
Prijs van een 1660 super was 230 in september 2020. Onder normale omstandigheden zou het rond maart 2021 minder dan 200 euro kosten, maar prijzen stegen naar 680 euro en zijn nu 360! Nog steeds veel te duur.
25% sneller dan de RX 6400. Ergens tussen de GTX 1650 en GTX 1650 super voor 150 euro?
Ik moet het allemaal nog maar zien, zelfde met hun 3070 concurrent die in de praktijk niet eens de 3050 kon bijbenen
We zullen eerst de echte benchmarks eens afwachten, en hoe goed zijn de drivers, eerst zien dan geloven ;) :)
RX6400 heeft maar 4GB ram en een 54W TDP... TOV de Intel 6GB en 75W.

25% meer performance volgens een vendor kan je best met korrel zout nemen.
25% meer perf voor 40% meer vermogen, precies het intel 9-10-11th cpu era

vergeet dus maar al zuinig en de 1650 is ook al enkele generaties oud.
Verassend strak ontwerp van die Chinese fabrikant. Geen tierelantijntjes, gewoon strak.
voor die prijs kan je ook niet veel tierlantijntjes toevoegen aan een ontwerp
EN gelukkig maar, want ik hoef geen disco/circus GPU, hoe strakker hoe beter.
ik zou het leuk vinden mocht ik zo'n oude zwaar stalen beige case kunnen vinden maar dan ATX.
Met 1 van die oude rode leds die aangeven dat de power aan is en misschien een paar kleine groene als hdd indicator

Een pcb groen moederbord zonder leds idem videokaart
Niets op dat niet functioneel is, case is dicht en ik kijk er toch niet naar
Ik blijf de ontwikkelingen op de GPU markt toch spannend vinden.. Een aantal jaar geleden vlak voor de release van de 2000 series van nvidia een 1050ti gekocht met de gedachte: ik upgrade de volgende generatie wel.. nou dat heb ik geweten.

Na vier jaar toch wel tijd om die upgrade echt te maken en hopelijk blijft er dit soort (positieve) nieuws komen! Kan ik mezelf eindelijk dat cadeau geven!
Ik ben al jaren aan het wachten tot ik de GTX1080 kan upgraden, nu de cryptomarkt in elkaar stort(mede door hoge energietarieven) en concurrentie toeneemt komt de dag nabij.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 15 juni 2022 16:02]

Cool, eindelijk een echte release van Arc. Hoop snel wat Engelse reviews te vinden.
75W, dus geen voedingkabel?
Zo ja, Ideaal om OEM pc te ugpraden.. ik snapte al niet waarom AMD er zover onder (6400) en boven (6500) die 75W ging zitten.
Kzie dit nooit als een punt, elke kaart die iets meer dan 75 watt gebruikt kan je makkelijk voeden met een sata naar pci express voedingskabeltje van 1 euro, snap niet dat dit nog een punt is voor veel mensen.
dat was mijn eerste gedacht ook, maar op de afbeelding staat er toch eentje, dus ze zullen het niet aangedurft hebben om enkel op het pci-express-slot te vertrouwen om diens maximale 75W aan te spreken
Even oude koeien uit de sloot halen, de I740 was ook een goede videokaart van intel echter de driver support was nooit in orde, tel je daar bij op een bios die niet te flashen was, dan was het totaal cijfer toch wel wat lager als alleen de hardware
Die oude koeien zijn mijnsinziens immer relevant, want intel doet al een tijd lang zowat alles fout wat ze ook bij i740 fout deden.
Anoniem: 25604
@ocf8115 juni 2022 12:58
En wat is dat dan?
Eindeloos vertraagd. Veel hype. Bij release achterhaald/te weinig performance. Drivers niet op orde. Opvolger niet genoeg verbeterd om nog relevant te worden.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 15 juni 2022 13:03]

Je hebt al ervaring met deze nieuwe videokaarten van Intel?
Nee, maar alles volgt tot nu toe nagenoeg hetzelfde patroon. Dus daar kan ik niet zo veel hoop uit putten.
Om even een mooie dooddoener erin te gooien:

Gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Dat werkt twee kanten op, dus wat eerst goed was kan beroerd worden en vice versa.
Het helpt dan wel enorm als je niet alles bijna hetzelfde doet als toen ;)
Heb je concrete voorbeelden? Tot op heden zie ik alleen beweringen maar niet echt onderbouwing.
Of ik even artikelen van 24 jaar geleden uit mijn mouw wil schudden. Als deze nog beschikbaar zijn, dan heb ik ze niet paraat. Maar ik was er destijds al wel bij, en dat is wat ik er mij van herinner.
Met andere woorden, ontduiking van bewijslast, dus onzin.

Zonder voorbeelden die de vergelijking van toen en nu met elkaar kunnen rijmen blijven het loze kreten.

/thread :)
Natuurlijk kan ik nu retroactief reviews gaan opzoeken, maar dat zijn dan niet de reviews en discussies die ik toen heb gelezen en gevoerd, en dat zou niet representatief zijn. Weet jij van 24 jaar geleden nog precies welke reviews je gelezen hebt? Een beetje flauw om zo te reageren, als je het mij vraagt.
Beetje flauw om oude koeien van 24 jaar geleden uit de sloot te halen. Op een enkeling na zal bijna niemand van toen nu nog bij Intel werken.

Sowieso knap dat jij nog precies weet hoe alles zat 24 jaar geleden, dat weet ik echt niet meer. Ik weet soms nog wel mijn eigen gekleurde versie van mijn verhaal.
Anoniem: 25604
@ocf8121 juni 2022 00:16
Maar dat is precies het punt. Als je mans genoeg bent om hier een stelling te deponeren, moet je ook mans genoeg zijn om vragen daarover te beantwoorden met een bewezen onderbouwing.
Op mij komt het in ieder geval ook over dat jij lemmings-gedrag vertoont. Je had zo te zien genoeg tijd om één review te vinden i.p.v. vanaf 11:21 t/m 16:32 ontwijkende reacties te geven. Ik weet overigens echt niet meer welk artikel ik in 1998 heb gelezen, ik vind dat knap van jou dat jij zo stellig kan zijn over 24 jaar geleden. Dan hebben die artikelen die jij niet uit jouw mouw kan schudden, zoals jij zelf zegt, behoorlijk indruk op jou gemaakt.
Ik ben zeker mans genoeg om daar vragen over te beantwoorden. Maar als je het over onderbouwing hebt is die simpelweg: Heb ik zelf meegemaakt, bronnen helaas niet meer beschikbaar puur omdat het te lang geleden is. Toen was het ook nog deels tijdschriften etc.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 21 juni 2022 10:45]

Wat is de AMD/NVIDIA equivalent van de Arc A770?
BTW en transportkosten dus in Nederland dan ca 200 euro? Dat is dan gelijk aan de 6500XT en niet de 6400XT. Hoeveel is de 6500XT sneller dan de 6400XT? (Trouwens een betaalbare intel nuc met onboard vergelijkbare gpu zou wel ergen leuk zijn Intel!)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee