NASA en Axiom Space lanceren januari 2022 volledig private ruimtemissie naar ISS

NASA en Axiom Space hebben nieuwe details bekendgemaakt over de aanstaande AX-1-ruimtemissie. Het betreft de eerste volledig private ruimtemissie naar het International Space Station. De lancering staat gepland voor januari 2022.

Tijdens de missie worden vier astronauten van Axiom Space naar het ISS gebracht, schrijft NASA in een persbericht. De ruimtevlucht wordt eind januari vanaf het Kennedy Space Center in Florida gelanceerd. Axiom-ceo Michael Sufferdini meldt daarbij dat er een 'hoge mate van vertrouwen' in deze lanceringsperiode is. Axiom gebruikt een Crew Dragon-capsule van SpaceX om de vier astronauten naar het ISS te lanceren. Eenmaal aangekomen zullen de astronauten van Axiom acht dagen aan boord van het internationale ruimtestation doorbrengen.

Missieplanners van Axiom en NASA zullen de activiteiten van de astronauten binnen het ISS coördineren, die de crew in samenwerking met de overige bemanning van het ISS zullen uitvoeren. Het zou de eerste keer zijn dat een volledig private crew wordt gelanceerd naar het ruimtestation. De vlucht werd in 2020 al aangekondigd. Toen werd nog verwacht dat de ruimtemissie in de tweede helft van 2021 plaats zou vinden.

Vice president van Axiom en voormalig NASA-astronaut Michael López-Alegría wordt de commandant van de crew, maakte Axiom in januari al bekend. Amerikaanse investeerder Larry Connor moet als piloot functioneren, terwijl Canadese investeerder Mark Pathy en Eytan Stibbe, voormalig piloot van de Israëlische luchtmacht, als mission specialists moeten werken tijdens de missie. De piloten moeten nog evaluaties en trainingen ondergaan.

Het is niet bekend wat de vier inzittenden hebben betaald voor hun plek aan boord van de ruimtemissie. TechCrunch schrijft dat de ceo van Axiom 'niet zou discussiëren' met de eerder gerapporteerde bedragen van tientallen miljoenen. De Washington Post meldde in januari bijvoorbeeld dat de astronauten ieder 55 miljoen dollar betaald zouden hebben. Datzelfde bedrag kwam eerder al naar voren in een artikel van Space.com.

Axiom en NASA zouden verder ieder diensten en goederen van elkaar kopen, meldt de ruimtevaartorganisatie. Het is niet bekend welke bedragen hierbij gemoeid zijn. TechCrunch schrijft dat NASA zeker 1,69 miljoen dollar betaalt aan Axiom, onder andere voor het vervoeren van goederen naar het ISS.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

10-05-2021 • 19:28

34 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
Lijkt me zo indrukwekkend, confronterend, overweldigend om te zien hoe minuscuul “we” zijn ten opzichte van het oneindig zwart.

wat zou een “enkeltje” naar mars/maan gaan kosten, over pakweg 40jr (dat gezegd hebben, denk dat zo’n trip wel pittig wordt als je ~80jr bent :+)

Want kom nog beetje tekort voor die 55 miljoen

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 10 mei 2021 20:12]

Heen en terug rit naar mars zou 'misschien' minder dan $100k kosten volgens musk met de starship.

Voor mij is een tripje naar Disneyland al te duur momenteel.

[Reactie gewijzigd door TNG128MB op 10 mei 2021 19:56]

Disneyland is voor heel veel mensen onbetaalbaar inderdaad. Voor mij ook.
Ligt er ook aan hoe je gaat. Wil je de complete experience met hét Disney hotel, 3-gangendiners, 3 dagen lang en met de Thalys heen en terug? Dat kost een klap geld.

Ga je met eigen vervoer, een AirBNB in een buitenwijk van Parijs, een dagje park en neem je eigen bammetjes mee, dan scheelt dat al enorm. Of de entree betaalbaar is, geen idee, maar je kan het op allerlei manieren goedkoper maken.

Er is toch ook niemand meer die de volle prijs voor de Efteling betaalt toch? Met alle spaaracties die er zijn zou je wel een dief van eigen portemonnee zijn…

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 mei 2021 07:16]

Volgens mij stap je iets te makkelijk over de armoedegrens heen. Voor ongeveer 1 miljoen Nederlanders is leven in armoede bittere dagelijkse realiteit. Zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/...in-2019-een-fractie-lager

Een luxe zoals Eurodisney bezoeken zit er voor de Nederlandse armen echt niet zomaar in. De wasmachine kan ook kapot gaan en spaargeld is er niet. De armoedegrens betekent geen spaargeld, het telkens maar net redden tot het einde van de maand. En dan heb je wel andere prioriteiten voor je kinderen dan Euro-fokking-disney: dat ze fatsoenlijke kleren aan hun lijf hebben, om maar een dwarsstraat te noemen.

Maar ja, als je arm bent is dat je eigen schuld want dan ben je vast lui en/of dom. Minimaal een dief van je eigen portemonnee.

Gaaf land, dat Nederland.

(en ja, daar zit enig sarcasme bij)

[Reactie gewijzigd door JurGor op 11 mei 2021 11:19]

En 16 miljoen Nederlanders leven dus niet in armoede. De relevantie hier is dat als je het kán betalen om naar Eurodisney te gaan, je het alsnog goedkoper of duurder kan maken.

Dat is net alsof je onder een review van een Ferrari gaat zeggen dat een hoop Nederlanders geen Ferrari kunnen kopen. Ja dat is lullig voor ze, maar totaal irrelevant voor diegenen die er wél een kunnen kopen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 mei 2021 11:31]

Ondanks al die spaaracties zijn er toch wel mensen die niet de eigen bammetjes meenemen. Nu is de Efteling voor Nederlanders al meteen wat laagdrempeliger dan 'Disnietland'.

Maar je hebt gelijk - door wat DIY is de prijs omlaag te brengen.
Ik zie dat bij tripjes naar de ruimte nog niet zo snel gebeuren. ;)

En daarom zie je ook goed dat het verschil tussen arm en rijk gigantisch is (geworden).
En ook: het verschil tussen 99,9% van de bevolking en 0,1% select few...

Zolang je echt wat moet doen voor je geld (in loondienst of ondernemer) ben je nog niet op het punt dat je 55 miljoen kan stukslaan op een tripje...
Dat snap ik hoor, maar de benzine + entree zal ik al lang voor moeten sparen.
Als je ome Musk mag geloven kun je daar ter plaatsen werken om de onbetaalde kosten van je trip te betalen :+
veel werk zal er niet zijn voor mensen (laat staan dino's van 80)
Tesla's bouwen die dan terug naar de aarde verscheept kunnen worden. Op Mars is niet eens arbeidswetgeving dus dat kan goed gaan daar.
Het zal u verbazen hoeveel werk er zal zijn.

Alles moet aangelegd worden, mensen moeten eten en uiteindelijk zelfs ziekenhuizen.

Het is niet zomaar wat hoor een kolonie opbouwen.
assemblagebots verbruiken enkel energie en geen zuurstof en voedingsstoffen + vinden het niet zo erg om in een lagere atmosfeer te werken. Ik zeg niet dat er geen handenarbeid zal zijn, maar het voeden van een machine is veel minder complex dan het voeden van een mens
Maar machines zijn (nog) specialisten. En niet heel erg goede generalisten.
Een mens die daar loopt kun je in een noodsituatie nog een ander (mens / machine) laten fixen.
Dat wordt toch moeilijk met een mobiele 3d printer / beton centrale hybride.
denk dat zo’n trip wel pittig wordt als je ~80jr bent :+)[/i]

Want kom nog beetje tekort voor die 55 miljoen
Als die trip je te duur wordt, kun je een trip halen bij de lokale coffeshop :+
Ik laad me pacemaker wel goed op voor ik vertrek ;) Maar reken maar, dit is een kans die je je niet voorbij moet laten gaan als die kans langs komt ;)
Als je een oculus quest 2 hebt, of kan lenen: The ISS Experience is echt een ontzettend hoge kwaliteit VR-documentaire gefilmd in het ISS, en geeft ook veel momenten om uit de koepel te kijken.
nog even en IIS wordt gebruikt voor ruimte toerisme.
prima laatste doel en geeft nog een doel aan de senior daarboven
Aan de ene kant weet ik niet of de wereld beter wordt van ruimtetourisme, aan de andere kant is dit waarschijnlijk pas het begin. Deze gasten betalen miljoenen om een paar dagen in een gigantisch conservenblik opgesloten te worden, over decennia betaal je waarschijnlijk een fractie om iets veel verders, groters of mooiers te kunnen bewonen. Ik heb vorig jaar ‘Artemis’ van de schrijver can ‘The Martian’ (Andy Weir) gelezen en vind een stad op de maan die voor een groot deel op tourisme draait helemaal iet zo onrealistisch meer.
Uiteindelijk komt dat er echt wel voor de "chosen few". duurt even maar, mede door spaceX, gaat een weekend op de maan waarschijnlijk wel tot een (exclusief) uitje behoren. We weten echt niet hoe we er over 100 jaar voorstaan. Of we zitten daar met nog maar een paar honderden/duizenden en kunnen nergens anders heen of we doen daar even een weekendje weg.
Vliegen was 100 jaar geleden ook iets voor de 0.01%.
Ik denk niet dat ik het nog ga meemaken, maar ik hoop dat het in de toekomst heel gewoon wordt en we de rest van ons zonnestelsel gaan benutten en bewonen.
Enge gedachte. Over 100 jaar zit hetzelfde volk nu in raketten en op de maan als wat er nu in vakantiecharters naar Chersonissos zit.
Ik denk dat dat wel meevalt. Die lage G's zijn niet goed om je alcohol in de maag te houden denk ik, en het andere geslacht is in een ruimtepak toch minder sexy voor velen :P

Het type toeristen zal eerder de mensen zijn die aan extreme tourism doen. De Aarde is nou eenmaal veruit het mooist en comfortabelst voor ons aardlingen, en waar je het meeste kan doen. De ruimte ga je in omdat het bijzonder is.

Het is Science Fiction, maar kijk eens naar een serie als The Expanse om over een aantal redenen te leren dat leven in de ruimte geen pretfestijn is.
100 jaar geleden was het al even ondenkbaar dat je voor minder dan 1 maandloon naar de andere kant van de wereld en terug kan. Minimum loon wel te verstaan.
Je suggereert dat dit een positieve ontwikkeling is?
Ligt aan je invalshoek vanuit betaalbaarheid zeer zeker, maar volgens mij suggereer jij een andere invalshoek. ;)
Het zou mooi zijn als het ISS op termijn nog een paar jaar die rol van vervullen. Helaas is het op dit moment hopeloos duur en verouderd maar bij gebrek aan beter is het aantobben. Op het moment dat Musk Starship in orbit krijgt is deze al groter qua intern volume dan het hele ISS.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik moeite had om te geloven maar het is dus gewoon waar :D Het volume onder druk van het ISS is 915.6 m³. Het/De Starship heeft (voorlopig) een laadvolume van 1,100 m³. En OK dat is enkel maar het laadvolume, een 'leefvolume' onder druk zal misschien wat kleiner zijn (825 m³ volgens wikipedia). Maar dan nog is het best imposant.
Intern volume is natuurlijk maar een deel van het verhaal. In de ruimte heb je belangrijkere zaken: luchtverversing, stroom, warmte en koeling. Als je naar het ISS kijkt, dan zie je vooral die functies; de leefruimte is maar een relatief klein deel.
Met die Axiom komt nu meteen de film Wall-E in mijn gedachten. dat is daar het grote ruimteschip dat gevlucht is van de verwoeste aarde en regelmatig komt kijken of er al leven mogelijk is. Daar zijn we dan niet ver meer af...
Daar zijn we dan niet ver meer af...
Dat wordt een self fulfilling prophecy op deze manier.
Wel geinig, Jeff Bezos/Blue Origin's ruimte tourisme met New Shepard wordt zo voor hun eerste lancering al in de budgethoek voor pauper rijken gedrukt :+
dat was het altijd al, het speledingetje van bezos vergelijken met falcon 9/starship is een tuinschepje vergelijken met een hitachi EX5600...

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee