Tip de redactie

Google is begonnen met het samenvoegen van videobelapps Duo en Meet

Door Loïs Franx, 3 augustus 2022 20:5129 reacties

Google is bezig met het samenvoegen van Duo en Meet. De fusie heet Meet en wordt de enige chat- en bel-app van Google. Dit betekent dat het logo van en de naam Duo gaan verdwijnen. De oude Meet-app gaat verder onder de naam Meet Original.

Het samenvoegen van de apps werd in juni aangekondigd. Google wilde de apps combineren, zodat alle functies in één app te vinden zijn. Duo-gebruikers blijven hun gesprekken en contactlijsten behouden. Daarnaast zijn er extra functionaliteiten beschikbaar gekomen die al in Meet zitten, zoals grotere groepsgesprekken en virtuele achtergronden.

De integratie met andere Google-producten en diensten van derde partijen gaat mee naar de vernieuwde app. Meet is geïntegreerd in Gmail, Calendar en Assistant, en heeft integraties voor bijvoorbeeld Slack en Spotify. De oude Meet-app is nog steeds beschikbaar en heeft een andere naam gekregen: Meet Original. Google wil de app op termijn uitfaseren. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Reacties (29)


Game Freak deelt meer details over Pokémon Scarlet en Violet

Door Loïs Franx, 3 augustus 2022 19:2185 reacties, submitter: IMarks

Game Freak heeft woensdag in een presentatie meer informatie gegeven over Pokémon Scarlet en Violet, die op 18 november verschijnt voor de Nintendo Switch. Zo gaat de ontwikkelaar in op de gameplay en het verhaal van het spel.

De regio waarin de nieuwe generatie zich afspeelt heet Paldea. De speler is een scholier die deelneemt aan een schatzoekwedstrijd. Tijdens de reis door de regio stuit hij op een van de twee legendarische Pokémon van Paldea, die als vervoermiddel gebruikt kan worden. De trailer toont dat Koraidon en Miraidon kunnen ‘rijden’, maar ook zwemmen en vliegen. De gyms keren terug in Pokémon Scarlet en Violet. Net als in de voorgaande spellen zijn er acht gyms. De speler kan dit keer echter zelf kiezen in welke volgorde hij deze wil afronden.

Het spel bevat een nieuw gameplay-element genaamd Terastal. Hierbij ondergaat de Pokémon een transformatie tijdens het gevecht en krijgt een kristalachtig uiterlijk. Daarnaast worden de aanvallen van het beestje sterker. In sommige gevallen kan het type van de Pokémon ook veranderen. In welk type het verandert, verschilt per individuele Pokémon. Zo kan bijvoorbeeld een Eevee zijn originele normaal-type behouden na zijn Terastal-transformatie, maar kunnen andere Eevee’s een gras-type of een water-type worden.

De speler kan Pokémon met zeldzame Tera-types tegenkomen in de zogenoemde Tera Raid-gevechten. Hierin nemen maximaal vier spelers het op tegen een sterke Pokémon. De speler hoeft bij Tera Raid-gevechten niet op zijn beurt te wachten en kan vechten op zijn eigen tempo.

Verder laat de trailer twee nieuwe Pokémon en een regionale variant van de Pokémon Wooper zien. Game Freak meldt dat de pre-orders zijn begonnen. Als pre-orderbonus ontvangt de speler een Pikachu met het Tera-type Vliegend. Een Pikachu met dit Tera-type kan worden gevangen in Pokémon Scarlet en Violet, zegt Game Freak.

Reacties (85)


Threema brengt versie chatapp uit die geen code van Google bevat

Door Loïs Franx, 3 augustus 2022 18:4063 reacties, submitter: KrazyJay

Threema heeft een nieuwe versie van zijn versleuteldechatapp uitgebracht. De versie, die Threema Libre heet, maakt geen gebruik Googles softwarebibliotheek of code, zegt de ontwikkelaar. De app is beschikbaar voor Android-toestellen via de appwinkel F-Droid.

Om de app te kunnen gebruiken is minimaal Android 5.0 nodig. Threema Libre maakt geen gebruik van 'de softwarebibliotheek of code van Google of derde partijen', schrijft de Zwitserse ontwikkelaar woensdag. Het bedrijf treedt in de aankondiging en de faq niet verder in detail over hoe de nieuwe versie van zijn chatapp precies werkt. Wel verwijst Threema naar de openbare code van de app, waarin men 'kan verifiëren dat de app geen data naar Google lekt'.

Het is mogelijk om Threema Libre naast de Threema Shop- of Google Play-versie op hetzelfde apparaat te gebruiken. Als de gebruiker wil overschakelen naar Threema Libre vanuit een andere versie, dan raadt Threema aan om een back-up te maken in de huidige versie van de chatapp.

Reacties (63)


PayPal is weer beschikbaar in Indonesië na verplichte registratie

Door Loïs Franx, 3 augustus 2022 17:2025 reacties

De Indonesische overheid heeft de blokkade op PayPal opgeheven. Het betaalplatform heeft zich laten registreren bij de overheid. De registratie maakt het voor de Indonesische autoriteiten mogelijk om gebruikersdata op te vragen.

PayPal werd zaterdag geblokkeerd in Indonesië. Volgens een in 2020 aangenomen wet moeten internetplatforms zich registreren bij de lokale overheid. Dit maakt het voor de lokale autoriteiten mogelijk om data op te vragen van gebruikers van internetplatformen als dat nodig is. Ook moeten platforms content offline halen die volgens plaatselijke autoriteiten verboden is.

Internetplatforms kregen tot 27 juli 2022 de tijd om zich te registreren. PayPal, Steam, Yahoo en Epic Games hadden dat niet gedaan en werden daarom geblokkeerd. PayPal kreeg zondag wel de kans om zijn dienst vijf werkdagen lang open te stellen, zodat gebruikers bij hun geld konden komen. Nu het betaalplatform zich op woensdag heeft laten registreren, blijft de dienst beschikbaar in Indonesië, schrijven The Jakarta Post en Reuters.

De nieuwe Indonesische wet is omstreden. Zo heeft onder meer Human Rights Watch kritiek geuit op de wet. Het vormt een risico op het recht op privacy en het recht op vrije meningsuiting, schreef de mensenrechtenorganisatie vorig jaar. Human Rights Watch ergert zich onder andere aan het feit dat de Indonesische overheid een ruime definitie hanteert van wat als verboden inhoud wordt gezien.

Reacties (25)


Nintendo verkoopt aanzienlijk minder Switch-consoles, maar de winst stijgt flink

Door Yannick Spinner, 3 augustus 2022 16:32101 reacties, submitter: Xtuv

Nintendo heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2023 grofweg 1,32 miljoen reguliere Nintendo Switch-consoles verkocht. Dat is weer ruim 25 procent minder dan afgelopen kwartaal. Ook het aantal verkochte Switch OLED-uitvoeringen liep met 16 procent terug.

Nintendo hardware sales Q1 FY23

Het wereldwijde chiptekort zou de productie van Switch-handhelds in de weg hebben gestaan, zo meldt Nintendo in de meest recente kwartaalcijfers. Naar eigen zeggen zouden nieuwe games vooral in Japan de verkoop van hardware hebben gestimuleerd, maar vanwege productieproblemen daalde het totaal aantal verkochte Switch-consoles ten opzichte van vorig jaar met bijna 23 procent. Ogenschijnlijk tegenstrijdig meldt de Japanse gamegigant wel dat 'de vraag in alle regio's stabiel blijft'. Het zou wel per regio verschillen in hoeverre de vraag naar de verschillende modellen in de Switch-familie fluctueerde.

Verder verkocht het bedrijf ruim 41,4 miljoen games, ongeveer 8,6 procent minder eenheden dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Nintendo Switch Sports was verreweg de bestverkochte game voor het bedrijf met ruim 4,8 miljoen eenheden. Het spel werd gevolgd door Mario Strikers: Battle League, Kirby and the Forgotten Land en evergreen Mario Kart 8 Deluxe uit april 2017, respectievelijk goed voor 1,91, 1,88 en 1,48 miljoen verkochte eenheden. Dit waren de enige vier games die volgens Nintendo wereldwijd tenminste een miljoen keer verkocht werden. Er zitten dus geen games van derden tussen.

De tegenvallende verkoopcijfers van games en consoles worden slechts gedeeltelijk gereflecteerd in de daadwerkelijke bedrijfsresultaten. Nintendo verdiende in het eerste kwartaal van het boekjaar 2023 een totaal van ongeveer 307,4 miljard yen, omgerekend net geen 2,26 miljard euro. Dat is bijna 5 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Opvallend genoeg ging de winst door een daling van de kosten dan weer wel omhoog. Het bedrijf maakte ruim 28 procent meer winst, namelijk omgerekend bijna 874 miljoen euro.

Reacties (101)


Rechter bevestigt: Rian van Rijbroek gebruikte mailadressen van Gerard Sanderink

Door Tijs Hofmans, 3 augustus 2022 16:22163 reacties

'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek had toegang tot de inbox van Centric-topman Gerard Sanderink en stuurde e-mails uit zijn naam. Dat concludeert de rechter in een van de zaken tussen Brigitte van Egten en Sanderink. Het is voor het eerst dat die vermoedens worden bevestigd.

De uitspraak komt van de kantonrechter in Almelo. Daar speelde een zaak tussen Brigitte van Egten, de ex-partner van Centric-topman Gerard Sanderink, tegen Rian van Rijbroek en verschillende toplieden van IT-bedrijf Centric. Van Egten spande een zaak aan tegen hen vanwege 'smadelijke en lasterlijke uitspraken' die 'de goede naam en reputatie van Van Egten' zouden aantasten. Het is een van de vele zaken tussen de twee partijen die de laatste jaren voor de rechter zijn gekomen. Opvallend aan de zaak is dat de rechtbank nu voor het eerst bevestigt dat Van Rijbroek gebruikmaakte van het e-mailaccount van Gerard Sanderink.

Centraal in de zaak staat de affaire tussen de zelfbenoemde cyberexpert en Sanderink. Van Rijbroek werd bekend na een optreden in Nieuwsuur, toen ze onnavolgbare wartaal over ddos-aanvallen uitsloeg en als 'expert' al snel werd ontmaskerd. Ondanks haar onkunde wist ze een relatie aan te gaan met Sanderink, oprichter en baas van Centric, dat belangrijke automatiseringssoftware bouwt voor veel Nederlandse overheidsinstellingen en grote bedrijven. Sinds haar relatie heeft ze ook veel invloed in het bedrijf, waar bijvoorbeeld veel toplieden weggingen.

Die invloed leek ze deels uit te oefenen door e-mails te versturen uit naam en vanaf het e-mailaccount van topman Sanderink. Daar waren lange tijd veel aanwijzingen voor, zoals het feit dat e-mails met de verkeerde naam 'Gerard van Sanderink' werden ondertekend, maar concreet bewijs ontbrak daar altijd voor. Van Rijbroek gebruikte Sanderinks e-mailadres ook om Sanderinks ex-partner Brigitte van Egten zwart te maken bij collega's, zakenpartners en politici. Daarvoor klaagt Van Egten haar nu aan.

In de uitspraak zegt de rechter nu dat Van Egten 'voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Van Rijbroek e-mails uit naam van, en met instemming van, Sanderink heeft geschreven en verstuurd'. Daarvoor is veel bewijs, zegt de rechter. Zo waren Sanderink-e-mails afkomstig van het IP-adres dat Van Rijbroek ook voor haar persoonlijke e-mailadres zou gebruiken. In een proces-verbaal claimde een deurwaarder dat feit ook. Die deurwaarder zegt verder dat Van Rijbroek toegang had tot de inloggegevens van de inbox en dat ze die gegevens meer dan eens gewijzigd heeft.

Ook zegt de rechter dat Van Rijbroek 'concepten in haar eigen accounts schreef en vervolgens naar het Sanderink-account verstuurde'. Het valt de rechter ook op dat 'de opmaak, spelling en taal van de e-mails' gelijk zijn aan hoe Van Rijbroek schrijft, inclusief dezelfde d/t-fouten en het gebruik van termen als 'staatshacker', 'kapotschrijven', 'dekmantel', 'rookgordijn' en 'camouflagebedrijf'. Tot slot zou ze ook in opgenomen telefoongesprekken hebben bevestigd toegang te hebben tot Sanderinks accounts en die ook te gebruiken.

De rechtbank heeft Van Rijbroek een dwangsom opgelegd. Ze moet stoppen met de uitlatingen tegenover Van Egten en anders 20.000 euro per overtreding betalen.

De relatie tussen Rian van Rijbroek en Gerard Sanderink kwam eerder dit jaar uitgebreid aan bod in een boek van Tubantia-journalist Angelique Kunst. Tweakers plaatste een voorpublicatie van 'Er is er hier maar één de baas!'

Reacties (163)


EU houdt Nederlands verbod op verkoop snorfietsen met benzinemotor tegen

Door Yannick Spinner, 3 augustus 2022 15:48456 reacties

Het kabinet kan de verkoop van snorfietsen met een benzinemotor vanwege overkoepelende EU-regels niet verbieden. In het Klimaatakkoord was in eerste instantie afgesproken dat de betreffende voertuigen vanaf 2025 niet meer verkocht mochten worden.

Het in Nederland verbieden van snorfietsen met een benzinemotor ter stimulering van de verkoop van elektrische snorfietsen zou de interne markt van de Europese Unie schaden, zo stelt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenover NU.nl. Lidstaten zouden niet zomaar lokaal producten mogen verbieden die elders gewoon beschikbaar zijn.

Omdat dit plan niet door kan gaan, gaat Staatssecretaris Vivianne Heijnen naar eigen zeggen op zoek naar 'alternatieve maatregelen om de elektrificatie van de snorfiets verder te stimuleren en zo het doel uit het Klimaatakkoord te halen'. Uiterlijk dit najaar zou daar meer informatie over naar buiten worden gebracht.

Volgens brancheorganisatie Bovag is er daarentegen geen wettelijke inmenging nodig om de verkoop van elektrische snor- en bromfietsen te bevorderen. Er zouden al genoeg betaalbare elektrische varianten van de vervoersmiddelen beschikbaar zijn. Dat lijkt op basis van recente cijfers van RAI Vereniging te kloppen: afgelopen voorjaar werd de helft van alle nieuwe bromfietsen die verkocht werden elektrisch aangedreven. Wat snorfietsen betreft heeft nog net iets meer dan de helft een verbrandingsmotor, maar al met al lijkt de verkoop van elektrische scooters inderdaad ook zonder stimulans relatief aantrekkelijk te zijn.

Afbeelding 450X via Ather

Reacties (456)


Tesla start verkoop Model S Plaid en X Plaid eind 2022 in Nederland en België

Door Yannick Spinner, 3 augustus 2022 13:29487 reacties

Tesla begint vanaf december dit jaar met de verkoop van de Model S Plaid en Model X Plaid in Europa. De twee elektrische voertuigen komen voor prijzen vanaf respectievelijk 139.990 en 143.990 euro beschikbaar in Nederland en België.

De Model S Plaid en Model X Plaid zijn verbeterde versies van de reguliere uitvoeringen van de auto's. Tesla heeft naar eigen zeggen onder meer de 'interieurs, aandrijflijnen, thermische systemen, elektronica en het chassis' vernieuwd.

De voertuigen hebben respectievelijke topsnelheden van 322 en 262 kilometer per uur en een actieradius van 600 en 528 kilometer. De Model S Plaid zou binnen 2,1 seconden vanuit stilstand de 100km/u kunnen halen, de Model X Plaid binnen 2,6 seconden. Beide EV's hebben een vermogen van 749kW (1020pk) en worden aangedreven door drie motoren. Naar verwachting worden de eerste desbetreffende voertuigen tussen december 2022 en februari 2023 geleverd.

Naast de Plaid-varianten van de twee voertuigen komen de nieuwe reguliere Model S en Model X naar Europa. In een persbericht laat Tesla weten dat de Dual Motor All-Wheel Drive-versies, voorheen Long Range genaamd, ergens in 2023 beschikbaar zullen zijn in Europa, waaronder in Nederland en België.

Afbeeldingen Model S (links) en Model X via Tesla

Reacties (487)


OVpay stelt inchecken met betaalpas in openbaar vervoer tot eind dit jaar uit

Door Yannick Spinner, 3 augustus 2022 12:41184 reacties, submitter: MCP cloud

OVpay stelt de landelijke uitrol voor het inchecken met een pinpas, creditcard of aan een smartphone of wearable gekoppelde betaalpas in elk geval tot eind 2022 uit. Het bedrijf noemt 'tegenslagen aan de techniekkant' als oorzaak voor de vertraging.

In eerste instantie zou de incheckmogelijkheid met een betaalpas vanaf deze zomer voor iedereen in Nederland mogelijk zijn, maar het AD merkt op dat OVpay dit heeft uitgesteld naar 'eind 2022'. Vanaf dan is het als het goed is overal in Nederland mogelijk om met een betaalpas, fysiek dan wel digitaal gekoppeld, in te checken voor losse ritten tegen volledig tarief.

Ook het algehele ov-chipkaartsysteem van het bedrijf wordt uitgesteld. OVpay zegt nu op de officiële website: "We voeren OVpay stap voor stap in. We werken er hard aan om te zorgen dat iedereen in 2023 overal kan in- en uitchecken met OVpay. (...) Pas als we zeker weten dat het werkt, gaan we het landelijk invoeren. Het moet goed en het moet betrouwbaar." Met iedereen doelt het bedrijf ook op afnemers van een ov-abonnement van welke soort dan ook. Vooralsnog is het alleen mogelijk om tegen vol tarief losse reizen te betalen. Later moeten ov-abonnementen via OVpay met betaalpassen gelinkt kunnen worden. Het bedrijf sluit niet uit dat de uitrol van deze incheckmogelijkheid 'een staartje krijgt tot in 2024'.

In een interview met het AD legt het bedrijf uit dat problemen met de software voor de vertraging hebben gezorgd. OVpay moet naar eigen zeggen de techniek op tienduizenden incheckpunten toepassen, wat kennelijk langer duurt dan gedacht. "Het blijft software, dus het is altijd complexer dan je denkt. Daarop is de planning aangepast."

Voorlopig blijft het bedrijf proeven uitvoeren in verschillende Nederlandse steden en regio's. Onder meer in Amsterdam, Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, de Zaanstreek en Delft lopen of liepen proeven met OVpay .

Afbeelding via NS

Reacties (184)


Arthur Houtman, managing director van Vertigo Games Amsterdam, is overleden

Door Yannick Spinner, 3 augustus 2022 12:1182 reacties, submitter: Xtuv

De managing director van Vertigo Games Amsterdam, Arthur Houtman, is op 28 juli overleden. Houtman werkte bijna vijftien jaar bij de Nederlandse gamestudio en was eerder actief als medeoprichter en topman van Vanguard Games en Force Field.

Afbeelding via Vertigo Games

Volgens de gamestudio was Houtman de 'drijvende kracht' achter het op VR-games gerichte bedrijf. Houtman bereikte onlangs de pensioenleeftijd, maar wilde volgens Vertigo Games nog doorwerken tijdens de overname door Koch Media, onderdeel van het overkoepelende Zweedse bedrijf Embracer Group.

"Het voelt ontzettend oneerlijk dat hij niet de kans heeft gekregen om deze laatste stappen af te ronden en met welverdiend pensioen te gaan na al het harde werk dat hij in ons bedrijf investeerde. (...) Arthur zal herinnerd worden als een straight shooter die geen blad voor de mond nam, maar altijd eerlijk was en gefocust bleef op het eindresultaat. Bovenal was hij nederig, vrijgevig en een vriendelijke man; een bron van advies dankzij zijn 30 jaar ervaring binnen de videogame-industrie."

Vertigo Games richt zich al jaren volledig op VR-games. Het bedrijf werd opgericht in Rotterdam en heeft ondertussen ook vestigingen in Amsterdam en Los Angeles. Vertigo maakte onder meer zombieshooter Arizona Sunshine en het postapocalyptische After the Fall.

Reacties (82)


Computertijdschrift PCM stopt

Door Tijs Hofmans, 3 augustus 2022 12:06214 reacties

Computertijdschrift PCM stopt. Personal Computer Magazine was een van de oudste techtijdschriften van Nederland, maar uitgever Reshift trekt de stekker eruit omdat de bezorg- en drukkosten te veel zijn gestegen. Abonnees krijgen voorlopig ComputerTotaal in de bus.

PCM is inmiddels niet meer te koop in de online winkel van uitgever Reshift. Ook kunnen abonnees geen nieuw abonnement meer afsluiten. Uitgever Remco de Graaf bevestigt aan Tweakers dat PCM inderdaad stopt. "We houden al jaren rekening met dit scenario. Het moment is extra versneld door de stijgende prijzen van grondstoffen zoals papier en toenemende productie- en verzendkosten", zegt hij. Daarnaast wil Reshift zich over het algemeen meer richten op koopadvies via prijsvergelijker Kieskeurig en een toekomstige nieuwe titel die daarbij aansluit. Kieskeurig werd in 2018 door Reshift overgenomen.

Bestaande abonnees van PCM worden voor de resterende tijd van hun abonnementsperiode overgezet naar een abonnement op ComputerTotaal, dat ook door Reshift wordt uitgegeven. ComputerTotaal komt, net als PCM, 11 keer per jaar uit en een jaarabonnement kost met 85 euro iets minder dan de 87,50 euro voor een abonnement op PCM. Ze kunnen ook voor 'een andere oplossing met de klantenservice' kiezen.

Personal Computer Magazine is een van de oudste en laatstovergebleven computerbladen op de Nederlandse en Belgische tijdschriftenmarkt. Het tijdschrift verscheen in 1983 voor het eerst onder uitgever VNU, waar Tweakers van 2006 tot 2012 ook onderdeel van was. In 2007 werd het tijdschrift overgenomen door het Haarlemse HUB Uitgevers. Dat ging in 2013 failliet en maakte een doorstart als Reshift Digital. Dat geeft naast PCM onder andere ook Computer Idee en ComputerTotaal uit.

De abonnees van PCM liepen, net zoals veel andere tijdschriften, al jaren terug. Ook verouderde de doelgroep. Op het hoogtepunt had PCM 400.000 abonnees, maar dat ligt inmiddels veel lager. "Als mediabedrijf vinden wij het natuurlijk ontzettend jammer dat dit icoon uit de Nederlandse computergeschiedenis verdwijnt, maar sluiten onze ogen ook niet voor de realiteit", zegt De Graaf. "Het traditionele techdomein verandert razendsnel. Technologie is al lang geen speeltje meer van de computerhobbyist. De behoefte aan informatie rond het domein ‘computer’ neemt af, de klassieke doelgroep slinkt, terwijl nieuwe doelgroepen ontstaan met een duidelijke behoefte aan duidende informatie over technologie."

Reacties (214)


Meldpunt Kinderporno ziet grote daling van meldingen van misbruikmateriaal

Door Tijs Hofmans, 3 augustus 2022 11:1985 reacties

Het Expertisebureau Online Kindermisbruik heeft het afgelopen jaar significant veel minder meldingen van online kindermisbruikmateriaal gekregen. Het EOKM denkt dat dat voornamelijk kwam door de druk die op hostingproviders wordt gelegd.

Het expertisecentrum schrijft dat het aantal meldingen van child sexual abuse material of CSAM in het eerste half jaar van 2022 met wel 93 procent is gedaald ten opzichte van 2021. Het gaat daarbij om meldingen die internetgebruikers bij het Meldpunt Kinderporno aanleveren. Dat is een portaal waar mensen kunnen aangeven dat ze ergens op het openbaar internet kindermisbruikmateriaal tegenkomen. EOKM-voorzitter Arda Gerkens vertelde eerder dit jaar aan Tweakers dat een groot deel van de CSAM-afbeeldingen niet op het darkweb te vinden zijn, maar op hostingsites waar gebruikers anoniem afbeeldingen kunnen plaatsen.

Het EOKM schrijft de daling toe aan het feit dat Nederland harder optreedt tegen hostingproviders. Dat nam een paar jaar geleden een grote vlucht onder toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Die opperde in 2020 het idee om providers die meermaals worden betrapt op het hosten van CSAM op een zwarte lijst te zetten. Later dat jaar voegde hij daad bij woord en publiceerde hij zo'n lijst. Daaruit bleek dat vooral twee providers grootaanbieder zijn. Als het Meldpunt Kinderporno een tip krijgt, geeft het EOKM dat als beheerder door aan de hostingprovider. Hostingproviders hebben afspraken gemaakt dat ze het materiaal dan binnen een aantal uur offline halen. Bedrijven die dat verzaken, worden op de lijst geplaatst.

Volgens het EOKM heeft die aanpak nut gehad. "Door het programma ‘Kindveilig Internet’ is de druk op hosters toegenomen", schrijft het bureau. Daarnaast zou er de dreiging zijn van toekomstige boetes. Grapperhaus gaf ook opdracht een 'Autoriteit Kinderporno' op te richten. Die zou ook de bevoegdheid moeten krijgen boetes op te leggen. De dreiging daarvan zou volgens het EOKM ook helpen bij het afschrikken van hostingproviders. Dat zou alleen een dreiging zijn: de autoriteit is nog in oprichting en het is niet bekend wanneer die operationeel is.

Het EOKM ziet wel dat veel Nederlandse hostingpartijen naar het buitenland vertrekken. "Dit is zorgelijk omdat het probleem zich verplaatst. Ook kunnen hosters volledig uit beeld verdwijnen omdat een deel van hen naar landen is vertrokken waar geen enkele handhaving op dergelijk beeldmateriaal plaatsvindt", schrijft het expertisebureau. Wel ziet de stichting ook internationaal een positieve trend. Bij internationale meldpunten daalde het aantal meldingen met 77 procent.

Het EOKM pleit daarom voor meer internationale samenwerking. Die is er al veel; vorig jaar schreef Tweakers in een achtergrondartikel hoe internetbedrijven samenwerken met stichtingen zoals het EOKM om CSAM op te sporen en tegen te gaan via meldpunten en scanningtools.

Reacties (85)


Gerucht: AMD brengt Ryzen 7000-cpu's voor desktops op 15 september uit

Door Daan van Monsjou, 3 augustus 2022 11:01110 reacties

AMD brengt zijn Ryzen 7000-desktopprocessors mogelijk op 15 september uit. Dat schrijft Wccftech op basis van eigen bronnen. De Zen 4-processors zouden op 30 augustus al worden aangekondigd.

AMD houdt volgens bronnen van Wccftech op 30 augustus om 02.00 uur Nederlandse tijd een productevenement voor zijn komende desktopprocessors. Het bedrijf zou daar zijn Ryzen 7000-line-up onthullen en zich richten op de specificaties en prijzen van de cpu's. Tegelijkertijd zouden de eerste AM5-moederborden aangekondigd worden. Een daadwerkelijke release moet twee weken later volgen. Het reviewembargo verloopt volgens bronnen van Wccftech op 13 september om 15.00 uur Nederlandse tijd, en de processors zouden twee dagen daarna uitkomen.

Er verschenen eerder al details over de komende Ryzen 7000-serie. AMD bevestigde eerder al dat de processors gebruikmaken van een nieuwe Zen 4-architectuur op een AM5-platform met een lga-socket. De processors krijgen naar verwachting weer maximaal twee cpu-chiplets, die worden geproduceerd op TSMC's N5-node. De processors krijgen daarnaast allemaal een geïntegreerde RDNA2-gpu en ondersteuning voor PCIe 5.0 en DDR5. AMD claimt verder dat Zen 4 goed is voor ipc-verbeteringen tot tien procent.

Naar verwachting komt AMD eerst met vier Ryzen 7000-processors. Op de AMD-website werden onlangs enkele modelnamen vermeld: een Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X en Ryzen 5 7600X. Eerder werd verwacht dat AMD ook met een Ryzen 7 7800X zou komen, maar die stond niet op de website van de chipontwerper.

Mogelijke line-up AMD Ryzen 7000-processors
Model Cores/Threads
Ryzen 9 7950X 16C/32T
Ryzen 9 7900X 12C/24T
Ryzen 7 7700X 8C/16T
Ryzen 5 7600X 6C/12T

Reacties (110)


Omzet AMD stijgt met 70 procent, maar winst daalt

Door Yannick Spinner, 3 augustus 2022 09:4128 reacties

AMD heeft in het afgelopen kwartaal ruim 70 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Binnen alle hoofdzakelijke productcategorieën behaalde AMD een aanzienlijk hogere omzet. Ondanks het recordkwartaal daalde de nettowinst met ongeveer 37 procent.

In totaal verdiende AMD in het afgelopen kwartaal ongeveer 6,55 miljard dollar, een record voor de Amerikaanse techfabrikant. De nettowinst daalde daarentegen naar 447 miljoen dollar ten opzichte van de 710 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit komt deels door een flinke stijging van de bedrijfskosten van ruim 150 procent en door de 'afschrijving van immateriële activa' voor de overname van Xilinx en Pensando.

Producten binnen de Client- en Gaming-categorieën waren goed voor een omzetstijging van respectievelijk 25 en 32 procent. De twee divisies, verantwoordelijk voor cpu's en gpu's voor consumenten, zijn jaarlijks goed voor het gros van AMD's inkomsten. Het bedrijf noemt recente hoge prijzen als aanjager voor de stijgingen binnen deze categorieën.

De grootste stijgingen vonden daarentegen binnen de Data Center- en Embedded-divisies plaats. Daar werden omzetstijgingen van respectievelijk 83 en 2228 procent geboekt. In het geval van datacenters werd een zeer succesvol kwartaal gemeld vanwege de populariteit van EPYC-producten. De enorme stijging van de Embedded-tak werd veroorzaakt door de toevoeging van de cijfers van het reeds overgenomen Xilinx, cijfers die tot vorig kwartaal nog los vermeld werden. Voorheen behaalde AMD binnen deze categorie slechts enkele tientallen miljoenen dollars aan omzet; dat is nu bijna 1,3 miljard dollar geworden.

Reacties (28)Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee