Door Redactie Tweakers

Voorpublicatie: Er is er hier maar één de baas! - Over 'cybercharlatan' Rian

27-04-2022 • 06:00

56 Linkedin

Zelfverklaard cyberexpert

Speciaal voor Plus-abonnees publiceert Tweakers integraal een hoofdstuk uit het nog te verschijnen boek Er is er hier maar één de baas! van journaliste Angelique Kunst. Zij volgde al sinds 2019 de saga rond de Twentse zakenman Gerard Sanderink voor De Twentsche Courant Tubantia. Die krant is onderdeel van uitgever DPG, waarvan ook Tweakers deel uitmaakt. Het hoofdstuk 'Zelfverklaard cyberexpert' gaat in het bijzonder over claims van Rian van Rijbroek, naar aanleiding van ddos-aanvallen, dat ze een deskundige op het gebied van cybersecurity is. Aan het eind van het hoofdstuk komt nog kort Tweakers-systeembeheerder Kees Hoekzema voorbij, die een rol speelde bij de ontmaskering van een ddos'er in 2018. Tweakers publiceerde hierover destijds het artikel Een ddos'er betrapt.

Zelfverklaard cyberexpert

Het is onduidelijk op welk moment Rian van Rijbroek besluit haar carrière als financieel expert in te ruilen voor een bestaan als superhacker. Maar ergens begin 2017 ontmoet ze oud-minister Willem Vermeend op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, waar hij blockchainonderzoek begeleidt. Ze vertelt hem dat ze cyberexpert is en voor verschillende internationale cybersecuritybedrijven en veiligheidsdiensten heeft gewerkt. Hij gelooft haar en ziet wel brood in een samenwerking.

Hoe ze Vermeend kon overtuigen van haar nieuw verzonnen expertise is een raadsel. Als Volkskrant-journalist Huib Modderkolk de oud-minister daar later een keer naar vraagt, zegt deze: "Ze heeft me laten zien dat ze opdrachten deed voor cybersecuritybedrijven. En van bronnen hoor ik dat ze bij veiligheidsdiensten werkte. Ik heb geen bewijs, nee. Bronnen vertellen me dat. Ik ga ervan uit dat ze de waarheid heeft verteld."

Zijn goedgelovigheid blijkt goud waard voor Van Rijbroek. Vermeend is op dat moment zowel in de politiek als in het bedrijfsleven nog altijd een zwaargewicht. Hij zit in de stuurgroep Smart Industry van de overheid en is het jaar daarvoor door minister Dijsselbloem van Financiën benoemd tot speciaal ambassadeur FinTech: hij moet financiële instellingen en bedrijven gaan helpen met digitalisering. Vermeend is ervan overtuigd dat superhacker en ex-spion Van Rijbroek extra gewicht in de schaal kan leggen bij zijn missie. In de tweede helft van 2017 neemt hij haar mee naar verschillende bedrijven waar volgens haar de IT-beveiliging niet op orde is. Hij bezorgt haar ook een uitnodiging voor het jaarcongres van het Platform voor de InformatieSamenleving, waar ze als topexpert mag spreken over cybersecurity en hackers. De aanwezige deskundigen luisteren met open mond en kromme tenen naar haar betoog en vragen zich af wie deze charlatan heeft uitgenodigd. Maar Vermeend blijft doof voor hun kritiek.

De oud-minister staat ook bekend als buitengewoon productief schrijver. Elk jaar verschijnen er minimaal twee titels van zijn hand, over uiteenlopende onderwerpen als het klimaatakkoord, de kosten van de zorg, de kredietcrisis en blockchain. Hij schrijft nooit alleen, heeft altijd een medeauteur. En hij ziet een buitenkansje in de spannende carrière die Rian van Rijbroek opdist. Kunnen ze misschien samen een boek over cybersecurity schrijven?

Ze hapt onmiddellijk toe. Wekenlang graast ze het internet af op zoek naar interessante informatie, die ze buitengewoon creatief aan elkaar knoopt. Als ze vragen heeft of ergens niet uitkomt, heeft Willem Vermeend een deskundige klaarstaan om haar van input te voorzien. Het is een vriend van hem die hij kent van de PvdA, waar ze beiden actief zijn. Deze Ben van Lier heeft verstand van zaken, want hij is professor en directeur Strategy & Innovation bij Centric, een van de grootste ict-bedrijven van Nederland. Al moet die academische titel met een korreltje zout worden genomen: Centric betaalt de private Steinbeis-Hochschule in Berlijn 25.000 euro per jaar voor een leerstoel, die Van Lier mag invullen. Het staat goed, zo’n professor als uithangbord, en Van Lier kan beslist meeslepend vertellen over cybersecurity en blockchain.

'Wonder woman'

Het resultaat van de samenwerking tussen deze drie dubieuze ‘experts’ is een draak van een boek. Van Rijbroek prijkt vol trots op de kaft van De wereld van cybersecurity en cybercrime; gekleed in strak zwart leer kijkt ze brutaal in de camera. De begeleidende tekst is veelbelovend: "Rian van Rijbroek, een van de beste hackers ter wereld, geeft niet alleen inzicht in de wereldwijde cyberaanvallen, maar onthult ook de belangrijkste hackingmethoden. Rian, in de internationale hackingwereld aangeduid als wonder woman, was daar al vanaf haar 20ste actief. Inmiddels is ze in veel landen werkzaam als topexpert op het terrein van cybersecurity, waarbij ze overheden en bedrijven adviseert over de beste beveiliging."

Een week voordat het boek uitkomt, in december 2017, neemt Willem Vermeend contact op met de redactie van actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Of ze wellicht geïnteresseerd zijn in een studio-interview over dit onderwerp? Dat zijn ze, en Van Rijbroek stuurt alvast wat informatie naar de redactie. Opmerkelijk vooruitziende informatie, zal later blijken. Ze schrijft onder meer dat ‘Russische, Iraanse en Noord-Koreaanse hackers samenwerken aan een verbeterde versie van de malware Industroyer die ze voornemens zijn met een grote cyberaanval (ddos-aanval) te gaan gebruiken om energienetwerken e.d. gericht ineens plat te leggen en gelijktijdig banken te overvallen’.

"Lijkt me een beetje vreemd dat ik een aanval kan voorspellen"Als de Nieuwsuur-redacteur vraagt of ze ook voorbeelden kent van nog onbekende hacks bij media en bedrijven, antwoordt ze: "Wat bedoel je met nieuwe niet-bekende aanvallen? Lijkt me een beetje vreemd dat ik een aanval kan voorspellen... Zo graag kom ik niet op tv (vraag me eerder af of dat wel verstandig is ivm. veiligheidsredenen, ik ben altijd bewust uit de publiciteit gebleven, en ik heb ook liever dat Willem Vermeend in je programma komt, niet ik) alsof ik zelf die aanval moet doen." De redacteur haakt even af. Hij meldt dat het onderwerp zeker interessant is, maar dat het even moet wachten tot er een concrete, actuele aanleiding is.

Het boek verschijnt op 21 december 2017. Rond de feestdagen verschijnen er lovende recensies op de website van bol.com. "Werelds beste hacker, werelds beste minister en werelds beste uitgever presenteren een parel!!!" jubelt Eddine uit Amsterdam. DanRiccio (vreemd genoeg de naam van Apples befaamde hardware-engineer) zegt: "Wie cyberaanvallen wil voorkomen, moet dit topboek aanschaffen. Het boek overtreft alle verwachtingen, het beste boek van Vermeend ooit." Opmerkelijk genoeg zit er ook een recensie bij van Thomas, de voormalige directeur van het Twentse interieurbouwbedrijf dat na Van Rijbroeks bemoeienis failliet is gegaan. Hij vindt het ‘het beste boek dat ik tot op heden heb gelezen. Het is duidelijk geschreven door insiders die goed op de hoogte zijn van alles wat er speelt in de wereld van cybercrime en cybersecurity'.

Smart blockchain

Ook Ben van Lier van Centric post een enthousiaste recensie over het boek, waar hij zelf zo’n belangrijke bijdrage aan leverde. Hij schrijft: "Een van de oplossingen die de schrijvers aandragen is een technische innovatie: de zogenoemde Smart Blockchain. Ook uit eigen onderzoek blijkt dat deze nieuwe technologie op het terrein van beveiliging van objecten een kansrijke methode zou kunnen zijn."

Op de site van vakblad Computable regent het eveneens laaiend enthousiaste commentaren op het boek, vaak in dezelfde bewoordingen als bij bol.com. De lezers zijn zo eensgezind lyrisch dat de redactie argwaan krijgt en op onderzoek uitgaat. Al snel wordt duidelijk dat veel recensies van hetzelfde ip-adres zijn verstuurd en dus waarschijnlijk van dezelfde afzender komen. Computable haalt daarom alle reacties weg en besluit geen nieuwe meer te plaatsen. Maar de publiciteitstrein is in gang gezet.

Van Rijbroek wordt uitgenodigd door Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn van BNR Nieuwsradio, om in hun programma De Technoloog te komen vertellen over haar zelfbedachte term ‘smart blockchain’. Het wordt een hilarisch gesprek, want de mannen snappen helemaal niets van haar onsamenhangende gebrabbel, doorspekt met techjargon. Maar uit beleefdheid blijven ze serieus in gesprek. Van Rijbroek heeft ook hier een onnavolgbare gesprekstechniek. Iedere keer als de presentatoren proberen haar woorden samen te vatten en begrijpelijk te maken voor de luisteraars, corrigeert zij ze: nee, zo zit het niet, dat hebben ze verkeerd begrepen, het zit namelijk zo... En dan volgt er weer een onbegrijpelijk verhaal. De mannen raken in totale verwarring en laten dat in de uitzending ook duidelijk merken.

Van Rijbroek legt in het gesprek voortdurend de nadruk op ddos-aanvallen. In de weken daarvoor zijn die inderdaad een aantal keer in het nieuws geweest, maar de schade daarvan is beperkt gebleven. Toch waarschuwt ze voor het gevaar dat hierin schuilt: "Je ziet een trend in die ddos-aanvallen; ze beginnen steeds hoger, op een hoger niveau. Het is net of ze internet aan het testen zijn." Als ze een paar dagen later samen met Ben van Lier wordt geïnterviewd door De Telegraaf, benadrukt ze nog een keer dat het elk moment mis kan gaan: "Met Industroyer zijn grote, geschakelde aanvallen uit te voeren op energienetwerken, zee- en luchthavens tot onze banken. Die zijn nabij."

En op 24 januari waarschuwt ze Nieuwsuur nog maar weer eens, door nog een passage uit hoofdstuk 6 van haar boek te mailen: "Er wordt gemeld dat deze hackers een aanval op West-Europa waaronder Nederland aan het voorbereiden zijn om de controle van deze systemen over te nemen. [...] Deze cellen zijn bedoeld voor een toekomstige grote cyberaanval (ddos-aanval) om ineens gericht de doelwitten plat te leggen en mogelijk gelijktijdig banken te overvallen."

En alsof de duvel ermee speelt: haar voorspellingen komen uit. Vanaf 27 januari worden binnen achtenveertig uur de websites van onder meer ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Bank, DigiD, de Belastingdienst en Rijkswaterstaat platgelegd door aanhoudende grote ddos-aanvallen. Heel Nederland is in paniek, er kan niet meer worden gebankierd via internet en overheidsdiensten zijn onbereikbaar. Op 29 januari besluit Nieuwsuur een cyberdeskundige naar de studio te halen. En die zit al helemaal klaar voor haar grote moment.

Versace en Bvlgari

Van Rijbroek heeft zich zorgvuldig voorbereid op haar eerste televisieoptreden. De zijden top en het kunstig geplooide bomberjack komen uit de voorjaarscollectie 2017 van Versace. De peperdure Bvlgari-oorbellen met amethist en topaas zijn haar favorieten; ze draagt ze altijd als ze indruk wil maken. Het sexy korte rokje, de naadkousen en de hoge hakken maken het helemaal af. Ze zal ze eens wat laten zien!

Als ze op 29 januari 2018 de televisiestudio van de NPO binnenstapt, bekijken de aanwezige redacteuren haar met lichte verbijstering. Ze zijn in televisieland echt wel wat gewend, maar dit type vrouw verschijnt zelden voor de camera’s van hun nieuwsprogramma. Klopt dit wel? De collega die haar heeft binnengehaald lacht de zorgen echter weg. Hij heeft al een paar weken contact met deze opmerkelijke dame; ze heeft een boek geschreven met oud-minister Willem Vermeend, geredigeerd door een directeur van ict-bedrijf Centric, dus met haar expertise zit het echt wel goed. Hij heeft haar uitspraken nog eens gecheckt bij een expert, die vond ze ‘opmerkelijk’ maar wel interessant. Dus het klopt allemaal. En dat uiterlijk, tja – hackers zien er wel vaker een beetje weird uit, toch? Maar dat is juist leuk! Er zijn genoeg saaie grijze experts te vinden die heel degelijk kunnen vertellen over ddos-aanvallen. Maar ict is al zo’n moeilijk onderwerp, dus het is wel fijn om nou eens een spannende vrouw als expert te hebben. Goed voor de diversiteit ook!

De introductie van presentatrice Mariëlle Tweebeeke klinkt dan ook als een klok. "Rian van Rijbroek, u bent expert cyberveiligheid en schrijver van het boek De wereld van cybersecurity en cybercrime. U heeft jarenlang hacks uitgevoerd in opdracht van geheime diensten en overheden." Van Rijbroek knikt, haar ademhaling gaat snel, haar ogen zijn wijd opengesperd en ze knippert nauwelijks tijdens het gesprek. Op de voorzet van Tweebeeke begint ze uitleg te geven. Ze vertelt dat er ‘codes’ bij banken binnen zaten, ‘Russische en Iraanse codes en Noord-Korea, dus er wordt gedacht aan hackersgroepen uit die landen’. En waarom dan? vraagt de presentatrice. Van Rijbroek zegt dat ze ‘net die ochtend’ informatie heeft gekregen van de Amerikaanse veiligheidsdienst dat ook in de VS ‘testaanvallen’ zijn uitgevoerd waardoor geldautomaten geld uitspuugden, dat door geldezels werd opgehaald. Van Rijbroek sluit niet uit dat de hackers uit zijn op de volledige controle over het betalingssysteem. Ze heeft ook wel een oplossing voor al deze problemen; als de banken beveiligd worden met smart blockchain, zijn ze niet meer te hacken.

"Who the fuck is Rian van Rijbroek?"Op sociale media wordt diezelfde avond nog met verbijstering gereageerd op de uitzending: "Het vleesgeworden nepnieuws." "De hele uitzending kraamt ze onzin uit." "Who the fuck is Rian van Rijbroek?" "Wat een ramp." "De experts waren echt op." De Nieuwsuur-redactie krijgt de dag erna van diverse echte deskundigen te horen dat ze een enorme blunder heeft begaan en komt tot de conclusie dat excuses en een zeer uitgebreide rectificatie op hun plaats zijn.

De uitzending lijkt meteen een einde te maken aan Van Rijbroeks nieuwe cybercarrière. Deskundigen storten zich op het boek en ontdekken dat het aan elkaar hangt van plagiaat. De auteurs hebben zonder bronvermelding hele stukken overgeschreven van Wikipedia, de Volkskrant, NRC en diverse vakwebsites. Het boek wordt op 2 februari dan ook uit de handel genomen.

Burj al Arab

Op 3 februari probeert Rian van Rijbroek zich te rehabiliteren via een interview met De Telegraaf. Het wordt een smeuïg verhaal, opgeleukt met een pikante foto: Van Rijbroek die in een kanten negligeetje door een suite van luxehotel Burj al Arab in Dubai kruipt. In het interview vertelt ze over de bijbehorende fotoreportage op YouTube, waarin ze te zien is in oogverblindende Versace-creaties: "Ik was destijds in Dubai op een geheime missie voor een inlichtingendienst. Dat modellenwerk was gewoon een dekmantel. Van een dom modelletje verwacht nou eenmaal niemand gevaar." Maar van modellenwerk was geen sprake: de foto’s zijn gemaakt op een van de vele vakanties in Dubai, door haar toenmalige vriend Frits.

Van Rijbroek zegt in het interview verder dat ze op kerstavond 2017 het netwerk van ‘de Utrechtse vestiging van een wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf met een hoofdkantoor in Moskou’ heeft gehackt, door vanaf de parkeerplaats in te breken op hun wifinetwerk. Er is maar één wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf in Utrecht, Kaspersky, en dat pikt het niet dat het belachelijk wordt gemaakt door deze cybercharlatan. Ze spannen een rechtszaak aan. Het is een van de laatste keren dat Van Rijbroek zich nog op een publiek podium vertoont. Ondersteund door twee oudere heren wankelt ze de rechtszaal binnen, om daar in elkaar gedoken en nauwelijks verstaanbaar te verklaren dat ze de gewraakte uitspraak nooit tegen de beide journalisten heeft gedaan. Ze heeft zelfs een officiële verklaring bij zich waarin dat staat. Die heeft ze onder ede afgelegd bij een echte notaris; het document is voorzien van handtekeningen en een stempel, als ‘bewijs’ dat het allemaal echt waar is wat ze zegt. Of die verklaring heeft geholpen is niet duidelijk, maar de rechter heeft weinig begrip voor het verweer van de journalisten dat het verhaal ironisch was bedoeld. De Telegraaf wordt veroordeeld tot een rectificatie.

Twee dagen na dit interview wordt de ddos-aanvaller door de politie in het Brabantse Oosterhout van zijn bed gelicht. Het blijkt de zeventienjarige scholier Jelle S. te zijn en hij bekent vlot. Hij is trots op de commotie die hij heeft veroorzaakt; slechts enkele uren voor zijn arrestatie laat hij zich anoniem interviewen door Huib Modderkolk van de Volkskrant. In dat interview zegt hij: "Banken horen het gewoon goed voor elkaar te hebben, dus dat is een leuk target om plat te krijgen. Vooral omdat veel mensen er dan ook last van hebben." En aan Kees Hoekzema van techplatform Tweakers bekent hij, verborgen achter een schuilnaam, dat hij de aanvallen uitvoerde met een tooltje van 40 euro.

Na twee weken voorarrest wordt hij vrijgelaten en pas in februari 2022 komt zijn zaak eindelijk voor de rechter. Dan heeft Jelle heel wat minder bravoure. Hij weigert vragen van de rechters te beantwoorden omdat er pers in de zaal zit. Maar hij zegt wel dat hij inmiddels volwassen is geworden, dat hij niet meer die gefrustreerde puber van toen is. Hij wordt uiteindelijk veroordeeld tot tweehonderd uur taakstraf plus voorwaardelijke jeugddetentie.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Reacties (56)

56
54
31
0
0
1
Wijzig sortering
Al sinds dat Nieuwsuur interview in 2018 ben ik gefascineerd door deze soap. Hoe kan het toch dat iemand zo'n enorm podium weet te halen door complete onzin uit te kramen? Blijkbaar kun je met een grote bek en een bord voor je kop echt veel voor elkaar krijgen. In het land der blinden is één oog koning! :)

Wat zou ik haar wat graag een keer in het echt ontmoeten. Fascinerende vrouw.
Al sinds dat Nieuwsuur interview in 2018 ben ik gefascineerd door deze soap. Hoe kan het toch dat iemand zo'n enorm podium weet te halen door complete onzin uit te kramen?
De gemiddelde mens snapt helemaal niks van IT en techniek. De hele wereld valt over Van Rijbroek maar ik hoor dagelijks grotere onzin. Als ik naar Van Rijbroek luister snap ik wat ze bedoelt. Af en toe klinkt dat inderdaad nogal klok-klepel maar ik kan nog íets van maken. De 'smart blockchain' is bv een prima omschrijving voor Ethereum, dat toen net wat bekendheid begon te krijgen. Ze noemt dit in het kader van het Swift-systeem en transacties van banken. Daarvoor is Ethereum inderdaad geschikte en relevante techniek.
In het land der blinden is één oog koning!
Exact. Het lijkt wel politiek. Je hoeft niet de "beste" waarheid te hebben om groot te zijn in de politiek maar je moet je verhaal zo kunnen vertellen dat mensen er naar luisteren.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 27 april 2022 15:05]

Ja, eens. Je hoeft niet alles te weten om iets te mogen vertellen aan de menigte, maar zeggen dat je al jaren als hacker werkt voor inlichtingendiensten en verstand hebt van cyber security als je in werkelijkheid het verschil tussen een bit en een byte niet kunt uitleggen dan vind ik je wel zeer interessant. Hoe komt iemand erbij om te denken daar mee weg te komen?
In de tv media zit nogal wat onkunde. Presenteren kunnen ze, maar kritisch en objectief nadenken is vaak al teveel gevraagd, dus gaan ze uit van de genodigden om hun verhalen te komen doen en wellicht kritisch bevraagd te worden door "de andere gasten".

IT kennis is in die wereld helemaal zeldzaam dus Rian kon aardig haar onzin verkondigen tot Geenstijl en Tweakers dit begonnen door te krijgen en toen begon haar balletje toch wel enigszins tegendruk te krijgen met het doorrollen.
Een groot platform krijgen door complete onzin uit te kramen, dat zie je bepaalde politici ook wel doen. Rian is helaas niet de enige die het lukt, zij doet het alleen niet in de Tweede Kamer. Maar ook in de Tweede Kamer hebben genoeg antisemitische complottheorieën geklonken, en er is volk dat het volledig oplepelt. En in de cryptowereld wil het ook wel goed werken. De hoeveelheid NFT scams is niet te zuinig. En dat is trouwens ook iets waar voorgenoemde politici nog wel eens weg van zijn. Het valt me nog mee dat we niet hebben gehoord dat Rian van Rijbroek iets met cryptovaluta of NFT's heeft uitgespookt, dat past wel in haar straatje.

Dus ja, helaas komt het wel vaker voor dat mensen omhoog vallen door simpelweg complete idiotie uit te kramen.
Hier idem. Ik zag dat interview later pas, toen de commotie all over was. Die vrouw heeft iets bijzonders over zich heen, alsof ze niet van hier is. Ook die fotoshoot in Dubai, te zien in een YouTube video van aan elkaar geplakte foto's, geven een mysterieus en geheimzinnig beeld.
De hele soap met Sanderink erna en de openbaringen dat ze die tactiek eerder heeft gedaan bij mannen, maken haar tot meester oplichtster.
Gast! Hoezo bijzonder? Elk weldenkend mens ziet toch direct vanaf seconde 1 dat zij niet goed is? Kom op nou!
Een brutaal mens heeft de halve wereld.

Daarbij: mensen willen graag horen dat jij de expert bent, dat ze met jou het neusje van de zalm binnen halen. Als je ook maar een heel kleine beetje meer weet dan de ander, kun je die dan ook al snel doen geloven dat jij werkelijk die expert bent.
Het is sinds die tijd nog veel gekker geworden sinds haar relatie met Sanderink. Ze hadden bij Lubach maandag nog een interview met Angelique dat daar ook op in ging. Niet heel lang, wel insightful en leuk, aanrader :)
Kijk eens naar Drop out op Disney +. Het verhaal van Elizabeth Holmes en Theranos. Net zoiets maar dan vele malen groter.... geeft een mooi beeld hoe iemand steeds verder wegzakt in de eigen waanideeën en daarin wordt gesterkt door machtige mannen om haar heen.
Dat is nu precies de essentie van media: verkoop een verhaal! Het maakt geen reet uit of het waar is of niet. Als er alleen maar grijze muizen op TV komen kijkt niemand. Het gaat primair om kijkcijfers, oplages, views, likes en clicks.
Waarheid is een middel voor de lange termijn, geen doel.
Nja je wilt graag een interessant programma waar mensen naar willen kijken. Anders zappen en of klikken mensen door naar een viral video die veel interessanter is. Hoevaak ik wel niet op Facebook nepberichten voorbij zie komen van tantes die over "verschrikkelijk" onderwerp gaat. Maar eigenlijk 10‰ waar is en de rest nep, enkel voor de kliks.

Maar dat terzijde hacken en cybercrimes zijn natuurlijk heel interessant. Alleen je moet wel goed je selecteren en je vooronderzoek doen. Dat gebeurde 5 jaar geleden maar matig op het gebied van ict. Omdat dit een stuk technischer is dan reguliere journalistiek.
Dat vind ik hier niet helemaal aan de orde, ze zijn zelf ook op her verkeerde been gezet door mooie praatjes, maar hebben het wel gerectificeerd. Ze hadden daar ook wel door dat het verhaal rammelde. Mijn haren gingen er in iedergeval van overeind staan.
Hoe kan het toch dat iemand zo'n enorm podium weet te halen door complete onzin uit te kramen? Blijkbaar kun je met een grote bek en een bord voor je kop echt veel voor elkaar krijgen.
Donald Trump :X
Leuk artikel, was het alweer vergeten. Ik zie wel een deel twee aankomen met Rians relatie met Gerard Sanderinks, de directeur en eigenaar van Centric.

Ik weet niet of er nog veel rechtzaken zijn geweest voor het hele managment team dat hij zonder goede reden heeft ontslagen

[Reactie gewijzigd door jobvr op 27 april 2022 07:32]

De rest staat denk ik in het boek, of bedoel je iets anders?
Hij heet niet Sanderinks en hij is geen directeur...
Of maakt dat ook al niks meer uit.
Hij is volgens mij de hoofdpersoon in dit boek, de uitspraak "Er is er hier maar één de baas!" is ook van hem.
Dit is deel 1 van het boek hè? Want deze soap is nog maar net begonnen. Dit gaat nog jaaaren duren, en allemaal openbaar in de rechtzaal (dankjewel Angelique dat je er echt iedere keer weer naartoe bent gegaan).
Rian heeft inderdaad nog een tweede boek geschreven: 'Unhacked, de geheime wereld van cyber en hacks'. Dat werd gepresenteerd toen ze Sanderink al ingepalmd had. Die gaf opdracht aan zijn sectordirecteuren om een aantal relaties uit te nodigen voor de presentatie in een duur hotel zodat het leek alsof iedereen aan haar lippen hing.
Dat eerste boek wat uit de handel genomen is, is overigens hier en daar nog wel te vinden als je goed zoekt op sites voor tweedehands boeken.
Dat boek werd inderdaad binnen Centric en onder relaties uitgedeeld. Ik werkte destijds bij Centric als consultant healthcare, en kende van Rijbroek van de podcast De Technoloog, het Nieuwsuur interview en haar eerste boek dat uit de handel werd gehaald. Mijn eerste reactie, toen ik haar naam intern voorbij zag komen, was wel een WTF moment. Pas later bleek ze een relatie met Sanderink te hebben, kwamen er allerlei rare verhalen in de wereld. En werd de ene na de andere directeur eruit gegooid.
Als bonus werden twitteraars die rondom de Nieuwsuur uitzending het een en ander hadden getweet, benaderd door van Egten. Rian had in 1 van de vele rechtszaken gezegd dat de tweets werden verzonden door botjes; van Egten was op zoek naar verklaringen om aan te tonen dat dat niet het geval was. Ik was 1 van hen :)
Dat was voor mij wel het moment om serieus te gaan nadenken of Centric nog wel de plek was. Ik werk er inmiddels een jaar of 2 niet meer :) , maar volg dit verhaal nog altijd met veel belangstelling.
Ik snap heel eerlijk gezegd niet dat er überhaupt nog mensen bij Centric werken na deze soap.... Daar wil je toch ver, ver bij wegblijven?.... En vandaag de dag heb je in de IT gisteren nog een andere baan.
Dat werd gepresenteerd toen ze Sanderink al ingepalmd had
Het gekke is, als ze het zou doen voor het geld van Sanderink zou ze niet op onder andere deze manier opzichtig aandacht vragen voor zichzelf - dat is juist hoe ze al meermaals veroordeeld is. Wat haar dan wel drijft is een mysterie.
Dit artikel gaat wel voorbij aan het feit dat ze alle ex-en die rian ooit heeft gehad, heeft opgelicht op een of andere manier of vorm.

Maar wel mooi artikel dit. Veel wisten we al door de uitzending van Arjen lubach natuurlijk :)
Bedankt voor dit leuke initiatief. Ik had het boek gisteravond nav een post in de comments opgezocht en gezien op bol.com maar nog niet aangeschaft (wel in de queue). Zojuist heb ik het aangeschaft, het zou vandaag 27 april beschikbaar moeten worden.
Sinds het ronduit absurde Nieuwsuur-interview (hier nog even de video op YouTube) volg ik deze soap met interesse en verbazing. Heb het boek inmiddels ook besteld. Het is bijna niet voor te stellen dat dit daadwerkelijk plaatsvindt in een (voormalig?) gerenommeerd bedrijf. Dit is iig nog zeker niet het einde van het verhaal.
De Nieuwsuur uitzending terugkijken kan op https://youtu.be/V8D0bv17Ies
De zijden top en het kunstig geplooide bomberjack komen uit de voorjaarscollectie 2017 van Versace. De peperdure Bvlgari-oorbellen met amethist en topaas zijn haar favorieten; ze draagt ze altijd als ze indruk wil maken. Het sexy korte rokje, de naadkousen en de hoge hakken maken het helemaal af. Ze zal ze eens wat laten zien!

Er staan op Tweakers stapels artikelen over absurd dure hobbydingetjes, maar jee, je zult geld uitgeven aan oorbellen, dat doe je natuurlijk omdat je "indruk wil maken". En jemig, ik dacht echt dat de tijd dat "sexy rokjes" als relevante informatie gezien werd iets van vorige eeuw was.
Het is goed dat je hierover waakzaam bent. Iedereen moet dragen wat zij/hij wil. In dit geval draagt het, imo, wel degelijk bij aan het plaatje dat deze mevrouw haar slachtoffers op meerdere fronten probeert te verleiden.

Als ze inderdaad een kundige hacker was die niks van andere mensen nodig had, dan ben ik het met je eens dat haar kledingkeuze irrelevant is.
Het is een letterlijke citaat uit het boek. Dus doe je beklag dan a.u.b. bij de auteur.

Overigens vind ik het in dit geval wel relevante informatie omdat het a-typisch is om als technisch deskundige met zoveel poeha op TV te verschijnen. Dat valt toch te duiden als compensatiegedrag. Iets waar, over het algemeen, man of vrouw, een échte deskundige wars van is.
Er staan op Tweakers stapels artikelen over absurd dure hobbydingetjes, maar jee, je zult geld uitgeven aan oorbellen, dat doe je natuurlijk omdat je "indruk wil maken". En jemig, ik dacht echt dat de tijd dat "sexy rokjes" als relevante informatie gezien werd iets van vorige eeuw was.
Speciaal voor Plus-abonnees publiceert Tweakers integraal een hoofdstuk uit het nog te verschijnen boek
☝🏻
Mee eens dat je uit moet kijken hoe je dat benoemt, maar als dat deel is van haar imago en strategie om oude blanke bestuurders om haar vinger te winden, is dat in mijn ogen relevante informatie. Mee eens dat de framing hier wel suggestief is. Het is echter een quote uith et boek en kan je dus Tweakers niet aanrekenen lijkt me.
Het is een leuke soap, maar ik hoop wel dat het boek nog wat eindredactie krijgt. Ik vind het niet mooi geschreven.
Volgens mij ligt het al bij de drukker, als ik de aankondiging mag geloven.

Ik weet niet of ik het als een "mooie soap" zou willen betitelen: het gaat om echte bedrijven waar echte mensen werken die diensten leveren waar half Nederland van afhankelijk is. Hoeft geen amusementswaarde te hebben wat mij betreft, mag bestuurlijk zelfs doodsaai zijn.
Wel nice, zo'n voorpublicatie. Maar zo'n monospaced font leest nou niet echt bepaald lekker weg.
Het zal wel een psychologie-dingetje zijn, maar ik vind dat het een verademing is. Voor het eerst in lange tijd een artikel in een ruk uitgelezen.
Eens! Ik vond het juist ontspannend lezen. :)
Mss maar eens Firefox proberen dan. Deze heeft hiervoor een ingebakken "Lezerweergave", zie: https://support.mozilla.o...ox-rommelvrije-webpaginas

Lettergrootte, font en achtergrond kleur zijn aanpasbaar, erg fijn voor een webpagina als deze
_/-\o_ Mijn dank deze opmerking. Ik heb de lezersweergave meteen aangepast en heb het grootste deel van het artikel gelezen.

Maar ik ben niet echt iets nieuws te weten gekomen, behalve dan dat de tekst lekker weg leest. Ik ben alleen een beetje bang dat de rest van het boek meer van hetzelfde gaat zijn als dit hoofdstuk.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 27 april 2022 09:01]

Ja, dramatisch.

Toen ik daarna bij de reacties kwam leek het even kort of tweakers een font-facelift had gekregen, dat zag er even helemaal nieuw uit.
Eens, geef mij maar een lettertype met kerning, ligaturen etc.

Ik heb het 15 maanden bij Centric volgehouden. Leuke collega's en goede klanten hoor daar is weinig mis mee maar de managers daar is wel een dingetje. Een aantal collega's is in korte tijd rondom mijn vertrek ook vertrokken.

Als werkgevers je stelselmatig onder flinke druk zetten, collega's tegen elkaar uitspelen, pikordes, intimideren en/of onderbetalen dan is het tijd om afscheid te nemen.
Ik zie geen monospace-lettertype. Mijn browser rendert het gewoon met schreef (sans-serif).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee