Het boek over cybersecurity van oud-minister Willem Vermeend en 'hacker' Rian van Rijbroek, dat eerder wegens plagiaat uit de handel werd gehaald, komt opnieuw uit. In de nieuwe versie staan enkele nieuwe bronvermeldingen.
In de nieuwe versie, die binnenkort moet uitkomen, staan volgens uitgever EinsteinBooks een viertal extra bronvermeldingen, zo meldt De Telegraaf. In de oorspronkelijke uitgave van het boek ontbraken deze verwijzingen. De nieuwe bronvermeldingen worden toegevoegd aan passages afkomstig uit vijf Wikipedia-artikelen, alinea's van twee NRC-artikelen en een uitleg over computervredebreuk van ict-jurist Arnoud Engelfriet. Ook reageren beide auteurs in de nieuwe versie van het boek op de ontstane ophef over het plagiaat.
Een week geleden besloot de uitgever het boek uit de handel te halen, terwijl het bedrijf in eerste instantie zei dat er voetnoten in het boek waren weggevallen. Diverse media hebben in de nasleep van dat incident het boek doorgenomen en bij een scan van NOS bleken veel passages zonder bronvermelding overgenomen.
Het gaat om het in december verschenen boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime. Het boek trok eerder de aandacht nadat auteur Van Rijbroek in tv-programma Nieuwsuur bij een item over ddos-aanvallen op banken gezegd had dat de aanvallen onder meer een opmaat waren naar een hack waarbij geldautomaten briefgeld zouden gaan uitwerpen. Nieuwsuur publiceerde op 31 januari een factcheck, waarbij er weinig tot geen bewijs bleek te zijn voor de beweringen van Van Rijbroek.