AMD: 2022 wordt een recordjaar voor verkopen semicustomchips voor consoles

AMD-ceo Lisa Su heeft tijdens een mondelinge toelichting in het kader van de presentatie van de kwartaalcijfers de verwachting uitgesproken dat 2022 een recordjaar zal worden voor specifiek het Semi-Custom-onderdeel dat chips levert voor onder meer de consoles van Sony en Microsoft.

Su noemde niet het groeipercentage voor specifiek het Semi-Custom-onderdeel, maar volgens haar gaat het om een significante groei ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar geleden. Deze groei is te danken aan de verkoop van semicustomchips voor de consoles van Sony en Microsoft, maar ze noemt ook specifiek de Steam Deck van Valve. Volgens de ceo zijn de verkopen van deze huidige consolesgeneratie 'hoger dan alle eerdere verwachtingen'.

Het Semi-Custom-onderdeel valt onder de Enterprise, Embedded and Semi-Custom-divisie. Die divisie noteerde een omzet 2,5 miljard dollar, een groei van 88 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De groei bij deze divisie komt ook door de goede verkopen van EPYC-serverprocessors; volgens AMD was er in de laatste acht van de tien kwartalen sprake van een verdubbeling van de omzet bij het Server-onderdeel. Ook het Embedded-onderdeel deed het goed; de niet nader genoemde omzet van dit deel verdubbelde ten opzichte van een jaar geleden, met name door groei in de automotive-sector.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat AMD ook een goede drie maanden achter de rug heeft bij het Computing and Graphics-segment. De omzet kwam hier uit op 2,8 miljard dollar, een stijging van 33 procent op jaarbasis. Deze groei komt met name door de verkoop van Ryzen-cpu's en Radeon-gpu's, maar AMD geeft daar geen exacte cijfers van.

De resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar zijn deels beïnvloed door de overname van Xilinx. Die overname werd op 14 februari afgerond. De totaalomzet kwam uit op 5,9 miljard dollar, een stijging van 77 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Als Xilinx wordt weggedacht, boekte AMD in het afgelopen kwartaal een omzet van 5,3 miljard dollar. De winst kwam uit op 786 miljoen dollar, een stijging van 42 procent. De omzet van het afgelopen eerste kwartaal van dit jaar was ook 22 procent hoger dan de kwartaalomzet van de laatste drie maanden van 2021. Dat is opvallend, omdat de omzet in een eerste kwartaal doorgaans relatief wat lager is.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-05-2022 • 08:32

63 Linkedin

Reacties (63)

63
63
28
1
0
30
Wijzig sortering
Had al zo’n vermoeden dat de custom chip welke in de Steam Deck zit een piek zou veroorzaken in de cijfers van AMD. De SD is namelijk retegoed ontvangen door de community wat ook is terug te zien in de topics hier op T.net en Reddit.

Ik denk persoonlijk dat Valve/Steam ook wel eens met eensgelijke pieken in hun cijfers zullen komen. De SD zorgt namelijk voor een boost aan (oude) game aankopen en natuurlijk niet te vergeten de SD verkoop zelf. Tijd voor aandelen ;) ware het dat ze wel aandelen hebben, maar allemaal private.
Ik zou eigenlijk niet verwachten dat deze piek komt door de steam deck, dat is namelijk ook niet wat Lisa zegt. De Steam Deck helpt zeker mee, maar in het grote plaatje lijkt het volume aan steamdeck nog vrij laag te zijn vergeleken met Epyc en de consoles van MS en Sony, Valve zelf heeft aangegeven de eerste maanden enkele honderduizenden units te willen produceren en leveren (terwijl Sony en MS beide miljoenen units doen in zo'n soortgelijke periode). Daarnaast is de verwachting van Playtracker dat er nu zo'n 1 miljoen (pre-)orders zijn voor de Steamdeck, en wanneer je nu koopt mag je levering verwachten rond om oktober, dat zou dus betekenen dat Valve tussen release en oktober ongeveer 1 miljoen units verwacht te leveren, een mooi aantal voor valve, maar vergeleken bij wat Epyc, MS en Sony in zo'n zelfde periode zullen doen is het niet heel veel.

Neemt niet weg dat de Steamdeck zeker een populair product is en een heel mooie toevoeging is voor het portfolio van AMD, maar deze piek zal m.i. gezien deze cijfer niet veroorzaakt zijn door de steamdeck, daar lijkt het volume vooralsnog toch echt te laag voor te zijn vergeleken met de andere producten in de Semi-Custom groep.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 4 mei 2022 09:42]

Daarnaast is de verwachting van Playtracker dat er nu zo'n 1 miljoen (pre-)orders zijn voor de Steamdeck,
Persoonlijk denk ik dat dat aan de lage kant is, maar zolang Valve hier geen cijfers over geeft gokt iedereen maar wat.
en wanneer je nu koopt mag je levering verwachten rond om oktober,
Dit klopt sowieso niet. Als je nu besteld kom je achter aan de wachtrij terecht en nu Valve duidelijkheid heeft gegeven aan alle mensen in die wachtrij die hun Steam Deck nog in het derde kwartaal van dit jaar mogen verwachten, is de meest nauwkeurige prognose die je kunt krijgen "after Q3", dus oktober en later. Hou er maar rekening mee dat als je nu besteld je de Steam Deck pas krijgt in 2023, tenzij Valve de hoeveelheid leveringen flink weet te verhogen, waar ze overigens wel mee bezig zijn.
Ik heb het ook wellicht iets te drastisch omschreven. Ik weet ook wel dat DE piek niet alleen is veroorzaakt door Valve. Maar wel dat de gpu goed is ontvangen door de community en dat de vele inschrijvingen voor de SD wel aantoont dat AMD er een drukke klant bij heeft gekregen.

Beide bedrijven gun ik hun credits.
Wel?
Ik lees vooral dat de software nog verre van af is.
Ja? Je leest ook dat de meeste mensen zeer content zijn met dit open stukje hardware. En wordt Windows/MacOS/Android/iOS etc. niet elke maand ook gepatcht?

Nee, de SD is een magnifiek stukje open hardware met sublieme cpu/gpu waar je van alles mee mag uitvreten wat je blieft. Geef mij maar eens aan welke console je deze vrijheid geeft? Xbox? Nintendo? Sony?

Ja, de software mag wellicht niet 100% zijn, maar ze zijn net een paar maanden onderweg. De verwachting dat het een 100% werkende open console zou zijn out of the box is wel heel erg hoog aangegrepen, vindt je niet?
Helaas op het hardware vlak / QC aardig wat gebreken, best wel wat mensen in het tweakers topic die RMA's aanmelden (waaronder ikzelf).
Helaas op het hardware vlak / QC aardig wat gebreken, best wel wat mensen in het tweakers topic die RMA's aanmelden (waaronder ikzelf).
Confirmation bias. Iemand met een slechte ervaring zal sneller posten dan iemand met een goede ervaring. ;)

Er zijn inderdaad problemen, maar er is geen indicatie hoe groot het probleem is ten opzichte van alle verkochte apparaten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 mei 2022 10:17]

Natuurlijk is dat geen helemaal accurate indicatie, maar als we het vergelijken met het PS5/Series X/ of zowel het nvidia als AMD topics heb je daar naar verhouding een stuk minder mensen die hun product retour sturen.
Natuurlijk is dat geen helemaal accurate indicatie, maar als we het vergelijken met het PS5/Series X/ of zowel het nvidia als AMD topics heb je daar naar verhouding een stuk minder mensen die hun product retour sturen.
Nu vergelijk je vaste spelconsoles en losse onderdelen (videokaarten) met een mobiele spelconsole. Dat is een valse vergelijking.

Vergelijk het dan met de Switch, waarvoor het lijkt dat er best wel veel wordt ge-RMA'ed (met name de Joy-Con controllers).
Dat is waar, maar niet aan het begin. De drift problemen waren niet direct merkbaar, ook is de switch vele malen populairder en zag je dit soort problemen niet rond launch.
Huh? Hij schrijft wat over dat de software nog verre van af is, en jij komt met dat hij moet zeggen welke console even open is. Dat is toch een compleet ander onderwerp?
De verwachting dat het een 100% werkende open console zou zijn out of the box is wel heel erg hoog aangegrepen, vindt je niet?
Verwachten dat je product dat je koopt gewoon goed werkt en klaar is, is wel heel erg hoog aangegrepen? Nofi, maar dit is gewoon wat er mis is met software in zijn algemeenheid tegenwoordig, maar ook met wat wij als consumenten maar accepteren, zeker als het van ons favoriete bedrijf komt. Is het ook wel heel hoog aangegrepen om te verwachten dat als ik een nieuw spel koop (eg een Battlefield) dat het gewoon fatsoenlijk werkt? Dat er altijd nog wat bugs gefixed moeten worden, prima. Maar dat zaken verkocht worden lang voordat ze gewoon een fatsoenlijke 1.0 software versie hebben, dat is imo echt gewoon niet acceptabel.

Edit: Overigens voor de duidelijkheid, ik heb Steamdeck verder niet gevolgd (en vraag me erg af in hoeverre dat nou echt heel significant is op de totale verkoopcijfers van AMD), maar jouw argumenten vind ik niet sterk.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 4 mei 2022 10:07]

Ik verwachtte helemaal niks van de SD, maar wel van de de oplossingen en rma afwerkingen van Valve. En dat is ook de beste manier om een SD avontuur in te gaan imo.

Ik heb Valve zeer hoog zitten voor wat betreft hun doelen en dat is de gamer en hun eisen voorop stellen ipv grof geld willen verdienen. Bij de Valve Index werd ik al zeer netjes en vooral humble toegesproken bij een rma kwestie. Geen enkel bedrijf heeft zijn hardware/software 100% in orde. Het gaat erom hoe er mee om gegaan wordt naar zijn gebruikers toe. En voor een bedrijf wat niet beinvloed wordt door aandeelhouders mag het doel waar ze voor staan een spreekwoordelijke medal of honor verdienen.
Ik heb een heel andere ervaring met het RMA process momenteel, ik leg haarfijn uit wat er allemaal mis is met mijn trackpad, en dat ik al met de instellingen heb gespeeld.

Vervolgens krijg ik de vraag wat mijn adres gegevens zijn. Later in de avond kreeg ik de vraag of ik ook naar de instellingen heb gekeken (dus mijn 1e verhaal niet gelezen). Daarna antwoord ik dat ik het zowel ervaar in de desktop/game modus, en krijg ik daarna het verzoek om er een filmpje van te maken en up te loaden naar youtube.

Ik ben in ieder geval benieuwd wat de volgende stap is voordat ik dat ding mag opsturen.
Wat is verre van af? Ervaring tot nu toe is super. Alleen steamdeck game mode resolution via HDMI is locked op 1280x800. Dat is jammer, wat minder demanding games kunnen prima 1080p draaien. Misschien meer opties als de officiële dock er is :)
Wel?
Ik lees vooral dat de software nog verre van af is.
Het is een PC. Zijn Windows of macOS ooit 'af'?

SteamOS is nieuw. Elke week zijn er wel één of twee updates die veel bugs oplossen. Het wordt steeds beter, en de situatie van nu is een stuk beter dan een maand geleden, en al helemaal ten opzichte van twee maanden geleden. Out of the box is het apparaat gewoon bruikbaar voor verified spellen, en die lijst wordt met de dag steeds groter.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 mei 2022 14:05]

Dat er heel vaak updates uitkomen die veel bugs fixen is juist bewijs dat de het OS nog niet heel volwassen is. Dat er een groot verschil zit tussen hoe het nu werkt en 1 of 2 maanden geleden is daar ook bewijs voor.

Dus ik zie jouw bijdrage eigenlijk als een bevestiging van zijn gelijk.
Dat er heel vaak updates uitkomen die veel bugs fixen is juist bewijs dat de het OS nog niet heel volwassen is.
Nog nooit Windows gebruikt?
Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat een Windows-update een bug fixte waar ik last van had.

Bij een volwassen product als Windows 10 of Android krijg ik nooit het gevoel dat jij krijgt bij SteamOS: "de situatie van nu is een stuk beter dan een maand geleden, en al helemaal ten opzichte van twee maanden geleden."
De leverbare aantallen van de Steam Deck slaan waarschijnlijk nog geen deuk in een pakje boter in de cijfers van AMD. Wat ook in de laatste alinea staat is de overname van Xilinx goed voor ongeveer $500M extra omzet, wat het grootste deel van de groei zal verklaren.
AMD heeft een geweldig kwartaal achter de rug! Waar de voornaamste concurrent op CPU gebied het de afgelopen kwartalen heeft gehad over "indigestion" in de markt waardoor ze minder goed hun processoren konden verkopen, heeft AMD een omzetgroei van maar liefst 60%(!!) voorspelt voor dit jaar. De afgelopen jaren heeft AMD die voorspellingen heel conservatief ingeschat, dus de kans is groot dat ze zelfs dìt streven weten te overtreffen!

Los van de geweldige financiële prestaties hebben ze een heel uitgebreid portfolio aan producten opgebouwd die almaar groeit (zeker met de nieuwe tak van sport, fpga's). Consoles en grafische zijn nog steeds matig beschikbaar door de grote vraag van consumenten en zelfs hun grootste concurrent heeft de prijzen van hun processoren enorm verlaagt om concurrerend te blijven (is ook terug te zien in de teruglopende marges op de financiële statements).

Kortom, ik denk dat de tijd dat AMD werd gezien als de underdog definitief achter ons ligt!

(De grote concurrent is natuurlijk Intel :+ )
Ik vraag me af hoe verstandig de keus voor winst maximisatie is geweest van AMD
Iets zegt me dat het veroveren van meer marktaandeel slimmer was geweest.
Zeker als Intel straks weer de betere producten heeft.
Ik vind de keuze van AMD om zich te richten op CPU's uit het hogere segment juist een hele slimme zet. Iedere processor die werd gemaakt de afgelopen 2 jaar vloog de toonbank over door de krapte op de chipmarkt. Waarom zou een bedrijf die zichzelf eindelijk op de kaart heeft gezet zichzelf dan in de voet schieten door goedkopere chips te verkopen?

En natuurlijk, als de verkopen in het hogere segment weer dalen acht ik de kans groot dat AMD ook weer meer CPU's op de markt zal brengen met meer 'bang for buck'

Dat je er trouwens vanuit gaat dat Intel weer de betere producten heeft vind ik best grappig, de afgelopen jaren is het productieproces nauwelijks opgeschoten en de kans is groot dat de IDM2.0 strategie heel wat meer geld gaat kosten voor het wat oplevert. Ik vraag me nu juist meer af of Intel er nog echt toe zal doen op CPU vlak over pak 'm beet 5 jaar, of dat ze een nieuwe global foundries worden
Maar die gaat jan modaal dan niet kopen want Intel kennen ze wel. Onbekend maakt onbemind.
Serieus iedereen in mijn omgeving weigerde de afgelopen 5 jaren AMD CPU's te kopen omdat ze AMD niet kenden en daardoor dachten dat het inferieure meuk was. De 3xxx en 5xxx series waren bij uitstek de series om dat vertrouwen en bekendheid bij de massa op te krikken.
Ik zie het dan ook als een gemiste kans.
Want ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat hun volgende cpu's een i3/5/7/9 gaat zijn.
Serieus iedereen in mijn omgeving weigerde de afgelopen 5 jaren AMD CPU's te kopen omdat ze AMD niet kenden en daardoor dachten dat het inferieure meuk was
je weet dat jouw ervaringen weinig zeggen over de werkelijkheid
Want ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat hun volgende cpu's een i3/5/7/9 gaat zijn.
Bij zo'n beetje iedereen die ik ken heeft nu zo iets van ik koop geen Intel meer, of ik kijk in ieder geval eerst wat AMD te bieden heeft, waar dat jaren geleden nog puur Intel only was

Ervaringen kunnen verschillen, zegt echter weinig over de werkelijkheid.
Jouw ervaringen lijken op mijn ervaringen alleen dan van jaren geleden.. veel veranderd in de tussentijd

[Reactie gewijzigd door Sinester op 4 mei 2022 11:34]

Serieus iedereen in mijn omgeving weigerde de afgelopen 5 jaren AMD CPU's te kopen omdat ze AMD niet kenden en daardoor dachten dat het inferieure meuk was. De 3xxx en 5xxx series waren bij uitstek de series om dat vertrouwen en bekendheid bij de massa op te krikken.
Maar die hadden jouw vrienden dan toch ook niet gekocht? Feit is dat AMD een paar generaties de beste gaming CPU's heeft gemaakt. Daarnaast zijn er enkele duidelijke voordelen bij dat platform (zoals moederborden die langer meegaan en minder beperkingen op overclocken).

Als je vrienden toch geen reviews lezen en altijd maar Intel kopen, dan maakt het niks uit wat AMD doet.
Volgens mij is de werkelijkheid dat Intel nog steeds keihard marktleider is.
En de verwachting dat AMD de technische voorsprong op Intel keihard gaat kwijtraken lijkt me best reëel.
Intel heeft premium, bleeding edge capaciteit ingekocht bij TSMC net als Apple. AMD volgens mij niet.

De grote man achter de wederopstanding van AMD middels Zen is al even weg dus ik zie zeker donkere wolken voor AMD.

Intel is in haar diepste dal nog steeds marktleider en weet zelfs met een bejaard procedé en een niet cutting edge procede te concurreren met AMD voor de prestatiekroontjes.
Volgens mij is de werkelijkheid dat Intel nog steeds keihard marktleider is.
Niet op de console-markt. En ook niet op de dGPU-markt. En op de CPU-markt voor desktops heeft AMD een flinke inhaalslag gemaakt: https://www.statista.com/...6-intel-amd-market-share/

Op dit moment is het AMD-platform relatief oninteressant en het is aannemelijk dat ze na de introductie van AM5 + Ryzen 7000 weer een inhaalslag maken.
En de verwachting dat AMD de technische voorsprong op Intel keihard gaat kwijtraken lijkt me best reëel.
Het is het beste voor ons als consumenten als ze erg aan elkaar gewaagd blijven. AMD en Intel zijn in elk geval beide bereid om flink te investeren, waar ze eerder dat veel minder deden. In het verleden deed AMD vaak een flinke investering waardoor ze eventjes competitief werden en gingen ze vervolgens op hun gat zitten. Ik zie dat nu niet meer gebeuren.
Intel heeft premium, bleeding edge capaciteit ingekocht bij TSMC net als Apple. AMD volgens mij niet.
Die capaciteit gaat naar de volgende dGPU generatie (ARC Battlemage), niet naar de CPU's. Raptor Lake komt ook zeker op Intel 7.

Er staat net een Ryzen 7000 artikel op de home page waarin staat dat deze op TSMC 5nm wordt geproduceerd. Radeon 7x00 lijkt ook bij TSMC geproduceerd te gaan worden.
De grote man achter de wederopstanding van AMD middels Zen is al even weg dus ik zie zeker donkere wolken voor AMD.
Jim Keller is meer een team builder en de persoon die zo'n team een juiste start geeft. Hij is geen man voor de lange termijn. Dat hij weg is zegt dus niets.
Intel is in haar diepste dal nog steeds marktleider en weet zelfs met een bejaard procedé en een niet cutting edge procede te concurreren met AMD voor de prestatiekroontjes.
Bejaard procedé? Alder Lake gebruikt juist een nieuw procedé, Intel 7, wat redelijk vergelijkbaar is met TSMC 7 waar Ryzen nu mee wordt gemaakt. AMD gaat eind dit jaar juist over naar een beter procedé, terwijl Intel voor de komende generatie op Intel 7 blijft. Dus mag je dan logischerwijs verwachten dat AMD dan een slag maakt die Intel niet kan volgen. Intel gaat pas met Meteor Lake over op Intel 4 (volgens de planning), waardoor ze dus een jaar lang een slechter procedé hebben.

Overigens hebben de Intel CPU's een flink hoger energiegebruik. De zuinigheid van AMD kan een groot voordeel worden met de toekomstige hongerige videokaarten, waarbij met name in de VS, mensen zelfs problemen kunnen krijgen met de stroomleidingen in hun huis.

Als mijn voorspelling uitkomt en AMD eind dit jaar weer duidelijk het beste is, en jouw vrienden nog steeds weigeren om AMD te kopen, dan kopen ze gewoon een slechter product puur omdat ze zich blindstaren op een naam 'Intel.'
Lower end nieuwe builds is intel nu al de betere keuze. Pas bij high end word het wat interessanter en hangt het meer af van je workload is.
AMD moet echt zijn lower end producten in prijs verlagen om interessant te zijn en dat gaan ze denk ik niet doen omdat ze daarvoor tot onder de Intel prijzen moeten zakken.
toch jammer dat in de eerste generatie waar ze Intel evenaren ze meteen de prijzen omhoog gooien en zichzelf minder interessant maken omdat het platform eol is.
Als de groep met een bestaand AMD moederbord groter is dan de Intel gebruikers, dan levert het AMD meer op om niet ook op nieuwe builds proberen te concurreren.

En die groep zou wel eens groter kunnen zijn, want in de DIY markt ligt AMD al jaren voorop.
En die groep zou wel eens groter kunnen zijn, want in de DIY markt ligt AMD al jaren voorop.
Klopt, al lijkt dat wel wat op zijn retour. te zijn, kijkende naar bijv. de Mind Factory data piekte AMD in januari 2021 door in die maand 80% van de verkochte cpu's bij mind factory te verkopen, de laatst bekende maand (April 2022) is dat gedaald tot 60%.

Dit zie je ook bij omzet, waar AMD in Mei 2021 piekte met 90% van de omzet die maand, is ook dat gedaald tot 60% deze maand.

Hetzelfde zie je met de ASP's, AMD had tijden lang een flink hoger ASP dan Intel, wat liet zien dat AMD niet alleen veel meer, ook gemiddeld genomen duurdere cpu's verkocht. Ook hier zie je echter dat Intel aan het inlopen is en maand na maand hogere ASP's ziet, terwijl die bij AMD juist dalen.

Nu is dit natuurlijk slechts data van 1 winkel en is het jammer dat niet meer winkels deze data in zo'n detail publiceren dat mensen het kunnen rapporteren.
Goed om te horen. AMD is immers een jaar te laat met hun 5600 en support voor 300- en zelfs 400- moederborden heeft ook langer geduurd dan nodig. Dat is niet hoe ja omgaat met je klanten. Daarom, goed om te horen dat ze dit nu in hun portemonnee voelen. Hopelijk wordt AMD weer wat concurrerender.
Wat ik lees is dat je uberhaupt ervan uit ging dat 5xxx al bij voorbaat supported zou zijn op 300 mobos? Seems to me dat het nooit goed is.
Er zal idd vast wel ergens een kosten baten berekening op los gelaten worden maar daar hebben wij de consument natuurlijk geen boodschap aan.
En wat ik vooral zie ids dat het gros niet upgrade maar gewoon een nieuwe build neemt na lang niet upgraden. Alleen een relatief select groepje tech fanaten upgrade regelmatig. Ik kan in ieder geval momenteel geen amd aanbevelen aan de meeste mensen die gamen op een budget omdat intel gewoon de betere keuze is tenzij ze al een b450 setup hebben maar dat is bijna nooit het geval. De meeste die ik help met een systeem hebben of een laptopje of iest dat nog dateert uit de intel 3xxx -7xxx serie of ouder van AMD.

Dan laat je toch echt wel als AMD zijnde een groot markt aandeel liggen denk ik dan zo maar misschien vinden ze dat niet heel boeiend onder de streep. Ze zullen wel meer verdienen aan de chiplets in de server markt en door deze lower end chiplets onaangenaam te verpakken hoeven ze daar natuurlijk niet veel van te maken waardoor er meer chiplets voor winstgevendere cpu's zijn.
je hebt nog nooit in je leven een AMD aanbevolen laat staan dat je weet of ziet dat het gros wil upgraden met bestaande chipset. Het is nog nooit mogelijk geweest bij Intel dus hoe zou je het dan ook uberhaupt kunnen weten?

En nogmaals over budget, kijk nu even recent op tweakers BBG ze bieden de optie 5600 vs 12400 als beide mogelijke platformen. Dat is nu net de range waar jij op terugvalt en de enige die je zogezegd moet kopen, want meer budget is er nooit of is er niet nodig voor wat future ready game systeem |:( Maar ik ben er zeker van dat in uw geval het altijd de 12400 zal zijn.

}:O

[Reactie gewijzigd door d3x op 4 mei 2022 14:44]

En weer praat je voor mij alsof je weet wat ik doe echt bizar en triest en bovendien feitelijk onjuist. En je kan prima upgraden bij intel van een lower end chip naar een higher end chip en 1 generatie vooruit als je een first gen van dat platform heb. Ik ben ook van mening dat er totaal geen reden is om chipsets om de generatie te vervangen. het enige wat er veranderd is de vorm end e layout van de pins. het is niet alsof het echt nodig is voor de werking van de cpu om de socket te veranderen en de pin layout te wijzigen. Neemt echter niet weg dat het voor het gros gewoon niet relevant is. Upgraden is bij velen gewoon geen punt van overweging bij het kopen van een pctje. Daarom verkopen prefabs zoals Dell, HP, Acer, Alienware nog altijd te goed.
En hoe lang hebben mensen bij AMD moeten zeuren voordat de lange beloofde support er toch maar wel kwam na backlash omdat de belofte niet gehouden werd? Dat was ook niet helemaal een smooth transactie en upgrade path. Ook waren er veel problemen met het updaten van de bios omdat een goedkope b450 plus een 5xxx erg verleidelijk waren maar de bios update nog wel eens voor een probleem zorgde. Maar dit vind ik de fout van beide AMD die het af had kunnen dwingen en de moederbord fabrikanten die de bios update niet op orde hadden (zonder cpu zou ondertussen gewoon de standaard moeten zijn). AMD mag wat dat betreft best wel wat meer spierballen laten zien en zaken afdwingen.

Daarnaast is ook de 12600 een betere keuze als de 5600X niet alleen de 10400. en ook de 12700 lijkt een betere keuze als de 5800x De x3d is daarintegen als je al op het amd platform zit wel interessant als je puur gamer ben en ten opzichte van de 12700k wat toch meer de prijs competitie is zou je voor puut gamen ook beter af zijn. Voor main gamen en andere taken is misschien de 12700k beter maar lever je wel iets in op fps in de meeste titels.
Voor de 5900x, 5950x 12700k, 12900k is het serieus afhankelijk van je workload. Ben je een main gamer dan ben je beter af bij de intel al vind ik de 12900k echt te duur 525 had redelijker geweest, doe je voornamelijk andere taken moet je heel goed kijken naar welke chip beter is want de verschillen kunnen groot zijn beide kanten op voor intel of AMD.

En ja momenteel is het wat mij betreft dus voor een nieuwe build altijd de 12400 over de 5600. Het is gewoon de betere cpu en als je nu een 5600 of 12400 haalt heb je bij intel 1 gen upgrade al vind ik die niet relevant en heb je qua upgrade mogelijkheden binnen eenzelfde platform (met entry level bordjes) een pad naar de 12700k of the 5800X3d als snelste gaming cpu meer zou ik de VRM van die entry level bordjes niet aan doen.

Dat is mijn advies zoals het nu staat en dit veranderd bij elke release. Bij 11th gen heb ik alleen de 11400 aanbevolen de rest was gewoon bagger tenzij het een hele goede deal was qua prijs. Maar omdat de 10th gen niets onder deed en soms sneller was en ook nog eens goedkoper was 11th gen eigenlijk nooit aan te bevelen. En voor veel taken was de 5xxx lineup ook beter.

Wat betreft GPU is het simpel. Ben je een streamer > Nvidia hands down Nvenc is gewoon een killer feature voor streaming. DLSS is een mooie bonus maar niet echt noodzakelijk.
Qua ruwe prestaties is het stuivertje wisselen Nvidia is beter op 4k AMD is beter op 1080p. RSR vind ik wel een mooie feature die ik momenteel vooral gebruik om de power draw naar beneden te halen zonder dat je het echt merkt. en van wat ik gezien heb werkt RSR iets beter als NIS ondanks dat je er op 1440p wat mij betreft wel custom resoluties voor aan moet maken. De stap naar 1080p vind ik te groot en de achteruitgang in beeldkwaliteit te duidelijk te zien. (Custom resoluties die ik gebruik 2048x1152, 2176x1224, 2304x1296, 2432x1368) 2304x1296 is mijn go to.

Wat het word bij ryzen 7xxx en 13th gen hangt weer af van prijzen, stroomverbruik per workload, prestatie per type workload. Probleem voor AMD gaat de DDR5 prijs worden door gebrek aan ddr4 support. Ik hoop dat die snel zakt maar ik ben bang dat dat best wel eens een impact op de totaal prijs gaat hebben. Al denk ik dat intel de prijs van de cpu niet gaat verlagen en eerder verhogen en daar zit dan weer wat extra geld.

Mijn mening/aanbeveling is dus niet zo zwart wit als jij het wil doen geloven maarja je moet wat om je gram te halen. Maar goed ga gerust je gang en noem me een Intel fanboy dan doe ik net alsof ik aandelen Intel heb ok? (mocht ik willen want de dividend was heerlijk in Q1).
zoals gemeld dus, altijd alles Intel bij U :) hoef je hier geen 500 woorden voor neer te pennen met jouw reden terwijl er momenteel net een balans is tussen de 2 en beide een optie zijn. Want bij de 10 en 11 serie had je in uw mening dan ook nooit nood aan een high end cpu, waarom zou je iets anders kopen dan die magische 10400-11400 wel, effe realiteits check, de markt dacht die 2 generaties er helemaal anders over.
Nu effe realiteits check?
https://www.amazon.de/-/e...llers/computers/430177031
https://www.amazon.nl/gp/bestsellers/electronics/16366442031
https://www.amazon.fr/gp/bestsellers/computers/430352031
De 5600x staat nog steeds op nr1 ... maar nu is er eindelijk wat Intel te zien in de top 5. Maar ik ben er zeker van dat je advies natuurlijk beter is dan wat de markt veelal aankoopt. Goed he 1jaar en 6 maanden verder en eindelijk is er concurrentie en als consument een keuze en dalende prijzen daardoor.

Dat is nu net de winst "keuze" helaas bij u altijd zwart / wit, je klinkt als een ........ }:O

[Reactie gewijzigd door d3x op 4 mei 2022 16:39]

Sorry maar wat zeggen verkoop cijfers van een handjevol retailers?
Steamsurvey is al te gekleurd imo.
De Gärtners e.d. laten steevast een ander beeld zien dan wat jij suggereert betreffende marktaandeel maar ik ben benieuwd.
Ik ben benieuwd of ik de dag ga meemaken dat AMD marktleider wordt voor desktop en/of laptop markt.
Serieus een hele post en dat is wat je er uit opmaakt. Geen graantje objectiviteit en totaal uit het verband getrokken.

En amazon is een goede graadmeter... Als je dan toch random charts de lucht in slingert heb ik er ook wel 1 voor je : https://www.newegg.com/d/...cessors-Desktops/s/ID-343
Deze charts zijn nutteloos zonder te weten over welke periode het is en hoe dit berekend word. Daarnaast zegt wat het best verkocht is totaal niet over wat de beste keuze is. Calvé pindakaas is de best verkochte pindakaas maar kwalitatief en wat je krijgt voor je euro's is stukken slechter als 100% pinda pindakaas van een huismerk maar mensen kopen Calvé omdat ze blind achter de trend aan lopen. Dus volgens jou is Calvé de betere keuze omdat het meer verkocht word? Wat 'de markt' doet heb ik echt totaal geen boodschap aan omdat mensen nou niet bekend staan oom doordachte wezens te zijn.

Daarnaast was de 5600x 339 bij release en lange tijd erna waar de 10400 en 11400 rond de 160 zaten. compleet geen competitie van elkaar dus. De 2600 was er wel voor rond de 120 bij de 10400 periode maar was eigenlijk gewoon trager bij gaming en daardoor niet erg interessant.

anyway release date 5600x : November 5, 2020
release date 12400f : Jan 4th, 2022

Nogal wiedes dat een oudere chip beter verkocht heeft bij veel sources... Dat betekend echter NIET dat het nu nog de betere chip is. net als dat ryzen 7000 waarschijnlijk eerde gereleased word als 13th gen en dus zullen ze als ze het goed doen op bijna de gehele range beter zijn tot intel 13th gen er is en dan moet er weer gekeken worden.

En de 5600x mag bij je amazon lijstje dan op meest verkocht staan maar meest verkocht houd geen rekening met prijs prestatie. De 5600x is iets sneller maar niet zoveel sneller als hij duurder is. Vind je die 50 euro (30% meer) het waard voor 5 a 10% meer prestaties is de 5600x een prima entry level gaming chip. Persoonlijk koop ik nooit in dit segment maar ik zelf zou wel 50 euro meer betalen voor 10% meer prestaties. Mensen die ik ken dan weer niet. Maar ik heb dan ook vaan een higher end gpu en dan is dat an sneller belangrijk.
Intel heeft nu gewoon op de X3D 59xx na de betere kaarten in handen. niet gek gezien ze na de 5xx gereleased zijn. Bij 7000 draait dat weer om en waarschijnlijk bij 13th gen weer als heb ik mijn twijfels over de richting die intel op gaat. De gaming prestatie per watt is goed in lijn maar de rest... YIKES. Dat intel terug zal slaan bij gaming met 13th gen is wel duidelijk maar hoe de rendering prestaties gaan worden...Ik verwacht een stukje sneller door de extra e-cres maar zeker niet zuiniger.

Maar goed volgens jou heb ik nu al besloten dat intel beter is toch?
En volgens je eigen link staat dus de 5600x nog steeds op plaats 3 en voor 12400 .... dus nog steeds in de verkoop terwijl uw visie intel only is.

Om even terug te komen op je berekening zoals steeds, prijs is niet enkel CPU, het is CPU + mobo + koeling. Maarja enkel vermelden wat in je voordeel is natuurlijk.

Leuk dat je effe release date en release prijs er even bijneemt, dat eerste toont aan hoe pijnlijk het is voor een echte fanboy zoals jij, dat laatste is natuurlijk totaal niet relevant want als je iets wil aankopen kijk je naar de prijzen op die moment. Als dit dan bij release lager ligt (als ze uberhaupt te kopen zijn) dan is er voordeel enkel op dat moment, maar je kijkt niet naar verleden enkel naar huidig moment.

De 2 laatste punten (totaalprijs + stukprijs bij aankoop) zijn natuurlijk moeilijk te vatten, dat begrijp ik.

Beste keuze vs best verkocht, iedereen is nog steeds vrij van aankoop keuze.. behalve natuurlijk als ze gebruik maken van jouw uitmuntende kennis ter zake.

[Reactie gewijzigd door d3x op 5 mei 2022 08:51]

Klopt, het is prettig als ze op elkaar reageren. AMD heeft dat trouwens wel gedeeltelijk gedaan door de 5600 uit te brengen en de 5600X in prijs te verlagen. Maar goed, het is een jaar te laat.

Met het tweede ben ik het ook met je eens. De CPU upgraden met een bestaand moederbord wordt zelden gedaan. Ja, je kunt een 2700X naar een 5800X upgraden, dan is je cpu 50% sneller in single core. Maar is dat nodig op 60hz? Nee. Alleen op 144hz. Wat de doelgroep al flink verkleind. En zou je dat ook met een 3800X doen? Denk het niet. Dan is het voordeel nog maar 22% in single core. Niet de moeite waard. Daar komt nog eens bij dat je GPU het ook aan moet kunnen. Die nog steeds duur zijn. Alles bij elkaar opgeteld zijn er weinig situaties waarbij een cpu upgrade op een bestaand moederbord zinvol is.
Upgraden met de 5800X3D lijkt juist erg aantrekkelijk, omdat de grote cache compenseert voor het tragere geheugen. Dus die CPU presteert erg goed als je hem in een oud systeem prikt.
Moet je wel een high end gpu hebben. Voor de lagere klasse gpus heb je er niet veel aan. Maar heb je 3070/ 6700xt zou ik die optie zeker overwegen.
Puur afgaande op je fps? Ja dat kan wel. Ik heb een 5600 in de mijne geprikt voor heel andere dingen dan puur fps, Handbrake gaat flink sneller, compileren kreeg een leuke boost. Er zijn andere dingen dan 144Hz.
Tuurlijk. Je hebt gelijk. Maar ik denk dat de meeste DIY klanten gamers zijn.
Dan laat je toch echt wel als AMD zijnde een groot markt aandeel liggen denk ik dan zo maar misschien vinden ze dat niet heel boeiend onder de streep.
Ik denk dat je even vergeet dat we in een chip-crisis zitten, waarbij er te weinig productiecapaciteit is. De fabrikanten kunnen nu gewoon niet goed op marktaandeel concurreren.

Daarnaast zit AMD nu net in een overgangsfase naar een nieuw platform (op basis van AM5, DDR5, etc), waardoor hun huidige aanbod nu even niet zo heel aantrekkelijk is. En Intel heeft hun laatste platformvernieuwing recenter uitgebracht, dus dan is het logisch dat ze een goed aanbod hebben. De echte test wordt Ryzen 7000 vs Intel 13xxx.
Kun je dat staven met cijfers? Volgens mij is Intel altijd afgetekend marktleider geweest in Desktop en Laptop segment (niet HEDT em daarboven).
Niet zo 123. Ik dacht dat Mind Factory de afgelopen jaren liet zien dat AMD cpu's beter verkopen.
Ze verkopen ook beter, maar volgens mij worden er voor iedere AMD nog steeds 2 Intels verkocht (die Intel zelf produceert)
Een stuk beter dan 4 Intels per enkele AMD, zoals een paar jaar terug maar nog ver verwijderd van marktleiderschap.
Hangt er vanaf hoe je naar cijfers kijkt, we zijn hier op tweakers site waar je vanuit gaat dat merendeel zelfbouw is. Die statistieken gebruiken we hier dan ook. IN totale volume is er natuurlijk een grote onbalans, dit komt vooral door grote OEM contracten die al jaar en dag vast zitten. Vooral in prof IT. De gebruiker/consument is de dupe maarja zo is het altijd al geweest bij monopolies.
komt ook door de goeie verkopen van EPYC-serverprocessors
Tweakers goes Brabant jonguh 8-)

on-topic, ik vind het toch altijd een ding om te zien om hoeveel miljarden het gaat en dat dan in een kwartaal. Zeker als je bedenkt waar AMD nog niet zo heel lang geleden vandaan kwam. Dat heeft Lisa Su toch knap gedaan.
Ryzen bestaat technisch al vanaf 2016, 6 jaar. in computerhardware tijd is dat al best een tijd.
zeker waar dat voor ryzen AMD niet veel had, maar dat is al meer dan 8 jaar geleden.

ryzen is niet meer de "new kid on the block" :P

EDIT: 2016 tot nu is 6 jaar niet 8

[Reactie gewijzigd door robertlinke op 4 mei 2022 12:32]

8 jaar? echt waar ? ;-)
6 jaar ,sorry zal editen
Mooi nieuws en mooie cijfers en wat mij betreft hebben Lisa su en AMD het verdient door slimheid en doorzettingsvermogen want wie had dit iets van 10 jaar terug kunnen voorspellen en ik heb veel plezier gehad van mijn Ryzen 2600 setup en heb nog veel plezier van mijn Series S dus _/-\o_ bedankt en hopelijk komen de Slim & Pro versies komend jaar.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 4 mei 2022 10:04]

Tesla gaat ook Ryzen processors/apu's gebruiken. Het zit dus voorlopig nog goed met AMD. Nu hopen dat de performance van de Ryzen 7000 terug boven die van Intel uitstijgt.
Zijn al over sinds... een half jaar ongeveer?

[EDIT] Dit jaar dus ruim 1 miljoen APU's (1.5?) en volgend jaar ongeveer 2 miljoen.

[Reactie gewijzigd door TNJ op 4 mei 2022 13:56]

AMD maakt zeker goed spul, ik raad ook altijd mensen aan om een AMD CPU te nemen tegenwoordig, ik zit zelf te wachten op AM5 voor m'n nieuwe desktop.

Dus ik durf te zeggen dat 2023 wellicht ook nog een recordjaar gaat worden voor AMD. We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, mischien komt Intel eindelijk weer eens met wat competatiefs voor een lage prijs, en even zien wat Intel ARC gaat doen.

[Reactie gewijzigd door Akamatsu op 4 mei 2022 10:26]

Ik zou er wel rekening mee houden dat er nog een tijdje flinke problemen zijn met DDR5. Intel 12-gen processoren lijken ook vaak vreemd gedrag te vertonen met DDR5. Dus ik zou eventjes de bugs uit de boom kijken.

De lekken over de kwaliteit van Zen 4 en met name RDNA3 zijn erg goed, dus zouden ze flink meer marktaandeel kunnen gaan behalen.
Zou de productiecappaciteit van (AMD-) chips zijn vergroot? Als ik het goed zeg waren de AMD's chips (één van) de bottlenecks in o.a. de console productie (Xbox series X, PS 5), oftewel: 'wat ze produceerden verkochten ze toch wel' en AMD koos er al voor in te zetten op hogere segment (PC-) CPU's.
Dat de omzet nu significant stijgt, doet vermoeden (aanname) dat ze meer verkopen (of tegen hogere prijzen?).
Het lijkt me dan ook niet dat de Steam Deck zoveel invloed heeft gehad op deze omzet stijging. Immers: Als productiecappaciteit de bottleneck was, kan een nieuwe console die gebruik maakt van een AMD chip niet (alleen) verantwoordelijk zijn voor deze stijging, de vraag was er immers al wel.
Ik ben benieuwd hoe de concurrentiestrijd tussen AMD en Intel zich verder ontwikkelt :)
betekend dit dat we eindelijk normaal in de winkel een ps5 kunnen vinden?
Dat zou ik hier niet direct uit afleiden, dit laat eerder zien dat de vraag voor PS5's nog altijd onverminderd hoog is en ze ook verwachten dat deze vraag de komende kwartalen onverminderd hoog zal blijven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee