AMD haalt opnieuw recordomzet, mede door goede verkopen EPYC- en consolechips

AMD heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw een recordomzet behaald. Met een omzet van 4,8 miljard dollar verbreekt het zijn record van een kwartaal eerder. De omzetgroei is volgens AMD onder meer te danken aan goede verkopen van EPYC-cpu's en consolechips.

AMD's Enterprise, Embedded and Semi-Custom-divisie was in het afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 2,2 miljard dollar. Dat is 75 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2020 en valt hoger uit dan verwacht. De jaaromzet van dit segment is daarnaast ruim verdubbeld ten opzichte van 2020. AMD schrijft die groei toe aan hogere verkopen van EPYC-serverprocessors en semicustom-socs. AMD levert dergelijke semicustomchips bijvoorbeeld aan Sony en Microsoft, voor in de PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Er is grote vraag naar die consoles. Het bedrijf verwacht dan ook dat deze groei in het komende jaar blijft doorzetten. De inzet van EPYC-cpu's bij cloud- en enterpriseklanten groeide ook, meldt het bedrijf.

De Computing and Graphics-divisie van AMD deed het ook goed in het laatste kwartaal van 2021, met een omzet van 2,6 miljard dollar. Dat is 32 procent meer omzet dan een jaar eerder. Volgens AMD is die groei te verklaren door een toename in Ryzen- en Radeon-verkopen, hoewel het bedrijf daarbij niet verder in detail treedt. De omzet uit datacenter-gpu's verdubbelde in het afgelopen kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt door de introductie van AMD's Instinct MI200-accelerators, meldt het bedrijf.

De jaaromzet van AMD bedroeg 16,4 miljard dollar in 2021. Omgerekend is dat ongeveer 14,5 miljard euro. Ook dat is een nieuw record voor het bedrijf. Vorig jaar noteerde het een omzet van 9,8 miljard dollar. De nettowinst over het afgelopen jaar bedroeg 3,2 miljard dollar en dat is meer dan de 2,5 miljard dollar winst die het bedrijf in 2020 boekte. In 2020 had AMD bovendien een eenmalig belastingvoordeel van 1,3 miljard dollar.

Tijdens een teleconferentie met aandeelhouders benadrukte AMD dat het in het komende jaar onder meer zijn Zen 4-platforms voor consumenten en enterprise zal introduceren, naast zijn eerste RDNA 3-gpu's. De fabrikant benadrukt ook dat de Xilinx-overname naar verwachting dit kwartaal kan worden afgerond. Onlangs kreeg AMD daarvoor toestemming van de Chinese markttoezichthouder. Het laatste obstakel is een HSR-indiening bij de Amerikaanse FTC. Dat lijkt een formaliteit. De FTC keurde een dergelijke indiening eerder al goed, maar die is inmiddels verlopen doordat de marktautoriteit in China langer dan verwacht over haar onderzoek deed.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

02-02-2022 • 16:14

45 Linkedin

Lees meer

Reacties (45)

45
45
37
3
0
4
Wijzig sortering
Ik ben heel erg blij dat AMD succes heeft. Serieus. En ook op elk gebied. Ze hebben een slapende reus wakker gemaakt (wat ze zelf eigenlijk ook waren), en qua server schips is Epyc echt een uniek stukje hardware, waar Intel nog altijd moeite mee heeft om dat te beantwoorden. Verder zit er qua desktop, console, automotive, en recentelijk ook laptops een hele hoop goeds in de pijplijn waardoor er hopelijk weer concurrentie is. Niet alleen tussen de x86 reuzen, maar ook de ARM-chips (die óók automotive, laptop/tablet, en server markt nemen). Het is werkelijk een prachtige tijd...

Maar... laten we vooral niet doen alsof AMD een altruïstische organisatie is. Hoewel ik waardeer hoe ze een open standaard als antwoord op GSync hebben geïntroduceerd die nVidia dwong het ook te omarmen, en hoezeer ik ook waardeer dat ze heel compatible zijn, uiteindelijk gaat het ze om winst, volume, en continuïteit.

En als HEDT-bouwer/gebruiker ben ik dan best een beetje een gebeten hond. Mede omdat Intel daar niet wakker werd (op wat X299 rebranded CPU's na), is het helaas ook rondom Threadripper erg rustig. Jammer, want hoewel ik nog steeds blij ben met m'n hoeveelheid PCIe lanes (nu 40 vanaf de CPU in gebruik, af en toe 56), merk ik dat ik in vergelijking met wat een 5950x bied behoorlijk CPU bound ben met een 3960x... zeker op single threaded. Het hele idee van een PC die én goed is voor werk, maar na het einde van de dag eigenlijk alles kan wat een mainstream game PC (specifiek: CPU) kan is érg aantrekkelijk.

Maar omdat HEDT een niet-actieve markt is, wordt dat helaas niet echt bediend (op wat TRX80 na wat overkill is voor mij). Ik hoop dat daar ook weer wat in komt. Want wat dat betreft toont AMD voor mij dat als ze geen concurrentie hebben, ze best ook een duttende kolos kunnen zijn. Maar ja. Moet het ze wel nageven: als ze niks hadden gedaan ten tijde van Zen(1), hadden we nu nóg quad core CPU's gehad in onze PC's.
Je kaart Freesync aan maar AMD heeft nog wel wat meer gedaan wat ons (de consumer) goed uit komt. Ze zaten ook achter de Vulkan API, ondersteunende CPU sockets langer met verschillende generaties, Kwamen met FSR als "antwoord" op DLSS waarbij ook gewoon Nvidia kaarten ondersteund worden, zijn open geweest over de prestaties tegen over de concurrent door bij bvb in hun charts ook te laten zien dat de concurrent op sommige vlakken beter is.

Het blijft een bedrijf met winst als doel maar als ik dat vergelijk met de praktijken die Nvidia en Intel hebben uitgehaald door de jaren heen komt AMD er toch best wel zonnig van af.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 2 februari 2022 17:16]

Dat is een sterk gekleurde versie van de geschiedenis.

AMD zit niet "achter Vulkan". AMD heeft met Mantle een gesloten API gemaakt, waar concurrenten nooit gebruikt van hebben mogen maken. Intel had interesse maar, dat mocht niet. Pas toen duidelijk werd dat Mantle volledig morsdood was, omdat Microsoft iets soortgelijks doet met DX12 en Kronos ook met een low level API (Vulkan) bezig ging, heeft AMD Mantle aan Kronos gedoneerd als basis voor Vulkan.

Als dat betekend dat AMD "achter Vulkan zit", dan zit Nvidia ook achter Vulkan. Het hele raytracing deel van Vulkan is in eerst instantie door Nvidia ontwikkeld. En nadat het aan Vulkan is toegevoegd wordt de verdere ontwikkeling vanuit Kronos gedaan, waar heel veel grote tech bedrijven aan bijdragen. Onder andere AMD, Intel en Nvidia.
jij kleurt het weer de andere kant op uit.

Mantle is in preview-release geweest met een van de battlefield games en een paar andere, als test, met de intentie om er later een open standaard van te maken. Dat is uiteindelijk gebeurt via Kronos.

En 'het hele raytracing deel' is door microsoft bedacht en gemaakt voor dx12, en daarna geport naar vulkan.
Ik denk dat Raytracing vooral door Nvidia bedacht en gepromoot is. https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_tracing_(graphics) Microsoft wordt amper vermeld op deze pagina over Raytracing.

Van AMD vind ik het wel goed dat ze nu rocm hip willen gebruiken om opencl te vervangen.

Wat zowel AMD als Nvidia nog moeten doen is een encoder maken die samen kan werken met de CPU om video's snel en kwalitatief te encoderen. NVENC is wel snel, maar het levert veel mindere kwaliteit dan X264 op hoogste kwaliteit. Dus je bent er niet veel mee.

Dus eigenlijk zijn GPU's nog niet zo heel nuttig om video's te renderen in Premiere en Resolve.
En hun drivers voor Linux zijn een stuk meer open.
Vergeet niet dat de drivers gewoon open zijn en daardoor AMD ook gewoon goed werkt op Linux. Dat kan je van NVidia nog steeds niet zeggen. Deze voor je NVidia: https://www.youtube.com/watch?v=i2lhwb_OckQ
Jammer, want hoewel ik nog steeds blij ben met m'n hoeveelheid PCIe lanes (nu 40 vanaf de CPU in gebruik, af en toe 56), merk ik dat ik in vergelijking met wat een 5950x bied behoorlijk CPU bound ben met een 3960x...
Waar gebruik je al die lanes voor?
Een game GPU, 4 NVME drives, 10GBe, zo af en toe een Quadro, een HDMI capture card, en dan tel ik de PCH nog niet mee.
Dat is niet niks, maar wat zou je er concreet van merken als je gewoon een high-end Zen 3 platform zou gebruiken?
Maar... laten we vooral niet doen alsof AMD een altruïstische organisatie is. Hoewel ik waardeer hoe ze een open standaard als antwoord op GSync hebben geïntroduceerd die nVidia dwong het ook te omarmen, en hoezeer ik ook waardeer dat ze heel compatible zijn, uiteindelijk gaat het ze om winst, volume, en continuïteit.
Natuurlijk waar, maar AMD laat wel zien dat het prima mogelijk is om geld te verdienen met het ontwikkelen van open standaarden, mits die goed genoeg zijn zodat je afnemers en OEM's ze breed willen omarmen en implementeren. In de software wereld was het al veel langer duidelijk dat het prima mogelijk is om goed te verdienen aan open source (zie bedrijven als Red Hat, Canonical, Elastic, etc), AMD laat zien dat dit ook kan door veel meer open te zijn op het gebied van je hardware.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 2 februari 2022 16:42]

Natuurlijk waar, maar AMD laat wel zien dat het prima mogelijk is om geld te verdienen met het ontwikkelen van open standaarden, mits die goed genoeg zijn zodat je afnemers en OEM's ze breed willen omarmen en implementeren. In de software wereld was het al veel langer duidelijk dat het prima mogelijk is om goed te verdienen aan open source (zie bedrijven als Red Hat, Canonical, Elastic, etc), AMD laat zien dat dit ook kan door veel meer open te zijn op het gebied van je hardware.
Het is wel een beetje appels met peren vergelijken hoor.

Een belangrijke reden voor bijv. Intel om niet open te zijn over standaarden, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ze als martkleider de standaard kunnen zetten, en dat mensen die toch wel adopteren. Als ze andere bedrijven (AMD met name) dan de toegang ontzeggen, of moeilijk maken, dan hebben die het moeilijker om effectief met Intel te kunnen concurreren. Ze staan om te beginnen al met 1-0 achter.

Voor AMD werkt het tegenovergestelde principe. Ze zijn veel kleiner, en ze kunnen Intel's 'standaarden' niet gebruiken. Hoe kunnen ze dan andere bedrijven overtuigen om hun standaard ook te ondersteunen ? Door hem open te maken, zodat nog meer bedrijven hem kunnen gebruiken, en het dus ook voor nog meer bedrijven loont om hem ook te ondersteunen (náást de standaard van de marktleider). Zo maakt die standaard nog enige kans...

Als AMD nu eens 10 jaar lang in een markt veruit de marktleider wordt (zeg minstens 75% marktaandeel), dan vraag ik me af of er niet op een gegeven moment een manager opstaat aldaar die bedenkt dat het toch misschien wel lonend is om hun nieuwste standaarden maar gesloten te gaan houden, en zo de concurrentie van de nrs 2 en 3 te belemmeren.
Die open standaarden zijn vooral een middel voor AMD om te voorkomen dat nVidia (of Intel) een duurzaam competitief voordeel opbouwt. Als zij 90%+ van de markt in handen hadden, waren die standaarden net zo propriëtair als bij nVidia. Het is namelijk prima mogelijk om met open standaarden geld te verdienen, maar als je voldoende marktmacht hebt (zoals nV of Intel) is er met gesloten standaarden nog veel meer geld te verdienen. En AMD is een beursgenoteerd bedrijf en voor beursgenoteerde bedrijven bestaat zoiets als "genoeg" gewoon niet. Het hele concept van kapitaalmarkten is erop gebouwd dat het bedrijven dwingt tot alsmaar meer winst.
Een factor die je wel even overslaat, het blauwe kamp verkoopt ook meer dan ooit omdat er simpelweg veel meer chips verkocht worden. Zeker heel het corona gebeuren heeft een extra impuls gegeven aan de vraag naar chips.

Ik zie vaak reacties dat alle GPU's opgekocht zijn door cryptominers maar de PS5 staat ook bekend als nergens te krijgen terwijl die echt niet door cryptominers gekocht word. Hebben we dan niet voldoende PS5 consoles geproduceerd? Jawel, het ding verkoopt gewoon als een lopende trein, als het zo doorgaat word het de best verkochte console to date (wat momenteel nog altijd op de PS2 staat)

En zo gaat het met alle hardware, de vraag is explosief gestegen.

Om terug te keren tot AMD, als je die groeicijfers corrigeert met de toegenomen vraag en dus groter geworden afzetmarkt, dan lopen ze in op het blauwe kamp maar het is wel al veel minder spectaculair te noemen.
Tjah een PS5 kan je tenminste pre-orderen voor MSRP, of 2de hands kopen voor ~30% extra.
Als de videokaart markt in dezelfde staat was dan was er ook niet zoveel geklaag (over mijners). Elke nieuwe kaart is 2 of 3 de MSRP, op eBay zijn de prijzen net zo hoog. Als de kaarten uitverkocht zijn (voor een normale prijs hebben) zie ik geen pre-order optie in tegenstelling tot bij consoles. Heck zelfs kaarten van 5-6 jaar oud kosten tweedehands meer dan dat ze nieuw hebben gekost. Ofwel bij videokaarten is veel meer mis dan enkel een chip tekort.
Intel heeft aardig wat in de pijplijn voor aan het einde van dit jaar en volgend jaar. Benieuwd hoe dit het landschap verder gaat veranderen.
Maar omdat HEDT een niet-actieve markt is, wordt dat helaas niet echt bediend (op wat TRX80 na wat overkill is voor mij). Ik hoop dat daar ook weer wat in komt. Want wat dat betreft toont AMD voor mij dat als ze geen concurrentie hebben, ze best ook een duttende kolos kunnen zijn. Maar ja. Moet het ze wel nageven: als ze niks hadden gedaan ten tijde van Zen(1), hadden we nu nóg quad core CPU's gehad in onze PC's.
Ik denk dat buiten een chiptekort AMD zeker ook wel die markt had bedient met Zen3. Het probleem is dat high-end Threadrippers letterlijk het allerbeste silicon nodig hebben. Hetzelfde als wat je ook in een 5950X vindt. En hoewel ze daar wel iets meer verdienen per core, is natuurlijk de rest van de CPU ook een stuk duurder. Alles met alles is het waarschijnlijk een kwestie van slim de markt lezen: Zen2 Threadripper had geen concurrentie, dus daar kun je geen gebruikers aan Intel verliezen (en nog maar weinig van Intel winnen na 3 jaar dominantie) terwijl Zen3 op de desktop net eindelijk de performance crown te pakken had en AMD wel wist dat Intel met Alderlake die met grote kans terug zou pakken. Uitgelezen kans dus om zoveel mogelijk mensen naar Team Red te trekken met de beste desktop CPUs. Als de vraag niet zo absurd hoog was geweest door de pandemie, dan denk ik dat AMD alsnog gewoon TRs had uitgebracht. Het verschil is dat ze heel andere keuzes moesten maken deze cyclus en dat zorgt er wel vaker voor dat niche producten zoals TR aan het kortste einde trekken als het om allocation gaat. Ze konden niet iedereen bedienen en kozen voor hetgene wat strategisch belangrijker was.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 2 februari 2022 19:05]

Twee belangrijke elementen ontbreken denk ik in dit verhaal: het chiptekort en de grote vraag naar consoles. Ik denk namelijk dat als er niet een chiptekort was en AMD niet zoveel waferruimte kwijt moest aan console chips, ze waarschijnlijk ook wat meer recente middensegment HEDT-processors hadden uitgebracht. Hetzelfde zou ik zeggen voor ondersegment GPUs.
Nou intel was de slapende reus, maar eerder efficient kapitaal binnen harken met kleine die voor alles onder high-end dus bleven ze heel lang op 4 cores.
AMD heeft nooit geslapen. Zij als Klein dumpje hadden zeer grote last van concurreren met procedes die vaker en ook voor lange tijd meerde nodes achter lopen.
Dus AMD probleem was dat intel AMD buiten de OEM hield maar ook dat global foundry zwaar achter liep. Dat Zen het zo goed doet is ook grotendeels te wijten aan procedé markt leiding van TSMC. Intel7 en 14nm loopt niet zo extreem achter maar genoeg dat AMD de edge heeft gekregen.
Je bent niet aan slapen als jaren verlies draaid en partner foundry hebt die de laaste decade of 2 steeds zwaarder achter loopt.
Met beperkte R&D lijkt mij eerder zeer stresvolle periode met faillisement boven hoofd hangen.
Intel is ook afhankelijk hoe competatief hun foundry is vs TMSC.
Helaas is Threadripper het slachtoffer van AMD's populariteit en de chiptekorten: effectief zijn Threadrippers namelijk goedkopere Epyc chips, als AMD die als Epyc chip kan verkopen doen ze dat natuurlijk, en gezien de huidige chiptekorten is dat ook wat gebeurt.
Kan het meer dan toejuichen! Heb zelf een 6900xt en 5800X waar ik eerder altijd Nvidia en Intel had. Ik ben er heel erg tevreden mee, ook met de drivers en de updates. Ik ben heel erg benieuwd wat de nieuwe lijn GPU’s gaat doen. Ook zit ik te wachten op een flinke toename van games dat FSR kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door CHKYBSTRD op 2 februari 2022 16:26]

Ik ben sinds een half jaartje ook over op AMD (5800X + RX 6800) en ben ook uitermate tevreden. Was wel een klein beetje huiverig, vooral voor de GPU driver. Alles werkt vlekkeloos en ik vind AMD's Radeon software ook nog eens vele malen fijner dan Nvidia's onoverzichtelijke Experience troep met geforceerde login. Hopelijk hoef ik nooit meer terug.
Mooi dat je er blij mee bent maar ik wil daar toch nog even over zeggen dat de Geforce Experience geen verplichte installatie is, die vink ik bij het driver updaten/installeren ook altijd uit.
Prima, maar dan mis je dus ook een hoop nuttige zaken.
Oh, ik weet eigenlijk niet eens wat precies.
Ik kijk er de volgende keer wel effe naar dan als ik weer update :P
Zelf geen GamePC meer maar er waren een paar topics over dat er nieuwe videokaarten aan kwamen en nieuws over chip tekort en nieuwe prijzen dus eens even gekeken naar alternatieven voor RTX en ik was aangenaam verrast met de prijs en prestatie verhoudingen RX6800 en RX6900.

RX 6800 vanaf 1100€ pricewatch: Gigabyte Radeon RX 6800 Gaming OC
RX6800XT vanaf 1300€ pricewatch: MSI Radeon RX 6800 XT Gaming Z Trio 16G
RX 6900XT vanaf 1500€ pricewatch: Gigabyte Radeon RX 6900 XT Gaming OC 16G

RTX 3070TI vanaf 1100€ pricewatch: Gigabyte GeForce RTX 3070 Ti GAMING OC 8G
RTX 3080 vanaf 1650€ pricewatch: Gigabyte GeForce RTX 3080 GAMING OC 12G
RTX 3080TI vanaf 1900€ pricewatch: Gigabyte RTX 3080 Ti VISION OC 12G

Enige reden om voor een Nvidia kaart te geven lijkt mij Raytracing maar voor de rest lijkt mij een RX 6000 serie een betere optie dan RTX 3000 maar goed ieder zijn of haar keuze alleen op het moment zijn de keuzes beperkt dus ik zou voor Bang for Buck gaan :)
Dat raytracing lijkt vooral een gimmick. Bij LTT zag je ook dat alleen die tech gozer het verschil kon zien omdat hij wist waar hij op moest letten.
Raytracing is zeker geen gimmick zijn genoeg YouTube videos over gemaakt en het word ook steeds beter geïmplementeerd. De weerkaatsing van licht geeft je een beter idee van de ruimte waarin je je bevindt. Ook objecten zien er natuurlijker uit in de ruimte. Is dit zonder raytracing ook haalbaar? Ja zeker alleen kost het veel meer tijd.

Een goed voorbeeld vind ik bvb neus gaten en oorlellen. Ons lichaam is daar dunner het licht reist daardoor heen maar weerkaatst ook in en op de huid. Dit noemen ze subsurface scattering. Deze berekeningen worden via raytracing gemaakt. Dit was een flinke stap vooruit in hoe we realistisch huid kunnen nabootsen.

Persoonlijk vind ik de scenes met veel regen (en dus veel reflectie) en reflectie op glas niet zo heel indrukwekkend.
Ik heb exact dezelfde combo van GPU en CPU. Eerste keer weer full AMD sinds ik nog een Abit moederbord had :*) . And not looking back!
Hier ook net vandaag besteld 6900xt en 5950x :) Dus dit kwartaal voorspel ik weer een topomzet ! :D
Videokaarten zijn een stuk beter te krijgen dan Nvidia en stroomverbruik is ook wat lager voor zowel CPU als GPU.
3700x en RX 6800 in mijn PC. Had origineel een RX 5700 en het feit dat ze die dramatische drivers voor 99% hebben gefixt gaf mij wel genoeg vertrouwen om nog een keer AMD te kopen (dat, en het feit dat AMD daadwerkelijk verkrijgbaar was voor MSRP). Geen spijt van gehad - geen enkele driver issue en performance is vele malen beter dan wat je anders had kunnen kopen voor dat geld als je per se een Nvidia kaart moest hebben (tenzij je op een of andere manier een Nvidia GPU voor MSRP kon krijgen).
Ik heb nu nVidia maar wil eigenlijk graag terug naar AMD over ene generatie of twee: de features die AMD biedt in hun drivers (zoals Radeon Chill voor stroombesparing) vind ik echt heel cool
Dus 40% meer omzet maar 'slechts' 22% meer netto winst?
Tja in het artikel staat dat ze in 2020 een eenmalig belastingvoordeel hebben gehad. Als je dat van de winst afhaalt wordt het toch een ander verhaal met 3,2 miljard versus 1,4 uit 2020. Dan is het meer dan een verdubbeling uit de gewone bedrijfsvoering. Zie het persbericht van AMD voor de cijfers
aha - thanx. (flink voordeel overigens)

[dus toegenomen winst-marge]
Onder andere door toename van de marge, maar ook de stijging van de omzet is debet aan de gestegen nettowinst.
AMD's stijgende marge is voor het eerst gelijk aan Intels dalende marge, namelijk 50%.

Het is ook wat lastig in te schatten omdat AMD aandelen cadeau geeft aan werknemers maar dat verschilt per jaar, en allebei gebruiken een deel van de winst ook om aandelen op te kopen.

AMD's 'voor due buitengewone zaken gecorrigeerde' winst per aandeel (Non-GAAP EPS) is in een jaar verdubbeld.
vandaag ook ~+7% in aandelen, lekker hoor vind het prima :Y)
Wel verkocht op 130 hoop ik?

Die van mij zijn helaas 30% naar beneden de afgelopen twee weken, AMD wordt gezien als een risicovol hype-aandeel (net als Tesla, Bitcoin of Amazon). Die hele tech hype sector wordt nu afgeslacht op de beurs. Geheel onterecht, aandeel AMD is 25x de verwachte winst en Tesla >100.

Gelukkig had ik het leed beperkt door gister 'call opties voor kneuzen' (warrants) te kopen, +90% in een dag; had ik daar maar meer van gehad dan had ik minder verlies ;)
Men had nog veel meer kunnen verdienen.
EPYC CPU's zoals bijv. de EPYC 7282 of EPCY 7313P waren geruime tijd gewoon niet leverbaar voor de consument. Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat leveranciers zoals Dell/HPE/IBM voorrang krijgen.
Inmiddels zijn ze wel weer leverbaar maar als je bijv. een EPYC 7313P neemt met een list price van $913.
Dan moet je daar op moment ca. EUR 1800 voor betalen.
Hierbij ga ik uit van winkels die aangeven dat ze voorraad hebben.
Ook voor systeem bouwers hoor. Wij gebruiken veel 7402P, maar daar zit nu een levertijd op van zo 3+ maanden en met uitschieters naar 6+. Zijn daarom naar andere 24c epyc gegaan dan werd de levertijd in ene onder de maand. Kost wat meer en iets minder hz, maar was wel leverbaar en dat is ook wat waard :P

Owwh en we zijn geen systeem bouwer, maar gebruiker en hadden gelukkig een leverancier gevonden die actief meedacht.

[Reactie gewijzigd door bazzi op 2 februari 2022 19:38]

Mooi om te lezen, concurrentie is altijd goed voor de consument.
Zou wel graag een aantal processors zien in de 100-200 euro prijsklasse om te concurren met de i3 en i5 processors van intel. Voor iemand die niet professioneel gebruikt maakt van zijn pc een prima prijsklasse om een degelijke gamepc in elkaar te zetten.

Zit nu te kijken naar een alder lake i3 12100f of i5 12400f maar de prijzen van de moederborden zijn nog wat te hoog in combinatie met de korte levensduur van deze moederborden (twee generaties :( )
Als amd daar een goed alternatief tegenover kan zetten met een moederbord wat een aantal generaties mee gaat kies ik daarvoor. Wat asrock flikt met de x370 moederborden is mooi om te zien, iets wat eigenlijk wel standaard mag worden in deze industrie.
Prachtige technology vooral de Ryzen 5 2600 een paar jaar terug gehad voor omstreeks 130€ draaide als een trein terwijl Intel i5 7500 al omstreeks de 200€ was maar ja die was ook iets van 1 jaar ouder..

In ieder geval de wereld stond voor een paar jaar op de kop door Ryzen en nu klopt deze vernieuwde technology in de huidige generatie consoles dus bedankt AMD en Lisa Su _/-\o_ ik vermaak mij prima mijn kleine witte doos!
Achja, dacht laat ik eens op Rood gaan, met 5900X en 6900XT :)
Zal ik 'm dan maar maken? EPYC!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee