AMD levert flink meer EPYC-serverprocessors en verdubbelt datacenteromzet

AMD heeft een goed derde kwartaal achter de rug waarin onder meer de EPYC-serverprocessors eruit springen. Het aantal leveringen van de derde generatie van deze datacenterchips met de naam Milan ging in het afgelopen kwartaal flink omhoog.

AMD geeft in de resultaten van het derde kwartaal geen exacte aantallen, maar zegt wel dat het aantal geleverde EPYC-processors flink omhoog is gegaan en dat de datacenteromzet is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit leidde mede tot een goed resultaat bij het Enterprise, Embedded and Semi-Custom-segment, waar de EPYC-serverprocessors onder vallen. Dit segment noteerde een omzet van 1,9 miljard dollar, een stijging van 69 procent ten opzichte van een jaar geleden. De derde generatie EPYC-processors groeit volgens AMD-ceo Lisa Su sneller van de vorige generatie en had het grootste aandeel in de omzet uit server-cpu's.

Daarbij geeft AMD een aantal voorbeelden van toepassingen waarin de derde generatie van EPYC-processors worden gebruikt, zoals in de nieuwe Polaris-supercomputer van het Argonne National Laboratory, een laboratorium van het Amerikaanse ministerie van Energie. De supercomputer krijgt A100-gpu's van Nvidia en EPYC-serverprocessors. Het zou in eerste instantie gaan om tweede generatie EPYC Rome 7532-cpu's met 32 Zen 2-cores, maar in maart volgend jaar zou worden overgestapt op EPYC Milan 7343-processors. Die beschikken net als de voorgangers over 32 cores, maar zijn gebaseerd zijn op AMD's Zen 3-microarchitectuur. Polaris krijgt in totaal 17.920 cpu-cores.

Onder het segment Enterprise, Embedded and Semi-Custom vallen ook de inkomsten uit leveringen van consolechips voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Deze zogeheten semi-custom sales zitten ook in de lift, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als ten opzichte van het derde kwartaal van een jaar geleden. Volgens Lisa Su zullen de inkomsten hiervan verder toenemen in het komende, vierde kwartaal, omdat de vraag naar de nieuwste consoles van Microsoft en Sony erg hoog blijft en omdat AMD de leveringen gaat verhogen om in te spelen op de aanhoudende vraag naar consoles.

Het Computing and Graphics-segment, waar Ryzen-processors en Radeon-videokaarten onder vallen, behaalde een omzet van 2,4 miljard dollar, een stijging van 44 procent ten opzichte van het derde kwartaal uit 2020. Die stijging is te danken aan hogere opbrengsten van Ryzen-cpu's, Radeon-gpu's en AMD Instinct-serveraccelerators.

In totaal kwam de kwartaalomzet uit op 4,3 miljard dollar. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wijst AMD vooral naar de hogere omzet in de segmenten Computing and Graphics en Enterprise, Embedded and Semi-Custom. De nettowinst kwam uit op 923 miljoen dollar, terwijl dat een jaar geleden nog 390 miljoen dollar was.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-10-2021 • 15:07

46 Linkedin

Reacties (46)

46
44
17
0
0
20
Wijzig sortering
Hopelijk gebruiken ze hun goede kwartaalcijfers om de prijzen van de huidige Ryzen CPU's te verlagen. Op deze manier kunnen ze wellicht competitief blijven tegenover Intel die zal komen met hun Alder Lake-S.
50$ van de MSRP zou er in elk geval af moeten kunnen, dat hebben ze er namelijk bij de 5000 serie opgedaan.
5000 series chips zijn wel iets groter als de vergelijkbare 3000 series ervoor, en dus iets duurder om te maken.
En aangezien het er niet bepaald op lijkt dat AMD met grote aantallen onverkochte CPU's blijft zitten op het moment is er niet veel reden voor AMD om de prijzen te verlagen.
Dat klopt, maar die +-10% in oppervlakte is natuurlijk kleiner dan de prijsverhogingen bij de lager gepositioneerde Sku's. Juist die populaire Sku's hebben een procentueel gezien forse prijsverhoging meegemaakt bij de Zen 3 launch.

Aan de ene kant niet erg, met een klein belang in AMD ben ik best tevreden met de koers die ze momenteel varen waarbij ze de marges goed verhogen en goed gebruik lijken te maken van de capaciteit die ze hebben.

Ik kan me echter ook voorstellen dat mensen met een ander ideaal beeld van AMD, het David tegen Goliath verhaal waarbij AMD de kleine speler is die vooral consument vriendelijk is, anders tegen de acties van AMD de laatste tijd aankijken en liever niet het 'corporate AMD' hadden gezien.
Laten we vooral niet die zeikerds een hand boven het hoofd houden die in de pen klimmen wanneer ze freebies willen.
Nou ik zie het eigenlijk zo twee bedrijven de markt beheersen.
Beide kwalitatief gelijkwaardig.
1 profilee5d zich als A merk. En flinke maat groter. De ander een goede B+ states of underdog.

Nou bij gelijkwaardig product zal B+ ietse minder kosten dan A product.
Bied B+ een glink stuk meer dan kan het ook duurder zijn dan product dat flink stuk minder presteerd.

Nu is dat nogal sterk afhankelijk van aplicaties en doet Zen chiplets het beter in de high-end veel cores en minder in de low budget

Maar ja men heeft wel iNtel vet veel betaald voor innimini dies op 14nm met maar 4 cores.

Om gezond bedrijf te blijven moet AMD ook jaren flink capitaal binnen harken om de strijd op lange termijn op niveau te houden.
Lage ASP is leuk om korte termijn als consument te scoren maar ja AMD had ook kunnen omkiepen en dan betaal je nu nog vet veel voor 4Core en was die non tech CEO nog aan de macht.
Die MSRP zijn gewoon conform de markt.

Daarnaast de consument en. Vooral de gamer laten AMD in verleden al snel vallen.
Het is dus goed dat AMD nu hun capaciteit goed verdelen in de markten die goed doen en meeste rendement hebben en ook continuïteit. En daarmee is Epyc ook belangrijker. Het zal voor gamen ook meer prestige ding zijn . INtel voelt het ook dat gamers voor enkele procenten al weg flokken naar de ander.
De marktleider zal nooit z'n prijzen vrijwillig verlagen tenzij dat tactisch te verantwoorden is. Op het moment dat AMD Intel verslaat (en vice versa), gaan de prijzen naar het niveau dat de vorige marktleider gebruiktte - want dat is wat de markt kan verdragen en waarom zou je jezelf winst ontzeggen?

Het is een beetje naief om te denken dat AMD dat niet gaat doen - ze zitten er beide in voor de winst, niet om mensen goedkope CPUs te geven.
De marktleider zal nooit z'n prijzen vrijwillig verlagen tenzij dat tactisch te verantwoorden is. Op het moment dat AMD Intel verslaat (en vice versa), gaan de prijzen naar het niveau dat de vorige marktleider gebruiktte - want dat is wat de markt kan verdragen en waarom zou je jezelf winst ontzeggen?

Het is een beetje naief om te denken dat AMD dat niet gaat doen - ze zitten er beide in voor de winst, niet om mensen goedkope CPUs te geven.
Dat is de oude strategie van AMD. Zie bijvoorbeeld de 4870 die ervoor zorgde dat de GTX 280 van $650 dollar naar $499 daalde. De laatste tijd gaat AMD echter voor winst maximalisatie in plaats van voor marktaandeel maximalisatie.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk twijfelachtig of AMD de huidige premium voor de 5xxx reeks kan blijven vragen wanneer Intel met Alder lake uit komt. Nu zijn die dingen daadwerkelijk sneller, zoals het er nu naar uit ziet niet meer. Een 12600K wordt 'gewoon' 264 dollar dus dan zal AMD haast wel moeten reageren met een prijsverlaging (of een refresh).
De 3000 serie was eerder $50,- te goedkoop lijkt me. Ze worstelden toen nog steeds met een negatief imago dat ze vanaf de 5000 serie eindelijk hebben weten af te schudden. Vandaar dat de 5000 serie eindelijk gewoon normale, marktconforme prijzen heeft.
Precies, ik had ook wel 230-250 Euro neergeteld voor een Ryzen 5 3600 toen ik die Q4 2020 kocht. Maar voor mij als consument was het een geweldige koop voor maar ongv. 190 Euro. Die gaat zeker nog wel een aantal jaar mee. Zelfs de zwaarste nieuwe spellen wat betreft de processor draaien er soepel op, en zeker i.c.m. een Radeon-GPU (tegenwoordig hele efficiente stuurprogramma's; minder zwaar dan bij Nvidia).
erm, ik denk eerder het omgekeerde.

Ik denk eerder dat dat inhoud dat er meer van de geplande productie capaciteit naar Epyc gaat. (want veel hogere marge dan consumenten markt) En omdat het op dit moment onmogelijk is om meer capaciteit te kopen, zal dat alleen de productie Ryzen verlagen, en dus de prijs hoog houden.

Of zorgen dat bepaalde goedkopere processors amper verkrijgbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 27 oktober 2021 17:24]

op die EPYC maken ze meer winst hé...
als je kunt kiezen waar je deze verkoopt...
Tja naast dat je geen goeie chiplets gaat opofferen voor lowbudget modellen.
Dus lowbudget varianten zullen dan ook slechter verkrijgbaar zijn. En iNtel kan dat gat gaan invullen. Maar ja ze kunnen niet anders.
Vooralsnog kan AMD nog steeds niet aan de vraag voldoen dus verwacht zeker niet dat deze in prijs gaan dalen.
Prijzen gaan ze pas verlagen als die niet meer concurrerend zijn. Dus laten we hopen dat Alder Lake het ook goed doet, dan gaan de prijzen van AMD wel omlaag :)
En we komen hem weer tegen: iemand die graag wil dat AMD kunstmatig haar winst verlaagt. Ik wil ook gratis dingen, maar AMD wil natuurlijk gewoon winst maken, dus prijzen kunstmatig proberen te verlagen gaan ze nooit doen. AMD heeft nog steeds enorm veel moeite om te concurreren met NVidia en Intel. Zoals de Amerikanen zo mooi zeggen: 'AMD needs to make hay while the sun shines'.

Daarnaast geldt: AMD bepaalt de prijs helemaal niet. Het enige wat ze kunnen doen is een suggestie doen. De markt bepaalt de prijs.
Volgens mij heeft AMD nog steeds leverings probleem, en zolang je minder kunt leveren dan de vraag, ga je echt niet minder voor je producten vragen.
https://beneluxstockchecker.eu/amd
amper iets verkrijgbaar, en daarom gaan de Nvidea prijzen ook omhoog
je hebt het hier enkel over GPU....
GPU's en CPU's van AMD worden met het zelfde procedé bij TSMC gemaakt, als er genoeg CPU's zijn dan kies AMD er voor om samen met Nvidea deze schaarste in stand te houden, resultaat meer absolute winst voor beide

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 29 oktober 2021 16:28]

Bij schaarste gaan de prijzen inderdaad omhoog, maar daar kan AMD niet zoveel aan doen.
Hoezo kunstmatig verlagen zolang ze winst maken is het toch goed. Waarom moet alles zo duur prijzen van zo'n beetje alle hardware is extreem hoog, ze verdienen echt wel genoeg ze geven ook niks gratis weg.
Waarom moet alles Elite prijskaartje hebben? Hun aandelen zijn in een paar jaar 8x geworden wat betekend veel winst en groei. Veel winst en groei betekent zat marge wat betekent ruimte om aardig te zijn naar de klant of maximaal graaien bedrijf hoef het natuurlijk niet te doen. Je kan sociaal bedrijf zijn of het maximale eruit halen wat erin zit ten kosten van consument en tevredenheid. Natuurlijk voor consument die geen aandelen heeft is het fijn als ze ook nog andere hardware en dingen met zijn geld kunnen kopen/doen of meer producten van ze afnemen. Ik hou niet van corporate greed zoals bij Apple/Samsung. Jij lijkt mij een gebruiker die dat niet zo erg vind zolang het product maar goed is en je buidel het vast toelaat waardoor je ook beetje blind wordt voor die uitgaven. Ik vind juist balans net als Xiaomi 10-40% marge gezond. Op hun low range-mid zit meestal rond de 10-15% marge. Voor high-end spul betaal je dan wel wat meer premium. Ik vind knap als bedrijf niet te hebzuchtig wordt. Dat ze durven van een lagere marge te leven en toch succesvol zijn. Zelfs dikke boterham binnenhaalt/groeit en bereikbaar is voor bijna alle mogelijke klanten. Enigste nadeel wat ik zie is van dit succes als alles zo bereikbaar is geeft wel meer E-waste.
Waarom wil jij een salarisverhoging? Je verdient nu toch al meer dan genoeg? Kun je gewoon niet wat salaris inleveren?
Ga je nu serieus een salaris vergelijken met massa verkoop van producten? Maar hey, het gebeurd vaak genoeg dat mensen hun salaris inleveren om de voortgang van een bedrijf te waarborgen.

Het punt is dat je ook iets minder winst kan maken op een product maar daardoor meer verkoopt en met name op de lange termijn meer winst maakt.
Als ik een verhoging zou willen zou dat zijn omdat alles zo overpriced is en mee te gaan met iedereen van meer! meer! Ik wil eigenlijk alleen hetzelfde hetzelfde +inflatie ;) Uiteindelijk moet er ergens een verliezer zijn want iedereen kan niet meer hebben dat gaat ten koste van iets of iemand op de wereld. Wat voor de een extra winst/loon is, is voor de ander extra verlies klant/baas/andere onderneming. Als we met ze alle genoeg nemen +bedrijven hebben we ook geen loonsverhoging nodig. Want je hoef dan niet mee te gaan met de opdrijvende economie. Services/diensten/producten worden veel te duur in Nederland en Westen opzich en zorgt voor schreef groei en uitsluiting van iedereen die daar niet aan mee doet. Maar dat is het spelletje kapitalisme en voor vele verslavend. Soms gaat het zijn doel voorbij. Apple is bijna 2500 miljard waard die zijn ook nog hongerige bij 10000 miljard en 100000 miljard willen ze nog steeds winst maken. Allemaal rupsje nooit genoeg. Dit wil je met een salaris verhoging vergelijken? Daarbij ben ik tevreden met wat ik heb, vind alleen jammer dat ik er steeds minder mee kan. Maar beetje minder is niet erg. Maar afgelopen 10 jaar is wel flink minder geworden haha. Niet door minder loon maar dure diensten/producten die duidelijk veel duurder worden dan alleen de inflatie. Uiteindelijk gaat leefstandaard voor velen consumenten/personen omlaag tenzij je goede eigen onderneming heb of baan die van dure diensten profiteert mee draait/graait in opdrijvende prijzen. Iedereen die daar niet inzit/meedoet eerlijke prijzen hanteert kan een lagere leefstandaard verwachten. Jammer dat wij als mensen zo zwak zijn voor het altijd maar meer willen. Maar dat is ook de drijfsfeer om te ontwikkelen dus het is niet helemaal slecht.
Hoezo kunstmatig verlagen zolang ze winst maken is het toch goed. Waarom moet alles zo duur prijzen van zo'n beetje alle hardware is extreem hoog, ze verdienen echt wel genoeg ze geven ook niks gratis weg.
De prijs is zo hoog omdat de kopers bereid zijn dat te betalen, en de aandeelhouders zullen nooit akkoordgaan als AMD daar zelf op toe gaat leggen zonder dat daarvoor een directe reden is (bv. concurrentiepositie). Daarnaast maakt AMD, in vergelijking met haar concurrenten, helemaal niet veel winst. De schaarste zorgt voor hoge prijzen op het moment, maar hun MSRP's zijn volgens mij heel normaal.
De markt bepaalt de prijs.
Niet helemaal natuurlijk. Maar kunstmatig winst verlagen is idd geen handige strategie. Maar als het is om competitief te blijven dan kan het natuurlijk wel. Liever iets lagere prijs maar meer afname geeft ook een grotere klanten-groep. Die in de toekomst eerder zou kunnen besluiten om te upgraden met AMD-produkten.
huh dus 50 euro extra vragen voor je nieuwe generatie is niet kunstmatig verhogen? 8)7
En als ze nog steeds veel concurrentie hebben zou het toch een mooie stap zijn om je producten iets goedkoper te maken?
huh dus 50 euro extra vragen voor je nieuwe generatie is niet kunstmatig verhogen? 8)7
Je kan ook zeggen dat de oude prijs kunstmatig laag was, zeker gezien hun bruto winst marge in vergelijking met hun directe concurrent.
Om je een beeld te geven van het verschil: Afgelopen kwartaal had AMD een record van 48% bruto winst marge, en intel een diepte punt van 55%. paar jaar geleden was het 64% voor intel en zat AMD onder de 40%.

[Reactie gewijzigd door Countess op 28 oktober 2021 11:59]

huh dus 50 euro extra vragen voor je nieuwe generatie is niet kunstmatig verhogen?
Niet als dat een marktconforme prijs is, en volgens mij is het dat. AMD kan, in principe, op ieder moment een andere prijssuggestie te doen, maar de mogelijkheden die zij hebben zijn door allerlei factoren beperkt. Het doel is áltijd om een zo hóóg mogelijke prijs te vragen voor het product; dat zijn ze wettelijk maar ook door interne afspraken verplicht aan hun aandeelhouders. De markt bepaalt voor een groot deel de hoogte van de prijs. De markt kan beïnvloed worden door marketing, maar als je concurrent een beter product heeft voor dezelfde (of lagere) prijs dan jij, zul je een hele goede marketingafdeling moeten hebben. AMD had jarenlang superieure GPUs dan NVidia, maar kreeg ze niet verkocht doordat ze niet hun imago van B-merk af konden schudden terwijl Nvidia juist een fantastische marketingmachine had.
En als ze nog steeds veel concurrentie hebben zou het toch een mooie stap zijn om je producten iets goedkoper te maken?
Dat kan een goede strategie zijn wanneer je marktaandeel wil winnen van een gevestigde concurrent, en dat is dan ook precies wat AMD tot en met de Ryzen 3000 serie heeft gedaan! Door hun producten onder de marktwaarde te prijzen zijn meer mensen van Intel overgeschakeld naar AMD; veel van die mensen zijn toen tevreden reviews en berichten gaan plaatsen op internet en zo heeft AMD haar merk weer op kunnen bouwen. Maar al die tijd heeft Intel veel meer winst gemaakt dan AMD, en zolang dat duurt loopt Intel steeds verder vooruit in de concurrentiestrijd. Já, je kan marktaandeel winnen met lage prijzen, maar niet de concurrentiestrijd, want uiteindelijk kan het bedrijf dat meer winst maakt meer investeren in onderzoek, ontwikkeling, marketing en capitaal sparen om slechte jaren te overbruggen, zoals Intel zeer succesvol heeft gedaan de laatste jaren. Met de Ryzen 5000 serie is AMD overgeschakelt van een kunstmatig lage prijs om marktaandeel te winnen naar een marktconforme prijs om eindelijk de nodige winst te maken om Intel te kunnen beconcurreren.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 29 oktober 2021 11:49]

Als AMD alles kan verkopen wat ze kunnen maken gaan ze geen prijzen verlagen. En ze zullen liever verkopen waar er meer winst wordt behaald.
Als Intel een voorsprong heeft, dan zal AMD de prijzen waarschijnlijk wel moeten verlagen ja, maar ik zie ze nog nergens, die fantastische Intel producten.
Je gaat er nu al vanuit dat die alderlake effectief de betere koop is kwa prijs/performance, beschikbaar zal zijn in volume (cpu en mobo), kopers investeren in nog maar eens een DDR4 versie want de DDR5 zal nog een pak duurder zijn en dat de totale platform prijzen zullen meevallen, je moet werken op een onstabiele win11. Heel wat verwachtingen....en je vermeld niet dat er binnenkort een ryzen cache versie komt van het huidige platfrom waardoor velen gewoon een cpu upgrade kunnen doen. Geef nog eens een reden waarom we over moeten schakelen als we al een hele tijd een full DDR4 en pcie4 platform hebben? Ja diegene die Intel only doen al jaar en dag en die de side jump naar de rocketlake niet gedaan hebben ;)
Oeh! We verdienen genoeg geld! Laten we het dan maar gewoon gaan weggeven aan Tweakertjes die niet begrijpen hoe een bedrijf werkt.

8)7

[Reactie gewijzigd door thePiett op 27 oktober 2021 17:47]

Helaas zijn ook de chiptekorten bij AMD toegeslagen onderhand.Als je bijvoorbeeld een Epyc 7313P cpu bij Dell wil kopen krijg je te horen dat daar een levertijd op zit van 70+ dagen..
Er zijn wel meer signalen dat Dell liever intel als AMD verkoopt... je zou dus even kunnen kijken of andere leveranciers ook dergelijke levertijden hebben.
Dat is bij andere partijen (denk aan HPE e.d.) niet anders, bepaalde Sku's zijn gewoon lastig, zeer lastig of zelfs vrijwel niet te krijgen, zeker wanneer je enige haast hebt met een project, lead times zijn soms maanden.

Dell lijkt trouwens wat dat betreft het leven aardig gebeterd te hebben t.o.v. 2006, als ik kijk naar onze projecten met Epyc zijn er relatief veel met Dell gedaan, juist omdat ze in bepaalde gevallen betere prijzen of betere levertijden hadden dan bijvoorbeeld HPE.
Dat is al een tijdje zo, datzelfde antwoord kregen we eind juli al (en nu nog steeds dus)
Dit is wellicht een allocatie probleem. Elke OEM krijgt allocaties en als die niet passend zijn...
70 dagen... we zitten in de meer specifieke markten inmiddels eerder op 70 weken. :-(
Welke Sku's zijn dat dan? Ik verwacht iets met embedded of iets in die strekking? Zo lang ben ik, gelukkig, nog niet tegengekomen. Wij zien, zoals ik in een andere post ook al aangaf ook zeker Sku's met langere leadtimes, gelukkig is er echter vrijwel altijd wel een alternatief voorhanden wanneer je niet vast gepinned zit op een bepaalde specifieke Sku.
Microcontrollers, bijvoorbeeld. ARM chips zijn niet aan te slepen. Mouser heeft van de 12.000 varianten er ongeveer 1.200 op voorraad - en dan in hoeveelheden van tientallen tot maximaal een paar honderd. Lead times zijn boven de 50 weken. Voor een beetje productierun heb je er al snel een paar duizend nodig - dus vergeet het maar.

Ik ben momenteel bezig met een project dat we eigenlijk in een STM32 willen stoppen, maar die is gewoon niet te krijgen. Uit ellende gebruiken we nu een crappy ATMega32u4 met port expander en een custom bootloader om nog een béétje flash te hebben.
in de nieuwe supercomputer snellius bij nikhef / surf zit een aanzienlijk aantal epyc-7h12 processors :)
vreemd dat de Radeon Instinct onder de Computing and Graphics division valt en niet de Enterprise, Embedded and Semi-Custom division, aangezien dit puur enterprise-producten zijn :?
Het is inderdaad een Enterprise product, maar de chip die er op zit is gewoon een grafische chip zoals die ook op de videokaarten voor consumenten zit. Ik zou me niet teveel blind staren op de indeling van de divisies binnen AMD, dat is meer een management beslissing dan een technische.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee