AMD: cryptocurrency speelde verwaarloosbare rol voor inkomsten uit gpu-verkopen

In een mondelinge toelichting op de kwartaalcijfers van AMD van de afgelopen maanden heeft CEO Lisa Su gezegd dat 'crypto' een 'verwaarloosbare' component was voor de inkomsten uit de categorie graphics.

Su zegt dit in antwoord op een vraag van een analist over welk deel van de inkomsten afkomstig zijn van cryptocurrency. "We denken niet dat er een significante cryptocomponent was in onze graphics-omzet", zegt ze. Volgens Su is de RDNA 2-architectuur de voornaamste factor voor de groei, ook op het vlak van mobiel en datacenter-gpu's.

Ze verwacht dat een sterkte vraag naar grafische kaarten voor gaming blijft bestaan. Daarbij stipt Su aan dat er nog altijd veel gamers zijn die op zoek zijn naar de door hun gewenste videokaarten en dat AMD die vraag wil 'ondersteunen'. Ze geeft geen nadere details en zegt alleen dat het bedrijf zal doorgaan met zijn inspanningen om gpu's in handen van spelers te krijgen.

Lisa Su zei in haar antwoord ook dat graphics niet de grootste groeimotor zal zijn wat de inkomsten voor de tweede helft van dit jaar betreft. De belangrijkste factor zullen datacenters zijn, in de vorm van serverprocessors en in minder mate gpu's die daarvoor bestemd zijn.

Het Computing and Graphics-segment, waar Ryzen-processors en Radeon-videokaarten onder vallen, was goed voor een kwartaalomzet van 2,25 miljard dollar, een stijging van 65 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden en een stijging van 7 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar.

Volgens AMD komt die aanzienlijke stijging vooral door meer processorverkopen. Lisa Su geeft aan dat de inkomsten uit desktop en laptops zijn toegenomen met dubbele cijfers. Het bedrijf spreekt over een rijkere mix van verkopen van Ryzen-cpu's voor desktops en laptops, waarbij direct naar Ryzen 9-processors gewezen wordt. Het aantal leveringen daarvan verdubbelde ten opzichte van vorig jaar. Ook noemt Su de sterke stijging van de meest recente mobiele Ryzen 5000-processors.

Het Enterprise Embedded en Semi-Custom-segment behaalde een omzet van 1,6 miljard dollar. Onder meer de consolechips voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en S en AMD's EPYC-serverprocessors vallen in dit segment. De omzet betreft een stijging van 183 procent in vergelijking met dezelfde periode uit 2020.

Zoals gebruikelijk geeft AMD geen exacte aantallen, maar Su stipt wel een aantal factoren aan die hebben bijgedragen aan de stijging van 183 procent. Zo zegt ze dat de vraag naar gameconsoles naar verwachting hoog zal blijven en ze stipt alvast aan dat er ook inkomsten zullen volgen als de Steam Deck van Valve in december in de verkoop gaat. Deze handheld bevat een AMD-apu. Verder noemt ze de RDNA 2-gpu's voor de infotainmentsystemen in de recentste Tesla Model S en X-modellen en de sterke vraag naar de tweede generatie van de EPYC-serverprocessors.

AMD behaalde in het afgelopen kwartaal een totale omzet van 3,85 miljard dollar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. Dat is een stijging van 99 procent ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder. De nettowinst groeide nog veel harder. Die bedroeg 710 miljoen dollar, terwijl dat een jaar eerder nog op 157 miljoen dollar bleef steken. Dat is een stijging van 352 procent.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-07-2021 • 10:19

72 Linkedin

Reacties (72)

Wijzig sortering
Het verbaast me eigenlijk niks, veel mensen denken nog dat crypto meerendeel uit GPU kracht tegenwoordig komt. dat is eigenlijk een feit uit het verleden.

Veel cryptos maken steeds meer gebruik van POS (proof of stake) en het minen van Bitcoin wordt allang via ASICS gedaan, omdat de GPUs hiervoor niet meer interessant zijn.
De enige crypto wat ik ken dat nog wellicht noemenswaardig van GPU mining gebruik maken van Crypto van Ethereum, maar dat is binnenkort ook afgelopen aangezien die ook naar Proof of stake gaan.

Door gamers wordt vaak crypto als hoofdoorzaak van de GPU prijzen verweten, echter is niet niet waar. De Algemene chiptekorten zijn hier verantwoordelijk voor, er is gewoon vraag naar chips uit bijna elke marktsegment nu dat de economie weer aan het opstarten is van de Covid pandemie.
De enige crypto wat ik ken dat nog wellicht noemenswaardig van GPU mining gebruik maken van Crypto van Ethereum, maar dat is binnenkort ook afgelopen aangezien die ook naar Proof of stake gaan.
Ethereum is niet de enige crypto die op het Ether netwerk draait, alle andere crypto's op dat netwerk zijn net zo effficient met GPU mining

Miners zullen waarschijnlijk gewoon overstappen op de volgende coin die na Ethereum het meeste opleverd (bijvoorbeeld Ethereum Classic)
Ja of niet. Het is heel leuk dat je b.v Ravencoin kan minen. Maar als het je niet gegoeg opleverd, en de stroomkosten zijn te hoog, heb je niks aan mining.

Mining door semi-serieuze miners is juist begonnen toen eth naar de €1000 shoot. Toen was Eth opeens enorm voordelig om te minen en ging jan met de korte achternaam minen. Je kon per maand b.v 0,1 eth verdienen. Dat was dus €100 per maand, en tijdens de peak €400 per maand.

Om dezelfde winst te krijgen moet ravencoin al 50 cent zijn. Terwijl de peak van raven 20 cent is. Ravencoin heeft nog een lange weg te gaan om daar te komen. En om daar te komen heeft ravencoin inversteringen nodig.

Eth classic heeft geen usecase en zal daarom niks worden. Welke defi instantie zal een netwerk kiezen wat expres op ver 1.0 word gehouden? Het is alsof een professionele softwarefabrikant ervoor kiest om software te maken specifiek voor Windows XP in 2021.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 28 juli 2021 13:02]

Je kon per maand b.v 0,1 eth verdienen. Dat was dus €100 per maand
Je kan nog steeds €100,- per maand verdienen. Op dit moment mine ik met een 3070 een dikke 0,06 eth per maand wat alsnog €123,- per maand is (met de huidige koers). Hier moeten electriciteitskosten nog van af uiteraard, maar de kans dat de koers van eth nog gaat stijgen is ook aanzienlijk.

Minen terwijl je gamed kan voorlopig nog wel even uit, al zou ik hier niet meer speciaal een set-up voor kopen.
Ik heb het ook voor die tijd, toen de Eth rond de €300-€500 aan het schommelen was.

De Ethprijs is ook nooit gevallen, maar is op een gegeven moment gezakt naar rond de €1600. Als je in januari dik geïnverteerd had in Eth zit je nog steeds op een x3 winst, en minen word gewoon nog steeds gedaan. De reden waarom de prijs van videokaarten ook zakken heeft te maken dat er heel veel 2e hands kaarten beschikbaar zijn gemaakt in China dankzij de miningban waardoor fabrikanten meer videokaarten naar Europa kunnen sturen. Echter kan ik je vertellen dat videokaarten nog steeds redelijk worden opgekocht door miners.

Tevens mine is zelf niet op mijn eigen videokaart na (en ook alleen als die niks aan het doen is) omdat ik het vrij onzinnig vind. Waarom €2000 inverteren in een videokaart als je ook €2000 aan coins kan kopen, en daar margewinsten mee kan maken.
Tevens mine is zelf niet op mijn eigen videokaart na (en ook alleen als die niks aan het doen is) omdat ik het vrij onzinnig vind. Waarom €2000 inverteren in een videokaart als je ook €2000 aan coins kan kopen, en daar margewinsten mee kan maken.
Omdat je 2000 aan coins de week erop 1500 euro waard kunnen zijn. Dan ben je dus 500 euro 'kwijt'. Terwijl je marge op geminede Eth een stuk hoger is, dus koers veel verder moet zakken (zo'n 90% tov die 2000) voordat je verlies maakt.

Ik heb voor 500 euro een 3060ti gekocht om te gamen. Die kwam dus sowieso. Daar inmiddels 600 euro aan Eth mee gemined in de afgelopen maanden. Die 600 euro kostte me zo'n 60 euro aan stroom. Dus flink wat winst. In feite 'koop' ik door te minen dus Eth voor slechts 10% van de huidige koers. Veel veiliger dan wanneer je nu voor markwaarde aanschaft. Als de koers halveert heb je nog steeds flink wat winst.
Tevens mine is zelf niet op mijn eigen videokaart na (en ook alleen als die niks aan het doen is) omdat ik het vrij onzinnig vind. Waarom €2000 inverteren in een videokaart als je ook €2000 aan coins kan kopen, en daar margewinsten mee kan maken.
Bedankt voor je reactie. Ik snap wat je bedoelt. Ik heb wat geld geïnvesteerd in crypto EN een videokaart gekocht. De videokaart zie ik maar gedeeltelijk als een investering in crypto, het voornaamste punt is gamen. Met de hoge gpu prijzen vind ik minen wel een mooie mogelijkheid om toch nog wat geld terug te verdienen wat ik in de gpu heb gestoken.

Ik vind een miner die 100 gpu's opkoopt, puur om te minen, daarom ook heel wat anders wat ik doe: een videokaart kopen om te gamen die in zijn idle stand ook voor minen gebruiken.

In het verleden heb ik ook heel wat 'gemined' voor Seti@home en andere boinc projecten. Ook voor Covid een kleine jaar terug. Achteraf vind ik het wel spijtig dat ik al die energie in gratis projecten heb gestoken ipv crypto. Dit gaat over de periode van 2012 t/m 2015.
Dat blijft koffie dik kijken natuurlijk, misschien om hun oude GPU's verder op te branden.
GPU mining in der jaren wordt door de ontwikkelingen met crypto steeds minder relevant/interessant.
Door Proof of stake / Proof of storage en zo nog meer alternatieven methodes, gaat de blockchain industrie ook steeds verder met hun ontwikkeling. en je ziet in de moderne implementaties dat GPU's hier eigenlijk nauwelijks meer een rol inspelen.

Het zou ook kunnen zijn dat we opgeven moment oude netwerken dat redelijk klein zijn qua marketcap (zoals Ethereum Classic op dit moment, het is geen top10 speler) dat vast willen houden met POW gewoonweg opgeven moment langzaam uit zullen sterven, dat is weer de andere zijde van de Coin ;-)
En wanneer gaat ETH naar POS? Berichten over dat nieuws stammen al van maanden of een half jaar. En ja, door ETH miners ontstaan er tekorten voor desktop GPU's, oftewel gaming GPU's. Die worden in grote aantallen opgekocht. Als het door vocid komt, dan wil ik (en velen ook) graag weten hoe het komt dat nVidia recordomzetten heeft kunnen maken met de RTX30.
Als het om leken gaat reken er maar op dat als er bitcoin en bitcurrency gaat de laatste tijd gewoon Ethereum wordt bedoeld. Net als iedere draagbare mediaplayer voor mijn moeder een 'iPod' was, ook al had ik een Creative Muvo 2 en later een Cowon iAudio 7 ;). Ethereum is inderdaad de 'bad guy' in de ogen van gamers, zal ook de reden zijn dat dit de enige bitcurrency is waar NVIDIA modellen voor heeft uitgebracht die het minen hiervan aan banden (proberen te) leggen.

En het moge duidelijk zijn dat de miners een flinke invloed hebben op de leverbaarheid van videokaarten voor gamers, voor AMD wellicht meer indirect dan NVIDIA. NVIDIA direct of i.i.g. ergens hoog in de supply chain verkoopt direct aan miners, daardoor zijn er geen kaarten voor gamers, door het tekort nemen deze gamers genoegen met wat ze kunnen krijgen i.p.v. wat ze willen.
Dit kan betekenen dat ze het van een scalper kopen voor twee keer zoveel als de bedoeling was of dat ze voor een AMD kaart gaan terwijl ze een NVIDIA kaart willen. Dus zelfs indirect zal AMD er wel bij varen.

De eerste tekenen dat het farmen minder winstgevend zal zijn, of wanneer er door een overheid ergens verboden wordt te minen en plots worden er duizenden videokaarten op de markt gedumpt en normaliseren de prijzen. Ook zie ik soms tijdens een beetje willekeurig browsen op aliexpress listings als deze waar honderden videokaarten op staan puur op mining gemikt. Het is niet enkel de chip tekorten die er aan toedragen dat videokaarten zo enorm duur zijn op het moment, de miners doen ook een flinke (bit)duit in de zak.

Voor AMD zal het minder van invloed zijn aangezien hun laatste videokaarten niet geweldig zijn voor het minen t.o.v. van NVIDIA - wat ook terug te zien in het feit dat het makkelijker is een AMD kaart te kopen en die op het moment ook een vriendelijkere prijs/prestatie verhouding heeft (tweakers zelf heeft hier een video over gedaan - zie tweakers tech hub).

Afijn, dat de rol 'verwaarloosbaar' zou zijn zoals Lisa Su stelt geloof ik niks van. Elke miner die honderden videokaarten heeft betekend honderden gamers die geen videokaart heeft. En als er een farm is met 1800 NVIDIA kaarten dat betekent dat vast dat die 1800 gamers die de NVIDIA kaarten ook willen er vast een paar honderd zijn die plots een AMD kaart gaan overwegen. Of zelfs Intel mochten die eindelijk hun videokaarten willen uitbrengen. Was/is het perfecte moment voor Intel om hun kaarten uit te brengen, dikke winstmarges, mensen die uit wanhoop naar alternatieven op zoek zijn omdat hun dikke game pc geen gaming kaart heeft.
Link

Vooralsnog is het toch aardig rendabel om je Radeon aan het werk te zetten als je niet aan het gamen bent.
Het gelijk opgaan van de verwachte cryptowinst en de beschikbaarheid van een videokaart - dat is een toevallige samengang. Er waren gewoon ineens veel meer gamers?
De pandemie heeft juist gezorgd voor (ineens) minder gamers tijdens de lockdowns ?
Er komt gigantisch veel crypto mining uit gpu mining. Daar zit ook een gigantisch verdienmodel achter. Proof of stake is nog steeds niet zo groot als je mijn inziens schetst in je post.

Daarnaast draagt crypto gigantisch bij aan de te korten van videokaarten. Ik ken persoonlijke meerdere miners met ladingen videokaarten. Het draagt er zeker aan bij. Zonder mining betwijfel ik of de te korten er waren geweest. Daarnaast bieden miners zonder meer makkelijker een hogere vraagprijs aangezien dit voor hun een ROI berekening is. Het is toch niet voor niets dat nu ineens mining wat minder profitable is er weer stock is op videokaarten (non LHR stock).

Ook is mijn inziens ETC weer opgeleefd doordat ETH mondjes maat over gaat naar ETH2.0 (POS). Ik wil nog wel eens zien wat er overblijft van de munt als deze niet meer te minen is. POS door middel van het kopen van 32 ETH is voor veel mensen niet weggelegd. Mijn verwachting is dat de munt behoorlijk wat draagkracht gaat verliezen.
Amd zal er idd niet veel meer aan verdienen, maar de rest van de keten wel.

Nvidia zal meer profijt hebben met de onlangs gelanceerde 3070Ti, die in verhouding tot hun andere kaarten een veel hogere msrp heeft.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 28 juli 2021 10:34]

Een goed punt. Hoe weet AMD waar GPU's voor gebruikt worden? Daar zitten veel partijen tussen, en niet elke (mining) GPU driver hoeft een verbinding te leggen naar AMD

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 juli 2021 10:44]

Mooi dat je de kennis van AMD hierover in twijfel trekt, maar een willekeurige tweaker (niet negatief bedoeld overigens) heeft een 'goed punt' :+
Kennis of aanname?

De tekst: "We denken niet dat er een significante cryptocomponent was in onze graphics-omzet" lijkt nou niet echt of AMD hier ook daadwerkelijk onderzoek naar heeft gedaan. Zulke aannames kan elke gek doen, uiteindelijk zie ik geen onderzoek of sterke woorden die weergeeft hoe minimaal de impact daadwerkelijk was.

Vergeet ook niet dat AMD later was met het uitbrengen van hun grafische kaarten. De meeste miners en scalpers zullen al lang gekozen hebben voor een Nvidia kaart.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 28 juli 2021 11:29]

Je kunt het wel een beetje uitvissen. Bv. aan de hand van driver-installaties, of de Steam hardware survey.
Of ze daar dan helemaal eerlijk in zijn weet ik niet, maar keihard liegen kan voor problemen zorgen met je aandeelhouders.
Ik zeg niet dat ze liegen, ik zeg alleen dat de opmerking van Su niet per definitie kennis is, anders zeg je niet: "We denken". Als de cijfers bij hun bekend zijn dan had ze ook gewoon cijfers kunnen noemen.

Bedrijfstechnisch maakt het toch niet uit wie het koopt, voor een bedrijf als AMD en Nvidia is elke verkochte videokaart er eentje die geld in het laadje brengt.
Het is toch logisch dat AMD niet weet waar hun GPU's voor gebruikt worden :?

Toyota weet ook niet waar ik mijn Aygo voor gebruik.
Denk dat dit ook komt door de prestaties van de RDNA2 kaarten met Mining die waren veel lager dan de nVidia kaarten van dezelfde classe. En in verhouding deed de 5700XT het beter dan de 6800 tm 6900XT zeker als je keek naar de MSRP.
Dit komt door de beperkte geheugen bandbreedte van de RDNA2 kaarten. Ze gebruiken de Infinity cache om de gaming performance weer op te krikken naar het niveau van een 320/84Bit memory bus met snel GDDR6/6X geheugen. Echter helpt dat niet voldoende voor mining.
En daardoor halen die kaarten maar iets van 13MH/s meer dan een 5700XT. Waar de nVidia 3080 (TI) en 3090 kaarten tot bijna 2x sneller zijn dan de 5700XT.

Qua prijs prestatie waren de RDNA2 kaarten gewoon niet interessant voor mining. Dat was denk ik ook de rede dat de 5700(XT) kaarten ineens gigantisch in prijs stegen tot 2x de nieuwprijs en de 2e hand prijzen gingen van 300 euro naar 800+. Nieuw werden ze niet meer gemaakt dus daar heeft AMD geen extra inkomsten van gehad.
Als je kijkt naar de verhouding performance /watt valt dit nog wel mee hoor met de nieuwe RX 6000 series.
Ja, nvida geeft een heel hoge hashrate een pak hoger dan de laatste RX maar tegen zeer hoog verbruik en mede core en mem temps die problemen geven... Als je dus niet naar het verbruik moet kijken zoals in vele landen het geval is dan zijn de nvidia kaarten dus de beste kaarten om te minen. Dat zie je dan ook in de verkoop en statistieken...vooral in die landen en die hebben dus lang alle kaarten opgekocht. Kijk je echter wel naar die balans in NL/BE en al zeker aan de prijs van scalping aankoop van nvidia dan is het zeer zeker een optie.

Daarom is de 5700 zo een geliefde kaart wattage - hash verhouding en temperatuur, dat zie je dan ook aan de 2dehands waarde hier in de regio.

Voor de RX is vooral de 6800 blijkbaar nog een goede optie te zijn met hashrates vna boven de 60 met een wattage van 110-120 ish komt hij in de buurt van de 5700 ratio...
Ja klopt de RX470/570 kaartjes en de 5700 doen het erg goed.
De 6800 is inderdaad wel redelijk. Gezien je de extra shaders toch niet kan gebruiken en met wat tweaks is het verbruik ook nog wel wat lager te krijgen. Maar met aanschaf waarde er bij waren de 470/570 en 5700 nog steeds een stuk interessanter.

Ik heb maar weinig rigs voorbij zien komen met alleen maar RDNA2. Het waren toch vooral Ampere Rigs.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 28 juli 2021 13:22]

Je kan er wel wat vinden in hiveOS met full RX rigs.

IN BE/NL zie je vooral te koop met de oude AMD en RX 5000 series komt vooral weer door verbruik en prijs.
Je ziet wel wat RTX te koop maar dan nooit extreem veel kaarten... als je dan kijkt naar Hesh/watt ratio en de prijs die ze ervoor vragen wegens scalping dan is daar beperkte ROI.

Als je al sinds januari 6800 kan kopen tegen MSRP via AMD website dan heb je een zeer degelijke ROI.
Zolang de 6800 kaarten hun waarde behouden wel. Maar qua stroom kosten hakt het er flink in.
Zeker als je ook moet koelen met het hete weer.

Voor de thuis miner niet zo interessant. Ik heb het van de winter wel gedaan ik kon de warmte toen toch goed gebruiken hoefde de verwarming niet aan. Al was dit maar met 3 kaartjes die toch had liggen en 2 cpu's op Rosetta voor het goede doel.

Ja je kan winst maken maar het is geen vet pot. Tenzij je door mined als de koes laag is de coins houd en er vervolgens een pump komt. Andersom kan je ook de mist in gaan net wat winst maken maar de koers zakt en ineens is het minder waard.
Ik vind het in NL in ieder geval geen vet pot. Maar ATM kan je als je de kaarten tegen MSRP koopt ze wel goed kwijt. De vraag is wel hoe lang dat nog zo blijft.
Het maakt voor hen niet uit of het gebruikt wordt voor mining of gaming. Ik denk dat ze gewoon de cijfers van vorig boekjaar pakken en dan de verschillen bekijken wat ze hebben verkocht en hoeveel winstmarge er is gepakt, met de verwachtende groei erbij opgeteld.

Ze hadden veel meer kunnen pakken als de productie van het product sneller was gegaan, maarja chipfabrikanten konden niet sneller, waardoor velen buiten de boot vielen en dan had je daadwerkelijk wel verschil gezien.
Titel:
AMD: cryptocurrency speelde verwaarloosbare rol voor inkomsten uit gpu-verkopen

Tekst:
"We denken niet dat er een significante cryptocomponent was in onze graphics-omzet", zegt ze.
Dit is dus geen feit, maar speculatie. Een andere uitspraak (mining draagt wel bij) zou niet populair ontvangen worden. Juist omdat het ongefundeerd is, kunnen ze deze uitspraak maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 juli 2021 10:45]

Zo is het stellen dat crypto wel heeft bijgedragen ook speculatie en ongefundeerd, ja er zou vast wel een klein % voor crypto gebruikt zijn... Maar als dat 0.5% van alle kaarten zijn is dit niet heel relevant en merk je hier niet heel veel van.
Die info geef jij door wanneer je een kaart koopt? ;)
Nee, maar er zijn wel tot een zeker punt te "gokken" waar de kaarten heen gaan. Op een normale markt koopt de gemiddelde gamer 1, misschien 2 kaarten. Mensen die er 5 kopen vallen vlot op, wat moet je nou weer met 5 kaarten?

En datacentra zijn ook makkelijk, los van de orderaantallen zullen die gewoon via een acquisitie/offerte-traject gegaan en daar weet je dus ook vlot van wat er aan de hand is.

En zo zijn er vast een zooi flows die je met een semi realistische schatting kunt berekenen. Tel al die verschillende schattingen bij elkaar op en je hebt een verdeling waar alles heen gaan. En als je conclusie is dat bv 51% naar datacentra gaat, kun je dus als stellen dat het merendeel niet naar crypto gaat (al is dat natuurlijk PR verwoording).
Wie verzamelt die info? Webshops? Winkels? En die geven het door naar een centrale plek om zo tot die statistieken te komen? Ik vind het nogal sterk klinken. Of ze nou verdienen aan miners of gamers, hun maakt het echt niet uit.
Zie ook mijn opmerking hier boven. (met de uitleg over de infinity cache en bandbreedte).
RDNA2 doet het relatief erg slecht qua mining performance. RDNA, Pascal en Ampere zijn veel beter geschikt doordat ze veel meer geheugen bandbreedte hebben. Dat is het belangrijkste voor ETH mining. De 5700XT kan rond de 1100MHz draaien en dan nog zijn max hash rate halen memory bandbreedte is gewoon de beperking. Die doen zo'n 52-55MH/s waar de 6800 tm 6900 kaarten slechts 63-65MH/s halen.

Dat kan een 3070 ook al en een 3090 haalt iets van 120MH/s
De 3080 zit rond de 80MH/s en zelfs de 3080 Ti met Mining limtis haalt nog 64 MH/s dus dat zegt wel iets.

Dus een RDNA2 GPU kopen voor Mining alleen is gewoon niet echt slim dan kan je beter een oudere AMD kaart pakken of een nVidia kaart.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 28 juli 2021 11:35]

Tegen een veel hoger verbruik alle nvidia kaarten... dus een nvidia met mining limits is helemaal niet interessant tov een 6800 en tegenwoordig kan je een 6800 een pak goedkoper kopen dan de 3070 bv...

maarja, wie koopt er nu nog veel GPU voor mining, de ROI begint nipt te worden wetende dat POS op komst is begin 2022, als deze ETH roadmap zou slippen kan het wel eens zijn dat er terug een rush komt op GPU want ETH prijs is desondanks BTC halvering nog steeds hoog.
Mee eens als je miner bent kan je beter eerst afwachten wat er met ETH gebeurd en of er een andere coin opstaat die dat stokje overneemt waardoor het lucratief blijft. Maar in NL met de hoge stroomkosten is het al heel snel niet rendabel meer.
dat hele bitcoin is geen slim idee..... kijk naar de impact op de markt en milieu
Deels mee eens er zijn genoeg crypto's die dat wel goed doen en met met Proof of work werken.
En er zijn zo veel dingen in de wereld die qua Milieu geen slim idee zijn die doen we ook.

Wat bedoel je niet goed voor de impact op de markt? heb je het dan over schaarste van GPU's?
Schaarste toen inderdaad
Komt omdat de meeste miners een sterke voorkeur hebben voor Nvidia kaarten i.v.m. hogere hashrates.

[Reactie gewijzigd door MaZo op 28 juli 2021 10:29]

To be honest ik denk niet dat de statement van @MaZo klopt aangezien een RX 5700 XT ETH mined op een veel efficientere watt/Mhs dan iedere andere RTX kaart. Misschien in andere cryptos is dit anders?
AMD kaarten zijn vooral goed in het Ethereum minen, andere Crypto's die niet op het Ether netwerk draaien doen het vaak beter op nVidia

Wel is de 5700XT een van de betere mining kaarten die er zijn gebaseerd op prijs, hashrate en stroom
Maar er zijn landen natuurlijk waar stroom prijs geen probleem is...en vandaar dat je ziet dat in al die landen mega vooral RTX gebruikt wordt door veel hogere hash rate.

Visie op ecologische impact en groen hebben die geen zin in.
Je hebt ook nog zoiets als zo veel mogelijk kaarten in 1 moederbord kunnen steken, een kaart die minder goede watt/mhs heeft kan daar wel efficiënter in zijn (voor 400mhs heb je bijv 4x een 3080 nodig of 8x een 5700xt, dus 1 vs 2 setups bijv).

Daarnaast betwijfel ik of de 5700xt nog wel gemaakt wordt en zodoende überhaupt wat te maken heeft met het artikel, als je de reactie van @MaZo dus in context brengt met het artikel is die 5700xt helemaal niet relevant maar de 6xxx serie en de 3xxx serie van nvidia beide wel.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2021 11:46]

De 6xxx van AMD is nog steeds efficienter dan wat Nvidia biedt tot mijn weten alleen ben zelf gestopt twee maanden terug met minen en alles verkocht. In mijn ervaring was het nog steeds veel beter om de AMD kaarten te gebruiken. Maar fine dit is ook een kwestie van red vs green fanboys, persoonlijk maakt het mij geen reet uit en draai nu ook 2 kaarten in mijn PC (5700 XT <- Host systeem en 3060ti <- PCIe passed through naar Windows VM)
Is dat met of zonder die nieuwe limiter?
Mja, dat hangt er dan ook nog eens vanaf welke methode gebruikt is...
De eerste set LHR kaarten zijn met software eenvoudig te omzeilen. Twee maanden terug waren de paar kaarten met LHR in de BIOS soms niet te fixen, omdat je "niet naar een oudere firmware" kan flashen.
Maar als dat het enige was je kaart tegen houd. Miners flashen sowieso graag de BIOS, zodat hun settings bij een remote reboot van een rig altijd weer goed staan.

Je kunt het effect van LHR zien in de prijzen van de 3060. In principe is iedere kaart "LHR". Maar de oplossing is een andere driver repo kiezen en klaar. Al die moeite heeft een 2 weken dip in de prijzen van deze kaarten opgeleverd.

Kijk, begrijp me niet verkeerd, het is niet zo simpel als een non-LHR bios flashen en klaar... Een heel deel van de kaarten brickt daarvan. Maar er wordt veel geld verdiend aan deze kaarten, dus werd er hard gewerkt aan een oplossing en die lijkt er dus nu te zijn, 2 maanden later, nog voor er werkelijk veel LHR kaarten op de markt zijn.

Natuurlijk is er een sterke voorkeur voor de non-LHR kaart, al was het maar omdat de TUF OC Silent vBIOS daar prachtig op draait en deze er niet is voor LHR. (niet met dezelfde gratis 3-6% performance winst)
Zo makkelijk was het niet om die mining lock te omzeilen hoor. Ik verwacht maar weinig rtx 3060's daadwerkelijk bij miners. Want los van die andere driver waar je het over hebt moet je beeldscherm aanstaan of een hdmi dummy er in zitten en moet de videokaart in een volwaardig pci-3 slot geinstalleerd zijn. Hierdoor nog steeds voor veel miners niet interessant. Die willen namelijk bulk, rigs met veel kaarten etc.
HDMI dummy is inmiddels een software oplossing voor, dat was natuurlijk te verwachten.

Maar de dummy connectoren kosten nog geen €0.50, zelfs maar 30 cent als je ze bulk besteld. 3060 en vooral de Ti is juist een gewilde kaart, want je kunt er méér draaien op één voeding. De verhouding voeding + bord op kaarten is daarmee gunstiger.

Volgens mij was de 3070 de minst efficiënte 3000 series kaart. De 3060Ti en 3080 werden massaal opgevreten, maar ook de 3060 is veelvuldig juist in bulk gekocht.

De 3060 was bij flippers mindere populair geloof ik, gewoon puur omdat er meer waren en het een minder interessante kaart was gezien de doelgroep en de toch al uit de klauwen gewassen prijzen.
Welke software oplossing heb je het over? (Link graag)

Een rtx 3060 gebruikt bijna net zo veel als een 3070 of een 3060 Ti. Waarbij de laatste 2 voor mining nagenoeg identiek presteren. 125 watt per kaart tegen 60+ mhash waarbij je met een 3060 rond de 110 watt en een bult afstelling ongeveer 48mhash haalt.

3080's en 3090 gebruiken veel meer stroom met daarnaast het nadeel dat ze veel meer warmte genereerde. Dit komt mede doordat het geheugen aan 2 kanten van de kaart zit en daardoor minder goed koelbaar is. De sweetspot is dan ook de 3060ti en de 3070. Van de 3060 Ti is pas net een LHR variant waarbij de 3060 bij release als een LHR is uitgekomen.

Voor mijn gevoel blaas je maar met informatie, ik geef aan dat een 3060 nadelen heeft, dit sla je in de wind. Dan haal je er andere kaarten bij zoals een 3060 Ti(wat daadwerkelijk een erg goede kaart is) maar daar hebben we het hier niet over. Probeer bij het onderwerp te blijven, en niet een soort wedstrijd over kijk mij veel weten, want blijkbaar weet je niet voldoende over het onderwerp.
Heb geen publieke link voor je, maar het is een combinatie van een bios + 470.05 driver en je LHR werkt niet meer op de 3060, en de HDMI dummy plug is niet meer nodig.

Een 3060Ti doet 61, misschien 62MH?
Een 3060 met die oplossing, maar ook gewoon de classieke "beta" driver oplossing + 50ct Aliex plug geeft je 100W 47-51MH/s

Dus ok, inderdaad, de 3060Ti is richting de 10% beter. Maar, en inderdaad ik ken de details niet, je zou van de 3060 vaak 6 of zelfs 7 kaarten kwijt kunnen, terwijl je met de 3060Ti idealiter op 5 zou moeten blijven hangen.
Ligt aan wat ze minen denk ik, eerder waren de AMD kaarten veel populairder voor minen dan de nvidia kaarten. Dat was nog voor bitcoin of het eerdere ether denk ik dan.
Of oudere AMD kaarten. De Radeon 7en de 5700xt waren qua prijs/prestatie niet slecht
Zolang er tekorten zijn gaan ze gewoon voor hetgeen (wel) verkrijgbaar is, als ze kunnen kiezen dan is een Nvidia-kaart wel de slimste keus.

Zelf heb ik om die reden mijn 6900XT gehouden en RTX3080 verkocht want die leverde veel meer op ondanks dat ie in mijn geval minder presteerde.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 juli 2021 10:40]

Dat antwoord is deel waar want ook AMD hashed prima. Echter zijn de kaarten van nvidia zo makkelijk te finetunen en daarbij biedt de geheugenbus meer opties mbt alt-coins.
Als aandeelhouder wordt je natuurlijk erg vrolijk van dit soort nieuws! Ik ben in 2019 ingestapt en sinds al enige tijd is AMD mijn meest waardevolste positie binnen mijn portfolio _/-\o_
Vorig jaar ook even gehad maar ze staan nog steeds rond dezelfde koers. ASML is tot nu toe nog de beste investering die ik gedaan heb :)
tja, je had in 2017 moeten instappen toen ze rond de 2 dollar stonden. Als ik toen wat over had gehad had ik het gedaan... maarja moest zo nodig een huis kopen en verbouwen.
Niet zo gek gezien de grote tekorten. Ze hadden alle voorraad ook wel verkocht zonder crypto. Als er echter een oneindige voorraad was, dan had het vast wel een boost gegeven.
Als eenmaal de vraag hoger is dan het aanbod dan wordt die vraag in stand gehouden via handel met prijsverhogingen en of het nu om gpu's, cpu's, geheugen, opslag gaat of consoles maakt niet uit.

Dus misschien tijd voor registratie met id nr. of bank nr. met aankoop bij webshops of rechtstreeks bij de fabrikant zodat als er een hogere vraag dan aanbod is dat elke consument één videokaart of console per jaar kan kopen.

Of het nu door mining komt of dat er door een crisis meer vraag naar entertainment is of dat er gewoon tekort is door chips of productie dat moet niets uitmaken deze producten zijn bedoelt voor gebruik dus zorg er dan voor dat iemand het krijgt die het gebruiken wilt en niet dat iemand het krijgt die het door verkopen wilt.
Vroeger (2013-2014) haalde je met een AMD-kaart hogere hashrates dan met Nvidia kaarten. Anno 2021 is alles wel een stuk veranderd.
rdna/cdna splitsing is de voornaamste reden, AMD kaarten zijn niet meer superieur in compute
Het gebrek aan echte geheugen bandbreedte speelt denk ik een groter rol.

AMD gebruikt de infinity cache om dat op te vangen en dat werkt voor alle normale workloads uitstekend, maar crypto laat zich, express, niet goed cachen. Dat is een maatregel om ASIC's tegen te gaan.

de compute kracht van de 6800xt is veel groter als die van de 5700xt bijvoorbeeld, maar wat mining performance betreft is de 6800xt maar iets sneller. Zonder de cache mee te rekenen liggen ze wat geheugen bandbreedte niet ver uit elkaar (zelfde 256bit bus, alleen heeft de 6800xt iets sneller geheugen)

[Reactie gewijzigd door Countess op 28 juli 2021 17:13]

Ik denk dat mensen ook minder geneigd zijn om te investeren in GPU's aangezien de grootste, met GPU geminde coin, Ethereum van Proof of Work naar Proof of Stake gaat.
Dat is iets dat nu al twee jaar geroepen wordt. Verder is er geen garantie dat een andere proof of work 'coin' net zo populair of populairder gaat worden.
Dat ze er jaren mee bezig zijn is logisch, het is ook niet iets wat je in een dag even omzet, maar het lijkt erop dat het er nu echt aan zit te komen. Je weet inderdaad niet of een andere PoW coin populairder wordt, maar je merkt dat de populariteit van PoW niet meer zo hoog is als wat het is geweest.
Anoniem: 669783
28 juli 2021 11:00
Maar er is toch wel meer afname en daardoor meer winst?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee