Nintendo verkoopt aanzienlijk minder Switch-consoles, maar de winst stijgt flink

Nintendo heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2023 grofweg 1,32 miljoen reguliere Nintendo Switch-consoles verkocht. Dat is weer ruim 25 procent minder dan afgelopen kwartaal. Ook het aantal verkochte Switch OLED-uitvoeringen liep met 16 procent terug.

Nintendo hardware sales Q1 FY23

Het wereldwijde chiptekort zou de productie van Switch-handhelds in de weg hebben gestaan, zo meldt Nintendo in de meest recente kwartaalcijfers. Naar eigen zeggen zouden nieuwe games vooral in Japan de verkoop van hardware hebben gestimuleerd, maar vanwege productieproblemen daalde het totaal aantal verkochte Switch-consoles ten opzichte van vorig jaar met bijna 23 procent. Ogenschijnlijk tegenstrijdig meldt de Japanse gamegigant wel dat 'de vraag in alle regio's stabiel blijft'. Het zou wel per regio verschillen in hoeverre de vraag naar de verschillende modellen in de Switch-familie fluctueerde.

Verder verkocht het bedrijf ruim 41,4 miljoen games, ongeveer 8,6 procent minder eenheden dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Nintendo Switch Sports was verreweg de bestverkochte game voor het bedrijf met ruim 4,8 miljoen eenheden. Het spel werd gevolgd door Mario Strikers: Battle League, Kirby and the Forgotten Land en evergreen Mario Kart 8 Deluxe uit april 2017, respectievelijk goed voor 1,91, 1,88 en 1,48 miljoen verkochte eenheden. Dit waren de enige vier games die volgens Nintendo wereldwijd tenminste een miljoen keer verkocht werden. Er zitten dus geen games van derden tussen.

De tegenvallende verkoopcijfers van games en consoles worden slechts gedeeltelijk gereflecteerd in de daadwerkelijke bedrijfsresultaten. Nintendo verdiende in het eerste kwartaal van het boekjaar 2023 een totaal van ongeveer 307,4 miljard yen, omgerekend net geen 2,26 miljard euro. Dat is bijna 5 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Opvallend genoeg ging de winst door een daling van de kosten dan weer wel omhoog. Het bedrijf maakte ruim 28 procent meer winst, namelijk omgerekend bijna 874 miljoen euro.

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-08-2022 • 16:32

101 Linkedin

Submitter: Xtuv

Reacties (101)

Wijzig sortering
Tijd voor een nieuwe switch. Zelfde concept. Meer tablet functies zoals Netflix en veel betere hardware en ze hebben wederom goud in handen.
Reageer
Maar dan met Nintendo exclusives :)
Reageer
Lichter in gewicht en vooral ook niet onbelangrijk; 'verkrijgbaar'
Reageer
Noem mij ouderwets, maar ik hou nog steeds vast aan KISS.
Reageer
Tja hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe je het bekijkt.. Mij lijkt namelijk 1 apparaat wat alles kan doen, simpeler dan 20 apparaten met allemaal maar 1 functie
Reageer
Maar je hebt al een telefoon, smart tv, computer en een switch(en misschien nog meer). Waarom zou je perse netflixen op de switch?
Reageer
Er zijn meer dan genoeg mensen die dat niet allemaal hebben..

Overigens is het natuurlijk de vraag waarom je die smartphone hebt als je ook met die oude nokia kan bellen, met je computer kunt browsen..
Reageer
Mijn eigen pc staat daarom de laatste jaren nooit aan om te browsen.
Enkel voor een spelletje.
Reageer
Ik denk dat dit toch ook aan hun prijsstelling te wijten valt. Mensen die een switch wouden, hebben er al een. Dus nu zijn het eerder de mensen die eender welke console overwegen, en die zien dat bvb de xbox s series ondertussen gewoon beschikbaar én goedkoper is.

Toegegeven, dat is een hele andere console. Wellicht zit de steam deck er ook voor iets tussen?
Reageer
Je kiest imho voor een console voor de spellen die je er op kan spelen. Je koopt geen Switch om er Doom op te spelen en je koopt geen X-box om dan vreemd op te kijken dat er geen Mario op te spelen is...

Steam Deck is een non-speler op dit vlak omdat het slechter verkrijgbaar is dan elk ander console gedurende de crisis. Wacht tijd zit op 6+ maanden momenteel.

Ik zie dit eerder als weer terug gaan naar pre-crisis tijden plus de economische nasleep van de crisis en de oorlog in Europa...

Interessante info verkopen per regio:
https://www.nintendo.co.j...nce/hard_soft/number.html
Reageer
Je kiest imho voor een console voor de spellen die je er op kan spelen. Je koopt geen Switch om er Doom op te spelen en je koopt geen X-box om dan vreemd op te kijken dat er geen Mario op te spelen is...

Steam Deck is een non-speler op dit vlak omdat het slechter verkrijgbaar is dan elk ander console gedurende de crisis. Wacht tijd zit op 6+ maanden momenteel.
Dit vindt ik dus nogal kul en geldt niet voor iedereen. Anno 2017 wat de Nintendo Switch de krachtigste handheld die er was. Ik heb hem toentertijd gekocht omdat:
1. ik graag Zelda wilde spelen
2. ik veel onderweg was met de trein (elk weekend iig Rotterdam --> Arnhem --> Zwolle --> Rotterdam)
3. ik het concept erg cool vindt. Gemakkelijke multiplayer waar je maar wilt.

Doom heb ik toen ook gekocht. Ik had toentertijd ook een PC met een AMD HD 7850. Maar omdat ik het ook onderweg wou spelen, toch op de Switch gekocht. Doom op de TV spelen ging nog best redelijk. Eerst op een 32" en later op een 49".

Omdat Nintendo in het begin nog de 'hardcore onderweg gamer' als doelgroep had (vandaar games als Doom). Had ik verwacht dat Nintendo (en Nintendo zelf mogelijk ook) met een Pro versie zou komen. Dit gebeurde niet ik heb toen (net als vele andere handheld gamers in mijn omgeving en op Reddit) een Steam Deck gereserveerd. Ik had graag mijn geld aan Nintendo Gegeven :P . Maar nu kan ik ook nog mijn Steam Games die gekocht heb voor op mijn AMD RX580, onderweg spelen 8-) .

Er zijn daarnaast ook nog meer uitzonderingen. Enkele Microsoft en Valve Titels zijn op de Switch verschenen en indirect enkele Sony Games op de Steam Deck.

Nintendo heeft door de voor nu ondermaatse SoC-kracht zichzelf in een hoek gestopt van casual gamers, net zoals ten tijden van de Wii. Velen met mij denken dat Nintendo om die reden ook een Pro versie wou uitbrengen, maar niet gelukt is door chiptekorten en de toentertijd goede verkopen.

TL:DR:
Je argument is te zwart wit, al zit er wel in een kern waarheid in ;) .
Reageer
Oeps, ik realiseer me na je verhaal pas dat DOOM een jaar na release op PC (en andere consoles) ook is uitgekomen op de Switch... *facepalm*

Laat ik dan andere titels pakken, wil je Gears 5 spelen dan pak je een X-box, wil je Horizon Zero Dawn spelen dan pak je een Playstation, als je Super Mario wil spelen dan pak je een Switch. Een Steam Deck pak je alleen als je die heb voorbesteld en nu al heb geleverd gekregen, een premium betaald tweede hands wil betalen of lekker even wacht EN het spel beschikbaar is op de PC (en werkt op de Steam Deck)...

Steam Deck heeft ook zo zijn hardware beperkingen, maar er komen ook al x86 PC handhelds aan die een 6800U hebben en nog krachtiger zijn dan een Steam Deck (maar wel meer trekken onder die betere prestaties).

Als ik de cijfers op het Internet mag geloven, dan is er voor elke Steam Deck die geleverd is 1400+ Switches in omloop... Dat bedoel ik eigenlijk met non-speler, als er 100.000 Steam Deck gebruikers zijn dat is het veel (in mei ging men uit van 77.000.
Reageer
Laat ik dan andere titels pakken, wil je Gears 5 spelen dan pak je een X-box, wil je Horizon Zero Dawn spelen dan pak je een Playstation, als je Super Mario wil spelen dan pak je een Switch.
Die doen het allemaal uitstekend op een PC en de Steam Deck. En helemaal voor een Tweaker.
Reageer
Vast, maar als ik nu een Steam Deck bestel heb ik die niet meer voor het nieuwe jaar.
Reageer
Ook al niet waar :9 . Q4 is oktober - december. Valve heeft de productie verhoogd nieuws: Valve kan meer Steam Decks leveren en gaat reserveringen sneller uitl... inderdaad minder goed verkrijgbaar dan de Switch maar veel beter dan de PS5. Mede veroorzaakt door de scalpers.

Tweedehands zijn ze blijkbaar weer duurder geworden. Tijdje geleden stonden ze voor nieuwprijs op tweakers. Nu inderdaad niet meer pricewatch: Valve Steam Deck, 256GB NVMe SSD opslag Zwart

De 6800U is volgens mij niet krachtiger dan de RDNA 2 chip die in de Deck zit. De CPU is inderdaad wel minder krachtig.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 3 augustus 2022 22:15]

Reageer
Ik las recent dat die queue alweer vol was voor Q4, maar kan niet meer vinden waar exact. Binnen een week was de hele voorraad foetsie bij V&A hier op Tweakers. Maar ook twee weken geleden werd er genoeg ver boven nieuwprijs aangeboden...
De 6800U is volgens mij niet krachtiger dan de RDNA 2 chip die in de Deck zit. De CPU is inderdaad wel minder krachtig.
Zie https://www.youtube.com/watch?v=y0lTxeYLS8M
Als je op de 9-11W zit is de Steam Deck even snel of sneller, als je echter met de 6800U daarboven gaat zitten (zeker als je een beetje tweakt) ga je beter presteren dan de Steam Deck. Op 15W doet de 6800U het ~20% beter dan de Steam Deck, als je er 28W in pompt dan kan dat bijna 40% meer zijn. De test daar is trouwens met de GPD WinMax 2 6800U (meer een mini laptop met gamecontrollers built in).
Reageer
Tsja, als je die 4 euro voor pre order een jaar geleden had uitgegeven dan had je er al 1 gehad.
Reageer
Mijn order stond pas geleden echt nog op Q4, uiteindelijk heeft de laptop die vervangen moest worden het opgegeven en is er dus een andere vervanger gekomen.
Reageer
Steam Deck heeft ook zo zijn hardware beperkingen, maar er komen ook al x86 PC handhelds aan die een 6800U hebben en nog krachtiger zijn dan een Steam Deck (maar wel meer trekken onder die betere prestaties).
Hardware beperkingen zijn minder interessant, Nintendo's zijn niet bijster krachtig het laatste decennium, de Switch zeker niet.

Steam heeft hier de eerste x86 portable met een grote library waarvan steeds meer getuned wordt voor Steam Deck, het gaat om de ervaring en gezien de populariteit van mobile games lijkt me ruwe performance met name van belang voor een specifiek segment gaming dat leunt op grafische pracht en praal; dat speelt minder op een klein scherm.

Steam heeft al gaming op generiek Linux weten te vercommercialiseren, ik zie dus best een kans dat ze hier een heel populair platform gaan neerzetten.

Voor Nintendo zie ik het wat zwarter in, die leunt zwaar op exclusives in een markt waar ze (te) klein zijn en mist de vernieuwende ergonomische features die vorige generaties interessant maakte.
Reageer
Je kan gewoon Doom spelen op de Switch. ;)
Reageer
Je kan Doom spelen op een zwangerschapstest.
Reageer
Probeer maar eens tegen je partner/ouders uit te leggen dat je gewoon Doom wou spelen als ze de zwangerschapstest vinden :P
Reageer
Steam Deck is een non-speler op dit vlak omdat het slechter verkrijgbaar is dan elk ander console gedurende de crisis. Wacht tijd zit op 6+ maanden momenteel.
Voor wie het avontuur wil aangaan, je hebt zo'n winkelketen dat heet CEX, die hebben een aantal steam decks tweedehands liggen. CEX staat echter niet bekend om z'n vriendelijke prijzen, die gaan van 590,- tot 1000,- euro. Maar ja, het is een optie...

https://nl.webuy.com/search/?stext=steam%20deck
Reageer
Ik kocht een switch om er triple A titels voor on the go te spelen. Nintendo zijn eigen titels vind ik vaak matig. Nu heb ik een steamdeck die doet wat ik ervan vraag. Niet iedereen loopt de switch voor Nintendo titels.
Reageer
Deel je mening, prijs is volgens mij nog altijd als bij de release van 2017 en uit eindelijk hebben de meeste die hem willen al minimaal 1 in huis. Ik zelf heb nog altijd het release model en de dochter een Lite.
Reageer
Enige relativatie:

Voor de launch prijs krijg je nu inmiddels wel de Switch OLED.

Toch een aanzienlijke upgrade voor hetzelfde geld.

Wil je de vorige uitvoering dan krijg je er een game bij. Dat was ook niet bij launch.
Reageer
Enige relevantie: Dat oled scherm kost ze $10 meer.
Ik blijf me verbazen hoe ze de prijs constant hoog hebben weten te houden.
Sony had in 2016 een black friday deal voor 280 euro met 2 controllers (slim 1TB)
Dat is 3 jaar na de introductie toen die 400 euro was voor eerste model met 1 controller en 500GB schijf.
Dus het is volkomen legitiem wat Nintendo doet, maar kom niet aanzetten dat de 'upgrades' rechtvaardigen dat de prijs na 5 jaar nog de oude moet zijn.
Ik had graag een tweede switch aangeschaft als de prijs inmiddels gezakt was naar 200.
Reageer
Tsja dat is Nintendo (prijs kunstmatig hoog houden)
Reageer
Is dat enkel Nintendo? Dat is gewoon kapitalisme en marktwerking. En het staat ze vrij, we kopen klaarblijkelijk toch wel.
Reageer
Zie het probleem niet.
Als Nintendo de prijs niet wilt veranderen en toch winst maken dan is het de consument die de prijs in standhoud.
Er zijn genoeg andere bedrijven die het zelfde doen.
Nintendo verlaagd alleen uitgeklede versies e.g. Lite versies of end of LIFE cycle.
Reageer
Er staan her en der tear ups op internet waar je de onderdelen ziet. Als je daar naar kijkt maakt Nintendo ongeveer 30dollar per console winst.
Die tear ups houden echter geen rekening met packaging, transport, importheffingen en de winst voor de winkels/importeurs. Waarschijnlijk maken ze dus zelfs nettoverlies op de consoles zelf
Reageer
Ze houden ook geen rekening met scale en inkoop kortingen.
Reageer
Jawel, ze nemen prijzen in ‘bulk-aankoop’. Nou zal Nintendo vast wel nog meer korting kunnen afdingen. Maar goed. Los daarvan worden dus alleen bovenstaande zaken (assemblage/packaging/transport/importheffingen/QA/omzet van winkeliers (die doen het ook voor 3 euro marge)/enz/enz/enz puur en alleen onderdelen) meegeteld met de vergelingen. Vooral die marge voor de winkeliers is natuurlijk een ding. Die gaan ook niet tegen inkoopprijs verkopen. Zij moeten ten slotte ook garantiezaken afhandelen en überhaupt wist maken.
Reageer
Dat soort deals zijn geen public knowledge, helemaal als het over miljoenen aan kwantiteit gaat. Nintendo verkoopt overigen altijd met winst in tegenstelling tot Sony en MIcrosoft in het begin van de lifecycle.
Reageer
Ik bedoel vooral de prijzen van games. Die willen ze pertinent niet omlaag hebben. Overal meer dan genoeg verkrijgbaar maar een 4 jaar oude game is vaak nog steeds 40 euro. Ik ben al helemaal geen fan van hun games, maar die praktijken (anti consumer) laten mij vaak helemaal wegkijken.
Reageer
Ooohhhh… vandaar. Ik vond het al zo gek. Ze hebben wel regelmatig aanbiedingen in de Store (of hoe ie ook precies heet).
Daar zitten om de a-titels in. Maar dat zijn dan aanbiedingen, niet de basis-prijzen.
Reageer
Nintendo volgt de lijn van Apple: als je het te duur vindt dan koop je het maar lekker niet, maar we weten dat we unieke content hebben en dat je toch wel koopt.
Reageer
Daarbovenop komt dat de prijs van games ook vrijwel op release niveau blijft. Waar je bij Sony en MS na een aantal jaar wel flink wat mooie deals kunt scoren.
Reageer
Dat komt omdat Nintendo vind(en ben het zelf volledig met ze eens) dat een game niet opeens minder goed of minder waard is omdat het oud is. Als blijkt dat ze de waarde van een game volledig overschat hebben passen ze het ook wel aan(Wii Music is voor mij het bekendste voorbeeld).
Daarnaast aanbiedingen zijn er zat bij Nintendo(meestal max 1/3 korting), permanente prijsverlagingen vrijwel alleen als ze een player's choice achtige lijn uitbrengen, een collectie(hoofdspel+DLC in nieuwe release), oude generatie games of iets dergelijks. Als je grote games voor vrijwel niks wilt hebben zal je toch echt naar andere consoles/pc moeten kijken of genoegen nemen met indies op de switch.

Ze kunnen dit overigens alleen doen omdat mensen hun spellen toch wel kopen en omdat iedereen het weet dat ze dit zo doen, wat mij betreft zouden alle andere devs/publishers precies hetzelfde doen.
Reageer
Dat is ook zeker waar!
Toen ik de ps4 3 jaar na launch kocht, kon ik vele toptitels van meer dan jaar oud kopen voor tussen de 20 en 30. Nintendo maakt duidelijk prijsafspraken. jammer dat introductie ps5 stroef loopt, want verwacht daar nu en volgend jaar nog geen superdeal.
Reageer
Eind volgend jaar krijgen we met een beetje 'geluk' een PS5 Pro release. Ben benieuwd hoe dat gaat. :P
Reageer
Klopt maar buiten het scherm om is de hardware wel hetzelfde, terwijl ik regelmatig mensen heb gehoord die eigenlijk wachten op een echte upgrade ala switch pro/2 (met OLED). Ik heb zelf ook meerdere keren overwogen om een switch te kopen, eerst wou ik wachten op de OLED variant maar omdat die nog steeds dezelfde internals heeft wacht ik toch liever tot de echt volgende generatie.

En dus wacht ik nog steeds :9

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 3 augustus 2022 17:32]

Reageer
Op een gegeven moment moet je een keuze maken, als je steeds wacht op de nieuwe versie, die vervolgens eerst weer duur is wacht je vervolgens weer zo lang dat een opvolger aan de horizon lonkt. En zo blijft het door gaan. Je kan ook voor een tweedehandse gaan.
Reageer
De prijs is niet de grootste factor. Maar ik wacht ook liever op de volgende generatie dan nu een oud product kopen.
De orginele switch heb ik niet gekocht vanwege het slechte scherm, weinig geheugen en weinig grafisch kracht.

Een nieuw model zou precies dat allemaal kunnen veranderen.
Reageer
Grafische kracht is nou nooit echt het USP van Nintendo geweest. Weet je zeker dat je, voor jou, naar de juiste console aan het kijken/aan het wachten bent?

Sinds kort in het bezit van een O-led model. Speelt heerlijk op de bank of samen op de TV. Voor grafische kracht slinger ik m'n pc wel aan.

[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 3 augustus 2022 22:46]

Reageer
Snes,n64 en gamecube waren state of the art in de console space toen deze uitkwamen.
Reageer
Een nieuw model zou precies dat allemaal kunnen veranderen.
Dat zal voorlopig niet gebeuren. Daarbij is Nintendo bekend met achterlopen van hardware, grafisch zal het dus nooit kunnen meekomen met xbox of playstation...

Geniet van de dingen die er nu zijn en zie vanzelf of het hebben van een nieuw model de moeite waard is! That's how I live my life! :)
Reageer
Nintendo heeft tot nu toe en zal waarschijnlijk altijd wel een vorm van lichte/goedkope hardware binnen gebruiken.
Dit maakt de consoles goedkoop voor verkoop.
De meeste games van Nintendo zelf zijn ook niet gebaseerd op grafische souplesse maar op gameplay, ‘de fun factor’ en gimmicks als dat je heb ook als hardheid kan gebruiken.

Het geheugen is simpel op te lossen met een sd-kaartje. Uiteraard iets trager dan de interne opslag, maar in de praktijk valt dat verschil best mee. (Er zijn praktijkvergelijkingen op YouTube.(laadtijden van spelen e.d.))

Ook vind ik het persoonlijk vaak Nintendo verbazingwekkend veel uit die hardware weet te persen. Ze doen denk ik gewoon meer aan optimalisatie dan zich blind te staren op specs (al dan niet voor marketingdoeleinden). (N.b. Ik zeg ‘meer’. Ik zeg niet dat zij alles uit de kan weten te persen en de anderen niks doen)

Onder aan de streep zijn de Nintendo consoles gewoon altijd anders dan de rest van de markt. Andere focus en titels.
Als je voornamelijk een krachtbeest wil hebben moet je dus inderdaad geen Nintendo consoles kopen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door lenwar op 4 augustus 2022 08:30]

Reageer
Onder tussen, wordt je vanzelf ouder 😉
En wijzer.
Reageer
Mensen die een switch wouden, hebben er al een.
Ik wou, jij wouwt, wij wouwden. Goed bezig :+ :P

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 3 augustus 2022 19:14]

Reageer
Ik zei wel "wauw" toen ik voor het eerst een Switch zag.
Reageer
Voordeel van de Switch is natuurlijk wel dat het de ideale eerste spelcomputer voor kinderen is. Als is het maar dat je 'm makkelijk meeneemt.
Reageer
De Xbox S is al vanaf vorige kerst volop beschikbaar
Reageer
Het enige wat mij weerhoud een Switch te kopen is niet zozeer de aankoopprijs, maar de prijs van de firstparty games. Zowat elk spel dat ik voor de Switch zou kopen, wordt nog steeds voor de volle mep (€50+) verkocht.
Bij Sony/Microsoft kan je na een een jaar veelal hun 1st party titels opikken voor €15-30...
Reageer
Daarom koop ik veel 2ehands. Games die ik echt niks aan vind verkoop ik gewoon weer.
Reageer
Ook Mario kart staat voor 40 op marktplaats ed. Zelda idem dito...

Sommige zijn uit 2018 en betaal je nog bijna msrp voor als je ze nieuw wil. Begrijp Nintendo wel omdat de spellen zijn die je enkel bij hun kan spelen. Al zijn sommige mobile (indie) games ook 3x zo duur bij Nintendo.

Mijn switch oled is iig een miskoop geweest 😜
Reageer
Ja en in tegenstelling tot vroeger geen value line, platinum titels of wat dan ook voor 20 euro. Oftewel, Nintendo is iedereen weer kei hard aan het uitpersen en mij niet gezien. Heb voor 140 euro 3 jaar Game Pass. Kan ik met moeite 3 Nintendo games van kopen in dezelfde periode en de console is duurder.
Reageer
Ook Mario kart staat voor 40 op marktplaats ed. Zelda idem dito...
Ook voor 10 euro, zelfde spellen, voor de Wii-U. Voor de resterende 60 euro kan je, als je goed zoekt, de console misschien op de kop tikken. Meeste spellen heb je inmiddels voor een tientje, als je niet om online mogelijkheden geeft.
Reageer
Er si geen wet die zegt dat games afgeprijsd moeten worden. Nintendo weet gewoon heel goed dat de kwaliteit van hun games gewoon top is, en of je nu Mario koopt op de dag van de release of 5 jaar later het is en blijft echt de absolute top. En die kwaliteit mag best met een prijskaartje komen.

Daarnaast is het ook gewoon slim van Nintendo, zij maken niet elk jaar een Mario of Zelda game. Dus ze voelen veel minder die druk om met prijzen te stunten dan bijv. een Call of Duty of Assassins Creed.

[Reactie gewijzigd door MenN op 4 augustus 2022 09:00]

Reageer
Yep hier ook. Ik zou best Mario Kart, Luigi's Mansion, DK Tropical Freeze, etc. willen kopen, maar ze komen weinig op sale, en als ze op sale zijn dalen ze niet veel. DK Tropical Freeze bijvoorbeeld is nog steeds 60 en op sale 40. Dat betaal ik niet voor een 4 jaar oude 2D platformer (Niks tegen 2D platformers, maar vergeleken met 3D krijg je iets minder voor je geld :) )

Zeker nu mijn Steam Deck eraan begint te komen begin ik m'n switch beetje links te laten liggen en gebruik m alleen nog voor games waar ik heel erg naar uitkijk.
Reageer
Eigenlijk zou de titel moeten zijn 'Nintendo kan aanzienlijk minder Switch-consoles leveren' vanwege de chip-shortage.

Ze willen wel meer leveren (en verkopen) maar dat ging niet.
Reageer
Dat claimen ze ja, maar in ieder geval hier in Nederland is dat ding volop op voorraad overal momenteel, en volgens mij al een tijdje. Dus voor onze regio geloof ik het in ieder geval niet zo dat ze veel meer hadden kunnen leveren. Tenzij ze eigenlijk hadden willen stunten met de prijs, maar dat is niet erg des Nintendo's als je het mij vraagt dus geloof ik ook niet zo.
Reageer
De Switch OLED is behoorlijk slecht op voorraad, de redbox 2019 en Switch lite zijn wel sterk op voorraad, maar dan kan je beter op voorraad voor de OLED wachten.
Reageer
Ik heb net diverse webshops vanuit de pricewatch aangeklikt en overal was hij gewoon direct leverbaar.
Reageer
Zelf niet veel van gemerkt.. Vorige week vrijdag besteld bij Bol en zaterdag in huis.. Al zie ik nu wel dat de prijs is verhoogd van 335 naar 348 sinds toen..
Reageer
Voor mij persoonlijk vallen de games wat tegen de laatste tijd, Switch sports, Mario strikers waren meh, voor mij gevoel half uitgewerkt, veel games in de e-store zijn van lage kwaliteit.

Geef me games met uitdaging, een goed werkende online game, iets waardoor ik weer me switch wil gebruiken voor iets anders dan mario kart...
Reageer
Is het niet meer een probleem voor Nintendo aan het worden dat het verschil in power tussen Sony en MS enerzijds en Nintendo anderzijds gewoon veel te groot is geworden. Mario Kart ziet er prima uit maar ga je naar open wereld games dan wordt het toch al knap beroerd op de Switch.Mensen zijn ook niet achterlijk als ze zien wat er mogelijk is op de current-gen, de Switch is niet eens last-gen.
Reageer
switch is naast home console ook nog handheld, en daardoor kan de switch best nog even doorgaan.
geen directe concurrentie op de handheld markt, alleen apparaten zoals de steamdeck die toch vaak een net iets andere markt aan trekken.
Reageer
Ja, dat is een probleem, maar vooral voor ontwikkelaars die hun games niet meer normaal kunnen porten maar dat via streaming moeten doen.
Alles wijst er dan ook op dat Nintendo bezig is met een nieuwe generatie:
- We zijn inmiddels bijna 6 jaar verder (Nintendo generaties duren meestal 6 jaar of korter)
- Nintendo heeft enorm veel "ruwe grondstoffen" ingeslagen in z'n fabrieken
- De hoeveelheid first party aankondigingen is aan het afnemen. Mogelijk omdat studios bezig zijn met launch games
- Er is een logische upgrade mogelijk in de vorm van een nieuwe Nvidia chipset met DLSS

Ik denk dat die streaming games voor Nintendo een doorn in het oog zijn, want als dat straks de norm word kan je 'm eigenlijk alleen nog met een wifi-verbinding gebruiken en beperk je de handheld functionaliteit gigantisch.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 3 augustus 2022 18:55]

Reageer
Het power verschil zal me aan me reet roesten. Uiteindelijk zijn het de games die een console maakt. En die zijn bij Nintendo uitmuntend. Het probleem met de Xbox en Playstation is juist dat ze vrijwel geen unique selling point meer hebben. Ik heb nog steeds geen Playstation 5 en nog steeds geen Xbox One. Ze zijn prima als je nog niets hebt. Maar met mijn game pc en nu ook de Steam Deck is er maar één game die ik wel graag wil. En dat is Gran Turismo. Maar dat is niet genoeg om mij er één te laten kopen. De switch daarin tegen heb ik, en heb er geen moment spijt van gehad.
Reageer
Ieder zijn ding laten we maar zeggen. Ik vind de Nintendo games juist geen USP, die zijn al 30 jaar hetzelfde met wel wat gameplay innovatie hier en daar maar weinig vernieuwends. Overig heb ik hetzelfde met Sony en Microsoft 1st party. Dus liever indies/AA games en die kan je op elk platform spelen.

De Switch hardware is mijns insziens:
- Cheap as in veel flex in de joycons
- Achterhaalde architectuur (geen fatsoenlijke bluetooth, matige wifi, geen ethernet op de goedkopere modellen)
- Haalt met moeite fatsoenlijke resoluties i.c.m. goede resoluties, zowel docked als in handheld
- De minste om welke Indie of 3rd party op te spelen (lagere FPS, resolutie etc.)
- Je betaalt gegarandeerd de hoogste prijs voor games op de Switch, altijd een premium
- 720p gamen op je 4K TV met 120fps, Dolby Vision en HDR

Daarnaast
- Nintendo's online architectuur loopt zwaar achter
- Nintendo heeft geen eigen streaming opties
- Bij Nintendo weet je niet of je bij een Switch 2 je Switch games weer kan spelen. Bij Steam/Xbox is dat wel al duidelijk en dat is voor mij enorm belangrijk

Oftewel, een had pass en dat zie ik niet snel meer veranderen. Mijn dochtertje van 4 vermaakt zich ook prima met Peppa the Pig, Paw Patrol, LEGO games etc. op Game Pass. Kost me niks los van het abo dat ik toch al betaal. Weinig zin om honderden euros per jaar in Nintendo 1st party games te stoppen.
Reageer
Heel verhaal over specs en online functionaliteiten... en de Nintendo games vind je niets bijzonders...

Logisch dan toch dat een PS5 of XSX voor jou de logische keuze is? :) Een Switch koop je voor de Nintendo 1st party games...
Reageer
Sommige Nintendo games zijn wel leuk, maar om daar een heel console voor te kopen gaat me wat ver.
Reageer
Er zijn toch ook genoeg games die exclusives zijn / waren voor Xbox en Playstation? ken genoeg vrienden die speciaal voor de exclusives een specifieke console kochten dus het argument je koopt geen console alleen voor de games vind ik niet erg sterk..

Ik snap natuurlijk wel dat niet iedereen dat doet en dat smaken verschillen maar kan wel begrijpen dat men een specifieke console koopt voor de games
Reageer
Ik kan het zeker ook begrijpen. Ik heb het vroeger ook gedaan, maar tegenwoordig kijk ik meer naar platform / toekomstbestendigheid – omdat de meeste games (3rd party, 2nd party en indies) gewoon op alle platforms beschikbaar komen. Je moet dan alleen wat langer wachten.

Daarnaast is er streaming dus zelfs Sony exclusives kan ik gewoon op andere apparaten spelen.
Reageer
Die kan je ook spelen op een emulator. Met 60 fps, upscaling, graphics patches (blur/bloom weghalen, vulkan)

Zelf speel ik bijvoorbeeld Xenoblade zonder de switch.
Reageer
Ik zou graag mijn huidige (release) Switch kunnen inwisselen voor een OLED-versie voor een meerprijs. Mijn batterij is na 2u al leeg, heb last van joy con drift.
Reageer
Deze kan je bij de officiele Nintendo gratis omruilen als je het op jouw kosten opstuur naar hun. (Joy con drift). Heb het onlangs zo gedaan en kreeg een netjes werkende exemplaar terug.
Reageer
Maar dit moet dan zeker wel binnen de garantie periode zijn? Of kan dit altijd? Heb je linkje/informatie hierover?
Reageer
Als je die ene eerste batch hebt die te jailbreaken valt, kun je die letterlijk voor een bedrag verkopen waarvan je nu 2+ switches van kan kopen.
Reageer
Als je die ene eerste batch hebt die te jailbreaken valt, kun je die letterlijk voor een bedrag verkopen waarvan je nu 2+ switches van kan kopen.
Even nagekeken en ik heb inderdaad een Switch die je kan jailbreaken. Toch even de opties bekijken. Thanks voor de tip!
Reageer
Ik heb nog nooit een switch te koop zien staan voor een absurd hoge prijs omdat deze te jailbreaken zijn. Heb je hier een voorbeeld van? Puur uit interesse btw.
Reageer
Voor zover ik weet was de switch vrij goed verkrijgbaar/leverbaar in Q1. Ik had de mijne op 1 dag. Vreemd om het dan op chiptekorten te steken, of mis ik iets?
Reageer
Ik denk dat het chiptekort niet zoveel te maken heeft met de verkoopaantallen.
Ik heb zowel in 2021 als dit jaar switchs gekocht voor mijn neefje en nichtje en alles was gewoon perfect leverbaar en voor dezelfde (gangbare) prijs waar ze nu ook verkrijgbaar voor zijn.

De tegenvallende cijfers is denk ik te danken aan dat iedereen die nu graag een switch wil hebben, deze al enige tijd heeft.
Dat de meest verkochte games juist uitgerekend games van Nintendo zelf zijn is ook niet zo gek.
De gamingindustrie wil nu eenmaal met zo min mogelijk aanpassingen (lees: werk) zoveel mogelijk games op zoveel mogelijk platforms aanbieden.

Van vroeger herinner ik mij bijvoorbeeld nog de eerste Harry Potter games, deze had ik op de pc, Nintendo en PlayStation.
Allemaal verschillende spellen die totaal niet op elkaar leken en totaal andere levels hadden in een compleet andere wereld, uiteraard volledig afgestemd op de gebruikte machine.
Maar goed, die tijd is denk ik nu voorbij.
Reageer
Nou ja, tegenvallende cijfers. Met ruim 111 miljoen Switches verkocht? De Switch zit bijna aan het aantal GameBoys Nintendo verkocht heeft (118 miljoen).

Ik verwacht dat de kans reëel is dat Nintendo nog met een Switch "Pro" gaat komen. Dat zal de Switch zelfs voorbij de Nintendo DS (150 miljoen) kunnen duwen.
Reageer
Ik denk niet dat ze met een pro gaan komen, omdat ontwikkelaars al niet meer uit de voeten kunnen met de Switch (zie het aantal games dat alleen via streaming werkt). Als er nieuwe hardware komt word dat een compleet nieuwe generatie - eventueel met goede compatibiliteit.

Ontwikkelaars hebben het nu gewoon nodig dat ze games exclusief voor een Switch 2 kunnen maken. Daarom is het "pro" model niet interessant.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 3 augustus 2022 19:11]

Reageer
Opzich zou een Pro hetzelfde werken als een gewone Switch met enkele extra functies in bepaalde games (dus geen exclusieve games) denk aan een hogere resolutie en / of fps. En dat games hier (schaalbaar, of door updates) gebruik van kunnen maken.

Een beetje zoals de DSi en de "new 3DS".
Reageer
En "geen exclusieve games" is dus het probleem. Dan zit je nog een paar jaar vast aan die oude Switch hardware, waar third parties niet meer mee kunnen werken.
Reageer
Ik vind my OLED fantastisch, ik kan hier nog jaren mee door.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee