Arthur Houtman, managing director van Vertigo Games Amsterdam, is overleden

De managing director van Vertigo Games Amsterdam, Arthur Houtman, is op 28 juli overleden. Houtman werkte bijna vijftien jaar bij de Nederlandse gamestudio en was eerder actief als medeoprichter en topman van Vanguard Games en Force Field.

Afbeelding via Vertigo Games

Volgens de gamestudio was Houtman de 'drijvende kracht' achter het op VR-games gerichte bedrijf. Houtman bereikte onlangs de pensioenleeftijd, maar wilde volgens Vertigo Games nog doorwerken tijdens de overname door Koch Media, onderdeel van het overkoepelende Zweedse bedrijf Embracer Group.

"Het voelt ontzettend oneerlijk dat hij niet de kans heeft gekregen om deze laatste stappen af te ronden en met welverdiend pensioen te gaan na al het harde werk dat hij in ons bedrijf investeerde. (...) Arthur zal herinnerd worden als een straight shooter die geen blad voor de mond nam, maar altijd eerlijk was en gefocust bleef op het eindresultaat. Bovenal was hij nederig, vrijgevig en een vriendelijke man; een bron van advies dankzij zijn 30 jaar ervaring binnen de videogame-industrie."

Vertigo Games richt zich al jaren volledig op VR-games. Het bedrijf werd opgericht in Rotterdam en heeft ondertussen ook vestigingen in Amsterdam en Los Angeles. Vertigo maakte onder meer zombieshooter Arizona Sunshine en het postapocalyptische After the Fall.

Door Yannick Spinner

Redacteur

03-08-2022 • 12:11

82 Linkedin

Submitter: Xtuv

Reacties (82)

Wijzig sortering
Poh, dat is toch wel een van mijn nachtmerries; je hele leven werken aan iets moois, eindelijk achterover kunnen leunen en er van genieten, en dat dan niet meer mee mogen maken. Dat is heel treurig :(
Reageer
Moet ook gewoon anders.
Waarom moeten we nog zo veel werken. We hebben alles al.

Je zit je hele leven op kantoor of fabriek door te brengen voor 't geld van een ander en als je dan een beetje te ver doorgeroest bent mag je nog een beetje daadwerkelijke vrijheid genieten. Garantie tot de drempel natuurlijk want je bent geen dertig meer dus dat je gaat rommelen met je rikketik enzo zit er ook wel dik in. Zeker na een vol leven verwerkt vreten en eventueel werkstress.

Lekker die werkweken terugdraaien naar 3 dagen, kan je in je jongere jaren ook een beetje meer leven. En dan eventueel dat hele pensioen maar gewoon schrappen want daar gaan we toch wel naartoe.
Lijkt me veel beter. Blijf je op je oude dag ook wat actiever want dat er zo veel mensen omdonderen als ze stoppen met werken komt volgens mij ook wel gewoon omdat er geen reden tot inspanning meer is. Zeker als je fysiek zwaar werk verricht hebt decennia lang.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 3 augustus 2022 13:27]

Reageer
Ik proef veel frustratie in je opmerking, maar heb je ook een oplossing? Het is natuurlijk makkelijk bashen op de maatschappij, maar zinnige alternatieven voorstellen kunnen maar weinig.
Reageer
Valt wel mee met die frustratie hoor.
Maar oplossingen zweven al langer in de ether, ook rond wat er moet gebeuren als er straks te veel weg geautomatiseerd dan wel outsourcet is naar lage lonen landen.
Je hebt 't dan over dingen als bijvoorbeeld een basisinkomen maar dat soort dingen zijn bij rechts Nederland niet zo populair.
Reageer
Een basisinkomen zou ik mooi vinden, maar liever heb ik een vereenvoudiging van het toeslagensysteem. Als die stap al eenvoudiger wordt, wordt het voor veel mensen makkelijker om andere keuzes te kunnen maken.
Reageer
We moeten juist kappen met die toeslagen. Toeslagen zouden niet nodig moeten zijn.

Veelal zijn zulke toeslagen een verkapte vorm van rijkeluisubsidie.

[Reactie gewijzigd door batjes op 3 augustus 2022 16:21]

Reageer
Wat we hier totaal negeren is dat deze man zijn pensioenleeftijd al bereikt had, en zelf er voor koos om door te werken.

Als IT-ers is ons werk ook vaak onze hobby (bij de echte nerds dan, voor mensen die op school hebben leren programmeren omdat het wel een goed verdienend vak leek is het misschien anders)
Dit heeft als gevolg dat we veel plezier in ons werk hebben, maar ook werk en hobby moeilijk uit elkaar kunnen houden, vaak resulterend in ongezond veel uren werk per week. (geen implicatie naar Arthur, maar algemeen gesteld)

De vraag wordt dan niet hoe kunnen we minder werken, maar hoe kunnen we leuker werken en hoe kunnen we er voor zorgen dat ons werk meer ten bate van onszelf gaat in plaats van een werkgever, wat weer resulteert in relatief veel freelancers en startup founders wat gepaard gaat met nog meer uren maken.

Ik heb Arthur niet gekend maar hij lijkt een persoon die met veel liefde en passie werkte aan zijn projecten.
Rest in Peace Arthur.
Reageer
Kijk naar de kansen en je ambities.
Wil je zekerheid en een vast patroon in je werkzaamheden en inkomen dan zul je voor de overheid moeten gaan.
Reageer
Dan liever basisinkomen. 80% van de banen bij overheid zijn feitelijk een soort melkert-baan. Weinig uitdaging, bureaucratisch, incapabel, etc. Het gros zou het niet overleven in het echte bedrijfsleven.
Mogelijk dat een basisinkomen een deel van die mensen zal bewegen om meer uit zichzelf te halen.
Reageer
Die keuze kun je toch ook gewoon maken om 3 dagen in de week te gaan werken?
Ik heb ook de keuze gemaakt om mijn spaargeld niet boven de vrije belastinggrens te laten komen en gewoon alles op te maken wat daar nu boven komt door deels leuke dingen te gaan doen en deels mijn huis verder af te lossen. Maar ik heb er altijd al rekening mee gehouden dat ik op mijn pensioen kleiner ga wonen (want ouder, dus minder trappen nodig) en dat ik die hypotheek dan bij verkoop sowieso wel kan aflossen.
Als ik voor een groter project genoeg gespaard heb om het uit te voeren, en ik heb daar meer vakantiedagen voor nodig dan ik krijg, dan kan ik die altijd erbij kopen.
Reageer
Die keuze kun je toch ook gewoon maken om 3 dagen in de week te gaan werken?
Als je een goed betaalde baan hebt.

Maar als je salaris een beetje so-so is is Nederland er toch wel heel erg op ingericht dat je gewoon full time werkt.
En het liefst met twee personen want als je het alleen moet rooien is het helemaal een krappe hoedanigheid.

Zeker als je ook nog meeneemt dat je geld moet overhouden voor spaarrekeningen enzo want je wil bij de eerste beste dierenarts of tandarts rekening ofzo niet gelijk aan de pannenkoeken. Dat kan toch snel om serieuze bedragen gaan.

Dit was overigens ook al zo voordat die woningmarkt zo explodeerde, ik zou niet weten hoe ik op mijn huidige modale inkomen minder kan werken en dan nog een fiscaal gezonde situatie te hebben. Er zit toch best wel een bodem aan hoe goedkoop je (gezond) kan leven in dit land.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 3 augustus 2022 14:17]

Reageer
Als je echt wilt is er in je eentje met een modaal inkomen ook wel zover te komen dat je minder kan gaan werken. Het is een kwestie van keuzes maken. Heb je die snellere internetverbinding nodig of niet. Kijk goed naar je uitgave patroon. Dierenarts? Dan heb je dus al een keuze gemaakt voor een dier in huis. Dat had je ook niet kunnen doen. Zou je een hoop geld schelen dat je weer kan gebruiken om minder te gaan werken.
Gezond eten kan ook door zelf je groenten te verbouwen als je een tuin hebt. Hoeft niet eens zo veel te kosten. Sporten kan ook buiten de sportschool met minimale middelen.

Dus als je echt wilt, dan kun je best een eind komen. Maar dan zul je er nu ook heel even wat voor moeten laten. Een groot deel heb je gewoon zelf in de hand. Er zijn mensen die er een sport van maken om op hun 30ste met pensioen te kunnen en dat ook gewoon halen.
Reageer
Ik kan niet mijn kosten dermate inkrimpen dat ik structureel minder kan werken alleen op mijn salaris. Ook niet als ik nu mijn dieren weg doe, internet afsluit, cv ketel van de muur trek en alleen nog maar met een kleedje op mijn hoofd in de kelder ga zitten.

En zelfs ergens op een opgedroogde polder heb je geen tuinwoning meer op een enkel modaal inkomen hoor. Laat staan met minder werken.
Daar komt dan daarbij ook nog weer een auto bij kijken want dermate achteraf kom je op je aftandse opoefiets niet zo ver. Auto heb je in een stad dan weer niet nodig, maar in de stad kan je dus weer fluiten naar een tuin. Of überhaupt op de begane grond wonen.
Er zijn mensen die er een sport van maken om op hun 30ste met pensioen te kunnen en dat ook gewoon halen.
Ja maar die drie en halve kop die succes een tech bubble oprichten dat verkopen aan ome Zuckerberg ofzo is natuurlijk niet representatief voor wat zomaar haalbaar is voor jantje doorsnee.
Met normaal werken een vers elan gaat niemand op hun dertigste afzwaaien.

En dat hoeft ook helemaal niet, ik had het over minder werken, niet helemaal niet werken. :)

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 3 augustus 2022 15:43]

Reageer
Tja, eigenlijk zeg je dat je er geen moeite voor wilt doen en gewoon 3 dagen in de week wilt werken voor hetzelfde loon of meer. Bespaar je dan de moeite. Je moet er wel wat voor doen om dat te bereiken wat je wilt, dat gaat niet komen aanwaaien. En je hoeft niet op je 30ste met pensioen, maar je kan ook als doel stellen dat je minder wilt werken.

Geen huisdieren tov wel huisdieren levert je een kostenbesparing op die je gelijk in beleggingen (geen crypto) kan stoppen. Een beetje hond kost je minimaal 30-40 euro in de week (aanschaf, voer, water, dierenarts, speeltjes, etc.). Dus dat is 2000 euro in het jaar en 20.000 euro in 10 jaar dat je stopt in je beleggingen en als je het goed doet wordt dat bedrag uiteindelijk groter. Verdiep je daar wat verder in en na een jaar of 10 goed doet zit er een bedrag in dat je weer kan gebruiken om 1 dag in de week minder te gaan werken. Zoek naar nog meer kleinere bedragen die je kan schrappen en dat bedrag loopt al snel op (ik rond bv. elk bedrag wat ik uitgeef naar boven af en die afroming wordt apart gelegd). Doe dat nog 10-15 jaar en dan kun je eventueel nog een dag eraf halen of je hebt dan dus geld om leuke dingen mee te gaan doen op je vrije dagen die je eventueel bij kan kopen als het nodig is.

Het ligt er geheel aan hoeveel moeite je er in wilt steken. Je kunt ook alle aanbiedingen vergelijken en boodschappen doen in 3 supermarkten om zo veel mogelijk te besparen. Die besparing kun je ook weer apart gaan leggen.

Met normaal werken en alles gelijk uitgeven ga je het inderdaad niet winnen. Maar met slim je uitgaven beheren en na te denken of je het wel of niet nodig hebt, kun je heel ver komen in wat jij wilt.
(het is niet mijn keuze, ik geef mijn geld liever uit aan leuke dingen en gewoon wel 5 dagen in de week te werken.. maar onmogelijk is het allemaal niet).
Reageer
Iedereen maakt zijn keuzes. Een dier houden is wel instant fun.
Ik zou niet zonder kunnen.
Reageer
Ik denk dat je voorbij gaat aan veel zaken die @Polderviking aanhaalt. Ja als je als kluizenaar wilt leven kun je met heel weinig geld rondkomen, maar het is inmiddels wel 2022 en in huidige maatschappij is het niet vreemd om bij een betaalde baan (geen uitkering dus) de volgende zaken als normaal aan te nemen:
- een huis met tuintje
- een auto
- 1x per jaar op vakantie
- smartphone per gezinslid met internetabonnement
- internetaansluiting voor thuis
- goede verzekeringen
- 5000 spaargeld
- een computer
- een TV abonnement (een netflix abonnement is ook redelijk gangbaar en niet voor de elite)
- een huisdier
- etc etc

Het is flauw om al deze zaken weg te strepen en af te doen als luxe, we leven niet meer in de middeleeuwen.....en zeker niet als je gewoon een betaalde baan hebt.
Als iemand soberder wil leven dan is dat zelfs uitstekend te noemen, maar dan moet het wel een eigen keuze zijn en niet opgelegd vanuit de maatschappij. Het zou te gek voor woorden zijn dat dit soort basale dingen je ontnomen worden terwijl je gewoon (fulltime) werkt.
Ik vrees dat we echt aan het afglijden zijn (zeker aan onderkant van de inkomens). Je wilt toch niet hebben zoals in Amerika dat mensen 2 banen moeten nemen (60-70 uur per week werken) om de basale zaken te bekostigen? En niet iedereen kan kennis hebben over beleggen (dat is eigenlijk een luxe die rijken zich kunnen veroorloven waardoor ze nog rijker worden) Beleggen zou je over moeten laten aan de overheid zodat ze het verdiende geld ten goed kunnen laten komen aan de bevolking.
Niet iedereen in ons land heeft de capaciteiten die jij ze eenvoudig toedicht en daar moet je ook rekening mee houden.

[Reactie gewijzigd door davince72 op 4 augustus 2022 09:22]

Reageer
Ja, maar als je dat allemaal wilt hebben, dan moet je niet zeuren dat je maar 3 dagen in de week wilt werken. Dat gaat gewoon niet samen. En daar gaat het hier om. Iemand wilt 3 dagen werken, dan moet je ook de keuzes maken die daar bij horen. Je kunt gewoon niet EN EN EN hebben.

Huis met een tuin is een zeer grote keuze. Het grootste deel van de huizen in nederland heeft helemaal geen tuin en voor die tuin betaal je dus flink.
Een internetaansluiting is ook gewoon mogelijk. Maar moet je dan die internet aansluiting van 500mbps hebben die 60 euro is, of neem je genoeg met 100mpbs van 30 euro of lager? Scheelt weer 30 euro per maand en 360 euro in het jaar.
Verzekeringen kun je ook in shoppen. Ook daar kun je 100 euro winnen per jaar.
Een huisdier is gewoon domweg echt luxe en daar kies je bewust voor. Nog niet de helft van de gezinnen heeft een huisdier. En ook daar kun je kiezen. Een rat of konijn is goedkoper dan een hond of kat.
De auto is ook een keuze, wil je die hele dure of een goedkopere en hoe vaak ga je hem gebruiken. Misschien is een fiets een betere optie en voor die paar keer dat je de auto nodig hebt huur je hem?
Ook dat TV abo wat je noemt is een keuze. Ga je voor het basis pakket. Of ga je voor NLZiet (scheelt de helft in vergelijking met ziggo). Neem je netflix voor 14 euro of hbo max voor 4 euro?

Bijna al die basiszaken die je noemt hebben een keuze vlak van goedkoop naar duur (basis naar luxe). En daar kun je dus best keuzes in maken. Zeker als jij maar 3 dagen in de week wenst te werken. Wil je alle luxe, dan komt dat met een prijs en die prijs moet je hoe dan ook betalen. Die betaling houdt meestal in dat je meer moet gaan werken dan die 3 dagen die je wilt als je ook alle luxe wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 4 augustus 2022 09:32]

Reageer
Het lukt me helaas niet om je het inzicht te geven wat ik je probeer te geven.
Ik heb het zelf erg goed en ben persoonlijk heel zuinig dus zoek altijd van alles de beste prijs-kwaliteit.
Wel zie ik een trend waarbij ook mijn leven steeds duurder wordt en dat vind ik eigenlijk vreemd.
Volgens statistieken hoor ik bij de 10% rijksten van nederland....niet dat daar veel voor nodig is of eigenlijk dus wel, maar geeft aan dat 90% het met minder moet stellen. bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/inkomensverdeling
En om dan te stellen dat 90% maar geen netflix, huis+tuin, etc moet nemen is gewoon niet erg sociaal.
Er is een ongekende rijkdom in nederland maar de verdeling is niet eerlijk en de oplossing ligt mijn inziens niet dat je dan maar in een flatje moet gaan wonen zonder fatsoenlijke voorzieningen.
Kijk de serie Sander en de kloof maar eens, het gaat nu echt niet de goede kant op.
Ik ben echt niet lui oid, maar ik geloof wel dat als we minder afhankelijk worden van steeds meer en langer werken dat we als samenleving gelukkiger en socialer kunnen zijn door simpelweg de verdeling beter te maken. Als ik maar 3 dagen hoef te werken(of beter een basisinkomen) betekent dat ik tijd heb om andere dingen te kunnen doen (vrijwilligerswerk, karweitjes in de wijk, genieten van het leven, kids opvoeden of wellicht een uitvinding doen die de wereld veranderd)
Reageer
Jij wilt ook niet inzien wat ik je zeg.

Allemaal leuk en aardig, ik wil het liefst ook niet meer werken. Maar om dat te bereiken moet ik er wel wat voor doen. Het komt niet aanwaaien.
Het leven in nederland is nou eenmaal ingericht op een fulltime job als je leuke extra's wilt.
En hoe graag jij het ook anders ziet, een tuin, huisdier en netflix zijn geen eerste levensbehoefte. Dat is toch echt een luxe. Je kunt ook gewoon tevreden zijn met NLZiet. En dat flatje, dat is nou eenmaal waarheid voor een groot deel van nederland omdat de meeste huizen geen tuin meer hebben. Die tuin is een luxe, zeker in een stad. Je kunt ook naar het park gaan.

Dus als jij gewoon maar 3 dagen in de week wilt werken (wat gewoon domweg een luxe is) of met een basisinkomen wilt rondkomen, dan zul je dus ook alleen maar de basis zaken krijgen. Je krijgt geen tuin, huisdier, netflix en een auto met je basisinkomen. Een basisinkomen geeft onderdak, goedkoop tv abonnement en OV (of een fiets) en eten.
Dat wat jij beschrijft, de samenleving gelukkiger, minder werken en socialer.. eigenlijk creeer je dat met minimalistisch leven (lees het boek van dennis storm).. en niet door te stellen dat netflix en een huisdier een basisbehoefte is en dat iedereen dat zou moeten hebben.
(overigens doe ik met mijn 40+ uur job ook gewoon vrijwilligerswerk op meerdere evenementen, karweitjes in de wijk en geniet ik ook van het leven.. daar hoef je niet minder voor te werken)
Reageer
Fijn om te horen dat jij merendeel van je leven wilt besteden aan hard werken in een goed betaalde baan om te voorzien in netflix, huis+tuin en een auto en dat je daarmee zegt tegen enorme groep mensen eigen schuld dikke bult, ga maar in het park bbq-en en/of neem de fiets/OV en besteed je geld gewoon beter, terwijl je heel erg afhankelijk bent van die groep die jouw wijntje/bier serveren op het terras en jou de post komen bezorgen, etc.
Ik kan mij voorstellen dat je het niet wilt zien, want immers heb jij het ook goed. En toch vraag ik je: Heb je wel eens tegen je kinderen moeten zeggen...nee nu even niet, pappa moet werken / is druk?
Welk baan/opleiding moeten je kinderen nemen om op gelijk niveau te blijven?
Hoeveel meer wil je werken voor simpele dingen die niet meer weggelegd lijken te zijn voor de grootste groep arbeiders die ook gewoon fulltime werken, maar toch niet veel verdienen?
Waarom verdien jij meer luxe dan 80-90% van de mensen?

[Reactie gewijzigd door davince72 op 4 augustus 2022 12:48]

Reageer
Ff terug naar het begin, want je denkt mij te kennen en dat is niet zo.

Iemand stelt dat iedereen gewoon 3 dagen in de week zou moeten werken en dan een huis met tuin, huisdier, auto en weet ik wat kan hebben.
Dat gaat natuurlijk niet zomaar, als je dat wilt zul je je best moeten doen en er voor moeten werken en zaken moeten laten. Daar moet je bewuste keuzes in maken en die heeft 80% van de mensen gewoon.

En nee, ik heb nooit tegen mijn kinderen hoeven zeggen dat ik te druk ben. Dat heb ik wel tegen vrienden gedaan en tegen familie. Ik heb vakanties jaren laten schieten en naast studie een stevige schuld opgebouwd terwijl ik ook nog een baantje had naast die studie. Jaren in een appartement met klein balkon gezeten van iets meer dan 30m2 zonder tuin en gehorige muren. En waarbij ik nu nog 40+ uur moet werken en daarnaast nog steeds studeer, om dat niveau ook vast te houden. Ook kijk ik nu nog regelmatig of ik bepaalde zaken wel nodig heb of stel ze naar beneden bij.
Dus sorry dat ik nu geniet van de luxe die ik mij nu kan veroorloven daardoor en die blijkbaar volgens een groep mensen, voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn zonder daar ook maar iets voor te hoeven doen. Ik wilde dat de wereld zo in elkaar steekt, maar voor niets gaat de zon op. En eerlijk, ik zou het ook niet eerlijk vinden als iemand die maar 3 dagen in de week werkt voor een basisloon omdat ze niet meer willen werken (zoals de persoon waar ik als eerste op reageerde), zomaar alle luxe kan krijgen waar ik keihard voor werk. Dat is namelijk praktisch onhaalbaar. We leven niet in een wereld waarin dat kan (ja, mss met het ideaal idee van Rusland, maar zelfs daar werkt het niet)

Dus geniet vooral ook van de basis dingen. Zoals ik al jaren lang deed en nog steeds doe. Geniet van de vrienden, van vrijwilligers werk en de natuur die voor iedereen toegankelijk is. Geniet van het bbqen in het park met gezellige mensen als je geen tuin hebt. En heel misschien loop je dan ook iemand tegen het lijf, die net als ik keihard heeft gewerkt voor dat beetje luxe wat die nu heeft. En heel misschien, neemt die persoon je, net als ik regelmatig doe in een jaar, als vriend mee naar een pretpark. Of op vakantie. Of geeft die je op het terras zomaar een tip van 10 euro omdat je hem met een lach 2 cola hebt gebracht. En doet die dat niet omdat je zo zielig bent omdat je krap zit, of om je als vriend te kopen. Maar gewoon omdat die je mag, omdat hij blij is je als vriend te hebben of uit respect voor wat je doet in het leven. En verwacht die er niet eens iets voor terug behalve dat je bent zoals je bent en dat blijft.

Ik verdien niet meer luxe dan al die andere mensen. Ik heb mezelf daar keihard naar toegewerkt en doe dat nu nog steeds. Omdat ik zelf uit diezelfde situatie kom en nooit van mijn leven heb gedacht dat ik met 3 dagen werken en een basisloon automatisch zou krijgen of recht had, op wat ik nu heb. Op de een of andere manier, heb ik altijd gedacht dat je daar best hard voor moet werken… voor dat huis met tuin, die auto en die vakantie naar Spanje. Dat moesten mijn ouders immers ook. Die zag ik ook niet 2 werkdagen thuis gezellige dingen doen. Ik kan mij in ieder geval niet herinneren dat mijn ouders vroeger een reis naar Spanje konden betalen terwijl ze toch keihard werkten 5 dagen in de week, terwijl het nu voor 70% van de bevolking bereikbaar is per auto of vliegtuig (zelfs voor mijn ouders terwijl die leven van een pensioen). Overigens heb ik die tuin nu nog niet, omdat dat ook voor mij in de stad onbetaalbaar is, dus ik hoop dat de mensen alle huizen met een tuin, deze koesteren en nooit voor normaal aannemen.

En ja, ik vind ook dat mensen die keihard 5 dagen in de week werken, ook normaal betaald moeten worden om bepaalde luxe te krijgen. Maar niet op een basisloon van de staat en 3 dagen werken. Dus wat mij betreft gaat het minimum loon omhoog, zodat mensen die 40 uur in de week werken, wel die luxe kunnen krijgen van Netflix, auto, vakantie en een huisdier. Of gaan we mensen die op de een of andere manier echt niet meer kunnen werken helpen dat Nivo te krijgen. Daar betaal ik graag extra voor bij het verzenden van een pakketje of het uit eten gaan. En daarvoor betaal ik ook graag wat belasting over mijn toch zuur verdiende geld. Overigens is die groep mensen niet 80-90%, zoals jij zegt. Want dan zou maar 10% hun hypotheek of huur kunnen betalen en zouden de campings in Spanje niet zo vol staan met Nederlanders en zou het ook niet zo druk zijn op Schiphol.
Maar ik vind het onzin om de lonen of een basisloon zo hoog te maken dat dit alles met 3 dagen in de week werken of helemaal niets uitvoeren terwijl je dat wel zou kunnen, voor iedereen beschikbaar is. En dat laatste, daar ging dit hele verhaal over vanaf het begin.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 4 augustus 2022 20:19]

Reageer
Sander en de kloof was een van de weinige documentaires waar ik écht van onder de indruk was. Daar werd nou eindelijk eens op een duidelijke wijze alles aangekaart. Ook erg prettig dat beide partijen aan het woord kwamen zonder dat er eigenlijk met een vinger werd gewezen.
Reageer
Gezond eten kan ook door zelf je groenten te verbouwen als je een tuin hebt. Hoeft niet eens zo veel te kosten.
Right... 3 dagen per week werken, en een tuin. Daat gaat je in Nederland niet lukken met een doorsnee baan; zelfs Groningen is dan te duur. Je hebt namelijk op de woningmarkt concurrentie van mensen die 4 of 5 dagen werken.

Natuurlijk zijn er beter betalende banen, maar daar heb je de ironische situatie dat je in die functies juist eerder 50 uur per week werkt.
Reageer
[...]
Als je een goed betaalde baan hebt.

Maar als je salaris een beetje so-so is is Nederland er toch wel heel erg op ingericht dat je gewoon full time werkt.
En het liefst met twee personen want als je het alleen moet rooien is het helemaal een krappe hoedanigheid.
Of wanneer je beiden goed verdient, maar helaas pas dit jaar een huis gekocht hebt en de betere tijden hebt gemist. Helaas merken wij, ook vanwege de inflatie en dus ook vanwege een torenhoge hypotheek, dat minder werken gewoon niet kan vanwege de hoge lasten. Als wij twee jaar eerder een woning hadden gekocht was dat waarschijnlijk wel mogelijk geweest. Het voelt toch best gek om samen bijna 3x modaal te verdienen en toch veel moeten werken en voorzichtig met uitgaven te moeten zijn.

Zo'n nieuwsbericht over Arthur zet je wel aan het denken over wat nou echt belangrijk is.
Reageer
Juist niet. Nederland is ingericht op parttime werken. Juist doordat belastingen en subsidies die ervoor zorgen dat je met minder salaris, er niet veel op achteruit gaat (of andersom, dat met meer salaris je er niet veel op vooruit gaat).

Maar uiteindelijk ga je er natuurlijk nog wel op achteruit, en dan moet je dus keuzes maken.
Reageer
Dat is dus onzin, Nederland is ingericht op parttime werken als je een kind of meerdere kinderen hebt. En dan alleen als je beide een modaal inkomen van rond de 45k per jaar op full time basis. Dan kan het uit. In het oosten van het land zou het wat lager zijn.

Een andere mogelijkheid is om in de bijstand te gaan en niet op vakantie.

Subsidies zijn voornamelijk voor mensen die al geld hebben en de werkgevers. V.b
Wie heeft er geld om een nieuwe electrische auto te kopen met laadpaal? Ik niet zonder een lening af te sluiten. Dus geen subsidie voor mij.
Reageer
Haaha in de bijstand ?, echt geen vrijheid en bestuurlijke willekeur.
Plus straks de co2 punten van Barbara Baarsma.
Nou ik wens je veel levensgeluk.
Reageer
Sorry ik was /sarcasme vergeten bij dat stuk. Ik ging er vanuit dat het duidelijk was dat je geen rode cent onderhoud en geen rust hebt.
Reageer
Subsidies zijn voornamelijk voor mensen die al geld hebben en de werkgevers.
De grootste subsidie in Nederland is de huursubsidie, circa 4 miljard per jaar.

Puur in termen van aantallen subsidies zijn er inderdaad meer subsidies voor werkgevers. Dat komt door de diversiteit van het bedrijfsleven. Burgers veschillend behandelen is discriminatie, bedrijven mogen wel een aparate subsidie-regeling per bedrijfstak hebben.
Reageer
Tja, je kan ook niet verwachten dat anderen maar dat gat voor je gaan vullen.

Voorheen bestond er niet eens zoiets als vrije zaterdagen en vakantie.

Nog minder kunnen werken is uiteindelijk een luxe.
Reageer
Vroeger vrat je huur ook niet de helft van je salaris op.
Reageer
Hoever wil je terug in de tijd? Sommigen leefden met heel veel mensen in een huis.

Punt blijft: jij wil graag minder werken en verwacht dat anderen voor jou het financiele gat dichten.
Reageer
Jij bent bezig met teruggaan naar vroeger om je punt kracht bij te zetten, ik volg je slechts. ;)

Dat ik vind dat er wat meer geld naar beneden geforceerd moet worden mag verder inderdaad geen geheim zijn.

Vermogenverdeling in dit land (en erbuiten trouwens) is behoorlijk pervers aan het raken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 4 augustus 2022 00:01]

Reageer
Zeker. Als ik zie hoe gezond bijvoorbeeld sommige bevolkingsgroepen leven maar hard (op het land) werken slijt ook. Dat was een van de hoofd redenen om wat verder te kijken dan de polder.
Alleen waar kunnen je kinderen veilig naar school en jij met de fiets naar je werk? IT banen zijn nog goed te doen zo.
Jammer. Talent is zeldzaam en vooral bij grote stappen zoals het verhaal van Nintendo en Sony zie je hoe innovatief mensen moesten zijn. Nu je zoveel vermogen, geheugen, grafische mogelijkheden hebt en dan ermee op moeten houden. Daar zou ik graag een game over zien verwerkelijken.
Reageer
De vrije belastinggrens. Hoor ik wel vaker mensen over. Zoveel hoef je niet af te dragen als je er boven komt.
Reageer
Klopt, maar meer geld heb ik ook niet nodig op de spaarrekening, dus waarom het te veel niet gewoon opmaken?
Reageer
Ja - spreiding zou veel beter zijn. Maar ja - dat past in onze huidige maatschappij. Alles lijkt non-stop te kunnen.
Is wellicht een overblijfsel van: hard werken in de lente en de zomer om te zaaien en dan de oogst van het land te halen. Maar dat gaf dan weer 'overbelasting' in de drukke seizoenen.
Nu hebben we minder seizoen afhankelijkheid maar is het wel handig dat we zoveel mogelijk werken omdat dan de omzet per tijdseensheid wel toeneemt. En raden wie daarvan profiteert.
Daarnaast zijn planningen nu al vaak een 'dingetje' omdat 'onvoorzien' altijd komt kijken. En dat wordt dan ingehaald door over te werken. En bij meer spreiding is meer overwerk mogelijk...
Je ziet het nu al in de retail; die zijn de hele week open.
Reageer
Je zit je hele leven op kantoor of fabriek door te brengen voor 't geld van een ander en als je dan een beetje te ver doorgeroest bent mag je nog een beetje daadwerkelijke vrijheid genieten.
Wat nu als je je werk gewoon leuk vind? En je werkt bij een bedrijf die snapt dat tevreden en betrokken werknemers onder de streep veel meer opleveren dan pushen op resultaten, targets en doelen.

Als je op maandag al uitkijkt naar vrijdag avond dan is misschien de eerste stap je huidige baas de middelvinger geven en iets zoeken wat niet een straf is om te doen.

Misschien heb ik geluk gehad om twee maal voor een Scandinavisch bedrijf te hebben gewerkt (telefonie en nu een fiets sponsor), die zitten gewoon wat anders in elkaar dan een Anglo-Amerikaans bedrijf.
Reageer
Voor de goede orde ik vind mijn werk prima.

Dit relaas is vooral beeldspraak.
Reageer
Wat ik lees op de pagina van Vertigo games dat hij bij Vertigo Games nog doorwerken terwijl hij al zijn pensioen leeftijd heeft bereikt. Plus dat hij bekend stond als een hele harde werker.
Dat zegt mij (een aanname) dat hij veel plezier had in zijn werk.

Als je echt een plezier en passie hebt voor je werk, denk ik dat je beroep minder aanvoelt als een baan maar eerder als een hobby waar je voor betaald krijgt.

In zijn geval, in zijn functie en leeftijd, kan het al heel goed dat hij wellicht minder dagen kon werken maar het niet wilde. Wederom een aanname.

Echter mocht ik van mijn hobby een fulltime beroep kunnen maken, (muziek & game dev) denk ik dat ik niet snel rond mijn pensioen met mijn hobby wil stoppen. Het is mijn passie en iets waar ik niet graag mee zou willen stoppen.

Dan nog, wens ik zijn na bestaande veel sterkte.

[Reactie gewijzigd door systemshock op 4 augustus 2022 08:00]

Reageer
Waarom moeten we nog zo veel werken. We hebben alles al.
Er zijn toch genoeg mensen die helemaal niks hebben, en de komende generaties gaan het alleen maar erger worden.

Vroeger ging je als man naar school en dan als je klaar was dan kocht je een huis, kreeg je met je vrouw een paar kinderen en kon je ruim leven van je enkele inkomen. Tegenwoordig moet je al met z'n 2en een hogere functie hebben om überhaupt een kans te hebben om een huis te kopen, anders zit je de rest van je leven in huurhuizen en bouw je nooit kapitaal op.

Als de werkweek wordt teruggeschroefd naar 3 dagen dan zullen er toch echt miljoenen of zelfs miljarden mensen zijn die 2 dagen per week gaan 'overwerken' om hun huur te kunnen betalen.
De enige echte oplossing is ook de kosten omlaag, gedoe met bedrijven die alles duurder maken en dan uiteindelijk meer winst overhouden illegaal maken, strenger handhaven op uitstoot en chemische rommel bij grote bedrijven in plaats van de consumenten hun blikjes laten scheiden en nog meer laten betalen om met de auto naar het werk te kunnen (wat allemaal nagenoeg geen impact heeft), en de huisjesmelkers gewoon lekker al hun inkomsten uit verhuur laten aangeven e.d. zodat de modale inkomens wat minder belasting kunnen gaan betalen.

De afgelopen 10 jaar zijn we een steeds groter gat tussen lage en hoge inkomens gaan creëren, terwijl het bestaan van het middeninkomen juist een teken was van de welvarendheid van Nederland. Alle maatregelen die ze treffen om nu het milieu te redden zorgen er alleen voor dat 90% van de mensen nooit met pensioen gaat kunnen, laat staan hun huur kunnen betalen met een kortere werkweek.
Reageer
Een huis kopen? Vroeger, met één inkomen? Dat was nooit een vanzelfsprekendheid. Nederland heeft altijd een significante huursector gehad. Philips heeft hele wijken voor z'n personeel gebouwd.

Maar goed, je kon dan inderdaad de huur betalen van 1 inkomen, mits je uiteraard de gebruikelijke 48 uur werkte. Dankzij het enkelglas kon je dan wel een fors bedrag aan kolen aftikken, en desondanks stond er in de winter nog ijs op het binnenkant van je slaapkamer raam - de kolenkachel stond beneden.

Feit is dat we in Nederland momenteel met een middeninkomen maar een paar cent netto overhouden van elke bruto euro. Dat komt precies doordat we géén groot gat hebben tussen de lage en hoge inkomens. De lage inkomens krijgen veel toeslagen en subsidies, wat het gat dicht trekt. Maar werk je per week een paar uur over, dan verlies je die subsidies weer.
Reageer
Bij familie en vriendin helaas vaak genoeg gezien dat wachten tot je pensioen om bepaalde dingen te doen niet verstandig is. Als je iets wilt, en het kan nu, doe het dan nu. Ga het niet uitstellen voor als je met pensioen bent, want dat is je helemaal niet gegarandeerd, laat staan in goede gezondheid.

M'n vader heeft zijn pensioen bij lange na niet gehaald. Stiefvader valt van het dak twee jaar na zijn pensioen en kan zijn zo gewenste pensioen projecten fysiek niet meer. Schoonvader is net een jaar met pensioen en ligt nu al meerdere dagen in ziekenhuis omdat ie regelmatig flauwvalt. Allemaal hadden ze grote plannen voor hun pensioen, om het al snel in duigen te zien vallen. Dit jaar nog een vriendin van 36 overleden aan kanker, en een vriend die paar dagen later te horen kreeg dat ie dezelfde vorm van kanker heeft.

De les heb ik wel geleerd: neem de tijd voor de dingen die je wilt doen als je het kunt, werken kan altijd nog, en veel dingen zijn goedkoper dan je denkt (helemaal als je nog jong bent).
Reageer
Het gaat om een goede balans. Sommige dingen kosten nou eenmaal geld en werk zelf kan ook heel plezierig zijn. Dat een gezond en lang leven na pensioen geen harde belofte is betekent natuurlijk niet dat je moet leven alsof dat niet wel zou kunnen gebeuren. Maar jezelf zonder plezier naar de knoppen werken tot je 67e heeft ook geen zin. Feit is wel dat geld een beperkende factor kan zijn. En financiele gemoedsrust is ook wat waard.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 3 augustus 2022 16:50]

Reageer
Oh absoluut. Het is wellicht ook een generatie ding, doorwerken tot je er bij neervalt terwijl je eigenlijk alles wat je nodig bent en wilt al hebt.
Reageer
Dat inderdaad, maar voor het overgrote gedeelte van de bevolking geldt fulltime werken, semi-verplicht worden om over te werken, want het is
 • "het seizoen" (alsof dat niet ieder jaar zo is)
 • Er is personeelstekort
 • je werkt voor een miezerig loon van 11,- p/u
 • een combinatie van alle drie
Zelf heb ik dit gelukkig niet meer, maar ik ken er zat, ook met HBO papieren.
Bij een vorige werknemer was ik geregeld van 06:00 tot 21:00 uur aan het werk.
Ik heb daar veel van geleerd, neem vakantie werk niet te veel over, en ga niet voor 11,- p/u aan het werk.

[Reactie gewijzigd door Linke-soep op 3 augustus 2022 15:58]

Reageer
''betekend niet dat je moet leven als dat niet wel zou kunnen gebeuren'' ?

Wat betekend dat dan ?
Reageer
Sorry, taalnazi: betekent. Bovenbuurman ook ;)
Reageer
Ik bedoelde ‘alsof’ ipv ‘als’.

Wat ik wil zeggen is: pluk het leven ook in je jonge jaren, maar denk ook aan je oude dag. Die oude dag kan kort zijn als je pech hebt, maar er zijn er genoeg die nog twintig jaar of langer leven na hun pensioenleeftijd. Wel zo leuk als je dat dan een beetje comfortabel kan uitzingen.
Reageer
Deze anekdotes plaatsen dingen in perspectief.

+3
Reageer
Bij een van mn vorige werkgevers kreeg iedere medewerker een cursus 'Hoe overleef ik mijn pensioen' (of een iets mooiere titel). En die cursus kreeg je al heel vroeg, juist om er voor te zorgen dat niet op het laatste moment in een gat zakt. Belangrijkste boodschap was inderdaad om voor een goede werk/prive-balans te zorgen, en om nu te genieten van de mogelijkheden die je nog hebt.
Reageer
Ik kan het idee van "Als het nu kan, doe het dan nu" ook meer dan beamen. Ik ben 31 en heb ernstig nierfalen. Twee jaar geleden was ik bezig met afvallen door o.a. veel te wandelen, en nu vermijd ik elke stap die ik kan omdat dit veel pijn op levert.

De kans is aardig groot dat het alleen slechter gaat worden. Dus ik raad ook mensen aan om dingen die kunnen te doen, nu het nog kan :).
Reageer
Daarom: als je dingen wilt doen, doe het nu en wacht niet totdat je met pensioen bent.
Reageer
Precies en vandaar dat ik nu lekker op reis ben en ga wonen in Nieuw Zeeland. :) Zoiets doen komt nooit goed uit en je moet je realiseren dat er veel nadelen aan vast zitten. Geef ook niet al je geld steeds uit, want wat spaargeld hebben is toch heel prettig. Uiteindelijk zeggen veel mensen tegen mij "goh dat zou ik ook wel willen zeg" maar doet niemand het. :)

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 augustus 2022 13:11]

Reageer
Ik woon sinds een paar jaar in Zweden en Denemarken en er is hier 1 groot verschil: familie staat op 1, werk ergens verderop in de top 5. Alles is zoveel rustiger hier. En ik woon zeker niet in de middle of nowhere, heb een zeer goed betaalde baan waardoor ik 50 jaar ben en met pensioen kan. Luxe positie, ben ik mij van bewust, maar wat mij betreft wel het perfecte voorbeeld van het heft in eigen handen nemen en zelf verantwoordelijk zijn voor je geluk.

Beste keuze ooit.
Reageer
Klopt, ik ben nog niet gesettled maar heb ook in Denemarken even gewoond, alles is gewoon net even anders en duidelijk minder vervelend (zoals ik het dan ervaar, micro management cultuur) als in NL.
Reageer
Ja maar dus ook geen optie voor elke Deen, hoe graag die zou willen.
Reageer
Ik zag dat gebeuren bij fysiek intensieve jobs, mensen die met pensioen gaan en dan niet eens het eerste jaar overleven in hun pensioen.
Reageer
Je kunt ook niet van de ene op de andere dag met zware fysieke inspanning stoppen. Zoals sporters moeten aftrainen zouden mensen die dezelfde inspanning leveren voor 'gewoon' werk dat ook moeten.
Reageer
Dat zou meer algemene informatie moeten worden, de meeste mensen, ook met zwaar fysiek werk, weten dit niet eens.
Reageer
De reden daarvoor is dat metabolisme dan hoog is. En als je stopt met hard physiek werken je spieren stuk minder gebruikt worden en dus afbreken. Maar je eet gewoonte niet. Als geleidelijk aan doet of actief blijft en methabolisme op redelijk niveau houdt kan je fief sterke 65++ worden. Maar dit is niet het grootste probleem.
Naast stress weinig slaap en beweging heeft de grootste invloed ongezond eten.
De ziekte diabetes begint van epigenetics vanuit zwangerschap van je moeder tot mijlpaal bereikt van prediabetes en als beta cellen de insoline productie de insuline resistentie niet meer kunnen compenseren dan ben je type 2. Ten zij dementie eerder komt en dat diabetis type 3.
En obesity cvd hoge blooddruk kanker dementie zijn symptomen.
Er is geen oudersoms diabetis diabetis bouw je op en dat komt afhankelijk hoe slecht je levenstyl is ver voor je 50ste maar omdat je het opbouwd ben je ten 1st prediabetis daarvoor. Naast dat diabetis omkeer baar is door je eet frequentie van 9 keer je insuline te spiken tot max 3 maaltijden per dag LCHF wat vullend is whole food en mijden van zeer ongezonde zaad olien . Net zoals er healty en dirty keto lifestyle is , is er ook zeer dirty vegan en healty vegan. Om diabetis terug te draaien zal je ook 1st hoge fructose whole food fruits moeten mijden. De kloe is je insuline laag te houden dus door gezond eten insuline spikes te mijden. En ook de frequentie daarvan. Dat is levenstyl aanpassing en dat doe je geleidelijk door iets slecht te vervangen door iets goeds.
Reageer
Sja wat verwacht je met een pensioenleeftijd die binnenkort richting de 70 gaat. Je mag al van geluk spreken dat je die leeftijd überhaupt haalt, laat staan met relatief goede gezondheid om van je pensioen te genieten. Leuk vooruitzicht als jonge persoon.
Reageer
Gezond eten, gezond leven, genoeg beweging, genoeg rust, gezonde sociale omgeving, niet teveel willen, tevreden zijn en genieten, dan is de kans het grootst dat je gezond oud wordt :) Je kunt niet overal invloed op hebben, tegelijk heb je nog zeker invloed hoe je je pensioen in gaat, heel veel voorkomende ziekten op die leeftijd zijn leefstijlziekten.

En jezelf niet klem zetten met een te hoge hypotheek of te dure leefstijl, zodat je ook sabbaticas / mini-pensioens kan nemen.
Reageer
Dan had ik beter geen gezin kunnen nemen… :'(
Reageer
Dan heb je verantwoordelijkheid natuurlijk, dat is een keuze, hopelijk ook een mooie :) maar als ze ouder zijn hebben ze niet meer continu aandacht nodig, kun je al wat meer plannen voor jezelf, paar weekjes in je eentje of met vrienden op pad als ze al ff puber zijn. Of op kamers gaan bij 18+.
Reageer
Voordeel van doodgaan is dat dat voor jezelf niet meer boeit natuurlijk :p Genieten kun je beter tijdens zoveel mogelijk wat je doet doen. Geniet van de reis, niet alleen van het einddoel.
Reageer
RIP. Ik heb hem ooit ontmoet tijdens een beurs bij een Atari stand. Wist niet wat hij nu deed. Weinig veranderd kwa uiterlijk behalve de baard. Wel altijd een lach, maar kon ook fel zijn tijdens discussies Amiga vs Atari.

Zie alleen niet hoe oud hij geworden is.
Reageer
Wat @Renegade666 quote is alle informatie die we daarover hebben. Ook is niet bekend waaraan hij zo plotseling is overleden. Uit respect voor de nabestaanden vond ik het niet gepast om hier verder naar te vragen.
Reageer
Doodsoorzaak is toch wel prive. Leeftijd wat minder.

En de gepensioneerde leeftijd was mij ook wel duidelijk, maar tegenwoordig kunnen er best wat verschillen in zitten.

Mensen die er vrijwillig er voor kiezen om door te gaan na hun pensioen hebben over het algemeen plezier in hun werk of willen graag iets afmaken.
Reageer
Ik vind het juist onrespectvol om de doodsoorzaak te negeren.
Reageer
Zeer mee oneens. Het is aan de naasten van een overleden persoon om te beslissen of de doodsoorzaak wel of niet publiekelijk gedeeld wordt. In dit geval is duidelijk gekozen om dat niet te doen, gezien de berichtgeving op de site van Vertigo Games. Ik zou het ongelooflijk ongepast vinden om dan wel te proberen uit te vinden waaraan diegene dan plotseling is overleden. Absolute no-go.
Reageer
Als de nabestaanden of het bedrijf niet bekendmaken waar iemand aan is overleden, gaan wij niet nabellen om dit te even te verifiëren. Het is aan de nabestaanden om dit al dan niet publiekelijk te maken
Reageer
"Houtman bereikte onlangs de pensioenleeftijd, maar wilde volgens Vertigo Games nog doorwerken tijdens de overname door Koch Media:

Dus zal iets van 67/68 jaar zijn. Veel te jong iig.
Reageer
Ik krijg het er altijd weer koud van als ik dit verneem. Ooit een collega gehad die onverwacht overleed een maand voor zijn pensioen. Het is sommigen ook niet gegund. Helaas vaak de mensen die het 't meest verdienen om te genieten van een goede oude dag.
Reageer
Waarom zou de 'één het meer verdienen om van hun oude dag te genieten dan een ander?
Iedereen verdiend toch evenveel om te genieten van hun oude dag?
Reageer
Ik kan er genoeg bedenken die ik nog niet eens zuurstof gun. Laat staan genieten van hun oude dag.
Reageer
Maar omdat jij dat vind betekend het niet dat die mensen niet mogen genieten van hun oude dag, misschien denken ze wel hetzelfde over jou, betekend niet dat jij niet van je oude dag mag genieten.
Reageer
Misschien is het handig om linkjes van iets meer context te voorzien als je wil dat mensen er op klikken?
Reageer
Het boeit me geen reet of mensen erop klikken :*)

Uit het Tweakers artikel was niet op te maken dat het plotseling was. Dus dan had ik even opgezocht. En aangezien we altijd aan bron vermeldingen doen.....
Reageer
In de originele bron ook.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee