Embracer wil bordspellenuitgever Asmodee overnemen voor 2,75 miljard euro

Het Zweedse gamebedrijf Embracer Group wil het Franse Asmodee overnemen voor 2,75 miljard euro. Laatstgenoemde is uitgever van populaire bordspellen waaronder Catan, Ticket to Ride en Pandemic. Embracer wil van Asmodee een eigen bedrijfsonderdeel maken.

Embracer is in exclusieve onderhandelingen met Asmodee, schrijft het bedrijf in een persbericht. Als de huidige aandeelhouders van Asmodee akkoord gaan en de overname goedgekeurd wordt door regelgevende instanties, verwachten de partijen dat de overname in de eerste helft van 2022 kan worden afgerond.

Het in Parijs gevestigde Asmodee is een internationale uitgever van bordspellen, trading cards en digitale bordspellen. Het bedrijf heeft de rechten op tal van populaire franchises in zijn portefeuille en verkoopt jaarlijks 39 miljoen spellen. Asmodee heeft 22 studio's onder zich, die samen goed zijn voor de intellectuele eigendom van 300 verschillende titels. Het aanbod van Asmodee bestaat momentel uit meer dan 970 games en het bedrijf heeft 2300 werknemers.

Games die onder het aanbod van Asmodee vallen, zijn onder andere Catan, Ticket to Ride, Pandemic, Dixit, 7 Wonders, Azul en Exploding Kittens. Deze spellen zijn fysiek te koop, maar veel games uit het aanbod van Asmodee bestaan ook als digitale variant. Asmodee heeft ook samenwerkingen met rechthebbenden van Pokémon, Magic: The Gathering, Disney, Harry Potter, Lord of the Rings, Star Wars en meer.

Pandemic, een van de populaire bordspellen uit het portefeuille van Asmodee
Pandemic, een van de populaire bordspellen uit de portefeuille van Asmodee

Embracer wil Asmodee overnemen om zijn positie op de gamemarkt te verstevingen. Het gamebedrijf ziet bordspellen als een aanvulling op de markt voor digitale games en denkt dat dit een markt is die nog veel kan groeien.

Asmodee zal na de overname als bedrijfsonderdeel van Embracer Group verdergaan zonder dat er een reorganisatie aan te pas komt, verwacht Embracer. De huidige ceo van Asmodee blijft ook op zijn plek en het bedrijf blijft zijn standplaats in Frankrijk behouden. Asmodee wordt daarmee het negende bedrijfsonderdeel van Embracer Group.

Als de overname doorgaat, wordt Embracer Group het grootste Europese gamebedrijf. Embracer is de afgelopen jaren op overnamepad en flink gegroeid. In de afgelopen twaalf maanden heeft het bedrijf 37 overnames gedaan. Het Zweedse gamebedrijf heeft momenteel 86 studio's, verdeeld over acht bedrijfsonderdelen. Het bedrijf stond eerder bekend onder de naam THQ Nordic AB.

De overname van Asmodee zou de grootste tot nu toe worden. Begin dit jaar betaalde Embracer 1,3 miljard dollar voor de overname van Gearbox Software. Vorige maand zei het bedrijf voornemens te hebben om nog tientallen gamebedrijven over te nemen.

Bedrijfsstructuur van Embracer Group
Moederbedrijf Bedrijfsonderdelen Studio's (enkele voorbeelden) Franchises/games (voorbeelden)
Embracer Group Gearbox Entertainment Gearbox Software
Gearbox Studio Quebec
Gearbox Studio Montréal
Borderlands
Brothers in Arms
Homeworld
THQ Nordic Bugbear Entertainment
Gunfire Games
Piranha Bytes
Destroy All Humans
Biomutant
Desperados III
Remnant from the Ashes
Koch Media Publishing Deep Silver Volition
Vertigo Games
Warhorse Studio
Saints Row
Arizona Sunshine
Chivalry
Coffee Stain Coffee Stain Studios
Ghost Ship Games
Easy Trigger
Valheim
Deep Rock Galactic
Goat Simulator
Saber Interactive 3D Realms
4A Games
Aspyr Media

Duke Nukem
Shadow Warrior
Metro Exodus
Star Wars: KOTOR-remake

Amplifier Game Invest Destiny Bit
Misc Games
Rare Earth Games
Diversen
DECA Games A Thinking Ape
CrazyLabs
Firescore
Mobiele games
Easybrain Easybrain Mobiele games
Asmodee* Catan Studio
Days of Wonder
Z-Man Games
Catan
Ticket to Ride
Exploding Kittens
Pandemic

* Overname nog in onderhandeling

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-12-2021 • 09:38

24

Reacties (24)

24
24
24
0
0
0
Wijzig sortering
ik hoop niet dat dit gaat resulteren in bordspellen die voor de functionaliteit afhankelijk zijn van een app.

Dan zouden dat smart-games moeten gaan heten, dan weet je zeker dat je na 3 (of met wat geluk 10) jaar de game kan weg gooien omdat de app niet meer is bijgewerkt voor de nieuwe generatie telefoons.
persoonlijk denk ik eerder aan bordspellen die gebaseerd zijn op videogames.

door de pandemie worden er veel meer bordspellen gespeeld, en de herkenbaarheid van bepaalde videogames is dan natuurlijk een mooie gratis reclame die mensen over de streep kan trekken.

[Reactie gewijzigd door nldarklord op 23 juli 2024 11:14]

persoonlijk denk ik eerder aan bordspellen die gebaseerd zijn op videogames.

door de pandemie worden er veel meer bordspellen gespeeld, en de herkenbaarheid van bepaalde videogames is dan natuurlijk een mooie gratis reclame die mensen over de streep kan trekken.
Je verwart 'gratis reclame' met 'uitmelken van een titel'. Natuurlijk helpt het als een titel bekend is, maar gratis is dat allerminst. Het afbreukrisico is groot: breng een beroerde bordspelvariant uit van een populaire computergame, en het kost vooral klauwen met geld. Dat risico gaat twee kanten op, hoewel er aanzienlijk meer goede computergames zijn die gebaseerd zijn op een populair bordspel, dan andersom.

Sowieso: de meeste populaire bordspellen en computergames wordt jaaaaren aan gewerkt. Spelverloop, spelregels, kaarten/tokens en alles wat ermee te maken heeft wordt heel uitgebreid getest, verbeterd, getest, afgeschoten, getest... etc. Als ze nu nog een graantje mee willen pikken van de pandemie-gerelateerde borspellenhausse dan zijn ze rijkelijk laat. Alle beetjes helpen natuurlijk, maar dat zal niet de reden zijn dat ze 2,75 miljard investeren.
persoonlijk denk ik eerder aan bordspellen die gebaseerd zijn op videogames.
Eerder andersom. Catan is een stuk bekender als merk dan het gros van de games uit het lijstje.
Ik denk dat het andersom is om een andere reden.

Bordspellen zijn bij uitstek geschikt om nieuwe game mechanics te proberen en te ontdekken. De game mechanics vertalen en uiten zich op een andere manier dan in een pc game. Ook in de uitvoering zitten natuurlijk grote verschillen. Maar het basis design van de pc game mechanics kunnen versimpeld worden getest in een boardgame. Een goede boardgame met diepgaande en een variërende game mechanics kan leiden tot een fantastisch game (mechanics) design voor de PC.

Door een boardgame developer over te nemen komt er dus een scala aan goed werkende game mechanics bij de pc game developer terecht en zeker de R&D van een bedrijf als Asmodee zal hiervoor erg waardevol zijn.

Door een aantal goed werkende game mechanics samen te voegen kan dus een fantastische PC game ontstaan. Als vanuit de game mechanics-as wordt ontwikkeld kan er vervolgens aan de slag gegaan worden met een passende graphics en story design. De game mechanics moeten dan vertaald worden van een fysieke toepassing in een boardgame naar een digitale toepassing in een PC/Console game. Ook daar heeft asmodee enige ervaring mee, ze hebben al best wat games (op een niet altijd even goede manier) gedigitaliseerd, alleen blijft het dan een digitale boardgame. De vertaling van digitale boardgame naar een ander genre pc of consolegame, is dan iets waar de rest van Embracer mee kan helpen
Qua bordspellen is Asmodee wel echt een grote jongen. Alleen qua digitale games van de bordspellen, is het een beetje wisselend. Soms zitten spellen best goed in elkaar, soms zitten er onhandige/frustrerende oneffenheden in wat de boel best belemmerd. Vooral UI en besturing zijn soms verwarrend. Daarnaast moet je vaak voor het digitale bordspel en het fysieke bordspel apart betalen. Ergens begrijpelijk, ergens ook niet.

Hopelijk kan deze overname een impuls geven aan de digitale bordspellen. Er zit veel potentie in.
Asmodee heeft net zelf een aantal andere bordspel-uitgevers opgekocht. Dit kwam de consument overigens niet zo ten goede - ben benieuwd wat hier de gevolgen van gaan zijn.
Asmodee heeft onlangs al boardgamearena opgekocht, het grootste webgebaseerde bordspelplatform, met als reden dat door de pandemie bordspelliefhebbers hun toevlucht online zochten met alle lockdowns.

Daar werden velen al niet vrolijk van aangezien Asmodee de laatste jaren al bezig is allerlei kleinere bordspelstudio's op te kopen en niet bepaald bekend staat als klantvriendelijk bedrijf. En dan komt er opeens een nóg grotere partij Asmodee opkopen? De bordspellen-niche lijkt ook opeens onderdeel te worden van de grote boze mensenwereld.
Er zijn al zat spellen die werken op basis van apps en dat maakt niet automatisch dat nieuwe bordspellen alleen nog maar op die manier worden gemaakt. Sterker nog, bordspellen zijn een hele grote categorie op crowdfunding en daar komen af en toe echt pareltjes uit.

Hier ben ik niet bang voor. Wel voor alle andere takken van sport waar de multinationals het over nemen.
Onder Asmodee valt ook Fantasy Flight Games, en zij hebben al een tijdje boardgames die van een app afhankelijk zijn. Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth, Descent: Legends of the Dark, Mansions of Madness, en bij Star Wars: Imperial Assault is het optioneel.

Ik moest me even over het idee heen zetten, maar een app voegt wel wat toe. Het houdt het spel spannend voor álle spelers, in plaats van dat 1 speler als soort van Dungeon Master speelt en de regie heeft.
ik hoop niet dat dit gaat resulteren in bordspellen die voor de functionaliteit afhankelijk zijn van een app.
Dan ben je al een paar jaar te laat, dit is al bij verschillende games al jaren zo. Zeker Fantasy Flight Games van Asmodee heeft verschillende grote titels waarbij dit niet langer optioneel is. Het begon einmal met apps als toevoeging op een game, tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat een app benodigd is om het spel te spelen.

Zoals je zelf al zegt, heeft dit voordelen voor de uitgever, planned obsolescence. Echter hoeft het zeker niet altijd een nadeel te zijn. Veel mensen die er jaren lang tegen zijn geweest, zien de voordelen ervan in na het spelen van verschillende games dit het nodig hebben. Het maakt een bordspel er niet specifiek beter/slechter door.

Natuurlijk kan je doormiddel van emulatie natuurlijk ook de oude clients blijven draaien. FFG heeft bv. de apps gewoon op Steam staan, waardoor je het prima de komende decennia op een PC kan blijven gebruiken. Of streamen naar een TV of tablet...
Dus als ik het goed begrijp wordt alleen de winter afgeroomd naar een ander potje.
Het lijkt me dat er hier een addertje onder het gras zit.

En het wel opmerkelijk dat er uiteindelijk maar een bedrijven zijn die de halve wereld in handen hebben.
Het lijkt niet goed voor de diversiteit, maar op lokale schaal merk je eigenlijk niet zo veel van...
Er hoeft niet eens een addertje te zijn. Momenteel is geld gewoon vrijwel gratis te lenen als je maar groot genoeg bent. Het is puur de afweging of de winst van het gekochte bedrijf meer oplevert dan de rentekosten van het geleende bedrag.

Uiteraard zijn de gevolgen achteraf vaak alsnog negatief door het willen maximaliseren van de winst.
Wie groot is wil groter worden om meer omzet/verdiensten voor de aandeelhouders, board of directors en de CEO te genereren. Dit is een schoolvoorbeeld van deze situatie. Leen geld bij een investeerder die in je gelooft. Koop een bedrijf die je interesseert en maximaliseer de winst in de eerste jaren, nadien herorganiseren of doorverkopen met winst. (vrije keuze) dividenden enzo. uitbetalen.

Je kan alleen maar hopen dat de visie van deze nieuwe club er is om nieuwe dingen uit te brengen en niet alleen de koe te melken.

Anyways op je andere opmerking moet je maar eens zoeken naar Blackrock en Vanguard. Die mannen hebben letterlijk in alle noemenswaardige bedrijven een dikke vinger. Die hebben niet alleen de halve wereld in handen maar ook de andere helft.
Als ik zo de bedrijfsstructuur zie, hoef ik mij nog geen zorgen te maken over deze overname. Met name gearbox en Coffee Stain zijn in mijn ogen twee bedrijven die zover ik weet hun eigen draai kunnen geven aan de niche die ze vervullen. Dit zal niks meer zijn dan een investeerder die rendement wilt maken op de huidige lage rente.
De vraag die bij mij opkomt is dit: stel het gaat dadelijk een keer slechter met het bedrijf, is dan niet het eerste waar zij op gaan bezuinigen de bordspellen afdeling? Aangezien het van oudsher af een videogame bedrijf is. Dat zou dus kunnen betekenen dat de bordspellen divisie de eerste is die de klappen gaat krijgen.

Persoonlijk ben ik wel een beetje huiverig voor deze overname. De integratie van digitale elementen in bordspellen verloopt alles behalve vlekkeloos. Tot op heden is het vaak het gevalletje gebleken van net niet. De app is buggy/voice acting slecht/ een bepaalde manier van spelen is nodig voor het verhaal van de app/ weinig nieuwe content.

Zelf wel nog een pre-order staan van Frosthaven i.c.m de narrative app. Gezien dat Isaac Childres een perfectionist is een mooi weeg moment.

Persoonlijk zou ik een overnamepoging op CMON veel logischer vinden. Project Teburu is denk ik iets wat veel dichter bij game development ligt.

Het allerbelangrijkste voor mij blijft dat bordspellen altijd ook nog speelbaar moeten zijn zonder digitale laag. Iedere keer een bordspel spelen met 4 smartphones en een tablet is zeker niet iets waar ik naar uitkijk.
Misschien willen ze wel boardgames maken van de spellen of een combi. Dat zou betekenen dat we misschien wel een Duke Nukem 3D board game/card game of andere vorm krijgen. (als dat al niet bestaat).

Je kan maar hopen dat ze er goede plannen mee hebben. Maar zo te zien houden ze wel van een gok en dingen die een ander niet doet bij Embracer.
Embracer is een tikkende tijdbom. Acquisities in de game industrie pakken zelden goed uit. Zie EA met Bioware, Westwood, Bullfrog, etc, etc etc.

Dat komt omdat grote conglomeraties niet van risico's houden. Je krijgt dus alleen maar sequels, net als in de film industrie overigens. Maar in spelontwerp is de creatieve controle van een zeer getalenteerde spelontwerper zeer belangrijk en dat zijn vaak toch te studioheads die bij zo een acquisitie cashen en het bedrijf verlaten. Daarbij, wie gaat crunchen voor een gigantische conglomeraat met 100 studios?

Nu zien de cijfers van Embracer er nog goed uit, maar over een paar jaar dan komt er alleen maar bagger uit de pijplijn en dan moeten ze studios gaan sluiten.
Lijkt me niet netjes om THQ meteen tot de nieuwe EA te bombarderen. Zoals ik al eerder heb betoogd in de comments doet THQ echt heel erg veel om goede games te maken en geeft hun developers de tijd om de game te maken die ze willen.

Binnenkort komt Knights of Honour uit en daar is veel tijd en liefde in gestoken. Hier heb ik hoge verwachtingen van.

Ze blijven investeren in The Guild 3 en hebben recent aangekondigd dat een veel gehoorde wens die moeilijk te realiseren was toch deels uit te gaan voeren voor de game launch.

Jagged Alliance 3 is pas aangekondigd en krijgt budget en tijd om het goed te doen.

Dat zijn maar enkele voorbeelden.

Niet alle uitgevers over 1 kam scheren dus.
Maar hoe zit dit voor Nederland?
Ik weet dat Catan in Nederland wordt uitgegeven door 999 games.
En Pandemic door Z-man Games zelf.
999 Games neemt daarvoor gewoon een licentie af bij Asmodee om een Nederlandse versie van Catan uit te mogen brengen. In zo'n contract staat dan dat Asmodee een klein % van iedere verkoop krijgt. Daaraan zal weinig veranderen.
Er worden al jaren bordspellen gemaakt van video games. Riot Games heeft al bordspellen in het LoL universum uitgebracht. En ook andersom zie je in video games vaker bordspel-elementen, zoals deckbuilding, of complete kaartspel minigames. Het lijkt mij dat hier dus best wat leuke samenwerkingen uit kunnen voorvloeien.

Wel toevallig dat dit aangekondigd wordt net nu er een Borderlands bordspel op Kickstarter staat. Daar is Asmodee overigens niet bij betrokken.

EDIT: Ik lees net dat van Deep Rock Galactic ook al een Kickstarter bordspel is aangekondigd, voor 2022.

[Reactie gewijzigd door khendrix op 23 juli 2024 11:14]

Vermoedelijk gaat het ook wel over de "IP" die nu beschikbaar wordt voor Embrace met deze overname? Persoonlijk denk ik niet dat dit tot meer apps-in-boardgames gaat leiden. De praktijk toont dat apps enkel maar voor bepaalde categorieën bordspellen functioneel interessant zijn, denk ik aan de vele detective-escaperoom-stijl van spellen. In andere gevallen zijn de apps optioneel om de spelervaring te vereenvoudigen of dergelijke maar niet nodig om het spel te spelen.
Slecht nieuws
Alles zal geld moeten beginnen opbrengen, ik vraag me dan af wat er zal gebeuren met oa boardgamearena etc...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.