Tencent vergroot zijn aandeel in Ubisoft

Het Chinese bedrijf Tencent heeft zijn aandeel Ubisoft vergroot, door middel van een samenwerking met Guillemot Brothers Limited (GBL). De holding is eigendom van de familie Guillemot die 13,2 procent van de gameontwikkelaar in handen heeft.

In een verklaring schrijft Ubisoft dat Tencent 300 miljoen euro investeert in GBL voor een belang van 49,9 procent in het bedrijf. Van dat bedrag wordt 200 miljoen euro geïnvesteerd in de aandelen en 100 miljoen euro voor de kapitaalverhoging. De geschatte waarde van een enkel aandeel ligt op 80 euro.

Momenteel bezit GBL 13 procent van de aandelen in Ubisoft. Tencent bezit nu 4,5 procent van de aandelen in de gameontwikkelaar, maar kan dat door de samenwerking met GBL verhogen tot 9,99 procent. Het stemrecht van Tencent blijft echter beperkt tot 5 procent en het bedrijf krijgt geen zetel in het bestuur. Reuters schreef vorig maand op basis van informatie van ingewijden dat Tencent de grootste aandeelhouder van Ubisoft wil worden.

De afgelopen jaren heeft Tencent aandelen gekocht in meerdere westerse gameontwikkelaars en uitgevers. Het Chinese bedrijf bezit aandelen van Epic Games, Riot Games, BlueHole, Activision Blizzard, Grinding Gear Games, Paradox Interactive en meer. De prominentste gamebedrijven waarvan het een meerderheid of alles bezit, zijn Riot Games en Grinding Gear Games. Ook heeft Tencent sinds vorige maand een minderheidsbelang in Dark Souls-maker From Software.

Door Loïs Franx

Redacteur

07-09-2022 • 17:22

43

Submitter: Anoniem: 767041

Lees meer

Reacties (43)

43
41
23
0
0
7
Wijzig sortering
En allemaal gesteund door de Chinese overheid, wordt niet echt blij van zulke aggressieve marktovernames.
Gesteund? Hoe? Niet financieel, ook al zijn er aantijgingen dat tijdens de startupfase in '98 dat de Chinese veiligheidsdiensten startkapitaal hebben geleverd. De vraag is hoe betrouwbaar die aantijgingen zijn (CIA en zijn voormalige medewerkers zou ik niet als een betrouwbare bron willen bestempelen, hebben teveel eigenbaat bij dergelijke aantijgingen). Daarnaast, hoeveel Nederlandse bedrijven hebben financiële steun van de staat gekregen? Een hoop! Verschillende grote Nederlandse bedrijven zijn begonnen als staatsbedrijven.

Ruim 30% van de aandelen zijn van het Nederlandse bedrijf Prosus (grootste aandeelhouder), wat weer een dochteronderneming is van Naspers (~57% eigenaar), wat Zuid Afrikaans is...

Prosus is tegenwoordig ook eigenaar van Stack Overflow...

Dat een Tencent aandelen heeft in bedrijf xyz betekend niet dat het de boel overneemt, er zijn zat voorbeelden van waar dat niet is gebeurd en nu ook niet meer kan omdat die bedrijven door anderen zijn overgenomen.
Daarnaast, hoeveel Nederlandse bedrijven hebben financiële steun van de staat gekregen? Een hoop! Verschillende grote Nederlandse bedrijven zijn begonnen als staatsbedrijven.
Snap je redenatie echter is de subsidie op zichzelf geen probleem.

Dan kun je import tarieven verwachten of landen die import niet meer toelaten. Ook in NL kun je subsidie krijgen het enige verschil is dat het hier een transparant proces betreft.

In China is het geen transparant proces en kunnen andere landen er dus ook geen actie op ondernemen.
Nou ja soort van wel transparant, in de zin van dat je weet dat het verplicht is dat je bij de partij zit of iemand aan de top in de partij zit.
Dan vind je Sony Microsoft en Embracer Group ook niet leuk. Of zijn die wel goed want die komen niet uit China?
Dat vind ik iets minder erg, maar nog steeds niet erg goed nee. Van zulke grote bedrijven komt te veel markt, probeer maar eens een normaal bedrijf te vinden die niet met Microsoft producten werkt (op die enkele die misschien Google docs gebruikt).
4.5%: Aggresieve marktovername :+
Lol :P

Ik doelde meer op dit stuk
De afgelopen jaren heeft Tencent aandelen gekocht in meerdere westerse gameontwikkelaars en uitgevers. Het Chinese bedrijf bezit aandelen van Epic Games, Riot Games, BlueHole, Activision Blizzard, Grinding Gear Games, Paradox Interactive en meer. De prominentste gamebedrijven waarvan het een meerderheid of alles bezit, zijn Riot Games en Grinding Gear Game
Snap niet wat het probleem is. Andere landen staan vrij om ook staatssteun te verlenen aan bedrijven. Er was (is) ook veel kritiek op het midden-oosten die bijna ongelimiteerde steun gaven aan hun luchtvaartmaatschappijen, ten eerste doen wij dat met KLM niet anders en ten tweede als anderen dat doen dan doe jij dat toch ook? Snap het probleem niet.
Alu hoedjes mode:
Is dit niet gewoon een verkapte poging vanuit China om specifieke software (“anti-cheat” met root/kernel access) op zoveel mogelijk westerse pc’s te krijgen met games als dekmantel?
China is via Tencent / Epic games idd goed bezig om de westerse markt te verstoren.
Sure, sure! Wat Epic Games doet met oa. de EGS is inderdaad niet om happy van te worden, maar kennelijk vergeten mensen even dat de eigenaar van EG nog steeds een Amerikaan is, welke ook nog de CEO is. Sweeney is met Tencent in zee gegaan (2012) omdat deze ervaring had met games-as-a-service, een richting die de Amerikaan zelf op wilde omdat het oude model niet meer werkte.

Dergelijke praktijken welke EGS uithaalt met exclusiviteit kopen, gratis games, etc. Is exact wat de console makers Sony en Microsoft ook deden toen ze zelf markt positie probeerden aan te kopen door hun enorme zak met geld voor hun te laten werken.
Dan nog, ik heb liever met Valve te maken dan EGS…

Dat Sony en MS exclusieve only rights gebruiken door een game studio op te kopen valt nog enigszins te redeneren, maar hoezo is die logica toepasbaar op de PC markt in jouw ogen? Een Sony is geen Microsoft en omgedraaid.

Jouw PC, kan ik mijn OS gewoon op installeren, net zoals jij dat op die van mij kan. Daar zit het verschil dat exclusieve deals kopen niet slim is.

Ja Bol.com is een mini Amazon, maar bedenk wel wat er gebeurd als de game wereld verAmonizoneeert - in dit geval met Tencent… denk jij dat daar veel goede keuzes uit komen? Ik geloof dat ons huidige politieke stelsel dan een godswonder paradijs is en dat is inderdaad sarcastisch bedoelt. Misschien een extreme vergelijking maar volgens mij is er geen een bedrijf zonder het doel: meer en meer omzet dan vorig jaar.
Ik deal ook veel liever met Valve dan met EGS, dat is echter geen China probleem, dat is een Sweeney probleem! ;-)

Qua gaming: Hoe is een PS OS of Xbox OS anders dan een Windows vs. Linux vs. MacOS? Draait alles op elkaars hardware zonder issue? Nee. Zelfs Linux heeft zo zijn issues op een Windows PC als daar hardware inzit waar geen fatsoenlijke Linux drivers voor zijn, dan is dat erg lastig. Linux heeft gedraaid op een Playstation, Xbox Linux, etc. Dat we sinds kort via Proton de meeste PC games op Linux kunnen spelen is een klein wonder, een paar jaar geleden kon dat absoluut nog niet goed, hier zit 29 jaar Wine werk aan vooraf.

EGS betaald uitgevers met een grote zak geld om hun game (tijdelijk) op alleen EGS uit te geven. Koopt games van devs/publishers om deze gratis weg te geven, etc. Dit gedrag hebben we ook gezien in de console markt.

De gamesmarkt is geen Amazon, Valve is een prive bedrijf, EGS is een concurrent, maar we hebben ook GoG nog. EGS is een Sweeney initiatief, niet een Tencent initiatief. Sweeney wil hetzelfde bereiken als wat Gabe voor elkaar heeft gekregen met Valve. Bij een UbiSoft zou je nog kunnen stellen, dat Tencent mogelijk de grootste aandeelhouder wordt en een coalitie kan vormen om zo controle te krijgen over Ubisoft, iets dat ik niet snel zie gebeuren. Maar bij Epic kan dat gewoon niet Sweeney heeft 50%(+?) aandelen tov. de 40% die Tencent heeft.
EGS betaald uitgevers met een grote zak geld om hun game (tijdelijk) op alleen EGS uit te geven. Koopt games van devs/publishers om deze gratis weg te geven, etc.
Dus blokkeer je actief de voorkeur store van een eindgebruiker. Tot slot van rekening is het hele pc gamen: ik ben zelf in controle over wat ik gebruik.. of dit nu een Mac, Linux, Windows is, ik bepaal dat. Soort van..
Dit gedrag hebben we ook gezien in de console markt.
Ja dit komt voor maar wel veel minder. Op een console weet je dat er keuzes voor je gemaakt worden. Daar kies je bewust voor. Elke gamer wil discord op zijn console geen van de 2, ok, 3 console makers wil dat. Want knowledge = power en dat verdwijnt dan naar discord als Nintendo, Sony en Microsoft hun “socials” los laten. Het vulgaire idee dat je als gamer Mario kan spelen en de andere kant Halo en de andere kant The Last of Us.. men heeft blijkbaar nog nooit van discord on an mobile phone concept gehoord.. het is al die bedrijven te doen van blijf aub in mijn eco bubbels… net zoals Apple dat met Mac users heeft. De hardcore Apple gebruiker kent geen ander OS, smijt graag elk jaar 15k weg voor nieuwe hardware roepend dat die goed is voor het milieu, want i bought Apple… mja sarcastisch maar werkt zo.. soms.

Ik snap de waarom, zo werkt de markt - alleen de markt lijkt de speler niet te snappen. Als je maakt wat je volgers leuk vinden dan gaat een bedrijf vanzelf beter lopen. Ik merk echt verschil bij Ubisoft vs de feedback die de playtesters nu mogen geven vs pakweg 3 jaar geleden. Ik hoop dat die vrijheid blijft als een andere cashgrabber met de onzichtbare aandelenstaf zwaait.

Wat EGS doet is niet goed voor vrije keuze als je games graag op pc speelt.
Bandai Namco met actief blokkeren van GFN bijv ook dom - zeker omdat je die games toch moet kopen voordat je kan spelen. Misschien goed voor de ontwikkelaar.. maar als je een goeie game maakt verkoopt dat toch wel als wildfire..
Elke gamer wil discord op zijn console geen van de 2, ok, 3 console makers wil dat. Want knowledge = power en dat verdwijnt dan naar discord als Nintendo, Sony en Microsoft hun “socials” los laten.
Juist..., Xbox gets Discord voice chat
Microsoft announced Wednesday that Discord voice chat is coming to Xbox Series X and Xbox One consoles. The update — which will enable players to talk with other players between console and PC, adjust sound, and switch between Discord Voice and Xbox game chat — will initially be available to select Xbox Insiders and expand to more players in the coming weeks.
nieuws: Discord laat Xbox Insiders deelnemen aan spraakkanalen via Xbox-consoles

Men lijkt het vooralsnog omslachtig vinden te werken… dat heb ik niet als ik de echte discord app gebruik.

Dus werkt het dan zoals bedoelt? Nee..
De ethiek achter de bedrijven speelt ook een rol. Nu is EPIC niet zo heel netjes met EGS, maar ergens is het een begrijpelijk pad dat ze bewandelen. Anders gaan ze nooit terrein winnen.

Tim Sweeney is redelijk filantropisch ingericht, doet nogal wat aan liefdadigheid e.d. EPIC heeft wat dat betreft ook een behoorlijk positief track record van goede games, die goed ondersteund worden. Weinig uitbuiterij naar hun spelers toe.

Gabe Newell heeft 0 filantropische inhoud en doet zo ver bekend ook niets aan liefdadigheid. Ze hebben lootboxes groot gemaakt en ondanks dat ze het vooral indirect doen, hebben wel even een dikke monopolie te pakken waar de grote reuzen in de game wereld zoals EA, Ubisoft, A-B en zelfs Microsoft geen deuk in hebben weten te slaan (ook dat gaat op de achtergrond echt allemaal niet zo netjes).

Wel ondersteunen ze hun games lang, maar goed, ze zuigen hun fanbase ook behoorlijk zwaar uit.

Ik zie Steam zelf als een noodzakelijk kwaad en ben donders blij dat er _eindelijk_ een partij is die een deuk weet te slaan in die monopolie van Valve.

Hoe is de exclusiviteit op consoles minder erg dan op PC? Op de PC installeer je een extra applicatie en weg is die exclusiviteit. Op een Xbox ga je niet de Playstation exclusives weten te spelen.
Waar je geen aluhoedje voor nodig hebt is dat je Chinese invloeden krijgt in de content. Er zijn veel dingen die China niet leuk vind en die je dus straks niet meer gaat zien in deze spellen. Denk aan thema's zoals geaardheid, religie en historie.

Zie ook wat er al in Hollywood gaande is met films die worden aangepast omdat China anders niet blij is, of de aanpassingen die Ubisoft al gemaakt heeft in sommige spellen.

Nee, geen goed teken als het op vrijheid aan komt.
Tot nu toe zijn deze aanpassingen vooral gericht op spullen specifiek voor het chinese volk. Kijk naar WoW waar een paar veranderingen zijn doorgevoerd enkel in de Chinese client, ik zeg niet dat dit niet kan veranderen, maar momenteel hebben we daar nog niet veel last van.
Erm... Ja.. Hollywood... In Amerika... Waar een vrouw niet meer zelf mag bepalen wat ze doet met haar lichaam... The land of freedom! ;-)

Het issue is niet dat China direct een vinger in de pap krijgt door een Tencent wat een paar procent bezit, maar indirect en het zijn totaal de keuzes van de westerse maatschappijen/aandeelhouders. Want China heeft meer inwoners dan Noord Amerika en Europa samen, die een steeds hoger inkomen genieten en steeds meer interesse hebben in westerse media. Dat betekend dus dat er een enorme pot met geld te halen is in China voor niet veel meer dat Chinese (verschillende talen) ondertitels. Dan zorg je er voor dat als een film potentieel aansluit op een goede portie Chinese klanten, dat filmmakers ervoor zorgen dat ze niemand tegen het zere been schoppen en voldoen aan de regels daar. Die omslag zal ook gebeuren bij een bedrijf welke niet deels is van een Chinees bedrijf dat weer deels Nederlands is, wat weer deels Zuid Afrikaans is...

Zoiets zullen we ook hebben bij westerse films in India.
In Amerika... Waar een vrouw niet meer zelf mag bepalen wat ze doet met haar lichaam... The land of freedom! ;-)
Sorry, beetje offtopic misschien maar ik gok dat je hier refereert aan de abortuswetgeving in de VS?
Zo ja, dan gaat het hierbij niet zuiver om het lichaam van de betreffende vrouw. Is overigens geen waardeoordeel over abortus, maar ik zie regelmatig dit argument voorbij komen in abortus discussies en ze is feitelijk onjuist tenzij je redeneert dat een foetus geen eigen lichaam heeft totdat het gebaard wordt door de vrouw.
Je ontkracht het argument door het "feitelijk onjuist" te benoemen omdat anderen (mischien ook je eigen) hun mening daarvan afwijkt maar geeft geen feitelijke argumenten tegen. Je legt vervolgens woorden in de mond door te suggereren welke grens (baren) de ander vast in gedachten heeft, maar de poster suggereert nergens welke grens hij zou hanteren.
Deze manier van iemand zijn mening afserveren zie ik nou steeds in abortus discussies langskomen.
Je hebt gelijk dat ik de mening "vrouwen zijn geen baas over hun eigen lichaam in de VS" niet deel en ik geef met een feit aan waarom ik die mening niet deel; het gaat in de abortus kwestie namelijk niet puur om het lichaam van de moeder maar ook om het lichaam van haar ongeboren kind, dus om 2 lichamen/ 2 levens. Dat is geen waardeoordeel van mij maar meer een kwestie van terminologie en in dit geval is het een dichotomie over hoe je waarde kunt toekennen wanneer het over abortus gaat; het lichaam van de moeder en het kind bestaan beide en hebben beide recht op leven, of alleen het lichaam van de moeder heeft recht op leven en zij mag beslissen over het leven danwel de dood van haar (ongeboren) kind. Ik haal de grens van het daadwerkelijk baren aan omdat vrijwel alle abortus/pro-choice voorstanders (of zij nu 1 maand of 9 maand als grens hanteren waarbinnen abortus legaal zou moeten zijn) over het algemeen het doden van een geboren kind zonder 2 keer nadenken zouden afkeuren. Toegegeven, dat is een (hoopvolle) aanname van mijn kant, en als ik een ander 'woorden in de mond' lijk te leggen dan is dat in ieder geval niet mijn intentie.
Gezien de historie van China’s gedragingen is dit helemaal geen gekke gedachte. Ze zijn gewoon niet te vertrouwen.
Dan zouden wij ook niet met de Fransen, Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Britten, Japanners, etc samen moeten werken / handelen.

Gezien hun historie zijn ze gewoon niet te vertrouwen. Wij zelf ook niet, overigens.
Recente historie dan. In China weet je gewoon niet wat waar is. Burgers worden 1984-style gevolgd. Wil jij zo’n partij die eigenaar is van de games die je speelt?
Het is hoever je terug wilt kijken. Nederland was in de VOC tijden ook niet bepaald te vertrouwen.
Over 50 jaar is alles van China. Games, stadions, clubs, auto's, motors, fietsen, electronica, bedrijven, je ID en bankgegevens, alles. Tenzij we van route gaan veranderen en we ze uit gaan sluiten. Paar pagina's lenen uit het protectionisme verhaal misschien?
"Voordeel": bijna 30% van Tencent is in handen van het 'Nederlandse' Prosus.
Binnen vijf jaar is China failliet, hun vastgoedbubbel die op het punt van barsten staat schijnt 100x groter te zijn dan die in Amerika was. 30% van het kapitaal zit in vastgoed en we hebben allemaal de filmpjes wel gezien van lege flats die met tientallen gelijk tegen de vlakte gaan. Zoek/lees/kijk even naar/over Evergrand.

Des te meer reden om nu bang voor ze te zijn, een kat in het nauw...
Dat hoor ik al 10 jaar. "Maar deze keer echt" ook al meerdere keren. Ik moet het nog maar zien.
Tenzij binnen de komende 30 jaar de astronomische Chinese vastgoed- en kredietbubbel instort, en het land even flink op zijn kop zet.

Er is namelijk naast morele bezwaren nog een goede reden om zo veel mogelijk onafhankelijk te worden van Chinese producten: het enorme risico voor de wereldeconomie als we afhankelijk blijven van een land waar financiëel wanbeheer een olympische sport geworden is. Als we nu ingrijpen kan de schade nog beperkt blijven, maar net als met de volledige afhankelijkheid van Russisch gas hebben we nu een volledige productieafhankelijkheid van Chinese bedrijven. Dankzij de pandemie voelen we de supply-chain problemen al met dat fabrieken wekenlang stil liggen, laat staan dat straks al die partijen helemaal dicht gaan omdat al het kapitaal is verdampt.

Gewone burgers zijn nu al massaal niet meer in staat om hypotheken te betalen voor huizen die waarschijnlijk nooit gebouwd gaan worden. Als het in dit tempo doorgaat wordt dat een groot probleem voor de gehele economie.
Over 50 jaar is alles van China.
Dus met een beetje geluk gaan we dit punt niet bereiken.
China is de grootste producent ter wereld.

Geen enkel land zal veilig zijn voor een economische crisis in China.
Tip om deze even te kijken betreft een nette uitgebreide uitleg waarom je argumentatie hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken.

https://www.youtube.com/watch?v=vTbILK0fxDY

On Topic: Kan het van tencent wel snappen .. hun thuismarkt is locked up dankzij de overheid en ze moeten toch ergens hun winst in investeren.
China’s strict limits on how long minors can play online video games just got stricter. Chinese children and teenagers are barred from online gaming on school days, and limited to one hour a day on weekend and holiday evenings, under government rules issued Monday.
Investeren in China zelf heeft eigenlijk weinig nut , ze bezitten al een groot gedeelte van de markt dus dan is diversificatie globaal ik gok de beste optie.

Het staat trouwens letterlijk in de eerdere post van tweakers :)
.
Tencent wil met deze investeringen volgens Reuters de beperkingen van de Chinese overheid ontwijken. Die deelde negen maanden lang geen licenties meer uit voor games waarmee ook inkomsten gegenereerd kunnen worden

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 13:57]

De hele wereld is al China, bijna alles wordt daar gemaakt.
We moeten dat indringen van chinees kapitaal in onze westerse economie met alle middelen beginnen te bestrijden voor het te laat is! China kan immers zo nationaliseren en data gaan oogsten. Boycotten voor het te laat is. Zie maar wat Apple voor heeft - ze zitten in het web, en ontsnappen zal superingewikkeld worden.
Er valt weinig te oogsten. Ubisoft produceert geen staatsgeheimen o.i.d.. Wat het werkelijke probleem is is dat de Chinese overheid via hun mediabedrijven hun vingers in onze media en de media van onze bondgenoten proberen te krijgen. Laatst was het NetEase, nu Tencent. En dat zijn alleen de ontwikkelingen die het nieuws halen.
En daarbovenop verdienen ze hun invloedgeld ook nog eens terug door de games die wij blijven kopen. Ze moeten zich kapot lachen. Propaganda projecten die zichzelf terugbetalen. Wie had dat gedacht.

Het zou mij niets verbazen dat ze denken dat de EU zo bezig is met Rusland en onze interne problematiek, dat we de Chinese dreiging even vergeten zijn. Dit soort overnames gebeuren ook heel en heel traag. Het is steeds stukje bij beetje.

Al 10 jaar geleden had er een EU wet op tafel moeten liggen om het geld van landen die geen bondgenoten zijn, te weren uit onze media.

Je moet je afvragen hoeveel smeergeld het waard is. Met wat Chinees geld sprenkelen over onze media, zullen we echt niet meer plezier halen uit games of films. Voor de enigen waarvoor het fijn is zijn de directeuren en aandeelhouders waar het niet draait om entertainment, maar puur om winst zo snel mogelijk en zoveel mogelijk, ook al moeten ze daarvoor hun ziel verkopen.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 22 juli 2024 13:57]

Net voor de nieuwe aankondigingen van Ubisoft zelf (de nieuwe assassin's e.d.)
Hebben we nu niks geleerd van Rusland dat we niet afhankelijk moeten worden van landen welke instabiel zijn en potentieel vrij snel vijandig kunnen worden?. China is bezig met een economische oorlog door zich overal in te kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.