Tip de redactie

Belgische prepaidklanten kunnen vanaf 2023 overstappen zonder verlies belwaarde

Door Jay Stout, 23 november 2022 20:5341 reacties

Belgen die gebruikmaken van een prepaidkaart zullen vanaf 2023 naar een nieuwe operator kunnen overstappen zonder dat ze dan het resterende beltegoed bij hun vorige operator verliezen. Het bedrag moet binnen de vier weken terugbetaald zijn.

Volgens de Belgische minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter moeten deze klanten dan wel een overstap hebben geregeld naar een nieuwe operator. Tijdens dat proces moeten ze ook een aanvraag hebben gedaan om hun oude nummer te behouden. Volgens De Sutter bedraagt de gemiddelde restwaarde die Belgische prepaidbellers vandaag de dag verliezen bij zo’n overstap vijf euro. Dat zou overeenkomen met de toelage die telecomoperatoren in België kunnen aanrekenen bij een overstap naar een andere provider. Tenminste, als de operatoren dit duidelijk hebben vermeld in het contract met hun klanten.

De minister meent dat Belgen met prepaidkaart maandelijks gemiddeld 23 euro uitgeven aan telefonie. Deze gebruikers zouden weinig bellen of bewust voor een herlaadkaart kiezen omdat dit voor hen goedkoper uitkomt. Hoeveel Belgen er in 2022 nog gebruikmaken van zo’n herlaadkaart is volgens De Sutter moeilijk te zeggen. De Belgische telecomwaakhond schat het aantal prepaidklanten volgens haar vandaag op 1,9 miljoen.

Reacties (41)


CD Projekt Red toont eerste beelden next-genversie The Witcher 3: Wild Hunt

Door Jay Stout, 23 november 2022 19:59142 reacties

CD Projekt Red heeft de eerste gameplaybeelden gedeeld van ‘The Witcher 3: Wild Hunt’. Deze next-genupgrade bevat naast grafische verbeteringen ook een nieuwe side-quest die geïnspireerd is op de Netflix-serie The Witcher, cross-progression en twee grafische modi.

De next-genupgrade van The Witcher 3: Wild Hunt is al meermaals aangekondigd maar vandaag heeft CD Projekt Red op Twitch meer details en beelden prijsgegeven. Dat de game zowel technisch als visueel verbeteringen zou krijgen was al bekend, maar nu blijkt dat het spel ook twee verschillende grafische modi zal bevatten op de next-genconsoles. Via een eerste modus kan het spel met raytracing en een framerate van 30fps gespeeld worden. Via een tweede modus kan het spel op 60fps gespeeld worden zonder raytracing. De twee modi zullen ook beschikbaar zijn op Xbox Series S-consoles. Voor de pc-versie heeft CD Projekt Red ook een nieuwe ultramodus voor de grafische instellingen toegevoegd.

De next-genupgrade van The Witcher 3: Wild Hunt bevat ook een nieuwe side-quest die geïnspireerd is op de Netflix-serie The Witcher. Eerder was al bekend geraakt dat er items aan de game zouden worden toegevoegd die gebaseerd zijn op deze Netflix-serie, waaronder wapens en een alternatief uiterlijk voor Geralt. Het personage van Dandelion kan in de next-genupgrade van het spel ook een ander uiterlijk krijgen dat verwijst naar Jaskier, een personage uit de Netflix-serie.

CD Projekt Red heeft ondersteuning voor cross-progression aan de game toegevoegd. Zo wordt het mogelijk om voortgang in de game over verschillende platformen heen mee te nemen. De Poolse game-ontwikkelaar heeft ook werk gemaakt van een nieuwe cameramodus waardoor de game filmischer moet aanvoelen en introduceert ook een fotomodus om tijdens het spel plaatjes te schieten. CD Projekt Red heeft tevens aanpassingen gedaan aan de besturing en de map. Bij die laatste worden er filters ingebouwd zodat spelers het overzicht makkelijker kunnen bewaren. De PS5-versie van de next-genupgrade beschikt ook over ondersteuning voor de haptic feedback en adaptive triggers van de DualSense-controller.

CD Projekt RED heeft eerder deze maand aangekondigd dat de next-genupgrade van The Witcher 3: Wild Hunt op 14 december zal uitkomen voor PlayStation 5, Xbox-series-consoles en pc. De upgrade naar de next-genversie van de game is vanaf die datum gratis beschikbaar voor 'iedereen die de game heeft', stelde de ontwikkelaar. Voor de PS4-, Xbox One- en Nintendo Switch-versies van de game staan er naar verluid 'talloze toevoegingen en verbeteringen' gepland.

Reacties (142)


Mercedes komt met abonnementsformule in VS om zijn EV’s vermogensboost te geven

Door Jay Stout, 23 november 2022 18:51336 reacties

Mercedes heeft in de Verenigde Staten een jaarlijkse abonnementsformule geïntroduceerd waarmee zijn elektrische EQE- en EQS-wagens over meer vermogen kunnen beschikken. Het abonnement kost zonder btw 1.200 dollar per jaar en is binnenkort beschikbaar.

De abonnementsformule prijkt momenteel op een webpagina van de online winkel van Mercedes in de Verenigde Staten. Op de Nederlandse en Belgische website van de Duitse autofabrikant is het abonnement momenteel nog niet te zien. De abonnementsformule heeft de titel Acceleration Increase meegekregen en moet het koppel en het maximale vermogen van een Mercedes EQ-wagen doen verhogen.

Het abonnement is volgens Mercedes van toepassing op bepaalde EQE- en EQS-modellen. Het is onduidelijk of het abonnement ook beschikbaar zal worden voor toekomstige elektrische wagens van de autofabrikant. In het geval van de EQE 350 4MATIC komt er via de abonnementsformule 45KW aan vermogen bij. Bij de EQE SUV 350 4MATIC stijgt het vermogen van 215kW naar 260kW, een stijging van eveneens 45kW. Bij de EQS 450 4MATIC stijgt het vermogen van 265kW naar 330kW. Dat is een stijging van 65kW. Hetzelfde geldt voor de EQS SUV 450 4MATIC. Via het abonnement zou bij elk van deze wagens ook de acceleratiesnelheid verder toenemen waardoor de wagens sneller van 0 naar 100 km/u kunnen accelereren.

Als klanten de abonnementsformule hebben aangekocht, kunnen ze die activeren via het Dynamic Select-menu op de boordcomputer. Op de Amerikaanse webpagina van Mercedes staat te lezen dat Acceleration Increase 1.200 dollar per jaar kost. Dat is de prijs zonder btw. Het is onduidelijk of de abonnementsformule ook per maand zal kunnen worden aangekocht.

Mercedes

Reacties (336)


'God of War Ragnarök is in zeven dagen tijd meer dan 5,1 miljoen keer verkocht'

Door Jay Stout, 23 november 2022 17:4866 reacties, submitter: Xtuv

PlayStation-game God of War Ragnarök is in zeven dagen tijd meer dan 5,1 miljoen keer over de toonbank gegaan. Hiermee is de game volgens Sony de snelst verkopende first-party game uit de geschiedenis van PlayStation.

Het spel is volgens een topman van PlayStation Studios ook de snelst verkopende PlayStation Studios-game ooit. De verkoopcijfers slaan volgens Sony op de periode van 9 november tot en met 13 november 2022 en omvatten de verkoop van de game op zowel PlayStation 4 als Playstation 5. Hoeveel exemplaren van de game op elk van deze consoles zijn verkocht, heeft Sony niet meegedeeld. Het is ook onduidelijk wat de verhouding van de digitale en analoge verkoop is.

Het is niet de eerste keer dat Sony first-party games die het goed doen aan de kassa in de kijker zet. In 2020 kondigde het Japanse bedrijf aan dat The Last of Us Part II na drie dagen al meer dan 4 miljoen keer over de toonbank was gegaan. Deze game kwam op 19 juni 2020 exclusief uit voor PlayStation 4. Volgens Sony was The Last of Us toen de snelst verkopende first-party PS4 exclusive.

God of War Ragnarök kwam op 9 november uit voor PlayStation 4 en PlayStation 5 en is ontwikkeld door Santa Monica Studios. Het is het vervolg op God of War uit 2018. Tweakers schreef een review over de actiegame en loofde enkele keuzes die Santa Monica Studios heeft gemaakt bij de ontwikkeling van de game.

Reacties (66)


Poolse marktwaakhond: PayPal onduidelijk over ingrijpen bij verboden activiteit

Door Loïs Franx, 23 november 2022 16:3560 reacties

De Poolse marktautoriteit Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) begint een proces tegen betaalplatform PayPal. De toezichthouder vindt dat 'de door PayPal verboden activiteiten die tot maatregelen kunnen leiden, op een onduidelijke manier worden beschreven'.

UOKiK was in december 2021 een onderzoek begonnen naar PayPal naar aanleiding van verschillende klachten over de gebruikersovereenkomst. De toezichthouder schrijft twijfels te hebben over het recht van het betalingsbedrijf om contractuele sancties op te leggen, zoals het blokkeren van de toegang tot rekeningen, financiële straffen en het beëindigen van contracten. Dat komt vooral door de onduidelijke manier waarop PayPal dit met zijn gebruikers communiceert via de Gebruikersovereenkomst, vindt UOKiK.

"Overeenkomsten, en vooral die delen waarin de negatieve gevolgen van verboden activiteiten worden omschreven, moeten in eenvoudige, begrijpelijke, maar tegelijk precieze taal worden geschreven. Ook moeten ze gebaseerd zijn op duidelijk omschreven criteria", zegt UOKiK-hoofd Tomasz Chrostny in de verklaring.

Doordat de maatregelen vaag worden beschreven, kan PayPal sancties opleggen die niet duidelijk in de overeenkomst staan, stelt UOKiK. Ook verplichten de bepalingen van de overeenkomst PayPal niet om een specifieke inbreuk aan te geven of de toegepaste maatregel te motiveren. Zo is het onder meer mogelijk om de consument te verplichten een bedrag van 2500 dollar of meer te betalen of zelfs de rekening van de gebruiker zonder voorafgaande kennisgeving te sluiten en toekomstige diensten te weigeren.

UOKiK onderzoekt nog welke straf het PayPal gaat opleggen. De toezichthouder kan een boete geven die kan oplopen tot 10 procent van de inkomsten van het bedrijf. Reuters heeft PayPal gevraagd om een reactie, maar het betaalplatform heeft die nog niet gegeven.

Reacties (60)


Netflix werkt aan een 'triple A-pc-game'

Door Loïs Franx, 23 november 2022 14:48128 reacties

Netflix is bezig met de ontwikkeling van een 'triple A-pc-game'. Dat blijkt uit meerdere vacatures van het streamingsplatform, waaronder een vacature voor een gamedirector. Wat voor spel het precies gaat worden en wanneer het moet uitkomen, is nog niet bekend.

De vacatures zijn opgemerkt door Mobilegamer.biz. De gamedirector gaat waarschijnlijk nauw samenwerken met Chacko Sonny. Hij is een voormalige Blizzard-topman die executive producer was bij Overwatch 2 en nu de gamestudio van Netflix in Los Angeles leidt. Verder zoekt Netflix ook nog naar een ervaren technical director, artdirector, live service analyst en een leadengineer voor zijn gamestudio in Los Angeles. Bij bijna al deze functies wil Netflix dat de kandidaten ervaring hebben met het 'ontwikkelen van thirdpersonshooters en met het werken aan liveservicegames'. In de vacature voor leadengineer staat echter dat diegene gaat werken aan een 'thirdperson-actie-roleplayinggame'. Het is dus nog niet helemaal duidelijk wat het eindproduct precies gaat worden.

Vorige maand bevestigde Netflix' vicepresident voor gameontwikkeling Mike Verdu dat het bedrijf cloudgaming 'serieus onderzoekt'. Netflix maakte bij de kwartaalcijfers bekend nu 55 games in ontwikkeling te hebben, waarmee het bedrijf vermoedelijk doelt op de smartphonegames. Nu biedt Netflix 35 smartphonespellen aan. Het bedrijf wil voor een deel focussen op Netflix-series om op basis hiervan games te maken.

Reacties (128)


Honor introduceert vouwbare Magic Vs-smartphone die ook buiten China uitkomt

Door Daan van Monsjou, 23 november 2022 14:0323 reacties

Honor heeft zijn Magic Vs-smartphone gepresenteerd. Deze foldable krijgt een Snapdragon 8+ Gen 1-soc van Qualcomm, een vouwbaar 7,9"-oledscherm en een 6,45"-oledpaneel om de telefoon opgevouwen te gebruiken. De smartphone moet begin 2023 buiten China uitkomen.

De nieuwe Honor Magic Vs vertoont gelijkenissen met de huidige Honor Magic V, hoewel de nieuwe smartphone dunner en lichter moet zijn. De Chinese telefoonmaker komt onder meer met een nieuw ontworpen scharnier, waardoor de telefoon dichtgevouwen kan worden zonder gleuf. Het scharnier moet ook steviger zijn, en tot 400.000 keer dichtgevouwen kunnen worden. Het scherm van de Honor Vs krijgt daarnaast ondersteuning voor een stylus, in tegenstelling tot die van zijn voorganger.

De foldable krijgt daarnaast een snellere soc. Het nieuwe toestel beschikt over een Snapdragon 8+ Gen 1-chip van Qualcomm, waar de vorige Magic V een gewone Snapdragon 8 Gen 1 had. De telefoon beschikt hiermee niet over de nieuwere Gen 2-chip, die Qualcomm onlangs aankondigde. De telefoon kan weer geleverd worden met 12GB geheugen en 256GB of 512GB opslag. Honor komt ditmaal ook met een goedkopere variant, met 8GB geheugen en 256GB opslag.

De telefoon lijkt verder over dezelfde schermpanelen als de Honor Magic V te beschikken. Aan de binnenkant van de Honor Magic Vs zit een vouwbaar 7,9"-oledscherm met een resolutie van 2272x1984 pixels en een verversingssnelheid van 90Hz. Het 6,45"-oledscherm aan de buitenkant heeft een resolutie van 2560x1080 pixels met een beeldverhouding van 21:9. Het scherm heeft daarnaast een 120Hz-refreshrate en ondersteunt HDR10+.

Verder krijgt de Honor Magic Vs een 5000mAh-accu die met 66W opgeladen kan worden. De telefoon draait op MagicOS 7.0, dat gebaseerd is op Android 12. Honor geeft de telefoon een adviesprijs vanaf omgerekend 1015 euro. De telefoon komt in eerste instantie beschikbaar in China, maar Honor zegt de foldable voor het eerst ook naar internationale markten te brengen, schrijft ook The Verge. Volgens GSMArena gebeurt dat in het eerste kwartaal van 2023.

Honor Magic Vs-foldable
Displays Buitenkant: 6,45", 2560x1080 pixels, 120Hz
Binnenkant: 7,9", 2272x1984 pixels, 90Hz
Soc Snapdragon 8+ Gen 1
Camera 54MP-primairecamera
50MP-ultragroothoekcamera (werkt ook als macrocamera)
8MP-telecamera (3x zoom)
16MP-selfiecamera
Opties opslag/geheugen 8GB geheugen + 256GB opslag
12GB geheugen + 256GB opslag
12GB geheugen + 512GB opslag
Accu 5000mAh, 66W-snelladen
Besturingssysteem MagicOS 7.0 (Android 12)

Reacties (23)


James Webb ontdekt voor het eerst chemische reactie in atmosfeer van exoplaneet

Door Daan van Monsjou, 23 november 2022 12:0232 reacties

De James Webb-telescoop heeft het chemische profiel van de atmosfeer van een exoplaneet vastgelegd, meldt ruimtevaartorganisatie ESA. Daarin werden voor het eerst tekenen van een actieve chemische reactie bij een dergelijke exoplaneet ontdekt.

Astronomen deden de ontdekking in de atmosfeer van WASP-39b, een exoplaneet op ongeveer 700 lichtjaar van de aarde. De James Webb-telescoop heeft een profiel van de atmosferische bestanddelen van die planeet opgeleverd en een groot aantal bestanddelen geïdentificeerd, waaronder zwaveldioxide. Dat is een molecuul dat wordt geproduceerd door chemische reacties. Een dergelijke reactie wordt in gang gezet door het licht van de ster nabij de planeet. WASP-39b draait in slechts vier aardse dagen om zijn ster heen en heeft een oppervlaktetemperatuur van 900 graden, schrijft ook Nature.

Er werd al vermoed dat er chemische reacties plaatsvinden in de atmosfeer van de exoplaneet, maar dit is de eerste keer dat er concreet bewijs is voor fotochemie op exoplaneten. Volgens ESA kunnen de bevindingen gebruikt worden om onze kennis over exoplaneetatmosferen te vergroten. De data kan mogelijk ook bijdragen aan de technologische kennis die nodig is om tekenen van bewoonbaarheid op planeten te interpreteren.

Wetenschappers konden de ontdekking doen met drie van de meetinstrumenten van James Webb. De telescoop kon het licht van de ster waarnemen terwijl het door de atmosfeer van WASP-39b werd gefilterd. Aan de hand hiervan kon een team van meer dan 300 astronomen onder meer water, koolmonoxide, natrium en kalium vinden, naast het eerdergenoemde zwaveldioxide. Eerder werd al kooldioxide aangetroffen.

James Webb werd na jaren vertraging vorig jaar op eerste kerstdag gelanceerd vanuit Frans-Guyana. De telescoop is inmiddels gearriveerd op zijn uiteindelijke baan rondom het L2-punt. In juli publiceerde NASA de eerste beelden van de ruimtetelescoop. Onlangs legde de telescoop ook de Pillars of Creation en nieuwe beelden van de Tarantulanevel vast. Tweakers publiceerde eerder dit jaar een achtergrondverhaal over James Webb.

Een artistieke impressie van de WASP-39b-exoplaneet. Bron: NASA, ESA, CSA en J. Olmsted

Reacties (32)


ACM gaat overtredende doorschakeldiensten harder aanpakken

Door Loïs Franx, 23 november 2022 11:59151 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger optreden tegen overtredingen van de regels voor betaalde telefonische doorschakeldiensten. De aangescherpte regels gaan vanaf 16 december 2022 in.

De markttoezichthouder schrijft woensdag dat er een brief is gestuurd aan marktpartijen om hen op de nieuwe regels te wijzen. Aanbieders van doorschakeldiensten moeten hun diensten aanpassen of kunnen hun nummers inleveren, meldt de ACM. De autoriteit gaat daar ook actief op controleren. Bij overtredingen kan de ACM een boete of een last onder dwangsom opleggen, of de toekenning van een telefoonnummer intrekken.

Volgens de aangescherpte regels die vanaf 16 december ingaan, zijn doorschakeldiensten naar 0800-nummers straks verboden. Dit zijn namelijk gratis informatienummers. Voor diensten met telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909 is doorschakelen tegen betaling in vrijwel alle andere vormen ook verboden. Voor abonnee-informatienummers, die beginnen met het nummer 18, worden de regels tevens strenger. Het blijft echter wel toegestaan om via deze nummers tegen betaling door te schakelen, behalve naar 0800-nummers.

Verder zijn er voor de zogeheten 18xy-nummers enkele aanvullende maatregelen doorgevoerd. Dit moet voorkomen dat bellers niet doorhebben dat ze tegen betaling bellen via een doorschakeldienst, verklaart de ACM. Zo moeten bellers voordat ze worden doorgeschakeld een voorgeschreven tekst over de betaalde dienst te horen krijgen en moeten ze 'expliciet en ondubbelzinnig toestemming voor het doorschakelen geven'. Als de dienst die toestemming niet krijgt, dan moet de verbinding direct worden verbroken. De regels omtrent het aanbieden en aanprijzen van 18xy-diensten worden ook aangescherpt. Zo mag vanaf 16 december 2024 een gesprek via een 18xy-nummer maximaal 10 euro kosten.

De laatste jaren treedt de ACM vaker en harder op tegen oplichtende en misleidende doorschakeldiensten. In mei trok de autoriteit twee 0906-nummers in, die mensen tegen betaling doorschakelde naar de BelastingTelefoon, het gratis telefoonnummer van de Belastingdienst. Ook heeft de ACM in 2019 twee aanbieders van doorschakeldiensten dwangsommen opgelegd. De dwangsommen voor beide bedrijven bedroegen 20.000 euro per week, met een maximum van 500.000 euro.

Reacties (151)


Elektrische hatchback MG4 Electric met 350km actieradius kost 30.785 euro

Door Loïs Franx, 23 november 2022 11:29307 reacties

MG heeft de Nederlandse prijzen bekendgemaakt van de 4 Electric. De auto komt in drie versies met twee accupakketten, waarmee 350, 450 of 435km te rijden is. Deze versies kosten respectievelijk 30.785, 34.285 en 36.285 euro.

De MG4 Electric is verkrijgbaar in de uitvoeringen Standard, Comfort en Luxury. De Standard-uitvoering krijgt een accupakket van 51kWh, die kan snelladen met maximaal 117kW, en een 170pk-elektromotor. Deze krijgt een 1-fase 6,6kW-AC-lader. De Comfort- en Luxury-uitvoering beschikken beide over een 65kWh-accu en een 204pk-motor. Het snelladen bij deze accu gaat met maximaal 135kW. Daarmee moet deze grotere accu in 35 minuten van 10 tot 80 procent te laden zijn. De twee duurdere modellen krijgen bovendien een 3-fase 11kW-AC-lader.

Qua actieradius haalt de Standard-uitvoering van de 4 Electric 350km. Bij de duurdere uitvoeringen ligt die afstand hoger. De Comfort-uitvoering haalt de 450km, terwijl de Luxury-uitvoering een actieradius van 435km heeft. Alle uitvoeringen kunnen een topsnelheid halen van 160km per uur.

De auto is 4,29 meter lang, 1,84 meter breed en heeft een bagageruimte van 350 liter. Elke uitvoering heeft parkeersensoren, een 10"-infotainmenttouchscreen met Apple CarPlay en Android Auto, een 7"-instrumentenpaneel, ondersteuning voor de MG iSmart-app en het adas-systemenpakket MG Pilot. Dat laatste bevat onder andere adaptieve cruisecontrol, front collision warning en rijbaanassistentie. De Luxury-versie heeft meer features aan boord, waaronder een warmtepomp, stoelverwarming bij de voorste stoelen, een 360-gradencamera en accuvoorverwarming. Verder wordt de MG4 Electric geleverd in de kleuren wit, zwart, rood, blauw, oranje, grijs en zilver.

Reacties (307)


Vicepremier Taiwan: TSMC gaat 31 miljard euro investeren in 1nm-chipfabriek

Door Daan van Monsjou, 23 november 2022 10:4372 reacties

TSMC heeft al een strategische beslissing genomen over de locatie van een chipfabriek voor 1nm-chips. Dat zegt Shen Jong-chin, vicepremier van Taiwan, in een interview met Taiwanese media. De fabriek zou worden gebouwd bij het Longtan Science Park nabij Taoyuan.

De 1nm-chipfabriek van TSMC zou naar verwachting goed zijn voor 'een investering van 1 biljoen Taiwanese dollar', meldt Shen Jong-chin in interviews met Economic Daily en de Commercial Times. Omgerekend is dat iets meer dan 31 miljard euro. Dat is een toename ten opzichte van de 24,8 miljard euro die het bedrijf investeert in zijn toekomstige 2nm-chipfabrieken, meldt journalist Dan Nystedt. De N5- en N3-fabrieken die TSMC momenteel gebruikt, kostten ongeveer 19 miljard euro, schrijft ook Tom's Hardware.

De geplande 1nm-chipfabriek komt te staan bij het Longtan Science Park in het noorden van Taiwan. Het bedrijf heeft daar momenteel al packagingfabrieken. De locatie ligt bovendien vlak bij het r&d-centrum van TSMC, schrijven Taiwanese media. Het is niet bekend wanneer de fabriek exact wordt gebouwd of wanneer deze operationeel wordt. De fabriek moet volgens Shen Jong-chin duizenden banen opleveren in de regio.

TSMC is onlangs begonnen met massaproductie op zijn N3-procedé, en heeft zijn '2nm'-achtige N2-node op de planning staan voor 2025, waarmee het bedrijf onder meer van finfets overstapt op gaa-transistors. De roadmap van TSMC gaat niet verder dan N2, maar TSMC's '1nm'-procedé moet op zijn vroegst enkele jaren later volgen. Het is niet bekend wanneer dit procedé exact in productie gaat.

De huidige roadmap van TSMC

Reacties (72)


Windows Subsystem voor Linux komt standaard beschikbaar via Microsoft Store

Door Daan van Monsjou, 23 november 2022 09:42178 reacties

Het Windows Subsystem for Linux is vanaf nu algemeen beschikbaar in de Microsoft Store voor Windows 10 en 11. Daarmee wordt de voorgaande WSL-versie, die als optionele Windows-component geïnstalleerd kon worden, vervangen.

Microsoft meldt in een blogpost dat de WSL-versie in de Microsoft Store niet langer een 'preview' is en daarmee algemeen beschikbaar komt voor Windows-gebruikers. Deze Store-versie van het Windows Subsystem for Linux is voortaan de standaardversie en is te downloaden voor Windows 10 en Windows 11.

Het bedrijf stapt hiermee af van het leveren van WSL als een optionele component in Windows zelf. De Store-versie wordt voortaan namelijk ook geïnstalleerd wanneer gebruikers het commando wsl --install gebruiken in de terminal. Gebruikers van de voorgaande WSL-versie kunnen deze daarnaast overzetten naar de Store-versie met het commando wsl --update.

Volgens de techgigant betekent dit dat WSL voortaan sneller updates krijgt, omdat updates voor de Store-versie niet doorgevoerd hoeven te worden via OS-updates voor Windows zelf. Bij de huidige in-Windows-versie van WSL is dat wel het geval. De in-Windows-versie krijgt volgens Microsoft nog wel kritieke bugfixes, maar nieuwe features en functionaliteiten worden enkel nog in de Store-versie geïntroduceerd. Microsoft waarschuwt wel dat de Store-versie standaard WSL 2 betreft. Gebruikers die een distro gebruiken met de originele WSL-versie, moeten handmatig de optionele WSL-component voor Windows installeren. Gebruikers kunnen dat handmatig doen voor bestaande installaties, of instellen bij een nieuwe installatie met het commando wsl --install --enable-wsl1.

Het Windows Subsystem voor Linux werd in 2018 geïntroduceerd als een compatibiliteitslaag om Linux-binaries op Windows te draaien via de terminal. In mei 2019 volgde WSL 2 met onder meer betere prestaties en ondersteuning voor het draaien van de volledige Linux-kernel binnen een soort VM. Met WSLg volgde ook ondersteuning voor Linux-apps met een grafische interface.

WSL-distro's naast elkaar op Windows

Reacties (178)


Rockstar Games: 'Commerciële exploitatie' op rp-servers niet meer toegestaan

Door Loïs Franx, 23 november 2022 09:4138 reacties

Rockstar Games heeft vrijdag nieuwe regels geplaatst omtrent multiplayerservers. Daarin staat dat de ontwikkelaar 'zal optreden tegen commerciële exploitatie op roleplaying-servers van derden'. Daaronder wordt onder meer de verkoop van lootboxes verstaan.

Rockstar schrijft dat het 'de creativiteit van fans ondersteunt en wil dat makers hun passie voor zijn spellen laten zien'. De studio trekt echter een grens bij 'commerciële exploitatie op roleplaying-servers van derden'. Daaronder worden de verkoop van lootboxes, ingamevaluta, bedrijfssponsoring en de integratie van cryptovaluta of nft's verstaan.

De nieuwe serverregels zijn afgestemd op de bestaande regels van GTA-uitgever Take Two voor singeplayermods. Deze verbieden 'inhoud die intellectueel eigendom van derden gebruikt, de officiële multiplayerdiensten van Rockstar Games verstoort, of nieuwe spellen, verhalen, missies of kaarten voor het spel maakt'. Rockstar en Take Two willen naar eigen zeggen met de nieuwe regels ook voorkomen dat op een RP-server hun eigen intellectuele eigendommen worden misbruikt. Vermoedelijk heeft dat te maken met de commerciële activiteiten die plaatsvinden op de servers van de populaire GTA V-multiplayermod FiveM.

Update, 13.22 uur: In het originele artikel stond dat het alleen om multiplayerservers van derden ging voor GTA Online. Het nieuwe regels betreffen echter servers van derden voor Rockstar-spellen in het algemeen, dus ook GTA V. Ook is er een passage over FiveM toegevoegd.

Reacties (38)


Voormalig Square Enix Montréal stopt met Deus Ex GO en andere smartphonegames

Door Daan van Monsjou, 23 november 2022 08:3134 reacties

Studio Onoma, het voormalige Square Enix Montréal, laat weten dat het stopt met verschillende smartphonegames. De studio werd dit jaar overgenomen door Embracer Group en werd kort daarna gesloten door het nieuwe moederbedrijf.

De mededeling van Onoma

Studio Onoma meldt op Twitter dat Arena Battle Champions, Deus Ex GO, Hitman Sniper: The Shadows en Space Invaders: Hidden Heroes stoppen op 4 januari 2023. De andere smartphonegames van het bedrijf blijven wel beschikbaar.

De vier games worden op 1 december uit de Apple App Store en Google Play Store verwijderd en bestaande spelers verliezen begin januari toegang tot de games. In-gameaankopen worden per direct stopgezet. Het bedrijf moedigt gebruikers aan om bestaande in-appaankopen voor 4 januari te gebruiken, omdat daarvoor geen terugbetalingen worden gegeven.

Onoma is het voormalige Square Enix Montréal. De studio werd in mei overgenomen door het Zweedse Embracer Group en werd in oktober omgedoopt. Eerder deze maand maakte Embracer Group bekend dat het de studio zou sluiten, vlak nadat de naamsverandering was doorgevoerd. De studio stond bekend om zijn smartphonegames in franchises als Tomb Raider en Deus Ex.

Reacties (34)


Marktonderzoek: gpu-leveringen daalden afgelopen kwartaal het hardst sinds 2009

Door Daan van Monsjou, 23 november 2022 07:5085 reacties

Het aantal gpu-leveringen daalde in het derde kwartaal van 2022 met 25,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt analistenbureau Jon Peddie Research. Dat zou de grootste daling zijn sinds de recessie van 2009.

Volgens Jon Peddie Research werden er afgelopen kwartaal 75,5 miljoen videokaarten geleverd. Daarbij daalden de leveringen van desktop-gpu's met 15,4 procent, terwijl het aantal geleverde laptop-gpu's daalde met ongeveer 30,0 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal, vielen de gpu-leveringen 10,3 procent lager uit.

Daarbij daalde het aantal leveringen van AMD met 47,6 procent, terwijl die daling bij Nvidia op 19,7 procent lag. Intel leverde juist iets meer gpu's, met een stijging van 4,7 procent. Deze cijfers slaan op alle soorten gpu's, van losse desktopkaarten tot geïntegreerde gpu's in processors. In het eerste en het tweede kwartaal van dit jaar daalden het aantal gpu-leveringen ook al, respectievelijk met 19 en 14,9 procent.

Normaliter is het derde kwartaal van het jaar juist het hoogtepunt van het jaar voor gpu- en pc-leveranciers, schrijft JPR. Leveranciers verlaagden hun verwachtingen voor het afgelopen kwartaal echter al, vanwege de dalende vraag naar consumentenhardware door economische onzekerheden en inflatie. Volgens JPR kwamen de uiteindelijke leveringen nog lager uit dan eerder werd verwacht.

Bedrijven geven daarvoor verschillende redenen, zoals de terugval van de cryptovalutamarkt, lockdowns in China, inflatie en te hoge voorraden. De verwachting is dat leveringen in het vierde kwartaal weer zullen dalen, terwijl de gemiddelde verkoopprijzen zullen stijgen en de voorraden ook goed zullen zijn, schrijft het analistenbureau.

Al met al zijn de marktaandelen van AMD en Nvidia respectievelijk met 8,5 en 1,9 procent gedaald, terwijl het aandeel van Intel juist steeg met ongeveer 10,3 procent. Dat is met inbegrip van leveringen van alle soorten videokaarten, waaronder laptopmodellen en geïntegreerde gpu's. Verder daalde ook de leveringen van processors afgelopen kwartaal. Volgens JPR gaat dat om een daling van 18,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In totaal werden afgelopen kwartaal 66 miljoen desktop- en laptopprocessors geleverd, ten opzichte van 81 miljoen vorig jaar.

Reacties (85)Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee