Mercedes en Rivian komen met joint-venture om elektrische bestelwagens te bouwen

Mercedes en Rivian gaan een joint-venture oprichten om samen elektrische bestelwagens te produceren. De twee bedrijven willen de kosten delen om de productie van elektrische bestelwagens te kunnen opvoeren. Die productie zal in Europa plaatsvinden.

De twee autofabrikanten hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend over een strategische samenwerking. Hieruit moet vervolgens een joint-venture uit voortvloeien. Volgens de twee bedrijven komt er 'over enkele jaren' een nieuwe fabricagehal op een van de productiesites van Mercedes-Benz in Europa. Mercedes spreekt zelf van een site in “Centraal- of Oost-Europa”, maar deelt verder geen details over de locatie of omvang van de te bouwen fabriek.

Er zullen aanvankelijk twee type bestelwagens gebouwd worden: een op het MB Vans Electric Architecture-platform van Mercedes en de andere op, het Rivian Light-platform van de tweede generatie. Wanneer de eerste bestelwagens van de band moeten rollen, is niet bekend.

Aankondiging Mercedes-Benz en Rivian
Aankondiging Mercedes-Benz en Rivian

Door Jay Stout

Redacteur

08-09-2022 • 17:29

40

Lees meer

Reacties (40)

40
40
11
0
0
22
Wijzig sortering
Lekker nieuws! Nu zijn het voornamelijk Nissan en Opel die inzetten op elektrische bestelwagens en busjes. Oké, de Id.Buzz, maar dat is niet echt een werk wagen te noemen 😉

Edit: en de ford E-transit niet te vergeten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 23 juli 2024 04:41]

En de VW E-Crafter die op het platform van de Mercedes Sprinter MAN TGE wordt gebouwd.

En als we iets breder naar busjes kijken, dan is er ook nog de VDL MidCity Electric op basis van een Mercedes Sprinter.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 04:41]

Die had de persoon boven mij al genoemd. ;)
Dir van GoodWood FOS? :D
Komt pas in 2024, zelfde bereik als de PSA busjes.
De e-crafter staat op een VW platform dat MAN ook gebruikt. En niet Mercedes..
O ja, je hebt gelijk. Ik zat in mijn hoofd met de oude situatie toen dat nog wél het geval was. Bedankt voor de correctie! :)
Jemig VDL mag ook wel wat aan zijn naamgeving doen, hoe saai kan het zijn: MidCity Electric. Daar stelt zich toch niemand een bus bij voor?
Ik wel, hoor. Mid als in midibus en City als in stadsbus (hoewel-ie in de praktijk vooral op buurtbussen, die veelal buiten de stad rijden, wordt ingezet).

Maar ja, is het niet overal zo dat de naamgeving niet altijd geweldig is? Als ik een Mercedes Citaro niet zou kennen, dan zou ik me er ook geen bus bij voorstellen. En bij een Nissan Juke denk ik aan een jukebox. (En zelfs Tweakers heeft een tweede, minder leuke betekenis, dus ook daar kun je aan iets anders denken.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 04:41]

Niet zo lang geleden was er een artikel over een marketeer die ontzettend goed was in het verzinnen van autonamen die bleven hangen: bijvoorbeeld Opel Vectra. Je weet meteen dat het een Opel (auto) is en Vectra de naam van het type.
Het helpt als iets als er VDL Midcity Electra zou staan. Maar ja dan heb je nog steeds drie woorden. En midcity is eigenlijk ook weer twee woorden. Dus in totaal al vier woorden. Cognitief gezien is dit dus een ramp om als iets pakkend te onthouden. Dat is mijn punt. En sorry hoor: mid als in minibus? Met de haren er bij gesleept. City als in stadsbus? Ook met de haren er bij gesleept. De gemiddelde burger is hier niet mee bezig om dit soort context kennis van een beroepsgroep te leren.
Nou is die bus als ik het zie ook zo saai als wat. Maar ja hij is inderdaad elektrisch. Dus verzin iets beters denk ik dan. Begin het proces van creativiteit met tenminste EV (electric vehicle) bijvoorbeeld dus EVDL zou al iets zijn. Maar ja. Ga ik het werk doen voor VDL ;-)
De gemiddelde burger is hier niet mee bezig om dit soort context kennis van een beroepsgroep te leren.
Komt ook omdat de gemiddelde burger niet bepaald de doelgroep is van een midibus voor OV bedrijven.
Maar waarom zou de gemiddelde burger die naam moeten onthouden? De gemiddelde burger pakt gewoon de bus en die kan het weinig schelen waar-ie in zit. En bedrijven, die de MidCity Electric wél bestellen, kan de naam niets schelen want hij verkoopt als zoete broodjes. Sterker nog: ze hebben door de enorme vraag zelfs vertraging bij het uitleveren ervan.

En let even op wat ik schreef: ik schreef 'mid' als in midibus, niet minibus. Bovendien zie ik niet in hoe mijn uitleg "met de haren erbij gesleept is" want dit is gewoon de officiële verklaring van VDL.
Dat bevestigd voor mij dat VDL wat meer aan echte marketing moet doen. Omdat zij het bedenken maakt dan dat ik niet mag zeggen dat het met de haren erbij gesleept is? En waarom zou je dat bedrijf _/-\o_ na napapegaaien? heb je zelf geen mening of zo? En dit is mijn mening. Ik wist niet dat je van de gedachte politie was?

En de gemiddelde burger is gebruiker van die bus. Als die burger reclame voor je kan maken zou ik zeggen dat je dat niet moet nalaten. Dus volgens mij gaf ik een suggestie die je ten positieve zou kunnen gebruiken. Dus waarom zou je je daar druk over maken dat ik dat zeg?` 8)7
Omdat zij het bedenken maakt dan dat ik niet mag zeggen dat het met de haren erbij gesleept is?
Dat mag je zeker wel, maar zoals je het verwoordde leek het net alsof jij míj betichtte van het met de haren erbij slepen.
En waarom zou je dat bedrijf _/-\o_ na napapegaaien? heb je zelf geen mening of zo?
Nee, ik heb geen eigen mening. Daarom ook dat ik in de reactie waar je in eerste instantie op reageerde echt niet klaagde over naamgevingen van andere merken... o wacht. [/sarcasme] Sterker nog: ik schreef daar zelfs dat het "OVERAL" zo is met die ondoorzichtige modelnamen. VDL is uiteraard ook onderdeel van "overal". Maar ik mag toch wel zeggen dat een bepaalde uitleg door een bedrijf zélf gegeven is? Dat was alleen om te verduidelijken dat het niet ík was die gewoon een wilde gok deed waarom het model zo heet, maar dat het een officiële uitleg betrof.
En de gemiddelde burger is gebruiker van die bus. Als die burger reclame voor je kan maken zou ik zeggen dat je dat niet moet nalaten.
Er zijn maar bar weinig mensen die überhaupt de naam van een bus weten. Ze geven meer om het comfort dan het model. Hooguit dat ze weten welk merk het is, wat niet gek is met merken als VDL die hun logo met koeienletters voorop de bussen zet en Mercedes die hun herkenbare logo groot voorop hun bussen plakt.
Bedrijven hebben ook geen reclame van gebruikers nodig, want die kijken alleen naar het aanbod en hun relaties of naar het beste aanbod in een aanbesteding. VDL heeft een hele goede reputatie onder OV-bedrijven en ze bieden een goed elektrisch busje voor een schappelijke prijs aan. Dát is voor hun het belangrijkst en daarom ook dat de MidCity Electric zo goed verkocht wordt.

Als je het leuk vindt kun je heus wel feedback achterlaten bij OV-bedrijven, maar de kans dat ze er iets mee doen is klein. Keolis koos in Almere bijv. voor bussen van MAN. Reizigers klaagden in de jaren ervoor juist over MAN omdat een deel van de door hun geleverde bussen in Nederland meer panne had dan bussen van andere merken. Maar in de ogen van Keolis bood MAN gewoon het beste product voor de beste prijs aan.
En bij VDL net zo: een hoop Nederlandse reizigers en omwonenden van buslijnen waren niet te spreken over de VDL Berkhof Ambassador waardoor het model zelfs de spotnaam "stofzuiger" kreeg, maar OV-bedrijven bleven ze aan de lopende band kopen omdat het goedkope bussen waren, zowel in aanschaf als onderhoud.
(En nu niet weer beginnen over dat ik VDL napraat, want zoals je kunt zien heb ik nu ook een negatieve anekdote over VDL neergepend.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 04:41]

Euh, de e-crafter is op het platform van de Crafter, die deze generatie door VW zelf ontwikkeld is omdat het partnerschap met Mercedes stopte. Kostelijk, en daarom dat ze nu ook met Ford in zee gaan voor de volgende generatie. En met voordeel dat Ford Transit al een deftige elektrische versie heeft die verder dan de stad bruikbaar is.
Renault Kangoo is ook al eventjes op stroom te krijgen toch?
Toyota ook (Proace).
Die van mij is ondertussen 8 jaar
Nissan kun je vergeten. De opvolger van de env200 is meer een Partner/Berlingo/Caddy formaat.

Je vergeet overigens het Stellantis platform.

[Reactie gewijzigd door siggy op 23 juli 2024 04:41]

Er is inmiddels toch ook een elektrische variant van de Nissan Primastar? Weet niet of-ie al in Nederland te koop is, maar hij wordt her en der (onder meer in het VK) al aangeboden.
Serieus? Die heb ik gemist? In NL sowiso niet. Vond de keuze om juist kleiner te gaan zeer onlogisch. Ik heb de Env200 en vind hem net te klein. Was al aan het kijken voor eentje op het Stellantis platform (expert/vivaro), maar als Nissan de Primastar elektrisch heeft, dan wacht ik daar wel op.
Je kunt de Sprinter en Vito beide gewoon elektrisch krijgen hoor? HelloFresh bezorgt elektrisch met de eVito, DHL gebruikt hem ook heel veel hier in de stad, aangevuld met Toyota.

GLS bezorgt dan weer met de eSprinter hier in de stad. Vreselijke lawaaibak is dat overigens.
Was er geen sprake van Rivian dat die busjes wilde laten bouwen bij VDL nedcar? Daar kan nu dus wel een streep doorheen.
Dat was ooit de bedoeling, maar sinds Rivian recent aangekondigd heeft de goedkopere modellen te willen schrappen, en ook reeds bestelde exemplaren niet meer te zullen gaan leveren, lijkt die deal van de baan.

Zie dit artikel: https://www.dutchcowboys....k-de-al-bestelde-modellen
Ze willen auto's én busjes bij VDL NedCar gaan bouwen, dus die auto's gaan nog door. En dan nog is het niet gezegd dat ze later daar niet ook de busjes uit het artikel in Born gaan bouwen.
Vooralsnog is nog niet zeker wie BMW gaat opvolgen. BMW heeft wel het contract met drie maanden verlengd tot voorjaar 2024 heb ik begrepen.
Interessant, MB was een grote steun voor Tesla en nu Rivian.
nu is dit veel concreter en niet beetje emissies afkopen en geldelijke input, echt samenwerken, best spannend, en slim een groot log bedrijf als MB kan natuurlijk nooit zo snel schakelen als een nieuwe speler vol ideeën.
Dit zie ik wel als positief nieuws.
Ze hadden ook kunnen samenwerken met VDL. Die hebben namelijk al een personenvariant van de Sprinter op een accu (de MidCity Electric). Dan hadden ze minimale inspanning hoeven leveren om de accu in de bestelwagenversie te integreren.
Voorlopig tel ik nog evenveel platforms als concrete busjes dus heel herbruikbaar ziet het er niet uit :Y)
Als een E-Transit of een elektrische toyota Hiace hetzelfde platform gebruikt als de IC-variant, dan is het in mijn mening al een grote mate van standaardisatie.
Klopt, bij de PSA en VAG groepen hebben ze dat best wel redelijk voor elkaar.

Maar Mercedes lijkt bijna even platformen als modellen te hebben. Noem t dan gewoon geen platform :P
Word tijd voor een in-depth op de Picnic ev?
Bijzonder bedrijf, produceren nauwelijks iets maar halen wel miljarden USD op bij investeerders. Het zijn dus wel goede verkopers, om jaloers van te worden... O-)
Rivian produceert een electrische pickup truck die op dit moment redelijk succesvol aan het zijn is. Dus "nauwelijks iets" is wat vreemd. Bovendien: elke dag starten er bedrijven op exact deze manier: je hebt een idee, je hebt misschien al een eerste product op de markt, je zoekt samenwerking met andere, gevestigde bedrijven om je business uit te bouwen.
Je doet alsof het allemaal gebakken lucht is, maar het is gewoon business as usual. En in het geval van Rivian: heel slimme business as usual.
In verhouding met de productie- en verkoopcijfers van een fabrikant als Ford is het inderdaad nauwelijks iets. De samenwerking met Ford (en Amazon?) is natuurlijk ook stilletjes stopgezet omdat zij geen hulp nodig hebben. Schijnbaar heeft Rivian een aantal patenten waardoor elke autofabrikant niet om hen heen kan, maar ook zo snel mogelijk weer afscheid neemt?
Ik denk dat je een verhaal zoekt dat er niet is. Rivian is gewoon een startend bedrijf en zoekt samenwerking om zichzelf op te werken. Dat die samenwerking soms tijdelijk is hoeft niets te betekenen. Het is ook niet vreemd als een samenwerking niet blijkt te werken. Dit is een dynamiek die je overal ziet, niet alleen in de auto-industrie.
Rivian produceert een electrische pickup truck die op dit moment redelijk succesvol aan het zijn is.
Ze zijn succesvol in het verkopen, dat ben ik direct met je eens. Ook mooie auto, een van onze buren heeft er sinds kort eentje, maar ze zijn zeer schaars.
Dus "nauwelijks iets" is wat vreemd.
Volgens mij zijn ze in 2009 gestart, zo'n 13 jaar geleden. Er werken een 11.000 mensen, en ze hopen dit jaar een 25.000 stuk te produceren. Dat is vrijwel niets.
Bovendien: elke dag starten er bedrijven op exact deze manier: je hebt een idee, je hebt misschien al een eerste product op de markt, je zoekt samenwerking met andere, gevestigde bedrijven om je business uit te bouwen.
We hebben het hier over een bedrijf van 13 jaar oud, geen start up die 2 a 3 jaar geleden is begonnen.
Je doet alsof het allemaal gebakken lucht is, maar het is gewoon business as usual. En in het geval van Rivian: heel slimme business as usual.
Nou, het klinkt en ruikt allemaal naar gebakken lucht, helemaal met je eens. Ik zie niet hoe ze het gaan redden, de grote fabrikanten laten zich niet nogmaals in de luren leggen zoals ze dat met Tesla is gebeurd. En die fabrikanten kunnen wél produceren op grote schaal, doen ze al sinds jaar en dag. De ontwerpen en techniek van Rivian zijn wellicht interessant, maar als fabrikant verwacht ik niet dat ze over 10 jaar nog bestaan. Hooguit als ontwerpbureau.
De ontwerpen en techniek van Rivian zijn wellicht interessant,
Dat vind ik bij elke nieuwsbericht minder waarschijnlijk. Die EV's gaan op dezelfde plaatsen kapot als de ICE's van 30 jaar geleden.

EV Rivian Pickup Recovery:
https://youtu.be/jUH1l4eQy7Q?t=180
Als we toch elektrische busjes gaan opnoemen laten we dan vooral de al decennia oude Citroën Berlingo en Peugeot Partner niet vergeten. De PSA was in de jaren 90 al met elektrische wagens in de weer. Ook kleine personenauto’s als de Citroën Saxo en Peugeot 106 waren van een boven gemiddelde spanning voorzien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.