Embracer neemt Tomb Raider- en Deus Ex-ontwikkelstudio's over van Square Enix

Embracer Group neemt de rechten op Tomb Raider, Deus Ex, Thief en meerdere oude games over van Square Enix voor 300 miljoen dollar. Ook de ontwikkelaars van die games komen in handen van het Zweedse gamebedrijf. Dat zijn Crystal Dynamics, Eidos-Montréal en Square Enix Montréal.

Embracer heeft een overeenkomst gesloten met Square Enix voor de overname. De deal moet nog goedgekeurd worden door regelgevende instanties, maar Embracer verwacht dat alles in het derde kwartaal van dit jaar zal zijn afgerond.

De Zweedse Embracer Group neemt drie studio's van Square Enix en de bijbehorende intellectuele eigendommen over. De belangrijkste titel is Tomb Raider. Volgens Embracer zijn er wereldwijd tot nu toe 88 miljoen Tomb Raider-games verkocht. Op de tweede plaats staat Deus Ex, met 12 miljoen verkochte exemplaren. Ook Thief en Legacy of Kain behoren tot de games die Embracer in handen krijgt. Verder krijgt het gamebedrijf na de overname de inkomsten uit 'meer dan vijftig back-cataloguegames'. Dat zijn games die de studio's in de afgelopen jaren maakten en nog steeds verkocht worden.

Crystal Dynamics bestaat sinds 1992 en heeft 300 werknemers. De studio maakte in 2013 de reboot van Tomb Raider en was ook verantwoordelijk voor het daarop volgende Rise of the Tomb Raider. De studio werkt momenteel aan een nieuwe Tomb Raider-game, die dus onder de vlag van Embracer zal verschijnen.

Shadow of the Tomb Raider

Eidos-Montréal, opgericht in 2007, heeft bijna 500 werknemers en leverde in de afgelopen jaren games af als Shadow of the Tomb Raider, Deus Ex Human Revolution en Thief 4. Volgens Embracer werkt de studio nu aan diverse projecten waaronder nieuwe games in 'geliefde franchises en originele nieuwe titels'.

Square Enix Montréal heeft bijna 150 medewerkers en is opgericht in 2011. Deze studio maakt mobiele games op basis van franchises als Hitman, Tomb Raider en Deus Ex. Ook na de overname blijft de studio mobiele games maken, zegt Embracer.

Deus Ex : Human Revolution

Als de overname is afgerond, heeft Embracer wereldwijd 124 studio's in handen met meer dan 14.000 medewerkers, waaronder 10.000 gameontwikkelaars. Er worden momenteel meer dan 230 games door de Embracer Group ontwikkeld, waaronder meer dan 30 'triple a'-titels. Het is nog niet duidelijk onder welk bedrijfsonderdeel de studio's die Embracer overneemt van Square Enix komen te vallen.

Embracer is sinds begin dit jaar het grootste Europese gamebedrijf. Het bedrijf haalde Ubisoft in door de miljardenovername van bordspellenmaker Asmodee. Embracer, dat eerder bekend stond als THQ Nordic, heeft in de afgelopen jaren tal van overnames gedaan en lijkt daar voorlopig niet mee te stoppen. Eind vorig jaar zei het bedrijf nog tientallen gamebedrijven over te willen nemen.

Bedrijfsonderdelen en studio's van Embracer Group
Moederbedrijf Bedrijfsonderdeel Studio's (enkele voorbeelden) Franchises/games (voorbeelden)
Embracer Group Nog niet bekend Crystal Dynamics
Eidos-Montréal
Square Enix Montréal
Tomb Raider
Deus Ex
Thief
Gearbox Entertainment Gearbox Software
Gearbox Studio Quebec
Gearbox Studio Montréal
Borderlands
Brothers in Arms
Homeworld
THQ Nordic Bugbear Entertainment
Gunfire Games
Piranha Bytes
Destroy All Humans
Biomutant
Desperados III
Remnant from the Ashes
Koch Media Publishing Deep Silver Volition
Vertigo Games
Warhorse Studio
Saints Row
Arizona Sunshine
Chivalry
Coffee Stain Coffee Stain Studios
Ghost Ship Games
Easy Trigger
Valheim
Satisfactory
Deep Rock Galactic
Goat Simulator
Saber Interactive 3D Realms
4A Games
Aspyr Media

Duke Nukem
Shadow Warrior
Metro Exodus
Star Wars: KOTOR-remake

Amplifier Game Invest Destiny Bit
Misc Games
Rare Earth Games
Diversen
DECA Games A Thinking Ape
CrazyLabs
Firescore
Mobiele games
Easybrain Easybrain Mobiele games
Asmodee Catan Studio
Days of Wonder
Z-Man Games
Catan
Ticket to Ride
Exploding Kittens
Pandemic

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-05-2022 • 09:49

76 Linkedin

Submitter: Caayn

Lees meer

Reacties (76)

76
76
54
0
0
3
Wijzig sortering
Ik ben heel erg benieuwd of dit invloed gaat hebben op de Tomb Raider games. Niet voor mezelf, maar voor mij 60 jarige moeder. Die speelt de games al vanaf de jaren 90 op de PS1, en speelt eigenlijk niets anders. Ze heeft wel eens andere dingen geprobeerd maar alles tegenwoordig is schieten en vechten, terwijl zij gewoon graag puzzels oplost. Maar het moet het liefste wel spannend zijn met vallen en gevaar. Dus dingen als Rime trekken haar niet zo erg.

Iedere paar maanden krijg ik weer een appje, "Is er niet alweer een nieuwe Tomb Raider spel?" Heeft thuis een PS4 staan (en een PS1 en PS2) maar speelt daar eigenlijk alleen maar Tomb Raider op. Uncharted wel eens geprobeerd maar dat was teveel schieten, Assassins Creed Origins en Odyssey waren leuk voor een tijdje maar dan weer te repetitief in missies.

Hopelijk houden ze de formule intact.
Geef haar Deus Ex en Thief. Uit te spelen zonder te schieten en puzzels in de zin van routes te zoeken. Perfect in thema met artikel ;-)
Dat ziet er leuk uit heb ik denk ik gemist op 1 of andere manier, of ben het uiteindelijk vergeten zal ze eens aanschaffen.

Deus Ex Deluxe Edition kost nu 6.74 zie ik in de playstation app(In plaats van 44 euro), dat is geen geld natuurlijk :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 2 mei 2022 10:40]

Dishonored is ook een optie mocht Thief bevallen.
Heb hem effe aan verlanglijstje toegevoegd :)
Mocht je nog meer aanbevelingen willen/zoeken, dan is deze ook wel een goede:
https://store.playstation...00053_00-SHADOWOFMORDOR01

Een vervolg is er ook, dat door de meeste reviewers als de betere game van de twee wordt beschouwd:
https://www.pushsquare.co...iddle-earth_shadow_of_war

Persoonlijk vond ik ze allebei lekker weg spelen, maar de tweede game vind ook ik inderdaad wel beter, want die zit iets beter in elkaar. Misschien ook logisch, want ze hebben natuurlijk geleerd van de feedback en de ervaringen met de eerste game.
Zal ze eens bekijken bedankt :)
Ik heb zelf Human Revolution en Mankind Divided uitgespeeld zonder een schot te lossen, en het was leuk en uitdagend. Zeker te doen, en het spel straft je er niet op af om stealthy te spelen. Ze hebben zelfs bij Human Revolution op een later stuk de boss-fights aangepast om dit ook 100% stealthy te kunnen doen.

100% aan te raden.
Is Breath of the wild niks voor haar? Zit ook veel puzzels in en minder combat dan uncharted.

Of wellicht de oude Prince of persia games?
Probeer BotW maar eens te spelen op een PS4...
Ze kan toch een switch kopen? Als Breath of the wild bevalt kan ze direct alle andere zelda games spelen.
Alles kan, met ongelimiteerd budget.
Als je een PS4 kunt betalen is de gedachte niet zo gek dat een Switch ook binnen bereik ligt. Zeker de Switch Lite is voor een appel en een ei te kopen tegenwoordig.
Misschien is er wel een paar jaar voor gespaard. Ga er niet vanuit dat als iemand een console heeft er ook makkelijk geld is voor een tweede.
Eens, ik zeg alleen dat de gedachte niet gek is.
BotW helaas niet speelbaar aangezien ze geen goede PC heeft voor emulator, en niemand van ons heeft een Switch. Maar het is denk ik ook te open. Ze heeft wel eens Shadow of the Colossus gespeeld en die vond ze ok, maar daarna zei ze meteen dat ze niet meer zulke grote open spellen wilde, liever iets redelijk lineair.

Ik denk dus niet dat ze daarvoor een nieuwe console zou aanschaffen, ze koopt nieuwe consoles ook enkel uit noodzaak wanneer "de nieuwe tomb raider" niet meer op haar consoles uitkomen.

De oude Prince of Persia games heb ik persoonlijk gespeeld en dat was toen (begin de 2000s) te moeilijk voor haar, maar ik moet zeggen dat ze toch best wel wat skills heeft opgepakt, dus misschien leuk om opnieuw te bezoeken!

[Reactie gewijzigd door lepel op 2 mei 2022 14:51]

Heel ander speltype, maar portal is ook allemaal puzzels en dingen
Portal is helaas te snel en te precies :) Die heb ik haar wel eens laten spelen maar ze is niet super goed met mikken, meteen de reden ook waarom ze niet van spellen houdt waar je veel moet schieten. In het begin ging het goed, maar in de latere levels waar je toch iets preciezer moet zijn en vooral je portals op de juiste plekken moet schieten ging het mis, ze heeft helaas niet de hand/oog coordinatie om snel en precies te mikken.
Ze heeft wel eens andere dingen geprobeerd maar alles tegenwoordig is schieten en vechten, terwijl zij gewoon graag puzzels oplost. Maar het moet het liefste wel spannend zijn met vallen en gevaar.
Een leuke is Outer Wilds, waarin de puzzel meer de kennis is die je zelf verzamelt en toepast. Vergelijk het als een Metroidvania, maar met kennis in plaats van vaardigheden. Er zit spanning/gevaar in, maar dat komt vanuit de natuur en niet vanuit kwaadwilligheid. Je kan dood gaan, maar het is niet zo erg als dat het lijkt (en heeft daarvoor een in-universe verklaring).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 mei 2022 10:52]

Die ga ik eens voor haar checken! Ik heb de naam vaak voorbij zien komen maar eerlijk gezegd nooit gameplay van gezien, dus dat zou wel eens interessant kunnen zijn.
Outer Wilds is inderdaad echt een aanrader (niet te verwisselen met The Outer Worlds trouwens). Outer Wilds is eigenlijk 1 grote puzzel wat meer te maken heeft met logisch nadenken en niet zozeer leunt op een goede hand oog coördinatie. Echt een geweldige game, maar wel heel anders dan een Tomb Raider.

[Reactie gewijzigd door uchiha tijntje op 2 mei 2022 16:15]

Outer Wilds is eigenlijk 1 grote puzzel wat meer te maken heeft met logisch nadenken en niet zozeer leunt op een goede zozeer hand oog coördinatie.
Ik hoor dat iemand nog nooit het spel heeft gespeeld zonder ruimteschip, of alle achievements heeft gehaald. :+

Je hebt zeker gelijk. Het is een spel om meer bij na te denken en het grotere plaatje te zien. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 mei 2022 16:14]

Ik heb de naam vaak voorbij zien komen maar eerlijk gezegd nooit gameplay van gezien, dus dat zou wel eens interessant kunnen zijn.
Kijk uit met te veel gameplay opzoeken. Je kan het spel maar één keer 'nieuw' spelen, en je wilt jezelf echt niet spoilen omdat juist kennis belangrijk is in het spel.
De momenten waar je ineens verbanden legt of een deel van de puzzel “ziet” zijn echt briljant. Die momenten wil je idd niet verpesten met spoilers. De DLC is ook echt weer een meesterwerk qua wereld en omgeving.
Er komen diverse tips voorbij maar van een Tomb Raider fan tot een ander: Uncharted.
En in iets mindere mate Horizon (zijn er inmiddels ook 2 van).
Uncharted heeft ze geprobeerd op de PS3 en later volgens mij ook op de PS4 geleend van mijn broertje. Ik herinner me op de PS3 dat ze steeds niet verder kwam met gedeeltes waar je moet schieten, ze is niet super goed met richten via de rechter stick. Dat krijgt ze er om de een of andere reden niet in, waarschijnlijk omdat ze vaak maar een aantal weken gamed elke 1-3 jaar.

Dat is ook steeds meer een probleem bij de Tomb Raider games, elke keer zegt ze "waarom kan het niet gewoon werken zoals de oude spellen", aangezien je daarbij puur de schieten knop hoeft in te drukken en Lara dan ongeacht waar de vijand zit gewoon schiet (en unlimited ammo voor de standaard pistolen).
Al gekeken naar Kena: Bridge of Spirits? Ik heb hem zelf nog niet kunnen spelen, maar hij staat wel op mijn wishlist.
Ziet er leuk uit maar lijkt wel vooral een combat game te zijn en weinig puzzelen. Mijn moeder speelt het liefste games waar ze in een eeuwenoude ruïne gedropt wordt met 10 hendels, pushable boulders en pressure plates, waar ze dan fijn alles kan gaan uitproberen tot ze de oplossing vindt (en ondertussen speuren naar collectibles natuurlijk).
Uncharted Lost Legacy zou ik dan nog wel aanraden! Is net ff wat anders dan de games met Nathan Drake.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 2 mei 2022 15:38]

Moet je daar wel nog veel schieten? Ze is helaas heel slecht in geweren mikken, ze krijgt dat rechter pookje maar niet onder de knie. Het liefste heeft ze combat waarbij je de schiet knop indrukt en je character dan ongeacht welke richting je op kijkt op de vijanden schiet. Dat is helaas ook steeds vaker een probleem bij de nieuwere Tomb Raider games, maar het lukt haar gewoon niet om dat aan te leren.
K wou zeggen idd: In principe hebben alle tomb raiders dat ook.

Plus: De makers van Uncharted staan er ook om bekend dat ze uitgebreide toegankelijkheidsopties in hun games hebben, dus misschien dat zo'n volledige auto-aim er ook wel in zit.
Als je een keer samen met je Oma wil gamen zou je altijd nog 'It takes two' kunnen proberen.
Mooi dat ze in handen blijven van een third party publisher. Dan worden ze ook niet exclusief.

Hopelijk een nieuwe sleeping dogs en deus ex!
Nieuwe Legacy of Kain graag! :)
Of een remake van blood omen: legacy of kain. Voor mij de beste in de series. Het overgaan naar 3d had van mij niet gehoeven.
Als dat nou eens zou kunnen! :D
OMG. Yes please! Maar ze moeten dan wel opschieten want de voice actors zijn al behoorlijk op leeftijd. Tony Jay (Elder God) is al een tijdje dood. Leeft Michael Bell (Raziel) eigenlijk nog? IMDB zegt van wel. 84 en dan nog aan het werk. RESPECT!
Of ze bouwen een mooi portefeuille om dan gekocht te worden door een grotere partij.
Dit was ook mijn eerste gedachte. Na Activision zal Microsoft Square Enix niet mogen overnemen. Mogelijk deze partij wel. Zou mij niets verbazen wanneer deze binnen afzienbare tijd in handen van MS is.
Waarom zou Microsoft wel embracer groep mogen overnemen?
Een kleinere speler binnen de markt dan Square Enix, mijns inziens.
Embracer zit zonder deze overname op 2,8 miljard. Square enix op 3 miljard. En nu zijn ze een paar studios kwijt. Waardoor embracer groter wordt dan square qua revenue.
Dit is heel goed nieuws. Squeenix vertikt al járen om een nieuwe Deus Ex game te maken omdat, ongeacht hoe goed een dergelijke game verkoopt, deze niet aan de 'verwachtingen' kan voldoen. Ondanks dat de laatste twee uitingen winstgevend waren, was dit niet genoeg.

Ik hoop dat ze bij Embracer wel genoegen nemen met simpelweg een winstgevende titel in plaats van altijd maar te mikken op de best verkopende game van dat jaar, doordrenkt met DLCs.

Het kan er haast alleen maar beter op worden, want Square wil toch alleen maar dertien in een dozijn JRPGs maken.
Niet helemaal mee eens dat square alleen maar JRPG's wil maken. Ik denk dat de focus van square anders is geworden en alleen nog maar Japanse studio's wil hebben. Ze maken ook een game zoals forspoken.
Squeenix zag je al de weg kwijt raken na FFXIII-2 en 3, het voorproefje had je al met FFX-2 wat mij betreft.

Een "song of redemption" is de FF7Re. Hoe dat werkt moet je ook echt niks, maar dan ook echt NIKS aan veranderen. Dat is zo goed als heilige grond geworden en als je nu dat wangedrag-sausje erover gooit is de backlash, naar ik verwacht, van EA "pride and accomplishment"-proporties.
Square Enix geeft aan dat ze deze verkoop zullen gebruiken om te kunnen investeren in blockchain, cloud en AI.
hte Transaction enables the launch of new businesses by moving forward with investments in fields including blockchain, AI, and the cloud
https://www.hd.square-eni...A_Press%20Release_fin.pdf

[Reactie gewijzigd door Caayn op 2 mei 2022 11:04]

Wow. Blockchain zijn microtransactions in de overtreffende trap. Zeg maar megatransactions. Cloud is een kopieerbeveiliging en een manier om controle over games te houden, zoals pay2win toevoegen of een game offline halen. AI zou leuk zijn, maar ik heb zo'n gevoel dat ze het niet over 'enemy AI' hebben. Eerder, hoe genereer ik NFT plaatjes...

Dus, goede zaak dat Square Enix niet meer over Tomb Raider gaat!
Cloud is een kopieerbeveiliging en een manier om controle over games te houden, zoals pay2win toevoegen of een game offline halen.
Hoezo? Dat kan al echt jaren zonder 'Cloud'.
Nou, zelfs Denuvo wordt gekraakt, ook al is het soms een jaar later.
Maar daar heb je het niet over. Denuvo heeft namelijk niets te maken met pay2win of het offline halen.

Volgens zeg je gewoon maar wat zonder te weten waarover je het hebt.
"Cloud is een kopieerbeveiliging...". Daar heb ik het wel over.

Maar pay2win toevoegen zou eventueel met patches kunnen ja. Hoewel ik dat nog niet voorbij heb zien komen. Bij cloudgames wel, zoals Gran Turismo waar topauto's tientallen euro's kosten. Of het offline halen van games. Er zijn vaak maar weinig mensen die oude games nog spelen, maar die mogelijkheid wordt je wel ontnomen wanneer het om een cloudgame gaat die offline is.
Square Enix zou ik bijna shorten. Een game bedrijf moet boven alles mooie games maken. "Blockchain, AI, and the cloud", klinkt fancy maar als de spellen slecht zijn dan zijn deze investeringen niks waard.
Precies. Ze lijken alleen te investeren in manieren om de gamer meer te laten betalen. In plaats van games.
"Cloud Strife" krijgt toch zo een meme-betekenis.
Eidos Montreal is toch ook de studio achter de geflopte Avengers en Guardians of the Galaxy games ? Hoewel de laatste eigenlijk erg goed was, maar commercieel een flop.
Het was voor Square Enix een flop ja omdat zij nooit tevreden zijn over hun verkoopcijfers en de lat erg hoog willen hebben.
Guardians of the Galaxy was een zeer goede game die ook heel goed ontvangen werd, alleen SE vond het weer niet goed genoeg.
Ik denk wel dat de verkoopcijfers behoorlijk lager waren dan ze hadden kunnen zijn omdat Avengers flipte en iedereen er vanuit ging dat Guardians net zo slecht zou zijn.
Ik hoop dat Embracer beter zorgt voor de developers.
Mwah, als ik zie hoe Coffee Stain vrij gelaten word zal dat wel loslopen.
Deus Ex (1999). Blijft voor mij de beste game aller tijden. Heeft bij mij enkele pogingen gekost omdat ik het begin wat stroef vond, maar al snel word je volledig in het verhaal en de game mechanics mee gezogen.

Het ontmaskeren van je broer Paul. Inbreken bij Maggie Chow. Uitbreken en ontsnappen uit de UNATCO prison. Het uitschakelen van Gunther Hermann middels de killphrase ('Laputan Machin' - https://www.youtube.com/watch?v=5wC4-oW3wxM)
Inbreken bij Maggie Chow
Om vervolgens een bankstel vanaf de 1e etage op haar kop te knikkeren. Microfibral Muscle nano aug ftw. 8-)
Damn die kans heb ik niet gepakt. Installing.... :P
Dat is best een grote speler aan het worden zo.
Beter, want er was duidelijk een disconnect tussen de Japanse leiding en de "Westerse" Studios van Eidos.
En dan Satisfactory vergeten bij Coffee Stain foei. :+

Edit: En is zo te zien nu toegevoegd; er luisterd iemand een keer naar me. :P

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 2 mei 2022 11:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee