Voormalig Square Enix Montréal stopt met Deus Ex GO en andere smartphonegames

Studio Onoma, het voormalige Square Enix Montréal, laat weten dat het stopt met verschillende smartphonegames. De studio werd dit jaar overgenomen door Embracer Group en werd kort daarna gesloten door het nieuwe moederbedrijf.

De mededeling van Onoma

Studio Onoma meldt op Twitter dat Arena Battle Champions, Deus Ex GO, Hitman Sniper: The Shadows en Space Invaders: Hidden Heroes stoppen op 4 januari 2023. De andere smartphonegames van het bedrijf blijven wel beschikbaar.

De vier games worden op 1 december uit de Apple App Store en Google Play Store verwijderd en bestaande spelers verliezen begin januari toegang tot de games. In-gameaankopen worden per direct stopgezet. Het bedrijf moedigt gebruikers aan om bestaande in-appaankopen voor 4 januari te gebruiken, omdat daarvoor geen terugbetalingen worden gegeven.

Onoma is het voormalige Square Enix Montréal. De studio werd in mei overgenomen door het Zweedse Embracer Group en werd in oktober omgedoopt. Eerder deze maand maakte Embracer Group bekend dat het de studio zou sluiten, vlak nadat de naamsverandering was doorgevoerd. De studio stond bekend om zijn smartphonegames in franchises als Tomb Raider en Deus Ex.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-11-2022 • 08:31

34 Linkedin

Reacties (34)

Wijzig sortering
Deus Ex GO is echt een van de betere mobiele games dus dit vind ik jammer. Daarnaast heb ik dit spel aangeschaft, en verlies ik er dus toegang tot... Maar goed gelukkig kan je de APK altijd nog wel downloaden, hopelijk werkt deze offline.
Reageer
Maar dan weet je van tevoren met al die mobiele en connected troep van tegenwoordig. Je bent niet meer de baas over dingen die je zelf hebt "gekocht", omdat je eigenlijk niks echt koopt, maar betaalt voor toestemming om het te mogen gebruiken. En die toestemming kunnen ze van de een op de andere dag intrekken. Soms door het sluiten van een server waar het van afhankelijk is, en soms door het blokkeren van je account om wat voor reden dan ook. Ik kan iedereen vooral aanraden niet te veel geld in dit soort zaken te steken. Je betaalt voor iets wat eigenlijk geen waarde heeft.

Ik denk dat de gaming wereld al over z'n hoogtepunt heen is, en we steeds meer naar modellen toegeduwd worden waarbij wij zelf het product zijn. Microtransacties en pay-to-win zijn voor geen enkele gamer leuk, en je ziet het ook al met de PS5, waar ze je hard richting de Sony store aan het duwen zijn, weg van games op disk. Je kunt vinden van schijfjes en cartridges wat je wilt, maar ze bieden voordelen voor de consument die je nooit meer terugkrijgt met stores. Je kunt ze doorverkopen wanneer je er klaar mee bent, of (uit)lenen van en aan vrienden met dezelfde console, en ze kunnen nooit zomaar verdwijnen. Ik heb een PS3 en PS4 maar heb tot nu toe weinig interesse in een PS5. Ik heb de afgelopen jaren alleen maar achteruitgang gezien wat betreft games. Overigens zijn mobiele games daar ook een voorbeeld van, dus ik kan geen traan laten over het stoppen van deze games, maar helaas lijkt het voor een hoop bedrijven lucratiever om een game uit te brengen voor telefoons dan voor echte game apparaten.
Reageer
Er zou europese wetgeving moeten komen die verplicht dat wanneer software aangekocht is en afhankelijk is van een online dienst, deze moet blijven werken na sluiting van de aanbieder.

Met als "ontsnapping" voor de aanbieder de optie om server code die nodig is om de software te laten werken open spirce te maken zodat communities die zelf kunnen aanpassen en draaien

Kijk naar wildstar, er is een grote community bezig die servercode te reverse engineeren. Zo'n community kan een aangekochte game in de lucht houden
Reageer
haha, en wie gaat dan de server betalen? de EU?
Reageer
Degenen die het spel willen blijven spelen natuurlijk. Ik ben het met fre0n eens, er zou iets gedaan moeten worden aan spellen die gewoon "kapot" gaan wanneer de maker geen zin meer heeft het te onderhouden. Maar dat betekent niet dat de maker verplicht moet worden om tot in het oneindige kosten te blijven dragen. Ze kunnen het gewoon doorgeven aan de community, en die mogen dan verder uitzoeken hoe ze hun server draaien en hoe ze het geld daarvoor op tafel krijgen (donaties van spelers?). Eigenlijk is dat precies wat we vroeger in "the good old days" ook deden met bv Unreal of Quake. De server software was vrij beschikbaar dus iedereen kon een server draaien. Unreal Tournament is, ondanks dat het al bijna 25 jaar oud is, nog steeds speelbaar op moderne systemen. Daar kunnen die moderne smartphone games een puntje aan zuigen. Die houden gewoon op met werken zo gauw ze niet genoeg geld meer in het laatje brengen.
Reageer
Ik denk dat je (en @fre0n ) hiermee juist omschrijft waarom bedrijven hier helemaal niet op zitten te wachten, hier verdienen ze allemaal niks aan. Ze hebben veel liever dat iedereen gewoon overstapt naar de volgende game ipv dat men blijft hangen in een game wat ze niets meer oplevert. Daarnaast zal het mogelijk ook met rechten te maken hebben, het zijn ten slotte games gebaseerd op bestaande IP's en puur daarom niet zo snel open source gemaakt worden (copyrighted assets vrijgeven? waarschijnlijk niet).

De situatie is hier wel wat meer een uitzondering op waarom games doorgaand sluiten, ze sluiten de games zonder zicht op iets vervangends.

Dus ja, zoiets zal echt door wet geregeld moeten gaan worden, bedrijven zullen hier nooit vrijwillig voor kiezen. Ik denk niet dat er een goede oplossing is voor situaties als deze, anders dan games uberhaupt niet in deze vorm aan te bieden.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 november 2022 10:31]

Reageer
En dat is nu juist waarom een externe druk in de vorn van wetgeving nodig is om deze Planned obsolescence de nek om te draaien. De consument heeft gewoon recht het gekochte product zo lang te gebruiken als hij/zij wil
Reageer
Ik vind dat ook hoor, maar helaas is dat recht er niet in deze constructies, je koopt immers geen product maar neemt een licentie af om het te mogen gebruiken, of iets in die richting dat het wettelijk is ingedekt (of eerder, de loophole die ze hebben gevonden).

Want volgens mij is het in geen andere industrie normaal dat een fabrikant kan bepalen dat je hun product niet langer kan gebruiken (hooguit ondersteuning stoppen, geen cassettes meer voor je walkman, of stofzuigerzakken voor je stofzuiger, maar het product houd er niet spontaan mee op ofzo). En als een fabrikant zoiets zou proberen wordt hij gelijk kapot geprocedeerd, maar in games is dit schijnbaar wel normaal.
Reageer
Ik zie 4 mogelijkheden:
1. Spel alleen aanbieden via abonnementsmodel (Xbox Gamepass etc), je koopt het spel niet, dus je hoeft het niet online te houden
2. Spel verkopen en als bedrijf de servers online houden.
3. De server software beschikbaar maken. (ofwel binary ofwel broncode)
4. Zorgen dat het spel niet breekt zodra servers offline gaan.

Wel zou ik er een tijdsgrens opzetten, iets in de trant van 5 jaar nadat de verkoop van het spel is stopgezet.
Reageer
"haha" roepen en er dan zo ver naast zitten 8)7

Private servers zijn echt niet ongewoon hoor, kijk naar iedere MMORPG ooit. Lineage 2 had er op gegeven moment duizenden. Zelfs GameSpy Arcade kent open source servers.

Dus dat probleem bestaat écht niet.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 23 november 2022 10:12]

Reageer
Kinderen van tegenwoordig hebben dat tijdperk niet meegemaakt. Kan me nog goed herinneren CoD: MW2 waarbij spelers zelf hosten, maar dan zonder de controle over de server te hebben. Rommeltje, op allerlei gebieden. De voorganger deed dat veel beter. Daar kon je nog zelf mee hosten, met server admin controle.

En de private servers van WoW hebben zelfs Classic tot gevolg gehad.
Reageer
wie betaald de private servers? wanneer alle games op private servers kunnen draaien, waarom is dat dan nog niet zo? en waarom is blizzard dan miljarden waard? volgens mij ben je in een mmorpg psychose blijven hangen. Er moet gewoon brood op de plank komen hoor (of iets met minder koolhydraten). en dat toevallig een klein clubje hobbyisten iets online kunnen houden is geen future proof model.
Reageer
wie betaald de private servers?
De fans.
wanneer alle games op private servers kunnen draaien, waarom is dat dan nog niet zo?
Omdat de games niet populair genoeg zijn voor iemand om ze te willen reverse engineeren.
en waarom is blizzard dan miljarden waard?
Waarom zouden ze dat niet zijn? Wat een raar argument. World of Warcraft brengt overigens minder op dan hun mobiele games, whales kunnen daar geen voordelen kopen.
volgens mij ben je in een mmorpg psychose blijven hangen.
Slechts één van de twee URL's was een MMORPG. Je zoomt in op één fenomeen omdat je die vaag kent, en mist daardoor alle andere servers die door fans draaiende worden gehouden. Zelfs de master server van Tiberian Sun (1999) is nog door een fanbase onderhouden.
Er moet gewoon brood op de plank komen hoor (of iets met minder koolhydraten). en dat toevallig een klein clubje hobbyisten iets online kunnen houden is geen future proof model.
...zegt hij onder een artikel over games die onspeelbaar worden gemaakt en dus niet meer verkocht kunnen worden. Een future proof model is er een die over een langere periode geld opbrengt, of had jij daar een ander beeld bij?

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 24 november 2022 06:46]

Reageer
De reden waarom die games onspeelbaar worden gemaakt is omdat er geen of niet genoeg geld wordt verdient of de concurrent koopt ze op...

Daarom... lees maar terug wat ik schreef. alleen als er geld wordt verdient blijft die oude meuk gewoon tot over 1000 jaar nog speelbaar.
Reageer
Ik lees terug, maar kan nog geen kaas van je relaas maken. Je bent tegen private servers omdat de EU ze anders moet betalen, en nu maak je er ineens een principeel punt van omdat de studio anders niks verdient. Super warrig.
Reageer
Ok, Waarom zou iemand voor willekeurige mensen iets moeten betalen voor een klein groepje mensen zonder enig maatschappelijk nut? Kom op zeg. Waarom zou jan boerenfluitjes moeten bijdragen aan een spelletje omdat de EU-servers voor het spel baby in de lucht moet houden? HOE? En met welke rare communistische kromme gedachte kan je dit bedenken?
Het alternatief.... Game maatschappijen zouden naast hun kaskrakers met miljarden spelers ook niche games in hun portfolio kunnen nemen waardoor de grote menigte betaald voor diversiteit onder games die door een klein groepje worden gespeeld. Op die manier hou je en oude games in de lucht en heb je het commercieel dicht getikt... De enige manier waarop dit kan is door een abonnement te verkopen zodat een gameplatform wel tienduizenden games online kan houden. En tegelijkertijd mensen aantrekt tot de niche games omdat ze toch al betalen voor hun abonnement. Net zoals Netflix, Snap je?
Reageer
Goed punt! Probleem is vooral de always-on / DRM. Op zich kun je met Steam ook een spel uitlenen. Dat is wel een mooie feature. :)
Reageer
Hitman GO is ook goed, en staat blijkbaar niet op de lijst... Wellicht zal dat 1 van de volgende worden... Jammer, maar het is altijd zo... Tinker (destijds op Games for Windows) was ook een zeer leuk spel dat nu totaal niet meer te spelen is.
Reageer
Wat ik nooit heb begrepen van bedrijven zoals Blizzard of andere gamesverzamelbedrijven dat ze niet een subscription maken voor al hun games. Net zoals Netflix. Je betaalt per maand en voor die maand krijg je toegang tot alle games inclusief support. Op die manier heb je als bedrijf de vrijheid om games te verwijderen en moet je het goed doen omdat je anders abonnementen kwijtraakt. Win win voor zowel de makers als de consument.
Reageer
EA en UBI doen dit al wel, zou me niks verbazen als meer dit gaan proberen. Maar vraag me af of het een win win is.
Reageer
EA play is anders behoorlijk karig. Althans op de Playstation. Paar race games, sport games, en een paar platformers. It takes two was even leuk te spelen voor maar 3 euro. Verder A way out uitgespeeld en Unravel 2. Maar dat was het ook wel wat mij interesseerde op die dienst. Oh Jedi Falen Order staat er ook op maar heb ik zelf op disc.
Reageer
Het is wel een verlies voor de game industrie in mijn ogen. Driver San Fransisco bijvoorbeeld, een spel wat volledig offline te spelen is, is uit alle stores gehaald. Keer op keer wordt dit spel aangehaald (zowel door spelers als gamedesigners) voor de riskante gamedesign keuzes die zijn gemaakt die heel goed zijn uitgepakt.

Als alles achter de abonnementsmuur gaat, gaat er echt gamegeschiedenis verdwijnen.
Reageer
Wanneer het online te spelen is, heb je er mooi een paar verslaafden bij in abonnementen, toch?

ik snap dat consumenten die specifiek alleen maar 1 game willen spelen welke ook offline te spelen is, dat die niet zo'n zin hebben in een abbo, maar wanneer het een goed aanbod is, dan is de kans ook veel groter dat spellenbedrijven klanten blijven binden en dus ook die oudere spellen online laten. Sterker nog. wanneer die bedrijven voor wat geld de rechten van oude games kunnen kopen kunnen ze hun store enorm uitbreiden en zullen er een hoop retrogamers hooked blijven.
Reageer
Goede zaak, als ik de strategie van Embracer group mag geloven (en tot zover lijken ze dat trouw te volgen) dan willen ze games vooral terugbrengen naar de basis. En dat kan ik alleen maar toejuichen, deze industrie is voor wat betreft commercialisering echt wel over z'n hoogtepunt heen, dat ze marktonderzoeken - die veelal uitkomen op 'doe nóg een keer X' - maar eens wat minder op de letter gaan volgen en zich meer zorgen gaan maken over de fun factor en artistieke componenten van een game.
Reageer
Jammer!
Ik heb veel plezier beleft aan Deus Ex GO, Hitman Sniper. Die 'moet' ik nu downloaden/installeren anders zijn ze nooit meer te spelen? Dus blijft Lara Croft GO wel beschikbaar (mijn kinderen vinden die erg leuk)?

Beetje offtopic, vond het ook jammer dat Shadowrun Returns uit de store gehaald was...
Reageer
Dan extract ik de apk wel. Hopelijk blijft de game nog werken.

Het is wel zeer vervelend dat je apk's van aankopen via via moet downloaden. Het risico op malware is dan groot. Ook al scan ik de apk met virustotal.com, vetrouw ik het zaakje zelden. Kent iemand een betrouwbare manier om malware te detecteren alvorens je de apk installeert?
Reageer
And nothing of value was lost.

Helaas werkt Onoma aan meer smartphone games van franchises die traditioneel spellen hebben voor PC's en consoles. Slechts een enkel spel is 'origineel' in dit opzicht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 november 2022 08:36]

Reageer
Deus Ex GO, Hitman Sniper zijn anders erg leuke games. (geen f2p)
Dus iets value is wel verloren.
Reageer
Embracer group heeft gewoon geen zin om de licenties voor deze games aan Squenix te blijven betalen. Niet meer niet minder. Kunnen we van alles van vinden maar gaat het gegeven niet veranderen.
Reageer
het is wel jammer dat die spellen weg gaan, maar op zijn minst gaan ze niet allemaal weg.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee