Ontwikkelaar van KotOR-remake wordt mogelijk verkocht voor 500 miljoen dollar

De Zweedse gamegigant Embracer Group gaat ontwikkelaar Saber Interactive verkopen voor 500 miljoen dollar. Dat stelt persbureau Bloomberg op basis van informatie van betrokkenen. De studio werkt momenteel aan een remake van Star Wars: Knights of the Old Republic.

Saber Interactive wordt verkocht aan een groep investeerders, volgens een bron van Bloomberg. Het is de bedoeling dat het een particulier bedrijf wordt met ongeveer 3500 werknemers. Saber Interactive en Embracer Group hebben de deal nog niet bevestigd en weigeren te reageren op vragen van Bloomberg.

Embracer Group kocht Saber Interactive in 2020 voor 525 miljoen dollar. De studio is onder meer bekend van de zombiegame World War Z. Sinds 2022 werkt de studio aan de remake van Star Wars: Knights of the Old Republic. Eerst werd de ontwikkeling gedaan door gamestudio Aspyr, maar door interne problemen was de aanvankelijke releasedatum in 2022 niet haalbaar. Bloomberg beweert dat Saber Interactive na het afronden van de deal blijft werken aan de remake van Knights of the Old Republic. Wanneer de game verschijnt, is nog niet bekend.

Begin 2023 kreeg Embracer Group een financiële tegenvaller te verduren. Ceo Lars Wingefors onthulde dat een deal van 2 miljard dollar op het laatste moment niet doorging. Naar verluidt ging het om een deal met Savvy Games Group, een investeringsfonds uit Saudi-Arabië. Sindsdien zijn er veel ontslagen gevallen binnen de studio's waarvan het Zweedse bedrijf de eigenaar is. Ook is er een Deus Ex-game geannuleerd die twee jaar in ontwikkeling was.

Star Wars: Knights of the Old Republic Remake

Door Loïs Franx

Redacteur

01-03-2024 • 11:18

30

Reacties (30)

30
30
26
1
0
3
Wijzig sortering
Gaat niet echt lekker in de game industrie, je hoort veel ontslagen.

Na Crunch time volgt ontslag.... geen lekkere branche om in te werken volgens mij.
Daar zijn wij (gamers) natuurlijk ook deels schuldig aan. Het stellen van hoge eisen, snellere release tijden en continue stroom van nieuwe speelbare content weegt heel zwaar. Neemt natuurlijk niet weg dat de grote bedrijven hier ook een gigantische hand in hebben, begrijp mij niet verkeerd!

De industrie brengt heel veel geld op maar is ook heel erg verzadigd. En de hoge beschikbaarheid aan tools maakt het er niet beter op. Wat je eerder met team deed kan tegenwoordig met een klik.

[Reactie gewijzigd door Raxus07 op 23 juli 2024 15:36]

Denk niet dat je dat zo kunt stellen... Het is gewoon een hele competitieve markt en gamers hebben ook maar zoveel tijd om te spelen. Zeggen dat het aan die gamers ligt, wat moeten we dan, de slechtere game spelen terwijl er een betere beschikbaar is?
Gamers zijn inderdaad niet de enige factor die bijdragen aan de trends, maar hun gedrag en voorkeuren hebben wel een groot impact. Er zijn hogere verwachtingen en nee het is niet helemaal eerlijk om ze volledig de schuld te geven, dat is ook niet wat ik zeg.

Naast de hogere eisen van gamers spelen ook marktconcurrentie, vooruitgang in tech en andere zakelijke strategieen een grote rol. Dit word grotendeels gestuurd door het vraag en aanbod van de gamers.

De grote studios en publishers hebben natuurlijk ook een grote invloed op de trends binnen de industrie. De zakelijke beslissingen die ze nemen zoals budgetallocatie, personeelsbeleid en release-schema's, hebben vaak directe gevolgen voor werknemers en de kwaliteit van de games die worden geproduceerd.

Ik vind het dan ook belangrijk voor publishers/studios om niet alleen te streven naar winst, maar ook naar duurzaamheid en kwaliteit. Iets wat de laatste tijd vergeten word.
Ik denk dat het vooral een gevolg is van de drang van dergelijke investeringsmaatschappijen dat iedere studio de kip met de gouden eieren op de markt dient te brengen: Recurring income met een exponentieel stijgende winstgevendheid.

Het klopt dat gamers, om binnen dezelfde game te blijven en hier dus hun geld te verbrassen, permanent gevoed dienen te worden met nieuwe content, zie Fortnite, zie Genshin Impact. Whales zijn hongerige wezens. Stokt de content, stokt het streamen, stokt de exposure, stokt de revenue.

Maar het werkelijke probleem is weldegelijk terug te voeren op de uitgevers / investeerders die allen de nieuwe Fortnite willen zijn, net zoals men destijds allen de WoW wilde zijn. De doelstelling is niet meer het neerzetten van een toffe game die iedereen wil spelen, maar een timesink die leuk genoeg is voor mensen om nooit meer van weg te willen, zodat men hun geld niet alleen daar eenmalig uitgeeft, maar permanent uit blijft geven. Ingame aankopen zijn van een leuke optie voor de diehard fans verworden tot het primaire doel om de game überhaupt te maken.

Anthem is hierin ook het perfecte voorbeeld. Het is niet alsof Mass Effect hen windeieren heeft gelegd, maar in plaats van dat er iets kwam wat leuk is om uit te spelen, moest er iets komen wat juist niet uit viel te spelen, omdat het een vehikel moest zijn om in-game revenue te genereren. Hetzelfde geldt voor Darktide, waar men meer moeite heeft gestoken in het ingame verdienmodel, dan in de daadwerkelijke speelbare content.

Gamers zijn bereid grenzeloos met geld te smijten wanneer een game hun passie is, maar zodra dit geldsmijten tot doel gemaakt door de studio wordt gaat het toch erg vaak mis. De keuze is immers reuze en momentum zwaait heel snel naar iets anders. Zie Helldivers 2 nu, die als een tierelier loopt dankzij een viral vuurtje.
Ja hé, wacht even, 'caveat emptor' werkt 2 kanten op.

Het zijn de uitgevers die elke winstgevende feature optimaliseren en daar vervolgens een format om heen toveren.

Ik zie niet waarom je hier bij gamers een verwijt zou moeten neerleggen, het is exact het gedrag dat ze hebben lopen cultiveren.

Nu blijkt dat gamers dit spelletje van de uitgevers niet meer willen spelen.

Dom dom dom. Karma.
Volgens mij is het vooral de industrie zelf die zich gek maakt, geholpen door 'influencers' en een vocale minderheid van schreeuwers op internet. Als je kijkt welke games er ineens razend populair worden, die doen vaak juist niet mee met die gekte dat alles maar steeds groter en mooier moet zijn. Ja mooie graphics zijn wel belangrijk, maar het is niet het allerbelangrijkste. Zie bijvoorbeeld ook iets als Immortals of Aveum. Zelf niet gespeeld maar voor zover ik begrepen heb uit reviews is het grafisch geweldig maar als game gewoon nogal saai. Dat is dus juist niet wat een grote meerderheid wil... En die game doet het slecht (want gamers willen leuke games, niet alleen mooie games), en EA denkt dat er geen markt voor big budget singleplayer games is |:(
Hogere verwachtingen zijn toch gewoon normaal in een markt (vooruitgang ==> hogere eisen). Een bedrijf dat 100 jaar hetzelfde doet zonder te verbeteren zal links en rechts ingehaald worden door de concurrentie. Dat is nou eenmaal het systeem waar we in leven. Er is altijd wel iets dat beter kan en als een concurrent dat dan doet, dan moet je het bijbenen of iets anders beter doen om te voorkomen dat je uit de markt wordt gedrukt. Ieder bedrijf moet zichzelf continue verbeteren. Dat is niets nieuws en ook niets wat voor gamingbedrijven een uitzondering maakt.

De schuld (ook maar deels) bij de consument neer te leggen, die nul directe invloed heeft op de beslissingen van die bedrijven en ook helemaal niet noemenswaardig georganiseerd zijn is beetje hetzelfde spel als wat de olieindustrie doet met de individuele CO2 voetafdruk. De consument is schuld eraan dat Shell decennia lang klimaatverandering onder tafel heeft gekeerd en op globale schaal heeft veroorzaakt. Ja, vast...

En wat er nu aan de hand is is al helemaal niet het resultaat van de beslissingen van gamers. Wat er nu aan de hand is, is de hangover van de coronapandemie. Afhankelijk van je perspectief is daar ook helemaal niks ergs aan. Er zijn heel veel studios en publishers stinkend rijk geworden in die periode en ontwikkelaars verdienden een gouden neus omdat de vraag naar hun vaardigheden zo hoog was. Nu is dat niet meer het geval en zullen ze weer een normalere periode ingaan. Misschien iets onder normaal doordat het hobby gamen aan vele kanten stukken duurder is geworden (denk energie en hardware) en mensen minder besteedbaar inkomen hebben en minder geneigd zijn te besteden (inflatie/oorlog etc). Maar geen van die dingen is de schuld van gamers. Niet de wildgroei in de pandemie en niet de oorlogen en daaruit volgende inflatie/onzekerheden. Gamers hebben in al deze relaties als individu nul macht in verhouding tot studios en publishers (en nog minder tov virussen en dictators).
Daar zijn wij (gamers) natuurlijk ook deels schuldig aan. Het stellen van hoge eisen, snellere release tijden en continue stroom van nieuwe speelbare content weegt heel zwaar.
Ik heb moeite om me dit voor te stellen, studio's als Larian laten zien dat de consument graag wacht als dat betekent dat de kwaliteit daardoor verbeterd. Ook zie je dat relatief eenvoudige titels het ook goed doen.

Wat je hier ziet is dat Embarrassing Group een enorme misplay (ha) heeft gemaakt door veel meer IP's en studio's te kopen dan ze realistisch konden ondersteunen.
Zie mijn reactie op Finraziel :)
Anoniem: 306567 @Raxus071 maart 2024 12:02
De console markt groeit al jaren nauwelijks, maar de budgetten voor games worden alsmaar hoger. Er zijn gewoon teveel AAA games die hoge aantallen moeten verkopen om uit de kosten te halen. Dat is niet realistisch als de markt niet evenredig groeit.
Het is net zoals de film wereld, het is een hippe markt waar kunst gemaakt word. Het is dus hypercompetatief.
Ik ben niet meer van de jongste, maar vroeger (in de jaren '90) wou ik altijd de nieuwste games hebben.
De evolutie was toen enorm: graphics werden elk jaar veel beter, meer mogelijkheden,...
Maar vandaag?
Ik kijk eigenlijk enkel nog in de budget bakken. Ray tracing is inderdaad mooier, maar is geen must.
Zelf low budget games zien er tegenwoordig (naar mijn mening) goed uit.
De KotOR remake vind ik persoonlijk zelf overbodig, liever nieuwe content.

Ik vergelijk het met films vol SFX die qua verhaal op niets trekken en dus het kijken niet waard zijn.
Gamers zijn nergens verantwoordelijk voor, de problemen in de game industrie zijn allemaal veroorzaakt door zakenmensen die denken dat ze gamers kunnen uitwringen en als melkkoe kunnen gebruiken om hun portemonnee te spekken.

Vanaf het moment dat investeerders erachter kwamen dat er goed geld in de gameindustrie was te verdienen begonnen de problemen. Er kwamen steeds vaker mensen op belangrijke posities die weinig tot niets van games weten. Wat alleen nog belangrijk was, is hoe men zo snel mogelijk geld kan verdienen met zo weinig mogelijk middelen. En dit is tegenwoordig nog steeds het grote probleem.

Je hoort gamers niet over snelle release datums. Dat gamers en vooral de jonge gamers meer content willen komt door ontwikkelaars zelf. In plaatst van een game aanbieden die compleet is, bedenken ze allemaal trucjes om toch nog meer geld te vragen en hebben vaak al de extra content klaar voordat een spel uit komt. Eerst was het dlc, toen kwamen de lootboxes en nu hebben we de battlepasses en live services en losse ingame items. Alles om maar zo veel mogelijk geld te verdienen.

Je ziet een grote verplaatsing van wat gamers willen. De laatste populairste games waren games gemaakt door kleine ontwikkelaars. Zoals Pallworld en Helldivers 2. Games die minder of de helft van de triple A games kost, maar wel meer content en speelplezier bied. Deze ontwikkelaars weten wie hun doelgroep is.

Je laatste opmerking klopt ook niet, ja er zijn meer tools beschikbaar en bepaalde zaken kunnen sneller geproduceerd worden. Maar men heeft ook veel en veel meer content nodig, wat gewoon meer mankracht kost. En dat is niet omdat gamers dat willen, er is onderlinge concurrentie en ontwikkelaars willen dat hun game eruit springt.
Het zijn toch echt de investeerders die profit marges verwachten en deadlines rushen, niet de gamers.
Gaat niet echt lekker in de game industrie
Het gaat prima in de game industrie, het probleem is echter dat ze net uit een onnatuurlijk goede periode komen en ze allemaal een beetje bloated zijn geworden en veranderingen in de investeerders markt zorgen er voor dat zie niet meer bergen 'goedkoop' geld hebben.

Dat het niet fijn is voor sommige medewerkers is een ander verhaal. Maar dat wisten ze toen ze er in stapte, maar veel mensen staren zich blind op andere zaken, zijn eigenwijs, denken het beter te weten, verwachten dat het wel meevalt of dat het hen niet overkomt. Maar zelfs bij de Nederlandse overheid en banken, traditioneel bedrijven waar je van de wieg tot het graf werkt, hebben de afgelopen decennia gewoon ook reorganisaties gehad waarbij posities en mensen overbodig werden.

Binnen de IT is het niet veel anders. Oh, we hebben een tekort aan NT4 beheerders, we produceren ze per buslading (cursus) en op een gegeven moment heb je een overschot aan IT personeel. Na een paar jaar weer een tekort aan IT personeel, iedereen stapt er in om die vette leasebak te krijgen van de baas! Na een paar jaar weer een overschot, weer een paar jaar later een tekort... Ups and downs. We komen net uit een enorme UP voor de game industrie, verwachten dat we op dezelfde voet verder kunnen als de afgelopen 4 jaar is niet realistisch! Mensen hebben weer de ruimte om andere dingen te gaan doen, dus minder tijd en geld om aan computer games uit te geven...
niet vergeten , momenteel ook post corona, dus weer meer buitenshuis en nog last van zware inflatie.
2 zaken die ook invloed hebben op minder games kopen.
Geld lenen is een tijdje "gratis" geweest en nu is de rente hoog. Investeringen worden afgeschaald. Zolang de ontslagen binnen de 10% blijven is dat de hoofdoorzaak en conform de rest van de IT wereld.
Niet alleen in die sector gaat het niet zo lekker. Veel meer sectoren waar het personeelsbestand aardig uitgedund wordt.
Niet alleen KotOR maar ook Space Marine 2, die behoorlijk hoog staat qua verwachtingen.

Diverse andere outlets geven nu een 'buyback' in de titel, zou impliceren dat ze dit zelf hebben opgezet met investeerders om weg te komen van Embracer, met blijkbaar in de deal ook nog opties tot kopen van andere studio's onder Embracer.
When I asked Bloomberg reporter Jason Schreier if the deal included every team at Saber Interactive, including subsidiaries like Metro developer 4A Games, he responded by saying it would include "most but not all" and that some of the specifics weren't clear yet.
Eerste stap van de grote val van Embracer? :)

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 15:36]

Anoniem: 306567 @SinergyX1 maart 2024 12:00
Eerste stap van de grote val van Embracer? :)
Gearbox en saber(aspyr) gaan embracer ook verlaten:

https://twitter.com/HypeY.../1763517449519927689?s=19

Dat zijn geen kleine jongens.
Zag hem net ook langskomen. Vraag me af hoeveel invloed Embracer had voor hun prestaties rond borderlands (3 en Tina waren nu supersuccesvol en de nieuwe Netflix lijkt wat negatieve reacties te krijgen).
Ik ben benieuwd of Aspyr ook bij die verkoop zit, daar hebben ze behoorlijk wat geld voor neergelegd.
Het was ook nooit gezond hoe snel Embracer Group aan het groeien was. Uiteraard allemaal mogelijk gemaakt door investeerders. Diezelfde investeerders trekken zich nu deels terug waardoor het geld opraakt en er aankopen weer van de hand gedaan moeten worden. Het is niet alsof Embracer Group groot succes heeft gekend vanwege commerciële successen...

Het is een soort Viaplay alleen dan voor games.
Hier hadden de FTC en andere soortgelijke instanties wel mogen ingrijpen... Ze waren denk ik te druk met Microsoft en ABK.
Ik denk dat ze niets deden (en doen) omdat Embracer Group natuurlijk een stuk kleiner is dan MS + ABK.
Als je kijkt naar de commerciële successen van de studio's van Embracer Group dan zijn het volgens mij alleen de spellen van Gearbox (Borderlands) en Crystal Dynamics (Tomb Raider) die hoge(re) cijfers lieten zien.

Maar dan nog verbleken die bij de titels die Activision jaarlijks op de markt brengt met Call of Duty als grootste uiteraard.
Klopt, maar nadat ze ongeveer alles opkochten wat los of vast zat hadden ze best mogen ingrijpen.
Embracer heeft de bijnaam Eraser inmiddels. Denk dat Saber hier geen spijt van gaat kregen. Al die schaalvergroting brengt gamers weinig goeds.
Als die verkoop door gaat dan hebben ze 25 miljoen verlies gemaakt met de aankoop, weet even niet of de studio sinds de overname games uitgebracht hebben dat iets van deze kosten opgevangen heeft, maar ik denk dat ze de Studio hoe dan ook met verlies verkopen, gezien de kosten en lonen die ook door betaald zijn moeten worden.

Ik vroeg me om eerlijk te zijn al af hoelang het duurde voor het gebeurde, want je budget is een keer op.
Mag hopen dat ze meerdere games in ontwikkeling hebben, want 3500 voor een remake? Dan doe je toch iets echt heel erg fout als leiding.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.