Nvidia: omzet uit gamingproducten als gpu's daalde vorig jaar met 27 procent

Nvidia heeft zijn jaarcijfers voor 2022 bekendgemaakt. De gamingdivisie van het bedrijf, waaronder GeForce-gpu's vallen, draaide aanzienlijk minder omzet dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt dat dat komt door voorraadcorrecties bij klanten, die nu 'grotendeels achter de rug zijn'.

De gamingdivisie van Nvidia draaide afgelopen kwartaal 1,83 miljard dollar omzet, wat neerkomt op een daling van 46 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Over het hele jaar daalde de omzet met 27 procent naar 9,07 miljard dollar ten opzichte van 2021, toen er nog grote tekorten van videokaarten waren.

Nvidia-cfo Colette Kress zegt tegen aandeelhouders dat die omzetdaling onder andere komt door voorraadcorrecties bij klanten, waarbij bestaande gpu-voorraden worden weggewerkt en er dus minder nieuwe kaarten worden aangeschaft bij Nvidia. Kress zegt echter dat die voorraadcorrectie inmiddels 'grotendeels achter de rug is'. Volgens Nvidia is de gamingmarkt in herstel van de terugval die in 2022 begon.

Tegelijkertijd stelt het bedrijf dat zijn datacenterdivisie doorgroeit. Hoewel die bedrijfstak afgelopen kwartaal ook een omzetdaling van 11 procent noteerde, steeg de jaaromzet uit datacenters juist met 41 procent ten opzichte van 2021. Ook de afgelopen maanden stegen de verkopen van datacenterchips. Ceo Jensen Huang stelt dat dat komt door de groeiende populariteit van grote AI-modellen zoals ChatGPT. De A100- en H100-accelerators van het bedrijf kunnen gebruikt worden om dergelijke modellen te trainen. Volgens Huang is het gebruik van zijn accelerators daardoor in de afgelopen 60 dagen 'door het dak gegaan'.

Nvidia draaide in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar in totaal 6,051 miljard dollar omzet met een winst van 1,257 miljard dollar. Dat komt neer op een omzetdaling van 21 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021, terwijl de winst met 53 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijkertijd waren de omzet en winst wel hoger dan werd verwacht door analisten, gezien de financiële onzekerheden die momenteel spelen in de chipsector, schrijft ook Reuters. Voor het hele jaar draaide Nvidia 26,974 miljard dollar omzet, wat nagenoeg gelijk is aan de omzet van een jaar eerder. De winst daalde in heel 2022 echter met 55 procent naar 4,368 miljard dollar.

Voor komend kwartaal verwacht Nvidia een omzet van ongeveer 6,5 miljard dollar. Het bedrijf zegt tegen aandeelhouders dat het in het eerste kwartaal van 2023 sequentiële groei verwacht in zijn vier grote markten, geleid door 'sterke groei in datacenters en gaming'. In het eerste kwartaal van 2022 draaide het bedrijf ongeveer 8,3 miljard dollar omzet.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-02-2023 • 11:02

210 Linkedin

Reacties (210)

210
209
85
12
1
90
Wijzig sortering
Wat verwachten ze zelf dan? Als ik jaren terug een videokaart, die redelijk mid-high end was, kon kopen voor 300-600 euro en daar nu 1500-2000 voor neer moet leggen dan vindt ik het niet zo gek dat verkopen teruglopen. De prijzen slaan helemaal nergens meer op, voor dat geld koop je een complete PC. Een "budgetkaart" is nu al 900 euro.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 23 februari 2023 14:07]

Wat is volgens jou een mid-range kaart? Als je een 3060 koopt kun je vrijwel alle games die nu uitkomen prima op medium tot high end settings spelen. Die kaarten heb je voor minder dan 400 euro al. Het High end segment is echter veel verder opgetrokken, dat is ook niet gek omdat er altijd wel een gek is die het er voor over heeft. "Vroeger" had je nog geen Ultrawide en 4K dus die GPU's waren ook een stuk minder veeleisend dan wat je tegenwoordig nodig hebt.
Dan blijf je er ook van uitgaan dat je altijd op 1080p zult blijven spelen... ? Vroeger was er vooruitgang en dan kon je een nieuwe GPU van de nieuwe generatie kopen voor hetzelfde geld (MSRP), maar toen kreeg je ook effectief (veel) meer performance. Bij de GPU's van vandaag is echter de prijs evenredig omhoog gegaan met de performance. Dat is geen vooruitgang meer.

Daarnaast zit iedereen te pushen om van 1440p en/of 4K de nieuwe norm te maken, want 1080p is te oud. Echter willen ze dit niet pushen door de prijzen ook werkelijk aantrekkelijk te maken voor de consument.
Klopt.

In de jaren 90 was een desktop pc duur tussen 2000-2010 betaalde je de helft voor veel meer performance. 2020 was er schaarste door ineens vraag naar computes door thuiswerken en crypto. Nu gaan de prijzen weer een beetje naar voor de crypto bubbel.
volgens mij is een 60-serie het instapmodel voor gaming.
een 70 serie midrange
en de 80 serie high end.
dan krijg je wat toevoegingen om aan te geven dat bepaalde kaarten net ff wat beter/minder zijn,
Je hebt nog een Titan/90serie voor de enthousiast markt, en alles onder de 60serie voor de "ik game niet, maar wil wel minecraft kunnen draaien".
waarbij de prijzen vanaf het instapmodel tot aan high end altijd zonbeetje van minimaal 200 tot maximaal 700 euro lagen.
Kortom, zolang de prijzen niet richting de 300 euro voor een 60-serie gaan hou ik het wel gewoon bij m'n 1060
Je kan juist niet meer van 60-/70-/80-serienummers uitgaan. Nvidia, maar ook AMD maken dankbaar gebruik van dat (logische en kloppende) beeld in ons hoofd om ons uit te buiten. Serienummerinflatie en uitbuiting. :+

Je moet (well, je moet niets :p ) nu gewoon kijken naar wat voor minimale fps je wilt voor de monitorresolutie die je wilt of al hebt. Dan reviews afgaan van hwu en gn en daar kijken welke kaart dat kan en/of qua prijs te doen is.
Ik heb destijds de high-end GTX1080 ooit gekocht, en dat was een behoorlijke prijs van 600 euro. Als ik nu zo'n soort gelijke kaart koop op dit moment, zit je al inderdaad richting de 1400+ euro... Het slaat nergens meer op zoals al gezegd wordt. Als je de productie kosten bekijkt zonder dat je geld aan het wegsmijten bent bekijkt,
NVIDIA RTX 4080 Allegedly Costs Just $300 to Manufacture on TSMC's 5nm Process Node. NVIDIA's GeForce RTX 4080 launched last week to a lukewarm reception.
De winst percentage erop slaat kant nog wal.
Precies, ik word dan ook helemaal blij van deze berichten, ze mogen lekker op de blaren zitten. Wat hun verwachting was met de hoge prijzen, is dat ze met minder verkopen meer zouden verdienen door het paar keer over de kop te laten gaan. Daar hebben ze van genoten tijdens de Bitcoin gekte, maar iemand moet ze even op hun kop slaan voordat ze doorhebben dat die tijd voorbij is.
Mijn RX580 is nu bijna net zo duur als toen ik hem kocht. Totaal van de pot gerukt. -O-
Laten er nog maar wat meer klappen vallen in die hoek. Wacht al bijna 5 jaar op een kaart die binnen 1 jaar geupgrade moest worden. Kan nog wel 5 jaar wachten als het moet. Hopelijk zet deze trend door en wijzigen hun prijs- en innovatiestrategieën eens een keer in ons voordeel.
Heel eerlijk, de GPU markt is gewoon om zeep geholpen.

Alleen de echte liefhebbers zullen nog nieuwe GPU's kopen, de volgende generatie gaat gewoon voor een console. En niet gedacht dit ooit te zeggen: maar groot gelijk.

Met de huidige prijzen is PC gaming gewoon niet echt meer leuk te noemen. Daarnaast ook steeds meer triple A shit in plaats van dedicated servers, mods etc die de PC versie nu juist zo leuk maakten.
Gelukkig een 3070 rond de zomer op de kop weten te tikken voor 325 euro. Dat was nog wel te doen.
En inderdaad, ik ga voorlopig echt geen nieuwe GPU meer kopen. Dan maar niet de aller nieuwste spellen op high 60fps+. Heb sowieso niet zo veel tijd meer om te gamen.

Of de volgende generatie naar Console gaat, weet ik niet. Een PS5 is ook niet aan te komen tenzij je een bundel neemt, maar dan ben je ruim 700 euro kwijt. Een RTX 3060 of een RX 6600 zijn redelijk betaalbaar. AMD CPU's worden bijna weggegeven als je voor AM4 gaat, RAM is ook niet zo duur meer (DDR4). Beste moederbord is ook niet nodig & SSD's zijn ook super goedkoop momenteel. Alleen even investeren in een goede PSU die je kunt blijven gebruiken als je je systeem ooit wilt upgraden.
Als je op een 3070 maar 60fps haalt op high dan denk ik dat je cpu limited bent of op 4k speelt. Op 1440p zit ik met een 3060ti en 5800x3D overal boven de 100 op ultra.
Ik doelde op toekomstige spellen.
Gewoon raytracing (die in de meeste gevallen geen spectaculaire verschillen maakt) uitzetten?
Ja dat snap ik, maar een gtx 970 is nu toch ook niet zo snel meer vergeleken wat het vroeger was?
Bedoel alleen te zeggen dat over 3 of 4 jaar de 3070 ook niet heel veel bijzonder meer is als je de de aller nieuwste spellen die dan uit komen wilt spelen.
Settings terug naar medium of "console settings" en je krijgt direct weer een enorme boost. Dat is de reden waarom ook vandaag de dag een RX480 nog een leuke 1080p kaart is, ondanks dat deze de kracht heeft van grofweg een PS4 Pro.

De consoles zullen nog wel een tijdje leidend blijven qua specificaties dus zo'n 3070 zal, mits de hoeveel geheugen je niet nekt, nog wel voldoende zijn. Zeker met zaken als FSR / DLSS.
Precies. Dat is dus de reden dat ik komende jaren niet ga upgraden. Ik weiger 600 euro te betalen voor een videokaart. Binnenkort even nieuwe koelpasta & pads en dan kan die 3070 kan nog lekker minstens 4 jaar mee.

Dan maar op medium settings. DLSS was voor mij de reden om RTX kaart te kopen omdat ik verwacht dat je met die techniek langer van je kaart kunt genieten.
En niet gedacht dit ooit te zeggen: maar groot gelijk.
Helaas hebben AMD en NVidia hier ook gewoon een mogelijkheid tot sturen. De console GPU komt immers van hun.
Maar bedrijven als Sony, Microsoft en Nintendo hebben wel een veel beter onderhandelspositie dan de gewone consument, zelfs als je de eindgebruiker als collectief beschouwd. Als je een console scoort als leverancier, dan ben je jarenlang zeker van een volume afname van een bestaand product met na de launch nauwelijks ontwikkelkosten. Hoogstens volgt er een refresh of pro versie met hetzelfde chipdesign op een nieuwere node voor hogere snelheden of minder stroomverbruik.

Consoles zijn meestal niet het beste en het nieuwste, maar developers worden verwacht dat te compenseren door dat ze maar voor een paar hardware profielen moeten optimaliseren.

Zeker nu ook Intel zeker console-waardige GPUs maakt, is er voor de consolemakers nog meer ruimte om te onderhandelen.
Alleen de echte liefhebbers zullen nog nieuwe GPU's kopen, de volgende generatie gaat gewoon voor een console. En niet gedacht dit ooit te zeggen: maar groot gelijk.
Eerder voor een 2e hands kaartje, zelf ook gedaan, zeer aan te raden.
Alles is relatief. Consoles zouden normaalgesproken ook reeds in prijs zijn gedaald, niets is echter minder waar.

Je kunt nu tenminste een GPU kopen voor de prijs van een console, die je PC betere graphics laat zien bij een prettiger framerate.

En dat zonder verplichte abonnementen om online te kunnen.
Alleen jammer dat je er dan nog een hele PC bij moet rekenen aan kosten.
Net zoals je bij je Playstation toch op z'n minst een typemachine moet kopen voor het regelen van je administratie en eventuele professionele of educatieve activiteiten.

Die kosten maak je dus sowieso wel.
Veel succes met een RTX 4000 in een pc van 10 jaar oud. Als je dat volledig wil benutten moet je cpu en ram zekers mee. En waarschijnlijk ook je moederbord en voeding. Heb je al een pc staan van amper 3 jaar oud wat geen low budget geval is kan de gpu wel een upgrade zijn. Maar ik denk dat de gemiddelde tweaker dit ook wel snapt. Er is altijd ergens een bottleneck.
Het is ook gewoon een non-discussie waarvan ik principieel niet snap dat deze keer op keer weer moet worden opgerakeld.

Feit is dat GPU's op het moment zijn gedaald in prijs, tot het punt dat je voor de prijs van een console weer prestaties kunt hebben die deze overtreffen. Een jaar geleden was daar absoluut geen sprake van. Daarom dat het statement van Jeroenneman ook enigszins overtrokken is.

Dat de GPU markt nog altijd niet op het punt is waar deze zou moeten zijn, daar waar GPU's van 250€ reeds sneller zijn dan een console, is wel een feit. Maar je hebt geen RTX4090 nodig voor een goede ervaring, een RX6700 voldoet ook.
Het is ook geheel afhankelijk van wat je met een apparaat wil doen. Een console is voor games, en doet dat gewoon heel goed. Gaat ook om gebruikersgemak. Als je meerdere dingen wilt doen zoals Photoshop of filmbewerking en andere zaken, dan is een pc veel beter.

Inderdaad de constante discussie over wat nu beter is gaat niet op. En sportwagen is ook beter dan een gezinsbak, maar dat is ook geheel relatief met wat je ermee wilt doen. Want een gezinsbak is veel beter in boodschappen doen voor de hele week.
Ze zijn gedaald. Daar is dan ook alles mee gezegd. Aantrekkelijk nog allerminst.

Hoeveel zal Nvidia voor de 4060 vragen? 600 euro?
Meer dan AMD vraagt voor een gelijk presterend product met meer geheugen, gok ik.
Het lijkt me dat deze daling verwacht werd door nVidia omdat het jaar voor deze daling de winst absurd (en dus onnatuurlijk) hoog was. Deze daling geeft een normale omzet weer naar mijn mening. En geen omzet in een gespannen en oververhitte markt.
Iedere keer als ik verslaggevers hoor praten over hoe de koers verloopt moet ik denk aan The Wolf of Wall street "It's a fugazi". Men probeert de bewegingen altijd te rationaliseren of het nou omhoog of omlaag is en natuurlijk zijn er goede redenen voor neemt niet weg dat deze redenen die Nvidia hier "verkoopt" de halve waarheid is. Dat de markt in elkaar is geklapt zag iedereen blijkbaar wel aankomen gezien dat men een winst daling verwachtte, maar dat het enkel een voorraad correctie is en dat die voorbij is, lijkt me toch wel dat Nvidia hier hun situatie erg optimistisch afspiegelt.

Het is niet enkel dat de markt in omzet gezakt is omdat men nog op zoveel voorraad zat (overigens kun je ook je afvragen dat Nvidia daar een slechte prognose heeft gemaakt) maar er is gewoon minder vraag, minen is zo goed als tot een einde gekomen en de nieuwe generatie net zoals de 30 serie is toch wel louwetjes ontvangen. Waar ik vroeger bij al m'n gamende vrienden bijna iedere generatie wel een nieuwe GPU zag, gebeurd dat gewoon niet meer. Niet omdat de verbeteringen minder zijn, maar ook omdat men gewoon er geen zin meer in heeft. Waar ik vroeger voor een bak centen (500 euro) een top end kaart kreeg, krijg ik nu een bottom tier kaart.

Men blijft zo ook hier de aandeelhouder op de eerste rij zetten terwijl wij als klant enkel een melk-koe zijn, ze zien echter niet in dat die koe er gewoon geen zin meer in heeft. Men zou best wel meer kunnen verkopen als ze de prijzen een beetje redelijk hielden. Eerst laten ze scalpers de markt verzieken en nu verzieken ze de markt zelf, houdt ze toch lekker in je warehouse. Kun je over een jaartje weer hetzelfde verhaal verkopen en is er weer een "voorraad correctie". Dit is geen voorraad correctie, dit is gewoon een markt die zich realiseert dat hun product ons geld niet waard is. Nvidia (en AMD) kunnen erin stikken met hun prijsstijgingen.
Grotendeels eens, maar kunnen wij 'de aandeelhouder' nog wel los zien van 'de consument', ik en velen met mij zullen immers beide zijn. Is het niet via het pensioenfonds of andere oude dag voorziening, waarvan we zelf ook steeds betere prestaties vereisen en als er niet geïndexeerd kan worden beginnen we ook te steigeren. Dan vaak wel via andere financiele producten waarbij 'de consument' ook gewoon rendement eist.

Ik vind het 'het is de schuld van de aandeelhouders' argument daardoor vaak wel erg makkelijk gebruikt.
Je mist het punt, afgezien van dat je opmerking wel raakvlakken heeft is het natuurlijk los van elkaar te zien. Vergeet niet dat er geen land is in de wereld waar de pensioenpot zo hoog is ten opzichte van het bbp als in Nederland. En als je op de manier wilt redeneren is iedereen met een schuld, als bijv. een hypotheek ook al is het geen beleggingshypotheek, en mensen met een bankrekening ook afhankelijk ervan. Banken beleggen altijd het (spaar)geld, op wat voor manier dan ook, om zo meer rendement te behalen.

De crux is echter dat het meeste geld helemaal niet bij de consument terecht komt en er helemaal niet beter van wordt. Niet voor de pensioenen, niet voor de hypotheken of het spaargeld, of wat dan ook. Maar zoals met alles gaat het grootste gedeelte naar de banken en investeerders zelf en daar ligt nu net het probleem.

Wat @n4m3l355 zegt klopt gewoon en dit zie je bij veel grote internationale bedrijven. Kijk alleen eens naar het nieuws en wat voor winsten en dividend er uitbetaald wordt. Allemaal ten kosten van de consument en waarbij een grote groep een oor wordt aangenaaid om een kleine selecte groep te laten profiteren. Kijk alleen eens naar de winstmarges, dan weet je meer dan genoeg.
De schuld is ook niet de aandeelhouders zelf, het is het beleid wat bedrijven als Nvidia er op nahouden. Het beleid om in plaats van de consument op nr. 1 te zetten, de aandeelhouders en hun belangen op nr. 1 te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 23 februari 2023 13:05]

De crux is echter dat het meeste geld helemaal niet bij de consument terecht komt en er helemaal niet beter van wordt. Niet voor de pensioenen, niet voor de hypotheken of het spaargeld, of wat dan ook. Maar zoals met alles gaat het grootste gedeelte naar de banken en investeerders zelf en daar ligt nu net het probleem.
Maar dat is nu juist mijn punt deels, een aanzienlijk deel van die 'investeerders' of 'aandeelhouders' zijn simpelweg uiteindelijk consumenten die rendement willen op hun investeringen. Aan de ene kant klagen we dus dat Nvidia (of bijvoorbeeld AMD, ik ben zelf bijvoorbeeld AMD aandeelhouder) te hoge prijzen heeft, maar aan de andere willen we ook (al dan niet via pensioenfonds of ander beleggingsvehikel) dat de vette rendementen behaald tijdens corona in takt blijven of zelfs eigenlijk nog verder moeten groeien. Ik denk juist helemaal niet dat dit een kleine groep is. Zo las ik laatst bijvoorbeeld in een rapport van de SEC dat bijna 70% van de Amerikaanse huishoudens op enigerwijze belegd, en ik denk eigenlijk dat dit hier niet minder zal zijn, eerder nog veel meer.

Dat sommige bedrijven de aandeelhouders op 1 zetten ben ik dan ook, zoals ik al aangaf gewoon eens met de post waar ik op reageerde. Het enige dat ik be afvraag is of we voor het beleid dat deze firma's voeren niet ook zelf deels verantwoordelijk zijn door onze deelneming in allerlei financiële producten waar wij als consument juist een zo hoog mogelijk rendement op willen behalen en dat eigenlijk ook verwachten. Immers afgezien van het feit dat ik zelf bijvoorbeeld direct in AMD investeer, verwacht ik dat ik indirect ook bijvoorbeeld in Nvidia of Intel wel ergens een belang zal hebben via EFT's of bijvoorbeeld mijn pensioenfonds.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 februari 2023 14:53]

"Ik denk" is natuurlijk niet bepaald een hard gegeven, iedereen kan een mening hebben maar zolang er geen duidelijke cijfers bijgehaald worden is het niet hard te maken. Ik had in mijn vorige reatie al staan dat je waarschijnlijk zelf aandelen hebt in Nvidia, maar ik zag niet in dat dit interresant was voor de discussie, dus had het maar verwijdert.

De consument is er niet of nauwelijks bij betrokken, vooral niet bij pensioenen , hypotheken of wat banken met hun spaargeld doet. Ze kunnen dus ook totaal geen invloed uitoefenen hoe de banken of pernsioenfondsen hun belggingen doen. Ook zijn het niet de consumenten die er vette rendementen uit halen, die zien vaak niet eens dat het rendement de inflatiekosten kan bekostigen. Er zijn maar paar partijen die er echt aan verdienen en dat is niet de consument, ook niet op de manier die jij aangeeft.

Vergeet niet dat beleggen op de financiele markt, met bijvoorbeeld aandelen niet hetzelfde is als bijv. cryptovaluta of beleggen op andere manieren. Rendementen bij aandelen zijn juist vaak helemaal niet zo hoog, maar juist stabieler en minder risicovol. Het probleem tegenwoordig is dat iedereen zo snel mogelijk resultaat wil zien, beleggen in bijv. aandelen is daarom helemaal niet zo interessant. Deze zijn vooral bedoelt als langdurig investeringen.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 23 februari 2023 15:04]

... een aanzienlijk deel van die 'investeerders' of 'aandeelhouders' zijn simpelweg uiteindelijk consumenten ...
Met die manier van redeneren kan iemand ook zeggen dat jij 'schuldig bent aan het vernietigen van de aarde', simpelweg omdat je bestaat, een consument bent, enz., enz.

Net als ik en ieder ander overigens... ;)

De nuances zijn wat het verschil maakt. Consumenten hebben 'als aandeelhouder via hun pensioen' direct geen enkele invloed op hoe bedrijven functioneren.
Hier de volgende GPU's

2018 2080 699 USD
2020 3080 699 USD
2023 4080 1199 USD

In 5 jaar tijd heeft de USD 19% inflatie, dus die 699 USD is heden ten dagen 831 USD en nu wilt Nvidia voor een soort gelijk gepositioneerde grafische kaart 360 USD / 30% extra? Dit is gewoon prijs gouging om ondanks gezakte resultaten de winst onder de streep gelijk te houden.

Hiermee doel ik dan ook op dat de aandeelhouder op de voorste rij wordt gezet en ja natuurlijk wij zijn wellicht hier ook deels "lid" van, neemt niet weg dat dit gewoon niet acceptabel is en we zien dat gewoon dat de consument hier niet meer in mee doet.

Waar Nvidia vroeger vocht om ons als consument te krijgen, door de prijzen scherp te houden, door de laatste ontwikkelingen snel te releasen (soms zelfs te snel) is men nu meer en meer bezig om ons als consument maximaal uit te knijpen terwijl we minder leven. En Nvidia doet dit op twee wijzes, enerzijds door gewoon lomp de prijs te verhogen, maar ook door shrinkflation, door prijzen laag te houden maar gewoon rotzooi te verkopen. Links of rechtsom als consument worden we gewoon belazerd en nogmaals dat is gewoon triest. Zeker waar we als fanatiekeling voor Intel/Nvidia of AMD/Radeon gingen, niet eens omdat ze de beste/snelste/goedkoopste waren, je koos voor een merk veelal, worden we nu bedonderd.

Ik geloof graag dat al deze grote bedrijven hele slimme economische koppen hebben die berekend hebben dat dit de beste weg is om maximale winst te verdienen, maar vroeger speelde dit toch minder, vroeger wilde men de snelste zijn, men wilde maximaal markt aandeel, men wilde ons als klant hebben. Dit zijn heel andere tijden waar we bij talloze bedrijven soort gelijke ontwikkelingen zien en iedere keer als consument trekken wij aan het kortste eind.
Ongetwijfeld dat er met de prijzen gesjoemeld is maar de grondstoffen zijn wel flink duurder geworden. Het is niet eerlijk om maar een 2018/2020 en een 2023 zo naast elkaar te zetten en dan niet alle factoren mee te nemen die sterk zijn veranderd in die periode.

ALLES is duurder nu, van de banaan tot de sportwagen. Niet alleen nVidia videokaarten.
Dit is wel extreem kort door de bocht. Je houdt geen rekening met het tekort aan grondstoffen (dus het opbod), of de vertragingen in leveringen (hogere kostprijs voor stockage waar vroeger alles zonder stockage werd doorgeleverd) waardoor er nog wel een hele klets bij die 19% komt.
Waar ik vroeger bij al m'n gamende vrienden bijna iedere generatie wel een nieuwe GPU zag, gebeurd dat gewoon niet meer. Niet omdat de verbeteringen minder zijn, maar ook omdat men gewoon er geen zin meer in heeft. Waar ik vroeger voor een bak centen (500 euro) een top end kaart kreeg, krijg ik nu een bottom tier kaart.

Dit is geen voorraad correctie, dit is gewoon een markt die zich realiseert dat hun product ons geld niet waard is. Nvidia (en AMD) kunnen erin stikken met hun prijsstijgingen.
Je gaat hier wel heel kort door de bocht. Er zijn heel veel factoren die meespelen die jij nu op 1 hoop gooit.

Het klopt, GPU's zijn wel degelijk duurder geworden, maar ook om te fabriceren:
- De grondstoffen zijn veel duurder geworden.
- Kleinere nm procedés zijn duurder geworden. Ook al je de verkleining meerekend kost het je meer per transistor. Dat je je ook bij CPU's terug.
- Energieprijzen zijn gestegen
- shipping costs zijn gestegen
- Lonen zijn gestegen

Ook opmerkelijk: Een TDP's van een Top tier kaart van vroeger (200W TDP) zit nu in een Mid range kaart. Er is duidelijk een segment bovenkomen. Mede dankzij 4K. De RTX 4090TI heeft zelfs een TDP van 600 watt.

Motivatie gamers gedaald
- Voornamelijk omdat je met de vorige generatie uw hardware eigenlijk al snel genoeg was omdat games nog steeds ontwikkeld worden met consoles in het achterhoofd. Dus GPU's boven de €500 bieden vaak weinig meerwaarde in de game experience. Het is niet dat je plots geen AAA titel kan spelen met een GPU van een paar generaties terug.
- Nvidia RTX 4090ti is absurd snel, dat is gewoon een nieuwe klasse. Zie je ook aan zijn TDP van 600watt.
- Naast Full HD en 1440 is er ook 4K bijgekomen wat voor die nieuwe klasse kaarten heeft gezorgd. Ook daar geld dat de extra game-ervaring bovenop 1440 zeer laag is in verhouding met de pixels je moet aansturen (En dus duurdere nog GPU's moet kopen)
- De RTX 4000 kwam terwijl de meeste mensen overweg kunnen met een (goedkoper te produceren) RTX3000.

Voor €500 koop je nu nog steeds een hele deftige kaart. Bijvoorbeeld een MSI Radeon RX 6750 XT. Sneller een duurder als een Xbox maar het kan natuurlijk meer omdat je een PC hebt.

Zodra prijzen stijgen en de markten onzeker zijn heb je altijd een periode dat mensen minder aankopen. Heel veel bedrijven rapporteren een lagere omzet dus ze zijn hier zeker niet alleen. Voorraad correctie heb je n u overal. Alles is bijna in stock. Waar ik werk weten ze amper wat doen met die grote stocks.

Mogelijk zijn ze hun marges aan het vergroten maar het is sowieso een combinatie van factoren die je niet zomaar kan terugbrengen tot 'meer winst' maken. Soms verhogen prijzen ook omdat het duurder wordt op een onderdeel te produceren. Meestal compenseert dat zich dat uiteindelijk doordat de lonen stijgen maar door crisis na crisis zijn we met zijn allen ook een beetje armer aan het worden.

Ook de stap naar 3nm (voor de RTX 5000) gaat chips spijtig genoeg niet goedkoper maken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 februari 2023 18:50]

Geruchten gaan rond dat de bom van een 4080 slechts 300 dollar is. Redenen die je hier noemt zijn niet onjuist maar de kosten van Silicon per chip zijn uit te drukken in centen en is de gpu slechts half zo groot. De productie kosten in 5nm zijn hoger maar de yield is ook veel hoger vanwege de chip die shrinkage (50%). Energieprijzen in China zijn niet gestegen. Shipping kosten zijn inderdaad gestegen echter als je kijkt naar de kosten per kaart indien per air kun je dit in euros uitdrukken, seafreight centen en de kosten zijn heden ten dagen weer terug naar pre covid. Loonkosten gaan omhoog maar in een gpu hoeveel manuren gaan daar aan op? Vermoedelijk valt ook dit uit te drukken in centen.

R&D is jaar op jaar niet verandert bij Nvidia voor 2022.

Het verklaart dan ook niet een premium van 30%+. Uiteindelijk heb ik de kennis ok niet in pacht en zullen we het wel horen volgend jaar wie er gelijk heeft.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 23 februari 2023 17:38]

Ze maken echter nog steeds 23%-36% winst in het laatste kwartaal (afhankelijk of je naar de GAAP of de non-GAAP resultaten kijkt). Dat is imho nog steeds een enorme winstmarge!
Natuurlijk; Nvidia heeft de prijzen maar amper verlaagd. De interesse is daardoor relatief laag maar ieder verkocht exemplaar levert veel winst op. Bedrijven met te veel voorraad verlagen meestal de prijzen om er vanaf te komen, maar aandeelhouders willen dat niet altijd meer. Nu gaat het soms om een heel bescheiden of helemaal geen prijsverlaging, of er is een prijsverlaging voor de retailer maar die bereikt niet altijd de eindklant. Want ze willen de volgende generatie weer hoger inzetten, voor groei boven alles.

Als Nvidia de volumes van 2021 weer zou willen evenaren dan zullen ze misschien wel verdere prijscorrecties moeten doen. Als een 50-serie straks ook matig verkoopt en het goedkoopste model is €700, dan lijkt het mij dat de bubbel ergens moet knappen. Ook als de aandeelhouders de correctie niet willen, kan die uiteindelijk gewoon nodig zijn. Laten we hopen dat genoeg mensen de te dure hardware laten liggen tot dat gebeurt.
Daar ga je vanuit dat de slimme economische koppen bij Nvidia dezelfde gedachtegang hebben als ons. Echter het zou me niet verbazen dat we volgend jaar weer een slap excuus voor lage resultaten in plaats de schuld bij zichzelf te leggen. Uiteindelijk is het makkelijker om structureel fout te zitten dan een stukje zelf reflectie en te erkennen dat dit niet de juiste weg is.

En om ons 'gelijk' te krijgen dienen we inderdaad massaal niet te upgraden, laten we hopen dat het inderdaad zover komt.

Vergeet ook niet dat bij Nvidia zakelijke afname ook speelt. Als deze bovenmatig presteert kan men de consument langer negeren.
Het klopt dat ieder verkocht exemplaar nu veel winst oplevert. Dat is niet een goede strategie voor bedrijven waar vaste kosten (zoals R&D) domineren. NVidia had alleen geen keuze, juist vanwege die voorraden bij hun klanten (de fabrikanten). Ze komen ermee weg omdat ze qua R&D voor lopen op AMD.

Het is inderdaad onvermijdelijk dat de introductie van de 4060 ons een betere prijs/performance verhouding gaat opleveren dan de 3070 nu heeft, en idem voor de 4050 tegen de 3060.

Ik denk ook dat we moeten beseffen dat NVidia niet voor niets gestopt is met de x30 reeks, na de 1030. Goedkope modellen zitten te dicht op iGPU's. De x50 reeks zou ook wel eens kunnen eindigen om diezelfde reden.
Vraag is of dat zo blijft in de core business, ik zie de gemiddelde gamer nog niet snel 800$/€ neerlegen voor een gamingkaart. En de concurrentie (AMD) is ook wakker. Inmiddels goede drivers etc. zeker hier een goede value. In de top 10 pricewatch tot 1.000 euro (excl. intel) zijn inmiddels 5 van de meest bekeken kaarten AMD GPU's. Dat was vroeger misschien 2 of 3...
Meest bekeken... Maybe. Maar meest gebruikte nog steeds niet. Persoonlijk ben ik van mening dat de Steam Hardware Survey een goede doorsnee gebruikersgroep is voor PC gaming en daar is de top 10 puur Nvidia. De top 20 is 17x Nvidia, 2x intel en 1x AMD...

De 4080 komt niet eens in de lijst voor, de 4090 wel. De nieuwste generatie AMD komt er geheel niet op voor...

Als ik eerlijk ben zou ik eerder een 3080 of een 4080 kopen dan een 7900XT. Ik ben van mening dat teveel mensen zich blindstaren op pure specs en prijs. Terwijl mijn recentste ervaring met AMD graphics (integrated 4800U) drivers zeker niet de beste is. Wat mij wel uitstekend bevalt is de Steam Deck (ook AMD integrated graphics), maar daar is het Valve die voor een smooth ervaring zorgt en niet direct AMD. Als SteamOS 3 een goede optie wordt zou dat wellicht kunnen veranderen, maar ik verwacht voorlopig van niet. Deels vanwege dat SteamOS nog steeds niet alles ondersteund en ik ook een dergelijke kaart gebruik voor niet SteamOS zaken (Windows) en deels dat de AMD kaarten wellicht minder kosten dan de Nvidia kaarten, maar nog steeds verre van goedkoop zijn en ook gewoon enorme stroomvreters zijn. Nog steeds zijn er goedkopere alternatieven...


Bron:
https://store.steampowere...e-Survey-Welcome-to-Steam
Persoonlijk ben ik van mening dat de Steam Hardware Survey een goede doorsnee gebruikersgroep is voor PC gaming en daar is de top 10 puur Nvidia. De top 20 is 17x Nvidia, 2x intel en 1x AMD...
Mening deel ik niet, hoewel het een mooi overzicht geeft zegt het in het grootte plaatje niet heel veel

1. Niet iedereen doet mee, waarschijnlijk met privacy in het achterhoofd steeds minder.
2. Hierin zitten ook stats verwerkt van gaming cafés enz die massaal al jaren de zelfde hardware gebruiken
3. Het is ook niet duidelijk wanneer en welke mensen deze vragen steeds voorgeschoteld krijgen
4. IGPU's worden ook mee geteld wat een scheef beeld geeft
Ik ben van mening dat teveel mensen zich blindstaren op pure specs en prijs
Vreemde mening imo, want dit is voor mij 100% het meest belangrijke aan een kaart (en de performance natuurlijk, maar die 2 dingen gaan vaak hand in hand)

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 februari 2023 14:23]

Vreemde mening imo, want dit is voor mij 100% het meest belangrijke aan een kaart (en de performance natuurlijk, maar die 2 dingen gaan vaak hand in hand)
Voor mij is de algehele gebruikers ervaring van veel meer belang dan de prijst/prestatie verhouding.
Mijn gebruikers ervaring hangt samen met hoe snel de kaart is, en hoe lekker alles loopt.. en als ik daar geen berg geld voor neergelegd heb is dat voor mij het allerbelangrijkste

Ik weet niet wat je probeert te insinueren met je verhaal, maar voor mij is de algemene gebruikers ervaring bij AMD niet anders als bij Nvidia.. beide hebben hun goeie en slechte kanten.. maar in het algemeen heb ik weinig problemen gehad bij beide merken
Maar geen maximale winst. Daarvoor zullen ze hun prijzen moeten verlagen.
Maar geen maximale winst. Daarvoor zullen ze hun prijzen moeten verlagen.
Heb je daar wat rekenwerk voor? Want ik verwacht dat dit alleen een (verkeerd) onderbuik gevoel is.
Inderdaad te simplistich, werkt niet voor een bedrijf waar R&D zo'n grote rol speelt.

NVidia's probleem is dat ze de prijzen wel kunnen verlagen, en dan nu extra winst maken. Maar als ze die verlaging uitstellen, maken ze nu hogere winsten op de kleine groep die het kan betalen, én volgend jaar winst op de grotere groep na een prijsverlaging. Prijsdifferentiatie in tijd, en winstmaximalisatie over de hele generatie in plaats van alleen dit kwartaal.
Niemand die dit natuurlijk zag aankomen! Waarom kopen consumenten niet gewoon deze zeer snelle GPU's tegen hele redelijke prijzen. (Sarcastisch)

Hopelijk stellen ze de prijzen wat bij de aankomende tijd. Zelf wil ik opzich wel upgraden van mijn 3080. Maar de prijzen zijn echt absurd.

een 4070ti zou zo'n 30% sneller zijn, maar ik ben dan ook direct 30% meer kwijt. Het hele idee dat een nieuwe generatie je betere graphics geeft voor minder geld is wel wat weg. Het lijkt er bijna op dat er gewoon een nieuwe 3000 lijn is gekomen met dezelfde prestatie / kosten ratio.
Is dat ook niet zo'n beetje de smartphone markt? Elke generatie wat duurder...
(of lijkt toch zo)
Alleen is een verdubbeling van MSRP natuurlijk te gek voor woorden.

3080 700
4080 1500

Helemaal als de performance upgrade niet in lijn staat.
De eerste weken ging de gigabyte 4080 voor 1699...Alleen als je geen rgb neemt, was het 1500e. Luxere types gingen tegen de 2000.
Er waren ook wel duurdere 3080. Ik pak gewoon de laagste prijs?
upgrade van je 3080... Waarom?

Draai nog steeds mijn 5700xt op 3440 1440 175hz oled monitor. Draait alle dingen nog prima met sommige settings. Deze kaart gekocht voor 170 euro tweedehands.
Met alle respect, want ik heb zelf ook een 5700xt.

Maar er zijn weinig games die je op 4K@175 kan spelen met die kaart behalve tombraider 2 enzo.

Dus beetje frappant voorbeeld.

Zit zelf ook te denken om te upgraden om juist alles uit de TV te pompen. Maarja, de kaart word dan net zo duur als de TV ongeveer haha

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 februari 2023 11:45]

Dutchkevv,

Het doel moet niet zijn om dat de halen. Het moet een speelbare ervaring zijn. Met wat settings omlaag en Freesync heb ik met DEAD SPACE remake toch een hele vermakelijke ervaring met dikke graphics.

Sommige games zijjn uberhaupt zo slecht geprogrammeerd dat 175hz nog geen eens haalbaar is.
APEX 100 + FPS
LOL: 300 FPS
WoW: 400 FPS met een 5700xt
Dead SPACE: 60-80 FPS met zeer degelijke graphics.
Dat snap ik.

Maar ik reageerde er op dat je 4K@175 noemt.

Iemand met een TI4200 uit 2005 kan ook op een 4k@175 oled spelen en er net zo weinig aan hebben :)

En nogmaals zeg het ook uit eigen ervaring, no offense. Heb zelf ook een 4k oled en vind het jammer dat ik niet alle pracht en praal van HDMI 2.1 kan benutten op de 5700XT
Om een dikke tv te hangen aan een middelmatige kaart is ook zonde. Je hangt ook geen oude VW motor in een Porsche.

Ik heb juist een C2 gekocht voor de PS5 en geen moment spijt van
Omdat ik een 4K 144hz (32inch) scherm heb en ik eigenlijk alles op 4K ultra 60 fps (singleplayer) wil spelen. De 3080 heeft het hier soms moeite mee. Al lukt het vaak goed met DLSS.

Daarnaast verkoop ik graag mijn videokaart wanneer ze nog semi high-end zijn. Als ik nu nog 600/700 euro voor mijn 3080 kan krijgen dan upgrade ik liever nu dan over 2 jaar wanneer de 3080 300/400 waard is.

[Reactie gewijzigd door RobertPeterson op 23 februari 2023 16:21]

Nog veel meer, vergeet niet dat de introductieprijzen voor een 3080 rond de 700 euro lagen.
Dat doen ze 2e hands nu nog bijna.
Ik begrijp die 2de hands prijzen niet. Ook als ik hier naar "aanbod" kijk. Waar is de tijd dat mensen maximaal 30-35% wilden betalen van een originele prijs. Leuk voor wie wil verkopen, maar toch, doe ik niet aan mee.
Dan klopt dat ongeveer toch?

3080 700
4070ti 1000

30%
Vergeet ff niet dat het eigenlijk nog meer is dan 30%, de prijzen van de 3000 serie waren uit de crypto gekte periode, maw, ook al te hoog
Heb je helemaal gelijk in! Gelukkig heb ik dat niet voor mijn 3080 betaald. Die gingen op een gegeven moment ook gewoon voor 1300 euro.

Wat een gekte.
Volgens mij worden de dure GPU's juist te goed verkocht. Als je 3x zoveel winst maakt op een product, hoef je maar 3x zo weinig of meer producten te verkopen om dezelfde winst te draaien. Natuurlijk is de winst van Nvidia flink gedaald, maar in hoeverre valt dat te wijten aan de extreme vraag tijdens de crypto boom van 2021 en de eerste maand van 2022? Ik denk dat het effect daarvan enorm was en dat men bij Nvidia berekent dat de prijzen voorlopig niet veel lager moeten worden om de hoogste winst te blijven halen.
Eigenlijk was het resultaat enorm slecht. Ja, marges zijn goed doch omzet hapert. Dat zit echt op een punt dat niet vol te houden is. Toch niet als ze om hun beurskoers en marktpositie geven.

Voor een kwartaal met nieuwe launches was er een zwakke vooruitgang met vorig Q doch bedroevend t.o.v. de kwartalen daarvoor.

Nu. Nvidia's en patners doel zal eerder geweest zijn oude voorraden te slijten. Daar zullen ze waarschijnlijk wel in geslaagd zijn.
AMD zat met hetzelfde issue dus nvidia kon zich dit veroorloven. Uit de cijfers blijkt duidelijk dat omzet geen prioriteit was.

Toekomstgericht verwacht ik een trage prijsslag naar beneden om omzet en marktaandeel.

Datacenter was eveneens slecht en ze hebben discreet aangegeven dat de bodem de 2 komende Q niet in zich is.
Dat AI liedje slaat in de praktijk (nog) niet aan. Kan komende jaren niets worden of een grote catalysator. Moeilijk in te schatten.

Automotive was mooi. Doch beperkt aandeel can de omzet en die sector is relatief turbulent gezien daar ook voor marges is gekozen.

Concl:
Aan de huidige waardering aankopen is een groot risico tenzij je 3 j geduld kan hebben.
Slechte resultaten, doch nvidia's strategie was goed uitgevoerd in hun context.

Nieuwe launches zijn goed getimed nu de oude stock erdoor is en prijzen gaan competitiever worden. Het zal van amd en intel afhangen in welke mate die gaan zakken.
Heb je daar een bron voor? Alles wat ik kan vinden is juist dat de 4xxx serie dramatisch verkoopt. Dat staat ook weer in dit artikel:
Nvidia-cfo Colette Kress zegt tegen aandeelhouders dat die omzetdaling onder andere komt door voorraadcorrecties bij klanten, waarbij bestaande gpu-voorraden worden weggewerkt en er dus minder nieuwe kaarten worden aangeschaft bij Nvidia. Kress zegt echter dat die voorraadcorrectie inmiddels 'grotendeels achter de rug is'. Volgens Nvidia is de gamingmarkt in herstel van de terugval die in 2022 begon.
Plat vertaald. Er ligt nog te veel voorraad bij de verkopers, waardoor ze nog geen nieuwe bestellingen hebben geplaatst bij ons.
Misschien had ik mezelf helderder moeten verklaren in vorige comment. Wat ik bedoel met "ze worden volgens mij te goed verkocht" is "ze worden zodanig goed / goed genoeg verkocht dat Nvidia niet van prijsstrategie zal wijzigen". Een deel van de markt bewijst volgens mij dat er bereidheid is om heel veel geld te betalen voor het beste, zelfs als dat meer dan 2000 euro kost en meer dan 500 watt verstookt.

Hierbij alvast mijn excuses voor de hoeveelheid tekst. Inkorten gaat me nog meer tijd kosten en dat vind ik niet belangrijk genoeg.

Ik heb geen insider informatie. Het is bij mij inderdaad ook 'maar' speculatie, met de nadruk op ook. De meest betrouwbare informatie die we hebben is inderdaad van Nvidia zelf bij het bekendmaken van de kwartaal en jaarcijfers. Daar mag men tenslotte niet liegen richting de aandeelhouders. Daarbij kun je natuurlijk terecht en gemakkelijk de kanttekening plaatsen dat "Kress zegt echter dat die voorraadcorrectie inmiddels 'grotendeels achter de rug is'." een lastig te verifiëren en aan te vechten uitspraak is.

Dat de gehele 4xxx serie dramatisch verkoopt strookt niet helemaal met mijn beeld en volgens mij is dat ook niet wat in jouw citatie staat. Die citatie gaat over GPU verkopen in het algemeen (of iig die van Nvidia). Nu ga ik redeneren (ik heb helaas geen gedetailleerde cijfers). Ik denk dat dat komt door 2 dingen en ik noem hier natuurlijk niets nieuws:
1. De relatief erg hoge prijzen van de RTX 4000 series kaarten
2. De voorraden van oudere modellen bij winkels en in het 2e hands circuit (nadat mining een stuk minder interessant is geworden).

Dat dat betekent dat iemand die hier in de comments roept "moeten ze de kaarten maar goedkoper maken", als oplossing om beter te presteren als bedrijf, de plank volgens mij mis slaat. Ik kom zo met verwijzingen naar artikelen dat de RTX 4000 in sommige markten (iig de VS) het al een klein half jaar goed verkoopt. En nogmaals, je hoeft maar 3x zo weinig te verkopen om dezelfde winst te maken als je 3x de marge vangt. Die 3x is overigens uit de lucht gegrepen en puur omwille van de logica van de redenatie uit te leggen, maar het geldt natuurlijk ook voor 2x vs 2x en 1,5x vs 1,5x. Ook, door de videokaarten goedkoper te maken kom je juist nog moeilijker van de oude voorraden af (dat is het huidige probleem, een van de voornaamste redenen waarom EVGA het zelfs voor gezien heeft gehouden). Mijn redenatie is dat ze bij Nvidia (een van de grootste bedrijven ter wereld) geschikte mensen hebben om te bepalen wat de (prijs)strategie moet zijn om zo goed mogelijk de doelen te behalen (volgens mij is dat gewoon zoveel mogelijk winst en marktleider qua technologie zijn).

Ook ik zie de berichten voorbij komen over verkoopprestaties. Wat daarin vaak naar voren komt is dat de RTX 4080 teleurstellend verkoopt en de RTX 4090 verrassend goed verkoopt. Nu is het de vraag wat daar de oorzaak van is. Er komen artikelen voorbij dat de voorraad van de RTX 4090 laag wordt gehouden om de RTX 4080 sales te boosten: https://tech4gamers.com/n...-geforce-rtx-4090-supply/ . Ik vraag me daarbij erg af of dat waar is. Als fabrikant wil je toch zoveel mogelijk verkopen van je duurste product. Maar zelfs als dit waar is, wat zegt dit dan over Nvidia en haar positie? Volgens mij zegt het dat Nvidia in de positie is om deze spelletjes te spelen en de prijs nog verder op te drijven / kunstmatig hoog te houden. Dus dat is mijn 1e bron na een web search. Blijkbaar is dat dan in het voordeel van Nvidia, vindt Nvidia dan (blijkbaar).

Wat ik een beetje terugzie in de Tweakers Pricewatch is dat pas sinds begin dit jaar de RTX 4090 goed op voorraad is (geen heftige price spikes bij de wat bekendere modellen). In de VS (de belangrijkste markt voor Nvidia last time I checked) is dit zelfs nu nog een groter probleem als je IGN mag geloven: https://www.ign.com/artic...-rtx-4090-at-msrp-updated

Maar de meest zorgwekkende artikelen zijn (en daarvan zijn er echt meerdere van voorbij gekomen de afgelopen maanden) de artikelen waarbij men aangeeft dat de RTX 4090 het qua verkoop het zo goed doet t.o.v. andere modellen bij winkels als NewEgg (niet bepaald de kleinste winkel in de VS), bijv. deze: https://tech4gamers.com/geforce-rtx-4090-best-selling/

Dus wederom, wat betekent dit mijns inziens:
1. De duurste videokaart gericht op gaming die we ooit hebben gezien, doet het in de belangrijkste markt van Nvidia (de VS) t.o.v. goedkopere kaarten (alle anderen), bijzonder goed. Dit zet ook een trend en een beeld neer wat 'normaal' is en gaan we mogelijk langer last van hebben als dit zo blijft.
2. Dat feit - ik neem nu aan dat dat artikel niet liegt, maar je ziet meer artikelen voorbij komen die hetzelfde claimen, zoals deze https://www.lowyat.net/20...4090-outselling-rtx-4080/ die zegt "NVIDIA’s GeForce RTX 4090 graphics card is currently the GPU brand’s best-selling graphics card" (al heb ik wat minder vertrouwen in dit artikel, want ze baseren zich op Ebay data (maar ja, je moet iets toch als alleen Mindfactory.de daadwerkelijk de sales cijfers publiekelijk maakt). Dus wat ik wil zeggen, dit 'feit' geeft aan dat er wel een substantiele groep mensen is (niet alleen bij launch maar ook nog na 5 maanden) bereid is om zoveel geld voor een gaming videokaart neer te leggen.
3. Het geeft ook aan: die voorraden (bij retailers en in de 2e hands markt) die ontzettende concurrentie bieden aan de nieuwe modellen zijn waarschijnlijk daadwerkelijk en substantieel aanwezig.
4. Als je de RTX 4000 videokaarten een stuk goedkoper positioneert en bijv. zo'n 2 a 3x minder marge erop maakt, dan moet je ook 2 a 3x zoveel verkopen van deze videokaarten. Maar dat niet alleen. Het zet ook nog meer druk op de voorraden die er al zijn: daar kom je dan nog lastiger van af.

Nu denk ik wel dat het meespeelt dat TSMC veel meer vraag kreeg dan dat ze konden leveren en hun prijzen flink omhoog hebben gegooid. Ik kan me goed voorstellen dat met de dalende vraag naar chips, dat zich dit de komende 1-2 jaar weer wat hersteld.

Echter, al met al maak ik me zorgen over het nieuwe 'normaal'. Ik denk dat ze bij Nvidia heel goed weten wat ze doen en dat we vanaf nu voor de RTX X090 en X080 kaarten het eerste jaar na launch de bedragen zullen betalen die we nu betalen. En AMD doet het niet heel veel anders. Het is nou niet zo dat AMD met de RX 7000 serie videokaarten biedt die significant meer frames per seconds per euro leveren dan de RTX 4000 kaarten. Terwijl AMD (volgens mij werken daar ook capabele mensen) bij de CPU's bijv. wel flink de prijzen omlaag haalt, met een price drop van meer dan 25% binnen 5 maanden voor hun CPU topmodel: uitvoering: AMD Ryzen 9 7950X Boxed . Dat heeft natuurlijk ook ermee te maken dat de X3D varianten eraan komen. Maar wat als de non X3D varianten wel goed hadden verkocht. Had men dan de prijzen verlaagd of had men de prijzen meer op pijl gehouden en de X3D modellen duurder gepositioneerd. AMD is eveneens geen filantropische instelling. Maar GPU's hebben meer impact op de hobby van gamers, waar een zekere groep (die niet te negeren is) erg veel geld voor over heeft. Er lijkt een substantiele groep te zijn die bereid is om heel heel veel geld te betalen voor meer FPS en de laatste GPU features (ray tracing bijv.). Deze groep heeft nogmaals bewezen dat hij er is en eraan meehelpt dat Nvidia's winst nog steeds enorm hoog is (natuurlijk is er meer dan gaming).

Overigens doet de RTX 4080 het ook niet overal bizar slecht (wederom een NewEgg voorbeeld): https://wccftech.com/nvid...-rtx-4090-takes-3rd-spot/

Lang verhaal, maar dat bedoel ik dus met de RTX 4000 videokaarten en dan voornamelijk de duurste, de RTX 4090, verkopen 'te goed'. Ik ben bang dat de nieuwe trend is gezet en we dadelijk met een RTX 4090 Ti zitten van EUR 2.500, en daarna een RTX 5090 die daarna rond dezelfde prijs begint. Het is vooral een reactie op " Niemand die dit natuurlijk zag aankomen! Waarom kopen consumenten niet gewoon deze zeer snelle GPU's tegen hele redelijke prijzen. (Sarcastisch)" wat lijkt te insinueren alsof Nvidia een domme prijsstrategie heeft gekozen. Volgens mij doet Nvidia het naar omstandigheden (de kleine recessie die we hebben en zeker de behoorlijke terugval in de chips industrie) het juist extreem goed met 4,368 miljard dollar winst op 26,974 miljard dollar omzet.
Sorry voor mijn ontzetten korte reactie. Maar als je het zo formuleert, ja, dan ben ik het compleet met je eens en zou ik het zelf niet beter kunnen verwoorden!

En bepaalde groep, en blijkbaar een grote groep, heeft veel geld over voor het beste. Kijk ook naar de verkoopcijfers van de iPhones en de nieuwste Samsungs 1400+.

Ik ben gestopt met nieuwe telefoons kopen toen de Apple X uitkwam voor 1000 euro. Vind het echt absurde prijzen. Maar hoe meer die verkocht worden, hoe hoger de fabrikanten zullen gaan inzetten.
Neem dan eens een keer een AMD kaart. Niet zozeer omdat de prijzen daar nou veel beter zijn. Maar puur om de markt weer wat evenwichtiger en gezonder te maken. En om een duidelijk signaal af te geven aan de CEO van Nvidia dat, verkondigen dat de prijzen van Nvidia het nieuwe normaal is, en mensen er maar gewoon aan moeten wennen, niet oké is. Zolang mensen het blijven kopen veranderd er niets.
Dus een veel te dure kaart kopen bij de concurrent gaat een sterk signaal geven?
Ik heb jaren lang AMD gehad, vorige generatie 6800 was echt de beste "bang for buck" die ik een tijd heb gezien. 500 euro voor 3080 prestaties, voor toen de helft van de prijs. Maar ik vind ook de upgrade van mijn 3080 naar een 7900xt het niet waard. De XTX is eigenlijk net zo duur als de 4080.
Persoonlijk zou ik een 3080 überhaupt nog niet vervangen. Die kan nog prima 1 a 2 jaar mee.
Ik ben zelf van een 5700XT naar een 7900XTX gegaan. Op mijn 5700XT heb ik zo'n 3 a 3,5 jaar uitstekend kunnen spelen. Ik upgrade pas wanneer m'n games echt onder de 30FPS beginnen te zakken in 4K.

1100 euro voor een 7900XTX vond ik vrij prijzig, maar wel te verantwoorden. Ik ga er van uit dat deze kaart weer 3 jaar mee gaat. En mijn oude kaart staat te koop voor 200 euro. Dus uiteindelijk kost deze kaart me maar 300 euro per jaar.
Ik snap je gedachtegang helemaal hoor! Maar ik probeer mijn kaarten altijd nog te verkopen als ze semi high end zijn.

Ik probeer denk ik mijn 3080 binnenkort goed te verkopen, en zal dan voor +200 een 3090 ti of een 4070ti proberen te kopen. Dat vind ik leuke upgrades ipv 4 jaar bewaren en dan 900 euro bij betalen.

Maar zo ieder zijn eigen voorkeur toch?
Sla zelf altijd minstens 1 generatie over. elke gen een nieuwe kopen, vind ik de prestatiewinst niet waard.
Ik denk dat heel veel mensen aan het gamen zijn geslagen toen de pandemie op zijn hoogtepunt was. En je niet naar buiten kon. Of de kroeg enzo.
lekker op een console; want voor 500-600euro heb je een hip game device (playstation, xbox, steam deck etc.) ik heb nauwelijks nog 'friends' op de PC, praktisch allemaal over naar een console. Kost je geen nier om te gamen

//edit; hoezo in de minus? is on-topic, misschie geen populaire opinie op een PC platform website :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 februari 2023 11:31]

Alleen games kosten 70 euro en er zijn bijna nooit sales op consoles.
Maar wel een levendige tweedehands markt. Fysiek spel van 70 euro op release date kopen, halfjaar later verkopen: E 30 euro terug. Is nog steeds een goedkopere optie dan digitaal 50 euro betalen. Of je wacht zelf eerst een halfjaar en...... nou ja reken maar lekker zelf uit :9

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 23 februari 2023 11:17]

Fysiek spel van 70 euro op release date kopen, halfjaar later verkopen: E 30 euro terug.
Tja, het is dit of datzelfde spel even een paar maanden wachten, voor 30 euro kopen, en gewoon permanent hebben. Sterker nog, hoe ouder de games zijn, hoe goedkoper ze worden, dus je kunt oudere games prima voor 5 euro halen. Reken maar lekker zelf uit hoeveel PC games je kunt halen voor die 40 euro van je halfjaar gebruik.
Maar dat is gewoon hetzelfde op de console? Ook daar worden games over het algemeen steeds goedkoper. Ik ben zowel pc als console gamer en aan beide kanten zijn genoeg manieren om goedkoop aan je games te komen hoor. Op sommige vlakken is de pc net wat makkelijker om goedkoop games te krijgen maar op andere vlakken is de console weer beter (tweedehandsmarkt en library delen bijvoorbeeld).
Tuurlijk library delen is op de console wat makkelijker, maar dat kan tegenwoordig ook prima op PC. Voor oudere games is het heel makkelijk, gewoon even files overzetten, maar ook voor Steam heb je gewoon Family Sharing.

En het verschil is dat console games veel langer veel duurder blijven en daarbij nooit de voordelen van een PC versie hebben: Bugfixes door community, resolutiepatches zodat je met je nieuwe monitor ook prima oude games kan draaien met betere settings, mods, geheel nieuwe games op basis van andere games, etc.
Steam sharing kan maar één persoon tegelijk spelen. Ongeacht welke game, dus je kunt niet met twee man verschillende games spelen. Op de consoles kun je zelfs samen hetzelfde spel spelen. En kopiëren van een niet beveiligde game is gewoon piracy...

Verder heeft pc gaming absoluut voordelen hoor dat ontken ik niet en daarom ben ik zelf ook nog pc gamer (ik zou zelf bundels nog wel aanvoeren als voordeel). Maar wat hierboven gesteld werd, dat games op consoles zo ontzettend veel duurder zouden zijn, dat valt echt wel mee. En consoles hebben zo weer hun eigen voordelen, zoals dat alles in één ecosysteem staat en dat je wat meer ontzorgd wordt.
Steam sharing kun je prima tegelijk spelen zolang je niet dezelfde spellen speelt.

Op PC kun je ook prima, samen, hetzelfde spel spelen. Controllertje aansluiten en bam.
Maar wat hierboven gesteld werd, dat games op consoles zo ontzettend veel duurder zouden zijn, dat valt echt wel mee
Games zijn gewoon ontzettend veel duurder, dit is een feit. 50 euro vs 70 euro, 2ehands 30 euro vs 5-10 op sale, enzovoorts. Dat zijn toch enorme verschillen, jij zou ook raar opkijken als dezelfde worst aan de andere kant van de straat 20-30% goedkoper was.
Can two users share a library and both play at the same time?
No, a shared library may only be accessed by one user at a time.
https://store.steampowered.com/promotion/familysharing

En die prijzen, geef eens wat voorbeelden dan?

Als ik bv kijk naar Hogwarts Legacy, die is nieuw 55 of 60 euro afhankelijk van je platform. Digitaal zal hij wel 70 euro zijn ja maar dat hoeft niet. In de steam store is hij 60 euro, maar je kan ook een key kopen voor 44 euro. Ok dat is goedkoper, maar al niet zoveel als jij claimt. En je kunt hem vervolgens eventueel weer verkopen (staan drie vraag advertenties momenteel voor 35-40 euro).

Oudere games dan die 5 euro waren in de steam sale? Ik heb onlangs Bayonetta, Vanquish en Titanfall 2 op steam gekocht voor hele goede prijzen, totaal samen 12 euro. Op de Xbox hadden deze games me 18,50 gekost in de sale*. Dus ja wel iets duurder maar wederom niet zo extreem als jij stelt.

*En eigenlijk klopt dat niet want ik had Titanfall 2 dan niet gekocht want die had ik dan al in gamepass gehad. Op pc in theorie ook, maar door de uwp die dan gebruikt wordt vind ik dat niet fijn (en werkt niet op steam deck) dus hier leidde het niet uniform zijn van het ecosysteem tot meer kosten.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 februari 2023 15:26]

Dan hebben ze bij Steam toch eea veranderd, want ik kan gewoon tegelijk ingelogd zijn als mijn vriendin mijn games speelt.

Ik praatte over 20-30%, dat is best enorm (luchtvaartmaatschappijen investeren miljarden voor een winst van 2% brandstofgebruik). Je voorbeelden passen prima in dat ding.

En die vergelijking van XBox en Steam voor 5 euro, hoe oud zijn al die games nou? Titanfall 2 is sinds 2019 regelmatig voor 5 euro te vinden, de rest van die titels ook, terwijl die op de Xbox toch veel minder hard omlaag gaan door de jaren heen, ook te zien aan jouw prijs (waar ik trouwens niet zie hoe je aan die 18,5 euro komt en hoeveel greymarket keys dat zijn).

[Reactie gewijzigd door DMZ op 23 februari 2023 15:29]

Of je neemt een Steam Deck en pakt hetzelfde spel voor 5-20 EUR mee in een aanbieding.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 februari 2023 13:29]

Meanwhile op de PC:

5 euro sales en je kunt games uit 2002 spelen zonder enige issues.

PC is en blijft altijd beter dan de console, en je kunt ook voor 500 euro een prima PC bouwen.
Fysieke game waar tegenwoordig op het schijfje niks anders staat dan de licentie voor de game. Dus op moderne consoles heb je ook gewoon pech als de downloadwinkel ermee stopt (toch Nintendo?).
Bijna nooit sales op consoles? Iedere week komen er honderden titels in de sale. De jaarlijkse grote sales die voorbij komen hebben bijna dezelfde frequentie als de steam sales.
De meeste sales zijn op de download versies van games, in de online store. Succes met doorverkopen als je je console wil houden.
Console games zijn grotendeels fysiek te verkrijgen. Check Amazon of budgetgaming maar eens.
Maar niet op sales, en plekken als budgetgaming hebben een paar keer incidenten gehad toende games 'van een vrachtwagen af vielen'. Dit probleem heb je op PC ook met digitale codes, maar daar heb je ook veel en veel diepere sales.
Budgetgaming is gewoon een indexer, net als de pricewatch, ze verkopen zelf geen spellen. En nogmaals, er zijn genoeg fysieke sales op allerlei sites.
Waarom maakt dat uit? Op pc bestaan fysieke versies niet eens meer (al zal er vast wel eens een uitzondering te vinden zijn).
Op consoles heb je de keuze. Digitaal met regelmatige sales vergelijkbaar met steam sales, of fysiek waarbij ook genoeg aanbiedingen te vinden zijn die soms duurder maar ook vaak genoeg goedkoper zijn en waarbij tweedehands ook nog een optie is.
Steam games verkoop je ook niet door, er zijn zat console games tweedehands te vinden. Zelfs dead space remake kun je al onder de 40 scoren en is deze maand pas uit. Ik heb onlangs een partij voor minder dan 10 euro per stuk ingeslagen.
Dat geldt misschien voor de games van Nintendo, maar voor PlayStation en Xbox zijn er echt zat sales. Ook koop je nieuwe games als je een beetje rondkijkt voor minder dan €70. Kijk maar op budgetgaming.nl.
Sales zijn er net zoveel als op de PC dus dat is een oud sprookje. Daarnaast kunnen console gamers gewoon tweede hands games kopen EN weer doorverkopen. En 70 euro heb ik nog nooit betaald voor een console game, dan moet je even verder kijken dan duur grote winkels
Dat is dus gewoon niet waar...
Sales op consoles zijn er genoeg, maar je merkt wel dat bepaalde uitgevers wat zuiniger zijn met de kortingen die ze geven of een stuk langer wachten met sales dan anderen. Nintendo is daar extreem mee, waarbij bepaalde games digitaal nog nooit in de aanbieding zijn geweest, ook al zijn ze al een jaar of 4 uit bijvoorbeeld. Ook Sony is met hun eigen games op de PS5 erg zuinig met kortingen, waar dat op de PS4 nog een stuk sneller ging. Marktaandeel opbouwen t.o.v. het maximale uit je opgebouwde klantenkring halen is waarschijnlijk de reden voor het verschil bij hun.

Er zijn echter genoeg uitgevers, vooral third parties en indies zo lijkt het, die hun games op console (bijna) even vaak en snel in de aanbieding gooien dan op PC.
Een console game kan je makkelijk kopen voor 55 / 65.
Vervolgens weer verkopen voor 40 / 50 euro.
Of 30 euro indien je een jaar bezig bent geweest ofzo.

Bij PC ben je alles gewoon kwijt.
Bij PC ben je alles gewoon kwijt.
Dit is dus gewoon een leugen. Ook al gaan morgen alle launchers down die je ooit hebt gehad, gelukkig bestaat er een levendige piratencommunity waarmee je toch door kan spelen.

Als morgen Sony, Microsoft en Nintendo down gaan, ga jij maar kijken hoeveel jij nog kan spelen.
Ik bedoelde niet persee de games maar je geld.

Als voorbeeld. De nieuwste game. Ik heb Death Space voor op de ps5 gekocht voor 65 euro op release dag. Vervolgens verkocht voor 50 euro. Ik heb de spel uitgespeeld in 2 weken.

Een spel die mij 15 euro gekost heeft. Hoe doe je dat legaal op pc ?

En indien ik er 1 jaar over deed ipv 2 weken had ik het alsnog kunnen verkopen voor 20 of 30 euro.
Ik bedoelde niet persee de games maar je geld.

Als voorbeeld. De nieuwste game. Ik heb Death Space voor op de ps5 gekocht voor 65 euro op release dag. Vervolgens verkocht voor 50 euro. Ik heb de spel uitgespeeld in 2 weken.

Een spel die mij 15 euro gekost heeft. Hoe doe je dat legaal op pc ?

En indien ik er 1 jaar over deed ipv 2 weken had ik het alsnog kunnen verkopen voor 20 of 30 euro.
Ik heb afgelopen weken 74 games gehaald voor 80 euro. Kun jij dat nadoen? En nee, is geen humble bundle, maar games tussen 2005 en 2017 van GOG.

Ik heb tientjes betaald voor Steam games die minder dan een half jaar uit waren.

Ik heb Assassin's Creed Odyssey met alle DLC en Origins, met alle DLC, voor 30 euro in total gescoord. Kun jij dat?

PC gamen is gewoon anders, ja, je hebt te maken met digitale licenties (heb jij ook trouwens, je console is niet jouw eigendom aldus de EULAs), maar de games zijn ook vele malen goedkopen en de tijd die je terugkunt om games te spelen is veel en veel verder.

Wij kunnen games aanpassen, betere resoluties, mods, bugfixes, emulatie, allemaal dingen die consoles niet kunnen.
Je hebt wel een punt. Maar je hebt het wel over oudere games.

Als ik bijv. nu op marktplaats zoek naar AS Odyssey kan ik het ook scoren voor 5 of 10 euro (playstation)

Maar wat betreft DLCs \ expansion word dat inderdaad lastig voor console. Dat word betalen per DLC.

Maar een spel die bijv in 2023 is uitgekomen kan jij niet goedkoop spelen. Dan moet jij die 50 / 60 euro betalen, en ben je het ook gewoon kwijt.

Ik heb dus in 2023 de volgende games kunnen spelen voor 10 \15 euro: Forspoken...Death Space..Hogwart Legacy (allemaal games afkomstig van 2023 en triple A)

Ja is wel een gedoe soms met Marktplaats mja.
Via Instant Gaming of CDKeys kun je wel degelijk je prijsvoordelen halen op PC games.

Hogwarts Legacy de Luxe € 52,- bijvoorbeeld, waar deze € 80,- kost op de PS5.

Ik maak zelf gebruik van de best of both worlds. Game PC en PS5, dan kan ik zelf elke keer de afweging maken. Forspoken heeft bizarre eisen voor de PC, dus koop ik hem voor de PS5.
Maar een spel die bijv in 2023 is uitgekomen kan jij niet goedkoop spelen. Dan moet jij die 50 / 60 euro betalen, en ben je het ook gewoon kwijt.

Ik heb dus in 2023 de volgende games kunnen spelen voor 10 \15 euro: Forspoken...Death Space..Hogwart Legacy (allemaal games afkomstig van 2023 en triple A)

Ja is wel een gedoe soms met Marktplaats mja.
Daar heb je helemaal gelijk in, ik zou ook graag willen dat de fysieke PC games markt terugkomt. Maar wij hebben wel andere voordelen die consoles niet kunnen hebben.

Dingen als Atomic Heart hebben een te lage FOV van 55 voor sommigen en geen optie om het aan te passen. PC: Fixed

Ik wil graag Skyrim spelen, maar heb het basisspel al uitgespeeld: PC: Zeker een dozijn total conversions met volledig nieuwe verhaallijnen en 30,000 mods om het spel prima 2023 in te brengen, vandaag de dag zelfs zonder enige user input met WabbaJack (400 modjes in 1 klik installeren).

Dit geldt voor alle 2023 games, op PC valt er meer te fixen, bijstellen, modden, waardoor games langer behouden blijven en je ze veel langer speelt. Op console MOET jij elk jaar geld uitgeven als je echt wat nieuws wil zien, op de PC juist niet!
Dan heb je wel enorm veel uren besteed in paar weken tijd (100+). Dead space doe je minstens 20-25 uur over als je alles een beetje doet en NG+. Hogwards gaat richting minstens 50-60 uur. Forspoken heb ik niet gespeeld maar dat zal ook wel 20+ uur zijn.

Op de PC koop je keys van plus minus €40 bij release dus dat valt te overzien. Maar je kunt ze daarna niet meer verkopen. In jouw geval kan dat prima uit maar de meeste mensen doen er maanden over om een game als hogwards uit te spelen.
Geen nier in een keer, wel verspreid over een paar jaar (Xbox Live/Playstation Plus).
Tja dat kan, Maar er zijn genoeg die niet zo ding willen. Want probeer eens te fotoshoppen op een PS5, dan ben je alweer genoodzaakt 2 aparte dingen te hebben.
Maar ieder zijn ding uiteraard. Ik zou nooit van mijn leven een console kopen.
Heb je voor Photoshop ook een zware videokaart nodig? Want als dat niet zo is dan is alleen de besparing dat je die niet hoeft te kopen ruim genoeg om een xsx of ps5 te kopen.
Dat was ook niet wat ik beweerde, ik zei probeer eens te photoshoppen op een console. Maar nee voor PS heb je geen snelle kaart nodig. Maar voor vector werk en videobewerking heb je dat wel. Probeer dat eens op een PS5. Gaat je niet lukken kan ik je nu al vertellen ;-)
Voor photoshop heb je echter geen dikke game pc nodig. Voor de prijs van 1 goede game pc kan ik ook een normale pc halen die ook gewoon photoshop enz draait én een console.
Zeker maar dan heb je nog steeds 2 apparaten nodig. En daarbij heeft een PC (gaming) ook voordelen tov een console. Maar dat zul je zelf ook wel weten.
Maar als je videobewerking doet heb je wel een stevige PC nodig. Als tijd geld is.
Voor gamen heb je ook geen dikke pc nodig, ook nu niet en tijdens de miner craze niet. Je kunt nu gewoon een normale PC in elkaar zetten voor consoleprijzen. Zal ie dik zijn? Tuurlijk niet, is je console ook niet. Maar zal ie games fatsoenlijk kunnen spelen? Tuurlijk.
Ik ook niet snel, meeste spellen die ik speel zijn niet op console. Tegelijk zijn Nvidia en AMD zo hard tegen elkaar de winsten aan het optimaliseren, dat ik wel zeker bang ben dat minder en minder uberhaupt voor PC gaming zullen gaan, en dat betekend ook minder en minder spellen beschikbaar op de PC. En daar hebben we allemaal last van. Terwijl ze GPU prijzen verder omhoog kunnen blijven gooien om met een steeds kleinere markt hogere winsten te halen.
Misschien heb je gelijk. Kan ook zo zijn dat het tij zich nog weer keert. We kunnen niet in de toekomst kijken. Ik blijf nog wel een tijd op mijn 3080TI Strix werken. En daarbij game ik bijna niet.
Als vele geen nieuwe kaarten koopt dan zullen de prijzen wel omlaag (moeten) gaan. Ik vind het gewoon fijn om ALLES op 1 apparaat te kunnen doen. Internetten, gamen, mailen, foto/video werk enzo enzo.
Maar de games op die console zijn dan weer veel duurder dus op lange termijn ben je slechter af.
Als je de digitale store en launch day prijzen neemt wel. Maar disc bij bijvoorbeeld bol kan al 20 euro op de adviesprijs schelen. Als je iets langer kan wachten zijn ze nog goedkoper of op marktplaats voor stuk klager te krijgen. Plus je kan ze weer verkopen als je dat wilt, dat is met pc games niet het geval.
De gevraagde prijs voor de kaarten, ingestorte crypto en een gierende inflatie.
Tis wel goed, deze tweakert doet het nog wel even met zijn 6900XT.
Ook zijn de coronabeperkingen zo goed als verdwenen. Dat zal ook meespelen.
Blijkbaar denken een hoop mensen daar anders over, gezien op Steam meer mensen een 4090 hebben dan een 6900XT.
Gezien de omzetcijfers is die hoop toch een stuk minder groot als in 2021.
Tja, dat heb je als je het gouden jaar van de GPU (/PC hardware) vergelijkt met een normaal jaar.
Punt is dat dit, in elk geval voor de Europese markt ook geen normale is.
Ze dachten dat mensen nog steeds bereid waren om de hoge prijzen te betalen. Echter waren dat toendertijd voornamelijk miners die ze kochten voor te hoge prijzen
Mooi, ze waren de supply bewust krap aan het houden om de hoogste prijs te kunnen blijven vragen dus dit is positief voor de consument.
Zit nog op een GTX 1080. Wil al upgraden sinds de 3080 maar ja.. nooit te krijgen en ik ga nu geen oude generatie kopen. En de nieuwe generatie heeft prijzen die nergens over gaan..

In de pricewatch is zowel de oude als de nieuwe generatie volop verkrijgbaar nu. Geen hond die het koopt natuurlijk.
De goedkoopste 2.5 jaar oude (nieuwe) 3080 begint bij €789, een nieuwe (nieuwe) 4080 begint bij €1329.

Als die 3080 2-2.5 jaar geleden te krijgen was voor die €789 had ik er eentje gekocht en nu een nieuwe kaart kopen voor deze bedragen/verbruik zou uit den boze zijn. Het is niet dat ik het niet kan betalen, het is dat ik het niet wil betalen. Zeker als je alternatieven hebt...

Ik ben zeer benieuwd hoe de komende decennia er uit gaat zien voor AMD/Intel/Nvidia...
Ik ben van een 1070 naar een 4070 Ti gegaan, is een stap in performance die niet te vergelijken is :P

Na bijna 7 jaar was het eens tijd, ongeacht de prijs. Hobbies zijn nou eenmaal duur, en een ander gaat voor dat geld a week op vakantie. Het is maar hoe je er naar kijkt, ik kan weer 6 jaar vooruit.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 23 februari 2023 15:56]

Ja ik ben het met je eens dat het nu eenmaal geld kost. Alleen weet je nu dat die prijs ook de helft had moeten zijn eigenlijk. Het product is ongetwijfeld fantastisch, maar je hebt wel teveel betaald in principe.
Die gedachte had ik ook gewoon hoor, maar de komende 5 jaar zie ik dit niet veranderen. En ik wilde niet nog 2 jaar wachten, kan wel blijven wachten. Ik word ook ouder en wil gewoon kunnen genieten.
Ja dat is waar. Veel plezier met je aankoop in ieder geval :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee