Tip de redactie

Vluchten binnen Europese Unie kunnen binnenkort 5G-verbinding aanbieden

Door Loïs Franx, 24 november 2022 20:5178 reacties

Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen binnenkort 5G-technologie aan boord van hun vliegtuigen installeren. De wetgeving rondom mobiele communicatie is namelijk door de Europese Commissie (EC) aangepast naar de nieuwste standaarden.

In een verklaring schrijft Europees commissaris voor Interne Markt Thierry Breton dat 'de sky is niet langer een limiet als het gaat om supersnelle verbindingen met hoge capaciteit'. Als voorbeeld noemt de EC het installeren van een picocell in de cabine van het vliegtuig die telefoongesprekken, tekstberichten en andere gegevens via een satellietnetwerk naar een mobiel netwerk op de grond verstuurt.

De Commissie heeft ook een besluit genomen over het openstellen van 5GHz-frequenties voor auto's, bussen en andere voertuigen. De Europese lidstaten krijgen tot 30 juni 2023 de tijd om de 5GHz-frequentie toegankelijk te maken voor het wegverkeer.

Reacties (78)


Hacker breekt in in systemen lokale Belgische politie en plaatst data online

Door Jay Stout, 24 november 2022 20:1751 reacties

Een hacker heeft in september ingebroken bij de IT-systemen van de lokale politie van de Belgische gemeente Zwijndrecht. De persoon had toegang tot alle gegevens van 2006 tot en met september 2022 en heeft deze data op het Tor-netwerk geplaatst.

Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maakte de hacker gebruik van ondermaatse beveiliging in het softwaresysteem van de lokale politie van Zwijndrecht om op afstand te werken. De persoon kon de inloggegevens raden en er was geen sprake van extra beveiligingsmaatregelen bij het inloggen zoals tweetrapsbeveiliging. Toen de hacker toegang had gekregen tot de IT-systemen, konden alle gegevens van 2006 tot en met september 2022 ingekeken worden.

De hacker zou de politie vervolgens hebben proberen af te persen, maar het is niet duidelijk of dat ook is gelukt. De persoon had ondertussen ook een kopie van de data gedownload en die op het Tor-netwerk geplaatst. Die data is opgemerkt door een Nederlandse journalist, die de redactie van Het Laatste Nieuws heeft ingelicht.

Het Laatste Nieuws dook in de bestanden en ontdekte dat er duizenden processen-verbaal, gevoelige documenten en persoonsgegevens van Belgen in terug te vinden waren. De redactie van de krant trof ook registraties aan van flitscamera’s in Zwijndrecht, inclusief de nummerplaten van personen die op de locaties van deze flitspalen te snel hadden gereden. In andere bestanden vond men metadata terug die lokale politie-inspecteurs in het kader van een onderzoek hebben opgevraagd bij Belgische telecomoperatoren. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het over een van de grootste overheidslekken in België.

Reacties (51)


The Financial Times: Brussels kantoor van Twitter is gesloten

Door Loïs Franx, 24 november 2022 19:18127 reacties

Het Europese kantoor van Twitter in de Belgische hoofdstad Brussel heeft zijn deuren gesloten, schrijft The Financial Times op basis van bronnen. De laatste twee werknemers die op die locatie werkten, zijn volgens de krant vertrokken.

Het aantal werknemers van het kantoor daalde van zes naar twee nadat Twitter-eigenaar Elon Musk het personeelsbestand halveerde als onderdeel van een ontslagronde. De resterende leidinggevenden, Julia Mozer en Dario La Nasa, vertrokken vorige week bij Twitter, schrijft The Financial Times.

Mozer en La Nasa hielden toezicht op het overheidsbeleid voor Twitter in Europa. Ze moesten er onder meer voor zorgen dat het platform voldoet aan de eisen van de Digital Services Act (DSA). Deze is vorige week in werking getreden. Online platformen hebben tot 17 februari 2023 de tijd om het aantal actieve gebruikers op hun sites te melden. Op basis van deze gebruikersaantallen bepaalt de Europese Commissie of een platform een zeer groot online platform of zeer grote online zoekmachine is. Als het een 'zeer groot platform' is, moet het platform aan extra verplichtingen voldoen.

Nu het Brusselse kantoor van Twitter is gesloten, is het mogelijk dat het platform zich moeilijker aan Europese wetgeving kan houden, zegt Věra Jourová, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, tegen The Financial Times. "Ik ben bezorgd over het ontslag van zo'n grote hoeveelheid personeel van Twitter in Europa. Als je desinformatie en propaganda effectief wilt opsporen en ertegen wilt optreden, zijn daar middelen voor nodig." Tegelijkertijd verwacht Jourová van Twitter dat 'het platform de EU-wetgeving volledig respecteert en zijn verplichtingen nakomt'.

Het sluiten van het kantoor is nog niet door Twitter zelf bevestigd.

Reacties (127)


Gemeente Amsterdam opent centraal meldpunt kwetsbaarheden

Door Loïs Franx, 24 november 2022 18:4919 reacties, submitter: Kalief

De gemeente Amsterdam heeft een nieuw online meldpunt geopend waar ethische hackers zwakke plekken in haar informatiesystemen kunnen melden. Op die manier wil de gemeente 'veiligheid en de betrouwbaarheid van de systemen verbeteren'.

Het meldpunt is sinds woensdag online. Een melding maken over een kwetsbaarheid was al mogelijk bij de gemeente, maar de overheidsinstelling wilde naar eigen zeggen 'de drempel voor ethische hackers verlagen en meldingen stimuleren'. Het roept ethische hackers op om via het meldpunt contact op te nemen als ze een kwetsbaarheid hebben gevonden in de systemen van de overheidsinstelling. Dit kan via een formulier. De melding kan anoniem worden gedaan, maar de gemeente benadrukt dat het graag contact opneemt. De security-experts van de gemeente Amsterdam zullen de bevindingen vervolgens onderzoeken. Binnen vijf werkdagen ontvangt de melder een e-mail met een eerste reactie.

Kwetsbaarheden die gemeld kunnen worden zijn onder meer cross-site-scripting-kwetsbaarheden, SQL-injectie-kwetsbaarheden en ongeautoriseerde toegang tot gegevens. De gemeente Amsterdam neemt geen meldingen in behandeling van 'triviale kwetsbaarheden of security-issues die niet misbruikt kunnen worden'. Als voorbeeld noemt het kwetsbaarheden die alleen gebruikers van verouderde of niet gepatchte browsers en platforms treffen.

De gemeente Amsterdam zegt dat in bepaalde gevallen een beloning mogelijk is. Deze kan bestaan uit een vermelding of een attentie en wordt alleen toegekend aan de eerste melder van de kwetsbaarheid. Om misbruik te voorkomen, verzoekt de gemeente de melder om de kwetsbaarheid niet publiekelijk te maken, totdat deze is opgelost.

Update, 19.52 uur: Aanvullende informatie toegevoegd over de oprichting van het nieuwe meldpunt.

Reacties (19)


Kamer van Koophandel verstrekt voorlopig geen informatie uit UBO-register

Door Loïs Franx, 24 november 2022 17:4259 reacties

De Kamer van Koophandel (KVK) gaat tijdelijk geen informatie meer verstrekken uit het UBO-register. De aanleiding is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die oordeelde dat het antiwitwasregister 'in de huidige vorm de grondrechten en privacy van burgers ernstig aantast'.

De Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag maakte de beslissing dinsdag bekend in een Kamerbrief. Doordat het Europese Hof van Justitie die dag had geoordeeld dat het UBO-register 'in de huidige vorm de grondrechten en privacy van burgers ernstig aantast', moeten Europese wetgevers zich opnieuw buigen over het register.

Kaag schrijft dat ‘de uitspraak van het Hof zich primair richt tot de Europese wetgever en de Europese Commissie’, maar dat ‘de uitspraak ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor de Nederlandse situatie’. Daarom heeft de minister de KVK verzocht om tijdelijk geen informatie te verstrekken uit het register. Door de beslissing is het register minder makkelijk toegankelijk voor iedereen, zegt Kaag. Wel wordt een uitzondering gemaakt in bepaalde gevallen. Zo kan benodigde informatie worden gegeven op basis van een vordering van de officier van justitie.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owners. Het UBO-register is een Europese database en is in Nederland onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Door het register is het mogelijk om gegevens op te vragen over de eigenaren of oprichters van een organisatie. Het is sinds 27 september 2022 verplicht voor bedrijven en organisaties om een UBO in te schrijven in het register bij de KVK.

Reacties (59)


Consumentenbond: gratis games zetten kinderen onder druk om aankopen te doen

Door Jay Stout, 24 november 2022 15:37154 reacties

De Nederlandse Consumentenbond heeft vier smartphonegames onder de loep genomen die populair zijn bij kinderen. Volgens de organisatie zetten de makers van deze games kinderen onder druk om in-game aankopen te doen en moet de toezichthouder ingrijpen.

De Consumentenbond heeft voor zijn onderzoek Brawl Stars, Clash Royale, Roblox en Minecraft onder de loep genomen. De eerste drie mobiele games zijn gratis en bevatten in-appaankopen. Minecraft kost ongeveer 7 euro en bevat ook in-game aankopen zoals virtuele wapens, kleding of extra kracht. De prijzen voor deze virtuele items variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s.

Volgens de Consumentenbond is gratis spelen bij Roblox in de praktijk niet mogelijk en worden spelers in de diverse spelmodi aangemaand om in-game aankopen te doen zodat ze het spel verder kunnen spelen. Bij Brawl Stars en Clash Royale is volgens de Consumentenbond tonen de ontwikkelaars 'permanent een tikkende klok' die kinderen onder druk zet. Een spel duurt volgens de consumentenorganisatie 'slechts enkele minuten' waardoor kinderen weinig tijd hebben om een level te halen. Minecraft zou kinderen ook onder druk zetten. De ontwikkelaars doen dit volgens de Consumentenbond door de speelruimtes die spelers hebben aangemaakt en hebben gedeeld, te verwijderen zodra ze hun abonnement op het spel opzeggen.

Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond, heeft naar eigen zeggen de Autoriteit Consument en Markt ingelicht over de bevindingen en vraagt zich af of de verkooptechnieken toegelaten zijn. Volgens Molenaar moeten kinderen niet blootgesteld worden aan deze verkooptechnieken.

Update, 18.00 uur: Fout in de tekst aangepast. Geopperd werd dat er een permanent tikkende klok aanwezig is tijdens het spelen van een level in Brawl Stars en Clas Royale. De Consumentenbond stelt dat de games 'permanent een tikkende klok' tonen die kinderen onder druk zet.

Minecraft

Reacties (154)


Gerucht: Apple wil voetbalclub Manchester United kopen

Door Arnoud Wokke, 24 november 2022 14:49145 reacties

Apple heeft interesse in het kopen van voetbalclub Manchester United. Dat beweert Daily Star. Het is onbekend wat het techbedrijf zou willen met de sportclub, waarvan al bekend was dat die te koop staat.

Apple zou 5,8 miljard Britse pond, ongeveer 6,7 miljard euro, over hebben voor de club, zegt Daily Star. Na een eventuele overname zou Apple een nieuw stadion willen bouwen dat op allerlei gebieden andere stadions ver vooruit zou zijn, claimt de uitgave. Het is onbekend waar de informatie vandaan komt.

Apple heeft niet eerder een grote sportclub gehad en deed veel van zijn overnames tot nu toe in de techsector. Wel heeft het techbedrijf de rechten op de Amerikaanse Major League Soccer, waardoor het wedstrijden kan uitzenden op zijn streamingdienst TV+. Manchester United is nu in handen van twee Amerikaanse miljardairs. Apple en Manchester United hebben nog niet gereageerd op het gerucht.

Reacties (145)


Onderzoeker: Android-fabrikanten wachten te lang met patchen van kwetsbaarheden

Door Jay Stout, 24 november 2022 13:0881 reacties

Een onderzoeker van Google Project Zero meent dat hackers gebruik blijven maken van oude kwetsbaarheden in Android omdat fabrikanten te lang wachten met patchen. De man verwijst naar een patch voor een kwetsbaarheid in een veelgebruikte Mali-gpu die nog niet is doorgevoerd.

Project Zero-medewerker Ian Beer verwijst in een blogpost naar vijf verschillende kwetsbaarheden in de Mali-gpu-driver van Arm die begin dit jaar zijn ontdekt. Dankzij een combinatie van deze kwetsbaarheden in de gpu-driver is een kwaadwillige hacker in staat om volledige toegang te krijgen tot het Android-besturingssysteem en bijbehorende gebruikersdata. Deze kwetsbaarheden zijn volgens Beer gemeld aan chipontwikkelaar Arm en die heeft afgelopen zomer dan ook fixes uitgebracht. Sommige van die fixes zijn volgens de onderzoeker echter ontoereikend of veroorzaken nieuwe bugs.

Beer stelt ook vast dat de patches in heel wat gevallen niet worden doorgevoerd door fabrikanten van Android-toestellen. Hierdoor blijven hackers gebruikmaken van oudere kwetsbaarheden zonder dat ze de noodzaak voelen om nieuwe kwetsbaarheden op te zoeken. De man roept fabrikanten van zowel chips als Android-toestellen op om patches voor kwetsbaarheden zo snel mogelijk door te voeren.

Reacties (81)


Rechter oordeelt dat Delta glasvezel moet aanleggen hoewel het duur is

Door Arnoud Wokke, 24 november 2022 12:20203 reacties, submitter: marinusch2

Delta Fiber moet alsnog glasvezel aanleggen bij mensen in het buitengebied in Westland en Midden-Delfland. Die mensen hadden een rechtszaak aangespannen, omdat Delta was teruggekomen op de belofte om glasvezel aan te leggen omdat het te duur zou zijn.

Volgens de rechter heeft Delta bij het peilen van de interesse in het gebied alleen als eis gesteld dat de helft van de huishoudens in het gebied interesse toonde en dat gebeurde. Een jaar later kwam Delta terug op de belofte om glasvezel aan te leggen, omdat het te duur zou worden door de vele waterwegen en natuurgebieden die er zijn. Dat is tegen de eigen voorwaarden, zo zegt de rechter. De enige voorwaarde was immers dat 50 procent van de huishoudens zich zou inschrijven. Delta beriep zich op 'zwaarwegende omstandigheden'.

De klagers die al een contract hadden met Delta voor het afnemen van glasvezel, moeten nu volgens de rechter binnen twee jaar glasvezel krijgen. De rechter veegde de eis van de klagers dat heel het buitengebied glasvezel moet krijgen van tafel, omdat veel mensen geen overeenkomst met Delta hadden. Alleen een groot deel van de 89 mensen die Delta hadden aangeklaagd moet de aansluiting krijgen, oordeelt de rechter.

Reacties (203)


'Samsung werkt aan satellietcommunicatie voor Galaxy S23-toestellen'

Door Jay Stout, 24 november 2022 12:1346 reacties

Samsung zou samenwerken met het Amerikaanse satellietbedrijf Iridium Communications om satellietcommunicatie op Galaxy S23-toestellen mogelijk te maken. Volgens bronnen zou het mogelijk zijn om sms'en en afbeeldingen met een lage bestandsgrootte te versturen.

Samsung zou volgens het Zuid-Koreaanse ETNews gebruik willen maken van de 66 satellieten van het Amerikaanse satellietbedrijf Iridium Communications die in een low-orbit om de aarde vliegen. Het bedrijf zou alle technische obstakels overwonnen hebben om een nieuwe modem in de toestellen te integreren die ondersteuning biedt aan communicatie via deze satellieten. Het blijven vooralsnog geruchten, want Samsung heeft de functie nog niet officieel aangekondigd.

In september waren er al geruchten dat Samsung ondersteuning voor communicatie via satelliet wilde toevoegen aan zijn Galaxy S23-toestellen. Deze geruchten kwamen er nadat Apple die maand zijn nieuwe iPhone 14-modellen had aangekondigd. Het Amerikaanse bedrijf kondigde in september een functie aan waarmee iPhone 14-gebruikers vanaf november twee jaar lang gratis noodberichten kunnen verzenden via satelliet, Emergency SOS. Na die twee jaar moeten gebruikers voor de dienst betalen. In december komt de functie ook naar een aantal andere Europese landen. Wanneer de dienst naar de Benelux komt, is niet bekend.

Reacties (46)


Nummers 8,5 miljoen Nederlanders en Belgen staan in mogelijk WhatsApp-lek

Door Arnoud Wokke, 24 november 2022 12:0094 reacties, submitter: Kiswum

Er is een lek van mogelijk 8,5 miljoen telefoonnummers van Nederlandse en Belgische gebruikers van WhatsApp. Een hacker biedt een database aan met 487 miljoen nummers van gebruikers wereldwijd. Het is onbekend waar de data vandaan komt.

Cybernews heeft gecheckt of Amerikaanse en Britse nummers uit het lek overeenkomen met WhatsApp-gebruikers en dat klopt. In totaal gaat het om 487 miljoen nummers, terwijl WhatsApp wereldwijd meer dan twee miljard gebruikers heeft. Ook in Nederland en België lijkt het om lang niet alle gebruikers te gaan. Zo staan er 5,4 miljoen Nederlandse nummers in, terwijl WhatsApp naar schatting op meer dan 10 miljoen telefoons staat in Nederland. In België gaat het om 3,1 miljoen nummers.

Het lijkt erop dat de datadump alleen telefoonnummers bevat en geen verdere gegevens, zoals namen of andere metadata. Daardoor is het onduidelijk wat kwaadwillenden zouden kunnen met de lijst. Cybernews denkt dat de data mogelijk vergaard is met scraping. De hacker maakte het bestaan van de database bekend op een forum, terwijl contact met hem of haar verloopt via Telegram. Het is onbekend of er al kopers zijn van de database.

WhatsApp-lek 2022. Bron: Cybernews

Reacties (94)


Qualcomm presenteert Snapdragon 782G als opvolger van 778G

Door Arnoud Wokke, 24 november 2022 11:238 reacties

Qualcomm heeft de Snapdragon 782G aangekondigd, een soc die de 778G opvolgt. Die oudere soc zit onder meer in de Samsung Galaxy A52s en Nothing Phone (1). De nieuwe heeft enkele kleine verbeteringen.

De Kryo-processorkernen, vermoedelijk onder de motorkap ARM Cortex A710-kernen, komen tot 2,7GHz in plaats van de 2,4GHz in de Snapdragon 778G. Qualcomm is gestopt met diverse details op zijn specsheets, waaronder typenummers van zijn cpu-kernen en gpu. Het lijkt dezelfde Adreno 642L als in de 778G.

Verder is er bandbreedte bijgekomen bij 5G onder 6GHz. Dat is nu maximaal 120MHz in plaats van 100MHz. Andere specs, waaronder het 6nm-procedé waarop Qualcomm de soc laat produceren, het ondersteunde geheugen en de ondersteunde camera- en beeldspecificaties zijn ongewijzigd.

De Snapdragon 782G lijkt bedoeld voor midrange-smartphones. Dat is waar de 778G ook in terecht kwam. De populairste modellen met die soc zijn de Samsung Galaxy A52s, Motorola Edge 20, Samsung Galaxy Xcover Pro en Nothing Phone (1).

Reacties (8)


ESA presenteert zeventien nieuw aangeworven astronauten, waaronder een Belg

Door Jay Stout, 24 november 2022 11:1625 reacties, submitter: TheVivaldi

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een team van zeventien kandidaatastronauten voorgesteld die later dit decennium op Europese ruimtemissies gaan. In het team zit ook een 34-jarige Belg, Raphaël Liégeois.

De 34-jarige Belg is geboren in 1988 in Namen en studeerde af als biomedisch natuurkundige aan de Universiteit van Luik. Later studeerde hij ook nog af als fysicus en behaalde hij ook een doctoraat in de neurowetenschappen. Momenteel werkt de man als onderzoeker en lesgever aan de Universiteit van Genève en is hij verbonden aan het Institute for Bioengineering van de Ecole Polytechnique in Lausanne, Zwitserland.

Liégeois is door de ESA aangenomen als career astronaut. Dat wil zeggen dat hij onmiddellijk een contract krijgt bij de Europese ruimtevaartorganisatie en grote kans maakt om als derde Belg ooit, na Dirk Frimout en Frank De Winne, de ruimte in te gaan. Deze groep telt vijf leden. De overige vier leden komen respectievelijk uit Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De overige elf sollicitanten die de selectieprocedure van de ESA hebben doorstaan, behoren tot de reserves. Er is ook een astronaut met een beperking geselecteerd. Deze astronaut zal deelnemen aan het parastronaut feasibility project dat inclusievere ruimtevaart op termijn mogelijk moet maken. ESA wil via dit project mensen met een fysieke beperking ook de ruimte in krijgen.

De groep van career astronauts zal een training ondergaan die volgens ESA twaalf maanden zal duren. Daarna volgt een nieuwe fase in de opleiding. Als de astronauten een missie toegewezen hebben gekregen, zullen ze aangepaste trainingen krijgen om specifieke taken in de ruimte te kunnen vervolledigen. De ESA heeft nog niet meegedeeld aan welke missies de astronauten zullen deelnemen; waarschijnlijk gaan ze eerst naar het International Space Station.

Volgens ESA hebben meer dan 22.500 sollicitanten deelgenomen aan de selectieprocedure die begin 2021 is opgezet. De sollicitanten hebben tal van psychologische, medische en fysieke proeven moeten afleggen. De kandidaten moesten minimaal een master in natuurwetenschappen, medicijnen, bouwkunde, wiskunde of computerwetenschappen hebben. Ook moesten ze minstens drie jaar relevante werkervaring hebben en vloeiend Engels spreken.

Raphaël Liégeois Bron: ESA

Reacties (25)


Politie San Francisco wil robots kunnen inzetten die mensen kunnen doden

Door Jay Stout, 24 november 2022 10:23234 reacties

De politie van de Amerikaanse stad San Francisco heeft bij een plaatselijk overheidsorgaan een aanvraag ingediend om robots tegen mensen te kunnen gebruiken bij interventies waarbij het leven van politieagenten in gevaar is. In die gevallen zouden de robots ook mensen mogen doden.

De plannen van de politie van San Francisco zijn onthuld door de redactie van Mission Local. Die heeft beleidsdocumenten ontdekt waarin staat dat de politiedienst uit San Fransico onbemande robotvoertuigen wil inzetten ter ondersteuning. In de eerste plaats denkt de politie van San Francisco aan trainingsdoeleinden, simulaties, criminele aanhoudingen, gevaarlijke incidenten en urgente omstandigheden.

Uit een eerste versie van de toelatingsaanvraag blijkt dat het niet mogelijk zou zijn om robotvoertuigen tegen mensen te gebruiken, maar die bepaling is later geschrapt. In de recentste versie van het beleidsdocument is een bepaling opgenomen waaruit blijkt dat de robots wel ingezet mogen worden tegen mensen en dat de robots zelfs mensen mogen doden. Dit mag in beide gevallen enkel als de kans bestaat dat anderen, bijvoorbeeld politieagenten, om het leven komen.

De politie van de Amerikaanse stad San Francisco beschikt naar eigen zeggen over zeventien robotvoertuigen die in aanmerking komen voor het gebruik tegen mensen. Daarvan zijn momenteel twaalf voertuigen actief. De ordediensten beschikken in deze categorie over een Remotec F5A-, Remotec F6A-, Remotec RONS-, QinetiQ Talon-, QinetiQ Dragon Runner-, IRobot FirstLook- en Recon Robotics Recon Scout ThrowBot-robotvoertuig. Sommige van deze modellen kunnen volgens de redactie van The Verge uitgerust worden met wapens.

Reacties (234)


'Pokémon Scarlet en Violet zijn in drie dagen meer dan 10 miljoen keer verkocht'

Door Jay Stout, 24 november 2022 09:26113 reacties

Pokémon Scarlet en Violet zijn samen in drie dagen wereldwijd meer dan 10 miljoen keer verkocht. Dat is volgens Nintendo het beste verkoopresultaat dat een Nintendo-game in die tijdsperiode ooit heeft behaald in zowel binnen- als buitenland.

Nintendo claimt dat Pokémon Scarlet en Violet in Japan samen in drie dagen meer dan 4,5 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan. Daaruit blijkt dat de spellen zeer populair zijn in het thuisland. Pokémon Scarlet en Violet zijn op 18 november verschenen voor de Nintendo Switch. Kort na de release van Pokémon Scarlet en Violet hebben gamers heel wat klachten op sociale media geplaatst over de prestaties van de games. Er zou onder andere sprake zijn van frameratedrops en allerhande bugs.

Spelers krijgen in deze games een nieuwe generatie Pokémon voorgeschoteld en moeten missies voltooien in een nieuwe regio, genaamd Paldea. De speler is een scholier die deelneemt aan een schatzoekwedstrijd. Tijdens de reis door de regio stuit hij op een van de twee legendarische Pokémon van Paldea, die als vervoermiddel gebruikt kan worden. De trailer toont dat Koraidon en Miraidon kunnen ‘rijden’, maar ook zwemmen en vliegen. De gyms keren terug in Pokémon Scarlet en Violet. Net als in de voorgaande spellen zijn er acht gyms. De speler kan dit keer echter zelf kiezen in welke volgorde hij deze wil afronden.

Reacties (113)


Politie ontdekt iSpoof-server in Almere en haalt oplichtingsdienst uit de lucht

Door Jay Stout, 24 november 2022 08:5889 reacties

Het Cybercrimeteam Midden-Nederland heeft in samenwerking met de Londense Metropolitan Police Service iSpoof-servers uit de lucht gehaald. Via deze servers was het mogelijk om telefoonnummers te verbergen en mensen op te lichten.

Het Cybercrimeteam Midden-Nederland is tijdens een onderzoek naar helpdeskfraude op iSpoof gestuit en ontdekte dat deze dienst, die populair is bij criminelen die zich willen voordoen als een bank of overheidsorganisatie, werd gehost op servers in Almere. Na verder onderzoek bleek de uitbater van de iSpoof-dienst in Londen te wonen en bleek dat de Metropolitan Police al een onderzoek naar deze persoon was gestart.

Het Cybercrimeteam plaatste vervolgens een tap op de servers in Almere en verzamelde informatie over de dienst, de gebruikers en de werkwijze. Uit die tap blijkt dat iSpoof-gebruikers wereldwijd per maand ongeveer een miljoen gesprekken voerden of pogingen daartoe deden. In Nederland ging het volgens de politie om duizenden telefoontjes per maand.

Op zondag 6 november heeft de Metropolitan Police de uitbater gearresteerd en enkele dagen later is de iSpoof-dienst zelf uit de lucht gehaald. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft daarna beslag gelegd op de domeinnaam ispoof.cc. Volgens de Nederlandse politie wordt er nu hard gewerkt om de gebruikers van de dienst te identificeren om ze vervolgens te kunnen arresteren als dat van toepassing is. In Nederland zijn inmiddels 2 mensen aangehouden en in andere landen zijn in totaal al minstens 142 arrestaties verricht.

Via de dienst iSpoof was het mogelijk om eigen telefoonnummers te verbergen en namens iemand anders naar anderen te bellen. Dergelijke diensten worden doorgaans gebruikt door oplichters die zich willen voordoen als een officiële instantie en op die manier bankgegevens willen ontfutselen bij nietsvermoedenden, om ze vervolgens op te lichten.

Reacties (89)


'FTC bereidt antitrustklacht voor tegen overname van Activision door Microsoft'

Door Jay Stout, 24 november 2022 08:0175 reacties

De Amerikaanse FTC zou een antitrustklacht voorbereiden tegen de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Als het uiteindelijk tot een rechtszaak komt, zou die er volgende maand al kunnen aankomen.

Volgens Politico nadert het onderzoek van de Federal Trade Commission zijn einde. De bevindingen zullen binnenkort worden voorgelegd aan de commissieleden van de Amerikaanse waakhond, die dan zal beslissen of het ook tot een rechtszaak komt. De FTC zou, voordat die stap wordt genomen, ook nog zijn oor te luisteren leggen bij de advocaten van Microsoft en Activision Blizzard. Al zou de FTC zeer sceptisch tegenover hun verklaringen staan.

De Amerikaanse waakhond wil met het onderzoek nagaan of Microsoft door de overname van Activision Blizzard een oneerlijke stimulans zou krijgen op de markt van videogames. Sony, de fabrikant van PlayStation-consoles en van de voornaamste concurrenten van Microsoft in de gamingmarkt, heeft zich eerder al negatief uitgelaten over de potentiële overname en meent dat de deal gezonde concurrentie in de weg staat. Het Japanse bedrijf verwijst ook naar de Call of Duty-franchise waarvan Sony vermoedt dat die uiteindelijk van de PlayStation zal verdwijnen. Microsoft heeft al meermaals verklaard dat dit niet het geval zal zijn.

Volgens Politico heeft ook de Amerikaanse zoekgigant Google zijn zegje mogen doen. Volgens Google zou Microsoft de kwaliteit van zijn Game Pass-dienst bewust hebben verlaagd als er gebruik wordt gemaakt van Google Chrome. De zoekgigant zou verklaard hebben dat Microsoft morrelt aan de kwaliteit van Game Pass als klanten gebruikmaken van Google Chrome. In juni van dit jaar heeft Microsoft een update uit voor zijn Edge-webbrowser uitgebracht waardoor die browser games kon upscalen voor Xbox Cloud Gaming. Hierdoor moeten gestreamde games er scherper en helderder uitzien.

Microsoft kondigde begin dit jaar aan Activision Blizzard te willen overnemen voor 68,7 miljard dollar. De twee bedrijven hadden daarover een overeenkomst bereikt. De potentiële overname wordt door tal van concurrentiewaakhonden onderzocht. Zo wil de Europese Commissie de overname nader bekijken. De Britse marktautoriteit heeft ook een onderzoek gestart en heeft zijn bezorgdheid geuit over de deal. De Braziliaanse waakhond heeft de overname dan weer wel al goedgekeurd, in navolging van de waakhond in Saudi-Arabië. Tweakers schreef kort na de overname een achtergrondartikel over de mogelijke bezwaren en gevolgen van de potentiële overname

Reacties (75)

Lees meer


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee