Meta kondigt Roblox aan voor Quest-headsets

Roblox komt uit voor Meta Quest-headsets. Wanneer dat zal zijn, wil Meta nog niet zeggen, maar een bèta begint in de komende weken. Het gameplatform komt uit voor de Meta Quest 2, Quest 3 en Quest Pro, zo zegt het bedrijf.

Roblox op Meta Quest
Roblox op Meta Quest

Meta deelt nog geen beelden en details van Roblox voor de VR-headsets. Het zal gaan om een open bèta van de game in AppLab. Veel van de 15 miljoen ervaringen in Roblox zullen zonder wijzigingen kunnen draaien in de VR-versie van de game. De open bèta moet ook makers van die ervaringen de mogelijkheid bieden om waar mogelijk te optimaliseren. Roblox is nu al beschikbaar voor Android, iOS, pc en Xbox.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-07-2023 • 11:44

46

Lees meer

Reacties (46)

46
46
27
3
0
14
Wijzig sortering
Waren der geen onder zoeken die zeiden dat VR slecht was voor de ogen van kinderen? En nu willen ze kinderen VR laten spelen. Als je teveel dichtbij speelt word het langzamer moeilijker om van ver te zien.
In VR focussen je ogen zoals normaal. Je focuspunt ligt dus niet een paar centimeter voor je, maar meestal meters.
VR expert hier: Dit klopt, maar wat de ogen afleren is dat ze wat meer of minder naar binnen moeten draaien afhankelijk van de afstand tot het object. Zeker voor jonge kinderen, waarbij de hersenen nog in ontwikkeling zijn, wil je niet teveel blootstelling. De hersenen raken dan in de war. Mijn jonge kinderen mogen best af en toe een VR game spelen, maar niet teveel!
Kan je dat puur uit interesse meer kwantificeren wat “niet teveel” is?
20 minuten aan elkaar en dan even wegkijken met lezen anders groeien de ogen en worden nog meer bijziend. Dit is bij lezen al zo
  • Ze mogen zelfs geen beeld materiaal hebben dichterbij 30cm
https://www.oogziekenhuis...g-van-progressieve-myopie

Met verslavende elementen van facebook betekent dat we veel kinderen met jampot glazen tegemoet kunnen zien

Als ze eenmaal volwassen zijn groeien de ogen niet meer en verslechteren je ogen ook niet meer zo snel
Tja, ik ben geen onderzoeker, maar hier VR-gamen ze per maand hoogstens 2u of zo. Gewoon voor de lol wat gratis spelletjes samen met wat vriendjes.
Er zijn ook onderzoeken gaande over mogelijke evenwicht stoornissen bij gebruik van VR door extreem jonge kinderen. Voorlopig zal het nog wel een tijdje duren voor we alle effecten van VR begrijpen.
Maar stel dat ik kinderen zou hebben met de huidige kennis die we nu hebben, dan zou ik ze absoluut niet in hun eerste jaren aan VR blootstellen. En een strict limiet wanneer ze ouder zijn, die over de jaren heen soepeler wordt. En tot ze uit huis gaan goed monitoren wat voor VR applicaties gedaan worden.

Gelukkig zijn er minder tekenen dat VR schadelijk is bij volwassenen. Dus ga ik straks maar even weer in VR. Door de hitte van de zomer al veel te veel dagen overgeslagen voor 1 van mijn grootste hobbies.
Door de hitte van de zomer al veel te veel dagen overgeslagen voor 1 van mijn grootste hobbies.
Dit is inderdaad wel het jammere van VR. Ik speel bijna nooit in de zomer omdat mijn kamer dan een oven word. PC verhit de ruimte en VR bril word ook warm op mijn gezicht.
Valt bij de Rift S wel mee. Wel nooit direct zonlicht op de lenzen laten komen, ook niet voor heel even. Gaan de pixels kapot van.
Ligt enorm aan de persoon en situatie en wat voor spellen je doet.
Ik kan bijvoorbeeld erg slecht tegen hitte, alles boven de 23 graden is mij eigenlijk al te warm. Om dan fanatiek te bewegen met een kleine kachel aan mijn gezicht klinkt dan niet heel aantrekkelijk...
Een ander heeft weer dat ie extreem snel zweet op het gezicht tot het punt dat alles nat en wazig wordt.
En sommige hebben bijvoorbeeld een zolderkamer die bij een klein beetje zon op het huis al minimaal boven de 30 graden is.
En het maakt ook veel uit of je iets relaxed als een video in VR kijkt, of iets intensiefs als beatsaber aan het doen bent.
Tja ik speel bijvoorbeeld veel zware steam games met de Quest 2 linked. En dan staat mijn RX7900 XT zwaar te blazen. Dan word het toch al snel 33 graden in je kamer op een hete zomerse dag. Dan word mijn game ineens heel mistig :+
Klinkt verstandig. HiRise (Mars sattelietbeelden) stereobeelden al eens bekeken? Of de Space Explorers film / 'game' in en buiten het ISS? Die laatste mag eigenlijk sowieso niemand met toegang tot VR missen is mijn mening..
Waar kan ik die HiRise beelden vinden?

Space Explorers is geweldig ja!
Ook is er een kleine app Mission:ISS die gaaf is om een keertje te ervaren, Daar kan je vrij rond bewegen in en buiten het ISS.
VR is geweldig voor ruimte fanaten!
Het makkelijkst is via de subreddit Areology. Daar staat ook hoe je zelf via het programma HiView in kan zoomen op Mars :
https://www.reddit.com/r/...s/kcnluw/comment/gl4dh78/

Bronmateriaal vind je vervolgens op: https://hirise.lpl.arizona.edu/

Je zal waarschijnlijk een programma willen als Virtual Desktop om de side by sides (SBS mode) te kunnen bekijken.
En stereo photo maker als je zelf stereo's wilt maken.
http://stereo.jpn.org/eng/stphmkr/index.html
Het klopt wat je zegt dat je focuspunt niet op een paar centimeter bevind, bij de meeste VR sets is dat ongeveer 2 meter. Maar dit is absoluut niet hoe je ogen normaal werken!

Er zijn meerdere belangrijke aspecten waar ik van weet dat nodig is om perfect 3D na te maken. En er is nog veel dat afwijkt van onze realiteit. En een jong kind die nog zicht en kennis van de wereld aan het ontwikkelen is zou hierdoor verkeerde ontwikkeling kunnen krijgen. Hoe groot dat effect is wordt nog onderzocht. Maar voorzichtig zijn uit voorzorg lijkt me logisch.

1 - De positie van je 2 ogen staan van elkaar af. Door ze beide te richten op 1 punt overlappen de 2 beelden die je ziet en zie je scherp. Maar alles dat op een andere afstand bevind zal niet perfect overlappen en wordt door de verkeerde overlap slecht te zien. Het verschil tussen wat je duidelijk ziet en niet goed kan zien bepaald veel voor 3D.

Dit is iets dat VR headsets vrij makkelijk kunnen na doen met helaas wel imperfecties, want het enige wat je nodig hebt zijn 2 beelden die op alle afstanden net zo scherp zijn. Je ogen kunnen zoals normaal gewoon oriënteren naar een bepaald punt en zelf bepalen op welke afstand je scherp kijkt.
De imperfectie is dat de afstand tussen je ogen bij iedereen anders is en dit niet altijd gecorrigeerd wordt.

2 - De lenzen in je ogen kan je vervormen om een brandpunt op de juiste afstand te krijgen. Als de lens van je oog op een bepaalde afstand gericht staat zal alles op een andere afstand wazig worden. Het veranderen van deze focuspunt is minder belangrijk voor onze 3D ervaring van de wereld, maar zeker nog steeds van belang.

Dit is iets dat momenteel helemaal niet mogelijk is in VR, waardoor het zien van 3D niet perfect is. Als je met 1 oog dicht in VR kijkt kan het soms aanvoelen alsof niks klopt van de afstanden. Het focuspunt van VR bevind zicht op een vaste afstand van meestal ongeveer 2 meter. De lenzen in je ogen zullen in VR nooit veranderen van die 2 meter brandpunt, hoe ver of dichtbij iets ook zal zijn. Hier zouden je ogen een ongewoon lui patroon van kunnen aanleren.

Zelfs met eye tracking zou je alleen het 3D effect kunnen namaken, maar zal de lens van je eigen oog nog steeds die vaste focuspunt van 2 meter houden. De wazigheid van iets buiten focus zou je kunnen simuleren door waar je oog niet naar gericht staat wazig te maken. Eyetracking wordt nu alleen gebruikt om in je peripheral vision lagere resolutie te renderen zodat er meer GPU power voor de rest overblijft, of om via eyetracking met VR te interacten. Maar zover ik weet wordt het niet gebruikt om het 3D effect vanuit de lensbrandpunt te simuleren. Mijn gok is dat eyetracking daar nog niet precies genoeg voor is.

3 - Je hersenen hebben over tijd aangeleerd om 3d objecten te herkennen. Want zelfs al zie je een 2D afbeelding van een 3D object kan je hoofd makkelijk gefopt worden om te denken dat het 3D is. Je bent gewent dat zelfde object te zien als een 3D object. En zelfs objecten die je nooit eerder gezien hebt worden direct via de logica van belichting, schaduw, vorm en context in je gedachten 3D.

Dit is in VR regelmatig imperfect want logische belichting en schaduw vereist nog best veel werk, tot zelfs raytracing. En fantasy objecten hebben je hersenen niet veel ervaring mee. En zelfs realistische objecten kunnen soms compleet verkeerd geschaald worden en daardoor raar aanvoelen.

4 - Door veranderingen van perspectief kan je de 3D vorm van een object herkennen. Dit was in de development kits van Oculus nog niet mogelijk. Die hadden 3 degrees of freedom, waardoor je alle kanten op kon kijken, maar vast op 1 positie zat. Je kon niet je hoofd opzij bewegen om je perspectief op het zelfde object te veranderen. Momenteel worden er gelukkig alleen 6 degrees of freedom VR sets gemaakt die dat oplossen. Maar in VR videos kan je dat helaas niet oplossen.
Hoe werkt dat dan? Is dat door met slim gebruik van lenzen je focus te veranderen?
Je ogen worden als het ware gefopt door het 3d-effect van de twee perspectieven die je ziet. De lenzen zijn gewoon vast.
Eén van de voorwaarden om met de auto te kunnen rijden, is dat je voldoende ver kunt zien.
Oogartsen merken nu al dat ver zicht stilletjes een ramp aan het worden is bij jongeren. Zelfs dieptezicht vermindert omdat jongeren en kinderen voortdurend naar hun veel te felle schermpje staren.

Jobs van de toekomst:
- psychologen: mensen die door hun sociale media de grip op de realiteit verliezen en hun mentale welzijn
- oogartsen: omdat mensen te veel en te vaak op hun schermpjes kijken
anderzijds bewijst Max Verstappen al jaren dat je er niet minder goed van gaat autorijden ;)
Oogartsen merken nu al dat ver zicht stilletjes een ramp aan het worden is bij jongeren. Zelfs dieptezicht vermindert omdat jongeren en kinderen voortdurend naar hun veel te felle schermpje staren.
Dit is meer een probleem van telefoon/tablet/computerschermen dan van VR. Bij een VR headset stellen je ogen scherp op veraf. De lenzen die erin zitten zorgen ervoor dat het licht in de ogen valt alsof het van verder weg komt. Je ogen hoeven dus niet dezelfde inspanning te leveren die ze wel moeten doen bij een telefoon scherm op 30-50cm afstand.
Oogartsen worden enkel t/m 17e levensjaar vergoed. Daarna niet meer, dan wordt het aan 'de markt' overgelaten. Dat zijn MBO geschoolde (+ wat cursusjes) opticiens.

Oorartsen zijn ook al belangrijk ivm de concerten die veel te hard staan (de dieren en degenen achteraan moeten immers ook het auto-tune geblèr kunnen horen).
Ben er vrij zeker van dat het te vaak naar schermen op korte afstand staren voor lange duur niet goed is. Maar de belangrijkste reden dat we een wereldwijde epidemie aan bijziendheid hebben komt vooral om een andere reden, niet genoeg buiten zijn.

Onze ogen zijn te klein bij geboorte en groeien daarna tot het juiste formaat. Het moet pas stoppen met groeien zodra we scherp zien. Gebeurd dit te laat en is je oog te groot gegroeid, dan zit het brandpunt op de verkeerde voor je netvlies in plaats van erop en ben je bijziend.
1 van de aspecten die hier belangrijk voor zijn is genoeg daglicht. De verlichting in huis is niet genoeg, zonlicht is nodig. Huidige generaties groeien steeds meer binnen huis op en komen bijna niet buiten en hebben daardoor aanzienlijke kans dat hun oog te groot zal groeien.
heb je of @af_bert daar een bron bij? Ik weet dat van vroeger in mijn jeugd een veel verteld ding was met TV kijken, en heb dat vroeger een paar keer opgezocht en dit bleek toen een fabeltje.

Ik zoek net weer, specifiek ook met VR en vind alleen bronnen die aangeven dat het eye fatige kan veroorzaken, maar dat is geen schade, een tijdje wat anders gaan doen en het trekt weer weg.
Toen mijn zoon aan 9 jaar al met PSVR wilde spelen, was ik toch ook wat voorzichtig. Sony gaf een leeftijd van 12 (als het niet meer is) aan... Maar ik denk dat dat vooral ook uit voorzichtigheid was. Van wat meer wetenschappelijke artikelen die ik online zag, waren er geen bewijzen dat dit schadelijk kan zijn voor kinderen.

Ivm dicht kijken: zoals hierboven al aangehaald zitten er lenzen in een VR set die ervoor zorgt dat de optische afstand eigenlijk 30cm of meer is (ik weet de exacte afstanden niet). In die zin is een VR bril voor de ogen veel minder schadelijk dan in bed liggen met je telefoon of tablet vlak voor je neus.
We hebben het over Meta toch? Het zal ze echt een rotzorg zijn wat voor schade ze lange termijn aanrichten als er op korte termijn geld te verdienen is.
Sterker nog, het zou me niet verbazen als er onderzoeken zijn/komen die het tegendeel bewijzen. *sponsored by...

Anyway op basis van wat @JvdBosch ook aanhaalt, let vooral zelf op je kids. Iemand anders gaat het niet doen en zeker zon monster als Meta niet. lol.
Ah, lelijk, dat is vooral getarget op kinderen. I.c.m. met VR zeer verslavend.
Mijn eerste reactie was "dat valt wel mee", juist omdat VR niet zo verslavend lijkt te zijn. De meeste gebruikers, ook degenen die er heel enthousiast over zijn, houden het niet al te lang achter elkaar uit omdat het nogal intensief is. Korte sessies betekent minder verslavingsgevaar.

Maar... misschien geldt dat niet voor jonge kinderen, die mogelijk juist snel gewend raken aan VR omdat hun zintuigen en bijbehorende hersengebieden nog in ontwikkeling zijn. Dus mogelijk wordt zo een generatie van VR-natives gecreëerd en is dit dan eindelijk de weg naar de Metaverse voor Meta.

(persoonlijk zie ik het nog niet gebeuren, maar laten we er als maatschappij toch maar alert op zijn)
Tot nu toe hebben VR games nog best wat beweging nodig wat misschien juist beter is dan alleen maar achter je telefoon zitten.
Persoonlijk vind ik het vooral een hype dingetje op het moment.

Maar inderdaad, langste wat ik heb uitgehouden in VR is 2 uur achter elkaar met beat sabre. Momenteel gewoon Diablo IV aan het doen eigenlijk
Ik ken zat mensen die makkelijk de accu van een Quest 2 kunnen leegspelen (3 uur maximaal). Momenteel zijn er al kids van 5 of 6 jaar te vinden in multiplayer games die in een VR headset gestopt worden om ze bezig te houden.
VR voor Roblox is er al jarenlang, je hebt er momenteel echter nog een PC voor nodig.
Daar zijn de ouders dan nog steeds bij, toch?
alleen met een VR bril op is het moeilijk meekijken met wat je kind aan het doen is...
Is er zoveel vreemds in Roblox mogelijk dan? Ken de game alleen van mijn neefje die het speelt, maar dat zag er vrij onschuldig uit allemaal.
Naar ik van mensen in mijn vriendengroep begrijp is er echt heel veel mogelijk in Roblox. Een deel daarvan ook totaal niet geschikt voor kinderen
Roblox verdient bakken met geld aan de creativiteit van kinderen
Deze docu laat een behoorlijk negatief beeld zien van dit platform
https://youtu.be/_gXlauRB1EQ
Zit je er met een smartphone de hele dag naast dan?
Er is genoeg 'parental control' software voor beschikbaar, toch?
Er is genoeg 'parental control' software voor beschikbaar, toch?
Ik weet niet van welke generatie je bent, maar toen ik opgroeide waren ouders niet capabel om de kids die op homecomputers werkten ook maar iets op te leggen qua beperkingen (behalve fysieke ontzegging). Nu is technologie veel breder geaccepteerd, maar dat betekend gewoon veel meer ouders die nog steeds achterlopen op hun kids. Wellicht met uitzondering die ouders die zwaar in de IT zitten, maar dan nog zal de ouder de kids niet altijd voor kunnen blijven. Ik denk dat de ouders die 'parental control' software effectief kunnen gebruiken tegen hun kids relatief klein is en de groep van ouders die 'denken' dat ze het allemaal goed hebben geregeld veel te groot is... ;)
dat is super simpel want je kan het scherm gewoon streamen
Nee hoor, je kan gewoon zien wat je kind aan het doen is met een beeldscherm, zoals elke andere vr headset en vr game.
Helaas veel te weinig toezicht.
Wat zien we als verslaving? Mijn ouders dachten ook dat ik game verslaafd was. Ik had het gamen niet nodig maar het was puur tijdverdrijf. Het was leuk om te doen net als een andere hobby die je kan hebben.

Zou ik het nu 10 jaar later anders doen? Jazeker, gamen doe ik af en toe nog maar ik ga er liever op uit.

Kleine kinderen laten gamen vindt ik wel iets waar je scherp op moet zijn als ouder.
Dat niet alleen, ook is Facebook/Meta/hoe_het_vandaag_ook_heet een databoer. En die moet oogsten. In dit geval over de rug van kinderen.
@arnoudwokke ik ben er zelf totaal niet bekend mee en ben vast niet de enige. Een hele korte omschrijving van wat Roblox nou precies is zou wmb best een welkome toevoeging zijn aan het artikel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.