Belgische prepaidklanten kunnen vanaf 2023 overstappen zonder verlies belwaarde

Belgen die gebruikmaken van een prepaidkaart zullen vanaf 2023 naar een nieuwe operator kunnen overstappen zonder dat ze dan het resterende beltegoed bij hun vorige operator verliezen. Het bedrag moet binnen de vier weken terugbetaald zijn.

Volgens de Belgische minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter moeten deze klanten dan wel een overstap hebben geregeld naar een nieuwe operator. Tijdens dat proces moeten ze ook een aanvraag hebben gedaan om hun oude nummer te behouden. Volgens De Sutter bedraagt de gemiddelde restwaarde die Belgische prepaidbellers vandaag de dag verliezen bij zo’n overstap vijf euro. Dat zou overeenkomen met de toelage die telecomoperatoren in België kunnen aanrekenen bij een overstap naar een andere provider. Tenminste, als de operatoren dit duidelijk hebben vermeld in het contract met hun klanten.

De minister meent dat Belgen met prepaidkaart maandelijks gemiddeld 23 euro uitgeven aan telefonie. Deze gebruikers zouden weinig bellen of bewust voor een herlaadkaart kiezen omdat dit voor hen goedkoper uitkomt. Hoeveel Belgen er in 2022 nog gebruikmaken van zo’n herlaadkaart is volgens De Sutter moeilijk te zeggen. De Belgische telecomwaakhond schat het aantal prepaidklanten volgens haar vandaag op 1,9 miljoen.

Door Jay Stout

Redacteur

23-11-2022 • 20:53

41

Reacties (41)

41
41
16
3
0
23
Wijzig sortering
23,- per maand met prepaid? En dan goedkoper uit zijn dan andere opties? Zit daar het vaste internet + TV abonnement bij of zo?
Waarschijnlijk migranten die veel bellen met het land van herkomst. De grote providers bieden hier weinig voor, een bedrijf als Lyca wel en dat is allemaal prepaid. Ook arbeidsmigranten uit oost-Europa die enkele maanden in België verblijven en een Belgisch nummer nodig hebben voor uitzendkantoor etc, wanbetalers die geen abonnement meer krijgen, er zijn nog genoeg situaties te bedenken.
Grappig, het is helemaal niet gemiddeld 23 Euro prepaid per maand, "shame on you" minister Petra de Sutter.
Maar indien je een gemiddeld (low) mobiel profiel in België berekent zowel post en prepaid kom je op 3,5 GB & 120 belminuten. Als je dit via prepaid zou willen doen, dan zou dit gemiddeld 23 Euro/maand kosten en dan specifiek als je naar het data volume kijkt anders +/- 18 Euro. Dit is dus niet wat gemiddeld werkelijk prepaid wordt betaald, dat ligt waarschijnlijk veel lager, het Bipt heeft daar ook geen cijfers over.
Het volledige rapport van het Bipt: Nota aan Petra de Sutter kan je hier lezen: https://www.bipt.be/file/...ing_%28mobiel_luik%29.pdf
Wat wel is : veel ouderen hebben een gsm waar ze alleen af en toe op bellen en max een paar euro per maand gebruiken. Verschillende providers verplichten een maandelijkse opwaardering van de kaart om het nummer te behouden, dit kan gaan van 5 tot 20 Euro per maand. Deze ochtend ook zo iemand op radio2 "de inspecteur" , die had al +/- 190 Euro op zijn kaart staan. Als die overstapt naar een andere abbo in de nieuwe regeling, krijgt hij minimum 185 Euro teruggestort.
Als je echt niet veel belt vind je ook providers prepaid waar je alleen jaarlijks moet opwaarderen voor een bedrag van minimum 10 Euro, ik heb er zo eentje voor mijn vader omwille van de bereikbaarheid in noodsituaties, maar zelf gebruikt hij die gsm nauwelijks.
edit: er staat zelfs nog een foutje in dat rapport, bovenaan pagina 10 moet niet postpaidplannen maar prepaidplannen zijn van 9 operatoren.
Op deze manier krijg je echt vertrouwen in de werking van je regering.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 22 juli 2024 18:20]

Maandelijks opwaarden om nummer te behouden? Welke operatoren werken op die manier?

Is het niet eerder: je betaalt absurd veel voor data, maar bij elke opwaardering krijg je een "gratis" databundel die een maand geldig is. Dan bel je en stuur je SMS-jes voor een halve euro per maand, maar je moet wel elke maand 10 euro opwaarderen om een werkbaar datavolume te krijgen. Doe je dat niet, dan betaal je het "normale" tarief voor data (bv. 25 cent per MB) en is al dat over de jaren opgebouwde belkrediet binnen een paar weken weg.
Tja, de meeste laten je krediet ook verliezen na een jaar, het komt erop neer even goed de voorwaarden door te lezen.
Mijn beeld: ouderen die 20~25 jaar geleden een Nokia 3210 of 3310 kregen van de kinderen, in een grote metalen koekendoos waarin zowel een telefoon als een pakketje folders en een sim-kaart van de mobiele telefoon aanbieder zaten. Dat waren toen Proximus of Mobistar (nu Orange), heel misschien KPN Orange (zeer snel nadien BASE geworden). Telefoon werd om de paar jaar vervangen wanneer hij in een pot verf of aalput viel of zo, gaan naar de foontoko en kochten de nokia met grootste toetsen. Heel die prijsevolutie van bellen en SMS-en aan 25 cent per minuut of per SMS naar een paar cent via een van de tientallen MVNOs is hen ontgaan, omdat het nooit een probleem is geweest.

Nu ze een smartphone hebben gebruiken ze die amper mobiel, hooguit een appje sturen en ontvangen. Als die dan maandelijks 50 MB aan mobiele data verbruikt op de achtergrond is het nog altijd geen ramp als de data 20 cent per MB kost.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 18:20]

Als ouderen voor €23,- pre-paid gebruiken met bellen,sms en internet, zijn er zat alternatieven die minder dag de helft per maand kosten.
Dat is toch al gauw een €150,- per jaar dat ze kunnen besparen.
Een ding dat ik niet echt besefte toen ik in m'n twintiger jaren was, is dat de bottom 75% qua opleidingsniveau (ik schrijf niet: intelligentie) een bijna irrationele angst heeft voor al wat met formele procedures te maken heeft waarbij ze zelf korte tekstpassages moeten lezen, beslissen, en vakjes aantikken of invullen. Voor 20 Euro per maand gaat zo iemand echt niet voor de eerste keer in hun leven iets doen waarvan ze visceraal ervaren dat het iets is dat mensen als zij niet horen te doen. Als men het financieel aan kan betaalt men gewoon, zo niet vraagt men aan een familielid dat er iets van kent om hen over te zetten naar iets goedkoper.
Waarom zou een dergelijk probleem met formele procedures niet met intelligentie te maken hebben? Ik zou dat een logischere link vinden dan met opleidingsniveau dat van veel meer factoren afhankelijk is.
Waarom zou een dergelijk probleem met formele procedures niet met intelligentie te maken hebben?
Ik schrijf niet dat het er totaal niet mee te maken zou kunnen hebben. Ik link het echter eerder aan opleidingsniveau, aangezien het in mijn ervaring met mensen meer te maken heeft met een besef van sociale status (waarin men gesocialiseerd wordt via formele eigenschappen zoals opleidingsniveau en al wat daar mee samen hangt) waardoor men niet eens wil proberen een formele procedure te doorlopen als dat niet absoluut noodzakelijk is. Terwijl bijna iedereen intelligent genoeg is om van mobiele telefoonaanbieder te veranderen als men het zou proberen, dus met verstandelijke capaciteiten als zodanig heeft het niet veel te maken.
Niet alleen ouderen hoor. Ik heb zelf ook aan 20-25 euro beltegoed per jaar wel genoeg. Mobiel internet gebruik ik eigenlijk niet, want als ik de deur uit ben zit ik of in de auto, bij familie, of op mn werk. Op al die plekken heb ik geen zin in continu notificaties. De mensen in mn omgeving weten wel hoe het werkt..
Stuur eerst een whatsappje, en als het uitkomt krijg je wel een reactie.. heeft het heel veel haast en je ziet geen 2e vinkje, kan je bellen of SMSen als je het echt belangrijk vind.
Ik ga op mn werk, of als ik ergens op bezoek ben echt niet de hele tijd op al die berichtjes lopen reageren.
Mijn reactie ging niet over mensen die weinig beltegoed per jaar verbruiken. Ze ging over mensen die relatief veel prepaid beltegoed per maand verbruiken, ondanks het feit dat ze aanzienlijk minder zouden betalen met een goedkop abonnement.
Sommige mensen komen gewoonweg niet in aanmerking voor een abonnement.
Vaak zijn dat abonnementen met telefoon erbij maar bij sim-only zijn bedrijven vaak wel vrij soepel.
Niet als je illegaal bent, minderjarig bent of onder bewind staat.

Daarnaast heb je een adres en bankrekening nodig in het land waar je het abonnement afsluit.

[Reactie gewijzigd door Oeroeg op 22 juli 2024 18:20]

Sinds de aanslagen van 2016 worden alle gsm nummers in België geregistreerd, ook prepaid. Voor illegalen is het niet zo makkelijk meer om aan een simkaart te komen als je geen identiteitskaart hebt.
Ik vermoed dat dit het einde zal zijn van de herlaad voordelen of van prepaidkaarten. Klanten sparen enorm veel belwaarde op, die de providers ineens zal moeten uitbetalen.
Ik gebruik mijn belwaarde voor apps of games te kopen in de play store.
Gewoon het tegoed niet meer oneindig houdbaar maken... Vind dit eigenlijk een beetje aparte wetgeving, lijkt mij nogal kortzichtig. De telecom operators zullen toch hun winst wel halen hoor, als je straks alles weer uit kunt laten keren dan veranderen ze de voorwaarden wel weer dat dat niet meer kan.
Het tegoed is al nergens oneindig houdbaar.
Niet echt "de gemiddelde restwaarde die Belgische prepaidbellers vandaag de dag verliezen bij zo’n overstap is vijf euro" en de providers mogen 5 Euro kosten aanrekenen in de nieuwe regeling, gemiddeld maakt hun dat niet uit, wat ook naar voor kwam in het interview, ze konden zich best vinden in deze nieuwe regeling.
Anoniem: 762779 23 november 2022 21:15
Heel handig en dit moet ook in Nederland worden ingevoerd
Dat kan al hoor.
Je kan gewoon overstappen met je nummer naar een andere provider.
En aan je huidige prepaidkaart koppel je dan een nieuw nummer.
Dan heb je wel 2 nummers maar je bent je beltegoed niet kwijt.
Ik weet niet bij welke provider je denkt dat dit zou lukken. Mijn ervaring zegt dat het uitporteren van het nummer automatisch de aansluiting (en daaraan gekoppeld tegoed) beëindigd.
Nummer van een actieve aansluiting wijzigen kan wel maar niet wanneer er al een portering loopt en wanneer het nummer van de aansluiting al gewijzigd is kan dit niet actieve nummer niet meer uitgeporteerd worden. Wel geheractiveerd op een aansluiting bij de huidige provider.
Je hebt 2 varianten naast een standaard portering.
Een versnelde portering (je gaat dan akkoord met de afkoopsom bij de huidige provider), dit kan de nieuwe provider meezenden in het nummerbehoud verzoek. Je kan dan in 3 werkdagen overstappen.
En een variant waarbij je aangeeft om je huidige nummer te porteren en de oude aansluiting voort te zetten met een nieuw mobielnr. Ook in dit geval kan je overstappen in 3 werkdagen.
Nu moet ik wel toegeven dat dit voor Nederland geldt, ik heb geen idee hoe het door België is geregeld.

[Reactie gewijzigd door Schurksel op 22 juli 2024 18:20]

Bedankt voor je aanvulling, ik denk dat mijn ervaring inderdaad achterhaald is door de nieuwe richtlijnen uit de EECC (die ongetwijfeld ook in België zullen zijn omgezet in nationale wetgeving of dat binnenkort worden). 'Early termination' en 'continuation' zijn twee nieuwe smaken en fijn dat je de moeite neemt dat even uit te leggen. Thx Schurksel!
Geen probleem, graag gedaan!
Ik heb nog een prepaidkaart. Ik gebruik geen mobiel internet en SMS/bel slechts sporadisch. Ik gebruik elk jaar ongeveer één kaartje van €25. Geen idee of mijn provider geld aan mij verdient...
Ik zou dat ook bijna kunnen doen denk ik, altijd wel wifi ergens, alleen voor die 8 euro per maand ach ja, dan hoef ik me ook nooit druk te maken over beltegoed.

Zit nu op 234MB/4000MB en 12min/200min.
Eerder heb ik ook eerst een tijdje prepaid gebruikt maar tegenwoordig red ik dat zeker niet meer met het aantal belminuten. Nadeel bij prepaid is dat de belminuten gewoon vele malen duurder zijn terwijl je bij een abonnement vaak gratis kan bellen voor niet al te veel geld.
Ik heb zelf een herlaadkaart bij BASE, herlaad voor €15 en krijg daarvoor 4GB mobiele data (waar ik goed mee toe kom). De €15 belwaarde gebruik ik vervolgens ofwel voor mijn PlayStation tegoed of Apple tegoed mee aan te vullen. Daarbij heb ik het voordeel dat ik bij BASE Datajump heb, waardoor ik de ongebruikte mobiele data mee overneem naar de volgende maand. Een abonnement is voor mij volledig overbodig. Bellen gebeurd via WiFi of mobiele data.
Hetzelfde profiel als jij maar dan bij Orange. Bij Orange is er wel gee Datajump.

Geen abonnement nodig. Ik betaal 15€ per maand voor 5GB. Zit niet op social media en heb geen Spotify. Het enige wat ik ermee doe is wat news checken als ik op het openbaar vervoer zit. Ik bel praktisch nooit dan stapelt de belwaarde stapelt zich op. En met dat bedrag koop ik dan games op de Playsation Network.

Ben al 2 keer opgebeld door de klantendienst van Orange om te vragen of ik niet wil overschakelen naar een abonnement. Als ik hen dan mijn verbruik uitleg komen ze dan tot dezelfde conclusie. Ik heb geen abonnement nodig.
De minister meent dat Belgen met prepaidkaart maandelijks gemiddeld 23 euro uitgeven aan telefonie.

Dan denk ik dat de minister een beter onderzoek naar de cijfers zou moeten gaan doen. Die 23,- is wat het gemiddeld zou kosten bij pre-paid kaarten als je aan het veronderstelde gemiddelde gebruiksprofiel van 2020 voldoet waar bij pre-paid en post-paid op 1 hoop is gegooid.

Het lijkt mij veel te simplistisch om te veronderstellen dat pre-paid gebruikers net zo veel bellen en internetten als post-paid gebruikers. Dat zou ook inhouden dat de meerderheid van de pre-paid gebruikers goedkoper af is met een post-paid abonnement en nu vertellen we in Nederland best wel veel Belgen moppen maar zo dom zijn ze toch echt niet.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 18:20]

zaten we daar nu echt op te wachten? Voer het dan ineens in voor alle bedrijven die met tegoeden werken, maar dat is dan weer niet diens bevoegdheid, want dit gaat over telecom en niet over consumentenzaken. Gevalletje van zich makkelijk te profileren met een dode mus, want als je gemiddeld 23€ per maand er aan uitgeeft en 5€ over hebt zou je met een weekje geduld dat krediet al hebben opgemaakt.

Nu moeten er weer systemen worden opgezet om dat beetje tegoed terug te betalen, terwijl het vaak over kaartjes gaat die in een supermarkt al dan niet cash worden betaald, waardoor je amper financiële gegevens hebt van de klant
Wie veel meer tegoed heeft zit hier wel op te wachten.
Zo is er voor elke situatie wel iémand te vinden, maar dat is maar een heel kleine minderheid van die 1.9 miljoen "gebruikers" en dus een beperkt bedrag. Zelfs als het 20% was, dan nog gaat het maar over 2 miljoen euro in totaal.

Als je niet weet over hoeveel mensen het gaat moet je er niet bij voorbaat al een KB over maken, dat terwijl ze de cijfers via het BIPT zou kunnen laten opvragen bij de providers.
Zelf gebruik ik nog een Simyo prepaid kaartje en daar staat nog 6 euro op.
Elke 6 maanden stuur ik een smsje naar mij zelf en dat kost 10 cent.
Over 30 jaar zal ik moeten opwaarderen :-)
Deze is alleen om bereikbaar te zijn, zelf zal ik hem nooit gebruiken.
Pre-Paid is dat nog een 'ding' in België :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.