ESA presenteert zeventien nieuw aangeworven astronauten, waaronder een Belg

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een team van zeventien kandidaatastronauten voorgesteld die later dit decennium op Europese ruimtemissies gaan. In het team zit ook een 34-jarige Belg, Raphaël Liégeois.

De 34-jarige Belg is geboren in 1988 in Namen en studeerde af als biomedisch natuurkundige aan de Universiteit van Luik. Later studeerde hij ook nog af als fysicus en behaalde hij ook een doctoraat in de neurowetenschappen. Momenteel werkt de man als onderzoeker en lesgever aan de Universiteit van Genève en is hij verbonden aan het Institute for Bioengineering van de Ecole Polytechnique in Lausanne, Zwitserland.

Liégeois is door de ESA aangenomen als career astronaut. Dat wil zeggen dat hij onmiddellijk een contract krijgt bij de Europese ruimtevaartorganisatie en grote kans maakt om als derde Belg ooit, na Dirk Frimout en Frank De Winne, de ruimte in te gaan. Deze groep telt vijf leden. De overige vier leden komen respectievelijk uit Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De overige elf sollicitanten die de selectieprocedure van de ESA hebben doorstaan, behoren tot de reserves. Er is ook een astronaut met een beperking geselecteerd. Deze astronaut zal deelnemen aan het parastronaut feasibility project dat inclusievere ruimtevaart op termijn mogelijk moet maken. ESA wil via dit project mensen met een fysieke beperking ook de ruimte in krijgen.

De groep van career astronauts zal een training ondergaan die volgens ESA twaalf maanden zal duren. Daarna volgt een nieuwe fase in de opleiding. Als de astronauten een missie toegewezen hebben gekregen, zullen ze aangepaste trainingen krijgen om specifieke taken in de ruimte te kunnen vervolledigen. De ESA heeft nog niet meegedeeld aan welke missies de astronauten zullen deelnemen; waarschijnlijk gaan ze eerst naar het International Space Station.

Volgens ESA hebben meer dan 22.500 sollicitanten deelgenomen aan de selectieprocedure die begin 2021 is opgezet. De sollicitanten hebben tal van psychologische, medische en fysieke proeven moeten afleggen. De kandidaten moesten minimaal een master in natuurwetenschappen, medicijnen, bouwkunde, wiskunde of computerwetenschappen hebben. Ook moesten ze minstens drie jaar relevante werkervaring hebben en vloeiend Engels spreken.

Raphaël Liégeois Bron: ESA
Raphaël Liégeois Bron: ESA

Door Jay Stout

Redacteur

24-11-2022 • 11:16

25

Submitter: TheVivaldi

Reacties (25)

25
25
14
1
0
11
Wijzig sortering
Momenteel werkt de man als onderzoeker en lesgever aan de Universiteit van Genève en is hij verbonden aan het Institute for Bioengineering van de Ecole Polytechnique in Lausanne, Zwitserland.
Is een lesgever aan een universiteit niet een hoogleraar of een professor?
Niet per se. In sommige landen (bijvoorbeeld de VS) noemen ze iedereen die lesgeeft aan een universiteit en gepromoveerd is een (assistant/associate/full) professor. In Nederland en België is de titel professor/hoogleraar exclusiever en zijn de meeste "lesgevers" geen professor. Hoe het in Zwitserland zit weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door thomas_n op 24 juli 2024 23:56]

In weer andere landen is professor alleen mogelijk na een lange tijd (minimaal 30 jaar bijvoorbeeld) lesgeven en dan alleen als de rest van de faculteit er mee instemt. De term is helaas zo als eigenlijk nog steeds het geval is met bachelor en master een nog al variabele titel die niet heel veel anders zegt dan dat die titel is toegewezen.

De reden dat bachelor en master nog al variable zijn is omdat je in verschillende landen bij verschillende universiteiten een hele andere opleiding en niveau mag verwachten dan bij andere. Als je een masters degree hebt behaald bij bijvoorbeeld Oxford of Cambridge dan is dat toch wat anders dan een zelfde titel behaald voor het zelfde vakgebied bij een opleidingsinstituut ergens op het platte land in Slovakije of in een willekeurige meh, universiteit in Amerika. In beide gevallen mag je je master noemen in een bepaald vakgebied maar als je de twee opleidingen naast elkaar zet is de kans groot dat iemand die de titel behaald heeft bij een prestigieuze universiteit net even wat meer kennis heeft dan de persoon die de zelfde titel heeft behaald bij een random universiteit met veel minder resources en wereldwijd gerespecteerde onderwijzers.

Maar goed dat is allemaal een ander verhaal, leuk dat er weer wat mensen zijn uitgezocht en jammer dat we nog steeds niet op een punt zijn waar het "normaal" is om de ruimte in te gaan, en je in iedere kroeg wel iemand kunt vinden die er een keer geweest is.
Toen ik nog een kleine jongen was hoopte ik heel erg dat ik ooit de ruimte in zou kunnen. Niet omdat ik dacht dat Star Trek of Star Wars ook maar enig sinds mogelijk zou zijn in mijn leven maar wel omdat het me iets heel speciaals leek. In middels zijn we al weer een aantal decennia later en nog steeds is het niet mogelijk voor "gewone" mensen om de ruimte in te gaan. Ja als je er vele miljoenen voor over hebt mag voor heel even de ruimte in, als je nog heel erg veel meer geld uit wil geven dan mag je zelfs iets langer de ruimte in maar de stoeltjes zijn beperkt dus zelfs met veel te veel geld kun je niet gewoon zo maar de ruimte in.
Ik denk niet dat ik ooit de ruimte in zal gaan maar ik hoop heel erg dat voor de volgende generatie dat dat een optie zal zijn en dat we meer dan alleen mensen die veel te veel tijd in de schoolboeken hebben door gebracht in een raket kunnen stappen om de ruimte te bezoeken.
jammer dat we nog steeds niet op een punt zijn waar het "normaal" is om de ruimte in te gaan, en je in iedere kroeg wel iemand kunt vinden die er een keer geweest is.
Mwoh, daar kan ik mij niet in vinden eigenlijk. Ik vind ruimtevaart mega mooi en intressant en het biedt enorm veel mogelijkheden voor vooruitgang en onderzoek. Maar aan de andere kant is het ook extreem milieubelastend qua uitstoot. Voor exploratie, onderzoek en diensten aanbieden vanuit de ruimte (denk aan GPS, sat phones, sat internet, weer sattelieten, etc) vind ik dat persoonlijk het waard om die uitstoot te doen.

Ruimtetoerisme vind ik daar niet ondervallen, ik ben dan ook geen fan van de bedrijven die bezig zijn dit te onwikkelen. Enorme vervuiling met 0 return, behalve hele rijke mensen die de ervaring hebben even in de ruimte te zijn geweest, en heel veel centjes voor de CEO's van die rakettoerisme bedrijven. De schade aan het mileu worden indirect afgeschoven op de rest van de bevolking.
rijke mensen zijn wel vaker de early adopters van nieuwe transport middelen, het zal vermoedelijk gewoon voor na ons zijn. Iemand moet de proces verbetering ook financieren.

wij hebben nu 30€ lucht vluchten, is dat niet crazy tov een eeuw terug?

[Reactie gewijzigd door analog_ op 24 juli 2024 23:56]

Die 30 euro vluchten vind ik persoonlijk ook niet heel erg postief. :p
In Vlaanderen zijn zowel docent, hoofddocent, hoogleraar en gewoon hoogleraar professor. Een postdoc of PhD-student kan les geven, maar is daarom nog geen docent. "Docent" is een aanstelling die moet goedgekeurd worden door de raad van bestuur van de universiteit. Ik ben momenteel tijdelijk en deeltijds docent (t.g.v. een vervanging) en zou de titel "Prof." mogen gebruiken.

Mogelijk dat het in Wallonië weer anders is, daar zaken m.b.t. onderwijs op niet op federaal niveau geregeld worden.
Volgens mij niet. Volgens mij is een hoogleraar altijd gepromoveerd, dat hoeft een 'normale' docent aan een universiteit niet te zijn.

edit, ook @thomas_n: excuus, ik was niet helemaal volledig. Ik wilde zeker niet impliceren dat hij niet gepromoveerd was; eerder wilde ik in het algemeen aangeven dat er meer eisen zijn voordat een docent aan een universiteit zich hoogleraar mag noemen (met promotie als voorbeeld).

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 24 juli 2024 23:56]

Gepromoveerd is deze Belg wel:
(...) en behaalde hij ook een doctoraat in de neurowetenschappen.
Dat zijn vrijwel alle docenten aan de universiteit trouwens, maar de meesten zitten alsnog op tijdelijke contracten en zijn geen professor/hoogleraar.
Ter aanvulling op @thomas_n, heb je onder de hoogleraren op een universiteit nog de titels universitair hoofddocent en universitair docent. De titel professor is in Nederland exclusief bedoeld voor hoogleraren die verbonden zijn aan een universiteit. Het is niet verboden om UD's en UHD's professor te noemen, maar ze mogen het niet officieel als titel voeren. In België is het al iets gebruikelijker om UD's en UHD's met professor aan te spreken en het Franse woord "professeur" kan zowel hoogleraar als docent betekenen.
Een hoogleraar heeft normaliter een vaste positie:
https://academicpositions...emic-job-titles-explained

Overigens, EPFL, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, is gewoon (qua niveau) equivalent aan een Nederlandse Technische Universiteit, ook al vertalen wij école normaal als 'school'. De Universiteit van Lausanne (alpha en gamma wetenschappen) zit wel ook op dezelfde / aangrenzende campus.
Ja, het Franse 'école' zie je juist bij de absolute topinstituten. Zo zijn de écoles des mines niet zomaar mijnbouwscholen (als je het letterlijk zou vertalen) maar juist de top technische universiteiten (waarschijnlijk ooit ontstaan uit de technische behoeften van de mijnbouw).

Eén van de meest prestigieuze Franse onderwijsinstituten heet de École normale wat je absoluut niet moet vertalen met 'Normale school'.
Bedankt, dat wist ik niet. Super verwarrend wel, maar dat is Frans wel vaker: https://www.youtube.com/shorts/r1pYJaJCeSc
Om het nog verwarrender te maken krijg je in Nederland op de universiteit geen les maar college, het is immers geen school. ;)
De wetenschappelijker ladder is als volgt, het kan wel per land/universiteit/vakgebied/faculteit wat verschillen:

- Promovendus / PhD student / ESR (early state researcher): Iemand die nog moet promoveren maar wel dat traject aan het doorlopen is, deze mensen kunnen ook voor de klas staan maar vaak als assistent/werkgroep coach/begeleider niet als vak coördinator.
- Postdoc: Iemand die gepromoveerd is en op een tijdelijk contract werkt. Soms heeft de postdoc ook zelf financiering door een grant en is dan een research fellow. Ook postdocs kunnen les geven maar mogen geen vakken opzetten of hoofdverantwoordelijke zijn.
- Assistent-professor / UD: Vaak nog steeds een tijdelijk contract maar wel al meer commitment van de universiteit (tenure-track) dat meestal 4-5 jaar duurt waar je moet bewijzen een permanente aanstelling waard bent. Deze mensen maken vaak ook veel educatie uren, ze kunnen ook hun UTQ (university teaching qualification) behalen waarvoor je echt vakken/training moet volgen. Als je die behaalt hebt mag je ook zelf vakken opzetten. Universitair Docent (UD) is dan een andere Nederlandse titel. Assistent-professors zijn vaak ook co-supervisor van PhD studenten maar mogen nog geen hoofd supervisor zijn.
- Associate-professor / UHD: Vaak een vast contract (tenured) en vaak hebben die ook al hun UTQ en zijn UHD (universitair hoofd docent). Mogen vakken opzetten, kunnen primaire supervisor zijn van PhD studenten en draaien echt hun eigen 'lab' met PhD studenten.
- Full-professor / Hoogleraar (pas nu mag je Prof. als titel dragen): Vast contract, naast les geven leiden ze vaak grote onderzoeksgroepen met meerdere UDs en UHDs, internationale research consortia, hebben meer organisatorisch taken als afdelingshoofd, graduate school director, decaan, rector.
- Emeritus professor: Professoren / Hoogleraren die met eervol ontslag / pensioen zijn. Geven geen les en voeren geen organisatorische taken uit maar zijn vaak nog wel betrokken bij het begeleiden van een PhD student en doen wat onderzoek (als ze dit willen).

Daarnaast heb je ook nog praktijkdocenten/gastdocenten, die worden vaak tijdelijk aangenomen hebben bijvoorbeeld hun master en 20 jaar werkervaring in een specifiek gebied en worden gevraagd (part-time) les te geven in hun specialiteit. Er zijn ook lecturers die hoeven geen PhD te hebben en zijn vaak ervaren met les geven maar doen niet echt onderzoek, deze zie je steeds minder.

Deze astronaut is 'Research and Teaching Fellow' wat betekend dat hij zelf financiering heeft gekregen en daardoor redelijk onafhankelijk is maar nog geen vaste aanstelling heeft en waarschijnlijk een tijdelijk contract heeft, praktisch een assistent-professor.

[Reactie gewijzigd door YanYapuh op 24 juli 2024 23:56]

Nee dat hoeft niet, uit mijn hoofd hebben we op de radboud universiteit docenten, promovendus phd studenten of hoe je het noemt, assistent professoren en professoren. Dat is zo ver ik weet het rijtje dat les geeft bij mij op de universiteit. Werkgroepen worden wel vaak door master student gegeven.
Op zijn eigen LinkedIn en op de ESA site staat dat hij 'research & teaching' fellow is.
Voor zover ik kan vinden zijn de taken heel uiteenlopend, afhankelijk van de universiteit waar iemand werkt. Ik kan nergens vinden dat de universiteit hem gepromoveerd heeft tot hoogleraar. En als ik het goed lees, staat de titel van research & teaching fellow net iets onder, dan wel niet gelijk aan die van een 'gewoon' leraar aan een hogeschool/universiteit. Maar dat is iets wat ik net uit een korte google search haal, dus ik kan verkeerd zitten.
Nee hoor, in Nederland kun je ook 'gewoon' uhd (universitair hoofddocent) of ud (universitair docent) zijn. In het buitenland hebben ze vast soortgelijke functies.
prachtig, die golden-age of space :P zo veel lanceringen afgelopen jaar gezien *O* helemaal mooi
Naar mijn mening lopen ze toch ver achter...
Menselijk ras had allang gekoloniseerd moeten worden.

Helaas komt het door dat aarde nog steeds verdeeld is.
Ik zou hele planeet daadwerkelijk verenigen, UNSC (United Nation Space Command) oprichten en ruimteprogramma en onderzoek 1000% boost geven. Meer ruimteschepen bouwen en dan de ruimte verkennen!

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 24 juli 2024 23:56]

Teveel Starcraft gespeeld zeker?
Die Britse "para-astronaut" John McFall is me ook wel wat. Hij is op negentienjarige leeftijd zijn rechterbeen kwijtgeraakt tijdens een motorongeluk. Werd medaillewinnaar als Olympisch sprinter op de Paralympic Games in Peking in 2008 en later chirurg. En nu dus astronaut.

Het zijn sowieso nooit de minsten die ze selecteren. Ik ben ook altijd onder de indruk geweest van Samantha Cristoforetti. Indrukwekkende carrière en dan ook nog een sympathiek mens zijn (een vriend mij heeft haar wel eens in z'n podcast gehad). Ze is op dit moment de Commandant in het ISS.
She studied in Bolzano and Trento and graduated from the Technical University of Munich with a degree in Mechanical Engineering. She studied at the École nationale supérieure de l'aéronautique et de l'espace in Toulouse, France, and at the Mendeleev Russian University of Chemistry and Technology in Moscow. She graduated in Aeronautics Sciences (University 'Federico II', Naples) at the Accademia Aeronautica in Pozzuoli, becoming one of the first women to be a lieutenant and fighter pilot in the Italian Air Force. She is the second Space Camp alumnus in orbit. As part of her training, she completed the Euro-NATO Joint Jet Pilot training. She has logged over 500 hours and has flown six types of military aircraft: SF-260, T-37, T-38, MB-339A, MB-339CD and AM-X.
https://en.wikipedia.org/wiki/Samantha_Cristoforetti

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 24 juli 2024 23:56]

Dirk Frimout roept bij meteen herinneringen op aan mijn schooltijd. We kregen echt les over wat hij in de ruimte deed en dingen die hij gezegd had en contact met de aarde.

Het is echt goed voor een land om een astronaut te hebben. Je wakkert er interesse voor de ruimte en wetenschap mee aan.

Ik denk dat ik tijdens die lessen echt interesse in de ruimte ben beginnen te krijgen. Zonder deze pioniers had ik thuis geen telescoop staan bijvoorbeeld.
ik wens ze wel alvast succes voor als/wanneer ze gaan op zon missie.
Geen Nederlander in de primaire groep. :(
Maar ben wel blij voor onze Belgische buren.

Ik droom ervan dat Europa zijn astronauten ooit zelf lanceert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.