De Kamer van Koophandel (KVK) gaat tijdelijk geen informatie meer verstrekken uit het UBO-register. De aanleiding is een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die oordeelde dat het antiwitwasregister 'in de huidige vorm de grondrechten en privacy van burgers ernstig aantast'.
De Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag maakte de beslissing dinsdag bekend in een Kamerbrief. Doordat het Europese Hof van Justitie die dag had geoordeeld dat het UBO-register 'in de huidige vorm de grondrechten en privacy van burgers ernstig aantast', moeten Europese wetgevers zich opnieuw buigen over het register.
Kaag schrijft dat ‘de uitspraak van het Hof zich primair richt tot de Europese wetgever en de Europese Commissie’, maar dat ‘de uitspraak ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor de Nederlandse situatie’. Daarom heeft de minister de KVK verzocht om tijdelijk geen informatie te verstrekken uit het register. Door de beslissing is het register minder makkelijk toegankelijk voor iedereen, zegt Kaag. Wel wordt een uitzondering gemaakt in bepaalde gevallen. Zo kan benodigde informatie worden gegeven op basis van een vordering van de officier van justitie.
UBO staat voor Ultimate Beneficial Owners. Het UBO-register is een Europese database en is in Nederland onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Door het register is het mogelijk om gegevens op te vragen over de eigenaren of oprichters van een organisatie. Het is sinds 27 september 2022 verplicht voor bedrijven en organisaties om een UBO in te schrijven in het register bij de KVK.