TSMC bevestigt chipfabriek in Japan te willen bouwen

TSMC wil zijn eerste chipfabriek op Japans grondgebied bouwen. Het gaat volgens eerdere geruchten om een gezamenlijk project met Sony. De fabriek zou zich op 22nm- en 28nm-productie richten en in 2024 gereed moeten zijn.

TSMC maakte de gewenste uitbreiding naar Japan bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Het besluit zou nog definitief goedgekeurd moeten worden door het bestuur van TSMC en details maakte het bedrijf verder niet bekend.

Sony zou volgens Nikkei vorige week een minderheidsbelang in een startend bedrijf voor de chipproductie willen, om zo verzekerd te zijn van de aanvoer van chips voor zijn bedrijfsonderdeel voor camerasensoren. Sony is marktleider met zijn beeldsensoren, die onder andere voor smartphones en camera's gebruikt worden.

Met de bouw van de TSMC-fabriek zou een bedrag van naar schatting 800 miljard yen, omgerekend zo'n 6 miljard euro, gemoeid zijn. De Japanse overheid zou garant staan voor de helft van die investering en als voorwaarde stellen dat de Japanse industrie voorrang krijgt bij de aanlevering van chips. Ook Denso, een Japanse leverancier van auto-onderdelen, zou overwegen om deel te nemen in de joint venture.

Volgens Bloomberg-journalist Tim Culpan zou de fabriek zich gaan richten op 22nm- en 28nm-productie. Dit zijn volwassen chipproductieprocedés en geen nodes voor bijvoorbeeld de laatste generatie socs voor smartphones, die TSMC bijvoorbeeld op 7nm maakt. Volgens Culpan start de bouw volgend jaar en moet de productie in 2024 van start gaan. Ook de Verenigde Staten en Europa willen dat meer chips op eigen grondgebied geproduceerd worden, om minder afhankelijk te worden van de Aziatische productie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-10-2021 • 12:23

31 Linkedin

Reacties (31)

Wijzig sortering
Ik vraag me af wat voor soort chips in 2024 nog op 28 en 22nm worden geproduceerd. Is dat tegen die tijd al niet achterhaald?
22nm en 28nm zijn laatste niet-finfet processen. Dat maakt ze voor een hoop producten behoorlijk interessant vanuit kosten perspectief. Ja voor grote lappen puur digitaal (zoals een GPU) zijn finfets beter, maar voor mixed signal chips (oftewel een microcontroller voor IoT met wat sensoren erbij en een bluetooth zender) heeft het minder voordelen om naar die kleinere processen te gaan en is het wel duurder.

Uiteraard gaan ook zulk soort producten langzaamaan naar steeds kleinere procedés, maar voor nu is er echt nog wel een markt voor die technologieën.
Het gaat hier voor Sony om camerasensoren. Daarbij zou niet verwachten dat er technieken van meer dan een decennium oud gebruikt zullen worden?
Iemand anders schreef hier (PuzzleSolver in 'nieuws: TSMC bevestigt chipfabriek in Japan te willen bouwen') dat kleinste pixels van Sony momenteel 640nm zijn. Heel veel kleiner gaan gaat geen nut hebben omdat je met de golflengte van licht zit. Voor de pixel zelf hoef je dus absoluut niet kleiner te gaan dan 28nm. Je hebt nog wat transistortjes erbij nodig die je zo weinig mogelijk ruimte wil laten innemen, maar dat is dus al bij 28nm niet al te veel.

Ik weet niet precies hoe de layout is zulke camera sensoren, maar als naast elke pixel een paar transistoren liggen, dan ja je kan je pixels groter maken (dus minder ruis) als je kleinere transistoren hebt. Maar het blijft dat een 7nm wafer bijvoorbeeld heel veel duurder is dan een 28nm wafer. Als 90% van je wafer vervolgens gevuld is met pixels die niet kleiner gemaakt kunnen worden, omdat je dan nou eenmaal met ruis en limieten van de golflengte van licht zit, dan ben je dus die peperdure wafer aan het vullen met grote blokken pixels. Dat wordt een erg dure camerasensor met niet tot nauwelijks voordelen tov een 28nm sensor.
Ok goed punt. Bij processoren is verwerkingssnelheid heel belangrijk, en daarvoor wil je het uiterste persen uit het silicium, waardoor het warm wordt en kan gaan smelten of zo, en veel energie gebruikt; hoe kleiner de transistoren, des te efficiënter, dus des te minder warmte er geproduceerd wordt. Daarom willen we processoren op zo klein mogelijke schaal maken (7- nm). Maar voor camerasensoren geldt dit waarschijnlijk niet. Plus wat jij zegt, dat er eigenlijk heel weinig transistoren in zo'n sensor zitten en het dus zeker niet loont qua omvang/ruimte (bij computers is de ruimte die de processor inneemt bijna verwaarloosbaar, maar daar willen we de transistoren wel zo klein mogelijk om wille van de efficiëntie).

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 15 oktober 2021 16:10]

Ook de laatste single patterning nodes, voor producten met weinig logica transistoren maar relatief veel grote transistoren/diodes voor vermogen en beveiliging zal het snel het meest economisch zijn.
Het is niet nodig om elke chip te maken op het meest geavanceerde proces. Dat geldt wel voor chips waarbij performance en efficiëntie heel belangrijk is zoals SOC's, GPU's en CPU's. Er zijn alleen nog een heleboel kleinere chips met minder functies die vooral goedkoop moeten zijn en ook op 28nm voldoen.

Je kan hierbij denken aan een heleboel andere chips die op een moederbord of in een apparaat zitten. De controller van een SSD of een HD, een USB controller op een Raspberry Pi of de chips in een oplader.

Daarnaast zijn er ook apparaten waarbij de SOC die gebruikt wordt maar hele beperkte rekenkracht nodig heeft en waarvoor het verbruik niet echt problemen oplevert. Een robotstofzuiger of een speaker bijvoorbeeld.

Om overal 7nm voor te gebruiken is een beetje alsof je een voor alles carbon gaat gebruiken in plaats van plastic. Terwijl dat voor een lunchbakje helemaal niet nodig is.
Dat vind ik ook wel een interessante vraag eigenlijk. Ik zag hieronder al automotive, maar ik kan zelf ook IOT bedenken. Ik ben wel benieuwd of het dan voor logic of DRAM of nog iets anders zal gaan.
Vraag ik me ook af, maar het is waarschijnlijk een stuk goedkoper om een fabriek voor dit process te bouwen. Dat het geen EUV is snap ik dan nog, dat zal de kosten flink opdrijven, maar zonder EUV konden we ook al kleiner dan 22nm maar dat brengt de prouctie capaciteit weer verder naar beneden omdat er dan vaker en precieser belicht moet worden dacht ik. Voor Camera sensoren is 22nm klein genoeg (gaat 45.000 keer in een mm), Sony's kleinste pixel is momenteel 640nm dus nog genoeg ruimte voor de logic op de achterkant. Misschien dat dat ook mee speelt.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 14 oktober 2021 13:23]

De chips in een broodrooster of microgolf moeten helemaal niet state of the art zijn.
Al zie ik niet in waarom tsmc zich zou willen richten op die markt.

Al is starten met een goedkopere fab en als het daar goed loop op een later stadia een nieuwere fab te zetten.
In een broodrooster hoeven eigenlijk helemaal geen chips, als je tenminste genoegen neemt met een variant zonder overbodige lampjes. Totale verspilling wat mij betreft.
ja, voor mij moet het ook niet. Maar we zitten nu wel in een wereld waar mensen in hun iTheekopje willen roeren met hun iTheelepel
De chipfabriek wordt gebouwd voor Japanse klanten.

Sony, Renesas, Rohm, Omron, Murata, Toshiba, Fujitsu, Kyocera, Sharp en Denso is wat er in me opkomt. Sommige hebben eigen fabs, maar veel van hun zijn TSMC klanten.

Dat is inderdaad veel voor Automotive, maar onderdelen van Murata en JDI zitten ook in bijv. iPhones.

Verder zijn die Japanse bedrijven zoals Omron ook sterk in automatisering, dus ook PLC's, onder andere robots van FANUC, Yaskawa en Kawasaki. Dat moet lang meegaan, en van 28 nm is inmiddels twee decennia gegevens bekend; dat gaat langer mee dan FinFET en minder softerrors (random fouten door kosmische straling, belangrijk ook voor vliegtuigen).

Fujitsu bijvoorbeeld maakte niet alleen de CPU's voor 's werelds snelste supercomputer, maar maakt ook netwerk-producten.

Toshiba maakt weer displays; dus vast ook display drivers. Ze zitten nu samen met Sony in Japan Display Inc (JDI).

Kyocera is weer actief in radio-frequentie chips, dus draadloze verbindingen; Sharp maakt ook veel optische producten voor optische communicatie.

[Reactie gewijzigd door kidde op 14 oktober 2021 20:26]

Misschien moet er niet zo diep in gelezen worden, maar in het kader van de hete adem van China en het feit dat die vaker zijn tanden laat zien, lijkt me dit een goede stap in de richting van (totaal?) off-shoring van deze kritische technologie van het vaste land naar veiliger havens.
Alleen komen de meeste grondstoffen alsnog uit China.
Dat is niet zo erg. Voor de productie maakt het niet uit waar de grondstoffen precies vandaan komen. Het is veel belangrijker dat iets in Japan geproduceerd wordt, want de beste shit komt daar vandaan (vergeleken met goedkopere Aziatische landen dan, en uiteraard uitzonderingen daargelaten). De grondstoffen kunnen net zo goed uiteindelijk ergens anders vandaan gehaald worden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 15 oktober 2021 10:48]

@Bambi105 exact wat ik dacht: risico spreiden.
Welk vaste land? TSMC zelf zit in Taiwan, en heeft daar een stapel fabrieken, met verder nog fabrieken in Singapore, de VS, en 2 in China. Off-shoring ziet er niet echt uit als een probleem.
Inderdaad precies wat ik dacht. Zoals veel bedrijven de trend hebben gevolgd om productie arbeid te off-shoren moeten nu beleidsmakers (overheden) nadenken of ze technologie wél in handen willen laten of laten komen van het opkomende China. Dit gaat ons op termijn heel veel pijn geven. Oorlog tussen het kapitalisme en communisme wordt niet bevochten op een slagveld maar gewoon door sturing op de consumptie. En willen we dan volledig afhankelijk zijn van een communistische grootmacht? Zeer gevaarlijk en op dit moment ziet het naar uit dat China deze oorlog op alle fronten wint.
Uit interesse: Begrijpt u hoe u hier gemanipuleerd bent door de FvD?

De logica gaat als volgt: Kan u uitsluiten dat er ooit een meteoriet op aarde stort?

Als het antwoord ja is liegt u en kan ik heel Twitter daarover vol huilen.

Als het antwoord nee is, kan het niet anders zijn dan dat u actief bezig bent met een plan de wereld uit te roeien middels een meteoriet, en dan doe ik ook dikke boehoe over hoe griezelig het wel niet is dat u de aarde wil uitroeien.
Nee, u snapt de manipulatie dus niet, duidelijk ;)
Nee, u snapt de manipulatie dus niet, duidelijk ;)
Nee jij bent blind dankzij de bijna 2 jaar propaganda van de regering, net als de meeste hier, en dat is triest, maar wacht maar straks komen ze ook voor jou, wat Martin Niemöller schreef zal ook voor jou gelden.

First they came for the Communists
And I did not speak out
Because I was not a Communist

Then they came for the Socialists
And I did not speak out
Because I was not a Socialist

Then they came for the trade unionists
And I did not speak out
Because I was not a trade unionist

Then they came for the Jews
And I did not speak out
Because I was not a Jew

Then they came for me
And there was no one left
To speak out for me

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 oktober 2021 15:46]

Mooie stap voor deze twee bedrijven, en voor Japan!
Dit is de meest logische locatie om naar uit te wijken ivm. de Chinese Communist Party welke al enige tijd een oogje hebben op Taiwan om het eiland te annexeren (gevalletje HongKong).

Als bedrijven als TSMC gaan uitwijken dan weet je wel waar we staan.
Stroom is al relatief duur in China.
Grond is duur in China.
Nu hebben we stroom te korten.
Personeel krijgen voor laag betaalde banen is een probleem in China zelfs zo erg dat ze slaven arbeid gaan toepassen.
Het is sinds corona al een tijdje aan de gang dat buitenlandse bedrijven weg trekken uit China . Samsung doet niets meer in China maken . Ook 200+ Japanse bedrijven zijn terug getrokken uit China met subsidie van de overheid.
De Chinese regering heeft genoeg tech uit tesla getrokken dat Chineesw bedrijven zelf relatief goede e auto's maken , dat ze keer op keer nu continu door het slijk getrokken worden in een wegpesten campagne.
Japan, Amerika, Zuid-Korea.... Met het doen van deze investeringen denken de Taiwanezen te kunnen rekenen op hun steun wanneer de tijd daar is.
Hmm ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen in aardbeving gebied... die chip machines zijn vrij nauwkeurig.
Ze hebben er heel veel ervaring mee, want aardbevingen komen ook in Taiwan regelmatig voor. Daarnaast zijn er zat fabs in Japan dus ook daar is zat ervaring.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee