TSMC meldt omzetstijging van 36 procent in eerste kwartaal

De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft in de aanloop naar de volledige kwartaalcijferpublicatie van 14 april laten weten dat de omzet over het eerste kwartaal met 35,5 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company meldt dat de omzet in maart uitkwam op omgerekend 5,95 miljard dollar. Voor de periode van januari tot en maart is dat omgerekend ongeveer 17 miljard dollar. Dat is een stijging van 35,5 procent ten opzichte van de eerste drie maanden uit 2021. Bloomberg spreekt van een recordomzet voor TSMC in het eerste kwartaal.

Ook de behaalde omzet van 5,95 miljard dollar van de afgelopen maand is een stijging van 33,2 procent ten opzichte van maart 2021. Het is ook een stijging van 17 procent afgezet tegen het omzetcijfer van februari 2022. In de afgelopen drie maanden was er sprake van een jaar-op-jaar-stijging van meer dan 30 procent. TSMC biedt nog geen context of additionele cijfers en geeft nu alleen nog de belangrijkste cijfers. Op 14 april zal het Taiwanese bedrijf de officiële kwartaalcijfers presenteren, inclusief een bijbehorende mondelinge toelichting.

De omzetstijging zal ongetwijfeld samenhangen met de grote vraag naar chips en producten waar de halfgeleiders in verwerkt zijn, want er is nog altijd sprake van tekorten. TSMC bouwt momenteel meerdere nieuwe fabrieken. Het bedrijf sprak pas ook zijn zorgen uit over toenemende kosten in de toeleveringsketen en dat er tekenen zijn die wijzen op een minder grote vraag naar consumentenelektronica. Volgens de topman van het bedrijf speelt dat met name bij smartphones, pc's en televisies, en dan vooral in China, de grootste consumentenmarkt.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-04-2022 • 13:20

15

Reacties (15)

15
15
13
2
0
0
Wijzig sortering
Zijn er ook cijfers bekend van output van aantal wafers bijvoorbeeld?

Want als de omzet stijgt kan dit ook zijn omdat de prijzen met 35% verhoogd zijn.

Zo krijgen we geen zicht op wat de evolutie is van de chiptekorten waarin we nu zitten.
Het artikel zegt dat dit alleen nog de kale cijfers zijn. Op 14 april komt de toelichting waar we met z'n allen op zitten te wachten om die stijging te duiden. Maar, een echte verrassing zal dat natuurlijk niet zijn, de fabrieken draaien al enige tijd op 100% en nieuwe fabrieken worden gebouwd maar zijn nog niet klaar. Dus zal de omzetstijging vooral voortkomen uit hogere prijzen en voor een kleiner deel uit verbeteringen van het productieproces (ASML verkoopt bijvoorbeeld software updates met hogere throughput).
Even vooropstellen dat ik uit nieuwsgierigheid schrijf, niet om af te branden:

Wat is hierin de nieuwswaarde en/of waarom vinden jullie Tweakers dit interessant? Behalve de link naar Apple als diens grootste leverancier waarover natuurlijk veelal geschreven wordt, mis ik de inhoud die voor Tweakers interessant is. Of zitten hier een hoop aandeelhouders van TSMC in de ledenlijst? Ik zie zelf geen relevante link naar Nederland, Europa of technologie, anders dan dat het gaat om een grote chipmaker.

Ik mis de 'waarom' in dit verhaal -> TSMC behaalt 36 procent omzetstijging -> Doordat fabrikanten staan ze springen op de nieuwe generatie chips, waarschijnlijk bedoeld voor <iets wat Tweakers leuk vinden>".

Opnieuw niet negatief, maar vooral oprecht nieuwsgierig voor welke Tweakers dit nieuwswaardig is - en uiteraard waarom :) Ik ben opzoek naar de "Oh.. wat interessant, daar ga ik mij eens in verdiepen!".

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Santford op 27 juli 2024 21:18]

TSMC gebruikt de meest cutting edge technologiën en is een sectorkoploper voor chipproductie. Nieuws van hoe TSMC het doet zegt veel over de sector in het algemeen en technologiën.

TSMC is een fabrikant voor heel veel bedrijven, Apple, AMD, Mediatek, Qualcomm, Broadcom, NVidia, Sony, Intel, ... Dus nieuws van hoe die productie gaat, wat toekomstplannen zijn etc, zegt veel (beschikbaarheid/productievolumes/prestaties/gebruikte technologiën) over de producten van al deze bedrijven die hun chips door TSMC laat produceren.

Ze gebruiken chip machines van ASML en zijn geïnvesteerd in dit Nederlands bedrijf dat een van de enige in de wereld is die hoogtechnologische EUV machines maakt die gebruikt worden in chipproductie. Dit is je link met NL.

Nieuws rond groei of inkrimping van de 'demand' van de markt en supply/productiecapaciteit is voor consumenten interessant om te weten gezien de massieve chiptekorten de afgelopen jaren en geeft aan hoe prijzen zullen evolueren.

Dus er valt veel meer af te leiden dan enkel wat de aandelenprijs van TSMC zelf doet.

[Reactie gewijzigd door skralan op 27 juli 2024 21:18]

Anoniem: 159816 @Sjeefr8 april 2022 17:06
TSMC is een van de weinige bedrijven die de echte state of the art chips kan bakken. Er zijn veel halfgeleider fabrikanten in de wereld, maar de meeste maken simpelere chips. Als je iets complex wil dan beland je bij TSMC, de andere is Intel. Daarnaast doet Samsung ook nog wat, maar volgens mij maken die geen grotere chips zoals x86 cpu's en gpu's.

Dus hoe het met TSMC gaat zegt veel over de PC en servermarkt qua pricing en aanbod.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 27 juli 2024 21:18]

Samsung is groot in geheugen en is dus heel relevant voor de prijzen en beschikbaarheid van DDR 5 en GDDR. Helaas hebben ze veel problemen met hun productie met meer geavanceerde processen. Veel klanten van ze zijn daarom overgestapt naar TSMC.
Een tweaker mag zelf ook wel eens een conclusie trekken, ipv. ongegronde conclusies verwachten van tech 'journalisten'...

Omzet stijging betekend zeer waarschijnlijk OF prijsverhogingen OF meer productie, waarschijnlijk beide. Zijn beide niet interessant voor de Tweaker in de Benelux (de doelgroep van Tweakers.net)? Ik dacht het wel, hogere prijzen voor onderdelen betekend zeer waarschijnlijk hogere prijzen voor eind producten, meer productie betekend meer beschikbaarheid van eindproducten ipv. lege 'schappen'...
Voor mij heeft dit ontzettend veel nieuwswaarde ... geeft het Algemeene klimaat in Tech land weer en de weerslag op andere bedrijven, de meeste Tweakers weten ongetwijfeld dat dit ook belangrijk is voor ASML, de link met EU en vooral dus NL, en het investeringsklimaat, vooral naar nieuwere tech ... en daar is iedere Tweaker blij mee ... want hoe hoger ASML's budget, hoe meer er naar R&D kan ...
@Sjeefr @skralan

Het maakt niet uit of ze "de meest cutting edge technologiën" gebruiken, het financieel nieuws.
Tech is als over de TMSC producten geschreven zou worden.
Is het volume terug aan het aantrekken of verkopen ze minder chips aan een hogere prijs vraag ik me dan af...
Waarom niet beide?

Denk dat vooral de goedkopere chips er als eerst weg vallen en er dus (meer) duurdere chips gemaakt worden, niet omdat ze meer zijn gaan vragen (kan wel) maar vooral omdat die duurdere chips altijd al een hogere marge/prijs hebben gehad.
TSMC werkt toch voor opdrachtgevers? De chips die worden gebakken worden dus bepaald door die opdrachtgevers. Om vooraan te staan in de rij moet je waarschijnlijk dieper in de buidel tasten waardoor idd de duurdere chips als eerste op het modernste procedé worden gemaakt. Los daarvan vind ik het een steeds gevaarlijkere situatie worden. Als morgen China hetzelfde gaat doen met Taiwan door Taiwan binnen te vallen zoals nu Rusland met Oekraïne, gevolg energiecrisis, zijn de gevolgen niet te overzien als China zo'n beetje de volledige controle krijgt van de halfgeleiderfabricage. Hoog tijd dat we de ASML machines zélf gaan inzetten om in Europa de chips ergens zelf te fabriceren en gaan investeren in onze onafhankelijkheid.
TSMC is inderdaad een risico, dat is ook bewust waar de Taiwanese regering op stuurt: het grote belang van de gehele wereld bij TSMC zorgt voor Taiwan's grootste bescherming tegen een aanval door China. Ook wel aangeduid als Taiwan's 'silicon shield'.

De EU is sinds kort actief bezig om meer chiptechnologie lokaal te krijgen. Ik steun het streven, maar ik vraag me af hoe haalbaar dit is. Er is geen enkel continent op de wereld dat over alle stappen in het productieproces beschikt. Alles is heel gespecialiseerd geworden en extreem kapitaalintensief.
10 jaar geleden waren er nog een tiental bedrijven aan het produceren op de kleinste node, nu zijn dat er nog maar drie (TSMC, Samsung en Intel). Tien jaar geleden konden die fabrikanten ook nog kiezen uit een drietal producenten van apparatuur (Canon, Nikon en ASML), nu nog maar één (ASML). En diezelfde concentratie van kennis zie je in de gehele productieketen: chemicaliën, basismaterialen, software, etc.

Een eigen Europese industrie stimuleren is goed vanuit strategisch perspectief, maar het betekent dat het wiel twee keer gaat worden uitgevonden. Dat gaat heel veel belastinggeld kosten.
Tijd voor concurrentie! TSMC kan zo'n beetje vragen wat ze willen want er is geen alternatief. Ze lopen qua productie procedé voorop en alle grote logo's willen het voordeel van het kleinste procedé. Ben benieuwd wat het met de wereld doet wanneer Xi van China dezelfde ideeën gaat krijgen als Poetin. Om Taiwan als afvallige provincie weer bij China in te lijven. Gaan we dan met z'n allen weer toekijken en later zeggen "we hebben dit gevaar te laat ingezien"?
Nou, op zich krijgt TSMC best wel wat concurrentie. Samsung doet goed mee en Intel is ontzettend hard aan het opschalen. Daarnaast komen er nog andere foundries aan met EUV.
Niettemin is TSMC spekloper en terrecht met de tactiek die ze de afgelopen 10-15jr hebben gehanteerd.

Overigens wordt maar een klein deel van de totale productie op euv uitgebracht. 98% is nog gewoon conventioneel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.